Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
the_brOtherz: 2 hari yang lalu
jasadkudisini: 10 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 12 hari yang lalu
isa777_musa: 12 hari yang lalu
zam_rizal: 21 hari yang lalu
wanja: 32 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: berapa sen duit poket anda masa sekolah rendah???


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» berapa sen duit poket anda masa sekolah rendah???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh berapa sen duit poket anda masa sekolah rendah???

ami_haiqal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9712
Posting: 55
Dari: malaysia

ghana  


posticon Posting pada: 03-05-05 11:22




hemm...terkenang aku dengan kisah aku dulu2...masa sekolah rendah...haihh...almaklumlah dtg drkeluarga yg susah..dpt duit poket pun ckit...jer..tapi alhamdulillah...syukur akhirnya dlm kesusahan hidup..dptla jugak duitpoket dlm50 sen utkpi sekolah...ni nak tanya semua ahli ukhwah ni..berape belanja poket masasekolah rendah dulu.................................................... ..jawab deh.,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ami_haiqalProfil   Hantar PM kepada ami_haiqal   Quote dan BalasQuote

nurjaj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15651
Posting: 48
Dari: Utara Perak

Perak  


posticon Posting pada: 03-05-05 11:28




saya dulu waktu sek rendah mak bg 30 sen je utk belanje...
tp saya bawe bekal gi sekolah...
seronok gak bile terkenangkan time sekolah rendah ni...


-----------------
Kerana ilmu kita bertemu...
Ukhwah terbina kerana perkenalan...
Kerana cita-cita perpisahan berlaku...
Kerana persahabatan ia akan berkekalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurjajProfil   Hantar PM kepada nurjaj   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 11:30


time sek ren dl, liya bw 50 sen ker RM1.....klu xder klas KAFA bw 50 sen jer, klu ader klas bw RM1 sbb liya x blik umah tgh hr tue...trus tunggu utk klas KAFA jer...kadang2 tue klu rajin, blik gak umah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

kakchik86
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14690
Posting: 11
Dari: Dungun

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-05-05 11:32


Sedih pulak bila kenang kisah kecik-kecik dulu.... Ana jenis boros.... 50 sen paling sikit kot...
Kalau nak dihitung belanja yang mak ayah bagi...
Dah sampai berjuta kot.... Tapi masalahnya kita yang selalu salah gunakan... Ye tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakchik86Profil   Hantar PM kepada kakchik86   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 12:37


50 sen byk jg la..
saya 20 sen jer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 03-05-05 12:41




shah tak pernah bawa duit ke sekolah.. dulu hidup susah.. bawa bekal yang mak masak...
masa sekolah menegah bawa 50sen...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mariana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12405
Posting: 148

Johor  


posticon Posting pada: 03-05-05 12:41


ana 1.20..mak ana biase msk uat bekal ayah..kte tk dpt bekal..tk tau pesal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianaProfil   Hantar PM kepada mariana   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 12:46


10 sen aje..paling byk pun 20 sen...itu tahun 80an. Kami keluarga sederhana je. Sebab tu saya kena kerja keras utk masa depan anak2 saya.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 12:50




pagi 50sen ptg 50sen...singgitla sehari..

skola menengah RM 10 seminggu..

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 13:14


20 sen saya dapat x pernah belanja pun..
just masuk dalam tabung..

pastuh berniaga dalam skolah lg..
cikgu/i pun beli juga..
zaman tu saya susah..
Alhamdulillah skrg dah stabil ckit..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 13:18


Quote:

On 2005-05-03 13:14, sukri96 wrote:
20 sen saya dapat x pernah belanja pun..
just masuk dalam tabung..

pastuh berniaga dalam skolah lg..
cikgu/i pun beli juga..
zaman tu saya susah..
Alhamdulillah skrg dah stabil ckit..



Berniaga apa?

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 13:19





ana bwk 20 sen
dapat bantuan makanan pelajar miskin..



Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-05-05 13:26




Tak penah bawak pun...ari2 ibu buat bekal...kecualila kalau ada nak beli barang apa2 ke baru bawak...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

ahli_kubur
Warga Rasmi
Menyertai: 24.01.2005
Ahli No: 13883
Posting: 17

Perak  


posticon Posting pada: 03-05-05 13:35


ana 20 sen jer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahli_kuburProfil   Hantar PM kepada ahli_kubur   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 03-05-05 13:47


ermmm,saya 30sen..cukupla beli air satu & nasi lemak (20sen satu)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 14:32


Ana bwk 50 sen jer... pas2 bwk jgk bekal... seronok tukar2 makanan dgn kwn2..... mcm ada jamuan besar.....

-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 14:52


Quote:

Berniaga apa?


masa sek rendah berniaga buah pelam(mangga)
dan jg kerepek ...
kadang sampai tak cukup;
sampai balik rumah ambik stok..
(zaman tu sek saya takder pagar,so senang la nak lari balik rumah jab )

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 17:32




masa darjah satu dulu mak selalu dtg teman kat kantin.. hehehe.. anak sulung le.. kalau mak tk dtg, dpt rm0.50 je.. pastue naik darjah 4, 5 & 6 pandai la cari duit snd.. upah2 dr tok dan mak2 sedara.. merasala pegang duit... yg ana ingat.. kalau kt tgn dh ada duit my parents mesti tk bg dah.. jeles jugak kdg2 kwn2 ckp mak ayah diorang bg.. ana kalau mak bg.. mak je la.. kalau ayah.. ayah je la... nk dpt byk2 besar2 la baru merasa.. tp elok jugak.. tk hidup dgn duit je..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-05-05 18:00


...
masa sekolah rendah dulu ayah selalu bagi 50 sen..time tu makanan murah...air bawa dari rumah. selalu beli nasi lemak. murah je 30 sen. baki bawa balik simpan dalam tabung... apa yang saya lihat budak2 zaman skarang lagi mewah. macam adik saya yang bongsu..belanja sekolah rm2. tu pun kadang2 ayah bagi extra kalau ader sekolah petang...beruntungnya.........

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 18:05


emm... mmg tgk budak2 skrg nie agak mewah..
kadang2 bekal yg mak diorang buatpun malu nak bawa... (anak saudara sayalah)

masa saya sekolah time rehat tak makan apa2,nak simpan duit

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 18:13




30 sen, belanja 20 sen dan 10 sen masuk tabung...

setiap dua bulan, duit simpanan tabung masuk ke dlm akaun bank.

PS: padanlah dgn ana yg sekolah kat hulu tu....

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 18:14


standard 1-3..hanya dpt rm0.30..tu pun kdg2 tak guna..sbb takut p kantin..minum air bekal je...

standard 4-6..sbb dah pindah sek lain..dan besar sikit..abah bg rm0.50..hari2 belanja 0.30-keopok 2 batang..pisang goreng sepotong..baki masuk tabung!

sek.men-form 1-3..dptla duit rm1-2 sehari..ikut pd nak minta...kdg2 terus dpt rm10 utk seminggu

form 4-upper six(tha 1-4)..tak minta duit poket dah..sbb duk asrama..sebulan sekali je dpt duit..

eee..kenangan...skrg ni pun dpt duit poket..satu sem..sekali.. nak lebih..kerja sndr..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-05-05 19:21


Budak-budak sekarang dah lain... Diorang semuanya mewah.. Sehari sekarang dapat belanja RM 2... Hei, masa saya dulu, RM0.50 je... Tu pun dah dikira besar.. Zaman dah berubah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-05-05 19:42


waa....rata2 semua dpt 50 sen....

naruto-san mase sek. rendah abah bagi 40 sen je....tapi tak belanja semua....belanja 10 sen je...yg lagi 30 sen simpan masuk tabung.

then bile masuk sek. men....abah bagi 70 sen...belanja just 20 sen beli roti...50 sen lagi simpan masuk tabung.

lame2 duit dlm tabung banyak, tambah dgn duit raye lagi....simpan dlm tabung haji...penah hari tue tabung haji tawarkan tempat utk buat haji...hehehe....tapi bile diorg tgk umur, baru tahu yg simpan tue masih kecil lagi....hahaha....mase tue tingkatan 3.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 20:41


assalamualaikum....

sy dulu masa sek rendah x bawa duit..sbb yg meniaga kat kanti mak sy..hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 03-05-05 20:53


20 sen n bekal

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 03-05-05 20:53



berape ye?????? ha...tak banyak, dalam lime puluh sen je...tengoklah...tu kalau umi yg bagi...kalau abah yg bagi, lebih sikit la selalunye... zaman ana sekolah rendah, lime puluh sen tu dah besar sangat konon2nye.. kuih sepuluh sen pun wujud lagi...nasik lemak 20sen je... sekarang nih...nak dapat pembungkus nasik lemak pun belum tentu lagi kalau bawak 50sen pegi sekolah...
apepun, ana tetap bersyukur dgn ape yg Allah Taala dah rezekikan pada ana dari dulu sampai sekarang...
"Thank You Allah...Thank You Allah.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 21:56


tak igt lak brapa.. tak guna pun rasanye... kt umah dh sarapan so kt skolah tak makan sgt...
bebudak skrg ni mewah sungguh.. ada yg bwk dlm RM5 sehari... beli itu, ini,.. ntah apa2 ntah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 22:02


5 posen je. Budak2 skrg sekolah rendah lagi dah ada yg bwh 5 ringgit sehari. Mewah btol. Takut ada yg salah guna je nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

Azri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 11001
Posting: 75
Dari: Tupak Kelate(Tumpat Kelantan)

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-05-05 22:26


assalamualaikum

20sen je kadang-kadang tak bawak duit langsung.....




Bookmark and Share

    


  Member Information For AzriProfil   Hantar PM kepada Azri   Pergi ke Azri's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 23:14




saya sekolah rendah dulu belanja 50 sen je. tapi masa tu 50 sen kira cukup utk belanja makan dgn minum kat kantin, silap2 50 sen tu blh beli kerusi ketua darjah skng ni memang tak cukup la, mungkin cukup nak beli air segelas je. ye la tambang bas pun dah naik 50sen

Barang Naik, Bila Naik? Baru Naik, Berapa Naik? Baaaanyak Naik!!!

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 23:17




rase┬▓nye RM0.50 kot...

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 00:57


ana RM0.50 jer...

sampai sekolah menengah, duk asrama, time rehat pun kalau tahan lapar, beli roti RM0.50 jer, taknak lebih... kalau lebih tu jarang jarang sekali..


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 04-05-05 11:25


saya tak kisah .biarpun dapat 40 sen jer......tetap syukur..........janji duit tetap duit........

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 04-05-05 11:37


Suke sgt topik2 yang mengimbau kenangan lama nih!

Masa sekolah rendah, duit saku naik berperingkat
Darjah 1-2=60 sen
Darjah 3-4=80 sen
Darjah 5-6=RM1

Sekolah agama rakyat lagi skit
Darjah 2-4=30 sen
Darjah 5-6=50 sen

Tapi cukup jek. Sempat menabung lagi!

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 04-05-05 13:17



terkenang zaman ana sekolah rendah dulu........masa drjah satu......kadang boleh menitis air mata bila knang balik.......dulu ana hidup susah.duk pun ceruk kampong.......ayah kje apa sangat sekadar ambil upah ke sawah dan buruh kontrak.....mana nak mampu bagi banyak.....tu pun alhamdulillah rezeki daripada Allah....tiap hari ana diberi 20sen....berbekal air masak ana ke sekolah........dulu nilai 20sen besar bagi ana......dulu kalau ada hari kantin pun ana p juga tapi sekadar p tengok2 je.ye la mana mampu nak blanja lebih.....bila ana pindah ke perak.alhamdulillah rezeki kami bertambah...dari 20 ana dapat 50sen.......betapa nilainya bsar .........pengorbanan ma dan ayah ana membesarkan ana dan kakak ana......dan skarang ana rasa ma dan ayah ana boleh tersenyum bila anak dah berjaya dan bleh membina hidup yang lebih senang.dan ana rasa ana dan kakak di matangkan melalui kesusahan idup....dan kami tak malu nak katakan dulu kami hidup susah......
tapi bnerbeza [email protected] dah tak memberi makna pada mereka.........????ana boleh tengok sepupu ana dan anak2 sepupu ana......duit blanja pagi rm2,ptg rm2.hasilnya rm 4 satu hari.......btapa mewah anak sekarang.....
wassalam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

omker
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16259
Posting: 2
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 04-05-05 14:25


20 sen....kalau sesi pagi okle...kalau sesi ptg...sblm mula sesi ptg dah abis 20 sen sebab penat bermain..alamatnya mlm pulak baru dpt mkn kat rumah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For omkerProfil   Hantar PM kepada omker   Pergi ke omker's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 19:21


hemm....saya...sama...bukan org senang...nak senang kena cari duit sendiri..cari belangkas..jual..cei botol2 jual..cari tin2 aluminium jual..hemm pendek kate masa kecik dulu dah pandai dah..kadang..jual kacang panjang ngan adik..jual kangkong..masyaAllah..jika d kenang2....sekarang cukup2 berbeza..rezeki semakin luas...syukrulillah..ya rabbal alamin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 04-05-05 19:25




Hmm...tahun 50-an dulu 10 sen dah cam RM 10. Tahun 70-an pulak 10 sen dah cam RM 1, tahun 90-an 10 sen still 10 sen. Masuk jer alaf baru 10 sen dah cam 1 sen...

Zaman sek ren dulu awal 90-an cuma bawak 20 sen jer..kalau bawak bekal mak masak, tak nak duit.

Zaman sekarang ni...hmm..RM100 pun tak cukup sehari. Macam-macam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-05-05 19:38


sy hy rm 1.00 je.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 20:17


takde...tak pernah bawa duit pun

ana bawa bekal jer

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 13:19


ni kena flasback laa zmn sek..
kalu xsilap ana.. lupe-lupe igt laaa..

ana bw rm0.50 je...
dr thn 1-6. plg tinggi pun rasenye rm1..
tapi biase 50 sen je..

naik sek men.. naik skit.. cz dh mhl hrga mknn..
bw rm1..

biase kalu time rehat ..xmkn pun..
bw gula-gula.. xpun bw bekal..
selalu lepak kat library...
almaklum laa ana librarian..

kalu kat kmpus ni..huh.. mmg kena jimat laa..
al an.. tgh cuti ni..belanje rm 2 je.
mkn mlm je.. lunch xmkn...kena budget..huhuh..
sabo je.. dugaan.. nk abih klass dh.. 24 mei..

hehehe....

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

xepiphyllumx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16294
Posting: 50
Dari: bumi mesia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-05-05 13:24


djah 1 dlm ling 20 sen - 50 sen
kire 50 sen tu plg byk la..
tp klu bwat prangai.. dpt 20 sen jek
tp biase nye dpt 30 sen..

djah 2-6 smkn btmbh ler duit poket sbb pangkat ayah smkn btmbh..

p/s tigt zmn knk2 ribena dolu2.. huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For xepiphyllumxProfil   Hantar PM kepada xepiphyllumx   Pergi ke xepiphyllumx's Website   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 13:42


hmm.. masa sekolah rendah, Kino sekolah kebangsaan n sekolah agama [kerajaan negeri]. sekolah kebangsaan dapat 50sen, agama 30 sen; sebab sekolah kebangsaan lagi lama dari sekolag agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 22:16


dari darjah 1 sampai 3 tak bawak duit...bawak bekal nasi dr rumah..,mak ajar supaya tak bermewah, lagipun dulu memang susah..
naik darjah 4,barulah dibekalkan duit sbyk 20 sen, w/pun 20 sen tapi sgt bernilai waktu tu..paling tinggi bawak 30 sen.
dulu nasi lemak sepinggan 20 sen harganya...air sirap pulak 10 sen..
kalu dibanding skrg rm1 pun tak cukup utk budak2 skrg

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

atok_jaddun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.05.2004
Ahli No: 9027
Posting: 43
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 06-05-05 22:44


ana pon lebih kurang sama cam org lain...50 sen je...tp alhamdulillah dgn duit tu la ana dpt blaja bejimat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atok_jaddunProfil   Hantar PM kepada atok_jaddun   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 17:22




teringat lagu halim yazid, nok bakit asal ambo nok royak bui, ana dulu 50sen je. tambang bas 20sen gi balik. air 10sen n nasi 20sen. maklumlah keluarga sederhana.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

ami_haiqal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9712
Posting: 55
Dari: malaysia

ghana  


posticon Posting pada: 08-05-05 19:14


ambo nok sambung kisoh diri sediri..doh adik kakok kapong pakak nok denga lagi...ambo hormat sanjung segalo kasih segalo budi..susoh hok ambo tanggung ado ore ambil perati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ami_haiqalProfil   Hantar PM kepada ami_haiqal   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 20:16


ana mase sekolah rendah dulu bawak duit poket paling banyak pun 50 sen. tapi kalau bawak bekal makanan kena cut sampai 30 sen aje. mase tu tahun 1989 - 1994. hehehe...indahnya kenangan zaman silam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-05 11:46


hemm kadang2 kan kalau d kenang2kan kembali...hemm betapauntungnya..generasi sekarang alaf baru...x dpt sangat mereka merasakan kepahitan hidup..lahir2 jer dah senang...tapi dlm masa yg sama jugak..adelah juga yg kurang bernasib baik...ala kulli hal..rezeki Allah yg tetapakn..kan??so bersyukurlah dnegan ape yg Allah berikan kepada kamu...wasslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 16:05


ana bawak 40sen saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 19:47


Ana bawak 50 sen saja...bolehla beli nasi lemak sebungkus, air sirap or oren lepas itu beli keropok....hemm sekarang 50 sen boleh beli apa??
Tapi ana tak selalu beli kat sekolah..ana simpan buat beli meggi lepas balik kelas mengaji petang..heheh..

:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-07-05 21:40


saya...lbih krang rm2.lbih dari cukup tu?..boleh smpan lagi..buat bekalan hari tua :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 11-07-05 02:05


50sen pergi skolah kebangsaan, 30sen pergi skolah agama
tu? pun kenyang sampai tak boleh blajar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 11:54


masa sekolah rendah antara 50sen hingge 70sen.

p/s

teringat kenangan lalu, duit tak cukup, ada sepuluh sen saja tapi nak beli nasi lemak 20 sen, tapi makcik kantin tu tak bagi sebab tak cukup duit....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 08-09-08 12:02


salam..kalau nak dikatakan tak pernah da..,hhmm..tak boleh pula..ada juga kadang-kadang..kadang dalam 2 bulan..,da sekali or dua kali..dalam RP5OO..(LIMA RATUS RUPIAH..DULU..)dapat lah makan dan minum...

saya kurang suka ,intak wang dr keluarga...mulai sekolah rendah hingga sekolah menengah..dan kat U saya kena selalu bawa wang..tapi tetap xmintak dr keluarga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-09-08 13:04


akak pula masa sek. rendah duit belanja 50 sen..sek. petang 30 sen.
naik sek. main rm3 + tmbg bas 70 sen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

fateha_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34202
Posting: 41
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-08 13:29


salam..
hmm..nak kata sikit xsikit, nak kata banyak, tak banyak...
tadika - 50sen
sek ren - rm1
sek main(form1-form3) - rm2
sek main(form4-form5) - rm0 sebab dok asrama, makan semua ditanggung, 6kali sehari :) Alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fateha_82Profil   Hantar PM kepada fateha_82   Pergi ke fateha_82's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 13:33


sek ren 50 sen..

sek main 70sen...kalau staybeg 1.20..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 13:56


time primary school rm0.50 saja..

lepas itu masuk secondary dalam rm2 shari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 14:16


ana bawa 30sen saja...sebab tiap-tiap hari bawa bekal..jadi duit tu ana simpan,

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 08-09-08 14:22


dapat rm 0.40 sampai tahun 4..
tahun 5 & 6 dapat 50 sen..

sekolah arab bawa duit yang balance sekolah pagi saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 14:57


Pada 08-09-08 14:16 , ibnusina posting:

!!! QUOTE !!!

ana bawa 30sen saja...sebab tiap-tiap hari bawa bekal..jadi duit tu ana simpan,

yup, mula dari darjah 1 dapat 30 sen, 20sen buat beli nasi lemak, air 10sen, last sekali masa tingkatan 6 atas dapat RM1 rasanya sehari :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 15:15


ana sekolah rendah dapat 30sen..paling banyak pun dapat 50 sen....sekolah menengah dapat lah belanja 2 ringgit.sebab naik bas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-09-08 16:05


Pada 03-05-05 21:56 , hanishumaira posting:

!!! QUOTE !!!

tak ingat pula berapa.. tak guna pun rasanya... kat rumah dah sarapan so kat sekolah tak makan sangat...


hmm..tak berapa setuju dengan kenyataan ini..atas kapasiti dir saya lah...dedolu masa kecil pun saya beli benda bebukan jugak, tapi cukup dengan belanja masa tu...masa sekolah rendah belanja harian maksimum saya ialah 50sen..teringat masa tu, 50sen tu lah nak makan mi kari dengan wantan..huhu..suka sangat, lepas tu air berperisa minta pada kawan..huhu.. :sopan:

berkenaan dengan bebudak sekarang belanja sampai begitu kerana keadaan sekarang yang memaksa sebegitu..tengoklah harga benda┬▓ sekarang ni..nasi lemak pun RM1-2..air pun boleh sampai RM1...adatlah...itu situasi semasanya..jangan terkejut pula jika kita pada masa depan, anak┬▓ kita minta belanja sampai RM10.. :-)

dan bagaimana tidak terkejutnya kita bila mengetahui ibubapa kita dulu belanja sehari mungkin 1-5sen jeq.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10800
Posting: 29
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 16:12


assalamualaikum....
dapat wet pergi sekolah rendah dulu about RM2..hehe...
law nasib baik sikit dapat lah RM3....
ye lah..campur wet sekolah petang sekali...ok lah tu!
huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tiqaProfil   Hantar PM kepada tiqa   Quote dan BalasQuote

tiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10800
Posting: 29
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 16:13


assalamualaikum....
dapat wet pergi sekolah rendah dulu about RM2..hehe...
law nasib baik sikit dapat lah RM3....
ye lah..campur wet sekolah petang sekali...ok lah tu!
huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tiqaProfil   Hantar PM kepada tiqa   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 17:13


Assalamualaikum

saya time sekolah rendah tak dapat duet poket pun..bawa bekal sudehh..roti inti milo..jem..biasa lah tu...time sekolah menengah pun ad bawa bekal juga walaupun dapat seringgit..memula malu lah juga..tapi dah 1 kelas bawa bekal..jangan kan roti inti milo..nasi goreng..mee goreng..nasi campur pun saya ad bawa..tak kesah..sama-sama makan dalam kelas..relek saja.. :-D

duet seringgit tu kami main kutu..uish..time sek menengah lah paling kaya..tapi entah..habis saja duet tu..tak to habis kat mana..hmm... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-09-08 17:22


part ni best ni.....masa kecil-kecil time darjah 1 sampai darjah 6..purata dapat dari parents rm1 sehari untuk hari persekolahan.

nasi 30 sen + air 10 sen(gelas kecik) ata 20 sen (gelas besar)..

bila hujung minggu pula bila tolong mak p beli barang..ada lah duit lebih seringgit dua mak suruh keep the change...jadi ada lah extra income..

then pergi beli buku doraemon atau mutiara naga... hmm..the good old days...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 13:43


Saya dulu masa sekolah rendah belanja 50 sen saja...Cukup untuk beli 2 pinggan nasi goreng/mee dan segelas air...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 13:56


salam
30 sen saja..heheh paling banyak 50sen

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-08 14:04


salam..

sekolah rendah RM 1.00. sekolah biasa Rm0.50 sekolah agama RM0.50.Naik sekolah menengah RM 2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 14:47


adalah dalam 70 sen masa sek ren dulu...
40sen untuk sek keb...30sen untuk sekolah agama.

bila naik sek main...
ayah bagi rm2....
tapi selalunya ta minta hari-hari...
tunggu hari jumaat baru claim rm 10 dengan ayah....
terasa banyak sangat da rm 10 tu... :sopan:


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 09-09-08 15:07


duit belanja masa sekolah...
erm...
berapa eh???
50 sen kott...
nasi lemak 30 sen saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 15:47


duit belanja masa sekolah dulu
mak bagi 5 kupang jeq..
3 kupang untuk sek rendh, 2 kupang untuk sek rakyat (agama) petang..

lepas itu sekali sminggu kena bawa kayu api, setiap pelajar bawa 3 puntung kayu.. sebab dapur sek guna kayu api..huhu
almaklumlah sekolah kampung..

dulu susah jadi pelajar-pelajar yang susah ni dapat bantuan makanan (RMT)
kadang-kadang bwak bekal... :-( :-(


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-08 15:57


Salam Alaik

masa sek rendah, rasanya dalam RM2 macam tu. naik sekolah menengah...around RM3 kut...dah tak ingat sangat dah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 16:13


masa sek ren...50 sen...sek agama 50 sen.....
naik sek main...rm1...bila masuk asrama....langsung tak ada wit belanja....makan kat dewan makan saja...bagi duit tiket balik kampung saja.....


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

umianas
Warga Rasmi
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34197
Posting: 5
Dari: Selangor

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 16:33


30 sen saja..20sen beli nasi lemak...10sen beli kuih..air bawa dari rumah...kenyang saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umianasProfil   Hantar PM kepada umianas   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 16:37


Sekolah tadika tahun 1985 bawa duit RM.0.20 saja..selalunya beli karipap2 biji (5 sen sebiji) dan air segelas besar seposen..erm kenyaaangg

Masuk sekolah rendah kakak bagi duit poket RM0.50 belanja 30 sen baki masuk tabung

Naik sekolah menengah abang ipar bagi seringgit, boleh makan bihun sup (RM0.50 semangkuk) bakinya da tentu lah air... ada baki kumpul masuk tabung..

betapa seronoknya time dulu-dulu..harga makanan pun masih rendah sangat...dengan 10 sen pun boleh beli karipap 2 biji..sekarang????


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 09-09-08 23:36


Assalamualaikum ....hihihi rasa bberapa minggu lepas...lecturer pun pernah tanya...berapa sen duit belanja masa sekolah..tapi Alhamdulillah kan...walaupun beberapa sen...tapi masa itu cukup saja sebab nilai mata wang xmacam sekarang....saya kalau tak salah....50sen,,,,hari jumaat saja rm 1....biasa bawa bekal juga...sampai sekolah menengah selalu juga bawa bekal..jimat masa dan duit,..boleh menabung.. :-D :-) 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 09-09-08 23:43


:berfikir: :berfikir: :berfikir: mmmm.. budak-budak sekarang memang tersangat mewah..ada cikgu pernah cerita kat ayah saya....ada budak sek main.yang ada beratus dalam dompet...hui...dashyat lah mereka ini bawa duit banyak-banyak pergi sekolah tak takut pula. :roll: 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 00:18


Assalamualaikum..

hm... dah lama tak masuk ukhwah.com ni... rasa rindu pula.... masa sekolah rendah dulu.... duit belanja seingat ana lah.. ayah akan bagi rm10 untuk belanja seminggu.... dan ayah selalu pesan, ayah bagi duit ni belanja elok-elok.... kena pandai berjimat jangan boros... tapi biasala.. masa bebudak bukan tau apa kekadang tu xsmpi seminggu pun boleh habis... bila dah besar ni fikir-fikir balik... nyesalnyer belanja macam tu... kalau tak, mesti banyak lagi boleh kumpul.... hmmm..


-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-09-08 04:48


Ana mula masuk sekolah rendah darjah 1 tahun 1991. darjah 1-4 mak bagi 40sen sehari. Waktu tu gaji abah kecik, so mak bantula. Mak ajaq jangan boros, kena berjimat. Darjah 5 dapat 50sen, darjah 6 dapat 60 sen. Masa darjah 5 tu gaji abah dah naik sikit, abah mula bagi duit sekolah. sekarang ni kalau bawa 60sen taktaula apa yang dapat beli. terkenang masa sekolah dulu...................

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-09-08 10:00


********************************************

masa sekolah rendah dulu sekitar tahun 1990-1996...
tahun 4 dah kena duduk asrama...(asrama desa sek. keb. cherating)
so balik kampung setiap minggu...masa nak balik asrama mek bagi
rm1.40...rm0.40 tambang bas pergi dan balik(dulu tambang murah..naik bas sihat..) so tinggal lagi rm1.00 untuk seminggu...
nasib baik dapat rmt..Kalau tidak,mesti tidak cukup...hehehe)
tu zaman2 sekolah rendah..sekarang semua benda dah mahal...tak kan nak bagi rm1.00 lagi..kena up lah sikit tapi jangan ketelaluan...

***********************************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

dekya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.05.2007
Ahli No: 29877
Posting: 122
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 10:43


masa sekolah rendah dulu-dulu...masa tu tahun 1988....darjah satu..duit dalam poket mak hanya bagi 10 sen saja seorang.....masa tu .,saya satu sekolah dengan abang saya...kadang-kadang 10 saja untuk makan 2 orang...dan kadang-kadang kami tak makan pun..sebab tak ada duit...kalau mak bagi 10 sen untuk 2 orang..,saya dengan abang hanya beli air segelas atau pun biskut sekeping dan kemudian kongsi lah dengan abang...orang lain makan best-best..ais krim ke..nasi lemak ke...macam-macam lah...pernah suatu hari saya nak makan ais krim...duit tak cukup...masa tu ais krim satu batang 10 saja..dan duit kami hanya ada 10 sen sahaja...nak tak nak..,abang saya pinjam duit kat kawan dia untuk belikan ais krim untuk saya..saya sedih nengok abang saya masa tu...jadi..,abang beli ais krim dengan air secawan..bila balik rumah...saya bagi tahu mak yang saya makan ais krim kat sekolah guna duit kawan abang...mak marah sangat-sangat dan kami kena pukul....esok nya abang bayar semula duit kawan dia..itu lah kenangan masa sekolah dulu-dulu...sedih....masa dulu hidup kami susah... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For dekyaProfil   Hantar PM kepada dekya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 13:12


lamanye tak nampak tudung kelabu si timun susu ini... :welcome:

hmm.. belanja sekolah eh...
masa tadika,tak bawa duit belanja... sebab kat tadika ada makan..:sopan:lepas itu balik rumah, wan dah masak lunch...jadi tak gaduh lapar...

masa sekolah rendah darjah 1-3...
sek ren bawa 20 sen..lepas itu bawa bekal sekali... bekas KF yang bawah letak makanan, penutupnya botol air... :-D
lepas itu sekolah agama petangnye, tak bawa duit belanja... sebab dah makan lunch kat rumah..ada hari, jual limau bali kat sekolah... boleh lah belanja sakan... uhuk...:sopan:

tapi, kalau ummi ayah atau memakcik balik kg... musti duit belanja naik sampai seringgit sehari.. smplah mereka balik KL semula.. uhuk...

darjah 4-6, pindah sekolah kat KL.. belanja naik sikit...jadi RM2 sehari...maklumla.. tengahari kena makan sendirik... nak balik rumah, jauh nak jalan kaki..kira rm 2 sampai habis kelas KAFA...

tapi, duit belanja tak campo dengan duit kelas, yuran inilah.. yuran itulah... adess.. pokai ayah denn... :-(


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 10-09-08 14:14


Assalamualaikum ...
masa sekolah rendah, bawa duit 50sen...makanan masa tu 30sen..air 20sen..sekolah menengah rm1...untuk beli nasi atau kuih saja..air bawa sendiri....
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

ultraiman
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2008
Ahli No: 33423
Posting: 8
Dari: BandarayaBersejarah

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-08 14:36


salam alaikum..
dapat muhasabah diri kita balik ini..
dapat 50 sen juga macam anda semua..
err..
bagus tau bawa bekal yang mak kita buatkan..
berkat air tangan mak ayah kita lah katakn..
lagi-lagi org yang menuntut ilmu seperti kita..
tapi ramai yang malu pula nak bawa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ultraimanProfil   Hantar PM kepada ultraiman   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-09-08 14:36


sama lah kita... masa sekolah rendah dulu bawa 5 kupang... nasik goreng 3 kupang, ayaq cincau 2 kupang.... tu lah makanan paling favourite masa tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

RIYADHUS_SALIHIN
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34902
Posting: 21
Dari: Taman Orang2 soleh

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 16:00


SALAM UKHWAH,Saya ahli baru di sini.seronok juga tengok kawan-kawan semua berbincang.sunguh cepat masa berlalu ye..sesuai dengan tajuk ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIYADHUS_SALIHINProfil   Hantar PM kepada RIYADHUS_SALIHIN   Quote dan BalasQuote

RIYADHUS_SALIHIN
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34902
Posting: 21
Dari: Taman Orang2 soleh

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 16:00


SALAM UKHWAH,Saya ahli baru di sini.seronok juga tengok kawan-kawan semua berbincang.sunguh cepat masa berlalu ye..sesuai dengan tajuk ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIYADHUS_SALIHINProfil   Hantar PM kepada RIYADHUS_SALIHIN   Quote dan BalasQuote

wnswi
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2008
Ahli No: 34835
Posting: 2
Dari: Kubang Badak

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-09-08 21:46


Assalamualaikum..Salam ukhwah

..masa dulu bawa 50 sen saja..sebab pagi tu dah makan RMT
..besenya bawa bakal, mklmlh dulu famli agak susah..
tapi sekarang, Alhamdulillah..
untg tengok adik2 sekarang..

:bye:


-----------------
ada apa dengan KALAU jika tidak disusuli dengan usaha yang jitu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For wnswiProfil   Hantar PM kepada wnswi   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 14:48


masa sekolah rendah just bawa 80 sen saja sebab mak dah bagi bekal makanan. Cukupla tu, sebab time tu semua barang murah lagi...air sirap 10 sen saja segelas:p....tak macam sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

danielHakimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2008
Ahli No: 34461
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 15:38


10sen hingga 20sen sek rendah...huhuhuhu

"LAWAN TETAP LAWAN"

Bookmark and Share

    


  Member Information For danielHakimiProfil   Hantar PM kepada danielHakimi   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 15:41


Assalamualaikum tuan rumah..

tak banyak pun cuma 20sen sek keb + bekal dr rumah...
petang sek agama pun 20sen + botol air..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 11:12


50 sen... tapi bawa bekal pergi sch... sebab saya ni, tak boleh tersalah makan.. senang sakit orangnye....
ni dah besar, dah boleh mana tempat yang sesuai.. 2 pun kadang-kadang, tersalah juga.. merana hidup

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 11:59


Time darjah 1-2 kat sek Methodist Girl School
RM1.20

Time darjah 2-4 kat SKSHAS
RM2.00

Time darjah 5-6 kat SKSHAS
RM3-RM5 (termasuk tambang KTM sebab ana pergi sek dengan KTM dah time ni)

Masuk 2ndary school..ana dok hostel...
Setiap minggu mak bagi RM15...means 1hari RM3 lah...

Sekarang ni? 1minggu paling sikit ana belanja RM50..ishishish..duit habis macam air..nak buat camno...barang-barang makin mahal...keperluan terus meningkat...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 12:07


Pada 03-05-05 18:05 , sukri96 posting:

!!! QUOTE !!!

emm... memang tengok budak-budak sekarang ini agak mewah..

Erm...boleh tahun lah.. adik ana sekarang ni sek kat sek yang ramai orang-orang kaya...ana tengok..huh..."aku sekolah ren dulu pun tak macam ni".

kadang-kadang bukan budak-budak ni nak bermewah..tapi barang mahal... macam adik ana..darjah 1 dah dapat rm2.. Ana dulu naik darjah 3 baru dapat RM2..tu pun sebab stay sek sampai petang... Tapi naik darjah 2 ni..adik ana xbawa duit pergi sekolah pun...just bawa bekal...dia tak nak duit...dia xkesah pun...

Tapi ana pernah cakap kat dia
"tak nak bawa duit pergi sek pun tak apa, tapi minta juga kat mak, lepas itu masuk tabung" :lol: :-D :lol: :-D :lol: :-D :lol: :-D

Tapi adik ana ni jenis xkesah pun...hehe..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 16-11-08 12:11


saya dulu pergi sekolah tiap-tiap hari bawa seringgit saja.. kalau ada ngaji petang.. bawa 50 sen begitu..

dan kat sekolah suka beli nugget tak pun rojak buah sengkuang.. huhu.. rindunya zaman sekolah dulu-dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

mawarnanmerah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27678
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 14:16


masa sekolah rendah darjah 1-3 dapat 30sen sehari plus bawa bekal. darjah 4-6 dapat 5osen. naik sekolah menengah dapat rm1 sekali dengan tambang bas. sekolah menengah tak bawa bekal dah. dari kecik suka kumpul duit syiling 20 sen letak dalam tabung bentuk bangunan tabung haji. sekarang ni up lagi, kumpul duit syiling 50 sen letak dalam tabung. tu lah cara saya menabung. sekarang dah kerja pun masih bawa bekal ke opis. sebabnya bosan nak makan makanan kat kedai belakang opis ni. bawa lah bekal. kalau tak, lapar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarnanmerahProfil   Hantar PM kepada mawarnanmerah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» berapa sen duit poket anda masa sekolah rendah???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.195311 saat. Lajunya....