Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 85
Ahli: 0
Jumlah: 85




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: salah ke tak couple?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» salah ke tak couple?

Please Mendaftar To Post


Oleh salah ke tak couple?

hazifah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2003
Ahli No: 5501
Posting: 15
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-05 00:56


asal la bebudak kat u ni rasekan couple satu bende yang wajib?nape orang kate saye ni sombong ngan ego kerana tak penah couple ngan sesapa walaupun ramai orang mintak couple?saya tak couple coz tak nak dekati zina.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazifahProfil   Hantar PM kepada hazifah   Quote dan BalasQuote

anieda
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15153
Posting: 70
Dari: shah alam, selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 07:08


Hmm..bagus la kalau dah fikir cam tu..biar la orang nak cakap pe2 pun tntang awak, janji awak tak mgganggu orang lain..bercouple2 ni mcm dah jadi satu kemestian pd diaorang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniedaProfil   Hantar PM kepada anieda   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-04-05 11:59


Quote:
asal la bebudak kat u ni rasekan couple satu bende yang wajib?nape orang kate saye ni sombong ngan ego kerana tak penah couple ngan sesapa walaupun ramai orang mintak couple?saya tak couple coz tak nak dekati zina.





Alhamdulillah le hazifah.......... bagui ler, bercouple time blajaq ni, bukan nyer best sangat... wasting time ajer!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

hamdan454
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14025
Posting: 43
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 19-04-05 13:18


Assalamualaikum....
moga² ALLAH jauhkan diri kita dari mendekati maksiat..
memang dah maenjadi tradisi bebudak " U " utk b'couple.. tp kita ada akal dan iman utk membuat keputusan...

-----------------
n hamdan mk

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamdan454Profil   Hantar PM kepada hamdan454   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 14:48


sbnrnya kapel x salah, x kapel pun x salah... sumer tu depend pada kita macam mana kita kawal..... semua org ader cara masing2.... yg elok kita ikutla... yg x elok elak la..... apa yg penting nawaitu kita.....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 14:56




cinta...couple..cinta...berpisah..cinta balik...hai
topik yang tiada kesudahannya!!selalu dibicarakan dan diperdebatkan..malangnya, makin ramai yang menjadi hamba cinta yg tak sepatutnya!!!

pandainya ct muslimah jawab...ikut nawaitu..kena nawaitu org yg tak beriman...hai..jgn pakai nak tulis je....fikirkan dulu ye...

firman Allah: “Dan di antara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman sangat cinta kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa (pada hari kiamat), bahwa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya dan bahwa Allah amat berat siksaan-Nya niscaya mereka menyesal”…al-baqarah-165

semua bagi cadangan yang seolah2 meng'halal'kan bercinta!!..ye,cinta itu baik..cuma org yg bercinta tue menjadikan dirinya tak baik hanya kerna CINTA.

bercinta masa belajar,atau tak belajar...takde beza sangat..yang beri cadangan masa belajar tumpu pelajaran dulu...jadi,bila dah abis belajar boleh lah bercinta tanpa ada syarat ke?

memang banyak keburukan dari kebaikan dalam bercinta ni...tak kira le masa study ke masa kerja!!
dua-duanya lebih kurang ke mudharatnya..

ada yang kata pandai bahagi masa takpe..ye ke pandai bahagi masa!!masa bila boleh bercinta samabil belajar ni..
disini bukan masalah pandai bahagi masa ke, tumpu pelajaran diutamakan dahulu ke,kalau dah berkenan tu teruskan ajelah...semua cadangan yg membawa kepada ke'terbukaan' dalam bercinta ni!!

memang tak dinafikan di alam kampus nie,banyak godaan dan keringannan yg ditonjolkan..satu kuliah,satu classmate,satu study group,dan seterusnya satu 'jasad' je yg tinggal!!
..hairan ye!!kenapa kita terikut-ikut dgn tuntutan nafsu yg mengajak mencari 'sahabat' berlainan jantina ni..
benarkah si'dia' lebih memahami diri kita berbanding dgn kawan sejenis nie...?inilah jarum syaitan yg ditusukkan dalam hati kita!!bagi ana, tak rugi sedikit pun jika kita tak berteman dgn 'sahabat' yang berlainan jantina nie...nak bagi reason kata senang nak buat kajian,asiggment,program,lebih [email protected] yg selalu kedengaran, sahabat sejantina dgn kita tak memahami!!..diri kita tue dulu tak cuba memahami sahabat2 kita!!

teringat ana pada satu kata saidiana Umar Abdul Aziz:' jangan kamu meletakkan diri kamu untuk berhubungan dgn wanita sekalipun kamu ingin belajar al-quran darinya'..berat kan jika dikaji!!
zaman sekarang kita perlu berhubung dgn wanita dalam hal-hal tertentu!!tak dinafikan pentingnya perhungan antara jantina ni..tetapi bukan lesen untuk berlebihan dalam perhubungan tu!!
inilah kadang kadang sebab percintaan di alam kampus nie..terlibat dgn program yg bercampur lelaki dan perempuan!!lalu nak di'panjang'kan seri program tu...kenalah ber"sahabat"!!!rsedihnya alasan!!

sahabat2 semua!!
susah nak jaga batas dalam percintaan nie...
ada satu hadis Rasulullah s.a.w yang berbunyi:
'Tidak aku lihat sesuatu kebaikan pun yang terhasil dari perempuan dan lekaki yang bercinta melainkan diakhiri dgn perkahwinan'..ayat yang last tu mcm macam isi yang baiknya..jadi,semua berilah alasan,"kami bercinta ni bertujuan utk berkahwin"ye..dalam 100 orang yang ditanya sebabnya 99 yang menjawab utk berkahwin..!!jadi boleh le bercinta kan!!

ya!!...tapi batas agamanya terlalu berat utk nafsu mematuhinya..

“kemudian Kami jadikan kamu berada di atas suatu syariat peraturan dari urusan agama itu, maka ikutilah syariat itu dan janganlah kamu ikuti hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui".al-jaathiyah-18

batas yang tiada sempadan perhubungan antara lelaki dan perempuan itu setelah diijabkabulkan..jika belum terlafaz kalimah tu,syaitanlah yg paling gembira dgn perhubungan tanpa batasan syarak nie..

itu penilaian dari segi syariat..dari sudut yang lain pula....(tentu org yang bercinta lebih arif).

1.pembaziran masa yg terlalu banyak..ber'gayut' di public phone or hp..keluar makan utk menyerikan percintaan yang ber'sejarah' tue,
ulangkaji pelajaran dikurangkan atau diabaikan,
2.pembaziran harta yang direzekikan oleh Allah..
nak bercinta kenalah korban skit!!..itu dah satu kata keramat bagi orang yg bercinta..kira keuntungan telekom malaysia yang menyediakan public phone tu hasil tertingginya adalah bersumberkan dari orang yg ber'cinta' barangkali!!(payah dinafikan),
lepas tu bila tiba hari2 keramat(birthday,hari kekasih-bid'ah yang terang haram),hadiah kena disertakan bagi menunjukan kesetiaan per'cinta'an tu!!banyak le lagi nak dikatakan pembaziran harta yang sepatutnya dimanfaatkan kepada diri,saudara seagama kita di bumi yg ditindas..
3.sahabat sejantina boleh menjadi musuh atau setakat kenalan sahaja..banyak kes2 sebegini berlaku bagi orang yang bercinta nie,si'dia' adalah yg 'utama' dan pertama..segala kehendak dituruti meskipun ibubapa melarangnya..sahabat yg dahulunya banyak berkorban,membantu kita sudah boleh dijauhkan kerana sudah ada 'teman' yang boleh menyumbang segala-galanya utk kita!!
masa bercinta semua hipokrik...buruk dikatakan baik,baik dikatakan mulia,mulia diagungkan!!

betul ke apa yang ditulis nie..!!!ditulis setelah permerhatian dan pemikiran yang insyaAllah bersumberkan rahmat dari Allah..

Sabda Rasulullah s.a.w:perbuatlah apa yang kamu sukai,tapi awas kamuakan dibalas dgn apa yg kamu kerjakan,cintailah sesiapa yang kamu kehendaki tetapi ingat!!kamu akan berpisah dgnnya..."

renungkanlah firman Allah Taala:
"dijadikan indah pada pandangan manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga)"..al-Imran-14

malangnya tiada sesiapa yang sempurna!!itulah diciptakan syurga dan neraka..fikirkan sahabat!!

....maalsalamah




-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa

Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

mohdhafizm
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15886
Posting: 13
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-04-05 15:49



Quote:

On 2005-04-19 00:56, hazifah wrote:
asal la bebudak kat u ni rasekan couple satu bende yang wajib?nape orang kate saye ni sombong ngan ego kerana tak penah couple ngan sesapa walaupun ramai orang mintak couple?saya tak couple coz tak nak dekati zina.



erm.. itulah masalahnya.majoriti pelajar universiti mewajibkan bercouple.Bnyklah alasan yang diberikan untuk bercouple.Pada pandangan ana,ini semua adalah disebabkan oleh keadaan sekeliling yang mengamalkan budaya couple di samping semangat ingin mencuba yang memg dianugerahkan dalam diri setiap remaja yang mengalami proses kematangan.Kpd hazifah, biarkan apa yang orang nak kata.Sebab bukan mereka yang akan menentukan baik buruk dosa pahala.Ikutlah landasan yang betul.Dalam masa yang sama,kita masih perlu consider both -ve and +ve side of this case.

-----------------
mohdhafizm®

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhafizmProfil   Hantar PM kepada mohdhafizm   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 19-04-05 19:09




shah rasa baik tak yah couple sebab orang lelaki sekarang ni bukan pandai couple pun...

bila dah couple... nak keluar makan bersama la.. nak bermanja la... nak stdy bersama.. semua nak bersama.. kalau kita tolak kata kita juala mahal...
memang macam tu la lelaki sekarang... tapi tak semua la...

shah pun couplle gak tapi kami tak pernah buat apa2 bersama sejak 2000... jumpa pun tak pernah cuma sekali jer.. itu pun nak bawa jumpa parent shah.. tak nak la dia rasa diri dia dipermainkan...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 20-04-05 09:00


Bukannya di universiti.....bahkan dr di sekolah menengah lagi.Mana-mana banin yg belum ader 'awek' especially dh form 5, dianggap lekeh.Ada ke patut?Begitu terpesongnya pemikiran banin & banat akhir zaman ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

wancheliau
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15631
Posting: 4
Dari: Kota belud

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 09:24


,bagi saya,memang tak salah jika tak bercouple sbb yang kita tahu hubungan lelaki dan perempuan yang tidak mempunyai ikatan yang sah, adalah tidak dibenarkan.kalau difikirkan dgn cara biasa, yang kita tahu kalau kita bercouple ni akan mengganggu pelajaran kita kalau kita masih belajar pas2 mesti banyak yang membuatkan kita dosa yang free.kalau kita benar2 hendakkan pasangan kita tak payahlah becinta sebelum kahwin.bercintalah selepas berkahwin kan lebih bagus.Ikutlah cara islam supaya kita selamat dari dosa dan dari maksiat yang membawa kita kejalan yang salah.saya minta maaf kalau apa yang saya tulis ni ak berapa betul tapi inilah yang saya tahu,jika ada kesalahan tolonglah betulkan supaya kita sama2 mengingatkan antara satu sama lain.Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For wancheliauProfil   Hantar PM kepada wancheliau   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-04-05 12:03


sebenarnya dalam islam tidak ada istilah bercouple...

mmg tak dinafikan bila kita enggan bercouple ada je yang mencemuh...

apepun mugnkin bagi yang bercouple tu, mereka anggap sebagai melepaskan rasa sunyi,ada prang amik berat kat dorang...

tapi bagi ana tak perlu semua tu,,,jodoh dn pertemuan semuanya di tangan Allah..waalahua'lam



Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

mat
Warga Rasmi
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 14998
Posting: 12
Dari: kelater

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-05 15:44




inilah pentingnya kita bermuafakat dan berbincang perkara-pkr yang kita tak tahu atau kita tahu dalam tak tahu.

bacalah apa yang dinukil oleh uwailqarni yang berhujah menggunakan dalil yang bersumberkan Al-Quran dan Hadith.

sumber inilah yang patut kita rujuk, jangan menggunakan logik akaljangan menggunakan logik akal



Bookmark and Share

    


  Member Information For matProfil   Hantar PM kepada mat   Pergi ke mat's Website   Quote dan BalasQuote

CNN
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15944
Posting: 2
Dari: KELATE DEH...

uk  


posticon Posting pada: 20-04-05 15:47


x yah kapel, buang duet ,mmase, tenage, dosa pun dapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For CNNProfil   Hantar PM kepada CNN   Quote dan BalasQuote

khausar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11904
Posting: 69
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-04-05 15:53


hu yoo..

takut benor bunyiye..
pandai2 ler jaga diri kalau nak couple..


Bookmark and Share

    


  Member Information For khausarProfil   Hantar PM kepada khausar   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 20-04-05 16:47


yeke wajib....akak sy pun ramai yg u...tapi tak kapel pun....solo lagi....ada yg mintak kapel lagi ngan kiter tapi kiter tolak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

auzman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6097
Posting: 47

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 16:50



itulah pentingnya kita berpegang pada sumber Quran dan Sunnah...
memang jelas bahawa kita tidak akan sesat asalkan berpegang dgn dua sumber ini.....
seperti yg dinukilkan oleh uwaisalqarni yang berdalilkan Quran dan Sunnah.....
oleh itu ana tak tau nak kate ape2 lagi la kalu ade ikhwan dan akhawat kat dlm web ni yg dah bace nukilan uwaisalqarni tp masih tegar dlm ketagihan bercouple.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For auzmanProfil   Hantar PM kepada auzman   Quote dan BalasQuote

ibnzayyat
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11234
Posting: 64
Dari: Ateee Komee

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 18:02


ana sokong uwais_alqarni ....

tabik kat anta..hihih bkn apa...jgn la dok kata nak berjanji utk menjaga hubungan sehingga tidak tercemar kesucian akhlak kita..padah tetap akan terima kelak nanti...sbb janji kita belum kita dapat laksanakan....kita punya iman bkn malaikat ..nabi ..para2 cendikiawan ulama`...kenapa kita nak habaq mai..kita boleh jaga hubungan ..ikut syariat..susah la..hati nih mesti syaitan nak kaco na..ana nih tk la pandai nak cakap ikut agama..tapi ana dpt beri secara logik..yg boleh di terima..bersandarkan dalil2 naqli yg di bawak oleh saudara ana..uwais_alqarni...

baik kita berkawan jerk..dpt pahala..kan itu tuntutan nabi..nanti di situ kita akan tau..kenikmatan ukhwah fillah....

faqir illallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnzayyatProfil   Hantar PM kepada ibnzayyat   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 20-04-05 20:29




kalau tengok pada keadaan sekarang memang la tak sesuai untuk couple... bukan apa.. orangmuda sekarang ni bukan setakat couple tapi dah terjerumus kearah maksiat sebenarnyer....



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 21-04-05 06:47


hmm....couple kat u mmg dh jadi kebiasaan.....kononnnyer dh bebas...tak macam kat sek...Kat u bebas dr kongkongan orang lain...tapi ingat, kita tak bebas dari hukuman Allah S.W.T...ingatlah wahai manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-04-05 15:26


ermm..x yah couple senang....
istilah couple pon xsah lagi..peliks tul...buang mase...

-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

hazifah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2003
Ahli No: 5501
Posting: 15
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-05 01:03


mekacih bebanyak coz komen korang.hehe..korang memang best.mekacih coz sekepala ngan saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazifahProfil   Hantar PM kepada hazifah   Quote dan BalasQuote

apiz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14482
Posting: 23
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 22-04-05 01:12


ok... ok... ok... ok....
setuju...sepatutnya semua org pun berfikiran seperti ini.
couple itu lbh byk merosakkan akidah & iman.
sebarkan pemikiran ini agar anak masa depan tidak terjebak dgn budaya couple.

Bookmark and Share

    


  Member Information For apizProfil   Hantar PM kepada apiz   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 01:52



-memang tak salah pun kalau tak kapel,dan memang tak ada orang paksa pun untuk kita kapel.
-kapel ni bila da pompuan dan lelaki mnyatakan persetujuan untuk bercinta.tu kiranya bukan paksaan,tapi krana perasaan mereka sndiri.
-kalau nk tanya sapa pun,orang tetap kata MEMANG TAK SALAH DAN RASANYA CUKUP BAIK UNTUK MENGHINDARKAN DIRI DARI KEBURUKAN BERCINTA.
-tapi sekrang,d mana2 pun orang bercinta berpeleseran..dan kalau kita tanya kat orang,bercinta ni salah ke?tentu orang jawab MEMANG SALAH JIKA IKUT SYARIAT YG BETUL,TAPI PERNAH TAK KITA JUMPA ORANG BERCINTA IKUT SYARIAT SEPENUHNYA?MUNGKIN ADA TAPI JARANG2.
-dan cuba kita tanya orang yg tengah bercinta ni,sama ada salah ke tak salah kapel...korang tentu da tau jawapannya..tentu jawapan mreka tak salah coz mereka tengah bercinta.
-APA YG SYA BAGI PENDAPAT NI ADALAH DARI PEMIKIRAN LOGIK SYA SNDRI (KALAU ADA SALAH,SILA BETULKN),ADA ORANG KATA PEMIKIRAN LOGIK NI ADALAH KURANG BETUL.TAPI BIAR;AH PEMIKIRAN LOGIK YANG BERDASARKAN TINJAUAN,PENGALAMAN,RESPON DAN JUGA KEBENARAN SESUATU.


[ Posting ini telah di edit oleh: sya_ryn pada 2005-04-22 01:54 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 02:04


-TAPI JANGAN JADI HIPOKRIT DAH LAH.
-bagi sya,terserah la pada individu itu sndiri fikirkan macam mana erti cinta yg sebenar.cukuplah kita sekadar nasihat demi nasihat serta dalil2 macam tu untuk gitau yg sebenarnya berkenaan ngan cinta.

*sekadar pemikiran logik
*maaf kalau ada kesalahan pendapat,harap diperbetulkn.
*sya ni faham2 la...



-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nurilyana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4815
Posting: 142
Dari: Alor Setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 02:54




hurm..sebenarnya dlm islam takde istilah berkapel kecuali nak dijadikan zauj/ zaujah..tu pun banyak pantang larang dan syarat2nya..kalau stakat nak sronok2 ikut trend sniri pun tau xleh kan..
so..tepuk dada tanya iman..

"as long as kita berpegang pada alquran dan assunah insyaAllah kita takkan lari dari batasan hidup mukminin/mukminat..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilyanaProfil   Hantar PM kepada nurilyana   Pergi ke nurilyana's Website   Quote dan BalasQuote

ukhuwwahfillah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11827
Posting: 17
Dari: polimas jitra

Kedah  


posticon Posting pada: 23-04-05 05:25



ANA AMAT TERTARIK DENGAN TOPIK NI..
cuba kita renungkan kembali,tidak ada istilah couple dalam ISLAM...yang ada hanya perkahwinan dan ingatlah CINTA yang ALLAH REDHA hanyalah CINTA selepas berkahwin..MAKNANYA YANG SEBELUM KAHWIN TU HANYALAH PERKARA SIA2...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhuwwahfillahProfil   Hantar PM kepada ukhuwwahfillah   Pergi ke ukhuwwahfillah's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-05 11:07


rasenye couple tk slah kalo tahu jaga batasnye kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-05 11:07


rasenye couple tk slah kalo tahu jaga batasnye kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 11:11


Quote:

hurm..sebenarnya dlm islam takde istilah berkapel kecuali nak dijadikan zauj/ zaujah..



bleh terangkan ...
saya tak pandai,br nak kenal agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

Azri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 11001
Posting: 75
Dari: Tupak Kelate(Tumpat Kelantan)

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-05 13:02


assalamualaikum..
saye bersetuju sangat dengan pendapat dan hujah yg diberikan saudara "uwaisalqarni"di atas
marilah kite sama-sama mengambil iktibar penjelasannya itu..
Wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For AzriProfil   Hantar PM kepada Azri   Pergi ke Azri's Website   Quote dan BalasQuote

afiah
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16008
Posting: 16

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-04-05 22:01


dalam Islam tak der istilah couple- kecouple. sesungguhnya couple tu haram . kerana ia membuka kepada pintu maksiat . ia hanya didorong oleh tuntutan nafsu.adakah sanggup kita mengorbankan ajaran Islam semata- mata menurut dorongan nafsu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiahProfil   Hantar PM kepada afiah   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 29-04-05 11:10


Quote:
couple, sampai tak ingit diri...... antara yang batil dan hak pon dah tak tau beza



nauzubilla minzaliq, simpang 44 malaikat.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

sue_uya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1698
Posting: 30
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-04-05 12:47


assalamualaikum..
setau su dalam islam tak de istilah couple..nape kita nk gunakan pula..

pe pula beza kita y faham konsep x leh couple ni ngan orang y sediada kt luar tu y xphm....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sue_uyaProfil   Hantar PM kepada sue_uya   Quote dan BalasQuote

jah_teratai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14264
Posting: 92
Dari: EepOoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-05 10:12


..
entahle.. nak kate elok tu x.... nak kate x elok pon x.. camne pon kite x matikan klo x couple.. lantakle org nak kate ape.. yg penting kite bahagia dgn kehidupan kite... klo couple x wat maksiat x pela jgak.. tp klo dok couple wat maksiat.. buat dosa byk baik x yah couple...

....



-----------------
semua manusia membuat kesalahan ... x de seorg pon manusia di atas bumi ini yg perfect..


Bookmark and Share

    


  Member Information For jah_terataiProfil   Hantar PM kepada jah_teratai   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:48


niat x menghalalkan cara...

-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 21:36


remaja malaysia memandang budaya couple sebagai kemestian n bg ana x couple lg bagus krn budaya couple boleh membawa kepada zina.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

xepiphyllumx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16294
Posting: 50
Dari: bumi mesia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-05-05 21:53


Quote:

On 2005-04-23 11:11, sukri96 wrote:
[quote]
hurm..sebenarnya dlm islam takde istilah berkapel kecuali nak dijadikan zauj/ zaujah..



bleh terangkan ...
saya tak pandai,br nak kenal agama
[/quote]

zauj/zaujah 2 nk jdkan suami/isteri...

-----------------
"Solehah women smile in times of trouble,
gather strength from doa,
and grow braver by istighfar and solat"

Bookmark and Share

    


  Member Information For xepiphyllumxProfil   Hantar PM kepada xepiphyllumx   Pergi ke xepiphyllumx's Website   Quote dan BalasQuote

khalida
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12271
Posting: 56
Dari: Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 24-07-05 07:26


ye lah saya pun tak tau kenapa orang nak couple sangat...
dalam islam pun tak ada istilah couple2 ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalidaProfil   Hantar PM kepada khalida   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 24-07-05 08:19


tak salah tak couple...bagus jugak...boleh tumpu perhatian pada study...
ala...setiap manusia lahir tu dah ditentukan jodohnya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-07-05 17:43


perempuan nak couple sebab perlukan perlindungan...dan pertolongan...memudahkan dorang...
habis manis sepah dibuang...
couple...
lelaki nak couple sebab nak eksyen saja..
buang karan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-07-05 21:29


hehe... tentera berkuda ni macam frust saja... betul lah tu... kadang-kadang buang karan saja... baik laja....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-05 00:07


Pada 24-07-05 08:19 , Ghufranallah posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah tak couple...bagus jugak...boleh tumpu perhatian pada study...
ala...setiap manusia lahir tu dah ditentukan jodohnya.....

:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

nur_001
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15950
Posting: 12

Kedah  


posticon Posting pada: 25-07-05 01:00


emm...saya pun sekepala dengan awak hazifah...couple ini...memang tak payah lah...
syer tak ada hati pun nak take serius dengan mereka(lelaki ini)...
mungkin mereka rasa saya ini sombong...pendiam...especially bila ada lelaki....memang saya jarang berborak dengan lelaki ini...saya pun tak tau Kenapa saya begitu...macam automatik saja...member saya memang ramai dah bercouple ini... saya selalu jadi pendengar setia mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_001Profil   Hantar PM kepada nur_001   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-05 05:01


rasa ana topik ni dah terlalu kerap dibincangkan... apa kata sama2 kita hayati artikel mana...

Kami tidak berzina !
Maaf saya tidak menuduh awak berzina ,tetapi
awak menghampiri zina.
Kami hanya barbual-bual, berbincang,. Bertanya
khabar, minum-minum di kafe. Adakah itu
menghampiri zina?
Ya,perbuatan itu boleh menjerumuskan pelakunya
ke lembah penzinaan.
Kami dapat mengawal perasaan dan kami tidak
berniat ke arah itu.

Hari ini ya.Esok mungkin kamu kecundang.Iblis
akan memerangkap kamu.Iblis amat
berpengalaman dan tipu dayanya sangat halus. Ia
telah menipu moyang kita yang pertama,Adam
dan Hawa. Iblis amat licik. Ingat ,pesanan
Rasulullah :Janganlah engkau bersendirian denga
seorang wanita kecuali yang ketiganya ,syaitan
(Tabrani) .Kita lemah menghadapi tipu daya Iblis.

Tidak semestinya semua orang bercinta* menjurus
kepada penzinaan. Ada yang bercinta dalam
telefon dan hantar SMS sahaja. Tidak pernah
bersua muka pun!

Betul .Tetapi itu adalah salah satu yang
dimaksudkan dengan menghampiri zina. Memang
pada awalnya tidak bersua muka. Tapi perasaan
pasti bergelora,lambat laun desakan nafsu dan
perasaan serta hasutan Iblis akan mengheret
kepada suatu pertemuan. Pertemuan pertama
tidak akan terhenti disitu sahaja.Percayalah, ia
akan berlanjutan. Tidakkah itu boleh membawa
kepada perzinaan akhirnya?

Takkan nak berbual-bual pun tak boleh? Itupun
zina ke?

Zina ada bermacam-macam jenis dan
peringkatnya, ada zina betul, ada zina tangan iaitu
berpegang-pegangan, ada zina mata iaitu melihat
kekasih dengan perasaan berahi. Zina hati iaitu
dengan khayalan berahi dengan kekasih
sepertimana yang digambarkan oleh Rasulullah:
Kedua-dua tangan juga berzina dan zinanya
adalah menyentuh. Kedua kaki juga berzina dan
zinanya menuju ke tempat pertemuan. Mulut juga
berzina dan zinanya adalah ciuman (muslim dan
Abu Daud). Sebenarnya jalan menuju kepada
perzinaan amat banyak. Jangan biarkan diri kita
melalui mana-mana jalan perzinaan.

Duduk berdiskusi pelajaran tak boleh ke? Bincang
pelajaran sahaja!*(bagi kes belajar berdua-duaan
SAHAJA)*

Berdiskusi pelajaran, betul ke? Jangan tipu. Allah
tahu apa yang terselit di dalam hati hamba-
hambaNya. Kita belajar nak keberkatan. Kalau
cemerlang sekalipun, kalau tidak diberkati oleh
Allah, kejayaan tidak akan membawa
kebahagiaan. Hidup di dunia tidak bahagia,akhirat
lagi lah. Jangan berselindung disebalik pelajaran
yang mulia. Allah suka kepada orang berilmu. Jadi
belajar hendaklah ikut batas dan ketentuan Allah.
Belajar akan jadi ibadat. Adakah berdiskusi
macam ni akan ditulis oleh malaikat Raqib dan
Atid.

Sungguh! Bincang pelajaran sahaja. Ni Study
Group.*(bagi kes berdua-duaan SAHAJA)

Study Group...? nampak lain macam saja, manja,
senyum memanjang, tak macam gaya berdiskusi.
Takkan study group berdua sahaja? Kemana-
manapun berdua. Kalau ye pun, carilah group
study ramai sikit. Kalau duduk berdua-duaan
macam ni...betul ke bincang pelajaran?
Jangan-jangan sekejap saja bincang pelajaran,
yang lain tu... banyak masa dihabiskan dengan
fantasi cinta!

Tidaklah. Sungguh berbincang pelajaran.*

Baik sungguh awak berdua. Takkanlah awak
berdua tak ada perasaan apa-apa? Awak kurang
sihat ke? Ingat, kita bukan malaikat, tak ada
nafsu. Kita manusia. Jangan menafikan fitrah
manusia. Kita ada nafsu, ada keinginan. Itulah
manusia.

Kami berdua sama-sama belajar, study group*,
saling memberi semangat dan motivasi.

Tak adakah kaum sejenis yang boleh dijadikan
rakan belajar? Habis sudahkah kaum sejenis yang
boleh memberikan motivasi? Jangan hina kaum
sejenis kita. Ingat, banyak orang cemerlang yang
belajar hanya dengan kaum sejenis. Lebih tenang
perasaan, tidak terganggu, dapat berkat dan
rahmat pula.

Takkanlah tak ada langsung ruang yang
dibenarkan dalam Islam untuk bercinta? Adakah
Islam membunuh terus naluri cinta?

Naluri adalah sebahagian daripada kesempurnaan
kejadian manusia. Naluri ingin memiliki dan suka
kalau dimiliki (sense of belonging) adalah fitrah.
Kalau naluri itu tidak wujud pada diri seseorang,
tak normal namanya. Islam bukan datang
membunuh naluri dan keinginan itu, tidak! Islam
tidak suruh membunuh naluri seperti yang
dilakukan oleh para paderi atau sami. Jangan
nafikan naluri ini. Jangan berbohong pada diri
sendiri. Bukan salah dan berdosa kalau perasaan
itu datang tanpa diundang. Itu adalah fitrah. Cuma
tudukkan naluri itu untuk patuh pada perintah
Allah. Jadilah manusia yang sihat nalurinya.
Jangan jadi malaikat! Kerana Allah jadikan kita
sebagai manusia.
Dunia dan segala isinya akan hambar tanpa naluri
atau nafsu.

Tentu ada cinta secara Islam.

Cinta secara Islam hanya satu, iaitu perkahwinan.
Cinta berlaku setelah ijab kabul, cinta selepas
kahwin. Itulah cinta sacral dan qudus. Cinta yang
bermaruah. Bukan cinta murahan. Inilah kemuliaan
Islam. Apabila Islam menegah sesuatu perkara,
tentu ia gantikan dengan sesuatu yang lebih baik.
Jika ia menegah cinta antara lelaki dan perempuan
sebelum kahwin, ia membawa perkahwinan
sebagai ganti yang lebih baik. Sabda Rasulullah :
Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang
saling mencintai kecuali nikah. (Ibnu Majah). Cinta
adalah maruah manusia. Ia telalu mulia.

Kalau begitu, cinta* remaja semua menghampiri
kepada penzinaan?

Ya, kalau lelaki dan perempuan bertemu tentu
perasaan turut terusik. Kemudian perasaan
dilayan. Kemudian teringat, rindu. Kemudian diatur
pertemuan. Kemudian duduk berdua-dua.
Kemudian mencari tempat sunyi sedikit.
Kemudian berbual panjang sehingga malam gelap.
Hubungan makin akrab, dah berani pegang tangan,
duduk makin dekat. Kalau tadi macam kawan,
sekarang macam pengantin baru semalam
bukankah mereka semakin hampir dengan
penzinaan? Berapa ramai orang yang bercinta
telah sampai kepada daerah penzinaan dan
kesengsaraan. Kasihanilah diri dan ibu bapa yang
melahirkan kita dalam keadaan putih bersih tanpa
noda daripada seekor nyamuk sekalipun!

Masih ramai orang yang bercinta* tetapi tetap
selamat tidak sampai berzina. Kami tahan diuji.

Allah yang menciptakan manusia, Dia tahu
kekuatan dan kelemahan manusia. Manusia tidak
tahan ujian. Oleh itu Allah memerintahkan supaya
jauhi perkara yang ditegah takut manusia akan
kecundang.

Jadi manusia itu tidak tahan diuji?
Kita manusia dari keturunan Adam dan Hawa,
sejak dari awal penciptaan manusia. Allah
takdirkan satu peristiwa untuk iktibar
manusia.Allah tegah Adam dan Hawa supaya
tidak memakan buah khuldi dalam syurga. Buah
yang lain boleh makan. Allah tahu kelemahan
pada ciptaan manusia. Tidak tahan diuji. Oleh itu
Allah berpesan kepada Adam dan Hawa, jangan
menghampiri pokok khuldi itu. Firman Allah:
Wahai Adam! Tinggallah engkau dan isterimu di
dalam syurga serta makanlah dari makanannya
sepuas-puasnya apa yang kamu sukai, dan
janganlah kamu hampiri pokok ini. (jika kamu
menghampirinya) maka kamu adalah orang-orang
yang zalim
(al-Araf:19)
Tegahan yang sebenarnya adalah memakan buah
khuldi. Jika menghampiri perkara tegahan, takut
nanti mereka akan memakannya. Demikianlah
dengan zina. Ditegah berzina. Maka jalan ke arah
penzinaan juga dilarang. Takut apabila berhadapan
dengan godaan zina, kedua-duanya akan
kecundang.Cukuplah kita belajar daripada
pengalaman nenek moyang kita Adam dan Hawa.

Tetapi cinta selepas kahwin banyak masalah. Kita
tak kenal pasangan kita secara dekat. Bercinta
adalah untuk mengenal hati budi pasangan
sebelum buat keputusan berkahwin.

Bolehkah percaya dengan perwatakan masa
sedang bercinta? Bercinta penuh dengan lakonan
yang dibuat-buat dan kepura-puraan. Masing-
masing akan berlakon dengan watak terbaik.
Penyayang, penyabar, pemurah dan berbagai-
bagai lagi. Masa bercinta merajuk ada yang pujuk.
Jangan harap lepas kahwin, bila merajuk akan ada
yang pujuk. Banyak orang yang kecewa dan
tertipu dengan keperibadian pasangan semasa
bercinta. Perangai pasangan jauh berbeza. Macam
langit dan bumi. Masa bercinta, dia seorang yang
amat penyayang, penyabar, sabar tunggu
pasangan terlambat sampai berjam-jam. Tapi bila
dah kahwin, lewat lima minit, dah kena tengking.
Jadi, perwatakan dalam masa bercinta tidak boleh
dipercayai. Percintaan adalah suatu kepuraan atau
hipokrit.

Percayalah, kami bercinta demi merancang
kebahagian hidup nanti.

Bagaimana diharap kebahagiaan jika tidak
mendapat redha Allah? Kebahagiaan adalah
anugerah Allah kepada hamba-hambaNya yang
terpilih. Kebahagiaan bukan ciptaan manusia.
Manusia hanya merancang kebahagiaan. Allah
yang menganugerahkannya.
Bagaimana mendapat anugerah kebahagiaan itu,
jika jalan mencapai kebahagiaan itu tidak diredhai
Allah. Kebahagiaan hidup berumah tangga
mestilah melalui proses yang betul. Sudah tentu
prosesnya bukan bercinta begini, Allah tidak
meredhai percintaan ini. Cinta yang diredhai Allah
adalah cinta selepas kahwin. Bagaimana untuk
mendapat keluarga yang bahagia jika langkah
mula sudahpun canggung, bagaimana
kesudahannya?

Tanya sikit,.. adik angkat, kakak angkat, abang
angkat boleh ke? Ganti bercinta

Semua itu adalah perangkap iblis dan syaitan.
Hakikatnya adalah sama. Cinta yang diberi nafas
baru. Kulitnya nampak berlainan, tetapi isinya
adalah sama. Adik angkat, kakak angkat, abang
angkat adalah suatu bentuk tipu daya iblis dan
syaitan. Manusia yang terlibat dengan
budaya angkat ini sebenarnya telah masuk
dalam perangkap syaitan. Cuma menunggu masa
untuk dikorbankan. Namakan apa nama sekalipun,
abang angkat ke, motivator ke, semuanya adalah
sama. Jalan akhirnya akan bertemu dengan zina.

Jadi seolah-olah orang yang bercinta telah hilang
maruah diri?

Mengukur maruah diri bukan ditentukan oleh
manusia tetapi oleh Pencipta manusia.Orang yang
sedang mabuk bercinta akan mengatakan orang
yang bercinta tidak menjejaskan maruah dirinya.
Manakala, bagi orang yang menjaga diri, tidak
mahu terlibat dengan cinta sebelum kahwin, akan
mengatakan orang yang bercinta sudah tidak
bermaruah lagi. Cintanya ditumpahkan kepada
orang yang belum layak menerima cinta suci.
Kalau begitu ukuran bermaruah atau tidak adalah
ditentukan oleh Allah.

Adakah orang yang bercinta* hilang maruah?

Antara kemulian manusia adalah maruah dirinya.
Orang yang bercinta seolah-olah cuba
menggadaikan maruahnya kerana mereka
menghampiri perzinaan. Manakala orang yang
bercinta dan pernah berzina tidak layak berkahwin
kecuali dengan orang yang pernah berzina. Allah
berfirman:
Lelaki yang berzina (lazimnya) tidak ingin
berkahwin melainkan dengan perempuan yang
berzina atau perempuan musyrik; dan perempuan
yang berzina itu pula tidak ingin berkahwin dengan
melainkan oleh lelaki yang berzina atau lelaki
musyrik. Dan perkahwinan yang demikian itu
terlarang kepada orang-orang yang beriman.
(Surah An-Nur: 3) Jadi, orang yang pernah bercinta
juga tidak sesuai untuk berkahwin dengan orang
yang tidak pernah bercinta. Tidakkah itu suatu
penghinaan dari Tuhan.

Jadi orang yang bercinta* hanya layak berkahwin
dengan orang yang pernah bercinta* juga?

Itulah pasangan yang layak untuk dirinya. Kerana
wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik.
Lelaki yang baik untuk wanita yang baik.

Kami telah berjanji sehidup semati

Apa ada pada janji cinta? Berapa banyak sudah
janji cinta yang musnah? Lelaki, jangan diharap
pada janji lelaki. Mereka hanya menunggu peluang
keemasan sahaja. Habis madu, sepah dibuang.
Pepatah itu diungkap kerana ia sering berulang
sehingga menjadi pepatah.

Si dia ini lain dari yang lain. Dia lelaki yang
penyayang dan bertanggungjawab.

Tahukah hati budi lelaki? Sejahat mana lelaki,
apabila ingin mengambil seseorang wanita sebagai
isteri dan seterusnya menjadi ibu untuk anak-
anaknya, dia akan memilih wanita yang baik.
Tetapi untuk berseronok dan berfoya-foya, lelaki
biasanya akan memilih perempuan murahan
kerana ia suatu pelaburan yang menguntungkan.
Itulah rahsia lelaki.

Jadi, perempuan yang bercinta*, jatuh maruahnya
pada pandangan lelaki? *(tidak mengikut syariat)

Tentu. Mana ada orang lelaki yang normal suka
pada barang yang second hand sedangkan
barang yang baru masih ada. Sesetengah mereka
menggambarkan perempuan seperti kereta yang
diletakkan di bilik pameran sahaja.Tapi ada orang
yang boleh test drive. Ada pula yang kata;
sekadar sepinggan mee goreng dan segelas sirap
bandung, bawalah ke hulu, ke hilir. Sedihkan.
Itulah hakikatnya.

Masih adakah orang yang tidak bercinta di zaman
ini?

Ya, masih ada orang suci dalam debu. Golongan
ini akan sentiasa ada walaupun jumlah mereka
kecil. Mereka akan bertemu suatu hari nanti.
Mereka ada pasangannya. Firman Allah:
Dan orang-orang lelaki yang memelihara
kehormatannya serta orang-orang perempuan yang
memelihara kehormatannya (yang memelihara
dirinya dari melakukan zina)... Allah telah
menyediakan bagi mereka segala keampunan dan
pahala yang besar.
(Surah Al-Ahzab: 35)

Bagaimana kami?

Kamu masih ada peluang. Bertaubatlah dengan
taubat nasuha. Berdoalah serta mohon
keampunan dariNya. Mohonlah petunjuk dan
kekuatan untuk mendapat redhaNya.

Kami ingin mendapat redha Tuhan. Tunjukkanlah
bagaimana taubat nasuha.

Taubat yang murni. Taubat yang sebenar-
benarnya. Taubat yang memenuhi tiga syarat:
Tinggalkan perbuatan maksiat. Putuskan
hubungan cinta yang tidak diredhai Allah ini.
Menyesal. Menginsafi diri diatas tindak tanduk
hidup yang menjurus diri dalam percintaan.
Berazam. Bertekad didalam hati tidak akan
bercinta lagi dengan sesiapa kecuali dengan
seseorang yang bernama isteri atau
suami .Saatnya adalah selepas ijab kabul.

Ya Allah. Hambamu ini telah tersesat jalan.
Ampunilah dosa-dosa hambamu ini.
Sesungguhnya engkau Maha Pengampun dan
penerima taubat . Berilah kekuatan kepadaku
untuk menghadapi godaan keremajaan ini.
Anugerahkan kepadaku perasaan benci kepada
maksiat. Hiasilah diriku dengan akhlak yang mulia.
Ibu dan ayah, anakmu berdosa . Engkau jaga
diriku sedari kecil dengan kasih sayang.
Mengapaku curahkan kasih itu kepada orang lain.
Oh Tuhan, hambamu ini berdosa
Amin , yarabbal alamin. Moga Allah terima taubat
mu.



Islam itu indah... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-07-05 05:08


> assalamualaikum wbt...
>
> emm.. suka dengan apa yang raudhah bicarakan...
> apa yang kita lihat hari ini, couple memang menjurus ke arah kemungkaran...
> biarlah kita b`sendiri, asalkan kita tetap di bwh lindungan Allah swt..
> saya rs kalau kita b`shbt & b`kawan... itu kan lebih baik...
> raudhah di bwh FPAU kan?? kalau tak silap sama jugalah dengan saya...
> saya ambil BPM...
> .......('',)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-07-05 08:43


huhu..tak elok jual mahal..kena cakap bebaik hafizah,baru orang faham

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 30-07-05 12:50


ana couple dengan kucing ana si Atan...ok saja...hehehe...tak ada sesiapa jeles...huhuhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

fiRs
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15190
Posting: 3

libya  


posticon Posting pada: 30-07-05 15:48


salah..bukan masanya..sebabb ramai ikut nafsu semata2..rasanya tak ada istilah syariat dlam orang yang brcouple..tapi kalau dah sikit saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiRsProfil   Hantar PM kepada fiRs   Quote dan BalasQuote

fiRs
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15190
Posting: 3

libya  


posticon Posting pada: 30-07-05 15:51


memang slah buat mse sekarang..sebab semua byak laro..wlupn dikatakn ada mgikut syariat..so tak payah couple2..pinag terus buat msjid..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiRsProfil   Hantar PM kepada fiRs   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 30-07-05 17:40


tak ada pekdah couple2 ni.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

mierza
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9895
Posting: 36
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-07-05 19:09


assalamualaikum
;-) bagi ana tak couple pun tak mengapa sebab kan kita dah tahu setiap manusia yang lahir ke dunia ini telah diciptakan pasangan untuknya. perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya.Walaupun kita bercouple bagai nak' rak' dengan seseorang tapi kalau bukan jodoh kita terpaksalah terima. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mierzaProfil   Hantar PM kepada mierza   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-07-05 19:19


Pada 30-07-05 17:40 , salimahbreepbreep posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada pekdah couple2 ni.........


salimah, time tengah tulis ni, salimah ada naikkan muka lepas itu kerutkan dahi sambil cakap ayat ni? hehehe, gurau sebab bentuk ayat ni macam tengah nasihat secara sarcastic kat seseorang...sorry..

tapi, apa2pun saya 100% setuju dengan salimah.. Memang tak ada pekdahnyer kapel2 ni, buang masa saja, belajar lagi bagus..tak ada alasan yang kukuh nak berkapel ni..jgnlaaaaaaa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

Nur_sya
Warga Rasmi
Menyertai: 14.08.2005
Ahli No: 18122
Posting: 16
Dari: johore

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-05 18:52


assalamualaikum...
mana-mana saya laman web yang saya buka mesti tanya pasal couple....isu ni mengalah kan masalah negara...bagi pendapat saya couple ni memang tak patut....tapi ikut r sapa2 yang boleh terima...kalau nak lebih nikmat kasih sayang tu mlekan perasaan kasih sayang tu lepas kawin...lagi satu,kalau nak hubungan kekal tanpa rasa goyah mlekan r perkenalan itu dengan cara yang diredhai oleh Allah....Insyaallah....kasih sayang akan kekal hingga ke syurga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_syaProfil   Hantar PM kepada Nur_sya   Quote dan BalasQuote

princesshanna
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18826
Posting: 4
Dari: malaysia bumi allah..

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 13:06


cadangan ana...tak perlulah bercouple...kerana akan mendatangkan perkara yang tak elok

Bookmark and Share

    


  Member Information For princesshannaProfil   Hantar PM kepada princesshanna   Pergi ke princesshanna's Website   Quote dan BalasQuote

princesshanna
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18826
Posting: 4
Dari: malaysia bumi allah..

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 13:09


saya pernah jumpa pasangan kapel yang sangat bagus dan mengikut syariat...1.tak pernah berbual Kalau tidak ada yang penting hendak dicakapkan...2.hanya berbalas mesej setahun 4 kali...kekadang berbalas email..selalu bagi nasihat...selalu ajak kearah kebaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For princesshannaProfil   Hantar PM kepada princesshanna   Pergi ke princesshanna's Website   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 09-09-05 13:38


kejar cita-cita dulu lagi baik dari kejar cinta waktu study

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

princesshanna
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18826
Posting: 4
Dari: malaysia bumi allah..

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 21:28


SEELOKNYA tak PERLULAH BERCOUPLE...KERANA AKAN MENDORONG kepada MAKSIAT DAN DOSA....buat APA NAK BERCOUPLE NI...NANTI KALAU ADA JODOH KAHWIN juga...tapi ADA JUGAK PASANGAN COUPLE yang MENUJU KEARAH KEBAIKAN ....SALING NASIHAT-MENASIHATI...tapi KURANG SETUJU lah dengan BAB NI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For princesshannaProfil   Hantar PM kepada princesshanna   Pergi ke princesshanna's Website   Quote dan BalasQuote

nur_1404H
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2005
Ahli No: 18454
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 09:52


Assalamu'alaikum...
tak salah...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_1404HProfil   Hantar PM kepada nur_1404H   Quote dan BalasQuote

afza_firzanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18554
Posting: 50
Dari: bumi Ilahi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-09-05 10:04


salah ke tak couple..???
jawapannya cukup mudah..tidak salah..
cuba kita renungkan kembali istilah couple itu sendiri ia bukanlah datangnya dari agama kita Islam tapi dari mereka yang mengatakan couple itu sendiri ialah satu keperluan..
ingatlah..dalam menjalani kehidupan sehari-harian kita tidak pernah
terlepas dari godaan dan hasutan syaitan..
bila2 masa kita akan kecundang...
oleh itu..apa perlunya kita couple...
sesungguhnya kemanisan bercinta selepas kahwin lebih berkat dan penuh kerahmatannya...
renung2kanlah..
sekadar pendapat..
waallahu'alam...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afza_firzanahProfil   Hantar PM kepada afza_firzanah   Quote dan BalasQuote

sakura_shinguji
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13569
Posting: 16
Dari: BuMi ALLAH

japan  


posticon Posting pada: 12-09-05 10:13


hari tu tengok forum Mencari Cinta kat UTM Semarak....
memang terpukul sungguh laa dengar apa yang ustaz tu ceritakan mengenai couple....

kalau couple tu boleh bawak kita mendekati Allah...tak apa...mungkin boleh diterima...

tapi kalau bawak kepada maksiat....tak payah leee...menyusahkan hidup saja...malah makin mendekatkan pada dosa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakura_shingujiProfil   Hantar PM kepada sakura_shinguji   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 10:22


emmm...tak slh pun Kalau tak bercouple...
bak kata sakura...Kalau ia membawa kita kepada mendekatkan diri pdNYA..tak slh kita bercouple....

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.163896 saat. Lajunya....