Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 28 hari yang lalu
Kang: 46 hari yang lalu
lidah-penghunus: 48 hari yang lalu
muslimin23: 57 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Graduan kita tidak tahu buat kerja..?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Graduan kita tidak tahu buat kerja..?

Please Mendaftar To Post


Oleh Graduan kita tidak tahu buat kerja..?

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-05-05 11:52




Salam hormat buat semua sahabat.

Baru-baru ini saya menghadiri satu seminar tentang peluang pekerjaan bagi graduan yg menggangur.Apa yg ingin saya kongsikan bersama adalah luahan salah seorg peserta seminar yg telahpun bekerja ,...yg mana menurutnya " FRESH GRADUAN KITA TIDAK TAHU BUAT KERJA".

Berikut saya nyatakan beberapa kata2kata darinya semoga ia akan menjadi panduan dan membuka minda kita supaya yg salah dapat dibetulkan.

1) Fresh graduan kita terlalu mengharapkan gaji yg tinggi setanding sijil yg dimiliki walaupun CG rendah dan keputusan yg tidak memuaskan.

2) Tidak ada keinginan untuk memajukan diri dengan erti kata lain malas melakukan tugasan yg diberi...yg sepatutnya siap dalam sehari tapi menjadi 2. 3 hari..Juga tidak mahu melakukan selain dari apa yg diberikan

3) Tidak tahu berfikir sendiri dan hanya mengharapkan pengurusan atasan menyediakan dan menyemak semula kerja2 yg mana seringkali terdapat kesalahan.

4) Tidak pandai berkomunikasi dan tidak menghormati rakan sekerja yg lain.

5) Tidak peka dengan isu sekeliling dan tidak berdaya saing serta Tidak produktif

6) Seringkali tidak berpuashati dengan majikan dan sering bertukar kerja.

Sekadar berkongsi pendapat....yang baik jadikan teladan , yg buruk jadikan sempadan.

Sekian.


Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-05 16:03


khususkan lagi, graduan melayu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

tini_wahed
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13250
Posting: 9
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 16:46


Belajar tinggi tapi dah keja tak reti nak apply knowledge walaupun yg basic sahaja. Dah tak tahu tapi sombong dan malas bertanya. Masih tak paham dan mengulangi kesilapan yg sama walaupun telah diajar berulang kali.Ada yg langsung tak boleh berkomunikasi dlm English. Ada yg tak reti nak guna word dan excel. Langsung tak nak belajar perkara2 yg baru dan hanya melakukan tugasan yg diberi.Tak nak mengaku bila buat kesilapan. Tidak matang dan hanya mengharapkan org lain dlm menyelesaikan sesuatu masalah. Langsung tidak ada keinginan utk belajar dan memajukan diri sendiri.

Semoga sahabat2 dpt melengkapkan diri sebelum memasuki alam bekerja.
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For tini_wahedProfil   Hantar PM kepada tini_wahed   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-05-05 16:46


Iye, kebanyakannya dr graduan MELAYU..tapi ada juga bangsa lain....

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-05 17:22


bangsa lain terlalu sedikit. hingga boleh abai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 18:24




tidak juga...... berita hari ni.......ana baca The Star...ramai lagi Graduan yang ditaja kerajaan belajar di luar negara tidak memaklumkan keadaan mereka. Ada di kalangan mereka telah berkerja di hospital atau klinik di negara tempat mereka belajar....

so kat mana silapnya tu?

nak kata graduan kita tak pandai, itu atas diri masing-masing lah. Mesti ingat sendiri la apa keperluan utk pekerjaan anda nnt apabila bergelar graduan.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-05-05 05:18


cgpa bawah 3.00..ada hati nak gaji 2k...byk lawa muka..itulah graduan baru...dahlah tu Bahasa Inggeris mcm kayu...kadang2 dia org ni fikir ke,makcik cleaner klcc pun ada yg boleh cakap BI..tak malu ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

allysha
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16201
Posting: 9

Selangor  


posticon Posting pada: 16-05-05 11:30


Tak semestinya....
tak semua graduan mcm 2? mcm saya ni budak praktikal masa mula-mula dulu mmglah malu nak berdepan dgn kengkawan sepejabat tapi bila dah lama baru mesra.. begitu jugak dengan graduan yang baru msk keje perlukan masa utk sesuaikan diri........ bukan terus terjun je.......
tak bolehlah kata graduan luar negara tu tak boleh pakai........semua graduan samada dalam atau luar semua ye boleh pakai.......cuma diaorang tak nak menunjuk je.......buat ape kalau ckp je pandai tapi otak kosong.....biar kita cakap bila perlu je adalah lebih baik dari berkata entah ape2........

Bookmark and Share

    


  Member Information For allyshaProfil   Hantar PM kepada allysha   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 18:33



Memang ada graduan kita yang bersikap buruk camtu. lagi satu kebanyakkannya cuma hangat- hangat tahi ayam. Takde istiqamah dalam buat satu-satu tugasan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 26-05-05 05:57


Erm, kalau segelintir pelajar Melayu yang terlibat mungkin masih boleh dianggap sebagai silap pelajar Melayu.
Tapi, apabila disebut ramai, ana mula ragu dengan pendapat ini.

Pada ana, jika begini kroniknya, kenapa tidak kita kaji sistem pembelajaran yang diamalkan?
Apakah ia berkesan untuk memenuhi kehendak pasaran?
Apakah graduan kita benarĀ² mendapat latihan yang secukupnya?

Ana ragu.

Antaranya, apakah ada kawalan terhadap kualiti graduan oleh industri?
Setahu ana tidak.

Juga, IPTS tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Apakah kursus yang ditawarkan benar-benar memenuhi kehendak pasaran pekerjaan atau hanya untuk membuat untung?

Dan, apakah graduan kita mendapat latihan praktikal yang cukup sebelum terjun ke alam aktif?

Kita jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan negara maju.

Sangat malang jika kita hanya berkata tidak berpuas hati tapi tiada tindakan lanjutan..

Dan, ada satu perkara yang ana tidak faham dengan keadaan di Malaysia.
Hampir semua kerja kosong mensyaratkan calon mempunyai pengalaman.
Tapi, bagaimanakah pula dengan ruang untuk mencari pengalaman?


-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 26-05-05 08:08


nak buat camner time praktikal jer dah mula memonteng... bercinta sana sini..
bila diberi teguran masam mencuka..
ORANG YANG BERKELULUSAN SIJIL LAGI BIJAK DARI PARA GRADUAN
ini bukan apa aku sendiri alami sendiri..
nama jer lulusan Universiti.. UM, UiA, UTM, macam-macam ler.. baru 3 minggu kerja dah berlagak..
tapi bila aku sound sket jer terus masam muka..
tak profesional langsung.. Otak tak digunakan sepenuhnya..
macam-macam la aku tengok sekarang..
sekurang-kurangnya BUTA TIGA SUKU nie yang lebih bijak berbanding dari orang TERPELAJAR DAN TERLEBIH AJAR.

-----------------

Jom Pakat² Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 15:07


isu fresh graduate tk tau buat keje ni dh lame dh digembar-gemburkan...smpai bernanah telinga diorang mendengornye..mcm ni la pd pndapat sy zaman teknologi skrng ni memang la menuntut pngalaman dripada kelayakan tp klu tk diberi peluang mcm mane orng kite nk maju..so tolong la bantu masyarakat kite sendiri jangan hanya pandai menuding jari dan menyakahkan orng lain bantu membantu satu amalan mulia... ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 15:09


semuanya yang utama ada pada diri sendiri.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Zirma
Warga Rasmi
Menyertai: 23.05.2005
Ahli No: 16674
Posting: 1
Dari: Dublin

ireland   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 18:41



Sy rasa topic ni bukan hanya utk fresh grad shj ttp meliputi semua. pengalaman sy selama berkerja di beberapa tmpt membuktikn yg org kita tdk berfikiran positif, pasif dan cukup dgn apa yg ada. Mana ada kerja yg pakai apa yg belajar masa kat u. boleh kata < 20% ilmu yg dpt di u yg bleh pakai. yg lain tu kena pk sendiri and ilmu2 yg baru. so.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZirmaProfil   Hantar PM kepada Zirma   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-05-05 10:16


srikandi..
bukan tak mahu mengajar.. tapi bila diajar biasanya kita akan selalu mendengar ayat-ayat
"Oh! saya tahu buat nie, saya pernah buat dahulu"
tapi hasilnya ZERO.. NOTHING.. tak perfects..
cakap tak serupa bikin.. aku respek dengan bebudak U nie cuma ada SEGELINTIR yang tunjuk pandai+keBODOHan diri sendiri..
Bila dipanggil untuk menguruskan sesuatu kerja hanya tahu buat muka SEPOSEN..
Depan-depan BAIK, Bila Belakang main TIKAM kita macam mana aku nak respek dengan golongan macam nie..
golongan macam nie sure punya dalam ukhwah nie pun ada..
aku bukan apa.. cuma nak membuka mata orang ramai jer..

ehhehe
budak 3 suku

-----------------

Jom Pakat² Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 13:42



Tajuk sebegini perlukan satu kajian khusus bukan sekadar cakap2 kosong. Berapa ramai graduan yang tahu buat kerja dan berapa ramai graduan yang tidak tahu buat kerja? Cakap dengan emosi dan terikut2 tanpa asas yang kukuh tak bererti.

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-05-05 15:39


Kak Hanan bukan sekadar Omong kosong..
sy nie golongan pekerja.. ada sesetengah graduan yg hadir tu.. pada mulanya amboiii.. pijak semut pun tarrak mati..
selang sebulan pijak kepala..
kerja tak seberapa tapi eksyen dia mak aii.. mengalahkan VVIP.. tu baru nak mula kerja.. kalau dah dapat pengesahan jawatan.. mau melambung melangit dia punya belagak..
sakit ati woooo...

Karrimor + Deuter = SureFire

-----------------

Jom Pakat² Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100824 saat. Lajunya....