Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: kelantan diserang kepialu


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» kelantan diserang kepialu

Please Mendaftar To Post


Oleh kelantan diserang kepialu

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-05 13:04


saya nak tanya,apsal kelantan jek kena kepialu?apa puncanya?adakah kerana isu kebersihan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 14:08


isu ini yg sya tunggu dlm posting ni..baru hari pula kn lgpun da lama berita tu....hmm kita kena tunggu orang2 `ehm` apa pendapat mereka....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 22-04-05 14:35



setakat ni..dah 2 orang meninggal sebab demam kepialu ni ...kenapa ye?baca kat dalam paper kata pasal kebersihan...tak tahulah...tak clear sangat...mane2 sahabat yg ade info...bolehlah share, InsyaAllah..untuk manfaat semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-05 15:12


jika dilihat dr kacamata islam, ajal maut itu ketentuan Ilahi, kematian berlaku dimana2 & setiap kematian dr kacamata kita mesti mempunyai asbab / wasilahnya. namun dr segi moralnya kita mesti mengambil pengajaran drp asbab tersebut supaya kita dpt memperbaiki kelemahan.

spt yg dinyatakan oleh tok guru, salah satu punca kepialu adalah kekotoran. memang saya akui masih ada segelintir insan dlm masyrakat kelate yg kurang kesedaran ttg kebersihan. namun kenapa kita mudah terpengaruh dgn propaganda media.....(masih x serik ditipu oleh madia perdana bukan!!) bila ada aje isu2 yg sebenarnya x lah besar sgt yg melibatkan rakyat klate......media cepat2 mensensasikan isu t'but, sebaliknya kita diam membisu dgn isu2 lain yg x kurang juga hebatnya iaitu kematian akibat AIDS, pertambahan kelahiran anak luar nikah dan isu remaja melayu murtad. kenapa media tidak mensensasi isu2 BESAR t'but........tidak lain tidak bukan sbb negeri klate diperintah oleh PAS bukan!

so, suka saya mengajak forumer semua b'fikir sejenak, adakah media kita menjalankan t.jawab mrk secara jujur.

kenapa tidak digemburkan yg neg klate saban tahun melahirkan beribu2 para hafiz sedari dr 10 thn. tidak lain tidak bukan krn mrk ada agenda politik mrk tersendiri.

namun, sudah 15 thn tok guru menerajui klate dan Alhamdulillah, dgn berkat rahmat Allah swt maka klate masih mampu berdikari & tak termasuk dlm group 5 negeri yg hampir muflif & tak perlu tebalkan muka meminjam wang KWSP (neg 9!!!)

adios!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-04-05 16:07




betul kata ezad75 tu...
ana tak brmaksud menyebelahi mana2 pihak ttp
itulah peranan media arus perdana masakini yg
sering berat sebelah dan sentiasa mencari kelemahan kpd negeri tuan guru..
sudah menjadi lumrah musibah dan penyakit akn
berlaku dimana2 tempat akibat kelemahan msia..
sama2lah kita renungi akan ujian Allah itu..


-----------------
~Hidup dan Matiku hanyalah untuk ISLAM...~

American

Bookmark and Share

    


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-05 16:14


NI YG aku tak suka,citer pasal kepialu, leh pulak masuk kwsp, media, ni kalau spm buat karangan,sah-sah dah kena TONG SAMPAH.....KITA BERCAKAP pasal isu kepialu dan bagaimana untuk mengatasinya...kang citer psal politik,benda tak cegah dan selesai2 jugak,makin ramai yg mati...dah kena baru tergadah....woooiii cukuplahhhh....cari puncal masalah....bagi idea,cadangan...baru jadi muslim soleh dan solehah...yg ikut sunnah..!

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 16:15



Kebersihan asas keimanan.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 16:24


assalamualaikum...

tentang demam kepialu ni...semua tui adalah ujian dr allah swt untuk menguji manusia dimuka bumu ni...tp adakah kebersihan adalah puncanya berlaku..?itu sebagai 'illah saje...kalau allah nak uji x kira bersih ke x...tp yg penting kebersihan itu mesti dijaga...sebagaimana hadis ...kebersihan itu separuh drpd imam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

abu_luqman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2853
Posting: 121
Dari: Kajang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 17:39




Kepialu mmg disebabkan oleh keadaan yang tidak bersih. Hakikat ini perlu diakui dan diambil berat supaya tidak berlaku lagi perkara seumpama ini. Sudah jelas Islam suka kepada kebersihan.

Saya rasa kerajaan Kelantan perlu menjadikan agenda kebersihan sebagai agenda besar dalam aspek pembangunan negeri.

Isu kebersihan juga sebenarnya berkait rapat dengan taraf hidup masyarakat. Taraf hidup pula berkait dengan faktor kekuatan ekonomi negeri. Perkara ini bukanlah agenda baru. Sudah lama diperjuangkan oleh semua pihak.

Mari kita membaca berita begini dengan 'approach' positif. Kita sama2 jaga kebersihan tempat kita.



Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_luqmanProfil   Hantar PM kepada abu_luqman   Pergi ke abu_luqman's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 19:07


rasa terpanggil lak untuk memberi sedikit komen psl nie..mklm la sy nie org kelate...dlm Islam nie ada kata Kebersihan itu sebahagian drpd iman...kl tak jg kebersihan dtg la penyakit..aper2 pn stp yg berlaku itu ada hikmahnya utk difikir bersama & amik iktibar bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-05 19:07




[ Posting ini telah di edit oleh: Jackie_uniten7 pada 2005-04-22 19:10 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-05 19:08



isu kesihatan.......


bila cerita pasal isu kesihatan, ramai yg kata kesihatan tak penting, yg penting ilmu. termasuklah sebilangan di ukhwah.com ini. bagi mereka, biarlah masyarakat sakit, yg penting berilmu, mati beilmu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

cboy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.04.2005
Ahli No: 15786
Posting: 28
Dari: Kudat

Sabah  


posticon Posting pada: 23-04-05 10:55


kepialu melanda kelantan...
kamek sedih bila mendapat tahu kelantan di landa demam kepialu...
so kepada sahabat-sahabat di kelantan bersabar di atas apa yang terjadi... kerna ada hikmah di senalik setiap kejadian yang berlaku...
tentang media yang di katakan berat sebelah seperti yang di war-war kan oleh sahabat kita... kamek sie mau komen apa-apa...
satu je yang penting mari kitabersama-sama berdoa pada allah semoga kelantan bebas daripada demam kepialu...

Takbir!......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cboyProfil   Hantar PM kepada cboy   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-05 11:32


memang pd asasnye adalah kebersihan..
tp kiter harus ingat itu smua adalah ujian Allah..
Allah akan sentiasa menguji umat yg disayanginya...

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-05 11:32


memang pd asasnye adalah kebersihan..
tp kiter harus ingat itu smua adalah ujian Allah..
Allah akan sentiasa menguji umat yg disayanginya...

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-05 11:32


memang pd asasnye adalah kebersihan..
tp kiter harus ingat itu smua adalah ujian Allah..
Allah akan sentiasa menguji umat yg disayanginya...

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 11:54



mmm

1st saya jawap dulu ttg isu kepialu ni..
semuanya disebabkan oleh kebersihan..
dan tdk semua manusia itu menjaga imannya..
dan oleh itu tdk juga semua manusia itu menjaga kebersihan..
oleh itu kita ambil ikhtibar dr perkara ini..
ALLAH berikan kita ujian utk kita menjadi yg lebih baik...

yg keduanya kita lihat ada posting2 yg menjurus kearah politik.cenderung utk menghentam kerajaan negeri.

contoh..

"kenapa kelantan sahaja yg kena kepialu"

"hmm kita kena tunggu orang2 `ehm` apa pendapat mereka"

bagi saya mudah saja.
kenapa mereka2 ini tdk melihat persekitaran mereka.contohnya kes denggi yg makin hari makin parah.bukankah ini disebabkan oleh kebersihan juga.selangor adalah negeri yg mencatatkan kes denggi tertinggi.begitu juga dgn kes2 maksiat dan jenayah.ini juga berkait dgn kebersihan(hati).
utk tatapan pembaca.sabah adalah negeri kedua mencatatkan peratusan tertinggi dalam kes sumbang mahram selepas johor.jenayah selangor juara lagi.
saya rasa selepas isu ini.
saya minta saudara josh dan sya_rin buat satu topik utk kita bicarakan isu ini.
bukan utk memburukkan negeri.
bukan utk mempolitikkan keadaan.
cuma utk kita sama2 perbetulkan permasalahan.
INSYA ALLAH sedikit sebyk kita dapat ilmunya.

p/s..harap tdk dibakul sampahkan usul ni..
sebab tak lari tajuk juga..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

nur-dija
Warga Rasmi
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15816
Posting: 1
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 09:36


Kebersihan itu separuh dari iman.

memang setiap apa yang berlaku itu adalah dari Allah dan ada hikamah disebaliknya. ana rasa salah satu hikmah dari tragedi ini adalah untuk menyedarkan sesetengah golongan yang masih tidak sedar akan pentingnya menjaga kebersihan. tidak kira di mana pun kita berada. ade sesetengah orang kebersihan diri dan rumahnya dititik beratkan tapi bila diluar lingkungan itu...dia bagaikan tak kisah...membuang sampah sesuka hati...bukan rumah aku (agaknya dalam hati). ana sering kali terserempak dengan manusia begini... sebagai contoh..boleh dia dari dalam bas dicampaknya keluar plastik minuman...ingat kat luar ade orang nak tolong sambut sampah dia??? dia ingat boleh masuk dalam tong sampah terus kot.
entahlah kadang-kadang tak faham juga perangai manusia ni. bagi ana keimanan menjadi teras dalam mengerakkan diri untuk melaksanakan perlakuan yang baik contahnya dalam bab menjaga kebersihanlah...tambahan ianya dituntut oleh islam. ana rase kerajaan negeri kelantan harus lebih tegas dalam menanggani masalah ini. siapa buang sampah merata-rata kenakan denda secukupnya. jalankan kempen kebersihan di setiap daerah. sedarkan masyarakat kita akan peri pentingnya kebersihan..kebersihan teras kebahagian.macam mana nak bahagia kalau diri kita selalu kena penyakit kan!!!
sama-sama kita doakan kepada Allah moga-moga ditimbulkan kesedaran kepada kita semua.ok
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur-dijaProfil   Hantar PM kepada nur-dija   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12142 saat. Lajunya....