Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Cinta oh cinta indah namamu!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Cinta oh cinta indah namamu!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Cinta oh cinta indah namamu!!!

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 20:45



sahabat2 ukhuwah..disini saya nak minta sedikit respon...
apa pandangan semua tentang cinta lepas khawin atau cinta sblm khawin..
krn dewasa ini perkara yg agak remeh nielah yg meruntuhkan akhlak muda mudi yg menjadi peneraju masa depan namun semua dah rosak so apa pandangan sahabat semua?


indahnya cinta bila Allah jadi sandaran utama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 20:49


...he cinta lagi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 20:54



kaze..
perkara nie nampak simple tp nielah masalah negara sekarang bila cinta tu diletakkan di tempat yg salah...
sedangkan tanpa kita sedari kita sendir bernaung di bawah sifat rahman dan rahim Allah...
jd saya just nak respon yg baik,....

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 21:12




Cinta...topik yg selalu disentuh di portal ini...ramai yg nak mencari cinta selepas kahwin...kerana itu cinta yg diredhai oleh ALLAH...namun dlm masa yg sama ramai yg terjebak dlm cinta sebelum kahwin...kerana naluri manusia ingin hidup berpasang2an..apatah lagi ketika usia remaja,so ramai yg terjebak dalam kancah maksiat...pada saya cinta ni bolehlah dikategorikan pada empat...
1. Cinta Monyet-seperti monyet yg terlompat2,mereka yg terjebak dlm cinta ini selalu bertukar2 pasangan,biasanya atas landasan hawa nafsu semata2,juga pada kecantikan,wang dan sebagainya....
2.Cinta Suci-Cinta diantara suami dan isteri...cinta hanya diserahkan pada yg hak,yg sah sahaja...cintanya hanyalah mencari keredhaan ILAHi semata2..diselit mawaddah wa rahmah...
3.Cinta Sejati-Cinta pada negara.tanah air,saudara mara,sahabat....
4.Cinta Hakiki-Cinta pada ILAHI,cinta teragung...cinta yg perlu nkita kejar...utk kebahagiaan kita dunia dan akhirat...
Ingatlah...bila kamu mencintai seseorg belum tentu dia mencintai kamu...tapi bila kamu mencintai ALLAH...ALLAH akan mencintai kamu....

-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 22:33




Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-05-05 13:58


Quote:

On 2005-05-07 21:12, alexander wrote:
Ingatlah...bila kamu mencintai seseorg belum tentu dia mencintai kamu...tapi bila kamu mencintai ALLAH...ALLAH akan mencintai kamu....


...


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

MujahidMML
Warga Rasmi
Menyertai: 20.03.2005
Ahli No: 15256
Posting: 7
Dari: Bumi Allah, Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 14:31



berbicara mengenai cinta, pertama sekali cinta yang hakiki adalah kepada ALLAH dan RASULULLAH, kemudian kepada ibu bapa kita, saudara2 kita, dan seterusnya... sebenarnya tidak salah bercinta sebelum kahwin atau selepas kahwin... namun sebenarnya cinta antara dua insan yang telah berumah tangga adalah lebih baik dan lebih berkekalan... kadang2 kita tidak dapat menghalang rasa cinta (terhadap seseorang yang lain) yang wujud di dalam diri kita... namun di sinilah kita kena tahu bagaimana nak mengawal cinta tersebut... jangan biar ia yang mengawal kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MujahidMMLProfil   Hantar PM kepada MujahidMML   Quote dan BalasQuote

muhaimin
Warga Rasmi
Menyertai: 02.05.2005
Ahli No: 16249
Posting: 19
Dari: utm

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 14:47



bagi pendapat ana cinta selepas kahwin adalah lebih bahagia .......
kerana daripada cerita pengalaman kakak senior ana......
semuanya cinta selepas kahwin........
cinta yang halal dan itu lah cinta kita kita kepada suami...
Namun yang utama adalah cinta yang hakiki......
Alangkah indah dan bahagia mendapat cinta ILAHI......



Bookmark and Share

    


  Member Information For muhaiminProfil   Hantar PM kepada muhaimin   Pergi ke muhaimin's Website   Quote dan BalasQuote

farahdilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2005
Ahli No: 16149
Posting: 24
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 13:13


bismillah...
apabila berbicara tentang cinta, mestilah kita perlu memilih cinta Allah dan rasulNya.
Rasa cinta sesama makhluk ciptaanNya hanya bersifat sementara. tetapi rasa cinta ini juga harus dipupuk sesama kita. kerana cinta akan lahir sifat kasih sayang , pesan-memesan..
dalam konteks ini, bercinta sebelum kahwin atau selepas kahwin adalah perlu mengikut landasan yang dibenarkan oleh syarak...
apa2 pun BURULAH CINTA ALLAH..
insyaAllah, bahagia dunia dan akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farahdilahProfil   Hantar PM kepada farahdilah   Pergi ke farahdilah's Website   Quote dan BalasQuote

chy_kegembiraanku
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16377
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 15:06


biarpun bersama kekurangan...namun bersyukur kurniaan TUHAN ....kurniakan petunjuk bantuan...tempuh hari yang mendatang...semoga...sisa hidup ini takkan terbuang lagi...setiap detik masa...dlm amalan jua...jgn dipisahkan menemu kebahgiaan....semoga dgn ini..jambatan menemui...cinta yg sejati..itu yang abadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For chy_kegembiraankuProfil   Hantar PM kepada chy_kegembiraanku   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 10-05-05 10:34


betul gak, cinta selepas kahwin semuanya dah halal.... takder dosa??? tapi, camner nak kenal hati budi pulak??????? kalau dier ajer tau sal kiter, kiter tak tau sal dier secara detail tak best gak kan????



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-05-05 13:27


.....

Pada pendapat comel, segalanya perlu bermula atas dasar tanggungjawab,kejujuran, tolenrasi dan persefahaman. Apabila semuanya ini tersemta kukuh dijiwa dan dilaksanakan dengan baik maka dengan sendirinya cinta dan kasih sayang itu akan wujud. Sebab cinta itu tidak boleh dilihat....tetapi sikap dan perilaku seseorang akan menjelaskan apa yg tersimpan dalam hati.

Hidup kita sesama insan ini..bukanlah hanya berlandaskan cinta semata-mata....Biarpun selepas kita berumahtangga janganlah kita asyik mengharapkan cinta semata-mata untuk memastikan kehidupan kita bahagia..tetapi....pastikan TANGGUNGJAWAB, KEJUJURAN, TOLENRASI DAN PERSEFAHAMAN antara kita terjalin dengan baik...dengan itu cinta itu akan lahir dengan sendirinya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

addawami_muqaffa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2005
Ahli No: 13915
Posting: 75
Dari: ::sg petani::

Kedah  


posticon Posting pada: 10-05-05 14:27


Cinta 5 perkara...

cinta kepada Allah
cinta Rasul
cinta ibubapa
cinta kepada ummah
cinta kepada kecemerlangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addawami_muqaffaProfil   Hantar PM kepada addawami_muqaffa   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 15:16


Bagi saya lerkan saya,Mengenai Cinta Selepas Kahwin & Sebelum Kahwinni.Bagi saya bercinta sebelum berkahwin lebih kepada nafsu .Bercinta selepas kahwin adalah yg sepatutnya dilakukan dan itulah yg sebenarnya menjadi kehendak islam,bercinta selepas kahwin pula kita bebas melakukan apa saja tanpa dicurigai.Walaupun itu mungkin bermakna jodoh mereka ditetapkan o keluarga namun sebenarnya perkahwinan ini lebih afdal.Mereka akan merasakan satu keintiman krn proses perkenalan baru saja bermula.Semangat tu ada sbb banyak perkara yg belum dicungkil lagi selain itu ia dapat mengelakan lelaki dan wanita yg bukan muhrim melakukan perkara yg tak baik kalo kita lihat hari ni ramai budak2 sekarang ni memilih utk bercinta sblm berkahwin krn mrk berpendapat bahawa ketika bercintalah dpt kenal hati budi pasangan sblm berkahwin.Walaupun trend cinta sebelum berkahwin bukanlah apa yg di mahukan o islam,namun tak bermakna islam tak benarkan lelaki & wanita itu berkenalan sblm mendirikan rumah tangga.Islam menetapkan cara utk berkenalan sebelum berkahwin,Caranya yg di tetapkan adalah semasa pertunangan.Tapi proses perkenalan dlm jangka masa bertunang mestilah dilakukan dgn tidak melangar hukum syarak.Wasalam....

[ Posting ini telah di edit oleh: KIKO pada 2005-05-10 15:31 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: KIKO pada 2005-05-10 15:57 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 15:24



Bercakap pasal cinta, ana bukanlah seorang yang layak.
pendapat masing-masing.
pengalaman tu ana tak delah tapi mengikut ustaz ana cinta sebelum kawin ni HARAM!!!!!!

Dalilnya: jgn kamu mendekati zina!!!!!

bukan larangan berzina, mendekatinya pun TAK BOLEH.

Zina bkn setakat hubungan kelamin llk n prpn shj tp ada zina mata, suara, telinga dan macam2 ada

bila dah berkenalan mesti nk telepon pastu nk sembang n so on la. cakap pulak berapa anak, dan benda yang tak sepatutnya.

ADAKAH INI WAJAR

TEPUK DADA TANYA IMAN


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101989 saat. Lajunya....