Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
Daeng_Jati: 40 hari yang lalu
Kang: 44 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Mohon pendapat dan nasihat


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Mohon pendapat dan nasihat

Please Mendaftar To Post


Oleh Mohon pendapat dan nasihat

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-03 17:34


Assalammualaikum w.b.t
ana nak minta nasihat dan pandangan dari sahabat semua tentang masalah ana...
ana nie student lagi dan akan tamat belajar next year..masalah ana.. ana tak minat untuk belajar ilmu melainkan ilmu agama..ape yang nasihat yang boleh sahabat kasi...
syukran kathira...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

MuWaHiD
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 472
Posting: 107
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-07-03 09:22


harmm...bg pandangan ana lah..kalau otak tue dah set 'tak minat' mmg lah tak akan minat sesuatu bende tue..so ana rasa..baik anti do sumtin utk suke pada pelajaran bkn agama tue..sebenarnya..semua ilmu yg didunia ini adalah ilmu agama Islam,Al-Quran kan meliputi semua aspek,tak ke gitu?? so kalau boleh jgn lah kita memisahkan antara ilmu agama dan 'ilmu bukan agama' . sebab 'ilmu bukan agama' ni boleh dijadikan 'senjata' utk umat islam

nasihat ana..anti cube lah buat sesuatu supaya apabile anti belajar tue..anti rasa 'fun' bukan 'beban' hihi

tue je la nasihat ana yg sikit ni..harap kawan2 lain boleh tambah supaya kite boleh kongsi sama.

ana pun student gak..n kdg2 ada gak menghadapi masalah camni

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuWaHiDProfil   Hantar PM kepada MuWaHiD   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 05-07-03 22:52


baguslah klu minat terhadap ilmu agama,abis nanti boleh lah jadi ustazah atau apa yg berkaitan.... tapi belajar ilmu lain pun tak salah kan?? kerana menuntut ilmu tu digalakkan dalam islam. Rasulullah sendiri berpesan menyuruh menuntut ilmu ke negeri china menunjukkan luasnya ilmu tu. dan juga Rasulullah berpesan menuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahat..... minat boleh tercetus apa bila kita mempelajarinya... saya sendiri dulu semasa jadi mahasiswa tak berminat bidang engineering yg sy ceburi kerana minat saya masa tu pada sains com.... tapi alhamdulillah bila dah di dah belajar dah bekerja minat tu datang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

SufiBoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1436
Posting: 38
Dari: EXTRO

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 00:01


Allah jadikan manusia berbeza-beza. Teruskan minat anda dalam bidang agama, dan pastikan anda benar-benar menguasai dan memahami ilmu agama.

Carilah ilmu agama, dengan niat mencari kebenaran. Nescaya di sana ada jalan dan petunjuk Allah.

Ilmu untuk mencari kebenaran, bukan untuk membenarkan sesuatu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SufiBoyProfil   Hantar PM kepada SufiBoy   Pergi ke SufiBoy's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 06-07-03 00:21


ikut minat...lain orang lain minat...ada yang minat ilmu agama sahaja. ada yang nak kejar ilmu agama + bidang lain. ada yang tak pandang pun ilmu agama. dlm satu masyarakat, peranan orang yang ('aalim) dlm agama tu penting. ilmu yang digalakkan belajar ialah ilmu perubatan dan ilmu agama. ilmu lain pun perlu supaya kita dapat bersaing dengan non-muslim. ye la, sampai bila nak guna produk diorang...sedangkan ilmu sbl dapat invent sesuatu benda tu pun cedok dari kita sebenarnya. jadilah ustazah yang disenangi . saidatina Aisyah juga merupakan guru...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 01:06


assalamu'alaikum mujahidah_muslimah....

syabas sbb adik minat utk mendalami ilmu agama ni... teruskan minat adik,coz x semua org ade hati nak blajo mendalam ilmu agama ni... tapi ilmu dunia lain jgn pulak ditolak ketepi... sbb zmn skang ni hidup mmg serba mencabar... byk ilmu perlu dikuasai...
nasihat akak, teruskan minat adik, jgn lupakan ilmu lain2... tak semestinya kita x minat kita xleh buat yg terbaik... semoga menjadi generasi ulama' intelektual... amiin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 01:06


assalamu'alaikum mujahidah_muslimah....

syabas sbb adik minat utk mendalami ilmu agama ni... teruskan minat adik,coz x semua org ade hati nak blajo mendalam ilmu agama ni... tapi ilmu dunia lain jgn pulak ditolak ketepi... sbb zmn skang ni hidup mmg serba mencabar... byk ilmu perlu dikuasai...
nasihat akak, teruskan minat adik, jgn lupakan ilmu lain2... tak semestinya kita x minat kita xleh buat yg terbaik... semoga menjadi generasi ulama' intelektual... amiin....

-----------------
"ukhwah PENGGERAK DAKWAH..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

alhaq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.06.2003
Ahli No: 1790
Posting: 85

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 03:52


assalamualaikum

1. nak btolkan kata2x izdham tu.."kerana menuntut ilmu tu digalakkan dalam islam. Rasulullah sendiri berpesan menyuruh menuntut ilmu ke negeri china menunjukkan luasnya ilmu tu"
-utk pengetahuan semua..hadis tu fabricated hadis (hadis palsu)...ini di terangkan oleh
Ibn Jawzee dlm kitab nya (Ibn jawzee merupakan pakar dlm fabricated hadis).....insya allah kalo ada masa ana letakan tajuk Kitab tu..

2..jwb soalan mujahidah..mm...btol kata antum semua..tuntut laa ilmu apa2 pon...satu cara dakwah..sambil2 tu..tuntut ilmu agama..alngkah baiknya..baruler jadik muslim yg perfect ..
tp kalo mujahdah tak minat..mm x leh buat apa...plan laa utk future nanti..jgn susahkan family di kemudian hari.



Bookmark and Share

    


  Member Information For alhaqProfil   Hantar PM kepada alhaq   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 15:06


as'kum..ana puji sikap ukhti mujahidah_muslimah yg begitu berminat mempelajari ilmu agama. tapi... kita kena ingat, ilmu2 yg lain tu adalah ilmu ALLAH jua. sesungguhnya ilmu ALLAh ini amatlah luas.

pesanan ana, habiskan blajar lepas tu carilah peluang utk mengikuti bidang agama. jgn jadikan alasan utk tidak blajar bersungguh skrg ni jika bidang yg diikuti bukan bidang yg diminati.

p/s: ilmu ALLAH ada di mana2.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

MuWaHiD
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 472
Posting: 107
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 18:50


aah..yg 'Belajar sampai ke negara china' mmg hadis palsu..sebab bende tue bkn dr sabit Rasulullah...ttp adalah Kata2 Imam Shafie.

harap maklum

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuWaHiDProfil   Hantar PM kepada MuWaHiD   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 15:04


syukran jazilan..insya Allah ana akan cuba walaupun sukar bagi ana..doakan ana...

-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

aimanwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 307
Posting: 151
Dari: Mansurah_Mesir

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-08-03 01:01


assalamualaikum.......
alhamdulillah coz kita diizinkan ALLAH u menuntut ilmuNYA.
kita perlu sedar bahawa kita adalah insan y bertuah coz tak semua y boleh u mdapatkan ilmunya.
cuba kita bygkan ada d klgn kita y sudah putus asa dalm perjuangan menuntut ilmu. dan natijahnyer just menghabiskan masa di pusatĀ² membeli belah.

jadi berkaitan ngan masalah ukhti, ana syorkan buatlah sehabis baik nti u mendapatkan ilmu tersebut n don't 4get u berdoa kpada ALLAH supaya segala ilmu y kita pelajari mudah bg kita u memahaminya dan seterusnya mempraktikkannyer.

apa y baik drp ALLAH, n apa y buruk drp ana sindri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanwanProfil   Hantar PM kepada aimanwan   Pergi ke aimanwan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108127 saat. Lajunya....