Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 5 jam, 55 minit yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: kawin tapi tak bercinta dulu ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» kawin tapi tak bercinta dulu ?

Please Mendaftar To Post


Oleh kawin tapi tak bercinta dulu ?

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 13:22



-mengenai tajuk diatas ye,sya akan terangkn lagi..ahli2 dlm ukhwah ni kata,bercinta selepas kawin adalah lebih bermanfaat dan tak sia2 jika dibandingkan dengan bercinta sebelum kawin.
-jadi sya nk tanya pendapat anda la semua kan,macam mana mereka boleh kawin sedangkan mereka tak bercinta,adakah pilihan orang tua,adakah jumpa hari ini esok terus kahwin,atau entah...
-cuba anda fikir dari segi kelogikan la....lelaki dan perempuan kawin tapi akan bercinta selepas je dpt ikatan sah...persoalannya,bagaimana mereka tu boleh kawin jika tak ada rasa cinta dihati masing2 iaitu ungkapan bercinta selepas kawin...

*maaf kalau persoalan ini ada lucunya...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 13:48


logic pe..cube fikir betul2.

tapi jarang la jadi kes macam ni pada zaman nih.
Ada kawan ana,dia cerite,mak ayah die x pernah bercinta sebelum kahwin.datuk nenek dia yg jodohkan,tp lepas kahwin..aman..bahagia je....

pilihan ibu bapa ni..jangan main2..banyak kelebihannya..

tapi camner lak kalau pilihan sendiri??..hehehe buat la something supaya mak ayah kite suke kat pilihan kita tue.....

[ Posting ini telah di edit oleh: Islamic_prince88 pada 2005-04-24 13:48 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 13:55




ade... ayah ngan mak saya... tak pernah kenal tak pernah jumpa pun... orang tua-tua yang uruskan... alahmdulillah... sampai sekarang bahagia... cinta berputik selepas kahwin...

lagi satu kawan saye... dia muslimah... dia kate dia taknak bercinta sebelum kahwin... taknak bcouple2 nie... die nak lelaki yang sukakan dia terus masuk meminang dia... dan dia akan terima jika lelaki tu hantar rombongan direct ke rumah mak ayah dia...

kekadang manusia nie pelik diorg punya pandangan.. tp boleh berlaku...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 24-04-05 14:19




masa bercinta dibawa kehulur kehilir.. bila dah kahwin... boring la...

cinta akan lahir bila kita terima seseorang dengan hati yang ikhlas tapi bukan kerana terpaksa..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 15:12



pada ana la bercinta lepas kawin lg seronok dr bercinta dulu baru kawin.selalunya seseorg itu akan pendam dulu perasaan dia.tiba masa dia akan luahkan.dah byk cerita ana dgr bercinta lepas kawin ni.semuanya hidup bahagia sampai sekarang.
semua orang ingin hidup bahagia dan diredhai Allah s.w.t kan?jadi berfikirlah dulu sblm buat keputusan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-04-05 15:18




tak der yg mustahil.. abg ana pun berkahwin dulu, baru bercinta.. kenal dgn zaujah pun drp one of his students yg sama2 dlm satu jemaah, kakak kpd pljr dia tu.. alhamdulillah dah der 2 cahayamata skrg ni.. begitu juga dgn one of my cousins.. skrg ni dah der 6 org cahayamata..

kedua2 nya pilihan sendiri, cuma mereka pilih tak nak bercinta sblm bernikah..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-05 16:07


kawin dulu baru b'cinta maksudnye kiter just kenal gi2 je pasgn kiter...maybe kenal mase bertunang..leps tu terus kawin..
lps dah ader ikatan barulah berusaha utk knl hati budi msg2...cam org tgh bercinta...
seronok kan...takde la jemu...
moga2 kiter dpt cam gitu...hehehe..

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 16:52


Quote:
kawin dulu baru b'cinta maksudnye kiter just kenal gi2 je pasgn kiter...maybe kenal mase bertunang..leps tu terus kawin

ok,kenal masa bertunangkn,..tapi da ada rasa cinta tu..sebelum bertunang,napa lelaki tu nk bertunangkan perempuan tu SEBAB ADA RASA CINTA KAN...ye tak?....jadi maknanya,cinta da wujud sebelum kawin tapi percintaan tu hanya dibezakan MASA DAN GAYA PERCINTAAN.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 17:07




bercintalah lepas kahwin.

baru berjat keluarga yg dibina tu.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 17:50


Biasa je... leh gak bahagia... parents ana pun x de dee bercinta2 dlu.. trus kawin.. huhuhu... malah pilihan sendiri... n kawin pun jauh dr atuk n nenek.. hehehe.. alhamdulillah bahagia~~ semoga kekal.. huhu

Neway, bahagia tu bergantung pada individu n ketentuan Allah... So, doA n doA n doA laa serta berusaha~

WaLLahua'LaM

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

pelangi_putih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15856
Posting: 21
Dari: perantaun

thailand  


posticon Posting pada: 24-04-05 21:42


,
bagi pandangan ana la b'cinta slps b'kahwin lbih mejamin kebahagian seseorang.tapi klu b'laku disebaliknya tu adalah suratan takdir.kalau b'cinta sblm b'kahwinsdh x de lagi k'manisan slps b'kahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pelangi_putihProfil   Hantar PM kepada pelangi_putih   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 23:24


bagus bercinta lepas kahwin selamat rumah tangga..dan selamat maruah.. !!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 01:39




Mungkin ana masih baru lagi dalam ukhwah ini tapi disini ana ingin menyatakan bahawa ana bersetuju dengan kata2 dari syed dan juga pelangi bahawa bercinta slp kahwin lebih menjamin kebahagiaan.
Ini adalah kerana jika kita lihat pada masa kini terlalu banyak masalah sosial berlaku hanya disebabkan masalah couple.daripada sinilah bermulanya segala masalah.jadi ana rasa lebih baiklah jika kita bercinta slp kahwin bak kata pepatah ajal maut , jodoh pertemuan semua ditangan tuhan.Tidak perlulah kita tergesa-gesa.Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

penjejak_iman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6679
Posting: 35
Dari: alam ruh

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 10:29


salam sya_ryn,
sebenarnya persoalan ni terpulang bagaimana anda menafsirkan cinta...ya,sememangnya sblm kahwin pasti wujud perasaan kecenderungan pada pasangan.namun itu blom tentu cinta.cinta perlukan komitmen,pengorbanan dan bukti2 yg menunjukkan cinta...segala2nya hanya halal ditunjukkan setelah berkahwin...keluar dating dan melafazkan kata2 cinta salah satu bukti menunjukkan cinta,namun sebelum kahwin anda diharamkan sama sekali melakukannya...hanya setelah kawin perkara itu atau lebih dari itu menjadi halal...itulah namanya bercinta selepas kawin.. jelas kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For penjejak_imanProfil   Hantar PM kepada penjejak_iman   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 10:40


-ye sya setuju ngan penjelasan penjejak_iman..dan anda jelaskn konsep cinta itu hanya perbezaan jarak masa antara yang lama bercinta dan cepat bercinta yakni terus kahwin kan...
-ye memang betul dan anda jg jelaskn bahawa cinta sbelum kawin itu adalah sntiasa kluar dating,lafazkn kata2 cinta selalu tetapi tidak bagi yg bercinta selepas kawin yakni cukuplah lelaki perempuan itu kenal hati budi masing2 dan setuju terus berkawin..itulah nama nya bercinta selepas kawin...jadi cinta yg ada sbelum nk kawin tu kira cinta yg tak seprti cinta yg mlebihi had,batas dan sebagainya kn...yes right...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 10:47


setuju 100%
bercinta mendekati maksiat....
berkahwin menjauhi maksiat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-04-05 16:42


......
bercinta lepas kahwin lagi bagus...kalau bercinta sebelum kahwin biasanya kita ni nak tunjuk perangai kita yang baik-baik saja..bila dah kahwin baru kita tahu perangai sebenar pasangan kita..selain tu kalau bercinta sebelum kahwin ni, susah juga nak menzahirkan rasa cinta..nak luah melaui kata-kata takut terleka...nak jumpa takut terbuat dosa... apa pun terpulanglah...yang penting jaga diri dan iman baik-baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-04-05 18:18


mmg betul kate putriayahnda kite tu,,
dulu saya ade dgr ceramah baitmuslim kt sini..
dia kata kt situ,..,elok bercinta n berkasih lps kawen jer yg terbaik..disitu lah byk keistimewaan tersirat..hehe,, kire camtu lah maksud dia nya.,.
kalo sblm ni.. susah .,. byk ade halangan kan..?
ok lah.. sbg pndangan je tu..
saLam ukhwah dr saya


Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

eezree
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13154
Posting: 14
Dari: k

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-04-05 01:10


~dan aku telah memilihmu untuk diriku~

`kasihku abadi bersamamu`

Bookmark and Share

    


  Member Information For eezreeProfil   Hantar PM kepada eezree   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-05 02:13




yg penting keikhlasan tak kire cinta selepas kawin...atau kawin selepas cinta...

kan...kan...kan?...

cube dengar balik lagu KASIH KEKASIH dan IMPIAN KASIH

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 09:07




Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 09:41




teringat drama surah terakhir, si gadis tersipu2 malu mengangguk terima pinangan..tu zaman 60an..zaman sekarang mak ayah pulak yang kene mengangguk setuju pilihan anak-anaknyer...

kalau boleh nak jugak becinta lepas kawin ngan pilihan mak ayah..macam cerpen 'airmata malam pertama' tu..

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

nora_balqis81
Warga Rasmi
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16081
Posting: 12
Dari: Selangor....

blank  


posticon Posting pada: 26-04-05 10:21




apa2 pada saya keikhlasan, kejujuran dan kesetiaan penting dlm sesebuah perhubunga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nora_balqis81Profil   Hantar PM kepada nora_balqis81   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 11:24


percaya & yakin dialah jodoh kita..
kita nak diikutkan logik mmglah tak leh..
tak daya kita nak mengubah apa2 yg telah tertulis di luh mahfuz

bg saya cukuplah kita tahu sedikit sebanyak l/blkg calon2 kita sbg bekalan...
bercintalah selepas kahwin
pasti banyak lg yg nak diperbualkan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

hamdan454
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14025
Posting: 43
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 26-04-05 12:03


...

ana setuju ngan pendapat sahabat semua..
bina masjid dulu baru dapat kebahagiaan dan dapat mengelakan dari melakukan maksiat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamdan454Profil   Hantar PM kepada hamdan454   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-04-05 15:31




tapi naper kita suka sangat pilih cara barat untuk bercinta...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-06 22:47


ana: ya Allah..izinkanku 'berkawan' dengannya hanya selepas kawin..amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-06 22:58


Assalamualaikum .pepe pun keistimewaan yang dipaparkan kat sini pasal cinta slepas kawin,susah nak jumpa sekarang ni perempuan yang terus saja menerima lamaran.nak tak hendak, lelaki tu kena tekel juga perempuan yang dia minat sampai la dapat. tu la zaman sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-03-06 22:58


Kahwin baru bercinta confirm tak ada maksiat..
Tapi kalau bercinta baru kahwin....Boleh confirm tak tak ada maksiat????Fikir2kanla...


Cintailah dia kerana Allah...Insyaallah pasti aman bahagia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::....:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 23:48


bismillahirrah manirrahim...
ana setuju sangat dengan cara ni...orang kata cinta lepas kawin...itu yang best...kalau sebelum kawin ini...dah kurang manis nya...
hurmm....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-06 01:08


Pada 26-04-05 02:13 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!




apa yang ana faham, yang penting kat sini bukan hanya keikhlasan...tapi barakah dan rahmat serta kasih sayang tuhan...ini bermakna mesti dijaga di'awal2 lagi iaitu menjaga diri dan HATI supaya tidak terjerat dengan cinta sebelum kahwin,,,keikhlasan tu datang dari tuhan tapi kalau caranya tak betul macam mana agak2nye tuhan nak kasi bahagia dalam rumahtangga tu..........


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 12-03-06 12:49


setuju benor dengan pendapat diatas2...cinta lepas kahwin lebih menyelamat dan memelihara maruah...lafaz cinta sebelum kahwin adalah satu lafaz cinta palsu kerana kita belum menyelami hati budi pasangan sedalam-dalamnye lagi..bercinta selepas kahwin ni banyak nikmatnye dan pahala pun dapat kan...
setakat pendapat jerrrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-06 16:44


bercinta pas khwn lebih menjamin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:48


cara islam tu....tapi mesti taaruf before kawin....nabi suruh kan....mesti kenal2 dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 17:03


bercinta sebelum kahwin ni biasa saja sebabnya dalam family ana, kebanyakkan sepupu ana bercinta selepas kahwin....

makcik ana lagi best, ketujuh-tujuh anak dia, dia yang carikan jodoh...tak kira lelaki ke perempuan. Alhamdulillah, semuanya bahagia.....

Kebahagian itu bukan terletak ditangan kita, bukan kita yang menentukan sama ada kita bahagia atau tidak kalau berkahwin dengan lelaki/perempuan itu...

Semuanya ketentuan Allah. Sebab tu , sebelum menerima seorang lelaki/perempuan kita disuruh solat isktiharah untuk mohon petunjuk dari Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

ayesha1511
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24823
Posting: 34

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 17:11


Pada 12-03-06 12:49 , nur_eiman posting:

!!! QUOTE !!!

setuju benor dengan pendapat diatas2...cinta lepas kahwin lebih menyelamat dan memelihara maruah...lafaz cinta sebelum kahwin adalah satu lafaz cinta palsu kerana kita belum menyelami hati budi pasangan sedalam-dalamnye lagi..bercinta selepas kahwin ni banyak nikmatnye dan pahala pun dapat kan...
setakat pendapat jerrrr


anti pasti ke cinta yang telah allah hadirkan dalam hati insan itu sebelum dia kahwin semate2 palsu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayesha1511Profil   Hantar PM kepada ayesha1511   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-06-06 17:22


Pada 16-06-06 17:11 , ayesha1511 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-06 12:49 , nur_eiman posting:

!!! QUOTE !!!

anti pasti ke cinta yang telah allah hadirkan dalam hati insan itu sebelum dia kahwin semate2 palsu?


hurmm betul juga...kalau daa tetiba perasaan tu datang masa sebelum kawin...xknla nak elak pulak... :-?


Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 16-06-06 21:19


bercinta pun tak pernah lagi...
apa rasa bercinta ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 06:12


ana lebih setuju - bercinta SELEPAS berkahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

azim_iman
Warga Rasmi
Menyertai: 26.06.2006
Ahli No: 24974
Posting: 1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 14:52


kawin tapi tak bercinta,
islam sentiasa memberi kesenangan kepada kita semua. jika kita melihat zaman sekarang banyak perkara yang buruk dan tak jauh dr landasan islam, ini semua adalah kerana kuasa CINTA, dari segi pengalaman bercinta selepas berkahwin adalah satu nikmat yangAllah beri dan hanya orang seperti ini akan mendapat keberkatan dalam kehidupan dalam rumah tangga, kerana perasaan kasih sayang itu lahir dr hubumgan yang diredhai Allah. kalau bercinta sebelum kahwin rasanya 60% rasa kasih itu hilang, semuanya terpulang pada diri kita, iman kita samaada kuat ataupun sebaliknya............... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azim_imanProfil   Hantar PM kepada azim_iman   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 27-06-06 14:55


boleh saja mana-mana dulu,hentam saja lah hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 15:34


mana-mana ok..tak menjadikan masalah..yang penting hati pasangan itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 15:39


slalunya kalau bercinta sebelum kawin, syaitan akan main peranan.
kalau iman kuat,kita akan berjaya.
kalau lemah,maka akan terjerumus ke lembah maksiat..
nauzubillahi min zalik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-06-06 16:57


tidak kisah lah mana-mana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 17:36


amat digalakkan..
hanya orang orang yang pernah merasa nikmat & rahmat CINTA selepas berkahwin sahaja yang mengetahui hikmah & kelebihannya...

contohnya? kak nurkamar ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 14:21


Tersebutla kesah tentang dara jelita yang yang hidup penuh dera dan siksa datang sebuah berita...tentang adanya pesta permaisuri mencari kasutnya hilang...diambik o putera nya....ahahah
benda ni sepatutnya terpulang pada diri masing-masing bagaimana cara hidup dia & cara dia dibesarkan...kalau pilihan mak bapa...tu sya pun tak tahu nak jawab macam mana...tapi Kalau diberi kelongaran memang nak pilihan sendiri...Naluri cinta tu akan hadir dengan orang kita minat tu...memang cinta tu akan hadir sendiri tak kira sebelum ka selepas kawin...
[ Telah diedit oleh: KIKO pada 06-07-06 14:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124908 saat. Lajunya....