Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 21 jam, 58 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Camne nak nasihati secara berhikmah??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Camne nak nasihati secara berhikmah??

Please Mendaftar To Post


Oleh Camne nak nasihati secara berhikmah??

fishbonez
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5119
Posting: 30
Dari: UTM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 07:49




camne kita nak nasihati org yg hampir dgn kita cthnya spt ayah atau abang utk tidak tinggalkan solat?
Iman saya terlalu lemah utk nasihatkan diorang. Saya x sanggup tgk family saya terseksa di akhirat nanti. Lebih menakutkan, saya takut saya juga akan dipersalahkan nanti di akhirat kelak.
Camne nak nasihatkan adik pompuan saya utk pakai tudung? dah banyk kali saye tegur dia buat tak tahu je.. ade cara yg lebih baik tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishbonezProfil   Hantar PM kepada fishbonez   Pergi ke fishbonez's Website   Quote dan BalasQuote

amiratulizzah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.07.2004
Ahli No: 9818
Posting: 57
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 08:45


sy pun slalu berhadapan gdn situasi cmni....
tegur jer slagi boleh...
doa jgn luper..smoger Alllah bukak ati mereka..
insya Allah usaha tu akan dipandang Allah...
lg satu...
usytaz sy ade cakap..
sindir2 tu satu jalan dakwah yang bijaksana...
kalau breani ...cuberla..
tapi dengan family sendiri...
tak sampai ati...
tapi doa la byak2...
insya ALLAH Dia akan tolong...




"masa itu uranium"

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiratulizzahProfil   Hantar PM kepada amiratulizzah   Quote dan BalasQuote

halimie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14867
Posting: 44
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 10:33





nasihatlah adik awak perlahan2 kalau boleh baca dalil2 yg terdapat dalam al-quran dan hadis, bab aurat dalam surah an-nur kalau tak silap ana , ana lupa ayat yg ke berapa cubalah rujuk tafsir al-quran, selain tu tegur dia secara hikmah gunakan psikologi, manusia memang sukar untu perubah ke arah yg baik, kalau tak boleh dgn nasihat, awak sbg kakak cubalah berdoa agar Allag buka pintu hatinya untuk berubah, Allah maha pengampun, awak sendiri perlu sabar dalam mendidik adik awak.

salam ukhuwah dari ana.
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For halimieProfil   Hantar PM kepada halimie   Pergi ke halimie's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-04-05 11:12


Approach diorang yg simple dulu, buat benda ni jangan gelojoh...

First buat pendekatan yang simple;

cuba hadiahkan mereka benda2 yg boleh mendekatkan diri mereka pd Allah... tasbih ke, buku2 agama ke, sejadah ke...


secondly;
Cuba buat slow talk pada diorang ni...disusuli kiter buat samer ( jangan cakap ajer )... diri sendiri mau ingat... yang bercakap biar jadik role modelnyer...


thirdly;
bagi contoh kat diorang dengan perbuatan kiter or marah @ nasihat kat diorang ( keras )... doa bebanyak2........

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 11:14



Ana tak tahu sangat sekadar pandangan

1) Doa lembut hati untuk keluarga cth Doa Rabithah
2) Belikan tudung utknya
3)Puji dia bila pakai tudung..sambil tu beri kefahamam knapa perlu pakai tudung..
4)Doa dan Tawakkal...
Insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

aca
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15905
Posting: 24
Dari: melaka

egypt  


posticon Posting pada: 19-04-05 12:57


kita solat jer kat sebelah dier.......kasi dier sedar skit.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For acaProfil   Hantar PM kepada aca   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 13:39


askum

Ini adalah persoalan yang sangat sukar untuk kita tafsirkan. Soal nasihat dan tegurang adalah salah satu cara menuju kepada hidayah. Soal hidayah pula bukan urusan manusia. Allah sahaja yang berhak untuk mencampakkan hidayah kepada sesiapa yang dikehendakiNYA.

Saranan ana, supaya jangan putus asa dalam menyeru kepada kebaikan. Cuba lihat dalam al-Quran sendiri Allah memerintahkan supaya dirikan solat sebanyak berapa kali? t\banyakkan?
jadi jangan putus asa..bila sampai masa, Allah akan beri kpd mereka hidayah.. jangan takut kerana setiap ajakan kita tidak memabawa kepada kerugiam kerana ganjaran dari Allah sudah tentu akan diberikan kepada orang yang membantu Allah dalam urusan agama. " Intansurullah yansurukum" Jika kamu bantu Allah, Allah akan bantu kamu.

Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 14:44


hmmm... susah ni... kalau adik tu ok lagi... tapi kalau yg lbh tua dari kita cam ayah atau abg atau kakak... mmg susah..... tapi cara tegur kan byk... guna lah cara halus... maksud saya melalui hati dan doa....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 19-04-05 18:58




caranyer mudah ajer... jangan libatkan orang yang kita nak nasihat tu dalam ayat2 yang kita nak ucap...

shah pun tak pandai nak bagitau tapi buat tu boleh la....

cuba la baca buku motivasi... mungkin disitu awak boleh dapat la...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-04-05 20:33




kalau yg lbh tua dr kita tu mmg payah sket kot.. kalau adik2 senang jer.. bila balik lewat, first thing yg ana tanya "dah solat ker.."

pemakaian tudung tu rasanya kena pandai guna psikologi la kot.. utk peringkat awal mungkin kena pujuk.. guna pujian sket2.. & bila bergurau, selitkan nasihat dlm gurauan tu..

insya Allah jika kena cara akan berubah.. kena bykkan bersabar & berlembut sket.. slps usaha.. berdoalah pd Allah.. sbb kita hanya mampu berusaha, tp hidayah tetap milik Allah.. & dikurniakan kpd sesiapa yg dikehendakiNya..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-05 00:07


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah tahniah kerana menjadi seorang abang dan berpeluang untuk membantu ayah dan ibu mendidik adik tu. Ni kira ada peluang untuk mendapat pahala.

Umi tak berapa ingat hadis ni secara menyeluruh tapi rasanya ramai yang tahu tentang seorang wanita akan membawa empat lelaki ke neraka - iaitu bapa, abang, suami, adik lelaki sekiranya mereka tidak mendidik wanita itu. Cubalah ya sesiapa yang ingat paste di bawah pula.

Jadi bila berbual dengan adik tu buatlah cerita yang paling menarik berkaitan dengan hadis tu. Sebelum tu dekati adik dengan kemesraan seorang abang. Usah garang tapi jadi kawan dan juga tempat adik mengadu. Bila sudah lembut hati adik tu insyaAllah apa saja abang sebut akan didengarnya.

Tanya dengan lemah lembut adik sayang abangkan... sayang abah kan dan sayang ibukan jadi cubalah buktikan kasih sayang adik tu. Bila dia tanya macam mana? Maka suruh adik tu fikir apa yang adik tu belajar tentang agama.. biar adik tu sendiri yang sebut tentang tutup aurat tu tetapi dengan panduan abang bercakap secara elok dan mesra tanpa ugutan maupun paksaan terlibat. cubalah. kita sama-sama doa agar adik tu diberi petunjuk dan hidayah dari Allah SWT.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami. (Surah Al-Kahfi, Ayat: 10).


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-10-05 21:47


nasihatilah secara perlahan-lahan...jangan terlalu memaksa...setiap orang ada kelemahannya... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 21:55


Pada 19-04-05 07:49 , fishbonez posting:

!!! QUOTE !!!




emm boleh mulakan dengan diri sendiri dulu... :) teladan dan contoh adalah nasihat dan teguran paling berhikmah dalam berdakwah...:) selain itu berilah apa yang ada ketika ada peluang yang baik untuk luahkannya....

ps: selalulah berdoa kepada Allah swt atas apa yang telah dilakukan...


-----------------
Sesungguhnya Kesempurnaan Adalah Milik Allah Belaka..!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 08:34


sampaikan hadits2 tentang kelebihan dan fadhilat setiap amal pada mereka, contohnya kelebihan menutup aurat. sejahil-jahil dan sekeras-keras manusia iaitu sahabat r.hum sebelum dapat hidayah pun (iaitu di zaman gelap/jahil), akhirnya terkesan dan berubah, mereka menjadi kaum yang terbaik mendapat redha Allah....caranya rasulullah saw train sahabat dengan menyampaikan kelebihan2 amal kepada mereka dengan lemah lembut dan kasih sayang.....

banyak lagi sebenarnya, rujuk lagi pada yang lebih arif....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 08:34


sampaikan hadits2 tentang kelebihan dan fadhilat setiap amal pada mereka, contohnya kelebihan menutup aurat. sejahil-jahil dan sekeras-keras manusia iaitu sahabat r.hum sebelum dapat hidayah pun (iaitu di zaman gelap/jahil), akhirnya terkesan dan berubah, mereka menjadi kaum yang terbaik mendapat redha Allah....caranya rasulullah saw train sahabat dengan menyampaikan kelebihan2 amal kepada mereka dengan lemah lembut dan kasih sayang.....

banyak lagi sebenarnya, rujuk lagi pada yang lebih arif....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102848 saat. Lajunya....