Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 61 hari yang lalu
the_brOtherz: 88 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Kenape student suke couple???


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Kenape student suke couple???

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenape student suke couple???

aneep2004
Warga Rasmi
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16280
Posting: 9
Dari: Ampang

Selangor  


posticon Posting pada: 06-05-05 17:47




Kenape ek?? Student skarang ni, mude2 lagi dah couple??? Ana pelajar UIA PJ, kat sini je ana leh confirm 50% pelajarnye dah bercouple. Dan ade setengah sister tue, dengan selambe gitau ana yang diorang dah takde dare dah. Ade yang tiap2 minggu di Genting, buat bende terkutuk tue dgn BF, alasan sbb syok. Ade yg pakai tudung labuh, tapi sebenarnye dah takde dare.Camne tue?? Kwn2 yang ade pengalaman berila pendapat..kenape Student bercouple??? Da taknak blaja kee???



Imarahkan Rumah Allah!!!!

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aneep2004Profil   Hantar PM kepada aneep2004   Pergi ke aneep2004's Website   Quote dan BalasQuote

mariana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12405
Posting: 148

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-05 18:01


Astaghfirullahal'azim..
enta lelakikn?hui...selamba badak je sisters tu btau..daring sgt tuh..malu'y ana..

klu tanya psl couple nih..ana ingatlah...ley jd sbg penaik semangat utk blaja kot..tp klu da sampai ke tahap mlakukn maksiat..haram jd'y..

Allahumma ajirna minan narr..Allahumma ajirna minan narr..Allahumma ajirna minan narr..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianaProfil   Hantar PM kepada mariana   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-05-05 23:00




Uikss...leh tahan gak yer student2 kat M'sia nie.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 23:07


selamba je ye sister tu kata dia da takde dara...gila apa.....KLAU DA TAHU TEMPAT MANA MEREKA SELALU BUAT MAKSIAT TU SERBU JE..HABIS CITER...GITAU PIHAK YG BERKENAAN..NAMA JE BUDAK AMBIL KOS AGAMA..ERMM ENTAHLAH...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 23:17



Maybe diorang saje nak isi mase lapang or terpengaruh ngan kawan. Yela, tgk kwn2 asyik bergayut or sms je. ada org tanya dah mknke blom n so on.. tu cuma gelodak jiwa remaja je. Tapi couple ni byk keburukan drp kebaikan. Malah ia juga macam mendekati zina. Cth cam kes yg aneep ckp tu la.. Ish2 x tau la ape nk jadi dgn students skrg. Otak pandai tapi x cerdik nak guna kepandaian diorg dlm mengatur hidup

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 06-05-05 23:36



Ya Allah...t'kezut sy bce ttg kish ni..memelukn sngh la..lbh2 lg kite ni org Islam..sy nasihatkn pd diri sy n sume la..ingtla Allah dlm setiap p'kara yg kita lakukn..ingt kat ibu & ayah kita..mana dorg nk ltk muka klu rahsia t'bongkar nnt...??jauhkn la diri dr zina n p'kara2 yg m'hmpirkn kita kpdnya..klu b'couple tu lbh m'dtgkn kemudaratan..lbh baik kita hindarknnye..malu la kat Allah...klu rs2 dh xsbr sgt..kawin je la..sng..xspape nk risau ttg n#maruah diri..itu lbh t'jamin...pulanglah ke pangkal jalan..pintu taubat masih t'buka lg...wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

aneep2004
Warga Rasmi
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16280
Posting: 9
Dari: Ampang

Selangor  


posticon Posting pada: 07-05-05 11:16


Ana agree pendapat antum sume... Agaknye sebab pengaruh laa.. tak pun terkejut dgn life stail kat KL ni.. antum sume tau je laa kat UIA ni dlm KL.. tiap2 ujung minggu mmg boleh kuar bebas.... Tapi yang paling penting kene pandai kawal perassan and emosi...

Klu tanye analaa... tak salah nak berkawan dgn berlainan jantina... tapi jagalah batasnye... dan yang terbaik saling nasihat menasihati antara kita... tu paling baik... Bab yg dah terlanjur tue... masalahnye diorang just study islam secara teori tp tak sampai ke hati... Wallahhualam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For aneep2004Profil   Hantar PM kepada aneep2004   Pergi ke aneep2004's Website   Quote dan BalasQuote

zuera_fadz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.10.2004
Ahli No: 11933
Posting: 64
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-05-05 12:37


Quote:

On 2005-05-07 11:16, aneep2004 wrote:
Ana agree pendapat antum sume... Agaknye sebab pengaruh laa.. tak pun terkejut dgn life stail kat KL ni.. antum sume tau je laa kat UIA ni dlm KL.. tiap2 ujung minggu mmg boleh kuar bebas.... Tapi yang paling penting kene pandai kawal perassan and emosi...

Klu tanye analaa... tak salah nak berkawan dgn berlainan jantina... tapi jagalah batasnye... dan yang terbaik saling nasihat menasihati antara kita... tu paling baik... Bab yg dah terlanjur tue... masalahnye diorang just study islam secara teori tp tak sampai ke hati... Wallahhualam...





betul tu nak bercouple ni tak salah , tp kena ada batasnya.......yang hairan nya... budak UIA tu.... erm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuera_fadzProfil   Hantar PM kepada zuera_fadz   Pergi ke zuera_fadz's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 07-05-05 12:52


Mula² masa tengok tajuk ni, ana nak kata, masa belajar diorang bercouple, sbb nanti kerja nak kawin.
Tapi, lepas tengok posting tu, no komen.

Sama²lah kita berdoa...

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-05-05 13:31


students couple??

Ramai, tak lari...... kat tempat ana kerja ni pon ramai....

Pengalaman yang mendewasakan kot!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 15:10


ala...bila dah masuk alam remaja, muka comel2 belaka. mana tak terpikat. bila dah masuk alam dewasa, contohnya students IPT, muka lawa2, hensem2 belaka. mana tak terjatuh dalam lubang cinta. lagipun dah masuk umur yg seswai utk cari pasangan hidup. itu pandangan saya aje. kalau yg dah terlanjur tu, kalau kat UIA pun ramai yg terlanjur, kat UiTM takyah cakap la. nasib baik saya garang, so sampai skarang takde sape berani couple ngan saya. waahahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 15:49


Biaselah tu,remaja baru nak meningkat,cepat sangat terpengaruh dengan kawan2.Orang nak couple die pun nak couple jugak.Konon2 nak bagi semangat masa belajar,kalau betul,kena pulak dengan caranya ok la,tapi kalau dok buat maksiat manjang ape crite????

Bookmark and Share

    


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

aneep2004
Warga Rasmi
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16280
Posting: 9
Dari: Ampang

Selangor  


posticon Posting pada: 08-05-05 11:06


Ehem... Mungkin ade yg ingat dak UIA ni perangai tak camtu.. realitinye inilah yg sebenarnye.. Sbb kat sini namenye UIA.. islamic.. klu dah name pun insan. insan laa jugak.. slalu lupe.. mudah terpengaruh.. klu ikut sains pun alasannye kerana pertumbuhan hormon dewasa meransang nafsu kite.. agaknye mmg betul kot....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aneep2004Profil   Hantar PM kepada aneep2004   Pergi ke aneep2004's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 11:25



astaghfirullah al a'zhiim
realiti remaja hari nie...tp yg lebih buatkan ana terkilan sbb ia berlaku kat uia yg pada pikiran ana uia pttnye berada pd zon selamat nga benda2 maksiat cmni...
kalu nak dibandingkan nga ipta2 lainyg mmg sedia maklum...
perasaan kasih sayang tu fitrah...tapi biarlah ia disalurkan pd jln yg betul...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 12:31




kenapa couple...
1)matlamat hidup tak jelas
2) jauh dr Allah
#) tak takut dosa
4) tak kawan dengan sahabat soleh
5) tiada amar ma,ruf nahi mungkar yang berkesan semua orang duk main amar ma,ruf cegah dalam hati je..
6)galakkan dr media massa dan cetak konon nye couple best..sebenarnya kotorkan hati...
7) masalah diri sendiri
tak sayang keluarga
9) dll

bagi yang tak bercouple...sesungguhnya Allah telah memelihara mereka..

sekadar pandangan

tak semestinya betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 15:42


....
kenape student suke couple??
sy pun x tahu...sbb sy x ade couple...
tp sy rase...mereke ni nak ade org yg menyayangi mereke...bg lbh kasih sayang lbh mereke...
maybe jgk...mrke terpengaruh dgn rakan....tgk kawan2 bercouple....mereke pun nak jgk...
maybe mereke ingat seronok....
itulah pendapa sy yg x tahu ape2 pasal ni...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-05-05 15:50



skang ni,bercouple da mjadi trend,suma org nak bercouple...klu x myakitkan mata,,xpala...ini...
YA ALLAH...sakit jiwa mlihatnya...buat maksiat 2 da mjd rutin bila 2 merpati sejoli bersua kembali...
bukan stakat kt uia pj..kt tpt sy stdy ni pn sama gk..
suma tpt pn mcm 2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 08-05-05 16:54


Quote:

On 2005-05-06 17:47, aneep2004 wrote:


Kenape ek?? Student skarang ni, mude2 lagi dah couple??? Ana pelajar UIA PJ, kat sini je ana leh confirm 50% pelajarnye dah bercouple. Dan ade setengah sister tue, dengan selambe gitau ana yang diorang dah takde dare dah. Ade yang tiap2 minggu di Genting, buat bende terkutuk tue dgn BF, alasan sbb syok. Ade yg pakai tudung labuh, tapi sebenarnye dah takde dare.Camne tue?? Kwn2 yang ade pengalaman berila pendapat..kenape Student bercouple??? Da taknak blaja kee???



Imarahkan Rumah Allah!!!!

Wassalam


manusia suka mencuba sesuatu..tu mmng sifat manusia..dan satu lagi..perkara yg dilarang oleh ALLAH tula yg dorg suka sgt buat..yg pakai tudung labuh tu..pd pandangan ana..mungkin dorg terikut2 dgn cara kawan2 dorg yg xpakai tudung atau bertudung biasa..ataupon yg juga bertudung labuh... sesungguhnye...manusia itu sama disisi allah..yg membezakannye..adalah iman dan takwa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 08-05-05 16:55




Bila awk cakap bab ni ana teringat pesanan orang tua2 "tak payah bercinta lagi la masih sek nanti kat u baru cari"
ana rasa ayat ni pun problem gak that way la bila masuk jer u lelaki mcm tak penah nmpk pompuan samala piompuan pun cam tak nah nmpak laki tu yang bz nak couple sana sini...pastu mulala adengan2 yang tak sepatutnya.
mybe la ayat ni pun salh satu sebab jgk..
ana pun student ipta gak...tak dinafikan segelintir pelajar ipt skang dah mcm pelacur pun ada...bukan sume tapi segelintir..tapi sebab nila setitik rosk susu sebelanga..ipt skang dah jd cam srang maksiat plak..

btulkan ana kalo ana slap....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

GHAIZAH_8485
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2005
Ahli No: 13898
Posting: 140

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 15:00


sebenarnya tak salah kalo student tu nak bercouple...asalkan batas2 agama terjaga...bukan semua student macam tu..benda terkutuk tu pun terjadi sebab kurangnya iman di dada...astaghfirullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GHAIZAH_8485Profil   Hantar PM kepada GHAIZAH_8485   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 15:28


ramai yg berpandangan dgnadanya couple boleh naikkan semangat nak studi....kalau ada masalah boleh dikongsi bersama...n then ingin disayangi.....

-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

syazwani86_adnan
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10701
Posting: 11
Dari: .:aRdU|LaH:.

Selangor  


posticon Posting pada: 09-05-05 15:37


MaasyaaAllah...teruknyer bdak2 tuh..dah x tau malu ker?erm..ana pon xtau nak bg opinion per..aper2 pon..samer2 la kiter jauhkan diri kiter dr sgaler perbuatan terkutuk....wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazwani86_adnanProfil   Hantar PM kepada syazwani86_adnan   Pergi ke syazwani86_adnan's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-05-05 23:18


saya ada banyak pengalaman dengan kawan yg bercouple ni,saya benar2 tak bersetuju ngn pendirian diorng..saya dapati kebanyakan dari diorg kalu dh bercouple memang takleh jd kawan yg baik,contohnya roommate saya ni,dia cume concern pasal girlfriend die je,dia abaikan kawan2 die...tak patut,takpatut...saya macam dah fobia nak sebilik ngn org yg ada gf ni...saya takut kalu saya jd keseorgan...keseorgan adaah perasaan yg amat teruk sekali!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 00:02




bile dah semua orang bcouple nie... yg takde couple plak dianggap pelik... konon kolot la tak bersosial la... memacam la... sedangkan bukannya banyak sangat menafaat couple tu... silap2 hari bulan menambahkan lagi dosa ada la... tapi memang la... kwn2 saya kalau dah bcouple tu... asyik fikir awek dia je... bile awek die balik cuti... baru kenal kite nie kawan dia... bosanla... lebih baik takde kawan lgsg darpd ada kawan yg mcm tu... senior saya pernah bpesan... "bila kita dah masuk usia 20an ke atas... runtunan perasaan untuk disayangi dan menyayangi seseorang itu membuak-buak... kadangkala sanggup berhabisan duit beli kredit hanya kerana sayang... tapi... kalau kita pandukan perasaan tu dengan iman dan sabar... insyaAllah... kewarasan akal akan menjadi kuat... dan masa tu jugaklah kita akan terasa kesunyian dan rindu untuk memiliki seseorang di sisi untuk meluah rasa..."
memula tu macam tak berapa percaya sangat... tapi bila dah masuk usia yg disebut tu... barulah tau macam mana katanya runtunan perasaan tu... tapi alhamdulillah sampai setakat ini... pesan senior saya tu masih menjadi ingatan lagi di hati...

p/s: tp senior sy tu pun dah ada 'cik kak'... dgr2 dah nak btunang le...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 03:17




hmm ana tak pasti samada nak rasa marah atau tidak pd sesetengah orang yg menganggap students uia semuanya baik, bebas dari gejala penyakit remaja ni (zina). uia pun dalam Malaysia gak dan yang belajar di dalamnya juga adalah orang Malaysia (selain dari foreigner la) yang sama ja macam di univ univ lain... dengan perktaan Islamic tu tolonglah jangan terlalu menganggap yg students di situ terlalu baik, sebab orang yang menganggap begitu kelak akan menyesal dan mengutuk-ngutuk uia... terimalah situasi uia macam lain lain univ...

tapi... jangan dek kerana kisah 'kotor' tu menutup pula tanggapan orang ramai terhadap uia yang mampu menjadi salah satu pusat pentarbiyahan rohani... melawatlah uia, anda akan tahu keadaan sebenar di sini.. yang teruk tu selalunya tertonjol dan diketahui ramai walau bilangannya sedikit.. jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga, kerana sorang dua yg buruk perangai, rosak nama keseluruhan students uia..

ana pernah clasmate buat pengakuan dia ke Genting satu hari tu, pastu balik awal pagi dlm kul5 camtu, tp pak guard tak bagi masuk, so diorg tdo kt um, bilik kwn kpd kwn dia.. hmm lagi, dia cerita macam2 la, dia couple ngan mamat Kristian.. katanya nak bawa masuk bf nya tu ke Islam, minta dr ana no org PERKIM utk ajar dia tentang Islam.

satu lagi kisah, kawan kpd roomate ana. setiap minggu ke pub and nite club.. sampai rekod memang dah teruk sangat, lastly kena buang. taktau la sekarang masih belajar atau tak, tapi takpe sebab family dia tu kaya..

macam-macam sebenarnya kisah remaja ni.. so berkawanlah dengan semua orang agar kita mampu mengenali ragam manusia supaya apa yang baik tu dpt kita ambil manfaat dan yang buruk tu kita jauhkan...

dan yang terpenting, pandailah memilih sahabat!!


waLlahu ta'ala a'lam bissowab


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

SuhailMdAsri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 15308
Posting: 51
Dari: Brunei Darussalam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 07:43


Assalamu'alaikum wbt, bagi ana la.. couple ni walaupun utk naikkan semangat belajar tapi takut ia akan melarut... Ana dulu pernah kena mintak oleh perempuan utk jadi boyfriend die.. but ana tak nak laa sebab ana takut nanti boleh memanjang sampai tahap yang bahaya... Tak kisah yang alim ker muslimah ker.. Apabila dah bersembang sakan dengan berlainan jantina, habis dunia dah lupa.. First2, cakap biasa2 aje.. tentang masalah zaman sekarang laa ape laa.. pastu mula melarut kepada rindu2 and sayang.. pastu faham2 jer la... Ana tak kate semua cume segelintir... So memang bahaye walaupun bercouple2 utk tujuan baik... Kalau nak jalinkan hubungan silaturrahim tu boleh la.. utk bincang ke ape ke... ingat hadis rasulullah s.a.w....
Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SuhailMdAsriProfil   Hantar PM kepada SuhailMdAsri   Quote dan BalasQuote

aneep2004
Warga Rasmi
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16280
Posting: 9
Dari: Ampang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-05-05 09:23


Quote:

On 2005-05-08 12:31, wasatiah3 wrote:


kenapa couple...
1)matlamat hidup tak jelas
2) jauh dr Allah
#) tak takut dosa
4) tak kawan dengan sahabat soleh
5) tiada amar ma,ruf nahi mungkar yang berkesan semua orang duk main amar ma,ruf cegah dalam hati je..
6)galakkan dr media massa dan cetak konon nye couple best..sebenarnya kotorkan hati...
7) masalah diri sendiri
tak sayang keluarga
9) dll

bagi yang tak bercouple...sesungguhnya Allah telah memelihara mereka..

sekadar pandangan

tak semestinya betul



Thanks wasatiah.... tu antara sebabnye..... diorang yg wat camtu tak bergaul dgn kwn yg soleh solehah... tapi mmg tu realiti skrang... camne nak wat diorang bergaul ekk??? sedangkan yg soleh ni sume berkawan dgn dak masjid jee... klu kasi slm pun dgn yg kenal jee... yg agak tgk pakaian slekeh skit tak nak kasi slm.. senyum pn taknak... mmg tul kat UIA ni still ade amalan memberi salam even kat sesape pun.. tapi amalan tu semakin lame semakin kurang... yg byk kasi slm foreign student jee. diorang mmg ringan mulut.... hmm.... payah jugak nie.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For aneep2004Profil   Hantar PM kepada aneep2004   Pergi ke aneep2004's Website   Quote dan BalasQuote

AzLiNQuRaiSaH
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11396
Posting: 13
Dari: kuala terengganu,bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 09:56



saya tak tau la apa matlamat org yang bercouple ni.kalu matlamat betul n ikut garisan ajaran islam tak pa la. di sebaliknya la ni yg susah.b'couple ni ada baik n buruknya.bila gaduh nangis2,pastu abaikan pljaran.ada sorang student tu,dia bpisah nagn pakwenya.frust sgt2 pastu abaikan terus study.last2 dah kena reject dari u coz result teruk.ada sorang muslimah satu kuliah ngan saya kat u.dia dulu budak baik sgt2.saya respectla dia.slalu g surau.tak kwn ngan budak laki.pakaian elok... je.bila dah couple,pakaian dah lain dah.ikut trend skarang.ke hulu ke hilir naik moto ngan pakwe dia.satu ari tu kwn saya nampak bdk pompuan tu nangis2 pastu peluk pakwe dia.tkejut saya dgr.lps tu dah hilang rasa hormat kat dia.saya pelikla.perlu ke kita berubah bila dh couple???


Bookmark and Share

    


  Member Information For AzLiNQuRaiSaHProfil   Hantar PM kepada AzLiNQuRaiSaH   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 10:49


astaghfirullah.......memalukan kaum hawa je.....n memalukan kaum hawa yang bertudung dan ini yg menjadikan imej muslimah bertudung di salah anggap.....mudah2 han diberi hidayah dan petunjuk serta kesedaran.....coupel 2 boleh tapi ikutlah apa yang di syariatkan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

Aljamuani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12314
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 10-05-05 16:58



'couple'..satu istilah omputih yg mana klu sekali pandang mmg jelas kita akan nmpk ianya negatif. cuba tukar 'couple' ni ke bahasa melayu..'berpasangan',atau bahasa arab 'zawaj'.. kan manis bahasanya ..ok, jom tgk dari sudut agama...satu qaedah feqh ada sebut "apabila sempit satu2 urusan tu, diluaskan"..skrng kita tngk apabila sbt psl couple...sume kita nmpak yg negetif.klu kita perati...ber'couple' ni mashru' dlm islam...dalam quran ada menyebut perkataan 'zawaj' @ 'cople'@ perpasangan dlm surah al-a'raf:189,ar-rum:21 dan banyak lagi.jadi, asal hukum untuk berpasangan adalah harus.cumanya....yg harus td menjadi HARAM apabila kita tidak meletakkan 'couple' dalam skop syara'.toi tak?naluri nak bercople ni allah dah jadikan sbg satu fitrah kpd manusia.so,kita kena gunakan nikmat ni pada jln yang betul.bersesuaian dgn islam.imam ghazali ada sebut "letakkan akal di hati,bukan di otak"..klu kita memikir iku otak...mmg semua larangan allah kita akan buat.bukan kata budak UIA jer...bahkan dari lpsn jordan @ mesir pun tak kan terlepas dari situasi ni kalau kita terus meletakkan neraca ber'couple' ni di luar skop islam..
ok...klu ada silap..betulkan yer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AljamuaniProfil   Hantar PM kepada Aljamuani   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 22:46


apa main couple2 ni....berdosa laaaa....nak couple pon tungu kwin laa...



Bookmark and Share

    


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

jannahassyahid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13242
Posting: 108
Dari: bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 11-05-05 23:36




Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahassyahidProfil   Hantar PM kepada jannahassyahid   Pergi ke jannahassyahid's Website   Quote dan BalasQuote

SuhailMdAsri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 15308
Posting: 51
Dari: Brunei Darussalam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 07:25


Assalamu'alaikum wbt,
Ana setuju dengan syarahan Al-Jamuani.... Patutnya kalau nafsu tu teringin sangat.. gi lah kawin... senang cerita.. orang pun tak fikir lain...
Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SuhailMdAsriProfil   Hantar PM kepada SuhailMdAsri   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 12-05-05 09:05


,

Alhamdulillah,
Pada pandangan Abdullah, student kita kurang jelas dengan matlamat hidup...

Wallahua'lam,
Wassalam

[ Posting ini telah di edit oleh: Abdullah pada 2005-05-12 09:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

bikrun
Warga Rasmi
Menyertai: 22.04.2005
Ahli No: 15979
Posting: 10

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 12:28


setuju sangat ngan komuniti ni..
ana baru jer terbaca dlm mastika...ttg citer2 macam tu la...yang ana terkejutnye sbb ade sorang yang takde dare tu adalah plajar ipt bertudung litup ,labuh sampai lutut..cakap arab macam cakap melayu jer..fasih tak sangga.tapi,yang sebaliknye pulak belaku..
masyaAllah..ana takut..nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bikrunProfil   Hantar PM kepada bikrun   Quote dan BalasQuote

citto
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16472
Posting: 22
Dari: ketereh

australia  


posticon Posting pada: 13-05-05 09:39


couple ni sy rasa x salah.
cuma kena tahu batas2 n jaga tatasusila
sebolehnya..elaklah buat benda terkutuk w/pun 2 couple anda
x bermakna anda boleh buat cm org dh kawin.dosa..
anda blum kawin lg

-----------------
dAri kEcIL kiTa mEMbeSar

Bookmark and Share

    


  Member Information For cittoProfil   Hantar PM kepada citto   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 14-05-05 00:36


tak tau nak komen apa! sbb saya tak pernah nak bercouple2 ni. tak terlintas pun kat pala otak. setakat minat2 tu ade la.... tapi, kalau dah takde dare tu, memang melampau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

Aljamuani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12314
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-05-05 01:44



carilah pasangan... tp jgn abaikan tuntutan agama dalam berpasangan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AljamuaniProfil   Hantar PM kepada Aljamuani   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-05-05 07:45


ingat lah sblm dtgNya bala Allah...
tak takut keee??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-05-05 09:46




cinta...cinta...cinta...
topik yang tiada kesudahannya!!selalu dibicarakan dan diperdebatkan..malangnya, makin ramai yang menjadi hamba cinta yg tak sepatutnya!!!

firman Allah: “Dan di antara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman sangat cinta kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa (pada hari kiamat), bahwa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya dan bahwa Allah amat berat siksaan-Nya niscaya mereka menyesal”…al-baqarah-165

semua bagi cadangan yang seolah2 meng'halal'kan bercinta!!pula tu tulis bercouple tak salah??asalkan kena ngan batas agama!!pelik tgk sahabat2 semua.

..tapi ye lah tak semua fikrah kita sama..ada yg mengambil yg terberat dalam pengamalan agamanya dan ada yg mengambil enteng pada agamanya..jika diikut mazhab hanafilah hukum didalamnya yg paling ringan tapi dialah antara imam yg mengambil berat tentang sesuatu maslah pada dirinya..

Imam al-Ghazali mengatakan tiada cinta sesama manusia melainkan cinta itu hanya dari seorang ibu kepada anaknya..memang betul apa yg dikatakannya..
cuba sahabat2 perhatikan, ada tak didalam al-Quran, ayat2 yang menyuruh bercinta sesama lelaki perempuan nie..sepanjang ana ngaji rasanya tak pernah jumpa, hadis rasa ada..
semua org akan berkata, cinta itu satu perasaan semulajadi dan ianya adalah satu fitrah..ye!memang ana tak nafikan yg itu..perasaan mcm mana nak halangnya..cuma kita perlu berwaspada jika terniat nak bercinta tue!!cinta itu baik..cuma org yg bercinta tue menjadikan dirinya tak baik hanya kerna CINTA.

satu lagi...kenapa yg posting asal tajuk nie..mengemukakan contoh di uia..kenapa org yg belajar agama dah pasti iman dalam dirinya dah kukuh, kenapa tidak diberi contoh anak nabi nuh isteri nabi lut, kesudahan mereka labih terseksa..mereka itu ahli keluarga nabi..
ini le sunnatullah..iman yg diberi tak boleh diwarisi atau dikirim kepada sesiapa!!hanya apabila tahu dan berusaha mengamalkannya dan istiqamah dalam beramal tue..tak perlu wujud contoh2 di mana2 atau sesiapa, hanya akan membuat perspeksi buruk pada pandangan mata masyarakat lebih2 lagi org yg kurang faham dalam bidang dakwah nie!! cuma kita yg faham berdiam diri sahaja kerana diluar sana ada segolongan yg tahu mengkritik sahaja tanpa mahu memperbetulkan!!

masa belajar inilah alam yg rasa2 mencabar skit!!masing2 memberi alasan yg 'relevan' utk menghalalkan percintaan sesama manusia!!

bercinta masa belajar,atau tak belajar...takde beza sangat..yang beri cadangan masa belajar tumpu pelajaran dulu...jadi,bila dah abis belajar boleh lah bercinta tanpa ada syarat ke?

memang banyak keburukan dari kebaikan dalam bercinta ni...tak kira le masa study ke masa kerja!!
dua-duanya lebih kurang ke mudharatnya..

ada yang kata pandai bahagi masa takpe..ye ke pandai bahagi masa!!masa bila boleh bercinta samabil belajar ni..
disini bukan masalah pandai bahagi masa ke, tumpu pelajaran diutamakan dahulu ke,kalau dah berkenan tu teruskan ajelah...semua cadangan yg membawa kepada ke'terbukaan' dalam bercinta ni!!

memang tak dinafikan di alam kampus nie,banyak godaan dan keringannan yg ditonjolkan..satu kuliah,satu classmate,satu study group,dan seterusnya satu 'jasad' je yg tinggal!!
..hairan ye!!kenapa kita terikut-ikut dgn tuntutan nafsu yg mengajak mencari 'sahabat' berlainan jantina ni..
benarkah si'dia' lebih memahami diri kita berbanding dgn kawan sejenis nie...?inilah jarum syaitan yg ditusukkan dalam hati kita!!bagi ana, tak rugi sedikit pun jika kita tak berteman dgn 'sahabat' yang berlainan jantina nie...nak bagi reason kata senang nak buat kajian,asiggment,program,lebih [email protected] yg selalu kedengaran, sahabat sejantina dgn kita tak memahami!!..diri kita tue dulu tak cuba memahami sahabat2 kita!!

teringat ana pada satu kata saidiana Umar Abdul Aziz:' jangan kamu meletakkan diri kamu untuk berhubungan dgn wanita sekalipun kamu ingin belajar al-quran darinya'..berat kan jika dikaji!!
zaman sekarang kita perlu berhubung dgn wanita dalam hal-hal tertentu!!tak dinafikan pentingnya perhungan antara jantina ni..tetapi bukan lesen untuk berlebihan dalam perhubungan tu!!
inilah kadang kadang sebab percintaan di alam kampus nie..terlibat dgn program yg bercampur lelaki dan perempuan!!lalu nak di'panjang'kan seri program tu...kenalah ber"sahabat"!!!rsedihnya alasan!!

sahabat2 semua!!
susah nak jaga batas dalam percintaan nie...
ada satu hadis Rasulullah s.a.w yang berbunyi:
'Tidak aku lihat sesuatu kebaikan pun yang terhasil dari perempuan dan lekaki yang bercinta melainkan diakhiri dgn perkahwinan'..ayat yang last tu mcm macam isi yang baiknya..jadi,semua berilah alasan,"kami bercinta ni bertujuan utk berkahwin"ye..dalam 100 orang yang ditanya sebabnya 99 yang menjawab utk berkahwin..!!jadi boleh le bercinta kan!!

ya!!...tapi batas agamanya terlalu berat utk nafsu mematuhinya..

“kemudian Kami jadikan kamu berada di atas suatu syariat peraturan dari urusan agama itu, maka ikutilah syariat itu dan janganlah kamu ikuti hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui".al-jaathiyah-18

batas yang tiada sempadan perhubungan antara lelaki dan perempuan itu setelah diijabkabulkan..jika belum terlafaz kalimah tu,syaitanlah yg paling gembira dgn perhubungan tanpa batasan syarak nie..

itu penilaian dari segi syariat..dari sudut yang lain pula....(tentu org yang bercinta lebih arif).

1.pembaziran masa yg terlalu banyak..ber'gayut' di public phone or hp..keluar makan utk menyerikan percintaan yang ber'sejarah' tue,
ulangkaji pelajaran dikurangkan atau diabaikan,
2.pembaziran harta yang direzekikan oleh Allah..
nak bercinta kenalah korban skit!!..itu dah satu kata keramat bagi orang yg bercinta..kira keuntungan telekom malaysia yang menyediakan public phone tu hasil tertingginya adalah bersumberkan dari orang yg ber'cinta' barangkali!!(payah dinafikan),
lepas tu bila tiba hari2 keramat(birthday,hari kekasih-bid'ah yang terang haram),hadiah kena disertakan bagi menunjukan kesetiaan per'cinta'an tu!!banyak le lagi nak dikatakan pembaziran harta yang sepatutnya dimanfaatkan kepada diri,saudara seagama kita di bumi yg ditindas..
3.sahabat sejantina boleh menjadi musuh atau setakat kenalan sahaja..banyak kes2 sebegini berlaku bagi orang yang bercinta nie,si'dia' adalah yg 'utama' dan pertama..segala kehendak dituruti meskipun ibubapa melarangnya..sahabat yg dahulunya banyak berkorban,membantu kita sudah boleh dijauhkan kerana sudah ada 'teman' yang boleh menyumbang segala-galanya utk kita!!
masa bercinta semua hipokrik...buruk dikatakan baik,baik dikatakan mulia,mulia diagungkan!!

betul ke apa yang ditulis nie..!!!ditulis setelah permerhatian dan pemikiran yang insyaAllah bersumberkan rahmat dari Allah..

Sabda Rasulullah s.a.w:perbuatlah apa yang kamu sukai,tapi awas kamuakan dibalas dgn apa yg kamu kerjakan,cintailah sesiapa yang kamu kehendaki tetapi ingat!!kamu akan berpisah dgnnya..."

renungkanlah firman Allah Taala:
"dijadikan indah pada pandangan manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga)"..al-Imran-14

malangnya tiada sesiapa yang sempurna!!itulah diciptakan syurga dan neraka..fikirkan sahabat!!

..maalsalamah

-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa

Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 17:15


Nyanyi Sikit..

Carilahh...Cintaa yang hakiki..yang ada...pada..
TUHAN YANG ESA

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 17:40


boleh tunjuk kat kawan,aku pun ada buah hati..

tak bangga langsung ada buah hati,tapi bangga jika dapat bnyk kwn yg boleh kongsi masalah,suka duka kita kongsi bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 19:50


mmg lumrah siswa dn siswi...
awal2 dh cari calon utk dijadikan isteri...
bgs ler tu tp jgn sapa uat yg terlanjur dah ler...
nanti grad dapat dua kebahagiaan...
dapat ijazah dn dpt bakal isteri...
bahagia ma....

wassalam..

membangun bersama islam

[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

fariz
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2004
Ahli No: 11419
Posting: 4
Dari: pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-05 14:52


isshhh..teruk tul budak zaman skang ni.saya sebagai student uia pun rase malu gak.hehe nasib baik ana ni tak layan sangat pompuan.so,skang ni ramai pompuan tak berani tegur ana.so,xde sape nak couple dengan ana.ahakzzzz

Bookmark and Share

    


  Member Information For farizProfil   Hantar PM kepada fariz   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 14:06


Assalamu'alaikum...
entahla saya pun tak tahu..
saya bercinta pun tak pernah...
mungkin mereka ni perlukan teman untuk kongsi masalah agaknya tak pun sebagai penguat semangat untuk belajar...
tapi bagi saya....
kejar cita2 dulu baru mengejar cinta....
ingat harapan dan pengorbanan ibu dan ayah kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 14:55


Kenapa student suka berpasangan (versi melayu):

1. dia dah sampai hijab Allah untuk mencari berpasangan.
2. kehendak hati yang sukar untuk difahami..
3. IPT sebagai tempai untuk mencari pasangan.cikgu saya pernah kata dulu cinta sekolah menengah cinta monyet.tapi cinta mahasiswa/i ni boleh dikhalafikasikan sebagai cinta org2 yang matang dan boleh berfikir yang mana buruk dan yang mana baik. segelintir saja lah orang yang macam tu..
4. segelintirnya kata,bila dah kerja nanti sibuk nak mencari cinta..busy dengan kerja.ada juga orang lelaki yang suka serius bekerja..nak cari dan kukuhkan pendapatan.so, mereka cari masa study ni lah..mungkin juga sesetengah orang mengikut pilihan orang tuanya.
5. bila orang kirim salam perkenalan..mula2 berkwn...lepas itu..tup..tup dah naik moto bersama2.
6. ada juga muslimah bercinta guna kecanggihan teknologi.guna sms untuk berhubung..ada..jangan kata tak ada..diorg ni jarang berjumpa..tapi banyak habiskan duit kena top up prepaid..telepon kejap2 saja lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

puteri_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2005
Ahli No: 17022
Posting: 26
Dari: tanah air tercinta

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 16:50


kebykn student kan msh dikalangan remaja.kita semua dah sedia mklm usia rmj kita akan mula mengalami berbagai2 perasaan.jadi,tak mustahillah ramai yang bercouple semasa bljr.student form 6 di sekolah saya misalnya,ada yang sudah bertunang sedangkan stpm pun dijawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_sofeaProfil   Hantar PM kepada puteri_sofea   Quote dan BalasQuote

putrisuria
Warga Rasmi
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17488
Posting: 17
Dari: UPSI

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-08-05 18:21


tak tau nak kater apa sebenarnyer....ana sendiri pun tak pernah couple..
dan tak pernah terfikir pun untuk bercouple..apa faedah nya bercouple...membuang masa, menghabiskan wang ringgit....dan yang paling teruk telah melakukan banyak dosa....macam-macam...zina hati, zina mata dan lain2 lagi...samer2 lah jauhkan dari daripada bender ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrisuriaProfil   Hantar PM kepada putrisuria   Pergi ke putrisuria's Website   Quote dan BalasQuote

success
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17768
Posting: 50
Dari: bumi penyu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-08-05 19:09


hmm..dulu pendpt saya,couple boleh jadi pendorong ntuk belajar..sebab saya pun couple ms form 3...tapi kini,pendpt saya..couple menyusahkan..macam kena control..tapi,kalau dapat couple yang understanding,ok lah agaknya...yang penting utamakan apa yang lebih penting dalam idup kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For successProfil   Hantar PM kepada success   Quote dan BalasQuote

nur_solyHAH1107
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16927
Posting: 27
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 21-08-05 20:50


salam kepada semua...
Isu couple sungguh hangat dibualkan..ana hormat mana-mana pandagan sahabat/sahabiah yang sudi melontarkan pendapat.. ana juga tak menyangkal,kerana sebahagian bsr pendapat sahabat/iah adalah betul.memang tak slh nak berkawan...tapi pastikan kena pada caranye.. :roll: :roll: tambah2 lagi jika kita berkawan dalam situasi berbeza iaitu adam ke hawa dan sebaliknya...
:-) :-) buatlh sesuatu pkr dengan memikirkan matlamatnye..dan niat LILLAHITA'ALA ;-) ;-)


-----------------
BIAR REBAH,jangan BERUBAH..biar TERBUANG,terus BERJUANG..hati PEJUANG pastinya berSATU,kerana di situ nawaitu kita bersemai,bersama menuju REDHA ILLAHI..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_solyHAH1107Profil   Hantar PM kepada nur_solyHAH1107   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 21:22


Nafsu semuanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-08-05 21:43


astaghfirullahhal'azim.....sebegitu rosaknyer akhlak remaja sekarang....na'uzubillah...ittaqullah...same2 r kita mnjauhi maksiat & segale prbuatan terkutuk 2...yang boleh ditegur,tegurlah...brpesan-pesan sesama kita,amalan mulia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

ayatakhras85
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15614
Posting: 8
Dari: taiping,perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-08-05 22:00


Assalamualaikum....
kawan saya ada problem dengan seorang laki ni.
dia nak putuskan hubungan dengan laki tu.tapi tak tau macam mana nak terangkan kat dia.kawan saya ni dah sedar, insaf.
laki tu dah lebih kurang sebulan tak berhubung dengan dia.
saya harap sesiapa yang boleh tolong tu balasla secepat mungkin.
saya dah pening, tak tau macam mana nak tolong kawan saya seorang tu...
terima kasih yee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayatakhras85Profil   Hantar PM kepada ayatakhras85   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 22:18


kenapa lah bodak uia, uitm dll ni yang sanggup serah bodi kat budak lelaki yang tak ada iman begitu? bedak lelaki kalau dah dirasuk nafsu syaitan berjambul....hah, dioarang ni go on saja.....siapa patut disalahkan? semua orang mumin akan dipersoalkan di akhirat nanti termasuk saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 21:54


saya student tak kapel pun?...
sendiri mahu ingat lah tujuan family hntr belajar....


-----------------
tidak akan kau berasa gundah walaupun sekali, andainya kau tahu apa yang kau cari...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 05-09-05 18:25


................................ :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 20:27


Assalammualaikum wr wb
penyelesaian terbaik.. "kawin".. tak perlu couple2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

suhani86
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3658
Posting: 20
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 22:11


Assalamualaikum...Tapi tak salah juga kalau bercouple sebab dari situ juga mungkin memang jodoh yang telah ditentukan Tuhan...Kita tak boleh nak berserah pada takdir pasal jodoh kalau tidak diusaha untuk mencari...Tapi kalau tak couple sekarang pun,susah jugak...Yela,mana tau kalau susah nak cari jodoh...
Lagi bagus kalau couple tu pendorong pada kejayaan seseorang..
Apa-apa pun,kena pandai kawal diri,tetapkan iman,jangan lupa pada Tuhan dan banyak-banyakkan bersolat minta dijauhkan kemaksiatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhani86Profil   Hantar PM kepada suhani86   Pergi ke suhani86's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 22:52


> beserah kepada Allah swt jika itu adalah ketentuan yang sebenar...
> .................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

zre
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18920
Posting: 22
Dari: Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 22:59


dahsyat betul..
yang tuduh labuh pun dah tak ada dara..
bagaimana pula yang pakai tudung tak labuh..
saya pun tak ada couple..
tak tau nak komen bagaimana..
takut terkene batang idung sendri pula nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zreProfil   Hantar PM kepada zre   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 23:50


Assalamualaikum..

!!! QUOTE !!!

Tapi tak salah juga kalau bercouple sebab dari situ juga mungkin memang jodoh yang telah ditentukan Tuhan...Kita tak boleh nak berserah pada takdir pasal jodoh kalau tidak diusaha untuk mencari...Tapi kalau tak couple sekarang pun,susah jugak...Yela,mana tau kalau susah nak cari jodoh...
Lagi bagus kalau couple tu pendorong pada kejayaan seseorang..
Apa-apa pun,kena pandai kawal diri,tetapkan iman,jangan lupa pada Tuhan dan banyak-banyakkan bersolat minta dijauhkan kemaksiatan...



" Tak salah berzina sebab dari situ juga mungkin memang dia akan jadi isteri kita. Kita tak boleh nak berserah pada takdir pasal jodoh kalau tak diusaha untik mencari. Kalau tak berzina sekarang pun, susah jugak. Yelah, mana tau kalau pasangan kita nanti lari kepada orang lain"....


Ramai ulama' dah kata, berpasang2an, berdua2an ini adalah MENDEKATI ZINA. boleh kita kata "takpa agaknya bercouple" ???

Maaf, ana tak boleh terima statement "Tapi kalau tak couple sekarang pun,susah jugak...Yela,mana tau kalau susah nak cari jodoh..." .. seolah-olah tak yakin pada ketentuan Allah. You might not mean it, but it sounds like....

What happened to Malaysian youth???????

Sorry for the sarcastic words. Quite frustrated with the topics and postings nowadays....


Wallahu a'lam

Ila Mardhatillah

Assalamualaikum


-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 15-09-05 09:49


saya student tapi saya tak minat.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 11:08


tak tau lah apa nak jadi sekarang ni,dah tak malu bagitahu yang dia dah tak ada dara...........

dia ingat dara tu benda senang nak dapat ke maruah tu betul tak......memang lah buat benda tu syok...tapi fikir lah dosa sikit.......kenapa lah tak kawin saja senang sikit tak payah lah tanggung dosa..dia ingat jantan tu nak lagi ke kat dia bila dah tak ada dara...jangan harap......lelaki ni kalau dah b erckp manissss saja saya tau sebab saya ni lelaki tapi tak adalah sampai buat begitu...terkutuk tuuuuuu...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 12:49


Assalamualaikum wbt...
Huhu...Aneep...tak sangka boleh jumpa anta disini pula...
Aneep....aneep....banyak sebab Kenapa orang suka bercouple....whatever it is....
terpulang pada nawaitu....janagn buat perkara tak elok....kawan ana yang dah start pegang2 dengan bf dia sjk dia couple...free2 dah kena tembak dengan ana aritu...kita sebagai kawan kena mengingatkan...wlp mereka dah besar dan berotak....tapi biasenye mereke xreti nak pakai otak mereke ini elok2...jadi kita kena main peranan...
WaAllahualam...
Wasalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 14:04


assalamualaikum...
bagi ana..Kenapa students couple?hurm...pada pendapat ana lah...bukan ana tak pernah couple tapi alhamdulillah,sekarang ana lebih senang sendiri...lebih aman dan tenang...Kenapa couple eh? ana setuju dengan wasatiah3...bila kapel ni,matlamat hidup tak jelas,lagi jauh dari Allah,ibadah pun terganggu sebenarnye...kalau tak percaya cuba renung balik, bila kapel, tengah solat pun boleh teringat kat buah hati..astaghfirullah...sebab tu sebaik-baik kekasih adalah Allah sendiri..lagipun rasa cinta yangkita ada tu pun kurniaan Dia, apalah salahnya kita serahkan cinta kita tu padanya sepenuhnya...kalau dah jodoh dengan mana-mana rijal au nisa',tak payah kapel pun Allah akan satukan...betul tak?ni tak..kalau kapel pun,kalau dah dikatakan tak ada jodoh,kapel 10 tahun pun,berpisah jugak akhirnya...

bukan ana kata tak payah cari...mencari tak salah...tapi agak2 dah jumpa orang yang antum rasa sesuai nak dijadikan suri hidup,doa sajalah..buat solat istikharah,solat hajat..moga2 Allah permudah jalan,tunjuk kebenaran...dan minta Allah tolong jagakan dia untuk antum buat sementara waktu sementara tak ada apa-apa ikatan yangsah lagi...kan bagus kalau begitu?

ingat satu saja..toiyibat untuk toiyibun dan toiyibun untuk toiyibat..insyaAllah...

ana pun sedang mencari mustoqim al-qordhowi ana...moga2 ana akan jadi seperti khazinatul asrar...insyaAllah...

wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 14:33


Tu lah siti, siapa suruh kapel....planning siap2, doa banyak-banyak, solat2 banyak-banyak....kahwin

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

jihanku
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18782
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 22:33


sebenarnye kat tak boleh nak kata yang tudung labuh tu ok dan yang pakai tudung selempang 2 anda.semua nya berpokok pada hati dan niat kat.anti takkan terkejut pada ini semua sebab ini adalah lumrah manusia yang duk kat muka bumi ini.mungkin kita boleh kata yang remaja sekarang ni bnk terpengaruh dengan cerita yang ada adigan cium2...mungkin kat boleh kat zaman moden zaman ni akan kembali pada zaman kegelapan......nauzubillah. innallila hiwainnalilla hirojiun...
hanya allah sahaja yang tahu hati danniat seseorang yang mahu melakukn keburukn

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihankuProfil   Hantar PM kepada jihanku   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 08:51


masyaallah.....bertudung labuh tapi dah tak ada dare.......ya allah apa nak jadi ini.....ada ke patut jadikan tudung labuh sebagai topeng untuk menutup kesalahan...manjatuhkan maruah orang yang bertudung labuh..termasuk ana sendiri...mereka suka couple sebab dah tak ada kerja...dan satu lagi sebab nafsu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 10:28


mungkin dah tak tahan sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 10:30


:oops: mungki ada sebab2 tertentu....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-06 10:32


saja suka-suka
tengok orang lain couple...
biasela student bukannya matang sangat pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

konoha_peace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23182
Posting: 40
Dari: Shibuya-dori

japan  


posticon Posting pada: 07-03-06 21:42


lumraaah..!! hormon mula meningkat dan perasaan tu sebenarnya dah lama ada tapi belum dilepaskan sehinggalah sampai masanya. kalau dah lepas pandai2lah kontrol dan cuba sedaya upaya tidak melupakan tugas utama iaitu belajar. kalau boleh jadikanlah kecouple'an sebagai batu loncatan untuk berjaya okey!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For konoha_peaceProfil   Hantar PM kepada konoha_peace   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 02:19


Sebab nafsu telah menguasai diri......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-06 02:22


Pada 07-05-05 12:37 , zuera_fadz posting:

!!! QUOTE !!!





dah sure ke couple tu tak salah....wahai saudara seislam couple tu HARAM....tak percaya pergi buat research sikit.......


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-06 02:36


Pada 15-09-05 14:33 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Tu lah siti, siapa suruh kapel....planning siap2, doa banyak-banyak, solat2 banyak-banyak....kahwin



daei bila nak kawin....

it's not kapel...it's "couple" .....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 04:31


tak payah salahkan sesiapa...
tak payah nak rasa marah dengan sesiapa2
tak payah nak salhkan alam remaje..

pendidikan tu bermule dr rumah...
ibu bapa banyak kesannye dengan shasiah anak2...
so...kita tengok diri kita bagaimana dulu..
kenal diri sebenar kita...

kisah di uia ni saya tak pelik pun...
pengalaman dr kawan-kawan banyak sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158309 saat. Lajunya....