Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Adakah anda Dewasa & Matang?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »»  Adakah anda Dewasa & Matang?

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah anda Dewasa & Matang?

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 16:27


...

Anda tentunya dewasa dan matang bila :

Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai

Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa

Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung

Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka

Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat

Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain

Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda

Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya

Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.

Anda memberi persetujuan kepada pendapat-pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang

Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati

Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu

Anda menghadapi orang-orang tua atau orang-orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif

Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna

Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya

Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai

Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka

Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur

Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita

Sekiranya anda wanita, anda mampu disukai wanita-wanita lain sekurang-kurangnya mempunyai tiga orang sahabat wanita yang jujur




-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 07-05-05 18:43




Anda lebih berpengalaman dan akan bersikap profesional dalam setiap tindakan atau perlakuan yang bakal dilakukan sekiranya kesemua diatas dapat anda hadapi, atasi dan lakukan...

dakwah_ilahi nak menguji kedewasaan dan kematangan sape ?...

Pas ni nak jadi budak-budak lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 19:08


bukan untuk menguji sesaper tapi kalau kita dh fikir kita dah dewasa n matang..mai lah jawab.....tak gitu shuada_nha155.....jadilah sebaik-baik muslimah yg menjadi qudwah kepada muslimah yg lain...

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 07-05-05 21:06




waa..sungguh tajam dan dalam maksudmu dakwah_ilahi. Tapi jika kedewasaan dan kematangan itu tidak teruji...bagaimana untuk mendapatkan jawabannya...tak gitu dakwah_ilahi ?

"Janganlah kamu mengharapkan satu pokok itu mengeluarkan bunga sekiranya kamu tidak membaja, menyemai dan menjaganya dengan baik serta menyiramnya setiap hari"...



Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 22:09



All this while i thought that i've already a grown up and matured person. After read this posting, now i realized that it takes a lot of thing to be a fully grown up and matured person...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

MujahidMML
Warga Rasmi
Menyertai: 20.03.2005
Ahli No: 15256
Posting: 7
Dari: Bumi Allah, Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 22:32



Terima kasih di atas peringatan yang diberikan... Apabila ana baca artikel yang dihantar oleh dakwah_ilahi, memang sukar untuk mengakui bahawa diri ini betul2 telah dewasa dan matang... Kadang2 memang pada zahirnya diri kita ini telah dewasa, tetapi kedewasaan yang ada pada diri kita tidak menbuktikan diri kita ini seorang yang matang... Kematangan bukan terletak kepada kedewasaan kita, tetapi sejauh mana kita mampu mengamalkan segala sifat2 MAHMUDAH dan mengamalkan segala ajaran Islam sebagaimana yang telah diajar oleh Rasulullah s.a.w.

Jika HATI sejernih AIR, jangan biar ia keruh. Jika HATI seputih AWAN, jangan biar ia mendung. Jika HATI seindah BULAN, hiasi ia dengan IMAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MujahidMMLProfil   Hantar PM kepada MujahidMML   Quote dan BalasQuote

jannahassyahid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13242
Posting: 108
Dari: bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 08-05-05 00:30




ana setuju ngan pndpt mujahidMML...a'ala kulli hal ana sbnrnya dlm proses utk membina kematangan dlm diri sndiri dan dlm stp tindakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahassyahidProfil   Hantar PM kepada jannahassyahid   Pergi ke jannahassyahid's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-05-05 03:27




mendalam sungguh maksudnya tu.. syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 07:22


kengkadang tu,rasa macam budak2 lagi..
tp dah dewasa.. tak matang lg kot..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 10:28


sy matang ker blum.....tp kalu duduk dgn kwn2 rasa mcm x matang pulak

-----------------
Mulakan langkahmu dengan Bismillah, Teruskan usahamu dengan Doa dan Tawakkal, Terimalah pemberianNya dengan Alhamdulillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 14:06


selama mana dirimu masih hidup di dunia ini,selama itulah matang dan dewasa itu hendak dikecapi..dewasa dan matang dari segi bnyk hal tidak pada sikit hal..jadi dewasa dan matang itu lah dikira jg dlm perjuangan dlm hidup untuk mencari redhaNYA.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-05-05 15:28


ana selalu bercita-cita nak jadi orang yg matang lebih dari umur sekarang...itulah orang yang berjiwa besar

Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-05-05 10:36




Pengalaman dan kesalahan yg lalu mendewasakan dan mematangkan diri kita...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 11:26



tima kasih atas info berguna,
puasa banyak mengajar kedewasaan


[ Posting ini telah di edit oleh: wasatiah3 pada 2005-05-09 11:28 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: wasatiah3 pada 2005-05-09 11:31 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 12:25


assalamualaikum

x perlu nak bak bgtahu kat orang kita ni dah dewasa atau matang....yg penting kita muhasabah diri kita sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 15:33


aikkk muawwiz..cam tu ker...nnati orang kata lak..kita cam budak-budak...

rindu_rahayu cam ade-ade jer..yg tk kena yerkk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 15:51




seorang ustaz pernah berkata, seorang kanak-kanak itu matang apabila dia sudah boleh bangun solat subuh sendiri tanpa perlu dikejut atau disuruh solat oleh sesiapa... di samping solat awal setiap waktu, tanpa disuruh juga.

betul juga, kan?

p/s : syukran kpd dakwah_ilahi. sangat sukar nak jadi dewasa & matang ye. saya rasa perlu baca sifat-sifat tu setiap hari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 16:23




kadangkala berkata benar itu menyakitkan..
kadangkala berkata benar itu dikatakan riya'
kadangkala kegembiraan kita adalah kedukaan orang lain
kadangkala kesedihan kita ada orang yang melonjak kegembiraan..

berfikirlah secara matang..
berfikirlah dengan rasional..
berusahalah untuk tidak menyakiti hati orang..
jaga diri hiasi peribadi..anda akan disenangi..

redhalah..dalam hidup ni bukan semua perkara dalam kawalan kita..

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 16:39


TENGOK KEADAAN LA..KADANG2 ADA JE ORG TUA BERFIKIRAN KANAK-KANAK..

DAN ADA JE..MASIH MUDA..TP..TINDAKANNYA MATANG DR ORG TUA

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 17:30




nak kata matang tu tak de la matang sangat tapi kira boleh la nak bawa berunding... tak de la nak marah tak tentu pasal...

kira 70% la baru...

tak ader la sampai nak buli orang...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 07:27


> Assalamualaikum wbt..

> sokong dengan pendapat Rindu_Rahayu..
> kadang-kadang, pengalaman yang lepas boleh mendewasakan kita semua..
> tapi.. salah satu intipati kematangan ialah kesusahan...
> kesusahan mengajar ssorg supaya lebih dewasa dan tahu menilai yang mana baik & buruknya....
> wallahualam..
> ...................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 16:56


assalamualaikum..
bagi ana mungkin dah matang sebab ana banyak berdikari dan mybe dari situ kita banyak mmbuat kputusan sendiri.dan ana juga banyak mmberi pandngn&nasihat pada semua orang yang ana rs perlu untuk kita berbicara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-05 17:42


pengalaman yang mengajar saya menjadi lebih matang dalam menjalani kehidupan seharian.......setiap orang buat silap..dan dari kesilapan tu lah kita belajar untuk memperbaiki lagi diri kita...supaya menjadi manusia yang berguna nanti.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-05 23:21


kalau bertemu balik dengan kawan-kawan masa sekolah,masa tu lah jadi tak matang sangat-sangat...sebiji macam budak-budak...dulu kat sekolah, jumpa dengan perempuan saja.convent lah katakan...bila buat sesuatu tu, tak hiraukan apa orang nak cakap...
bergantung pada situasi...kadangkala dapat kekalkan kematangan tu,kadang-kadang...memang tak matang langsung...
susahnya nak jadi dewasa dan matang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 23:21


assalamualaikum...
alhamdulillah...memang bernas kate2 tu...
act...saya pun tak tahu saya ni dah dewasa or matang...
but i try myself to be a matured person in whatever i do...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 19:03


ana pernah ckap kat kengkawang yang beljaq tinggi-tinggi...Kenapa kita tak nak fikir masalah umat islam kat mesia tu..dia kata..ana masih mentah lagi dan masih budak lagi..betul kah ni..sedangkn umur dah 20 tahun..dah kah ni di kira belum matang dan dewasa????

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 21-08-05 19:06


Belum lagilah ana ni ek :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 19:06


pada pendapat saya, matangnya seseorang bergantung kepada pengalaman yang kita tempuhi setiap hari...tiada masalah dan pengalaman..maka kuranglah kematangan kita... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 24-08-05 09:47


ADA MASANYA SAYA rasa SAYA MATANG...
tapi ADA MASANYA PULA,
rasa TAK MATANG LANGSUNG...
macam mana EK???

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

nur_1404H
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2005
Ahli No: 18454
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 15:38


kadang-kadang kematangan itula yang akan menjadikan diri kita lebih dewasa...
apa pun terima kasih atas peringatan ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_1404HProfil   Hantar PM kepada nur_1404H   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 15:41


ana nampak saja matang
tapi sesiapa yang dah kenal ana mesti kata ana masih budak2 lagi
hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 26-08-05 15:43


Pada 09-05-05 12:25 , muawwiz posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

Assalamualaikum...
betul tu...
buat apa nak bagitahu orang...
kekadang kita rasa kita dah matang tapi...
10% pun tak lepas lagi...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 16:06


ia betul...tetapi kekadang akal dan perangai kita macam budak2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

sharkuitm
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22667
Posting: 109
Dari: UITM SHAH ALAM

brazil   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 14:05


learn and learn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharkuitmProfil   Hantar PM kepada sharkuitm   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12189 saat. Lajunya....