Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: lelaki vs perempuan...apa pula ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» lelaki vs perempuan...apa pula ?

Please Mendaftar To Post


Oleh lelaki vs perempuan...apa pula ?

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 08:54



Beza di antara lelaki dan perempuan :
- lelaki suka bercakap tentang diri mereka kepada orang lain,perempuan pula bercakap sesama mereka mengenai orang lain.
-lelaki kecam musuh dari belakang,perempuan kawan mereka.
-seorang perempuan sentiasa ingat lelaki yang mahu berkahwin dengannya,lelaki pula sebaliknya yakni tak lupa pada perempuan yang tak membalas cintanya...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

fadliey
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2004
Ahli No: 12795
Posting: 11
Dari: kuala krai

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 11:08



skang ni pompuan dan lelaki tak ada bezanya.cuma lelaki dan perempuan yang berakhlak shj yang berbeza.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadlieyProfil   Hantar PM kepada fadliey   Pergi ke fadliey's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-05-05 11:15


ada ke laki yg kecam musuh dari belakang? tu nama dia penakut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 17:30




amal n taqwa yg membezakan kita semua

wallahua;lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 16:52


lelaki dan perempuan mmg ada bezanya...perempuan mudah memaafkan kesalahan yg dilakukan tetapi tidak untuk melupakannya....
wanita ingatan lebih kuat berbanding lelaki..sebab cuba tanya aper yg pernah dijanjikan berbln 2 yg lalu, dia akan ckp dia lupa....

-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 17:09


memang tak dapat dinafikan lelaki dan perempuan banyak perbezaan....hanya aqal yg matang dapat membezakan..disamping berintima ngan akhlak islami...

Allah berfirman dalam surah an-nissa.yg mafhumnya sesungguhnya kemaafan itu mendekatkn diri seseorang kepada ketaqwaan..''melalui ayat ini kita spatutnya ade sikap maaf bermaafan sesama...jgan cuba memeprtahankan sikap ego masing2...

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 08-05-05 17:50




Hmmm..memang lelaki dan pompuan banyak bezanya. Dan itu telah digariskan oleh Allah dalam setiap hukumnya. Sehinggakan ada yang mengurangkan perbezaan itu sampai ketahap yang terlarang seperti mana dilakukan oleh Aminah Wadud.

Tapi apa yang dikatakan oleh sya_ryn itu hanyalah sebahagian daripada sifat dan sikap manusia yang hanyut dalam kehidupan di dunia ini sehinggakan wujud perbezaan yg telah dinyatakan oleh sya_ryn. Malah perbezaan ini telah menjadi satu kebiasaan dalam hidup lelaki dan wanita sehingga lahirnya ayat "beza antara lelaki dan perempuan".

Quote:
dakwah_ilahi
Posting: 2005-05-08 17:09
--------------------------------------------------------------------------------
memang tak dapat dinafikan lelaki dan perempuan banyak perbezaan....hanya aqal yg matang dapat membezakan..disamping berintima ngan akhlak islami...



Walau bagaimanapun, apa yang dikatakan oleh dakwah_Ilahi, amat saya persetujui. Hanya akal dan kematangan jugak yang membezakan antara kita dan manusia yang lain. Bukan antara lelaki dan perempuan. Sbb sekarang pun apa yg dialami oleh lelaki, dialami jugak oleh pompuan.

Sudahkah kamu menguji akal dan kematangan seseorang wahai dakwah_ilahi..??

Teringin nak jadik budak-budak semula. Tak banyak fikir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.09564 saat. Lajunya....