Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 4 hari yang lalu
Daeng_Jati: 11 hari yang lalu
skater: 13 hari yang lalu
HIKAL: 32 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Perlukah IKIM mainkan lagu yang dinyanyikan penyanyi WANITA??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Perlukah IKIM mainkan lagu yang dinyanyikan penyanyi WANITA??

Please Mendaftar To Post


Oleh Perlukah IKIM mainkan lagu yang dinyanyikan penyanyi WANITA??

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 24-04-05 22:35


Assalmualaikum wbt...Sudah lame persoalan ni terbuku di hati ana...semua tahu, suara wanita itu aurat..jd sbg sebuah stesen radio yg berasaskan ISLAM, perlu ke lagu, mahupun nasyid yg dinyanyikan oleh wanita disiarkan?? Mmg mesej yg disampaikan baik, tp INGAT..MATLAMAT X MENGHALALKAN CARA!!! Setahu ana ( betulkan kalo tersalah) wanita, kalo mengaji pun kena perlahankan suara..sb suara itu aurat..inikan pula menyanyi..ape pendapat korang???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 24-04-05 22:49


tertanya-tanya jugark...kadang bukan penasyid pun ada...tahniah krn berani bersuara......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 23:09


hemm...dulu lain sekarang lain..dulu best sekarang dah x best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-04-05 23:17


habis yg membebel2 kuat2, tu aurat tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 23:49




Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 23:57




deejay nye yg perempuan mcm mana plak??

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-04-05 00:20




hmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

icah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 215
Posting: 120
Dari: batu caves

Selangor  


posticon Posting pada: 25-04-05 00:34




hmm.. saye nie bab hukum nie.. mmg dhoif laa.. tapi.. mase saye f5.. saye ade belaja hadith.. kitab hadith yg saye belaja tuh.. JAIS yg terbitkan.. ustaz saye kate, suara pompuan bukan aurat... tapi.. hukumnye harus...
saye x dpt nak tulis la matan hadith tu.. sebab comp saye, x der untuk tulis jawi laa... so... saye harap.. sape yg lagi arif ttg nie.. bleh la kongsi ilmu...

wallahu taala a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For icahProfil   Hantar PM kepada icah   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 00:45


Assalamu-alaikum

"Bila" ianya adalah aurat maka ramai yg hipokrit dlm hal ni! Kalau bercakap pasal hukum hakam kitalah antara yg terrerrrr.... mcm2 kitab yg kita ada utk rujukan.....
Tapi percayalah, ramai kaum lelaki dlm komuniti ni yg sengaja merelakan telinga mrk mendengar lagu2 nyanyian org pompuan!

IKIM pulak adalah satu medium utk kerajaan skrg ni menjayakan konsep Hadharinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 00:48


Assalamu-alaikum

"Bila" ianya adalah aurat maka ramai yg hipokrit dlm hal ni! Kalau bercakap pasal hukum hakam kitalah antara yg terrerrrr.... mcm2 kitab yg kita ada utk rujukan.....
Tapi percayalah, ramai kaum lelaki dlm komuniti ni yg sengaja merelakan telinga mrk mendengar lagu2 nyanyian org pompuan!

IKIM pulak adalah satu medium utk kerajaan skrg ni menjayakan konsep Hadharinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Mohdsafwan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15630
Posting: 29
Dari: kk

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 00:55



Terdapat pelbagai pendapat oleh para ulama. Ini yang saya tahulah kalau salah pun mohon maaf dan tolong perbetulkan. Dulu memang suara wanita yang mendayu2 adalah haram untuk di dengari oleh lelaki. tapi pada zaman sekarang yang suara perempuan itu sendiri digunakan untuk merosakkan manusia. Dan jika ada wanita sekarang yang ingin menggunakan suaranya untuk membawa orang ramai kembali kepada Allah maka itu di haruskan. itu sahaja yang saya tahu jika ada salah tolong perbetulkan.

[ Posting ini telah di edit oleh: Mohdsafwan pada 2005-04-25 00:56 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdsafwanProfil   Hantar PM kepada Mohdsafwan   Quote dan BalasQuote

jeemiau
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15900
Posting: 8
Dari: kl

Perak  


posticon Posting pada: 25-04-05 13:56


hmmmm.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For jeemiauProfil   Hantar PM kepada jeemiau   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 14:07



ini pensyarah (ustaz) yg bagitau...

'sebenarnya suara wanita bkn aurat..tapai ia jadi haram bila pompuan itu mengubah suaranya kepada lebih sedap'..'dan klu suara dia semula jadi besttt,kurangkan lah @ perlahankan suara..'

sy tak tau la btul ke tak..waalhuallam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 14:11


Hhmmmm
maknanya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 14:13


Kekadang tu Siti Nurhaliza pun ke udara di IKIM. Ha...sapa nak jawab tu.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 25-04-05 14:29


Ntah laaa..ana pun ragu2...sesapa yg tahu..please share..sumenye kena tgk niat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

pizah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12788
Posting: 5
Dari: mesir

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-04-05 23:13


opps ...ma'alish nak bagi pendapat sikit.
bg ana kalu penasyid pompuan tak di galakkan sangat sbb nye kalu nk berdakwh .rasenye penasyid lelaki pun dah ramai rasenye...nak dikatekan suare pompuan ni aurat,memang pun tapi ade mase2 yg tertentu saje...cube bayangkan bile lelaki dengar je suare pompuan tak mustahil dia boleh terpesona dgn suare tu.nak2suarenye mendayu-dayu.ini pendapat jelah kan.maklumlah sekarang ni banyak benda yg boleh timbul fitnah dr pompuan .wassalam :

Bookmark and Share

    


  Member Information For pizahProfil   Hantar PM kepada pizah   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 26-04-05 09:18


ntahla..rasa2nya memang tak patut disiarkan.. even lagu yg memainkan alat muzik bertali pun tak perlu disiarkan....ntahla....


Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 22:29



Seringkali kedengaran dari Para Ulama', tak perlu lah bergaduh pasal perkara khilaf. Suara wanita ini pun begitulah. Ada Ulama yang membenarkannya dengan syarat apa yang dinyanyikan itu adalah menyeru kepada kebaikan sebagaimana kumpulan Mawaddah under Rufaqa tu.

Dan ada juga yang terus mengharamkan sebagaimana mengharamkan alat muzik seperti gitar walaupun ada Ulama yang berpendapat alat muzik bukanlah syarat pengharaman sesuatu hiburan tetapi lirik yang dinyanyikan itu.

Dah banyak kumpulan nasyid menggunakan gitar sekarang ini dalam meluaskan konsep nasyid. Muzik yang diiringi gitar tapi liriknya menjurus kepada mengajak kepada kebaikan. Ini soal khilaf yang tak perlu dibalahkan.....yang tak khilaf ialah soal menegakkan hukum jinayah Islam (hudud, qisas, takzir dan sebagainya ).....

Yang ini Qat'i.......

Saya rasa tak salah kumpulan nasyid wanita yang menutup aurat dengan sempurna menyanyikan lagu-lagu berunsur Ketuhanan, dalam situasi keadaan masyarakat kita yang terlalu teruk sekarang.

Yang nak berpegang pada pendapat yang agak keras seperti wanita ni memang tak boleh langsung bernasyid teruskanlah, cuma hormatilah pandangan Ulama lain juga yang mengharuskannya....

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-04-05 23:21



emm..bagus sekali seoalan begini..takyah lah mainkan lagu perempuan nie..dah tahu benda tu saalah..tetap salah...bendayg haram tetap haram..mane boleh dipinda2 ....sepatutnya tak perlu lah ikim .atau mane2 siar radio atau mane2 lah..mainkan lagu perempuan ..walaupun mereka mengadungi nasihat2 yg baik.....hukum Allah mane boleh dipertikaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-05 23:35




Quote:
Yang nak berpegang pada pendapat yang agak keras seperti wanita ni memang tak boleh langsung bernasyid teruskanlah, cuma hormatilah pandangan Ulama lain juga yang mengharuskannya....




pendapat yg kontemporari....

cuma ana hairan knp unit amal dan amal nisa' wa banat tak kembangkan nasyid ni di kalangan ahli2?....

dulu unit amal ada kumpulan nasyid tp senyap je...mane perginya?...

jemaah dakwah perlu pelbagai dimensi dlm perjuangan mendaulatkan Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 01:20


Assalamu-alaikum

Inilah hasilnya.... bila kita mengamalkan "Matlamat Menghalalkan Cara"
Quote:


Ada Ulama yang membenarkannya dengan syarat apa yang dinyanyikan itu adalah menyeru kepada kebaikan sebagaimana kumpulan Mawaddah under Rufaqa tu.




Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 10:18


Saya mengemukakan pandangan Rufaqa' sebagai suatu keterbukaan mereka memperkenalkan mawaddah.

Dan kalau nak ikutkan di kelantan sendiri, nasyid 15 tahun ke atas bagi muslimat memang tak dibenarkan. Ini menjawab apa persoalan Abang Imam kenapa Unit Amal Nisa tidak berperanan menubuhkan kumpulan Nasyid wanita, jawapannya PAS sendiri agak keras dalam soal nasyid wanita melibatkan mereka yang 15 tahun ke atas. Dan nak buat juga boleh, cuma penontonnya hanya di kalangan muslimat juga.

Dan ada riwayat yang menyebut, pernah ada seorang wanita menyanyi di hadapan Rasulullah SAW dan Rasulullah SAW tidak berkata apa-apa. ( Tolong betulkan sekira tersilap dan siapa yang tahu sumber hadith ni tolong sertakan ).

Yang jelas ia perkara khilaf dan pendekatan yang diambil mungkin melihat kepada suasana masyarakat sekarang dalam usaha untuk mengajak kepada hiburan Islam....



[ Posting ini telah di edit oleh: mujahadatunnafsi pada 2005-04-27 10:20 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 11:53


..setahu kaze ikim.fm pasang lagu bukan nasyid je.. semua lagu yg mempunyai lirik yg baik pun dia pasang..
nak dengar.. dgr la.. xnak, off je sudah he

tp ikim dulu lagi best dari sekarang la...

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 13:11


Asssalamu-alaikum
Quote:

1.....pandangan Rufaqa' sebagai suatu keterbukaan mereka....

2.Dan kalau nak ikutkan di kelantan sendiri, nasyid 15 tahun ke atas bagi muslimat memang tak dibenarkan......
3.......jawapannya PAS sendiri agak keras dalam soal nasyid wanita melibatkan mereka yang 15 tahun ke atas. Dan nak buat juga boleh, cuma penontonnya hanya di kalangan muslimat juga.

4....pernah ada seorang wanita menyanyi di hadapan Rasulullah SAW dan Rasulullah SAW tidak berkata apa-apa. ( Tolong betulkan sekira tersilap dan siapa yang tahu sumber hadith ni tolong sertakan ).




yg mana satu ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 13:20



Quote:
Yang mana satu



Pilihlah antara satu. Ingin sedikit terbuka, dengarlah. Sebenarnya bagi kaum muslimat langsung tidak ada masalah, yang jadi masalahnya ialah orang lelaki, boleh dengar atau tidak ?

Dan ada pandangan yang mengharuskannya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 14:45


Quote:
Kekadang tu Siti Nurhaliza pun ke udara di IKIM. Ha...sapa nak jawab tu.



Quote:
semua lagu yg mempunyai lirik yg baik pun dia pasang..
nak dengar.. dgr la.. xnak, off je sudah he




ana nk jwb...
jwpn ade pd ayat kaze..

hy lirik yg baik.. dgn niat utk smpaikn mesej..
that's laa fuction radio......

yg baik..dgr.. yg xbaik...pekakkn telinga laa..
kalu nk dgr IKIM dgr..
kalu nk dgr channel lain.. tafaddal..
xde batasan..sekatan..kan..!!

* lame xdgr IKIM..bumi sintok ni..
tambh lg klj ana stay al an..
adoiii...lgsg xdpt.. =(



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 15:51


hmm taktau nak jawab apa...

bagi ana, ana suka nasyid nisa' ni especially Mawaddah, nasyid keTuhanan...

dulu ana tolak nasyid nisa' tp ana lapangkan hati ana untuk terima sebab nisa' sesama nisa' takde masalah untuk dengar suara sesama kami...

alhamduliLlah... ada kebaikannya pada diri ana sekarang...


waLlahu ta'ala a'lam


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-04-05 15:56




yg pasti mawaddah ada tujuan dan niat yg jelas....

tak mcm satu dua kumpulan nasyid muslimah yg kabut tujuan mereka bernasyid hingga akhirnya penyanyi utama salah satu kumpulan ni kuar,tidak bernasyid,nyanyi lagu ala-waheeda dan pakai tudung tutup rambut je...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 29-04-05 10:59


assalammualaikum...

'apa kes' ngan Waheeda, Benda dan yang seangkatan dengan nyer or bakal-bakal seangkatan dgn mereka...cam mana nak bendung perkara ni ? Sbb secara terang dan jelas kita tahu apa yang berlaku dalam soal aurat mereka.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-05 11:37


Quote:

On 2005-04-27 11:53, kaze wrote:


tp ikim dulu lagi best dari sekarang la..




ErrRRmm....tp ikim.fm pilihan utama

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

sue_uya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1698
Posting: 30
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-04-05 12:18


assalamualaikum...
mengikut apa yang su faham,suara perempuan adalah antara aurat perempuan..namun dalam hal ni ada kelonggaran...contohnya digunakan suara itu unyuk menyampaikan ilmu...namun untuk mendayu2 kan suara
supaya penjadi tarikan kaum adam...adalah tidak dibolehkan sama sekali..

merujuk kepada radio IKIM pulak... mereka pun insan biasa juga..saling tegur menegurlah seandainya mereka melakukan kesilapan...pe kata calll 62046204 dan bgtau dj bertugas jgn siarkan lagu dr penyanyi p'puan lg...

<...su sekarang praktikal di IKIM....>

Bookmark and Share

    


  Member Information For sue_uyaProfil   Hantar PM kepada sue_uya   Quote dan BalasQuote

rinie
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14453
Posting: 4
Dari: nilam puri

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-05 17:50


Hmmmm,
terserahlah.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieProfil   Hantar PM kepada rinie   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 28-06-05 17:58


ikim sekarang kah...
dulu kah....
tetap menjadi pilihan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 01:23


SALAM'ALAIKUM..

buat semua..minded sekarang harus diubah..sekiranya kita nak maju..
suara wanita itu adalah aurat apabila dilembutkan bukan kerana sebab tertentu...dan juga adalah aurat bila
suara dilenggok-lenggokkan...
sekiranya kerana berdakwah menggunakan alternatif untuk berdakwah..alhamdulillah,,hargai usaha muslimah ok..:)
tapi..ummi nasihatkan agar muslimah mencari alternatif lain untuk berdakwah:)bukan apa,takut muslimah lari niat..wanita ni lain sikit:)takut perjuangan akan menjadikan muslimah lemah dengan kelekaan dunia....
banyak lagi caranya..such as muslimah di luar sana boleh libatkan diri dalam persatuan islam...contohnya JIM,KARISMA..ABIM..insya ALLAH..banyak faedahnya..di samping dapat berdakwah:)biiznillah...

ok yek..sampai sini dulu...ceh,macam tulis surat juga:p
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 09:50


Pada 29-04-05 12:18 , sue_uya posting:

!!! QUOTE !!!


su sekarang praktikal di IKIM


apa kata sue_uya jadi duta kitorang untuk sampaikan kepada dj2 IKIM ni isu yang sedang kita bincangkan disini. yela... alang2 sedang praktikal di IKIM.
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 29-06-05 10:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-06-05 10:41


Islam Hadhari macam tu lah....Lagu dangdut kalau boleh dia orang nak mainkan juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 10:58


Pada 29-06-05 10:41 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Islam Hadhari macam tu lah....Lagu dangdut kalau boleh dia orang nak mainkan juga..


dangdut hadhari akan diperkenalkan tidak lama lagi. hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 11:41


nasyid menyampaikan bebnda yang baik
suara perempuan aurat, nak pelbagaikan irama nasyid,
niat tak menghalalkn cara bagaimana ek????????????????////

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 11:49


Pada 29-06-05 11:41 , hafizie posting:

!!! QUOTE !!!

nasyid menyampaikan bebnda yang baik
suara perempuan aurat, nak pelbagaikan irama nasyid,
niat tak menghalalkn cara bagaimana ek????????????????////


zaman islam hadhari ni semua pun boleh. yang TERBARU..melacur pun dibolehkan kalau dah darurat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 11:53


Pada 29-06-05 01:23 , yanzu_ummi posting:

!!! QUOTE !!!


buat semua..minded sekarang harus diubah..sekiranya kita nak maju..
suara wanita itu adalah aurat apabila dilembutkan bukan kerana sebab tertentu...dan juga adalah aurat bila
suara dilenggok-lenggokkan...
sekiranya kerana berdakwah menggunakan alternatif untuk berdakwah..alhamdulillah,,hargai usaha muslimah ok


biar kita ikut Islam, bukan Islam ikut kita. nak keluar hukum pun bukan boleh sebarangan. sama ada suara wanita aurat atau bukan, ia tetap haram diperdengarkan pada yang bukan mahram melainkan atas urusan tertentu. jika yang sengaja dilunakkan, lagi lah tak boleh.

di m'sia banyak lagi bidang lain yang selamat drp fitnah, untuk muslimat yang nak berdakwah. jika nawaitu memang lillahi ta'ala, maka tak jadi masalah kalau tak terkenal pun.
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 29-06-05 11:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 12:17


hidup n_farhanah!!!!

tapikan... tak mengapa jugak kalau ustazah2 ni nak keluar tv. tak salah jugakkan?

ps: jangan jadi ustazah lupa diri sudahlah (maklumla dah keluar di tv)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 13:50


Salam...

siapa makan cili dia terasa pedas...

tumpang lalu :-)


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 14:16


Pada 29-06-05 13:50 , jAiLuL_mAnsHuDaH posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang lalu :-)



silakan lalu... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ahlullah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9307
Posting: 10
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-06-05 15:10


alhamdulillah...apabila umat ini berusaha untuk Taat perintah Allah swt dan Ikut sunnah Nabi Muhammad SAW...Allah telah janjikan kejayaan dunia dan akhirat...

Setelah haji wida' Rasullullah saw telah kumpulkan seramai 124000 sahabat..Baginga telah umumkan yang pada hari tu Islam telah sempurna..Jadi hari ini kalau umat ini menambahkan agamaa maka dia khianat..kalau mengurangkan agama maka dia jahil....untunglah bagi orang2 yang ambik agama sbagaimana yang tealh dbawa oleh Nabi saw...

    Umat hari ini telah berani menghalalkan apa yang haram dan mengharamkan apa yang halal....tepuk dada tanyalah iman...

Buat radio ikim...saya syorkan agar segmen kul 2 pagi dhentikan..cos masa itulah orang2 yang beriman akan bangun..amik wudhuk dan bmunajat pd Allah..btahajjud,tasbih,tahmid,takbir,..indahnya bagi orang2 yang mengetahui...saya rasa semua orang tahu faadhilat tahajjud...maka aapalah gunanya kalau mengetahui tapi tak amalkan...Saya ckp ni untuk diri saya....

    Samakah orang yang mengetahui dengan orang yang tak tahu?..tak sama kan....Semoga Allah ampunkan saya....wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahlullahProfil   Hantar PM kepada ahlullah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 15:15


ahlullah boleh PM pada sue_uya. dia tengah practical di IKIM. mana lah tau dia boleh sampai-sampaikan pada pihak yang berkenaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141205 saat. Lajunya....