Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 7 jam, 23 minit yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: cinta tanpa wajah


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» cinta tanpa wajah

Please Mendaftar To Post


Oleh cinta tanpa wajah

puteri_addin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2095
Posting: 24
Dari: pantai remis, perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 12:18



saya ahli baru di sini. harap sudi terima kahadiran saya ...
saya nak tanya pendapat ahli semua..kawan saya dah 2 thn bercouple ngan bfnya..uniknya mereka ber2 ni..masing2 tak pernah berjumpa dan tak tahu wajah masing2.hanya telefon, surat dan emel saja yang menjadi penghubung antara mereka.saya tengok dia bahagia sangat w/pun tak kenal wajah masing2 lagi..mereka hanya serahkan segalanya kepada allah perhubungan yang mereka jalinkan itu
apa pendapat sahabat semua cinta yang sebegini..komen sikit

-----------------
BILA HATI BERSIH
SEMUANYA DILAKUKAN
IKHLAS SEMATA-MATA KERANA
ALLAH S.W.T

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_addinProfil   Hantar PM kepada puteri_addin   Pergi ke puteri_addin's Website   Quote dan BalasQuote

pondok_moden
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 260
Posting: 52
Dari: mantel bumi

Pahang  


posticon Posting pada: 07-07-03 17:04


Wah....bahagianyer...tapi lagi elok bercinta selepas kahwin.

-----------------
oddisey


Bookmark and Share

    


  Member Information For pondok_modenProfil   Hantar PM kepada pondok_moden   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-07-03 13:39


wah....smpi begitu sekali...bagusnya depa...namum rasanya lebih baik sekiranya mereka bersemuka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

cahayahati
Warga Rasmi
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2175
Posting: 11
Dari: sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-07-03 22:27


asalkan setia..tapi kena tau gak hati budi dia. sebelum menjalinkan ikatan yang lebih serius eloklah berjumpa..kan..???

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayahatiProfil   Hantar PM kepada cahayahati   Quote dan BalasQuote

scarlet
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 253
Posting: 102
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 11-07-03 00:10


Saya tak percaya dgn semua tu... Lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scarletProfil   Hantar PM kepada scarlet   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 11-07-03 00:24


Quote:

On 2003-07-11 00:10, scarlet wrote:
Saya tak percaya dgn semua tu... Lelaki..


kenapa tak percaya... bukan lelaki semua penipu , pompuan pun skrg ni ramai juga yg menipu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-07-03 16:21


saudari/saudara scarlet.....mcm ada luahan yang kurang puas hati saja terhadap lelaki...boleh ceritakan....setiap manusia dijadikan Allah dengan hari yang berbolak balik...jadi...we cannot judge men by looking only a one man...jadi...we all have our personel attitude....so..it's up to us to find the best guy or muslimah....so...don't blame all of men in the islamic religion like that......be patient and try to be honest of yourself and god willing, you will get a good guy....o........

Maaf sekiranya tersalah cakap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 168
Posting: 90

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-07-03 17:16


Assalamualaikum...
subhanallah...
ana rasa kalo hal macam ni,lebih baik dibawa kpd pengetahuan keluarga..buat apa nak sorok kalau hati dah suka sama suka..
soal wajah tak menjadi hlgn kalau lelaki tadi bukan jenis yg "mata keranjang" atau bhs lainnya, pantang tgk pompuan cantik,masyAllah..
kalau nak jaga iman,baik nikah terus itu lagi afdhol!
apapun,ana doakan shbt enti tu mendapat jodoh ngn lelaki tadi,amin.wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

NurNisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 827
Posting: 29
Dari: Shah Alam

Selangor  


posticon Posting pada: 11-07-03 17:37


inilah cinta zaman sekarang.. cinta internet. apa pun terpulang pada individu masing2..

-----------------
walau setinggi mana darjat kita didunia, kita tetap berstatus HAMBA. Satu perkataan yg merujuk SIAPA kita dan apa TUJUAN hidup kita di dunia SEMENTARA ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurNisaProfil   Hantar PM kepada NurNisa   Quote dan BalasQuote

nohara_sinchan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1132
Posting: 56
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-07-03 14:08


kalau dah jodoh tak kemana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nohara_sinchanProfil   Hantar PM kepada nohara_sinchan   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 463
Posting: 136
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-07-03 14:43


eii...unik nyer..x penah dgr 'org' cyber kapel sampai leh bertahan 2 taun...semoga diorg bahagia..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-07-03 15:56


alhamdulillah....samalah dengan saya...saya dan dia tak pernah bersua....yang menghubungkan kami hanyalah internet...telefon...dan surat....moga impian kami untuk bersua akan dimakbulkan suatu hari nanti.....insyaaallah...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 463
Posting: 136
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-07-03 16:01


bahagia nyer kak ct

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

abby
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1577
Posting: 1
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 13-07-03 16:41


tak kisah lah janji bahagia. kalau ade jodoh tak kemana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abbyProfil   Hantar PM kepada abby   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 13-07-03 16:49


ahaks...bercinta tanpa lihat wajah...boleh cayerrr tapi.........tak ikut syariat je la

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

scarlet
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 253
Posting: 102
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 13-07-03 22:01


Maafkan saya kawan2.. saya agak emosi hari tu.. Saya tak bermaksud nak lukakan hati sesiapa.. tai nampaknya memang saya dh melukakan..kan?

Segalanya akan benar2 pasti, tiada hubungan atas angin jik ada kejelasan, kesetiaan dan kepercayaan.. Kalau segalanya kabur dan banyak alasan di balik alasan... tak bermaknalah sesuatu hubungan itu dan akhirnya pihak yg benar2 percaya bahawa dia dicintai kecundang akhirnya malah boleh membunuh segenap perasaan.. hingga hati dah tak tahu nak senyum sepenuhnya...

Segalanya telah diserahkan pada Allah, tapi hati yg degil ini masih prejudis terhadap kaum yg melukakan.. Moga2 Allah lembutkan hati saya ini.. dan bagi kepercayaan pd lelaki dan cinta.. itu pun jika cinta masih ada dan jujur dlm hidup ini...

Maafkan saya kawan2... saya memang sensitif bab ini.. Tak sepatutnya saya join posting forum tajuk ini pada mulanya... Maaf, maaf, maaf... Moga yg percya dgn bahagia dan sedang bahagia akan terus dilimpahi kebahagiaan hakiki..

Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scarletProfil   Hantar PM kepada scarlet   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-07-03 12:14


walaupun tak pernah bersua..mesti ada gambar kan?? mm...rasanya tak salah, tapi takut jugak kalau dah jumpa nanti..hati tiba-tiba tak berkenan..susah tu..
yang paling penting...masing-masing kena jujur dlm perhubungan..

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

pErHiAsAn_DuNiAwI
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2310
Posting: 7
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-07-03 12:23


boleh percaye ke cinta cyber nie?? ramai kwn┬▓ ana tertipu dgn mende cam nie..ana tak tau la...sbb ana x de experience hope x jadi cam diorg..tapi bagi yg bahgia tu alhamdulillah la..semoga kekal selama nyer

-----------------
[b]~bUkAn AkU mEmUjI aPa lAgI mEmUjA sAlAhKaH kU kAgUmI pErHiAsAn DuNiAwI~[/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pErHiAsAn_DuNiAwIProfil   Hantar PM kepada pErHiAsAn_DuNiAwI   Quote dan BalasQuote

mawar_biru
Warga Rasmi
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1873
Posting: 3
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-07-03 14:38


A'kum...
Puteri Addin... itu masalah kawan anda atau anda.. jangan marah yer...
Cinta itu sesuatu yang sukar ditafsirkan. Saya pun tak pandai sangat. Cuma berpegang pada 3'K'.. Kejujuran, Kesetiaan, Keikhlasan. Insyaallah...
Saya dulu pun bercinta kat internet gak... Alhamdulillah, Mungkin Tuhan dah tuliskan jodoh saya melalui cara itu. Beberapa bulan lagi saya akan mendirikan rumah tangga.. Insyaallah.

Scarlet... mungkin pengalaman yang lepas menjadikan kita prejudis terhadap kaum adam. Percayalah, tak semuanya pahit. Sesuatu yang terjadi ada hikmahnya... Saya sendiri pernah alaminya. setiap kita dijadikan berpasangan... kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawar_biruProfil   Hantar PM kepada mawar_biru   Quote dan BalasQuote

sepi_indah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 943
Posting: 45
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 14:41


hmmm.. cinta tanpa memandang rupa nie.. kalau kedua duanya jujur tak mengapalah.. tetapi selalunya memang akan ada pihak yan tak berapa jujur... saya ada seorang sahabat yang bercinta dengan seorang lelaki nie, mereka dah bercinta tanpa melihat antara satu sama lain selama setahun..hanya telefon dan internet yang menghubungkan mereka.. dan masa mereka berjumpa buat pertama kali pulak, semuanya ok.. tapi selepas beberapa minggu, lelaki tu cakap dia dah tak dapat nak menerima sahabat saya tue.. dan apabila sahabat saya pegi ke negeri lelaki tue, barulah dia dapat tahu bahawa lelaki tue sebenarnya dah ada kekasih yang lain dan telah berkawan melebihi setahun(sebelum jumpa dgn sahabat saya).. lelaki tue, menurut cerita sahabat saya, memang baik.. jadi..cammana tue? tapi kalau kedua duanya jujur saya rasa tak ada masalah...

-----------------
Sepi itu indah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sepi_indahProfil   Hantar PM kepada sepi_indah   Quote dan BalasQuote

mawar_biru
Warga Rasmi
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1873
Posting: 3
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-07-03 14:48


scarlet
harap anda dapat hubungi saya. ada sesuatu yang saya ingin sampaikan kepada anda. boleh hantar mesej kepada saya atau mail [email protected].


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawar_biruProfil   Hantar PM kepada mawar_biru   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 15:04


bagi ana ..wajah tak penting sgt..yg penting akhlak org tu baik dan kuat pegangan agamanya...kalau kelakuannya semua berlandaskan agama...insyaAllah akan terpancar cahaya dr wajahnya...kalo dpt lihat dlm mimpi pun jadilah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 15:21


mmmmm......rasanya tak semua lelaki yang dikenali di internet ini tidak jujur....bagi saya semenjak saya mengenalinya ...walaupun sehingga kini kami tidak pernah bersua.....itu tidak menjadi halangan pada saya untuk terus mempercayainya....insyaallah....dan dia sering memberi kata2 perangsang kepada saya supaya saya bersabar dan tabah ddalam penantian ini.....moga jodoh kami berkekalan...insyaallah...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 14-07-03 15:39


Assalamualaikum....
Saya pun dalam situasi cam tu la jugak..tak penah jumpa pun,hubungan kami dah setahun..hanya surat,tepon dan email yang jadi medium perhubungan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-07-03 16:07


rupa-rupanya ramai jugak yang berada dlm situasi macam ni..apapun, selamat berbahagia semua...
kalau keluarga masing-masing dah setuju dan takder halangan, ok lah..anis pun dah jumpa ramai yang bercinta tanpa wajah ni..alhamdulillah, dah ada yang kawen dan dah ada zuriat sendiri..

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 16:16


assalamualaikum...

serahkan segalanya kpd Nya..insyaAllah...andai ditakdirkan ada jodoh antara mereka..pasti x ke mana kan...

yg penting,,batas syariat perlu dijaga..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

Hubb_qilaf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1762
Posting: 39
Dari: USM Health Campus

turkey  


posticon Posting pada: 16-07-03 10:14


SAYA PUN ADA SORANG KWN YG CAMTU,TAK PERNAH BERJUMPA TP JATUH CINTA,TAPI NASIHAT SY ELOKLA BERSUA MUKA SPY TAK MEMBW MASALAH DI KEMUDIAN HARI,NNT BILA ADA APA2 BERLAKU TAKLE MENYESAL DI KEMUDIAN HARI...YANG PENTING JGN MELAMPAUI BATAS DAN SYARIAT

-----------------
Solehah woman smiles in trouble,
Gather strength from doa,
And grow brave by istighfar and solat,
Her great love is only for Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hubb_qilafProfil   Hantar PM kepada Hubb_qilaf   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-03 16:10


ehem.. assalamualaikum...
saye rase ok jugak mcm nih.. tak pernah dating.. saye rase dating tu pun shubhah..ade yg kate bole, ade yg kate tak bole. ade yg m'bolehkan walaupun tak boleh. in case die tahu siape yg die pilih, care mcm nih mmg b'tepatan.
yg penting, maseng2 setie... tak gitu rakan2.?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-07-03 13:14


Quote:

die tahu siape yg die pilih, care mcm nih mmg b'tepatan.
yg penting, maseng2 setie... tak gitu rakan2.?.



betul tu....walau jauh beribu2 batu pun asalkan kesetian...kejujuran....keikhlasan itu ada sudah cukup utk membahagiakan .....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-03 16:56


dalam islam sendiri telah mengatakan melihat wajah adalah salah satu syarat dalam memilih pasangan.....jadi saya rasa rupa seseorang juga memainkan peranan dalam perhubungan yang kekal bukan apa takut nanti bila dah jumpa kalau tak berkenan mulalah berubah perasaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

salsabila
Warga Rasmi
Menyertai: 09.07.2003
Ahli No: 2209
Posting: 8
Dari: pahang

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-03 15:01


sama-samalah kita doakan moga perhubungannye berkekalan.sebenarnya kecantikan atau ketampanan bukan menjadi ukuran yang utama,tetapi kita perlu melihat kepada tahap keimanannye dan perilakunya.itu yang paling penting

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabilaProfil   Hantar PM kepada salsabila   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 20-07-03 22:39


Terpulang lah..kalau itu
yang kau mahukan..
jangan sampai kau..
ditipu..air mata darah sakalipun..
tidak berguna..wasalam...
p/s:pesanan dari..bukubukan hafiz yer!!

-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-07-03 10:54


Assalamualaikum..nampaknya topic ini amat menarik hari semua pihak...hmm..baguslan kerana semua alert dengan masalah2 kotemporari yang berlaku dan contoh terdekat ialah cinta melalui internet.
Sememangnya sukar untuk kita mengenal pasti mana keikhlasan, kejujuran seseorang terutamanya untuk orang yang bertitlekan LELAKI..menjadi lumrah dan fitrah kaum lelaki berbeza berbanding wanita yang mana suka mendua, mentigakan kasih sayang...sesungguhnya perkara ini bukanlah menjadi satu kesalahan sekiranya diluhurkan dengan niat yang ikhlas...namun....kotemporarily, ramai dialangan leleaki menyalah gunakan kelebihan, peluang yang telah diberikan kepada mereka terumanya dalam "bercinta". Sebilangan kaum lelaki seolah2 lupa diri bahawa mereka dek slogan " lelaki boleh berkahwin empat"....Impaknya, ramai dikalangan muslimat yang tidak puas hati terhadap apa yang telah dilakukan terhadap mereka especially dalam hal2 yang melibatkan bermadu kasih....hmmm..."buaya, khianat, kaki perempuan, penipu" adalah antara kata2 yang terkeluar/terhambur oleh sesetengah muslimat yg terkecewa dengan perhubungan terhadap muslimin.

Justeru, islam telah menggariskan panduan yang jelas terhadap kita, cuma kaedah2 yang telah digariskan itu tidak di war warkan kepada generasi pada masa kini. Kita dibiasakan dengan situasi yang terkadang2 bercanggah dengan prinsip islam( cth: percampuran bebas), yang merupakan antara faktor2 yang menjadi kepincangan rumah tangga yang didirikan. Perkahwinan yang didirikan atas dasar nafsu normally tidak akan berkekalan. Sabda rasulullah ; pilihlah isterimu dari 4 aspek, 1. harta 2. keturunan 3. paras rupa 4. agama, jika pilih yang beragama, maka itulah yang paling baik buat mu. ( Lebih kurang begini la maknanya hadis tu).

Dalam surah Al-Maidah juga ada dinyatakan( ana lupa ayat mana, tp ayat awal2 la) tp mafhumnya lebih kurang "lelaki yang baik untuk muslimat yang baik.....". Renungilah sejenak.....Adakah kita mahu beristerikan seorang isteri yang seperti Saiditina Fatimah jika kita tidak seperti Saidina Ali Karramalhuwajhah?...tepuk dada, tanya iman...

Pandangan thdap percintaan tanpa melihat wajah ;

Kaedah ini agak kurang baik bagi ana secara umumnya. Pada pandangan ana, kedua2 pihak seharusnya at least melihat gmbr masing2. Kita boleh menggunakan kata2, tak kenal maka tak cinta. Namun, nak kenal tak semestinya bedating, berdua-duan semata. Apa yang ana maksudkan ialah perkenalan "awal" melalui gambar itu adalah untuk memberikans atu gambarn untuk di keep in mind yang mana si dia dalam gmbr itulah yang akan menjadi isterinya. Namun, hal ini akan sendirinya tertolak sekiranya ia menimbulkan pelbagai mudharat kepada kedua2 pasangan itu....

Cadangan ana ialah biarklah mereka kenal wajah masing2 sudahpon cukup, disamping berutus surat.

Maaf sekira ada byk keasalahan. Wa islama. Fi amanillah





Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nur_iman
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 310
Posting: 8
Dari: alam ciptaan-Nya

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-07-03 12:45


assalamualaikum....

mmm..nampaknya topik ni mmg best dan terkena gak pada saya

act...saya pun mengalami cinta siber gak...tapi kami dah kawan sejak 3 tahun yg lepas..saya still ingat time saya ngah tunggu result SPM...boring dok umah..chatting..last2 jumpa insan yang bertakhta di hati saya skang....dlm tempoh tu kami cume kwn biasa melalui telefon,sms,email..alhamdulillah bulan 4 yg lepas kami couple.... ..

pertemuan kami biler ader cuti smester..maklumlah dia kat utm jb...n saya kat uitm machang...seikhlas ati saya rasa cukup bahagia...semoga perhubungan mendapat restu dari org tua dan Allah swt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_imanProfil   Hantar PM kepada nur_iman   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-07-03 13:00


Assalamualaikum wbt

erm..cinta tanpa wajah...susah sinar nak bagi penyataan bahwa cinta tuh ikhlas..tapi maybe ada sesetengah memang tidak mementingkan rupa paras lebih tapi keikhlasan dalaman tapi jarang berlaku..cinta akan lebih ikhlas bila lelaki dan perempuan saling mengenali dengan nyata @ real ..face to face..baru kite dapat melihat sinaran mata dia sama ada adakah cintanya ikhlas atau sebaliknya kerna mata tidak bole menipu bila kite tahu kite mencintainya tapi kata-kata bole menipu..tapi biarlah face to face tuh mengikut hukum syarak yang ditetapkan..pada sinar ada lebih baiknya kenali dirinya dengan bertemu dengannya sbb itu baru kite dapat lihat keikhlasan dari sinaran matanya

Wsalam


-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 22:16


terpulanglah kepada keyakinan masing2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117569 saat. Lajunya....