Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: TENSION MENGHAFAL....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» TENSION MENGHAFAL....

Please Mendaftar To Post


Oleh TENSION MENGHAFAL....

putripuisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15926
Posting: 156
Dari: Allah & kepada-Nya jua

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-05 08:20



ANA SKOLAH KAT MAAHAD

TENSION SANGAT MENGHAFAL WALAUPUN BARU FORM 2

TOLONG BAGI NASIHAT SESIAPA YG BERKENAAN...



Bookmark and Share

    


  Member Information For putripuisiProfil   Hantar PM kepada putripuisi   Pergi ke putripuisi's Website   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 24-04-05 09:38


sebenarnya apa shj yg kita belajar hari ini memerlukan hafazan...teringat seminar kaedah hafazan alquran kaedah alhuffaz oleh ustaz hj syafei...

1) Lancarkan ayat yg hendak dihafaz dulu. Mula dgn tengok mushaf dulu sebnyk 10 kali. Lepas tue baca sambil tengok 5 kali, tutup 5 kali. Kalau nak lebih lancar, guna alat bantuan macam kaset.

2) baca sebnyk 60 kali. Kalau lemah ingatan ulang sampai 200 kali. ini boleh dilakukan sambil pandu kereta dan lain-lain lagi. insya allah kita akan berakhlak dgn akhlak al-quran. biar kita hafaz sedikit tp kukuh dan berkualiti. Bila orang hon kereta kita pun, kita akan lebih tenang dan menghadapi stimulus yg datang dgn lebih baik. Nak hafaz quran memang susah sbb ianya lebih liat drpd daging yg paling liat iaitu daging unta tp ianya tak mustahil.

3) the power of ticking. sediakan dan lukiskan bintang cthnya yg gelap dan cerah.Lukis 5 bintang yg cerah diselang seli dgn 5 bintang yg gelap. time baca 5 kali tengok mushaf , tanda kat 5 bintang yg cerah setiap satu. time tak tengok mushaf , tanda kat bintang gelap (lebih kurang maksudnya kita tutup mata ). Hafaz. Kaedah nie memang berkesan.

meskipun kaedah ni adalah kaedah menghafaz quran....tp adik boleh praktikkan dlm apa jua ilmu yg adik pelajari...kaedah ini boleh membantu mengukuh minda dan konsentrasi, disebabkan ia menjana penggunaan ā€œLONG TERM MEMORYā€ serta mencegah mereka dari penyakit stress dan masalah nyanyuk.... kaedah ini terbukti mampu mendekatkan manusia dengan Al-Quran terutama golongan yang sibuk dan golongan veteran...semua ilmu dan kaedah pembelajaran sememangnya bermula dgn Al Quran....
wallahu 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-05 10:06



Adeq...Sudah lumrah manusia susah untuk dapatkan benda yang baik..
Cuba usaha lagi..jangan cepat mengalah..Akak yakin ustaz selalu pesan barangsiapa yang senang menhafal maka dia akan dapat satu pahala kebaikan.Namun jika dia susah hendak menghafal,dia akan dapat 2 pahala yakni satu pahal kebaikan dan satu lagi pahala kesusahan menghafal tu..Akak ada seorang kawan yang terpaksa menhafal dr pagi sampai malam baru masyi untuk tasmi esok.Kesian kat die sampai tak sempat nak mengulang.Akak yankin adiq tak macam tu kan?Tingkatkan usaha dan yakin pada kebolehan diri..Yakinla Allah jadikan kita hamba2 Nya tang terpilih kerana dia tau setakat mana kemampuan kita..Semuanya bergantung pada usaha kita sahaja..ok? Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-04-05 10:15




All d best putripuisi.. At least ent dpt peluang utk menghafal bawah satu sistem (sekolah, ada ustaz/ah utk tasmi', etc) & umur pun nsyaAllah otak still fresh utk menghafal. Ada ikhwah & akhawat terpaksa menghafal sendiri & terkejar-kejar cari siapa yg boleh tolong..

wallahu a'lam..

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 12:03




hmmm kalau masuk sekolah arab cam maahad muhammadi atau maahad mahmud memanglah kena kuat menghafaz dik oi... cuba adik hafaz pada waktu tengah malam.. mcm pukul 4 pagi.. bangun awal sikit 3.30 pagi ker... solat tahajjud, solat hajat dll kemudia baca al-quran sikit.. pukul 4pagi mulakan hafazan... jangan paksa diri... hafaz sikit2... mulakan dengan doa.. akhiri dengan doa... abg rase adik dah tahu doa ape yg perlu dibacakan... insyaAllah... amalkan macam tu... nanti exam mudah ingat... setiap ilmu mesti dimula dan diakhiri dengan doa...

selamat mencuba...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 24-04-05 12:56



Mudah rasanya untuk berbincang dengan pelajar Maahad...
Ingat betulĀ², putus asa sifat siapa?

Mungkin bagi ent hidup di Maahad sudah meletihkan. Banyak perkara yang perlu dibuat. Terlalu banyak subjek. Al-Quran, Akademik, dan subjekĀ² agama. Ana faham. Ana pun pernah sekali belajar 22 subjek setahun.Sudah lumrah...

Kadang-kadang, ada juga timbul rasa putus asa. Memberontak. Sesekali terlintas juga untuk bertukar sekolah...

Tapi, Alhamdulillah, ana diberi kesempatan untuk memahami erti kehidupan. Kita belajar, bukan buat benda mainĀ², kita BERJIHAD sebenarnya...
Marilah kita semat dalam hati,
TIADA KEJAYAAN SEMANIS MADU TANPA PENGORBANAN SEPAHIT HEMPEDU

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 13:48




jangan putus asa dik... ingat bahawa Allah pilih kita semua untuk diberikan ilmu agamaNya... bukan semua org bertuah macam kita... ramai lagi yang mencuba tapi mereka tak dapat peluang nie... jangan sia-siakannya... suatu hari nanti adik akan dapat rasakn betapa manisnya saat menghafaz ilmu.....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 14:47


hemm dik...kenape baru form2 dah malas..tu bukan sebab tension tu..sebab malas..antara jalan nak selesaikanya..cuba fikir tiga lapis..maknanya.fikir sebab ape tension??mungkin sebab x minat..mungkin sebab malas..dan sebab ape malas???mungkin sebab xde motivasi diri..mungkin dok ingat aweks2..hehe..mungkin juga..sebab belajar pun terpaksa..so adik..kena fikir..ape tujuan belajar??adekah kerana Allah..atau kerana..mak ayah..atau kerana????/?/....wasslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-04-05 22:50


ni ade tips sket utk mejage hafalan..jgn lah mkn bende2 yg masam2..para hafiz slalunye elakkn bende ni..jadi kita pon ble lah praktikkn..dan jgn lah stress sbb kalo stress satu apa pon tk ble msok...utk menghilangkn stress bnyk kn lah bace quran ataupon berzikir.."alaa bizikrillahi tatmainnul qulub.." dan selalulah perbaharui niat kita belajar...ingt...bljar krn Allah..mmg ssh..tapi slalu lah tajdidun niat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

sundus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9770
Posting: 70
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-04-05 23:23


assalamualaikum...
kita orang islam memng terlalu banyak ilimu dan matan yg mesti kita hafal sebab itu semua adalah taklifan atau beban pada kita kerana ganjarannye di akhirat..lagipun menghafalkan dapat pahala bukan rugipun....sekarang nie para orientalis dah boleh hafal quran dan mendalaminye serta fasih berbahasa arab.itu adalah cabaran utk kita lagi pun adik masih muda otak pun masih bagus..dan jgn lupa otak kita mampu menyimpan maklumat melebihi perpustakaan yg ada dalam dunia ni!!barakallaufik...ma'a taufik wan najah!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sundusProfil   Hantar PM kepada sundus   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 00:50




ada juga ye? orang yg tension menghafal.....

cubalah kalau anda ubah tabiat makan pula....

tension lah saya, hari-hari makan nasi, lepas tu anda berhenti makan nasi. Then apa kan jadi?

Pertama sekali: Betulkan niat anda belajar di situ.

Kedua: Ubah mind set anda. Buat anjakan paradigma dan

Ketiga: Paksa dan terus paksa diri. (tidakkah semasa bayi kita seringkali terjatuh apabila cuba bertatih utk berjalan? Jika sekali dua jatuh dan anda give up utk bangun dan jalan lagi, maka sampai sekarang anda masih merangkak).

semoga dapat ambil pengajaran.

TQ

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-04-05 11:05


susah ke nak menghafal? rasanya lagi senang dari angkat besi.

kalau hari2 makan nasi, then stop, boleh makan benda lain. contoh time diet, diet mmg elak nasi 100%. perumpamaan tu tak betul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-04-05 11:15


tension menghafal????

jangan mudah berputus asa...memang diakui, untuk menghafal bukan suatu perkara yang mudah..kadng2 berjam2 lamanya kita cuba menghafal 1 ayat alQuran(cthnya...) baru berjaya...

tp bila dah berjaya mengingatinya...terasa suatu nikamat yang memang tak terungkap...ana pasti ramai yang bersetuju dengan pendapat ana ni..

disebalik kepahitan yang kita lalui pasti ada manis di penghujungnya...percayalah...banyakkan bersabar...banyakkan berdoa..InsyaAllah..akan dipermudahkan Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 07:16




"tension lah saya, hari-hari makan nasi, lepas tu anda berhenti makan nasi"

---````~~~~~~~~~ perumpamaan yg tak betul? :-i
*****************************************

saya point saya di sini ialah apabila perkara tu dah dijadikan rutin harian, memang sukarlah bagi kita untuk tinggalkannya.

TQ.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 21:02


rancanglah masa dgn buat jadual dgn tepat

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 22:17


Kalau ana, fahamkan dlu maksud seluruh pelajaran tuhh.. n penguasaan arab amat penting.. then, kalau dah faham.. boleh la buat ayat sendiri tak perlu hafal satu2... kecuali la ayat al-Quran n hadis... yg tu mmg kena hafal elok2 la... tp, over all, fahamkan maksud! senang keje menghafal.. insya Allah..

WaLLahua'LaM

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101961 saat. Lajunya....