Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 45 hari yang lalu
Muslim1987: 52 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Tujukan Lagu!!..dimanakah faedahnya?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Tujukan Lagu!!..dimanakah faedahnya?

Please Mendaftar To Post


Oleh Tujukan Lagu!!..dimanakah faedahnya?

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 09:51




Sahabat2!!
ana nak minta pendapat antum semua..mungkin ada diantara ahli ukhwah nie yg pernah tujukan lagu utk kawan2nya..
dimanakah faedahnya yang antum semua nampak apabila tuju lagu atau menerima lagu dari kawan?mungkin antum mengangap kawan antum masih ingat lagi pada kita..tapi kenapa lagu yg menjadi pilihan..kenapa tidak doa selepas solat..kan doa itu penghubung antara manusia dan Penciptanya..kita minta dari Allah supaya diberikan keselamatan di dunia dan di akhirat kepada kita, keluarga kita, kawan2 dan umat islam seluruhnya!!

Budaya menyampaikan lagu kepada kawan2 bukan satu perkara yg baik, hanya cara dan ikutan dari masyarakat barat yg mengamalkan hal2 sebegini..

tapi jika antum mengatakan kami tujukan nasyid ini kepada....itu ana boleh terima barangkali jika nasyid yg liriknya menyedarkan kita atau sahabat2 kita tentang dunia,dosa atau kembali kepada Rabbnya..

ana sekadar nak minta pendapat antum sahaja..mungkin ada sebab yg lebih munasabah??..

-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa

Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 09:56


tak tahu..apa faedah nye?tak pernah buat pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 12:42


hmm.. tuju nasyid yg best2 tu ada ar gak..kekadang tuju lagu pun ada gak.

skrg kt berbicara di luar kes tuju doa untuk shbt ar ek. kalu tuju lagu @ nasyid tuh, biasanya sbb liriknya touching and cathcy.atau ada cerita @ kenangan di sebaliknya

kalu tgh dgr radio then lagu yg my fren & I suka tgh on air, kino akan sms "aku dedicate lg nih kat ko...[tulis nama radio]" <-kalu ada kredit ar

antara lagu yg suka di dedicate : Destinasi Cinta (mestica), Aku tanpa cintaMu (mirwana & jay jay), Sebuah Pertemuan + Sahabat sejati (UNIC), Teman Sejati + Untukmu Teman + Selamat Berjuang (Brothers), The Reason (hoobastank )..etc..


-----------------
We are the youth
Let us Bring Islam Back
We did it in the past
So let us do it again



Bookmark and Share

    


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 12:42



Salam mujahadatunNafs....

Em...tujukan lagu....?Ana x pasti apa faedahnya tujukan lagu ni...tapi tuju2 lagu ni kadang-kadang menjadi adat orang bercinta... dan semestinyalah lirik2nya orang sekarang cakap tangkap jiwang,tangkap lentok & bermacam2 tangkap lagi.....kenapa ana cakap lirik tu adalah tujuan utama..??sebab kalau tujukan lagu "NEGARAKU" mesti takde feel kan..???
Ana teringat kata2 Imam Al Ghazali klu ana tak silap..."UKHWAH ITU BUKAN PADA PERTEMUAN,BUKAN PADA MANISNYA SENYUMAN,BUKAN JUGA PADA INDAHNYA UCAPAN DI BIBIR......TAPI UKHWAH ITU PADA DOA SESEORANG KPD SAUDARANYA......

"DEMI ALLAH YANG JIWAKU ADA DI TANGANNYA..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 06-05-05 12:55



kalau tuju lagu yg baik2 dgn niat utk tunjukkan yg kita ingat pd kawan tu,apa salahnya.
lps tu ms sembahyang pun(or masa2 lain) doakan dia jugak.

2-2 buat,x rugi apa pun rasanya.malah dpt merapatkan ukhwah sesama kwn dan malah keluarga.

dr segi faedah,pd pendapat saya,ia sama je klau kita sms kt kwn bertanya khabar.cume klau lagu ni seronok sikit dgr.malah mungkin kita dpt lebih pengajaran drpd lagu tu.

kesimpulannya pada pendapat sy nothing very wrong klau kena caranya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 16:11




bagi ana jika lagu yg d hantar membawa kesedaran spt lagu nsyid raihan adalah baik ttpi jika lagu yg tiada unsur tersebut hanya melarakan sahaja.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

mariana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12405
Posting: 148

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-05 17:35


ntahla..tanyalah org2 yg pernah buat..tanya apa faedah'y..ana tkde experience lg..

hah lg1 ana nk tnya..pernah tak sape2 dgr ikim time mlm2 gitu..tk taula nga program apa time tu..yg penting time tu pendgr ley col deejay..
ada ukhti bselawat (klu tk silap) tp buat versi nada lain..lama lak tuh dia menyanyi..da 2kali ana dengar n rasa dia adlh org yg same..

ana rasa cam........ntahla.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianaProfil   Hantar PM kepada mariana   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-05 18:13


dari tuju lagu baik tujukan doa
doa yang baik
insyaAllah dimakbulkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-05 18:13


dari tuju lagu baik tujukan doa
doa yang baik
insyaAllah dimakbulkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-05 18:14


dari tuju lagu baik tujukan doa
doa yang baik
insyaAllah dimakbulkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-05 18:14


dari tuju lagu baik tujukan doa
doa yang baik
insyaAllah dimakbulkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-05 18:15


dari tuju lagu baik tujukan doa
doa yang baik
insyaAllah dimakbulkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 22:50


tuju lagu dikaitkan dgn org bercinta je ke?maksudnya kat IKIM.FM tu..semuanya sdg hangat bercinta ek?

ada betul kata kawan-kawan..meseg lagu yg dituju kadang-kadang buat kita terharu..sedih..rindu seorang sahabat(bg mereka yg tuju lagu bertema perjuangan/sahabt dll)..

tp..bukanla bermaksud kita tak mendoakan sahabat-sahabat..bukankah setiap kali solah..kita diharuskan mendoakan buat semua sahabat-sahabat kita slps doa buat ibubapa..guru..

kiranya:tuju lagu bukan semua tak elok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 23:00


berbalik pada tajuk tu,nk tanya la kan... 2 in 1 kuat ke tak? maksud sya DOA n INGAT SECARA TAHU yakni apabila mengingati seseorang.tentu lebih kuat kan,bila kita berdoa tentang mereka yakni bertemu dgn Allah swt kita jg ingat dgn mereka cara ,mereka tahu kita ni ingat mereka jg seperti tujukan lagu...tersirat dan tersurat la katakan...jadi fokus kepada yang utama iaitu ingat atau doakan mereka...tujukan lagu pun kira sama jg seperti send sms,call atau sewaktu dengannya...memperingati seseorang tu bnyk caranya...yang penting keikhlasan tu....

*sya pun selalu je petang2 send permintaan lagu kat radio muzik...pernah jg tujukan lagu kat ahli ukhwah..siap sebut lg ukhwah ni...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

shouqi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.05.2005
Ahli No: 16243
Posting: 32
Dari: bumiAllah

blank  


posticon Posting pada: 07-05-05 08:14




mmm..tuju lagu??pada ana...bergantung pada niat dan isi kandungan lagu tue la...

kalau niat menujukan lagu tue baik..sbg peringatan/tazkirah walaupun dlm bentuk lagu/hiburan...tanda kenangan utk rapatkan ukhuwwah....ana rasa ok..tp make sure la lirik lagu/nasyid nya bagus ,yg ada unsur2 perinngatan,panduan,tazkirah utk jiwa...atau kata2 yg boleh mengeratkan/membugarkan ukhuwwah kita n sahabat2 kita.....ana rasa tak jadi masalah..

ni tak la termasuk la lagu cintan cintun yg mana yg menerimanya terbuai perasaannya..melalaikan..yg ni..mmg ana rasa tak patut la...

doa utk sahabat kita penting..tp perbuatan2 yg menzahirkan kasih ukhuwwah kita pun penting juga..mmm..mcm analogi knapa kita digalakkan bg hadiah kpd sahabat2 kita...tidak lain utk zahirkan/rapatkan ukhuwwah tue..ye tak?

so kesimpulannya..ana rasa yg penting...niat dan isi kandungan lagu tue..slagi mana mendatangkan natijah yg baik kpd si penerima..silakan..

mmm...bgitulah pendapat ana yg serba kkurangan nie.wallahualam..

p/s maaf kalau ada tersalah/terkasar bahasa

kerinduanku

-----------------
Katakanlah: "Sesungguhnya shalatku, ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Rabb semesta alam, (Al-an'aam:162)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shouqiProfil   Hantar PM kepada shouqi   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 12:57


tak payah kot kalau nak tuju lagu ni,lebih baik anto surat ke sms ke tanya khabar kawan kita...katakan kalau lagu yg kita tuju kat dia,lagu yang dia tak suka camana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 07-05-05 13:32


Quote:

On 2005-05-07 12:57, aieyda wrote:
tak payah kot kalau nak tuju lagu ni,lebih baik anto surat ke sms ke tanya khabar kawan kita...katakan kalau lagu yg kita tuju kat dia,lagu yang dia tak suka camana?



duhh...klau namanya kawan tu,takkanla dia punya minat kita tak tahu langsung.klau kita tak tahu gak maknanya kita x pernah berusaha nk mendalami peribadi dia yg kita anggap kwn.

hantar lagu,in my opinion,xde salahnya.its a creative alternative to sms n letter.dgn syarat lagu elok2la.

wallahu a`lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 14:13


Quote:

On 2005-05-06 12:42, kinobaik wrote:
kalu tgh dgr radio then lagu yg my fren & I suka tgh on air, kino akan sms "aku dedicate lg nih kat ko...[tulis nama radio]" <-kalu ada kredit ar



tak pun ckp kat YM je... dengar je IKIM online...

tuju-tujukan lagu nie boleh rapatkan persahabatan, menggembirakan sahabat, dan membuatkan sahabat merasa dihargai dan diingati. kan bagus amalan begini..

Rasulullah saw. bersabda, Barang siapa tidak menyayangi manusia, Allah tidak akan menyayanginya.

p/s : semarakkanlah selalu kasih sayang di antara sahabat-sahabat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 12:59


[quote]
On 2005-05-06 22:50, RuMaishaaa wrote:
tuju lagu dikaitkan dgn org bercinta je ke?maksudnya kat IKIM.FM tu..semuanya sdg hangat bercinta ek?



Maksud ana KADANG-KADANG MENJADI ADAT ORG BERCINTA....ana tak nafikan kebaikan tujukan lagu2 yg dpt memberikan keinsafan dan menaikkan semangat jihad.. Allahua'lam..



Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

walllessmeem
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9000
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-05-05 15:26


jangan pening2 kepale.sekiranya tidak bawa kpd haram/syubahah,takperlu gadoh2.org islam ni jgn pening2 pk perkara2 ranting/furu' nih... tak gitu rakan-rakan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For walllessmeemProfil   Hantar PM kepada walllessmeem   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 09:19


takpe..janji kita tau yg mana benar..mana salah..
nak tuju atau tak nak,itu terpulang pd sendiri la kan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 14:50


dgr sini!
x salah tuju lagu.
knp nak ckp kita tujukan doa?
knp timbul p'soalan?
org kalu berdoa kan seseorang x ckp la br berkat.
jadi tuju lagu x salah. jgn ade org yg cuba cari kslhn.
kalau tidak orang x buat acara tujukan lagu.
itu je. . .x de mslh pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 00:39


betul cakap tentera berkuda tu...
mmgla tuju lagu ni tak ada faedah kalau nak dibandingkan dengan berdoa..
tapi kalau kita tuju lagu..sekurang-kurangnya kita ingat kat dia...
kalau berdoa...kita tak akan cakap yang kita tiap2 hari doakan untuk dia...
yang iman fahamla biasanya orang tuju lagu ni nak sampikan kat orang tu bahawa dia sentiasa ingatkan orang tu...
maafla...kalau tersalah...
hanya pendapat....iman...
iman pun tak pernah buat benda ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 00:47


dah lama rasanya tak sampaikn ucapan kat radio...ermm...sms saja lah aktif...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 11:52


ye, betul di mana paedahnye main tuju2 lagu ni. kadang-kadang tu tuju lagu kat orang yang sedang tidor, rasa lawak pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114748 saat. Lajunya....