Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: adab ngan guru...


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» adab ngan guru...

Please Mendaftar To Post


Oleh adab ngan guru...

fawwaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 523
Posting: 38
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-03 23:23


salamun aleik...
ana nak tanya pendapat antum seme about adab kita ngan guru...sbb pada pandangan ana skrg,pelajar skrg ramai yg x menjaga adab ngan guru..like guru menegur kesalahan pelajar lalu diambil mudah oleh pelajar...sedangkan kita sering lupa walau sekecil mana kesalahan kita ngan guru boleh menghilangkan keberkatan selama mana kita tidak memohon maaf dr guru kita...
wallahu a'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fawwazProfil   Hantar PM kepada fawwaz   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-07-03 17:34


Waaleikissalam...

Yeah, satu isu yang patut diperketengahkan. pelajar semakin kurang beradab dengan guru2 dewasa ini. Ini mungkin kerana golongan pelajar tersebut kurang mendapat bimbingan dan penerapan nilai2 murni sewaktu kecilnya..Fenomena sebegini tidak sepatutnya terjadi bagi melahirkan individu pelajar yang bersyahsiah tinggi dan berkendiri positif.

Patutnya, sewaktu depa membesar, pihak2 yang terlibat perlulah serius dan cermat dalam memainkan peranan mereka. Penerapan nilai2 murni dan bimbingan rohani adalah sangat penting bagi melahirkan genarasi pelajar yang tau hormat sama cikgu. Maybe, most of them kurang mendapat bimbingan dan pendedahan hal2 ehwal kemasyarakatan yg sepatutnya i think..

Tapi, masih terdapat di kalangan pelajar yang dahpun diberi apa yang sepatutnya, tapi masih tak tau nak hormatsama cikgu. Pada ana, faktor persekitaran juga turut mempengaruhi individu pelajar itu untuk bersikap sedemikian. Pelajar2 perlu dibesar dan didedahkan dengan persekitaran yang baik dan sihat. Budaya yang baik dan cara hidup yang sihat.. InsyaAllah.. individu yang biadab dan tak baik takkan berjaya dilahirkan. Tapi, andai dalam sesebuah komuniti itu, terdapat individu yang cam kureng2 skit.. induvidu yang tak kureng pun leh jadi kureng.. Kiranya, pengaruh dari orang sekeliling juga turut memainkan peranan yang penting dalam melahirkan pelajar yang tak beradab sama guru.. hehehe..

Lagi satu, yea lah.. pelajar2 zaman skarang ni pun dah smakin pandai mempertikaikan kewujudan guru dalam hidup depa.. Al maklumlaa je laa kan.. ZAman sekarang ni.. Akhir zaman.. most of people dah takda peribadi yang baik dan terpuji gara2 suasana hidup yang gitu2 gak.. faham2 je laa kan..depa pun semakin pandai memandang rendah pada kerjaya2 orang..

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

yeopmi_in-team
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 164
Posting: 104
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 07-07-03 17:12


hormatilah guru kerana walau setinggi mana ilmu yang diperoleh tidak akan bermakna tanpa keberkatan guru

-----------------
[img]http://ukhwah.com/gallery/gallery/Art/yeopmi_in-team.gif[/img]

SALAM UKHWAH & SALAM PERSAUDARAAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopmi_in-teamProfil   Hantar PM kepada yeopmi_in-team   Pergi ke yeopmi_in-team's Website   Quote dan BalasQuote

fawwaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 523
Posting: 38
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 01:32


salamun aleik..
terima kasih atas respon yg tlh diberi...betulla ape yg antuma kata...kalo tgk skang[ana sendiri sbg student smka]bdak sek agama ke bukan sama jer [kebanyakan]ngan bdak sek biase...ini ketarala kltn ni coz kat sini byk sek YIK...ana terkejut sgt [ana study kat slh sebuah smka kat kb,baru masuk awl thn ni]bila tgk cara diorg bergaul ngan guru...terutama ngan cikgu lelaki[pelajar banaat]..senang2 jer tarik baju cikgu utk memanggil cikgu tu...cikguu plak takkan nak jerkah kot bdak tu panggil...
dah tu plak,budaya memberi salam tanda hormat kat guru...rupa2nya sek. lain tak amalkan...kat sek. ana yg lama dulu kalo tak bg salam bile jempe cikgu,jawabnye cikgu bg salam kattt kite...buat malu jer..
itulah ader org buat analisa,result pekse TKC lastyear jatuh disebabkan moral pelajar semakin kurang..
dan guru kat sek ana...bukan nk mengata tapi realiti,disuruh bdak2[banat] pakai tudung labuh sdgkan guru2 hanya 10% jer cikgu yg bertudung labuh...yg lain sekadar tutup apa yg patut jer..silap tarbiyah ke gini...adakah sbb paksaan macam ni ke mennyebabkan pelajar 'takk mahu' menghormati guru mereka........
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fawwazProfil   Hantar PM kepada fawwaz   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-07-03 21:48


assalamualaikum wbt
adab ngan guru memang kena jaga kalo nak berjaya.
takkisah la pandai ke tak tapi berkat tu mesti ada.
walau camner tak suka sekalipun kat seorang cikgu tue,janganlah dok tunjuk2 depan dia.pastu,kot belakang jangan la dok kutuk plak.
are u understand!

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

hani_fatiha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1111
Posting: 41
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-07-03 18:59


Assalamualaikum..
Ana memang sokong seratus peratus ttg. respons2 yang telah diberikan..
Sebenarnya.. kita WAJIB menghormati guru..bukan kerana kita berada di Islamic school shj. malah di mana- mana sekolah..seperti yang kita tahu..guru merupakan orang yang penting dalam kehidupan seseorang pelajar..Kita juga tahu bahawa keberkatan apa yang kita belajar...segala2nya bergantung kpd. restu guru tersebut..tanpa restu dr. mrk. tak mungkin kita akan berjaya...
Lagi satu..mengenai guru2 ...ana rasa mrk. sepatutnya menjadi role model kpd. pelajar lain..spy. dicontohi..barulah masalah2 sosial di negara kita akan dpt. dibendung..

Allahu A'lam..

Jadilah rumput nan lemah lembut..tak lurut dipukul ribut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_fatihaProfil   Hantar PM kepada hani_fatiha   Quote dan BalasQuote

fawwaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 523
Posting: 38
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-03 01:01


salamun aleik..
syukran jazilan sme...ape yg trbaik utk ana sbg pelajar yg tak mahu kompelin guru kat blkg?ade ke doa yg lembutkan jiwa yg keras utk mghormati guru?

wassalam

-----------------
I want 2b what I was when I wanted 2b what I am not!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fawwazProfil   Hantar PM kepada fawwaz   Quote dan BalasQuote

ukay_gurl_14
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 801
Posting: 71
Dari: Somewhere i belong..from Allah

uk  


posticon Posting pada: 17-07-03 01:53


@sSaLaMualaikUm..wbt!!
Ermm,adab murid ngan guru?Kat ukey ni..lots of problem with it,sedihlerr kalo tgk.Dlm kelas tuh,mmg byk la org swearing,not just to their frens..to teacher gax.Selalu laa ade fighting..setiap hari,x penah2 peace even 1 days i've been to that skool.Mmg kene sabar jee. Cikgu suh buat keje pon..they just ignoring it,sampaikan cikgu x leh nak ckp ape2 ngan bdk tu,nak anta kluar kelas,kerap sgt..die kua,lg best die,antar kat headteacher?Huh,bg satu warning,buat balik..Gitulerr murid skrg,ntahlah,i don't really understand them..So,hope soon there will be peace,insya-Allah..
::~uKeY^gAL~::

-----------------
:~ΜΡĩąňķāĨĦ~:
||Lif3 is An Act Of Art,It works by those who lives in it||

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukay_gurl_14Profil   Hantar PM kepada ukay_gurl_14   Pergi ke ukay_gurl_14's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 22:28


teringat kata guru, ubat letih ialah berlatih

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 22:48


teringat kisah kalau tidak silap saya kisah Imam Al Ghazali @ Syafie...
betulkan kalau saya silap...
guru saya yang ceritakan...
satu hari Imam tersebut berjalan bersama muridnya...tiba-tiba Imam tersebut ternampak seorang tua Yahudi..lalu dia mengangkat tangan tanda hormat kepada lelaki tua Yahudi tersebut...
anak muridnya bertanya mengapa gurunya berbuat begitu...lalu Imam tersebut menjawab yang lelaki yahudi tersebut telah mengajarnya satu ilmu kepadanya...jadi dia mesti menghormati lelaki itu sebagai gurunya...
anak muridnya bertanya ilmu apa yang diajar..
Imam tersebut berkata ilmu bagaimana nak tau jantan betina anjing...
caranya ialah dengan melihat bagaimana anjing tersebiut membuang air kecil...
kesimplannya...kalau Imam besar yang banyak ilmu yang hebat2 boleh menghormati lelaki yahudi tersebut kerana mengajar ilmu yang kita boleh anggap remeh sahaja...
bagaimana dengan guru kita yang mengajar ilmu yang berguna untuk masa depan kita yang lebih cerah...
hormati dan sayangilah guru kita..selalu mendoakannya...
barulah ilmu kita berkat dan berfaedah kepada kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096513 saat. Lajunya....