Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: MAULIDURRASUL S.A.W


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» MAULIDURRASUL S.A.W

Please Mendaftar To Post


Oleh MAULIDURRASUL S.A.W

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 21-04-05 15:46


!!!!semuaa
ana nak tanya pendapat antum semua tenang sambutan maulid Nabi s.a.w tadi..siape tgk kat tv.rasa2 Nabi suka tak sambutan hari kelahiran Baginda s.a.w.dengan cara yang sebegitu??kalau bagindas.a.w ada lagi.ape perasaan baginda tengok ummat nya menyambut hari keputraan baginda sebegitu rupa???betul ker cara sambutan maulidur Rasul yang di anjurkan mengikut kehendak Nabi s.a.w.?ini cara islam hadhari ker??
beri pendapat antum..bukan pendapay mengikut perasaan tetapi megikut akal yang berteraskan alquran dan sunnah nabi s.a.w..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-05 18:34


erm,.. sy ada tgk kt tv td.. actually taktau aa nk kata apa.. bg sy, mmg tak patut kelahiran Baginda Rasulullah s.a.w. disambut sedemikian walaupun tidaklah secara keseluruhannya... ada sesetengah perkara yg tak sewajarnya diadakan... bg yg tgk tu, tau2 aa sendiri er...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 21-04-05 21:05



Karam Singh Walia dapat tokoh Maulidur Rasul.. sape nak jawab tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 13:10


Apabila datang bulan Rabiulawal, setiap orang Islam pasti ingatannya singgah kepada Rasulullah s.a.w. Ini kerana pada bulan yang mulia inilah junjungan besar nabi kita dilahirkan ke dunia ini untuk menyinari umat manusia dengan cahaya Islam dan kebenaran di samping menghapuskan kegelapan dan kezaliman.

Allah s.w.t telah menyatakan dalam al-Quran surah al-Anbiya' ayat 107 yang bermaksud: Tidak Kami utuskan engkau (Muhammad) melainkan untuk memberi rahmat kepada sekalian alam. Rasulullah s.a.w. telah diutus untuk memimpin ummah yang sebelum itu berada dalam kegelapan dan kehancuran.

Setiap individu Islam wajar menjadikan Rasulullah sebagai role model dan idola dalam kehidupan mereka serta berbangga dengan peraturan dan sistem Islam. Orang yang diredhai dan diberi keberkatan oleh Allah dalam hidupnya ialah mereka yang mengamalkan cara hidup Islam.

Benarlah kata Saydina Umar al-Khattab: ``Kita adalah satu kaum (golongan) yang dimuliakan Allah sekiranya kita berpegang kepada Islam.'' Tetapi, cuba kita renung di seluruh dunia hari ini, apa yang terjadi kepada umat Islam? Adakah mereka dipandang mulia?

Kemuliaan Islam boleh dikembalikan dengan mencontohi kepimpinan Rasulullah yang terpancar dalam setiap perbuatan dan perkataan baginda. Rasulullah s.a.w. adalah pemimpin ummah yang boleh diikuti dan dicontohi dalam segenap kehidupan


-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-05 13:12


aik anjur benda baik"maulud" pun jadik isu..kan bagus sambut dari tak sambut....cthnya malaysia cuti umum...baru yg bukan islam bukak mata betapa pentingnya nabi muhammad....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 13:29


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah umi copy paste untuk anak-anak ya -

AQ 60; alMumtahinah: 08

"Allah tidak melarang kamu utk berbuat baik dan berlaku adil kepada orang yg tidak memerangi kamu kerana AGAMA.." terjemahnya

Dalil serah: Nabi SAW melantik Abdullah bin Uraiqit sebagai Guide ketika Hijrah. sedangkan Abdullah adalah masih musyrikin.

hatta melantik Karam singh menjawat Ketua Pengarah Alam Sekitar pun dibolehkan oleh syara' dari pegawai melayu yg tidak tegas...

s2s

http://us.f302.mail.yahoo.com/ym/login?.rand=fcfm8kb10gu8m

Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Apabila ilmu dan amal tidak membuahkan akhlak yang mulia, Ertinya ilmu dan amal itu tiada nilainya di sisi Allah dan manusia.


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 13:44


assalamualaikum...

maaf la yer sbb sy x tgk siaran kat tv tu....tp setelah sy bc baru sy tahu...bg sy x patut la buat sambutan mcm tu...lebih baik SElAWAT KEATAS NABI MUHAMMAD SAW...ader ke patut karam sigh walia mendapat anugerah tokoh maulidur rasul...bg la kat org islam...dunia dah nak kiamat

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 14:51


Quote:

On 2005-04-22 13:29, ummimq wrote:

hatta melantik Karam singh menjawat Ketua Pengarah Alam Sekitar pun dibolehkan oleh syara' dari pegawai melayu yg tidak tegas...




betol jugakk.. dpd pilih org melayu yg menamalkan rasuah.. tapi kan.. x kan dah xde langsung tokoh2 agama yg layak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-05 16:20


Beri tahu aku melayu islam mana yg memperjuangkan alam sekitar?sebab karam tu sanggup berkaram-karam kat longkang,parit dan sungai, sebab tulah LAYAK dpt anugerah tu...dia memang layak dpt..so what?kalau u tak suka dia,satu juta lain suka dia...sebab dia ikhlas berbuat kebajikan dan kebaikan...bukan mcm setengah org melayu..derma rm20 pun masuk paper...sebab org melayulah..la ni selangor dah mcm nak jadi padang bola kat tgh padang pasir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 00:59


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah ada betulnya kata-kata anakanda Joshuaisfahan tu kerana Mr Karam Singh Waila tu kelebihannya dia sanggup berkorban masa, tenaga dan juga wang ringgit demi mencari kebenaran. InsyaAllah orang Melayu Islam juga ramai yang ikhlas dalam kerja-kerja mereka cuma mereka ni low profile jadi yang dipersoalkan ialah mereka-mereka yang sering mencari nama dan kuasa atas dasar perjuangan atau kebenaran atau apa saja alasan ... ini yang amat dikesali.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - "Janganlah kamu jadikan sumpah-sumpah kamu sebagai alat menipu diantara kamu..." (Mafhum AQ 16: anNahlu: 94)

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 08:42


tak lama lagi maulidur rasul..
keesokan hari selepas kelahiranku...
nanti ada konsert raihan kan..


p/s: tak baca posting dari awal, cuma tengok tajuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 10:25


selamat menyambut hari lahir buat sakinah dan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W...

semoga terisi dengan amal-ibadah yang berterusan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 12:10


Assalamualaikum
SEJARAH DAN HUKUM SAMBUTAN MAULID NABI SAW.
Sudah menjadi tradisi masyarakat Islam umumnya menyambut Mulidur Rasul, kelahiran nabi Muhammad yang tercinta tanggal 12 Rabiul Awwal. Sekalian alam menyambut kelahiran baginda dengan penuH kegembiraan.

Terpadam api biara majusi
Runtuhlah istana Kisra Parsi
Mekkah diterangi cahya putih
Tanda lahir Nabi anak yatim

Begitulah bait-bait gambaran keadaan ketika saat kelahiran baginda s.a.w yang telah diabadikan dalam nasyid dendangan kumpulan Raihan. Kelahiran baginda adalah suatu “rahmat untuk keseluruhan alam” dan bagaikan nur yang menerangi alam yang berada dalam kegelapan. Baginda telah diutuskan membawa ajaran Islam yang mulia dan menjadi contoh teladan kepada seluruh umat manusia. Kita sebagai pengikut baginda s.a.w seharusnya berusaha untuk mengenali baginda dengan lebih rapat dan berusaha untuk mengamalkan sunnah baginda sebanyak mungkin.

Sejarah sambutan Maulid

Menurut sejarah, sambutan Maulidur Rasul telah dimulakan oleh orang Fatimiyah di Mesir dan disambut secara besar-besaran semenjak tahun 969 M lagi. Sambutan ini dimulakan dengan pemberian khutbah yang mengingatkan akan kemuliaan Rasulullah dan manisan seperti madu kesukaan Rasulullah diedar-edarkan pada akhir acara.

Walaubagaimanapun, sambutan ini telah diharamkan atas arahan pemerintah buat sementara waktu dan kemudiannya dibenarkan semula oleh pemerintah yang lain. Pada abad ke-7, Maulid kembali disambut secara rasmi di bandar Irbil di bawah pemerintahan seorang Sunni bernama Muzafar Al-Deen Abi Sa`d Kawakbri Ibn Zein Ed-Deen `Ali- Ibn Tabakatikin. Beliau telah menjadikan hari sambutan Maulid sebagai cuti rasmi agar orang ramai dapat menyambut perayaan yang diadakan bersempena dengan tarikh bersejarah ini. Selain itu, beliau juga telah mengarahkan agar ternakan disembelih dan dagingnya dibahagikan kepada orang ramai.

Namun, malangnya acara peringatan kelahiran Nabi tersebut telah dicemari dengan pelbagai amalan bidaah. Keadaan ini telah mengundang perselisihan pendapat antara ulama’ mengenai hukum mengadakan sambutan Maulidur Rasul. Menurut Sheikh Muhammad Fadl `Ashur, pada kurun ke-9, terdapat ulama’ yang membolehkannya dan ada pula yang melarang diadakan sambutan tersebut. As-Suyuti, Ibn Hajar Al-`Asqalani and Ibn Hajar Al-Haythmi mengharuskannya, namun mereka mengutuk bidaah yang berleluasa yang berlaku dalam sambutan tersebut. Mereka mengeluarkan pendapat tersebut berdasarkan firman Allah “Dan ingatkanlah mereka tentang hari-hari Allah”. Sebahagian ulama’ dalam mengulas ayat tersebut, mengatakan bahawa Rasulullah bersabda “ ‘ Hari-hari Allah’ itu adalah rahmat dan petunjuk Allah, dan kelahiran nabi s.a.w itu merupakan suatu rahmat yang agung”.

Pendapat sebahagian ulama’ mengenai sambutan Maulidur Rasul

Sheikh Yusuf Al-Qaradawi berpendapat bahawa umat Islam pada zaman kini semakin lupa akan kepentingan sirah Nabi s.a.w, maka sambutan Maulidur Rasul ini adalah suatu kaedah untuk mengingatkan mereka mengenai perjuangan Nabi agar dapat diambil pengajara daripadanya. Beliau menambah bahawa sekiranya sambutan ini dijalankan dengan sejajar dengan syariah(tiada bidaah), ia dapat mendekatkan umat Islam kepada ajaran Islam dan sunnah serta sirah kehidupan baginda s.a.w.

Sheikh `Atiyyah Saqr pula berpendapat bahawa sambutan ini dibolehkan sebagai tanda cinta kepada baginda dan merupakan usaha yang membantu kita untuk mencontohi baginda. Namun, ianya mestilah tidak membabitkan perkara-perkara yang dilarang oleh agama seperti pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan, tidak beradab dalam masjid, dan sebagainya. Tambah beliau, kaedah menyambut sambutan ini adalah seperti mentelaah sirah dan sunnah baginda, membina masjid dan tempat keagamaan, melakukan kerja-kerja sukarelawan yang kesemuanya dapat mengingatkan kita untuk menghayati kisah perjuangan baginda dahulu.

Wallahua’lam

**************************************************
berita sensasi
Thursday, November 17, 2005
MAULIDURRASUL S.A.W VS. Maulid Condi Rice di Arab Saudi

Geram dan meluat, tersenyum lucu, kemudiannya sedih. Mengapa ya ana merasa begitu? Alkisahnya bermula ketika ana membaca berita di Surat Khabar "Al-Akhbar" Mesir, yang menceritakan sebuah kejutan di Arab Saudi kepada Condolezza Rice, Setiausaha Negara Amerika Syarikat. Kisahnya juga boleh dibaca di akhbar Daily Times, di bawah tajuk "Saudis surprise Condi Rice with birthday cake".

Geram melihat kebodohan sebahagian pemimpin Islam hari ini. Kelihatan jelas sifat mereka bagai lembu dicucuk hidung oleh Amerika Syarikat. Pemimpin Amerika disambut bagai menatang minyak yang penuh setiap kali datang. Bukan sekali dua, bahkan sudah acap kali. Amerika Syarikat dilihat sebagai penyelamat oleh pemimpin yang menggelar diri sebagai Khadam Dua Tanah Suci. Kita tertanya-tanya khadam siapakah sebenarnya mereka ini ya?

Meluat apabila melihatkan walau sudah kerugian berbilion-bilion Dollar demi perbelanjaan tentera kuffar di Arab Saudi (berhampiran kota-kota suci), hingga menyebabkan kejatuhan teruk ekonomi mereka, namun masih tidak sedar diri, dan masih mengagungkan Amerika Syarikat. Beginilah apabila kaum Badawi diberikan kuasa memerintah negara yang Allah berikan kekayaan yang melimpah ruah, manakala urusan agama diserahkan kepada mereka yang lebih mementingkan urusan mensyirik dan mengatakan Ummat Islam lain sesat, serta meruntuhkan segala kesan peninggalan Rasulullah Sallahu 'Alaihi Wasallam.

Tersenyum lucu pula ana selepas itu. Ana teringat ulamak mereka yang begitu asyik membid'ahkan sambutan Maulid Nabi, tetapi rupanya terdiam menikus apabila kerajaan mereka membuat sambutan Maulid Condi Rice. Dibuat pula kek yang terlukis bendera Arab Saudi yang ada padanya kalimah syahadah. Mungkingkah wanita musyrikah seperti Rice akan terbuka pintu hati menerima hidayah apabila memakan kek yang ada padanya kalimah syahadah tersebut? Pandai sungguh mereka berdakwah ya.

Teringat pula segelintir masyarakat Malaysia yang turut sama mengharamkan sambutan Maulid Nabi, memuji-muji tindakan Raja Arab Saudi yang tidak mahu dicium tangan (bukan kerana tawadhu', tetapi kerana dikatakan haram), dan mengagung-agungkan para ulamak Arab Saudi serta fatwa-fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwanya. Apa pula fatwa mereka kali ini ya? Mungkin sambutan Maulid Nabi yang hanya dipenuhi dengan bacaan sejarah Nabi itu haram, kerana merupakan majlis berkaitan agama, sedangkan majlis memberi kek kepada wanita Musyrikah itu bagus sekali, kerana tindakan politik yang bijak? Ataupun tiada fatwa kerana bimbangkan jawatan dalam majlis fatwa tersebut lalu menjadi syaitan bisu? Semoga Allah memberi hidayah kepada mereka.

Sedih sekali jauh di lubuk hati mengenangkan kita yang lebih suka bertelagah isu-isu kecil seperti lafaz niat, tahlil, talqin, Qunut Subuh dan pelbagai isu cebisan lain, lalu menutup mata pada apa yang berlaku pada dunia Islam hari ini. Kita lebih suka mencari kesalahan masyarakat yang mengikut ajaran para ulamak salafussoleh serta menimbulkan perselisihan padanya, dari membentuk ummat Islam yang mengikuti ajaran agama dalam semua aspek. Kita tinggalkan perintah bersatu padu dan berlapang dada sesama Muslim, lalu terkena jarum-jarum halus musuh dalam memecah belahkan kita. Semoga Allah Ta'ala menyatukan hati-hati kita di atas jalan kebenaran dalam Dakwah pada jalan-Nya. Amiin.

Surat khabar "Al-Akhbar" pun ditutup dengan seribu satu pemikiran dan persoalan di dada.

Posted at 12:23 pm by aljoofre

**************************************************

Artikel SuaraUlama Statistik Terbaru Popular Cari:
Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1429H Tarikh: 3/20/2008 9:45:40 AM

PUM mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut Maulidur Rasul buat seluruh rakyat Malaysia dan umat Islam sedunia.

Ambillah iktibar dari sirah Rasulullah SAW sebagai panduan kepada kita untuk terus melayari kehidupan di alam fana' ini.

Rasulullah SAW wajar untuk dijadikan panduan kerana baginda merupakan Qudwah Hasanah - ikutan yang terbaik.

Banyakkan bersalawat ke atas baginda walau di mana kita berada.

Sekian, wassalam

sekian daripada beeman!

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:00


tak ada masalah untuk menyambut hari kelahiran rasuluLLah, bahkan yang ada di Malaysia ini seperti perarakan sebenarnya untuk menunjukkan syiar Islam kepada orang bukan Islam. kendian ada aktiviti keagamaan dan menghidupkan sunnah di dalamnya.

Celebrating the Prophet's Birthday

Date of Fatwa

19/ April/ 2001

Date of Reply

19/ April/ 2001

Topic Of Fatwa

Miscellaneous

Question of Fatwa

As Salaamu `alaykum. Does celebrating the birthday of Prophet Muhammad, peace and blessings be upon him, have any evidence from the Qur'an and Sunnah? www.Sunnidawateislami.Com has answered that question in their question-answer column saying that it is allowed to celebrate the Prophet's birthday, the Qur`an has approved it and there is evidence from it in the Sunnah. When I discuss this matter with my family, I tell them it is Bid`ah (innovation). Am I right? I'd like you to please clarify this matter to me. I'd also like to know the correct date of birth of our Prophet, peace and blessings be upon him, and the date he died.
Name of Mufti Islam Online Fatwa Committee
Content of Reply
Wa`alykum as-salaamu wa rahmatul Allahi wa barakaatuh.

In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

All praise and thanks are due to Allah , and peace and blessings be upon His Messenger.

Sheikh `Atiyyah Saqr answers:

According to historians, the Fatimides were the first to celebrate the Prophet's birthday. Qalqashandi, in his book Subh Al-A`sha, says that the Fatimides used to make a huge celebration in Egypt and distribute large amounts of sweets for the occasion. Actually, the Fatimides used to celebrate the birthdays of other members of the Prophet's family and they also celebrated Christ's birthday.

However, all of these celebrations were stopped in 488 upon an order from Caliph Al-Musta`li billah appointed as prime minister Al-Afdal Shahindah, son of Commander-in-chief Badr Al-Jamaali, a powerful man who conformed to the Sunnah as stated by Ibn Al-Atheer in his book Al-Kamel, volume 8, page 302.

People stopped celebrating such occasions till Al-Ma'moon Al-Bataa'ihi came to power and issued an official decree in 517 enjoining the distribution of alms in 12th Rabee` Al-Awwal. Sanaa' Al-Malik was in charge of distributing them.

When the Ayoubides came to power, they stopped all Fatimide practices, but families used to celebrate the Prophet's birthday in their houses. Then it returned to be officially celebrated at the beginning of the seventh century in the city of Irbil upon a decree from its prince, Muzafar Al-Deen Abi Sa`d Kawakbri Ibn Zein Ed-Deen `Ali- Ibn Tabakatikin, who was a Sunni.

Muzafar gave great care and attention to such celebrations and ordered marquis to be erected starting from the beginning of Safar. Such tents, which were wonderfully decorated and extended from Al-Qal`a gate till the Khandaq gate. Muzafar used to go everyday after `Asr prayer to watch the festivities in these tents.

The celebration was sometimes held on the 8th of Rabee` Al-Awwal (and sometimes on the 12th) which used to be an official holiday so that the people could enjoy the festival. Two days before the actual celebration, Muzafar used to order the sheep, cows and camels to be slaughtered in the main avenue amidst cheerful festivities, then the meat would be cooked and distributed among the people.

Ibn Al-Haajj Abu `Abdullah Al-`Abdari says that such festivals were widespread in Egypt during his rein and condemned the innovations that used to take place during such festivals. (Al-Madkhal, volume 2, p 11, 12)

Many books were written on the Prophet's birthday in the seventh century such as the stories of Ibn Dahya, who died in Egypt in 633 AH, Muhy Ed-Deen Ibn Al-`Arabi, who died in Damascus in 683 AH, Ibn Taghrabik, who died in Egypt in 670 AH; and Ahmad Al-`Azli and his son Muhammad, who died in Sabata in 670 AH.

Due to the spread of innovation during such celebrations, scholars have denounced them and stated that they were groundless. Among those scholars is the Maliki jurist Taaj Ad-Deen `Umar Ibn Al-Lakhmi Al-Sakandari known as Al-Fakahaani, who died in 731 AH, wrote his thesis Al-Mawrid fil Kalaam `Ala-Mawlid on this issue and As-Syooti quotes it in his book Husn Al-Maqsid.

Sheikh Muhammad Fadl `Ashoor says that in the ninth century, scholars were divided over the issue. Some said it was permissible, others said it was not and it was recommended by As-Siyooti, Ibn Hajar Al-`Asqalaani and Ibn Hajar Al-Haythmi, yet they condemned the innovations that took place during such festivities. Their opinion was derived from the verse: "And remind them of the days of Allah" (Ibraheem: 5).

Explaining the previous verse, An-Nasaa`i and `Abdullaah Ibn Ahmad report in Zawayd Al-Musnad and Al-Bayhaqi in Shu'ab Al-Iman reports on the authority of Ibn Ka`b that he said that the Prophet, peace and blessings be upon him, said: "The days of Allah" are Allah's Blessings and Signs, and the Prophet's birth is a great bliss. (Al-Aloosi's Rooh Al-Ma`aani)

Muslim reports on the authority of Qatadah Al-Ansaari that the Prophet, peace and blessings be upon him, was asked about fasting on Monday and he replied: "It is the day on which I was born and on which I received the Divine Revelation". It is also reported on the authority of Ibn `Abbas and Ibn Jabir that the Prophet, peace and blessings be upon him, was born in the "year of the elephant" on the 12th of Rabee` Al-Awwal. He also received the Divine Revelation, ascended to the Heavens, migrated to Madinah and died on the 12th of Rabee` Al-Awwal.

The Prophet, peace and blessings be upon him, says that the day he was born was a special day. Since it is well known from Shari`ah that Muslims should seize the opportunity in blessed days and do good deeds, Muslims should celebrate the Prophet's birthday so as to thank Allah for guiding them to Islam through Prophet Muhammad, peace and blessings be upon him.

Therefore, celebrating the Prophet's birthday is permissible provided that it does not include committing any of the prohibited things. As for throwing banquets, this comes under the verse saying: "O ye who believe! Eat of the good things wherewith We have provided you, and render thanks to Allah if it is (indeed) He whom ye worship.þ" (Al-Baqarah: 172)

My opinion is that celebrating such a religious occasion is recommended especially nowadays for youth have become forgetful of these religious occasions and their significance because they have indulged in other celebrations.

Celebrating such a great event should be done through reading more about the Prophet's Sunnah and life, building mosques, religious institutes and doing other forms of charity work that remind people of the Prophet's life and his struggle.

Therefore, it is permissible to celebrate the Prophet's birthday as an expression of our love to him and our endeavor to follow him as an example provided that these celebrations do not involve any of the prohibited things. Some prohibited things are improper intermingling between main and women, behaving improperly at mosques and partaking in innovations such as worshiping at tombs and other things that violate the teachings of Islam. If such previously mentioned violations surpass the religious benefit realized from these celebrations, then they should be stopped in order to prevent harm and wrongdoing as indicated in the Shari`ah.


Sheikh Yusuf Al-Qaradawi adds:

We all know that the Companions of the Prophet, peace and blessings be upon him, did not celebrate the Prophet's birthday, Hijrah or the Battle of Badr, because they witnessed such events during the lifetime of the Prophet who always remained in their hearts and minds.

Sa`d Ibn Abi Waqqaas said that they were keen on telling their children the stories of the Prophet's battles just as they were keen on teaching them the Qur'an. Therefore, they used to remind their children of what happened during the Prophet's lifetime so they did not need to hold such celebrations. However, the following generations began to forget such a glorious history and its significance. So such celebrations were held as a means of reviving great events and the values that we can learn from them.

Unfortunately, such celebrations include some innovations when they should actually be made to remind people of the Prophet's life and his call. Actually, celebrating the Prophet's birthday means celebrating the birth of Islam. Such an occasion is meant to remind people of how the Prophet lived.

Allah Almighty says: "Verily in the Messenger of Allah ye have a good example for him who looketh unto Allah and the last Day, and remembereth Allah much." (Al-Ahzab: 21)þ

By celebrating the Prophet's Hijrah, we should teach them values such as sacrifice, the sacrifice of the Companions, the sacrifice of `Ali who slept in the Prophet's place on the night of the Hijrah, the sacrifice of Asmaa' as she ascended the Mountain of Thawr. We should teach them to plan the way the Prophet planned for his Hijrah, and how to trust in Allah as the Prophet did when Abu Bakr told him: "We could be seen so easily, the Prophet replied saying: "O Abu Bakr! What do you think of two when Allah is their third?" "Have no fear, for Allah is with us." (At-Tawbah: 40)

We need all these lessons and such celebrations are a revival of these lessons and values. I think that these celebrations, if done in the proper way, will serve a great purpose, getting Muslims closer to the teachings of Islam and to the Prophet's Sunnah and life.

As for celebrating `Ashooraa', the Prophet, peace and blessings be upon him, celebrated this day by fasting only. He asked the Jews why they fasted on that day and they told him that it was the day that Allah saved Moses and the people of Israel. The Prophet replied saying: "We have more of a right to Moses than you." So he fasted on that day and ordered the people to fast on that day. He also said near the end of his life: "By Allah, if I lived longer I would fast on the 9th of Muharram." That is, that he would fast on the 9th and the 10th in order to be different from the Jews who fast on the 10th only. However, some of the Sunnis celebrate `Ashura as if it were a feast. The Shi`ah consider it a day of sadness and mourning, but all such things are innovations and are completely un-Islamic.

As for the second part of the question, the exact date of the Prophet's birth is disputed , but it is most likely to be on Monday, 9th Rabee` Al-Awwal (20th or 22nd of April, 571 AC), the same year in which the invasion of the Elephants took place against the Ka`bah. And he, peace and blessings be upon him, passed away on Monday 12, Rabee` Al-Awwal in the eleventh year of Hijrah (8 June 632 AC.)

Allah Almighty knows best.

Source : http://www.sunnah.org/ibadaat/islamonline_mawlid_fatwa.htm

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:07


Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki... :roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:13


Pada 20-03-08 15:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki... :roll:



kat tempat den - perempuan memang belakang pun, begitu lah kat sekolah.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:17


Pada 20-03-08 15:13 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki... :roll:



kat tempat den - perempuan memang belakang pun, begitu lah kat sekolah.



Saya nampak dalam TV pagi tadi ada satu kumpulan ni perempuan dekat depan...Tapi bukan semua macam tu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:25


kalau macam itu kena betulkan lah... huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:30


Pada 20-03-08 15:13 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki... :roll:



kat tempat den - perempuan memang belakang pun, begitu lah kat sekolah.




rasanya mana-mana pun boleh.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:33


Pada 20-03-08 15:25 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

kalau macam itu kena betulkan lah... huhu..


Betul tu...Kalau perarakan ni ikut cara solat berjemaah dekat masjid kan elok... :welcome:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:43


Pada 20-03-08 15:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:13 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki... :roll:



kat tempat den - perempuan memang belakang pun, begitu lah kat sekolah.




rasanya mana-mana pun boleh.



erm rashdin kalau boleh elakkan berjalan di belakang perempuan ya..
terutama yang tak cukup kain tu..
menjaga pandangan mata :sopan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:49


Pada 20-03-08 15:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:13 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki... :roll:



kat tempat den - perempuan memang belakang pun, begitu lah kat sekolah.




rasanya mana-mana pun boleh.



lelaki di hadapan, bukan di belakang apatah lagi sesama ajnabi. Ye.. kena menjaga pandangan.. nafsu manusia siapa yang tahu?


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 00:13


cadanagn ukhwah untuk asingkan lelaki dan perempaun memang bagus.

cuma beeman nak syorkan supaya kita jangan berarak sambil bawa sepanduk puji nabi dan berselawat saja.sunnah nabi lah yang perlu dilaksanakan dulu.

maulid nabi bukanlah sunnah nabi cuma perkara harus yang diberi pahala kerana perbuatan yang baik dan tidak menyalahi syariat islam.

cuma beeman hairan kat golongn yang menyambut maulid nbi dengn meriah tapi lawan nabi dalam pilihanraya lantas pangkah parti thoghut yang pro rasuah dan kemugkaran.itu yang nabi marah tu.berarak macam mana pun nabi tak redha.masuk neraka juga.hukum tetap hukum(fatwa bekas mfti wilayah dan bekas mufti sabah).

sekian beeman memberi pendapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 00:55


Pada 21-03-08 00:13 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

cadanagn ukhwah untuk asingkan lelaki dan perempaun memang bagus.

cuma beeman nak syorkan supaya kita jangan berarak sambil bawa sepanduk puji nabi dan berselawat saja.sunnah nabi lah yang perlu dilaksanakan dulu.

maulid nabi bukanlah sunnah nabi cuma perkara harus yang diberi pahala kerana perbuatan yang baik dan tidak menyalahi syariat islam.

cuma beeman hairan kat golongn yang menyambut maulid nbi dengn meriah tapi lawan nabi dalam pilihanraya lantas pangkah parti thoghut yang pro rasuah dan kemugkaran.itu yang nabi marah tu.berarak macam mana pun nabi tak redha.masuk neraka juga.hukum tetap hukum(fatwa bekas mfti wilayah dan bekas mufti sabah).

sekian beeman memberi pendapat.


subjektif ini - padahal membawa sepanduk itu pun bukan ada masalahnya - orang akan membaca sepanduk itu. Jika selawat yang ditulis - orang yang menulis mendapat pahala, yang membaca juga mendapat pahala.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 01:55


Pada 21-03-08 00:55 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-03-08 00:13 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

cadanagn ukhwah untuk asingkan lelaki dan perempaun memang bagus.

cuma beeman nak syorkan supaya kita jangan berarak sambil bawa sepanduk puji nabi dan berselawat saja.sunnah nabi lah yang perlu dilaksanakan dulu.

maulid nabi bukanlah sunnah nabi cuma perkara harus yang diberi pahala kerana perbuatan yang baik dan tidak menyalahi syariat islam.

cuma beeman hairan kat golongn yang menyambut maulid nbi dengn meriah tapi lawan nabi dalam pilihanraya lantas pangkah parti thoghut yang pro rasuah dan kemugkaran.itu yang nabi marah tu.berarak macam mana pun nabi tak redha.masuk neraka juga.hukum tetap hukum(fatwa bekas mfti wilayah dan bekas mufti sabah).

sekian beeman memberi pendapat.


subjektif ini - padahal membawa sepanduk itu pun bukan ada masalahnya - orang akan membaca sepanduk itu. Jika selawat yang ditulis - orang yang menulis mendapat pahala, yang membaca juga mendapat pahala.



beeman setuju dengn pendapat tu,cuma beeman takut dan bimbang amaran nabi tentang umat akhir zaman di mana ramai org tegakkan syiar islam bukan syariatnya,ramai org junjung nama islam tapi bukan hukumnya.maka tunggulah kedatangan kiamat!!!
bila diserahkan sesuatu perkara kepada bukan ahlinya, tunggulah saat kehancuran!!!

sekian, beeman beri pendapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 02:07


Pada 20-03-08 15:43 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:13 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki... :roll:



kat tempat den - perempuan memang belakang pun, begitu lah kat sekolah.




rasanya mana-mana pun boleh.



erm rashdin kalau boleh elakkan berjalan di belakang perempuan ya..
terutama yang tak cukup kain tu..
menjaga pandangan mata :sopan:


wah, amaran keras dari kaum hawa :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-08 02:18


!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:30 , Rashdin posting:!!! QUOTE !!!
Pada 20-03-08 15:13 , Anak_Pejuang posting:!!! QUOTE !!!
Pada 20-03-08 15:07 , sailormoon posting:!!! QUOTE !!!
Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki...



kat tempat den - perempuan memang belakang pun, begitu lah kat sekolah.




rasanya mana-mana pun boleh.



erm rashdin kalau boleh elakkan berjalan di belakang perempuan ya..
terutama yang tak cukup kain tu..
menjaga pandangan mata


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :bye: :bye: :bye:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 06:18


!!! QUOTE !!!

beeman setuju dengn pendapat tu,cuma beeman takut dan bimbang amaran nabi tentang umat akhir zaman di mana ramai org tegakkan syiar islam bukan syariatnya,ramai org junjung nama islam tapi bukan hukumnya.maka tunggulah kedatangan kiamat!!!
bila diserahkan sesuatu perkara kepada bukan ahlinya, tunggulah saat kehancuran!!!


berhati-hati bila berhukum - orang yang pegang sepanduk itu benarkah mereka semuanya menjunjung pemimpin yang melanggar syariat ALLah??. Susah enta ini nanti nak minta maaf pada orang yang tersebut terlibat dalam perarakan.

Pukul borong semua ini... karang hang berhukum bukan pada tempatnya. Jadilah pendakwah yang bijak dalam berdakwah. Bukan dengan sebab kejahilan terburu-buru menulis dan berhukum, menyebabkan mad'u lari. Dan akhirnya buruklah Islam itu kerana kejahilan di dalam berdakwah. Na'uzubiLLah


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:15


Sejurus selepas kewafatan Rasulullah SAW, Abu Bakr mengajak Umar, “ayuh, mari kita ke rumah Ummu Ayman”.

Selepas disampaikan berita kewafatan Nabi SAW, Ummu Ayman menangis dengan tangisan yang berat.

“Apakah yang ibu tanggung dalam tangisanmu wahai Ummu Ayman? Apakah tidak ibu ketahui bahawa apa yang ada di sisi Allah itu adalah jauh lebih baik buat Baginda SAW?”, Abu Bakr dan Umar cuba mencungkil beban hati Ummu Ayman.

Lantas beliau berkata, “Sesungguhnya aku, demi Allah, mengetahui akan benar katamu, bahawa apa yang ada di sisi Allah adalah lebih baik buat Rasul-Nya. Tangisanku bukanlah kerana itu wahai Abu Bakr dan Umar. Akan tetapi. Aku menangis dan hiba dengan berita yang kalian bawa, kerana sesungguhnya WAHYU TELAH TERPUTUS DARI LANGIT… buat selama-lamanya…”

Tersentak Abu Bakr dan Umar… lantas mereka berdua turut menangisi hakikat kewafatan Nabi SAW pada waktu Dhuha di sore Isnin, 12 Rabi’ al-Awwal tahun ke-11H tersebut. Tiada lagi wahyu… dan moga Ummah ini dikurniakan Allah upaya hidup pada tiada lagi seorang Nabi, pembimbing jalan, pengubat lara hati… terutamanya pada hari-hari yang penuh derita ini.

Wa Shallallahu ‘ala Sayyidina Muhammad al-Nabi al-Ummi wa ‘ala Aalihi wa Sahbihi wa Sallim Tasleeman Katheera, ‘Adada Maa Ahaata Bihi ‘Ilmuhu wa Khatta bihi Qalamuhu wa Ahsaahu Kitaabuh!

- petikan al-Bidayah wa al-Nihayah oleh al-Imam Ibn Kathir

ABU SAIF @ www.saifulislam.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 11:57


Pada 20-03-08 15:43 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:13 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau boleh asingkan lelaki dan perempuan masa perarakan...Barisan perempuan sepatutnya belakang lelaki bukannya depan lelaki... :roll:



kat tempat den - perempuan memang belakang pun, begitu lah kat sekolah.




rasanya mana-mana pun boleh.



erm rashdin kalau boleh elakkan berjalan di belakang perempuan ya..
terutama yang tak cukup kain tu..
menjaga pandangan mata :sopan:




adehhh :-( :-( :-(


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 14:10


Wa Shallallahu ‘ala Sayyidina Muhammad al-Nabi al-Ummi wa ‘ala Aalihi wa Sahbihi wa Sallim Tasleeman Katheera, ‘Adada Maa Ahaata Bihi ‘Ilmuhu wa Khatta bihi Qalamuhu wa Ahsaahu Kitaabuh!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 15:02


Pada 21-03-08 11:57 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!



rasanya mana-mana pun boleh.



erm rashdin kalau boleh elakkan berjalan di belakang perempuan ya..
terutama yang tak cukup kain tu..
menjaga pandangan mata :sopan:




adehhh :-( :-( :-(



maaf ya kalau salah bahasa..
erm yang saya maksudkan semua lelaki..
kan awak kata mana-mana jalan depan belakang pun boleh..
memanglah boleh tapi sebaiknya lelaki jalan depan lah..

salam persaudaraan dari kakak sakinah :sopan:

sekian, wassalam :-)
.....................

semalam tengok konsert nasyid sempena maulidurrasul tv3..
lunak2nya suara wanita-wanita yang menyanyi.. :kelip:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

abaabil
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30613
Posting: 28
Dari: Pantai Valley

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 15:07


Assalamualaikum
Perkara ni memang dapat sambutan hangat bila menjelangnya Rabiul awal...
Saya tidaklah arif dalam bidang ini tapi bila kita tengok sambutan agak meriah...dalam hal ianya dibolehkan atau tidak, saya tidak tahu...
Memang nampak macam baik seolah-olah macam kita memperlihatkan syiar Islam dan cintakan Nabi Muhammad shallahu 'alaihi wasallam tapi adakah itu yang baginda shallahu 'alaihi wasallam mahu kita buat?
Adakah itu sunnah yang wajib kita ikut? Atau kita hanya mereka-reka satu amalan yang tidak pernah dtunjukkan oleh Rasulullah shallahu 'alaihi wasallam?
Dalam hal ini saya menganggap perkara ini adalah 'perkara baharu' dalam agama, iaitu perkara yang tidak ditunjukkan oleh Al-Quran dan Sunnah yang sahih.
Jangan sampai nanti anak cucu kita akan menjadi seperti Nasrani yang terlalu mengagungkan Isa 'alaihisalam sehingga dia dianggap sebagai tuhan.
Saya mencadangan supaya kita semua kembali kepada Al-Quran dan Sunnah yang sahih dalam pada mana kita berusaha untuk mencintai Rasulullah shallahu 'alaihi wasallam.
Apa pun, ini adalah pendapat saya, tuan-tuan boleh menolaknya jika tuan-tuan mempunyai pendapat yang berbeza.

Dan Allah Maha Mengetahui...


-----------------
Aku Si Tukang Kebun, Berlantaikan Bumi, Berbumbungkan Langit. Aku Tetap Berkebun.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abaabilProfil   Hantar PM kepada abaabil   Pergi ke abaabil's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 15:15


Biarlah negara kita nak sambut. Saya rasa tak salah. Biar nampak kesungguhan kita menghargai dan merai tarikh kelahiran Baginda. memang Baginda suka pada sikap yang sederhana, tetapi kalau kita sambut suram...tak ok juga, kan? biar sentuhannya di rasai. sebab itulah media pun ambil peranan juga..

kalau tak mungkin ada anak muda yang tak tahupun tarikh ini..

kita buat pun ada perarakan, salawat dan semuanya..bukan ada yang tak baik, pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-08 02:16


!!! QUOTE !!!

Perkara ni memang dapat sambutan hangat bila menjelangnya Rabiul awal...
Saya tidaklah arif dalam bidang ini tapi bila kita tengok sambutan agak meriah...dalam hal ianya dibolehkan atau tidak, saya tidak tahu...
Memang nampak macam baik seolah-olah macam kita memperlihatkan syiar Islam dan cintakan Nabi Muhammad shallahu 'alaihi wasallam tapi adakah itu yang baginda shallahu 'alaihi wasallam mahu kita buat?
Adakah itu sunnah yang wajib kita ikut? Atau kita hanya mereka-reka satu amalan yang tidak pernah dtunjukkan oleh Rasulullah shallahu 'alaihi wasallam?
Dalam hal ini saya menganggap perkara ini adalah 'perkara baharu' dalam agama, iaitu perkara yang tidak ditunjukkan oleh Al-Quran dan Sunnah yang sahih.
Jangan sampai nanti anak cucu kita akan menjadi seperti Nasrani yang terlalu mengagungkan Isa 'alaihisalam sehingga dia dianggap sebagai tuhan.
Saya mencadangan supaya kita semua kembali kepada Al-Quran dan Sunnah yang sahih dalam pada mana kita berusaha untuk mencintai Rasulullah shallahu 'alaihi wasallam.
Apa pun, ini adalah pendapat saya, tuan-tuan boleh menolaknya jika tuan-tuan mempunyai pendapat yang berbeza.

Dan Allah Maha Mengetahui...

ini fikrah Wahabi yang cuba meracuni umat Islam...

admin kalau boleh deletekan komen ababil ni...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 22-03-08 12:05


assalamualaikum
saya rasa SN yang diedarkan semalam mempunyai jawapan komprehensif bagi memahami masalah maulid ini. sila baca

HUKUM MENYAMBUT MAULID AL-RASUL

Saban tahun kita menyaksikan hari kelahiran Junjungan Besar kita, Rasulullah Sallallahu alaihi wa
Sallam disambut dengan penuh meriah. Bukan sahaja di Malaysia, malah di banyak negara umat Islam lainnya,
sambutan kelahiran Nabi Muhammad Sallallahu alaihi wa Sallam atau lebih dikenali dengan maulid al-Rasul
diraikan dengan mengadakan perarakan secara beramai-ramai oleh umat Islam. Di ibu negara tahun ini, seramai
10,000 orang dijangka menyertai perarakan dan perhimpunan peringkat kebangsaan di Stadium Putra, Bukit Jalil,
bertemakan ‘Menjana Ummah Gemilang’. Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim),
Najibah Abdul Mutalib, berkata majlis sambutan akan dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan
Zainal Abidin. “Perarakan akan disertai 103 kontinjen daripada jabatan kerajaan, badan berkanun, swasta,
pertubuhan, kelab, institusi pengajian tinggi, institusi latihan dan kemahiran serta pelajar sekolah dari sekitar
Lembah Klang, katanya dalam satu kenyataan. Mereka akan memulakan perarakan sambil berselawat dari padang
letak kereta, Stadium Hoki ke Stadium Putra .
Dalam pada umat Islam sibuk meraikan sambutan maulid al-Rasul, tidak banyak di kalangan mereka yang
mengambil inisiatif untuk mengkaji sama ada tindakan mereka ini bertepatan dengan Islam atau tidak. Jarang
sekali mereka membuka kitab dan hadis untuk meneliti apakah hukumnya menyambut hari kelahiran Nabi
Muhammad Sallallahu alaihi wa Sallam. Kebanyakan kaum Muslimin lebih suka mengambil sikap untuk bertaklid
buta dan hanya mengikut sahaja apa yang dilakukan oleh orang lain. Bagi sebahagian yang lain pula, walaupun
tidak setuju dengan apa yang dilihat di depan mata, tetapi tidak cukup berani untuk mengambil tindakan menentang
arus. Masih ramai dari kalangan kaum Muslimin yang kerana ‘mengikut arahan’, terpaksa pejam mata dan turun
untuk berarak. Bagaimanapun, suatu yang tidak dapat dipertikaikan dewasa ini adalah, kita menyaksikan semakin
ramai dari kalangan umat Islam yang sudah mula mempersoalkan sambutan maulid al-Rasul ini, walaupun
sebahagian besar masih lagi suka menjadi pak turut. Atas dasar ini, Sautun Nahdhah minggu ini akan menyuntik
sedikit kesedaran kepada kaum Muslimin agar pemikiran yang masih lagi terkongkong dengan kejahilan,
kemalasan dan kejumudan akan kembali kepada hukum Allah yang benar di dalam menilai setiap tindakan yang
akan diambil.
HUKUM MENYAMBUT MAULID AL-RASUL
Sejarah Sambutan Maulid al-Rasul
Sesungguhnya bagi setiap orang yang memerhatikan
hadis Nabi Sallallahu alaihi wa Sallam dan sirah
baginda, maka ia akan mengetahui bahawa Nabi sama
sekali tidak pernah memerintahkan perayaan/
peringatan maulid (kelahiran) baginda. Akan tetapi
orang-orang yang berdusta atas nama Rasul telah
meriwayatkan banyak hadis maudhu’ (palsu) yang tidak
pernah dikenal atau dihafal oleh para muhaddisin,
kemudian dijadikan mereka sebagai dasar perayaan/
sambutan maulid Nabi, seperti hadis (palsu),
“Barangsiapa yang mengagungkan hari kelahiranku,
maka wajib baginya (mendapat) syafaatku pada hari
Kiamat” atau hadis palsu, “Barangsiapa yang
menginfaqkan satu dirham pada hari kelahiranku,
seakan-akan ia menginfaqkan emas seberat gunung
Uhud”. Terlaknatlah mereka yang sengaja mendustakan
Rasulullah dengan meriwayatkan hadis-hadis yang tidak
pernah diucapkan oleh baginda. Dosanya di sisi Allah
amat besar, sebagaimana disabdakan oleh Rasulullah
dalam hadis mutawatir yang masyhur, “Barangsiapa
yang berdusta atasku secara sengaja, maka siapkanlah
tempat duduknya di neraka”.
Rasulullah tidak pernah mengagungkan hari lahir
baginda. Baginda juga tidak pernah
mengkhususkannya dengan apa-apa aktiviti taqarrub
(mendekatkan diri kepada Allah) baik solat, puasa, zikir,
membaca al-Quran mahupun mengadakan perarakan.
Baginda juga tidak pernah memerintahkan kepada
kaum Muslimin untuk menyambut/merayakan hari
kelahiran baginda. Juga, baginda tidak pernah
memerintahkan untuk melakukan perkara di atas atau
untuk bersedekah, memberi makan atau menyembelih
haiwan. Maka termasuk suatu yang pasti bahawa Nabi
Sallallahu alaihi wa Sallam tidak pernah menyambut
hari kelahiran baginda. Kaum Muslimin juga tidak
melakukannya selama masa Nabi masih hidup atau
sehingga tiga generasi sesudah itu, walhal mereka
adalah generasi terbaik yang dijamin oleh Rasulullah,
sebagaimana sabdanya, “Sebaik-baik manusia adalah
generasiku, kemudian generasi berikutnya, kemudian
generasi berikutnya, kemudian datang kaum yang
tidak ada kebaikan di dalamnya” .
Bagi mereka yang mengamati sejarah, mereka akan
dapati bahawa acara sambutan maulid al-Rasul
tidaklah masuk ke negeri kaum Muslimin kecuali pada
Suara Kebangkitan
www.mykhilafah.com
masa kebelakangan sesudah itu, kerana terpengaruh
dengan orang-orang Nasrani yang menyambut
kelahiran Nabi Isa alaihi salam. Menurut catatan
sejarah, orang yang pertama sekali mengadakan acara
sambutan ini adalah al-Muiz Lidinillah al-Fathimi pada
tahun 362H di Mesir. Dia adalah seorang dari aliran
Ismailli bathini yang mengikuti fahaman kebatinan dari
aliran Ismailiyyah yang telah keluar dari Islam. Perayaan
ini terus berlangsung sehinggalah dibatalkan oleh
panglima pasukan yang mulia Badrul Jamali pada
tahun 488H di masa Khalifah Al-Musta’li Billah. Keadaan
ini tidak bertahan lama sehingga perayaan ini
diamalkan semula pada tahun 495H. Manakala di Iraq,
orang yang pertama mengadakan sambutan maulid
Nabi adalah Raja Al-Muzaffar Abu Said Kukuburiy bin
Zainuddin Ali bin Baktakin pada abad ketujuh hijrah,
namun ada pendapat yang menyatakan pemulanya
adalah Syeikh Umar bin Muhammad al-Mala’ al-Irbali
di kota Irbil, Iraq. Diriwayatkan dari Ibnu Katsir, “bahawa
dia (Al-Muzaffar) melakukan perayaan maulid Nabi
pada bulan Rabiul Awal dengan perayaan yang meriah”
.
Ibnu Khalkan menyebutkan dalam Wafiyyati al-A’yan,
bahawa al-Hafiz Ibnu al-Khatthab bin Duhayyah datang
dari Maghribi dan masuk ke negeri Syam dan sampai
ke Iraq pada tahun 604H. Di Iraq, dia mendapati
penguasa Iraq Muzaffaruddin bin Zainuddin meyakini
maulid Nabi, maka ia menulis kitab kepadanya, al-
Tanwir Fi Maulidi al-Basyiri al-Nadiri dan ia
membacakannya sendiri kepada Muzaffar, lalu Muzaffar
membalasnya dengan seribu dinar .
Para ulama ahli sejarah bersepakat bahawa yang
pertama kali melakukan sambutan maulid al-Rasul,
kemudian berkembang di tengah-tengah kaum
Muslimin, adalah golongan al-Ubaidiyyun di Mesir dari
kelompok Ismailiyyah yang kafir (lebih dikenali dengan
sebutan al-Fathimiyyun) yang keberadaannya
merupakan bencana bagi kaum Muslimin. Mereka
memisahkan Mesir dari Khilafah Abbasiyyah dan
mendirikan di sana sebuah negara khas yang bercirikan
kelompok mereka sahaja. Aliran kebatinan ini, setelah
mendapat kuasa, mereka berusaha merubah Daulah
Islam menjadi negara kebatinan kufur dan berjalan
sesuai dengan hukum-hukum mereka yang batil.
Termasuk di antara bid’ah yang mereka ada-adakan
adalah perayaan hari al-Ghadir, hari raya Nairuz (hari
raya Parsi), hari raya al-Khamis (termasuk hari raya
Nasrani) yang mereka jadikan salah satu dari hari raya
kaum Muslimin. Mereka juga turut menyambut hari
kelahiran Ali bin Abi Thalib, al-Hassan, al-Hussin,
Fathimah, maulid Khalifah al-Qaim bi Amrillah, hari raya
tahun baru Hijrah dan lain-lain lagi.
Pendapat Ulama Tentang Maulid al-Rasul
Terdapat perbezaan pendapat di kalangan ulama
tentang hukum menyambut maulid Nabi, tetapi
disebabkan keterbatasan ruang, kami hanya akan
mengutip beberapa pendapat yang masyhur sahaja.
Al-Hafiz Ibnu Hajar, Ibnu al-Haj, Ibnu Katsir, Ibnu Abaad,
Ibnu Marzuq, al-Subki, Abu Syamah (guru Imam Nawawi),
Ibnu Duhayyah, al-Suyuthi, al-Sakhawi dan beberapa
ulama lain lagi membolehkan sambutan hari kelahiran
Nabi dengan syarat sambutan tersebut bersih dari
segala aktiviti kemungkaran. Manakala Syeikhul Islam
Ibnu Taimiyah, al-Syatibi, al-Abdari dan beberapa ulama
lain mengharamkan sambutan maulid ini. Al-Hafiz Ibnu
Hajar, Ibnu al-Haj dan al-Sakhawi setuju bahawa
sambutan maulid al-Rasul adalah bid’ah kerana tidak
pernah dilakukan pada zaman Rasulullah, tidak pula
pada zaman sahabat dan generasi sesudah mereka.
Namun begitu, mereka menilai bahawa sambutan
maulid Nabi ini sebagai bid’ah hasanah (bid’ah yang
baik), dan akan menjadi bid’ah dhalalah (bid’ah yang
sesat) jika mengandungi kemungkaran. Sebahagian
besar ulama memandang bahawa sambutan maulid
al-Rasul adalah bid’ah muharramah (bid’ah yang
haram). Mereka juga berpendapat bahawa segala
perbelanjaan harta (infaq) untuk sambutan maulid
adalah haram. Yang paling masyhur di antara para
ulama yang menyatakan hal ini merupakan bid’ah
dhalalah adalah Tajudin Umar bin Ali al-Lakhami al-
Sakandari al-Maliki yang terkenal dengan panggilan al-
Fakihani. Beliau mengarang kitab berjudul al-Maurid fi
al-Kalami ala Amali al-Maulid yang memuat jawapan
dari pelbagai pertanyaan oleh masyarakat.
Di dalam kitab tersebut, terdapat soalan tentang maulid
berbunyi; “apakah ada dasarnya menurut syara’ ataukah
hal itu merupakan bid’ah dalam agama?”. Maka Tajudin
menjawab, “Saya tidak mengetahui adanya dasar syar’i
untuk sambutan maulid baik dalam Al-Kitab mahupun
Sunnah, begitu pula tidak ada satu riwayat pun dari
salah seorang ulama umat yang menjadi teladan dalam
urusan agama, yang berpegang teguh pada atsar
(peninggalan khazanah) orang-orang terdahulu yang
mendukung, bahkan hal itu (sambutan maulid)
merupakan bid’ah. Bukan termasuk kewajipan yang
sesuai dengan ijmak, tidak pula sunnah kerana hakikat
dari sunnah (mandub) adalah tuntutan syara’ tanpa
adanya celaan bagi yang meninggalkannya. Mereka
yang mengadakan maulid tidak mendapat izin dari
syara’ untuk menyambutnya. Para sahabat tidak pernah
melakukannya, begitu pula para tabi’in tidak
melakukannya. Para ulama pun tidak melakukannya.
Begitulah sesuai yang saya ketahui...” . Imam Suyuthi
sendiri mengarang makalah tentang maulid dengan
judul Husnu al-Qasdi fi Amali al-Maulid, di mana di
dalamnya beliau menjawab hukum maulid di mana
beliau cenderung kepada membolehkannya. Imam
Suyuthi menilai berkumpulnya manusia untuk
membaca Al-Quran dan pelbagai riwayat atau khabar
(hadis) Rasulullah, kemudian ada jamuan makan di
dalamnya sebagi bid’ah hasanah, sebab di dalamnya
terdapat pengagungan terhadap kedudukan Rasulullah
dan menampakkan kegembiraan akan kelahiran
baginda. Beliau mengupas pendapat al-Fakihani dan
membantahnya.
Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah yang hidup hingga awal
abad ketujuh hijriyah (meninggal tahun 728H) pula
berpendapat, “Apa yang diada-adakan oleh sebahagian
orang dalam aktiviti maulid, kadang-kadang
menyerupai Nasara dalam menyambut kelahiran Nabi
Isa as, dan kadang-kadang sebagai ungkapan
Suara Kebangkitan
www.hizb-ut-tahrir.info
kecintaan dan pengagungan kepada Nabi, bukan untuk
bid’ah seperti menjadikan hari kelahiran baginda
sebagai hari raya Nabi (maulid), meskipun tanggal
kelahiran baginda masih diperselisihkan oleh ulama.
Namun sesungguhnya sambutan maulid itu tidak
pernah dilakukan oleh orang-orang terdahulu dari
generasi salaf (sahabat, tabi’in dan tabi’i tabi’in) padahal
merekalah yang lebih berhak melakukannya jika itu
diperlukan, dan tidak ada suatu apa pun yang dapat
mencegah mereka melakukannya. Andaikata itu
merupakan satu kebaikan yang pasti atau kuat dugaan
kebenarannya, nescaya generasi salaflah yang paling
berhak dari kita untuk melakukannya, kerana mereka
termasuk orang-orang yang paling kuat kecintaannya
dan pengagungannya kepada Nabi dan dari segi
mengerjakan kebaikan, mereka lebih memerhatikan
hal ini dari generasi-generasi Islam lainnya.
Kesempurnaan dan kecintaan kaum Muslimin dan
pengagungan mereka kepada Nabi seharusnya
nampak dalam peneladanan, ketaatan dan
pelaksanaan perintah Rasul. Termasuk dalam hal ini
adalah menghidupkan sunnah Nabi baik secara batin
(dalam diri) mahupun zahir (dalam realiti kehidupan),
menyebarkan risalahnya serta berjihad dalam
penyebaran risalah itu dengan hati, tangan dan lisan.
Itulah cara orang-orang terdahulu...” .
Berpegang Kepada Dalil, Jangan Bertaklid Buta
Sesungguhnya dalam apa jua perkara yang
diperselisihkan oleh umat Islam, maka wajiblah
dikembalikan kepada Allah dan Rasul. Firman Allah,
“...jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka
kembalikanlah ia kepada Allah (Al-Quran) dan Rasul
(Al-Sunah) jika kamu benar-benar beriman kepada
Allah dan Hari Akhir...” . “Tentang
suatu apa pun yang kamu berselisih, maka hukumnya
(terserah) kepada Allah” . Atas
dasar ini, maka marilah kita mengembalikan perkara
ini (sambutan maulid al-Rasul) kepada Kitabullah dan
Sunah RasulNya. Di dalam KitabNya, Allah
mengingatkan kita bahawa, “Dan apa sahaja yang
dibawa (diperintahkan) oleh Rasul kepadamu, maka
ambillah (laksanakanlah) ia, dan apa sahaja yang
dilarangnya, maka tinggalkanlah ia” . Allah juga berfirman, “Dan hendaklah orangorang
menyalahi perintah Rasul takut akan ditimpa
fitnah atau ditimpa azab yang pedih” . Sambutan maulid al-Rasul ini pastinya bukan
perkara yang didatangkan oleh Rasulullah kerana tidak
ada seorang pun yang meriwayatkan bahawa
Rasulullah pernah menyatakan atau melakukan atau
memerintahkan atau menunjukkan persetujuannya
terhadap sambutan hari lahir baginda.
Dengan merujuk kepada Al-Sunnah pula, kita tidak akan
menjumpai nas yang menjelaskan Rasulullah
menyambut hari kelahiran baginda atau memerintahkan
umatnya untuk menyambutnya. Tidak pula kita dapati ia
disambut oleh para Khulafa’ Rasyidin atau sahabatsahabat
yang lain, tidak juga oleh para tabi’in mahupun
tabi’ihim bi ihsan (generasi sesudahnya yang mengikut
mereka dengan baik). Dengan ini, amatlah jelas bagi
mereka yang berakal bahawa sambutan maulid al-
Rasul merupakan perkara yang tidak pernah dikenal
pada masa awal Islam, sehingga dapat dikatakan
secara pasti bahawa sambutan maulid al-Rasul ini
adalah termasuk dalam perkara bid’ah. Di sini timbul
satu persoalan bagi mereka yang membolehkan
sambutan maulid al-Rasul ini atas niat ibadah atau
taqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah. Apakah
hukumnya? Sebenarnya hal inilah justeru yang dengan
sendirinya menjadikan perkara ini sebagai bid’ah,
kerana bid’ah itu bermaksud suatu perbuatan yang
dilakukan seseorang dengan niat beribadah dan
bertaqarrub kepada Allah tetapi tanpa didasari oleh dalil
syara’. Agar ibadah dikatakan benar dan sah, maka
mestilah ada nas yang membenarkannya. Ibadah
adalah termasuk di dalam persoalan yang bersifat
tauqifiyyah (telah ditetapkan oleh Allah dan di ambil
seadanya, tanpa boleh diubah, ditambah atau
dikurangi). Kita tidak boleh melakukan ibadah, kecuali
dengan cara (kaifiyat) yang telah ditunjukkan oleh Rasul
kepada kita sahaja. Jika seseorang beribadah kepada
Allah dengan caranya sendiri (tanpa ada nas), maka
dia telah mengikut hawa nafsu dan akan tergolong ke
dalam ahlu al-bid’ah. Na’uzubillah min zalik. Segala
jenis ibadah dan bentuk taqarrub illallah wajiblah
dilakukan mengikut Rasulullah secara tauqifi
(seadanya).
Jadi, sekiranya seseorang Muslim berniat ingin
beribadah dan ingin bertaqarrub kepada Allah tetapi
dengan cara yang tidak pernah disyariatkan oleh Allah
maka hal inilah yang justeru disebut bid’ah. Adapun
pandangan sesetengah ulama’ yang mengatakan
bahawa ada terdapat perbuatan yang disebut bid’ah
hasanah (bid’ah yang baik), maka hal ini mestilah
dikembalikan kepada nas dengan cara yang benar,
sesuai dengan sabda Rasulullah, “Setiap (perbuatan)
bid’ah itu sesat” . Inilah
yang hak/benar (yakni) setiap bid’ah itu adalah sesat
dan tidak ada pada hakikatnya yang disebut di
dalamnya bid’ah yang baik. Sabda Rasulullah lagi,
“Barangsiapa yang melakukan suatu perbuatan tanpa
didasari perintah dari kami maka perbuatan tersebut
tertolak” .
Di samping termasuk di dalam hal bid’ah, sambutan
maulid al-Rasul ini juga boleh menjerumuskan
seseorang Muslim itu kepada tasyabbuh bil kuffar
(menyerupai orang-orang kafir) jika ia disambut dengan
niat ke arah itu. Jika kita mengamati sambutan maulid
Nabi yang dirayakan sejak dahulu lagi maka kita akan
dapati sebahagian dari umat Islam melakukan hal ini
sebagai sikap taqlid dan menyerupai orang-orang
Nasrani yang merayakan hari Krismas bagi menyambut
kelahiran Nabi Isa. Hal ini pernah terjadi ke atas kaum
Muslimin di masa kemunduran berfikir melanda
mereka, sehingga mereka berkata, “Nabi Muhammad
lebih utama dari Nabi Isa, jadi mengapa mereka boleh
memuliakan Isa dan kita tidak boleh memuliakan Nabi
Muhammad?” . Dengan analogi yang salah dan tidak
berdasarkan nas ini, mereka menganggap bahawa
Penyalinan semula artikel ini amat dialu-alukan. Semoga usaha anda dapat mengembangkan dakwah
Islam dan diredhai Allah swt. Tiada Hakcipta dalam Islam. Sebarang pertanyaan dan komen, sila emailkan
: [email protected]. Sebarang pandangan SMS : taip HTM & hantar ke 32244 atau dengan melayari www.mykhilafah.com
Nasyrah Mingguan:
www.hizb-ut-tahrir.info
Hizbut Tahrir
MALAYSIA
ianya adalah baik jika diadakan. Bagi mereka yang
melakukan hal ini berdasarkan analogi tersebut maka
mereka telah termasuk ke dalam perbuatan yang haram
kerana menyerupai orang-orang kafir. Banyak hadis
sahih yang melarang tasyabbuh bil kuffar ini. Di
antaranya, “Tidak termasuk golongan kita orang yang
menyerupai kaum lain” dan “Barangsiapa yang
menyerupai sesuatu kaum, maka ia termasuk salah
seorang dari mereka” .
Rasulullah begitu menekankan perlunya kita berbeza
dari golongan kafir sehingga orang-orang Yahudi pernah
berkata, “Muhammad ini tidak meninggalkan sesuatu
urusan kita melainkan melakukan hal-hal yang
sebaliknya”.
Dengan ini, amatlah jelas bahawa sambutan maulid
Nabi ini tidak termasuk bahagian dari ajaran Islam,
malah merupakan satu hal yang bid’ah dan tasyabbuh
bil kuffar yang mesti ditinggalkan. Bagi yang
melakukannya kerana ingin memuliakan Rasulullah,
maka ingin kami tegaskan di sini bahawa memuliakan
Rasul itu memanglah wajib, tetapi ia hendaklah
dilakukan dengan cara yang telah ditetapkan oleh
syara’, bukan mengikut hawa sendiri. Sesungguhnya
memuliakan Nabi itu adalah dengan mengikuti dan
berpegang teguh kepada segala sunnahnya, baik itu
perkataan, perbuatan ataupun taqrir (pembenaran)
baginda. Memuliakan Rasul juga boleh dilakukan
dengan cara membaca selawat ke atas baginda di
setiap waktu, bukan hanya di hari maulid baginda.
Firman Allah, “Allah dan malaikatNya berselawat
kepada Nabi (Muhammad Sallallahu alaihi wa Sallam).
Wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu
kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan
penghormatan yang sepenuhnya” . Kaum Muslimin di zaman Rasulullah begitu
berhati-hati dalam melakukan sebarang perbuatan
kerana bimbang akan melakukan bid’ah. Pernah
diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim bahawa
para sahabat pernah bertanya, “Wahai Rasulullah,
bagaimanakah caranya untuk kami ucapkan selawat
untukmu? Maka Nabi pun mengajarkan mereka
caranya...” .Terdapat banyak lagi hadis yang
menjelaskan keutamaan berselawat kepada Rasul di
setiap waktu, namun apa yang jelas, perbuatan selawat
sekalipun, haruslah mengikuti dalil-dalil syara’ yang
telah ditetapkan. Malangnya kini umat Islam terlalu
berpegang kepada fatwa-fatwa yang kadangkalanya
terpesong jauh dari hukum syara’ dan umat Islam
terlalu banyak bertaqlid buta tanpa mengkaji sendiri
dengan lebih mendalam akan dalil-dalil bagi setiap
perbuatan yang ingin dilakukan mereka. Keadaan
menjadi lebih parah apabila para pemerintah dan
ulama yang ada membenarkan, dan lebih buruk
mengarahkan perkara ini tanpa mengkaji nas-nas
dengan terperinci akan kebolehannya. Islam di ambil
hanya di dalam bentuk untuk memuaskan kehendak
kerohanian atau untuk memenuhi gharizah tadayyun
(naluri beragama) semata-mata, tanpa diambil sebagai
hukum-hakam untuk menyelesaikan seluruh
permasalahan manusia.
Bagi para ulama dan juga kaum Muslimin yang
membolehkan sambutan maulid al-Rasul dengan
alasan masih terdapat syubhat al-dalil di dalamnya,
maka semoga hal tersebut dapat menjadi hujah dan
alasan yang membebaskan mereka di sisi Allah nanti
kerana hal itu dibolehkan/dilakukan atas dorongan
kecintaan, penghormatan dan keagungan mereka
kepada Rasulullah; atau dengan maksud untuk
bersyukur kepada Allah di atas kurnia yang diberikanNya
kepada kaum Muslimin dengan dilahirkan seorang
manusia yang paling mulia di muka bumi yang mana
kita telah menjadi umatnya. Namun mesti diperhatikan
di sini bahawa para ulama yang membolehkan
diadakannya sambutan maulid Nabi ini telah
mensyaratkan bahawa ia mestilah bersih dari segala
kemungkaran seperti zikir yang menyesatkan, ratapan,
tangisan yang berlebih-lebih, nyanyian, iktilath
(percampuran antara lelaki dan perempuan), tabarruj
(bersolek dan menghiaskan diri - bagi perempuan) dan
lain-lain kemungkaran lagi.
Khatimah
Wahai kaum Muslimin! Demikianlah hukum mengenai
sambutan maulid al-Rasul. Janganlah hendaknya
kalian memperbesar-besarkan hari kelahiran Nabi
walhal dalam masa yang sama sunnah Nabi kalian
tinggalkan. Yang lebih utama dan sewajibnya diambil
oleh kalian adalah apa jua yang dibawa oleh Rasulullah
kepada kalian berupa perkataan, perbuatan dan taqrir
(pembenaran) baginda. Inilah sunnah Nabi Sallallahu
alaihi wa Sallam yang wajib kalian ikuti. Rasulullah
bukan sahaja seorang ahli ibadah, malah baginda
adalah juga seorang suami, seorang ayah, seorang
ahli politik yang agung dan seorang ahli perang.
Rasulullah adalah seorang pendakwah, pembawa
risalah Allah, penyebar Islam dan pembawa rahmat ke
seluruh alam. Rasulullah tidak pernah berhenti
berdakwah sejak baginda di angkat oleh Allah menjadi
RasulNya, Rasulullah berdakwah dalam rangka untuk
meninggikan kalimah Allah dan menerapkan segala
hukum-hakam Allah di muka bumi, tidak berehat (dari
dakwah) dan tidak mengenal penat dan lelah,
menghadapi segala cabaran dan penderitaan. Inilah
sunnah Rasul Sallallahu alaihi wa Sallam yang wajib
diteladani oleh umat Islam, bukan hanya sekadar
mengingati dan menyambut tarikh kelahiran baginda,
namun berdiam diri dari semua yang lain.
“Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri
teladan yang baik bagi kalian (iaitu) bagi orang yang
mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) Hari
Kiamat dan dia banyak menyebut Allah” .

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 23:11


Dr. Yusuf Qaradhawi, Ketua Persatuan Ulama Islam Internasional, membolehkan perayaan maulid Nabi Muhammad saw. Perayaan seperti itu dibolehkan guna megingat kembali sirah perjuangan Rasulullah saw, kepribadian Rasulullah saw yang agung, dan misi yang dibawanya dari Allah swt kepada alam semesta. Menurut Qaradhawi, perayaan Maulid Nabi saw tidak termasuk dalam kategori bid’ah.

Dalam fatwanya, Qaradhawi melandaskan pendapatnya dengan mengatakan bahwa memperingati kelahiran Rasulullah saw adalah mengingatkan umat Islam terhadap nikmat luar biasa kepada mereka.“Mengingat nikmat Allah adalah sesuatu yang disyariatkan, terpuji dan memang diperintahkan. Allah swt memerintahkan kita untuk mengingat nikmat Allah swt, ” ujar Qaradhawi.

Namun demikian, Qaradhawi juga mengatakan bahwa peringatan Maulid Nabi saw jangan sampai dicampur dengan ragam kemungkaran dan penyimpangan syariat serta melakukan apa yang tidak diberikan kekuatan apapun oleh Allah swt.

“Menganggap peringatan Maulid adalah bid’ah dan semua bid’ah itu sesat dan tempatnya di neraka, itu tidak benar sama sekali. Yang kita tolak adalah mencampur peringatan itu dengan berbagai penyimpangan syariah Islam dan melakukan sesuatu yang tidak diberi kekuasaan apapun oleh Allah swt seperti yang terjadi di sebagian tempat, ” kata Qaradhawi.

Fatwa Qaradhawi dikeluarkan untuk menjawab pertanyaan sejumlah umat Islam yang menanyakan, “Apa hukumnya merayakan maulid Nabi saw dan perayaan Islam lainnya, seperti perayaan tahun baru hijriyah, isra mi’raj dan lainnya?” Maka, Qaradhawi menjawab antara lain bahwa, “Mengingat nikmat itu diperintahkan, terpuji dan memang dianjurkan. Mengingatkan umat Islam dengan berbagai peristiwa penting dalam sejarah Islam yang di dalamnya terdapat pelajaran yang bermanfaat, bukan sesuatu yang tercela, dan tidak bisa disebut sebagai bid’ah atau kesesatan.”

Ia menambahkan, “termasuk hak kami adalah mengingat sirah perjalanan Rasulullah saw dalam ragam peringatan. Ini bukan peringatan yang bid’ah. Karena kita mengingatkan manusia dengan sirah nabawiyah yang mengikatkan mereka dengan misi Muhammad saw. Ini adalah kenikmatan luar biasa. Adalah dahulu para sahabat radhiallahu anhum kerap mengingat Rasulullah saw dalam beragam kesempatan.”

Di antara contohnya, Qaradhawi menyebutkan, perkataan shahabi Sa’d bin Abi Waqash radhallahu anhu, “Kami selalu mengingatkan anak-anak kami dengan peperangan yang dilakukan Rasulullah saw sebagaimana kami menjadikan mereka menghafal satu surat dalam Al-Quran.” Ungkapan ini, menurut DR. Qaradhawi menjelaskan bahwa para sahabat kerap menceritakan apa yang terjadi dalam perang Badar, Uhud dan lainnya, kepada anak-anak mereka, termasuk peristiwa saat perang Khandaq dan bye’atur Ridhwan.”

http://www.eramuslim.com/berita/int/8320132054.htm

*bila tengok sambutan kat tv,nak tergelak guling-guling bila ada satu sepanduk dari jabatan mana entah letak "Islam Hadhari Menjana Ummah Gemilang"...bodek tahap dewa~

:-D

!!! QUOTE !!!

Dalam hal ini saya menganggap perkara ini adalah 'perkara baharu' dalam agama, iaitu perkara yang tidak ditunjukkan oleh Al-Quran dan Sunnah yang sahih.


hehehehehehe.....ada orang lagi hebat dari Dr Yusof Qardhawi.... :-D

!!! QUOTE !!!

Saya tidaklah arif dalam bidang ini tapi bila kita tengok sambutan agak meriah...dalam hal ianya dibolehkan atau tidak, saya tidak tahu...


kalau dah tau tak arif , awat mandai mandai tulih ayat ni.maksudnya kamu lagi arif lah dah khatam semua kitab hadis , Al-Quran dan ulama terdahulu dari semua aspek,dari segi nahu,asbab,hafalan,usul fiqh,balaghah semua kan?

!!! QUOTE !!!

Dalam hal ini saya menganggap perkara ini adalah 'perkara baharu' dalam agama, iaitu perkara yang tidak ditunjukkan oleh Al-Quran dan Sunnah yang sahih.


sat lagi ada lah yang nak mai tambah,Yusof Qardhawi ni bukannya maksum.pendapatnya boleh tertolak.Imam Syafie pun cakap lempar pendapatnya ke dinding...blablablabla.....kalau dah jenis ketegag,tak boleh kata apa dah......


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 00:05


nak tambah sikit lagi....
baru dapat tadi...kalau paste letak kat sini...panjang sangat...jadi molek kalau kita baca kat link beliau..

syukran

http://alexandaricairo.blogspot.com/2007/03/menyambut-kekasih-dengan-kecermatan.html


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 23-03-08 08:24


Maulid ni pun nak bertekak ke. Paling sedih ada yang sekadar menyandarkan pandangan pada ulama, Dr yusof qardhawy sebagai contoh. Tak salah mengambil pandanagan beliau tetapi atas kekuatan nas yang dibawa dan setelah kita kaji. ini yang saya lihat ada yang menyandarkan kpada DYQ kerana dia ulama' tetapi bukan bersandarkan hasil kekuatan nas yang dibawa setelah dikaji. jika begini kita berdalil, jelas kita taksub pada ulama' tertentu, maka rosaklah hukum. bayangkan jika setiap orang taksub ikut ulama masing-masing tanpa melihat dalial manakah yang terkuat. sampai dalil tak kuat pun nak dipertahankan kerana dah taksub dengan ulama' tertentu, nauzubillah.
Pendapat Ulama Tentang Maulid al-Rasul Terdapat perbezaan pendapat di kalangan ulama tentang hukum menyambut maulid Nabi.

Al-Hafiz Ibnu Hajar, Ibnu al-Haj, Ibnu Katsir, Ibnu Abaad, Ibnu Marzuq, al-Subki, Abu Syamah (guru Imam Nawawi), Ibnu Duhayyah, al-Suyuthi, al-Sakhawi dan beberapa ulama lain lagi membolehkan sambutan hari kelahiran Nabi dengan syarat sambutan tersebut bersih dari segala aktiviti kemungkaran.
Manakala Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah, al-Syatibi, al-Abdari dan beberapa ulama lain mengharamkan sambutan maulid ini.

Apapun tak guna kalau sekadar maulid saja yang gile2 disambut, tapi hukum2 lain dilantarkan begitu saja malah ditongsampahkan. itulah ISLAM HADHARI.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 11:23


Pada 21-03-08 06:18 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

beeman setuju dengn pendapat tu,cuma beeman takut dan bimbang amaran nabi tentang umat akhir zaman di mana ramai org tegakkan syiar islam bukan syariatnya,ramai org junjung nama islam tapi bukan hukumnya.maka tunggulah kedatangan kiamat!!!
bila diserahkan sesuatu perkara kepada bukan ahlinya, tunggulah saat kehancuran!!!


berhati-hati bila berhukum - orang yang pegang sepanduk itu benarkah mereka semuanya menjunjung pemimpin yang melanggar syariat ALLah??. Susah enta ini nanti nak minta maaf pada orang yang tersebut terlibat dalam perarakan.

Pukul borong semua ini... karang hang berhukum bukan pada tempatnya. Jadilah pendakwah yang bijak dalam berdakwah. Bukan dengan sebab kejahilan terburu-buru menulis dan berhukum, menyebabkan mad'u lari. Dan akhirnya buruklah Islam itu kerana kejahilan di dalam berdakwah. Na'uzubiLLah



sebenarnya beeman tujukan penyataan ini kepada ketua dan penganut islam hadhari.minta jangan ada yang salah faham.

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 13:30


Pada 23-03-08 08:24 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Maulid ni pun nak bertekak ke. Paling sedih ada yang sekadar menyandarkan pandangan pada ulama, Dr yusof qardhawy sebagai contoh. Tak salah mengambil pandanagan beliau tetapi atas kekuatan nas yang dibawa dan setelah kita kaji. ini yang saya lihat ada yang menyandarkan kpada DYQ kerana dia ulama' tetapi bukan bersandarkan hasil kekuatan nas yang dibawa setelah dikaji. jika begini kita berdalil, jelas kita taksub pada ulama' tertentu, maka rosaklah hukum. bayangkan jika setiap orang taksub ikut ulama masing-masing tanpa melihat dalial manakah yang terkuat. sampai dalil tak kuat pun nak dipertahankan kerana dah taksub dengan ulama' tertentu, nauzubillah.
Pendapat Ulama Tentang Maulid al-Rasul Terdapat perbezaan pendapat di kalangan ulama tentang hukum menyambut maulid Nabi.

Al-Hafiz Ibnu Hajar, Ibnu al-Haj, Ibnu Katsir, Ibnu Abaad, Ibnu Marzuq, al-Subki, Abu Syamah (guru Imam Nawawi), Ibnu Duhayyah, al-Suyuthi, al-Sakhawi dan beberapa ulama lain lagi membolehkan sambutan hari kelahiran Nabi dengan syarat sambutan tersebut bersih dari segala aktiviti kemungkaran.
Manakala Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah, al-Syatibi, al-Abdari dan beberapa ulama lain mengharamkan sambutan maulid ini.

Apapun tak guna kalau sekadar maulid saja yang gile2 disambut, tapi hukum2 lain dilantarkan begitu saja malah ditongsampahkan. itulah ISLAM HADHARI.


siapa yang bertekak pula? :-?

yang nampak tak puas hati adalah anda sendiri, tak perlu tunding jari kat orang lain :jangan:

jelas, ulama' khilaf tentang samburang mawlidul-rasul ni, tak payah nak ribut2. anda tak nak sambut, tak payah sambut, jangan nak kata hujah HT saja yang kuat, hujah Dr. al-Qaradawi tak kuat, anda nak bertaklid dengan pendapat jemaah sendiri, buatlah.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 27-03-08 13:05


apa masalah anda ni ibnu musa. Aku tahulah benda khiafaf. Aku pun tak paksa sesiapa ikut pandangan mana-mana. yang aku tegur, kalau orang ikut hukum kerana orang, bukan ikut nas. memanglah masing-masing ada nas, jadi kita ikutlah kerana nas yang kuat, bukan kerana personaliti ulama tu. anda tak faham-faham ke?

soal mawlid, HT tak ada tabanni, pandangan yang dikeluarkan adalah pandangan ulama dalam HT, bukan pendirian rasmi HT kerana HT tidak terlibat dalam masalah2 yang dah lama selesai. ahli HT ada yang bermazhab syafie, maliki, hanafi, ahmad, tak jadi masalah. apa pun ahli HT diajar supaya mengambil ijtihad tersebut bersandarkan kekuatan nas semata bukan seperti sesetengah orang yang ikut kerana personaliti ulama, asal DYQ contohnya terus ikut. itu namanya taksub bukan ikut nas.

saya taknak bertekak, pasal mawlid ini cukup sekadar memberi pandangan. apa pun ambillah hukumk bersandarkan nas yang terkuat bukan kerana itulah dulu yang aku belajar masa kuliah dulu... fikir-fikirkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141514 saat. Lajunya....