Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kenapa PEREMPUAN yang DAH KAWIN TIDAK JAGA PENAMPILAN DIRI?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa PEREMPUAN yang DAH KAWIN TIDAK JAGA PENAMPILAN DIRI?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Kenapa PEREMPUAN yang DAH KAWIN TIDAK JAGA PENAMPILAN DIRI?

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 17:13


..

OK ade sesetengah pendapat yg menyatakan perempuan yang lepas khawin tak suka jaga penampilan diri..kenapa yerk???dah rasa tak penting kah???tak takut ker suami khawin balik...??sila beri komen


-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-04-05 17:18




boleh jadi sbb konfiden suami tak pandang org lain...

jgn fikir mcm tu wahai para isteri...suami akan bukak cawangan lain nanti kalau anda tak serius jaga penampilan...

ni belum apa2 dah pakai t shirt kelabu dgn kain batik lusuh...mcm mane suami tak meleleh tgk waheeda?...

kan?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 17:23


assalamualikum

emmm...dlm hal ni x semua perempuan yg dah kahwin tidak menjaga penampilan diri bg suami...cuma sesetengah jer...tp kat sini sy harap kepada para isteri tu jaga lah penampilan diri utk suaminya nanti suami cari lain kan

heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-04-05 17:29




maybe diorg fikir....suami diorg dlm genggaman diorg...

tapi rasenye ade sbb2 lain kot....maybe sbb sibuk jaga anak2 dan kemas rumah....oohh, kpd kaum yg bakal jadi suami, jgn ingat senang jaga anak2 dan kemas rumah....susah sebenarnye....so, mungkin disbbkan hal nielah diorg takde mase nak jaga penampilan mereka.

walau apepun...tak bleh nak salahkan isteri semata-mata....di manakah peranan suami dlm hal ini??

si suami perlulah memberi dorongan kpd isteri supaya sentiasa berpenampilan menarik walaupun sibuk di rumah.....misalnya ajak isteri berjogging and bersenam....belikan isteri baju2 baru...belikan bunga supaya isteri tahu bahwa suami seorg romatik, then diorg mesti akan jaga kasih si suami....sentiasa pujuk and mintak supaya isteri sentiasa cantik and bersih.

and satu perkara lagi yg ramai suami takde....iaitu skill memotong and menyikat rambut isteri....bende nie sepatutnya suami tahu....misal kalau tahu pototng rambut isteri, maka blehlah digubah rambut isteri ikut cita rase suami....then kalau tahu ikat rambut isteri, dptlah tengok pelbagai variety cara ikatan rambut, isteri pun sentiasa kelihatan cantik and anggun...so, taklah bosan sbb asyik tgk satu cara ikatan rambut je.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 19:09


heh,maybe sj nk uji kesetiaan suami?


Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 22:11


Assalamu-alaikum

.....yg si Laki tu dok buat apa tak tegur Bini dia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 24-04-05 12:23



kenaper ye? entahla...
harap-harap bila dah kahwin nanti, tak jadi macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 12:49


sebabnya diaorg ni x da masa utk diri sendiri masa byk di habiskan utk jaga anak2 n urus rumahtangga. tp bila nak keluar pandai lak melaram kalau x bawa anak mahu kata anak dara..

-----------------
fikirkan kelebihan diri untuk bersyukur bukan untuk bermegah diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-05 15:37


takde la awk...kalo nak suami tlg la bantu isteri...barula ader masa nak berdandan sikit...tuk suami gak..tak gituuu,,

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-04-05 23:12


i pernah jumpa kawan i.dulu ada jugak wajah keceriaan, now dah kawin i tanya"apahal muka u dah mcm gelap je, apasal tak make up sikit..takkanlah pakai tudung labuh takleh make up...
dia cakap"
"husband i tak suka i pakai lawa2, fitnah"...

patutlah......agaknya husband dia tengok dia tak akai make up,truely cantik kot..kalau bagi i punya opinion...
"u ni tak salah mcm org kena demam panas"

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-04-05 08:13


isteri pandai beri alasan, sibukla, suami tak bantula, apa2 la. bila suami nak kahwin lain, baru sibuk nak jaga penampilan diri. elok gak suami nak kahwin lain, at least ada daya luar yg force bini untuk jaga penampilan diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Amzaid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2004
Ahli No: 12452
Posting: 27
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 11:12


Harap-harap isteri dan bakal-bakal isteri di ukhwah.com tak macam tu. Mereka sentiasa menjaga penampilan dan mencontohi isteri nabi.

-----------------
Setiap sudut adalah keputusan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmzaidProfil   Hantar PM kepada Amzaid   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 25-04-05 13:37


apapun bg kaum hawa..jagalah ketrampilan diri spt yg islam&suami redha...bg suami pun sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-04-05 17:59


SEBABNYA KAUM SUAMI PON APE KUREN NYE. BILA DAH KAWIN.....MULA LA TUNJUK PERANGAI LAME ZAMAN BUJANG2 DULU, MEROKOK (SAMPAI BERKARAT GIGI!!), MALAS MANDI (BADAN BAU HAPAK!!) bla....bla....bla....PENGOTOR PLAK TU.

"JGN IMPIKAN ISTERI BAK FATIMATULZAHRAH SEDANG KAN DIRI SENDIRI BELUM TENTU SEHEBAT M. RAJOLI APATAH LAGI SAIDINA ALI"......... kuang7x



jangan marah ye....SABAR!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 18:30




takyah la mekap yg terlampau just nice & kemas cukup,
lelaki pun biarla maintain body..
ni lepas kawin mula boroi , maklumla hati senang , makan pakai terjaga..
cam ne tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

cunye
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13551
Posting: 287
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-04-05 21:36


apa pun bila kita dah kahwin ( pompuan je ) kena la hias utk suami....ye la dulu tak berhias sebab tak kahwin sekarang dah kahwin kena la berhias bukan sebab takut suami lari ..tetapi untuk menjaga penampilan dan mengeratkan hubungan suami isteri...masa le nie la kita nak berhias..hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cunyeProfil   Hantar PM kepada cunye   Pergi ke cunye's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 01:53


banyak betul tips dan nasihat..

especially bab sikat rambut tue, huhuhu.. bagus juga ye! jimat duit, tak yah gi saloon.. lagipun, mengeratkan kasih antara suami isteri. bagus2.

topik ni serius nie.. sbb skrg banyak kes cerai. kpd kaum hawa sekalian, jagalah penampilan diri utk suami.. biar suami tak pandang yg lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-05 01:54






kalau suami nak pandang jugak...mcm mane?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 09:35


sendri buat...sendri tanggung dosa maa...

aii, kalau dah ada isteri cantik, tapi still pandang yg lain, ini tak tahu la saye...

jadi, para isteri buatlah supaya apabila suami pandang yg lain, suami pikir "Best lagi isteri aku."

waa bertuah isteri nie..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-04-05 11:51


sewajarnya suami yg sayang kepada isteri bersedia membantu isteri menyelesaikan kerja2 rumah samada isteri tersebut bekerja atau suri rumah. suami sering mengharapkan layanan terbaik dari isteri dari semua segi namun tidak sensitif terhadap kerja2 yang perlu dilakukan oleh isteri seperti menygemas, memasak, melayan anak dan berbagai lagi.. sehinggakan isteri tak punya ruang masa untuk mempersiapkan dirinya dan bersolek untuk suami dek kerana sebuk dan kepenatan. jika suami turut membantu isteri di dapur dan melayan anak, pasti isteri akan terasa lebih dihargai dan punya masa yg lebih untuk suami.. betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 17:00


Quote:

On 2005-04-26 11:51, ezad_75 wrote:
jika suami turut membantu isteri di dapur dan melayan anak, pasti isteri akan terasa lebih dihargai dan punya masa yg lebih untuk suami.. betul tak?



ye betul!! bukan saja terasa lebih dihargai malah bertambah2 caaayang pada suami.. kot ye pun tak reti nak tolong masak, tolonglah kemas2 meja ke, basuhkan pinggan dan periuk ke ape ke...kalau nak senarai ni banyak nie.. tolong je lah ape2 yg patut, masak air pun ok laa.. huhuhu... isteri mane la tak sejuk hatinya...kan?

cuba tengok mak kite, tak kesian ke...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 17:16



Saya petik dari kuliah maghrib, antaranya Pengkuliah tersebut menyebut :

Abdullah Ibnu Abbas berkata

" aku ingin benar kelihatan segak, kemas supaya isteri aku melihat aku ni tampan, cantik sebagaimana aku ingin melihat isteri aku kelihatan cantik (berhias) untuk aku "

Isteri wajib berhias untuk suami sekiranya ia suatu perkara yang dapat mengekalkan kerukunan, kebahagiaan rumahtangga.

Begitu jugalah suami, jangan mintak isteri saja berhias untuk kita, tapi kita perut pun boroi, misai janggut tak terurus, isteri pun naik menyampah....

Kesimpulannya, kedua2 perlu berhias untuk pasangan masing2...

dah berpuluh tahun kahwin pun, masih bergurau senda, masih berpegangan tangan....

Apapun kembali pd topik asal, kepada para isteri, jaga penampilan anda selepas kawin sebagaimana sebelum kahwin, sebab masih ramai perempuan yang masih belum kawin kat luar. Bila mereka yang kat luar lebih menarik dari anda pada pandangan suami, suami pun ada niatlah nak bukak cawangan.

p/s : pakai produk sendayu tinggi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

nUrIllaHi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.10.2004
Ahli No: 12050
Posting: 89
Dari: bumi ALLAH

blank  


posticon Posting pada: 26-04-05 17:25


ana setuju dengan pendapat naruto-san , sokong

Bookmark and Share

    


  Member Information For nUrIllaHiProfil   Hantar PM kepada nUrIllaHi   Quote dan BalasQuote

as_samakandi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16564
Posting: 35
Dari: amerika syarikat

usa  


posticon Posting pada: 07-08-05 12:41


hee..tak kan setuju saja...tak begitu

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_samakandiProfil   Hantar PM kepada as_samakandi   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 18:18


Assalamualaikum...

ermm takkan si isteri saja yang kena jaga penampilan diri...si suami macam mana pulak???

:lol:


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 02:00


Assalamualaikum...

Sebab dah dapat apa yang dia nak agaknya....

:roll:


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 04:18


takut orang lain pula yang nak kat dia...hihi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

srikandi_impian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10903
Posting: 52
Dari: UTM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 05:40


sebab perhiasan isteri adalah untuk suami....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_impianProfil   Hantar PM kepada srikandi_impian   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 06:00


hahaha...tak sempat nak bersiap,anak2 kat belakang dah macam keretapi..mana nak urus anak,urus diri sendiri,urus keperluan suami lagi,kerja rumah berlambak :lol: :lol:


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-05 06:02


dandanan tu penting tambah2 kalau dah kawin takla boring suami tengok muka siang malam pakai bedak sejuk..tapi si suami tu dah nak isteri sentiasa nampak ayu bajet kena lah keluar jugak...product komestik hari ini bukan harga 2 3 ringgit..tak payahla pakai jenama mahal macam mybelline or loreal just product tempatan pun dah memadai.. ;-)


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

nisa_maisarah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11031
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-08-05 09:29


Kalau dah dapat seorang isteri yang solehah....pandai urus rumahtangga....pandai jaga hati suami....bijak uruskan anak-anak....apalagi yang si suami nakk...
rasanya pemakaian kat rumah tu macam biasa lah....but maybe boleh taruk bedak sikit...biar berseri...
suami pun patut bagi kerjasama...bincang elok2...jangan fikir nak cari lain saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_maisarahProfil   Hantar PM kepada nisa_maisarah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-08-05 21:23


Pada 08-08-05 09:29 , nisa_maisarah posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau dah dapat seorang isteri yang solehah....pandai urus rumahtangga....pandai jaga hati suami....bijak uruskan anak-anak....apalagi yang si suami nakk...
rasanya pemakaian kat rumah tu macam biasa lah....but maybe boleh taruk bedak sikit...biar berseri...
suami pun patut bagi kerjasama...bincang elok2...jangan fikir nak cari lain saja...


Assalamualaikum...
betul tu...
kalau nak yang slim...
bincang lah..
mudah dia tahu apa yang kita nak...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-05 23:07


Kenapa ye?
kalau kat rumah sorang2,uruskan anak2... tak payah lah nak melawa sangat. tapi bila suami tu nak balik, pandai2 lah...
kalau suami lari kan susah? tapi kalau suami tu betul2 sayang kat isteri dia, nasihat lah cara elok suruh isteri tu ubah sikit penampilan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 17:20


sekadar sedap mata memandang..
ta berat rasanya....
kita cubalah jaga penampilan diri walau di mana kita berada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 21:49


berbahagialah kaum isteri yang mencantiikan dirinya untuk suaminya... bukan untuk orang lain...

jadilah isteri yang mengembirakan hati suami.. jagalah penampilan diri... alangkah bahagianya suami yang balik diraikan dengan penuh kasih sayang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 15-08-05 23:41


ahaa...sama2lah menjaga penampilan diri. insyaALLAH, jika mengikut sunnah baginda SAW, masing2 dapat mencontohi baginda, diiringi azam, kelak akan menjadi pasangan mithali mithaliyyah.


-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"
[ Telah diedit oleh: adlan pada 15-08-05 23:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

irdeena_shah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12496
Posting: 16
Dari: al-ard

Perak  


posticon Posting pada: 15-08-05 23:44


ala jangan lah kata tak jaga penampilan ...mungkin dia sibukdgn tanggungjwb....penampilan yang di jaga mungkin bukan untuk tatapan umum....lebih baik dia jaga penampilan diri ketika bersama suami....don't judge the book by it cover!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For irdeena_shahProfil   Hantar PM kepada irdeena_shah   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 00:50


Pada 15-08-05 21:49 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

berbahagialah kaum isteri yang mencantiikan dirinya untuk suaminya... bukan untuk orang lain...

jadilah isteri yang mengembirakan hati suami.. jagalah penampilan diri... alangkah bahagianya suami yang balik diraikan dengan penuh kasih sayang...



itu kalau isteri tak bekerja...
kalau dah bekerja, sapa pula nak tunggu si isteri pulang dari pejabat? sapa pula nak hulurkan segelas air untuk hilang dahaga?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 01:31


sebab suaminya tidak membelanjakan sedikit harta mereka untuk kecantikan dan penampilan isterinya.

berapa sangat yang diberi pada isteri untuk beli baju baru?
berapa sangat yang diberi pada isteri untuk beli gincu baru?
berapa sangat yang diberi pada isteri untuk beli alatan facial?
berapa sangat yang diberi pada isteri untuk beli barang kemas?
dll.

ps: tapi kalau suami dah beri, jangan lawakan diri untuk orang lain pula. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 17:40


Isteri kerja pun dengan izin suami... pendapat saya.. kalau isteri tu kerja pandai2 lah dia membahagiakan hati suami tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 18:46


orang tak kawin macam saya boleh jawab jugak ke?

Okeyla...sekadar pendpt...

Isteri yang menjaga penampilan atau dengan kata lain menyukakan hati suami, maka dia juga telah menyukakan Allah. Penampilan diri tak begitu penting, yang penting apa kehendak atau perkara yang suami suka....hah laksanakanlah selagi tidak mengingkari Allah dan rasul...tak ke begitu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 19:00


TERBALIK TU,sepatutnya lepas kahwin lah kena jaga penampilan. kalau nak jaga penampilan sebelum kawin saja,tu tak kena tu..niat untuk apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 19:13


assalamualaikum wbt...

berbincang dengan suami macam mana dia nak isterinya berpakaian di rumah... isteri penuhilah keinginan siaminya... insya allah mendapat pahala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 22:55


wanita berkahwin sewajibnya menjaga penampilan diri kerana seri asli iaitu seri dara sudah tiada.

ps: anak dara memang comel. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 22-08-05 10:31


Pada 15-08-05 23:44 , irdeena_shah posting:

!!! QUOTE !!!

ala jangan lah kata tak jaga penampilan ...mungkin dia sibukdgn tanggungjwb....penampilan yang di jaga mungkin bukan untuk tatapan umum....lebih baik dia jaga penampilan diri ketika bersama suami....don't judge the book by it cover!!!!!



Assalamualaikum...
nak salah siapa...
suami pula ego...
nak turun dapur pun susah...
tangan tak rajin tapi kalau ba ringan tangan....
tak payah cakap...
masa cinta lembut gigi dari lidah...
kalau nak isteri jaga penampilan...
bagitau lah...
ini tidak... perli pula...
mana lah orang tak marah...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-08-05 10:35


mintak2 tak jadik macam begitu...amin... :).. dah suami gatal kut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 10:40


bagi saya..masing2 kena jaga penampilan diri...tidak memberi fokus pada kaum perempuan saja..orang lelaki pun kena jaga juga penampilan diri..supaya isteri akan bertambah sayang padanya..tapi ingat....penampilan diri orang lelaki jangan disalah ertikan.......pikirkan bahawa ianya adalah untuk isterinya sahaja...
pendek kata,dalam memupuk kasih sayang dan kebahagiaan, masing2 kena main peranan......wallahu'alam.....

[ Telah diedit oleh: Ghufranallah pada 22-08-05 10:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 26-08-05 15:26


Pada 16-08-05 01:31 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

sebab suaminya tidak membelanjakan sedikit harta mereka untuk kecantikan dan penampilan isterinya.

berapa sangat yang diberi pada isteri untuk beli baju baru?
berapa sangat yang diberi pada isteri untuk beli gincu baru?
berapa sangat yang diberi pada isteri untuk beli alatan facial?
berapa sangat yang diberi pada isteri untuk beli barang kemas?
dll.

ps: tapi kalau suami dah beri, jangan lawakan diri untuk orang lain pula. :-)


Assalamualaikum...
bagi shah...
tak semestinya begitu...
kalau kita lihat...
ramai isteri yang terlebih saiz...
tiap2 tahun kena tukar baju...
tak cukup saiz lah katakan...
nak buat bagaimana...
make up tu tak penting sangat...
itu pendapat shah...
sebab shah tak suka perempuan yang make up dan berbau harum...
kalau pakai minyak hatta tak apa...
kawakis ke... jamilah ke... apa-apa sajalah...
segar sikit...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 26-08-05 15:28


mungkindiorang fikir dah kawin kena berhias untuk suami kat rumah saja...tapi bila jumpa suami di luar rumah macam mana??

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 15:37


heh..tula..nanti bila suami minta kahwin lain,mulalah nak curah asid laa nak baling kasut laa....huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 15:52


Betul tu syah,amanasiq dan irshadiaz...walaupun kitA sudah khawin tak semestinya kita tak jaga penampilan diri....penampilan diri perlu demi keharmonian rumahtangga yang dibina..tak lah suami bercadang merncari yang lain...hee sebab isteri kat rumah dah cukup cantik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-08-05 17:15


****************************
sebab dah dapat orang yang kita nak..
tapi tak semua perempuan begitu..
ada yang lebih jaga penampilan lepas kawin..
ada yang sebaliknya..hihi.
saya?
tengok lah lepas kawin nanti bagaimana!!

***************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

cahaya_nur_iman
Warga Rasmi
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16528
Posting: 13
Dari: tanah adriyana

north_korea   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 17:22


bukan saja pempuan...laki pun same..nak isteri lawa, jaga body dll..tapi diri sendiri entah apa-apa...perut mengalah kan perempuan mengandung 9 bulan..ish ish..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_nur_imanProfil   Hantar PM kepada cahaya_nur_iman   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 19:07


suami kena cantikkan diri untuk isteri.
isteri kena cantikkan diri untuk suami.

ps: yang penting sejuk mata memandang. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 15:06


hee...kalau macam tu kedua-dua perlu buek penampilan diri..tak begitu mukasyaf,tudung kelabu dan cahaya nur iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 16:37


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah tajuk yang menarik. Bukan tidak mahu menjaga ketrampilan diri tetapi suami tidak pandai mendidik isteri. Apabila seorang isteri itu mula bergelar isteri maka segala-galanya dibawah tanggungan suami. Maka suami hendaklah mendidik isteri dari saat pertama perkawinan. Sekiranya berlaku masalah termasuk ketrampilan diri maka suami yang bertanggungjawab. Harap anak-anak dapat memahami maksud umi paparkan ini ya. semoga rumahtangga anak-anak kelak berjaya dengan berasaskan Al Quran dan Sunnah!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - belum kawin nak kawin, sudah kawin tak pandai didik, bila ada masalah dengan mudah sebut cerai.... realiti yang mengerikan setiap insan bernama wanita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-08-05 16:47


dah kawin ke belum ke yang penting kena jaga penampilan diri...suami isteri kena bantu membantu baru aman rumah tangga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

al-hafizz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.08.2005
Ahli No: 18407
Posting: 41
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 17:30


betul tu sahihnor ana sokong anta punya jwp ................................dan tak lupa jugak kalau dah kahwin mesti ada sifat saling bantu-membantu macam yang dijwp oleh sahinor

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-hafizzProfil   Hantar PM kepada al-hafizz   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 27-08-05 21:01


dia rasa dah tak perlu agaknya sebab dah dapat suami... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 17:33


Pada 27-08-05 16:37 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah tajuk yang menarik. Bukan tidak mahu menjaga ketrampilan diri tetapi suami tidak pandai mendidik isteri. Apabila seorang isteri itu mula bergelar isteri maka segala-galanya dibawah tanggungan suami. Maka suami hendaklah mendidik isteri dari saat pertama perkawinan. Sekiranya berlaku masalah termasuk ketrampilan diri maka suami yang bertanggungjawab. Harap anak-anak dapat memahami maksud umi paparkan ini ya. semoga rumahtangga anak-anak kelak berjaya dengan berasaskan Al Quran dan Sunnah!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - belum kawin nak kawin, sudah kawin tak pandai didik, bila ada masalah dengan mudah sebut cerai.... realiti yang mengerikan setiap insan bernama wanita.


Terima kasih umi......suami adalah ketua kepada rumahtangga, tarbiyah dan didikan adalah di tangan suami...bentuk lah isteri mengikut batas2 islam.....agr rumahtangga yang dibina betul-betul rumahtangga islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-05 22:42


Pada 27-08-05 16:37 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah tajuk yang menarik. Bukan tidak mahu menjaga ketrampilan diri tetapi suami tidak pandai mendidik isteri. Apabila seorang isteri itu mula bergelar isteri maka segala-galanya dibawah tanggungan suami. Maka suami hendaklah mendidik isteri dari saat pertama perkawinan. Sekiranya berlaku masalah termasuk ketrampilan diri maka suami yang bertanggungjawab. Harap anak-anak dapat memahami maksud umi paparkan ini ya. semoga rumahtangga anak-anak kelak berjaya dengan berasaskan Al Quran dan Sunnah!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - belum kawin nak kawin, sudah kawin tak pandai didik, bila ada masalah dengan mudah sebut cerai.... realiti yang mengerikan setiap insan bernama wanita.



ni lagi baik, salahkan suami pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 23:42


!!! QUOTE !!!

ps - belum kawin nak kawin, sudah kawin tak pandai didik, bila ada masalah dengan mudah sebut cerai.... realiti yang mengerikan setiap insan bernama wanita.

kalau tak nak kena cerai.... kahwin kontrak sajalah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 05:20


jackie_uniten7 dan mawa.....dalam apa jua hal sepatutnya kita tak menyalahkan suami sebab suami juga adalah sebahagian pencorak kehidupan isteri.Manakala isteri perlu thu tanggungjawab terhadap rumahtangga bahkan kepada suami...segala masalah perlu dikongsi bersma dan diselesaikn bersama...bukan melalui jalan mudah yakni cerai.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 31-08-05 13:21


dalam hal ni, suami perlulah menegur dan berbincang dengan pasangannya supaya menjaga penampilan diri..kalau pasangan jenis sensitif, janganlah tegur secara direct..gunalah cara indirect..jangan main "bom" saja.. :-D


-----------------
Every minute spent angry is sixty seconds of happiness wasted..


Bookmark and Share

    


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 18:07


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah anakanda mawa melawak ke atau sungguh-sungguh ni? Mana ada kawin kontrak dalam Islam. Perkawinan adalah satu sunnah dan telah terpahat dalam Al Quran dan Al Hadith segala garis panduannya. Semoga kita semua tidak terjebak dengan bisikan syaitan yang sentiasa ingin melambatkan dari membina masjid dan juga meruntuhkan masjid. Wal iyya zubillahi minzalik.

Sememangnya bukan salah suami seorang bila berlaku masalah dalam rumahtangga cuma seorang suami adalah ketua (mas'ol) rumahtangga dan sebagai ketua hendaklah suami jelaskan dari awal perkawinan apa yang dikehendaki dan yang tidak disukai serta cari satu modul dalam rumahtangga agar ia menjadi baiti jannati. tak begitu anakanda dakwah illahi?

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - lah hau lah wala quwwata illa billahil aliyyul azeem

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 18:32


thanks ummimq.....ats nasihat dan teguran tu...sama-samalah kita muhasabahkan diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 18:55


Opsss!

!!! QUOTE !!!

.... realiti yang mengerikan setiap insan bernama wanita.

ayat ini menunjukkan bahawa insan berkenaan tak redha dengan apa yang telah ditakdirkan dan dengan bangganya ingin menyalahkan orang lain pulak atas kegagalan sendiri. Diluar sana...walaupun dah bercerai dan tak tinggal sebumbung tapi masih lagi boleh berkawan/berbincang dengan baik, saling menghormati dalam batas2 tertentu tapi kita di dalam sini... seperti yang ummimq beritahu semua orang, ........realiti yang mengerikan setiap insan bernama wanita!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 00:39


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah mana ada wanita muslimah solehah yang ingin bercerai. Sebagai seorang wanita yang berilmu tentu tahu akan sebuah hadis Rasulullah saw yang mafhumnya bahawa wanita boleh memasuki mana-mana pintu syurga bila taat pada suami, solat, puasa dan menjaga maruah diri. Dan sekiranya wanita itu meminta cerai tanpa sebab yang diizinkan oleh Islam maka wanita tersebut tidak akan mencium bau syurga. Rujuklah pada Al-Quran dan Al-Hadith dan tanya kepada mereka yang lebih arif bab ni ya.

Sebab itu apabila disebut cerai maka Allah izin tetapi bergegar arasy!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - AlMarhum Syeikh Abu 'Ala Maududi dari Pakistan pernah mencabar seluruh umat Islam dengan mengatakan sanggupkah kita melihat Islam terus terbakar? Pesanan beliau, "Setiap orang Islam mesti berusaha memadamkan kebakaran itu. Jika setiap orang mengambil air untuk memadamkannya, kebakaran itu akan dapat dicegah."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 01:20


!!! QUOTE !!!

Dan sekiranya wanita itu meminta cerai


...realiti sudah tak mengerikan lagi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Alhafiz_Andalusi
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2005
Ahli No: 18137
Posting: 5

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 05:49


TERIMA KASIH kepada Ummimq dan terima kasih kepada mana yang memberi pendapat masing2....ni tak dinafikan kepada semua...apa-apa pun kita kahwin ni dengan niat yang satu bukan kerana lain,bukan kerana hwa nafsu semata2 ,hanya kerana Allah s.w.t.....
tu saja
wassalam
ilalliqak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Alhafiz_AndalusiProfil   Hantar PM kepada Alhafiz_Andalusi   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 00:30


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah its ok. Umi ni sekedar ingin melihat anak-anak mendapat jodoh yang soleh / solehah. InsyaAllah tidak timbul masalah perceraian. Tetapi sekiranya berlaku atas sebab-sebab tertentu kita kembalilah kepada Al-Quran dan Al-Sunnah sebagai rujukan. Banyak kisah dalam seerah yang boleh dijadikan contoh sepertimana kisah Zainab binti Jahsy. Beliau telah bernikah dengan anak angkat Rasulullah saw tetapi berstatus hamba serta buruk pula wajahnya. Dan disebabkan zainab tidak dapat memaksa hatinya untuk menyayangi hamba Allah tersebut akhirnya bercerai dan setelah itu Zainab telah dilamar oleh Rasulullah saw untuk dijadikan ummul mukminin.

InsyaAllah cerai itu dibenarkan dan ungkapan bergegar arasy itu adalah dari hadis dhoif.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - usahlah membenci kerana benci itu satu penderitaan pada jiwa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 06:19


!!! QUOTE !!!

ummimq
ps - usahlah membenci kerana benci itu satu penderitaan pada jiwa.

sayang ummi.... ;-)


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 09:52


Dalam hal selepas kawin ni tak boleh na salahkn wanita saja, ada juga sesetengah lelaki pun xjg penampilan diri. Kalau dilihat dari segi zahiriah/luaran lah kan, cikgu2 atau pensyarah2 ni jaga penampilan diri apa...tapi dari segi dalaman tu... wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 13:14


Pada 02-09-05 00:30 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah its ok. Umi ni sekedar ingin melihat anak-anak mendapat jodoh yang soleh / solehah. InsyaAllah tidak timbul masalah perceraian.
InsyaAllah cerai itu dibenarkan dan ungkapan bergegar arasy itu adalah dari hadis dhoif.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - usahlah membenci kerana benci itu satu penderitaan pada jiwa.
terima kasih ummiq dan ana muslimah...ibubapa mana yang tak suka melihat anak-anaknya mendpt jodoh yang soleh/solehah.Rumahtangga yang dibina adalah satu jangka panjang bukan satu gurauan dan permainan tetapi untuk masa depan pasangan masing-masing.

ridhwan daie..kita bukan menyalahkan si isteri tetapi nak mereka menjaga diri dan buek penampilan untuk suami begitu juga si suami....agar rumahtagga yang dibina aman dan tenteram

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 02-09-05 15:12


tapi kalau betul2 isteri tu sayangkan suaminya, mesti dia sentiasa nak kelihatan cantik di hadapan suaminya.betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-09-05 15:38


orang yang dah kahwin itu... comel apa??? macam cik siti... tak payah jaga sangat, confirm laki dah lekat... persure cik siti... u cantik toksah risau punya, ye cik siti

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 14:45


Hiasan bukan pengukur kecantikan seseorang tapi pada akhlaknya.....tak begitu

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 15:09


memangla hiasan bukan pengukur kecantikan seseorang tapi pada akhlaknya, tapi jangan lupa bahawa penampilan diri itu adalah penting bagi mengekalkan keharmonian rumah tangga... bukan ke berhias untuk suami itu sunat...? mesti ada sebab kan...? selain daripada untuk menyenangkan hati dan pandangan suami, ia juga antara tips2 yang paling berkesan dalam menjaga kerukunan rumah tangga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 19:30


Wassalamu'alaikum wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah kekadang kita pun tak sangka seorang wanita yang comel lote dan memang hebat berhias namun bercerai juga. Tetapi yang wajahnya tidak pernah bermekap kekal rukun rumahtangganya hingga ke akhir hayat. Ini bermakna segala-galanya bermula dari hati yang ikhlas dan juga jujur dengan konsep perkawinan yang telah digariskan Al Quran dan Sunnah.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - jangan guna lagi perkataan timbang rasa sebab Kenapa nak timbang baru rasa? sebab tu banyak masalah timbul. maka rasailah (empati) apa yang di dalam hati pasangan kita insyaAllah rukun rumahtangga. Ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 04-09-05 13:36


Pada 03-09-05 19:30 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wassalamu'alaikum wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah kekadang kita pun tak sangka seorang wanita yang comel lote dan memang hebat berhias namun bercerai juga. Tetapi yang wajahnya tidak pernah bermekap kekal rukun rumahtangganya hingga ke akhir hayat. Ini bermakna segala-galanya bermula dari hati yang ikhlas dan juga jujur dengan konsep perkawinan yang telah digariskan Al Quran dan Sunnah.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - jangan guna lagi perkataan timbang rasa sebab Kenapa nak timbang baru rasa? sebab tu banyak masalah timbul. maka rasailah (empati) apa yang di dalam hati pasangan kita insyaAllah rukun rumahtangga. Ameen!


setuju dengan ummimq...
boleh jadikan tips ni....hehehe....


-----------------
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
hidup kita bagaimana???


Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-09-05 14:21


Pada 03-09-05 19:30 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wassalamu'alaikum wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah kekadang kita pun tak sangka seorang wanita yang comel lote dan memang hebat berhias namun bercerai juga. Tetapi yang wajahnya tidak pernah bermekap kekal rukun rumahtangganya hingga ke akhir hayat. Ini bermakna segala-galanya bermula dari hati yang ikhlas dan juga jujur dengan konsep perkawinan yang telah digariskan Al Quran dan Sunnah.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - jangan guna lagi perkataan timbang rasa sebab Kenapa nak timbang baru rasa? sebab tu banyak masalah timbul. maka rasailah (empati) apa yang di dalam hati pasangan kita insyaAllah rukun rumahtangga. Ameen!



penampilan diri bukan tertumpu pada mekap sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 14:28


berhias untuk suami bukan ke sunat...? so, wahai isteri2 dan bakal2 isteri sekalian... berhiaslah untuk suami kamu, di samping mendapat ganjaran pahala ia juga boleh menarik perhatian dan pandangan mereka dari melihat dan tertarik dengan wanita2 lain...... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 05-09-05 17:24


Pada 04-09-05 14:28 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

berhias untuk suami bukan ke sunat...? so, wahai isteri2 dan bakal2 isteri sekalian... berhiaslah untuk suami kamu, di samping mendapat ganjaran pahala ia juga boleh menarik perhatian dan pandangan mereka dari melihat dan tertarik dengan wanita2 lain...... :)


:-) :-) :-) :-D


-----------------
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
hidup kita bagaimana???


Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 05-09-05 18:23


:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-09-05 09:29


sebenarnya ana tak tahu nak cakap apa kerana ini bergantung kepada individu itu sendiri...tapi kebanyakan suri rumah memberikan alasan yang sama...tak sempat berdandan kerana sibuk menguruskan anak-anak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 11:11


Dakwah_ilahi ana setuju pendapat enta memang terdapat wanita yang dah berkahwin dah tak jaga penampilan diri bila sudah berkawin tapi bila nak keluar rumah tau pula nak melawa bil dengan suami selebet saja emm dan terbalik lah dunia ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

rgodong
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.08.2005
Ahli No: 18589
Posting: 21
Dari: Al-Maghrib

morocco   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 12:15


Ye ke??? macam tak percaya, tapi bukan semua, ada yang lebih melaram lepas kahwin, bukan apa laki kaye boleh lah nak melaram.
tapi ada juga yang dah tak jaga penampilan diri lepas kahwin,mungkin sebab ekonomi meleset agaknya.mungkin juga ada diantara mereka yang mengatakan mereka dah tua tak perlu nak melaram sangat,kalau mude lagi boleh lah. ada pule yang disebab kan oleh kesempitan hidup,maklumlah bila dah kahwin,ada anak pulak,gaji kecik, macam mana nak melaram, nanti anak kat rumah mati kebuluran. semua alasan mereka ada rasionalnyer,sebenarnyer wanita diharamkan untuk berhias yang bertujuan untuk menarik perhatian lelaki, kalau untuk suami tu boleh lah.Sebenarnyer tak perlu terlalu sangat menjaga penampilan diri, yang penting ikut syariat.


yang memahami wanita... :lol:


-----------------
Cintai Allah, sayangi manusia.
Hadaf hidup adalah Allah.
Ilahi robbi, anta maqsudi, wa redhoka mathlubi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For rgodongProfil   Hantar PM kepada rgodong   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-05 10:30


The thing is, both of couple must help each other.... each of them have job to do and responsibility to done.... if they know the concept of Baitul Muslim's....they will know what to do including what have been meant in this topic...so...upgrade our knowledge about Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 14:33


bagus la perempuan dah kahwin tak jaga penampilan diri, boleh saja suami dia tambah lagi pasal ramai lagi perempuan yang belum kahwin dah habis make up 2 3 ribu takkk kahwin-kahwin.

maff ye perempuan

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Nury
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20779
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 13-12-05 16:03


Tak bg2 setuju juga dengan statement ni...ata individu lah...sesetengah orang melaram mengalahkan anak dara, sanggup lah pekena macam-2 pil, bodysuit agk tetapi maintain, dan laki dia tak pandang orang lain dah.....

Ikut situasi lah...., kalau dia jenis 'senang' dari semua segi, mungkin untuk melaram tak ada masalah, maklum lah kekadang anak dia ada 'maid' yang uruskan. Kalau situasinya suaminya jnis tak kisah keadaan dia, dan situasi yang tak bgitu senang, mesti dia 'terpaksa' tak jaga penampilan, walaupun hakikatnya setiap perempuan itu ingin kelihatan cantik sepanjang masa. Apatah lagi jika situasi perempuan tu yang tak bekerja dan laki dia pulak bekira untuk membantu membeli apa-2 saja yang boleh membuatkan isterinya itu melaram.

Gitulah...kekadang kita tak suka perkara tersebut ke atas diri kita, tapi keadaan yang membuatkan kita terpaksa menerimanya.Perempuan dan kecantikan tidak dapat dipisahkan dan semua perempuan adalah di lahirkan cantik, jika di hiasi dengan keimanan di hati, cuma Kenapa ya kecantikan fizikal yang subjektif itu sahaja seringkali di pandang orang dan di nilai.....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuryProfil   Hantar PM kepada Nury   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 08:27


pernah saya terbaca sebuah buku mengenai isteri-isteri Rasullah Khadijah, Zainab, Aishah dan lain-lain, mereka disifatkan sebagai ummulmukminin yang menjadi sumber rujukan ugama, menjadi contoh kepada kita umat akhir zaman, tidakkah kita pernah terfikir bagaimana seri ayunya, anggungnya sifat-sifat isteri rasullah penampilannya rupa parasnya, wajahnya.saya pasti masa rasullah dulu tiada lagi jenama make up yang pelik-pelik ini, yang boleh mengubah mata wanita menjadi mata lembu,baunya macam hantu pari, apa rahsianya keanggunan isteri rasullah tersebut?

mereka tidak pernah meninggalkan solat fardu dan solat dhuha, sentiasa membersihkan diri untuk berdampingan dengan allah dan rasul sentiasa meminta keampunan allah, berbuat baik kepada manusia dan makhluk allah, ada perasaan belas kasihan terhadap yang lemah, merendah diri...kerana itulah wajah-wajah mereka disinari nur cahaya dimakeup oleh allah dengan cahaya keimanan, sehingga sesiapa pun memandangnya akan terpesona, tak pakai makeup-makeup yang entah haram atau halal isinya, sebab isteri-isteri rasullah pun kadang-kadang nak makan pun tiada makanan pakaian satu dua helai sahaja, tidak timbul masalah miskin kaya baru nak cantik- cantik, kalau peribadinya cantik insyaallah wajahnya cantik dan disukai makhluk manapun, mungkin ramai diantara kita tidak yakin solat itu akan menampakkan seri wajah orang yang beriman,akan disukai oleh makhluk. pernah ke kaum perempuan akhir zaman ini melakukan perkara tersebut, berapa lama ke sangat makeup u all itu boleh bertahan, 2 jam pakai perfeume dah jadi bau lain...ueeekkkk naki muntah akuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

farahfarhana
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14185
Posting: 4
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 14-12-05 15:18


sebenarnya,ada di kalangan mereka yang tidak sedar perkara ni.tambah lagi mak-mak kita tu.bukan tak nak jaga penampilan,tapi masih tak nampak kepentingannya.so,pihak-pihak tertentu patut adakan seminar-seminar untuk dedahkan kepada mereka tentang perkara ni.kebanyakkan mereka lebih mementingkan penjagaan material.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farahfarhanaProfil   Hantar PM kepada farahfarhana   Pergi ke farahfarhana's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 14:59


thanks farahfarhana....satu cadangan yang baik dan bertetapan untuk seseorang wanita menjaga ketrampilan diri.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 15:29


Assalamualaikum wbt.

Dah lama isu ni ditimbulkan, dan ana rasa terpanggil untuk menjawabnya. Pelbagai pandangan yang diberikan oleh sahabat sekalian. Di sini, ana juga ingin berkongsi pendapat yang bermain di fikiran ana.

Memang tidak dapat disangkal lagi, semua manusia suka kepada kecantikan samaada keindahan alam ciptaan Allah, keadaan rumah yang berih dan kemas serta penampilan yang elegan. Ini sudah menjadi tabii dalam kehidupan manusia. Nilai cantik adalah sesuatu yang subjektif. Ada yang mentafsirkan untuk kelihatan cantik kenalah selalu bersolek dan berhias selalu sedangkan hakikatnya Islam mahukan penampilan cantik dalam definisi kemas dan bersih yang menjelmakan keanggunan seorang Muslimah sejati.

Berbalik kepada topik yang dibincangkan iaitu penampilan seorang isteri selepas berkahwin dan terutama selepas mendapat anak. Tidak dinafikan wanita yang bergelar isteri dan ibu meluangkan masa untuk menguruskan hal ehwal rumahtangga dan keperluan anak-anak. Kesibukan masa telah menyebabkan sesetengah daripada mereka mengabaikan soal penampilan diri.

Sedangkan Islam amat menekankan soal kekemasan dan kebersihan kerana seorang isteri perlu berhadapan dengan suami dan anak-anak seterusnya menjadi contoh yang terbaik kepada keluarga. Nabi Muhammad s.a.w bersabda ‘ Sesungguhnya Allah itu cantik dan suka kepada kecantikan’ (Riwayat Muslim). Kecantikan bukan terletak pada satu benda sahaja tetapi merangkumi segala-galanya dalam kehidupan.

Di sini ingin ana tekankan setiap isteri bukan hanya perlu menjaga penampilan diri tetapi juga penting untuk menjaga ‘kecantikan’ kehidupannya. Kehidupan yang dimaksudkan adalah merangkumi seluruh aspek termasuklah menjaga dan menyusun rumahtangga dengan baik, keperluan suami dan anak-anak dijaga dengan sesempurna yang mungkin. Apabila wanita melaksanakan tugas sebagai isteri dan ibu dengan baik, akan terpancarlah ‘kecantikan’ sebenar yang menghiasi wanita dan juga menyuluhkan kebahagiaan pada diri sendiri, suami dan anak-anaknya.

Ilal liqa’
Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 16:42


mereka rasa dah tak perlu agaknya...Padahal si suami mesti nak tengok isterinya menarik dan kekal menawan...Penampilan diri tersebut penting bukan sahaja di pandangan orang , tapi yang ptg di rumah...ramai wanita terutamanya yang tidak mempunyai pendidkan tinggi mengabaikannya...Akibatnya, si suami mencari calon isteri kedua.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 16:52


isteri ini lepas kahwin sibuk dengan anak2,suami,makan minum,rumahtangga dll..tapi apa salahnya jaga penampilan diri untuk tatapan suami..suami pun kena faham keadaan isteri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-01-06 16:53


kita bersangka baik pada perempuan2 yang tak berhias and bermekap untuk suami2 mereka di rumah.....maybe mereka terlupe agaknya yang suami2 mereka masih mempunyai 3 kuota kosong.

so...apa kata kita ingatkan mereka tentang kuota2 kosong ini...mudah-mudahan, mereka akan kembali taat and berhias untuk suami2 tersayang mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

rifhan_irfan
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19826
Posting: 19
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 06-01-06 17:26


assalamualaikum..
hmm,menarik jugak topik ni..
kalau nak diikutkn,memang rr ramai wanita yang dah berkahwin agak mengabaikan penampilan diri..
maybe mereka rasakan agak tak sesuai nak bergaya dalam rumah sendiri..ada sesetengah suami lebih selesa isterinya berpenampilan biasa..ye la,nanti bila dah mula bergaya dalam rumah,suami pula kata isterinya dah buang tebiat..hehehe..
kalau kuz nak bergaya depan suami tu,terpulang pada masing2..
jangan over sangat..cukuplah sekadar menyedapkan pandangan si suami..wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhan_irfanProfil   Hantar PM kepada rifhan_irfan   Pergi ke rifhan_irfan's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 11:20


:lol: :lol: :lol:


siapa kata perempuan dah kawin xjaga penampilan diri? Memang betul ada yang jenis tak kisah, tapi bukannya semua mcmtu... Tapi xadil la kalau nak salahkan isteri saja... Suami pun kena pandai bergaya juga..bukanlah bergaya macam mana, at least menjaga kebersihan dan penampilan diri..

Tapi kan... :-di saya teringat ada satu dialog drama kat tv, "lelaki ni..kalau kita jaga depa lagu baik bagaimana pun, kalau depa nak kawin lain, depa kawin jugak..." :-di :-di

So, xbolehla nak salahkan isteri saja konon xpandai berhias la..xpandai jaga suami la.. cuba tengok di sekeliling kita, kadang-kadang pasangan tu isterinya dah cukup lawa dah, tapi suaminya still cari lain juga??


Fikir2kanlah... ;-)

Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami...

Sesungguhnya tidak ada wanita yag sangat cantik, yang ada ialah kaum lelaki yang sangat lemah bila berhadapan dengan kecantikan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

virus_merebak
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2006
Ahli No: 21754
Posting: 22
Dari: Selatan

ghana  


posticon Posting pada: 07-01-06 14:05


haa...bila dah kawin baru tau perangai masing2.kalau yang perempuan dah tak pndai brhias bila dah kawin,yang lelakinya pula apa kurangnya.kena pula jenis yang tak jaga diri bila dah kawin...misai & janggut tak cukur,perfume pun dah tak pakai,pakaian pun serabai habis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For virus_merebakProfil   Hantar PM kepada virus_merebak   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa PEREMPUAN yang DAH KAWIN TIDAK JAGA PENAMPILAN DIRI?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.214688 saat. Lajunya....