Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 36 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Couple in islam


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Couple in islam

Please Mendaftar To Post


Oleh Couple in islam

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-04-05 11:08


Couple in Islam

selalu bertanya pada diri, couple tu blh ke tak dlm Islam?....blh ke tak ni?....

one day, one of my friend dpt article dari IKIM
ttg couple dlm Islam....it answers my question
clearly....

apa kata Islam ttg couple?....
sebesar2 tajuk yg ditaip dlm article "percintaan : HARAM !!!!"
dlm Islam tiada istilah bercouple....kalau benar seorang lelaki itu mencintai seseorg wanita seikhlas hatinya, tidak blh dia bercouple.... bercouple adlh dtg dari nafsu....buat apa menurutkan nafsu?....
dalam Islam yg ada hanyalah perkahwinan....cara2nya,....bila seorg lelaki itu tersuka kat seorg wanita tak kira lah member ke, tak pernah kenal ke,....dia kena solat istikharah dahulu sblm memulakan langkah....minta petunjuk Allah benarkah si dia itu adlh jodoh yg telah Allah tetapkan....
kemudian, andai dah dpt petunjuk benar si dia jodoh yg Allah tetapkan, kena approach parents dia....bkn nyer approach dia....lelaki ni kenalah minta izin kat parents nak kawan ngan perempuan ni dan niat dia berkawan kenalah nak memperisterikan perempuan ni, bukan sekadar main2 ek....
pastu, kalau perempuan ni pula kena buat solat istikharah minta petunjuk dari Allah betul tak lelaki ni jodoh dia....kalau dah dpt petunjuk dari Allah dan parents kata ok,....tak ber makna blh dating, keluar bersama2 dan sbgnya.... step seterusnya kena cpat2 tetapkan tarikh kahwin....pastu kahwin la, and happy ever after....Insya Allah....

so,....sedar tak yg sebenarnya step2 di atas adlh step utk meminang ?....

kesimpulannya, dlm Islam tak der istilah couple.... kpd sahabat2 yang saya sayangi dan kasihi, marilah kita sama membanteras gejala2 bercouple ni sbb bermula dari couple, mcm2 blh terjadi, tak pyh la di sini saya sebutkan complication2 yg timbul slps bercouple....hehe, mcm hypertension lak ada complication2.... sanggupkah kita gadaikan agama hanya utk kepuasan diri?....
ingat, kita muslim diperhati oleh non-muslim, mcm mana nak berdakwah kalau diri songsang?....

ermm...pada sape yg terasa...maaf dipinta..sekadar renungan kita bersama...

i do believe in this words, deep down if u guys ask urself, we already have the answer, ALLAH the almighty have always slipped in the answer in our heart, it's just that we rather listen to the 'other' voice than the one that's already there...

p/s : Ana dapat ni drp e-mail.. setuju sangat~ remaja sekarang ramai yg terpengaruh dgn budaya kuning coupling... kononnya x otailaa sesape yg x pernah couple.. huk huk.. iyo la tu..
Keseronokan nafsu semata-mata....
harap ia menjadi pedoman buat semua...
1 lagi, ana lihat byk sgt topik cinta dlm forum.. especially dlm Jejak Remaja ni..
Cinta hanya melalaikan manusia!.. kalau nk bercinta, bercintalah dgn cara yg betul dlm Islam.. [Nasihat buat diri ku yg kerdil]....

WaLLahua'Lam




Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 11:18



setuju benra dgn artikel kat atas .

couple ikut syariat dabn batas ..
jangan buat lawakssss...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 16:04


yup,..btul2.. setuju rr sesangat...

-----------------
.:. sesungguhnya orang˛ yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-04-05 16:52


Ana nak yang halal...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-05 17:00


jangan jadi hipokrit dah lah

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 22:03


Assalamu-alaikum
Quote:

On 2005-04-23 16:52, mizie_hafiz80 wrote:
Ana nak yang halal...!



pi minta sijil halal kat JAKIM dulu... Logo pula biar jelas!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-04-05 22:15




ana sokong..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 22:19


Uit.. topik ni dh pernah ada...
nullCouple in Islam
rasanya, sebijik je cam posting ana ..
Neway, salah landing nih...

WaLLahua'LaM

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

addawami_muqaffa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2005
Ahli No: 13915
Posting: 75
Dari: ::sg petani::

Kedah  


posticon Posting pada: 23-04-05 23:21




hohoho...
artikel yg bagus...
dah lama tertanya-tanya tentang mende nih...baru skarang dapat jawapan...
syukran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addawami_muqaffaProfil   Hantar PM kepada addawami_muqaffa   Quote dan BalasQuote

srikandi_anisz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7798
Posting: 35
Dari: negeri yang bersih lagi aman...

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-05 23:54


ade ke couple cara islam?huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_aniszProfil   Hantar PM kepada srikandi_anisz   Quote dan BalasQuote

srikandi_anisz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7798
Posting: 35
Dari: negeri yang bersih lagi aman...

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-05 23:55


couple secara islam ade satu jek kan..iaitu selepas ade nye ikatan yang sah..ijab dan kabul..insyaALLAH..itulah sebaik2 ikatan yang murni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_aniszProfil   Hantar PM kepada srikandi_anisz   Quote dan BalasQuote

timah_18
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10563
Posting: 42
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-05 20:31


org yg kate couple x dose ni.................pelik!

-----------------
moga cahya yg lelatu tak membutakan mataku, moga segala puji ku tak meninggi diri,moga dapat ku hadang tikaman dari belakang

Bookmark and Share

    


  Member Information For timah_18Profil   Hantar PM kepada timah_18   Quote dan BalasQuote

fariz
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2004
Ahli No: 11419
Posting: 4
Dari: pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-05 16:22


ermm..ada banyak yang betulnya.relevan sekali dengan zaman sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For farizProfil   Hantar PM kepada fariz   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 17:02


setju sangat dengan artikel ni...
jauhilah diri anda dari gelombang syaitan yang membawa ke arah kemaksiatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 17:28


Pada 23-04-05 17:00 , permata_hatiku posting:

!!! QUOTE !!!

jangan jadi hipokrit dah lah


sokong


-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 02-08-05 17:53


Assalamualaikum..Alhamdulillah dan terima kasih untuk artikel ini..Ya Allah ! bantulah hambamu ini untuk berada d atas jalan yang benar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

sahabat_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3361
Posting: 337
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 18:07


couple dengan bercinta ini apa bezanya ya?
terangka sikit :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_sejatiProfil   Hantar PM kepada sahabat_sejati   Quote dan BalasQuote

noor_najah
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17717
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 17:35


Hidup kita adalah nak cari keredaan dari Allah. Jadinya, yang disuruh kita buat, yang pelik-pelik tu toksahlah buat. Contohilah cara hidup Rasulullah s.a.w yang serba sederhana disamping cintanya yang unggul hanya kepada Allah S.W.T.

Bookmark and Share

    


  Member Information For noor_najahProfil   Hantar PM kepada noor_najah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 17:47


Assalamu'alaikum wbt...
Mmm...pada ana, "couple" is just pada name...but sebenarnya...nothing...
andai dikata sayang....xsemestinya mesti bercouple....
Cinta manusia memang melalaikan...tapi ana tau ramai yang rasa ingin disayangi. terus-terang ana katakan, ana juga pernah terlibat dalam bercouple wlp hanya sekali.... banyak juga yang ana belajar.... dari segi ag juga...alhamdulillah makan b+ baik... mungkin sebab kesedaran yang banyak makan b+. tapi...setakat ini...macam tak ada jodoh...ana pun xkesah... xgune mencari cinta insan, kalau Allah nak beri,tentu ada. Cinta pada Allah lebih utama.


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

aprill
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17649
Posting: 91
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 17:58


assalmualaikum...

tak pernah couple.terima kasih for the article for reminding me about the halal haram.harap diri ini dijauhi dari segala kemaksiatan.perkara yang dibencikan diharap tidak berbalik pada diri kita sendiri .

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aprillProfil   Hantar PM kepada aprill   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-05 20:16


Betul...jangan jadi hipokrit dahlah..lagi satu jangan ekstrim sangat...islam suruh bersederhana

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

mastermind03
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17770
Posting: 58
Dari: Di bawah lembayung RAHMAT ILAHI

Selangor  


posticon Posting pada: 19-08-05 11:33


cinta itu untuk yang ber'HAK' saja...
so...serahkan lah pada yang ber'HAK' tu...
jangan serahkan rasa CINTA tu pada orang yang belum pasti menjadi HAK kita...
apapun...cinta hakiki hanya pada ILAHI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mastermind03Profil   Hantar PM kepada mastermind03   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 21-08-05 10:56


kalau dah bercouple ni, mesti akan jumpa, tak kisahlah sama ada berteman mahupun tak berteman(berdua duaan).

ustaz kata boleh dating, tak ada masalah, tapi ustaz kata hanya boleh di dua tempat sahaja,
nak tahu di mana?


dua tempat yang dibolehkan dating ialah di bawah pohon semalu dan di bawah pohon tauge....
ada yang nak sahut cabaran ini untuk terus dating?

fikir fikir......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 11:15


tak berenti topic cinta tak letih ke... :lol: :-D :lol: :lol:


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

farahdilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2005
Ahli No: 16149
Posting: 24
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 12:58


assalamualaikum...

fikir-fikirlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farahdilahProfil   Hantar PM kepada farahdilah   Pergi ke farahdilah's Website   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 13:49


Assalamualaikum........ ana setuju dengan pendapat anta.Tapi sejauh mana kita sanggup terima hakikat ini. Couple dah jadi kebiasaan pada hari ini. .......... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 15:16


ooo...begitu...baru ana tahu..mujurlaa....ana tak bercouple Kalau tak..bertimbun-timbun lagi m'gunung tggi lah jwbnya dosa ana..adoila.. patutla rs macam tak nak couple saja..rp2 nya benda2 begitu tu haram...i'm a lucky person..thanks 4 this information..btl2 bermanfaat. ;-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

sariza
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2005
Ahli No: 16956
Posting: 10
Dari: kusza terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-08-05 10:27


bercouple ni memang tidak ada istilah dalam Islam, sebagai wanita kita haruslah sentiasa menjaga adab2 pergaulan dan jangan melampaui batas dengan muhram. sentiasalah menjaga hati supaya tidak di usik oleh syaitan durjana dan doakan kita semua mendapat pasangan yang boleh memayungi kita di syurga kelak.......Allah merahmati dengan hujan2 kerahmatan,,,,,AMIN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sarizaProfil   Hantar PM kepada sariza   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 23:39


assalamualaikum...tiba2 saja ana rasa macam nak share apa yang pernah ana terbaca...pasal couple ni...ana sendiri tak berani nak kata salah ke...tak ke..ana kurang arif sebenarnya...tentang itu,biarlah ana serahkan pada yang lebih pakar. tapi, apa yang nak ana kongsikan adalah...ana pernah terbaca,walaupun kita kata kita cintakan seseorang ' itu LIllahitaala,tapi sedar tak kita sebenarnay ungkapan yang dianggap keramat tu sebenarnya hanyalah landasan untuk membuatkan kita jauh dari rahmat Allah...sedar atau tak,walaupun kita kata kita sayangkan dia fillah,tapi kita selalu ingatkan dia lah,tu lah, inilah...walaupun dia mengejutkan kita untuk solat tahhajud sekalipun,lepas solat mesti kita akan ingatkan dia. patut ke? entahlah...ana pun bukannya baik sangat...tapi pada ana, couple ni sebenarnya mengganggu ibadah kita...tak tahulah untuk sahabat2 yang lain. ana setuju...cinta sebenarnya adalah milik yang berhak...dan yang berhak itu adalah yang mencipta rasa cinta dalam diri kita sendiri...ingatlah bahawa bila cinta pada Allah telah sempurna,tiada satu pun kesenangan yang dapat menandingi kesenangan dalam beribadah... :) wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 21:28


ana sokong...
jangan sampai ke lembah maksiat ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 23:29


elok juga kalau anda semua berpandangan sedemikian, cuma jangan masa cakap saja berapi2, tapi bila sampai turn kita, kita pula yang lebih :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 23:54


emmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 13:08


ni nak tanya sikit......konpius ni....man sirah dan cerita tokoh islamnya....silap masuk ruangan agaknya....sya rasa tajuk ni sesuai dibincang diruangan bincang agama.....maaflah Kalau terkasaq

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 14:52


assalamualaikum

alhamdulillah ikutlah apa yang dilandaskan oleh syariat silam itu...sesungguhnya islam itu syumul dan couple itu sebenarnya tak wujud....biarlah istilah couple itu kita perlihatkan dikala diri kita ini benar-benar sudah halal sesama dua insan bernama kekasih...

Hipokrit itu janganlah dijadikan sebagai topik bersalahan...walaupun seseorang itu menyebarkan benda yang bagus lihat pada kata2nya bukan pada dirinya ...kerana itu semua kehendak diri sendiri.

ilalliqa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 02:57


assalamualaikum...

setiap orang akan ada perasaan kasih sayang kan...memang benar kalau kita berkapel ni akan ada setengah dari kita yang terbabas sampai buat benda yang tak elok...

saya tak tau nak cakap macam mana...memang benar kata-kata dalam artikel tu..cuma diri saya yang lemah ini tak boleh nak lari dari perasaan macam tu...walaupun saya tau tak ada istilah nak berkapel...tapi saya niatkan berkawan dengan seorang kenalan saya untuk berkahwin...dan sekiranya saya memang sudah mampu sudah saya masuk meminang dia..tapi oleh kerana saya ini student lagi...maka saya tak boleh nak meminang dulu kerana tak munasabah kalau saya cakap dengan keluarga nak pinang anak dara orangs edangkan saya harapan keluarga untuk belajar...

saya tak mahu cakap cinta tu tak boleh kerana saya masih melaukannya...kalau saya memang tak pernah bercinta boleh lah saya sokong pandangan sahabat2 yang tak pernah bersua lagi maslaah ini...tapi sekarang masih ada dalam lingkaran orang2 yang bercinta jadi tak boleh nak komen..sebab saya takut nanti saya cakap tak serupa bikin..

maaflah ye kalau lari dr topik..just nak luahkan perasaan dihati...memang tak nak bercinta tapi dah bercinta nak buat macam mana ye???nak putuskan tak smapai hati..kerana kedua-duanya berdoa agar kekal hingga ke jinjang pelamin...dan saya telah pasnag niat untuk meminang dia 2tahun lagi insya ALLAH..susah kan...

kepada sahabat2 yang belum bercinta tu,jangan lah buat ye,saya yang sedang bercinta ni..terpaksa teruskan juga tapi tetap kena menjaga batas2 syariat...

maafkan saya ye...

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

BonaFide
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15888
Posting: 10

Pahang  


posticon Posting pada: 03-03-06 04:21


:-o aah!! that's right......BONAfiDE--->> prefer to Be THe UnDeclarED CoUpLe.....;>

Bookmark and Share

    


  Member Information For BonaFideProfil   Hantar PM kepada BonaFide   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 09:06


assalamualaikum......

pada pendapat ana,bercouple ni sepatutnya dielakkan.sebeb ini boleh mengnundang kepada zina.dalam islam pun tak ada pulak istilah couple.lagipun kita pun tau yang islam sangat2 melarang pergaulan bebas antara lelaki dan wanita.

ana tak kata yang lelaki dan wanita tu tak boleh tegur langsung,cuma kita kena lah tau batasan dalam pergaulan.mungkin sesetengah orang berpendapat ...Macam mana kita nak kahwin dengan seseorang kalau kita pun tak kenal orang tu?...memang betul.sebab tu la kita kena tau apa itu konsep pertunanagan.

ramai orang salah anggap yang bertunang tu mesti berakhir dengan pernikahan.masa proses pertunagan,time tu la kita cuba berkenal-kenalan dengan pasanagan kita,tapi dalam masa yang sama,kita jaga pergaulan kita.sebeb tu la,orang yang putus tunang tak perlu kecewa.mungkin kita tak ada rezeki dengan orang tu.tapi yang pasti,mesti ada hikmahnya.

lagipun,percintaaan selepas perkahwinan lebih menjamin kebahagiaan sebeb kalau kita buat maksiat sebelum berkahwin,takut2 keberkatan dalam rumah tangga akan hilang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-03-06 09:09


apa kecoh2 kahwin sajalah senang..semua halal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 03-03-06 09:16


timbul satu persoalan...

habis selama ni...
masih ada yang kuarkan fact...
brcinta atas landasan islam??
or sewaktu dengan nya...
wujud ke tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

putri_syiffa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16476
Posting: 67
Dari: Malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 09:59


ana pun tertanya2 juga.....
couple dalam islam.......?

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_syiffaProfil   Hantar PM kepada putri_syiffa   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 12:24


ishhhh..mana ada couple islami!siapa bagi fatwa ni!
islam tu suci..mana boleh bercampur dengan yang hak dan yang batil!
ustaz ana cakap ibarat minum arak baca bismillah atau lebih dahsyat lagi..nak berzina baca doa bersetubuh!kalau cinta sangat, islam menganjurkan kita untuk berkahwin!wallahualam:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-03-06 14:41


Assalmualaikum......

dari apa yang telah di terangkan oleh haura_akhas,ana bersetuju sangat sebab kit pun dah tau yang couple dalam islam tu memang haram.lagipun istilah couple dalam islam memang tak ada.Jadi apa yang ana cuba nak simpulkan ialah.....jaukan diri dari bercouple sebab kita sebagai seorang islam patut tau taggungjawab kita sebagai hamba Allah...bukan hamba kepada nafsu cinta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 07-03-06 15:20


tepuk dada tanya iman..tak perlu tanya selera lagi, faham-faham saja la...kalau selera yang jawab....tak pernah cukup....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 07-03-06 15:20


tepuk dada tanya iman..tak perlu tanya selera lagi, faham-faham saja la...kalau selera yang jawab....tak pernah cukup....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-06 17:10


ana sokong dengan artikel ni...
:) :) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 03:36


jaga tata tertib dalam islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-01-07 15:15


Assalamualaikum....... buat sahabat lama saya, mulai sekarang anda tidak akan dapat log in untuk guna nick saya. terima kasih atas komen-komen yang awak tolong buatkan untuk saya. minta maaf kalau menyinggung. password telah saya tukarkan. ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 18:15


Couple dengan sunnah Nabi saw

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

NewBorn
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25483
Posting: 29
Dari: baiti JannaTi

malaysia  


posticon Posting pada: 11-01-07 21:44


betul-betul jauhi maksiat

Bookmark and Share

    


  Member Information For NewBornProfil   Hantar PM kepada NewBorn   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 01:21


Bertunang...sebab islam anjurkan kita bertunang...Kenapa...?antaranya untuk mengetahui sekufu(serasi)atau tidak dengan pasangan kita ini..setelah kita kenal dengan si dia..kita akan tahu serasi kah dia dengan kita...terus kita rancang untuk kahwin....tetapi orang sekarang bila kenal dan nak kawan dengan seseorang dia tidak terus istikharah dan masuk meminang..sebaliknya bercouple kononnya untuk kenal lebih dekat,,mudahan kita dapat hindar dari gejala couple ni....
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

anis_farihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26369
Posting: 87
Dari: terengganu, sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 07:23


apakan cinta sebelum berkahwin itu dibenarkan
oleh ISLAM?..mana ada…...
cuba postkan hadis atau ayat al-quran yang
membenarkan bercinta sebelum berkahwin.....
tidak ada bukan...
kerana tiada lansung dalam hadis atau al-quran
bercinta sebelum berkahwin....
Mungkin ada yang berniat untuk berkeluarga... tapi
akan bahagiakah keluarga yang akan dibina itu jika
permulaannya pun sudah dimurkai ALLAH... jangan
ingat kebahagian keluarga itu terletak pada
cinta.... Kebahagiaan itu terletak di tangan
ALLAH....
macam mana nak bina keluarga bahagia jika
asasnye pun dah melakukan perkara yang dimurkai ALLAH.

wallahu'alam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_farihahProfil   Hantar PM kepada anis_farihah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 09:35


Couple dalam mata pelajaran mekanik kejuruteraan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 00:58


Pada 01-03-06 23:29 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

elok juga kalau anda semua berpandangan sedemikian, cuma jangan masa cakap saja berapi2, tapi bila sampai turn kita, kita pula yang lebih :-?



u know what, that is exactly TRUE!

untuk pengetahuan semua, i've experienced this. it was a few years ago.. we fell in love each other and we went out like the other couples did.. i swear, i hated this coupling thing before but when it occured to me, i was like somebody else, i was so into this thing but don't worry, it lasted a year later.. i broke up the bonding because i then later realized that i did the things i hated and i knew it was a sin! but yet that non-muhrim and i kept holding hands (tangan saja, tak ada tempat lain, sumpah..)!

and now, i'm making myself better in this halal-haram thing.. i feel so relieve that everything is fine already.. alhamdulillah..
i understand well about loving ppl in islamic view.. and i've started believing in 'cinta selepas berkahwin'.. and i'm taking into account about 'perempuan baik untuk lelaki baik, perempuan jahat untuk lelaki jahat' and vice versa.

wish me luck. thank you. :-)


-----------------
~dakwah lah saya yang jahil ini~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

kasturi_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27681
Posting: 27
Dari: Di mana bumi dipijak...

Kedah  


posticon Posting pada: 13-01-07 01:20


Pada 23-04-05 23:55 , srikandi_anisz posting:

!!! QUOTE !!!

couple secara islam ada satu saja kan..iaitu selepas ada nya ikatan yang sah..ijab dan kabul..insyaALLAH..itulah sebaik2 ikatan yang murni..



a'a..setuju 100%

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_83Profil   Hantar PM kepada kasturi_83   Quote dan BalasQuote

Aljamuani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12314
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-01-07 02:20


Pada 12-01-07 07:23 , anis_farihah posting:

!!! QUOTE !!!

apakan cinta sebelum berkahwin itu dibenarkan
oleh ISLAM?..mana ada…...
cuba postkan hadis atau ayat al-quran yang
membenarkan bercinta sebelum berkahwin.....
tidak ada bukan...
kerana tiada lansung dalam hadis atau al-quran
bercinta sebelum berkahwin....
Mungkin ada yang berniat untuk berkeluarga... tapi
akan bahagiakah keluarga yang akan dibina itu jika
permulaannya pun sudah dimurkai ALLAH... jangan
ingat kebahagian keluarga itu terletak pada
cinta.... Kebahagiaan itu terletak di tangan
ALLAH....
macam mana nak bina keluarga bahagia jika
asasnye pun dah melakukan perkara yang dimurkai ALLAH.

wallahu'alam......


assalamualaikum wbt...

kalau boleh nak minta penjelasan dari anis_farihah tentang maksud 'cinta' di sisi anda....insyaAllah ana berhajat sangat nak ulas tentang ni selepas dapat tau pengertian 'cinta' dari ukhti... sebab ana kurang setuju dengan pandangan ukhti di atas...
[ Telah diedit oleh: Aljamuani pada 13-01-07 02:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AljamuaniProfil   Hantar PM kepada Aljamuani   Quote dan BalasQuote

P10TH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2006
Ahli No: 27866
Posting: 57
Dari: Nilai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 00:46


assalamualaikum..

erm ana setuju tiada istilah couple sebelum kahwin dalam Islam..
macam mana mereka ada masa untuk bercouple sedangkan kita sekarang tengah hangat berjuang menegakkan agama Allah,serahkan saja kepada ibubapa kita yang tentukan jodoh..mereka tahu apa yang terbaik untuk permata mereka.. :-) :-) :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For P10THProfil   Hantar PM kepada P10TH   Quote dan BalasQuote

jue_86
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2007
Ahli No: 27983
Posting: 14
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 03:32


isu ni dah kerap sangat dah diperkatakan..
tapi, macam masuk telinga kanan,keluar telinga kiri juga...
saja nak tutup pintu hati itu...even kebenaran telah nyata...

semoga Allah tetapkan hati ini pada jalanNya..ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For jue_86Profil   Hantar PM kepada jue_86   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 04:07


Susah tak kalau bercinta selepas berkahwin??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

fitrah_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 27717
Posting: 78
Dari: fi ardhillah...

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-01-07 08:16


Pada 14-01-07 04:07 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Susah tak kalau bercinta selepas berkahwin??


erm.... insyaALLAH tak susah kalau buat semata2 kerana ALLAH...

" kalau tiada cinta insani untkmu... cukuplah cinta ALLAH menjadi penyuluh hidupmu... kelak ada cinta untukmu... dari insan yang mencintai ALLAH... sebagaimana cintamu terhadapnya...."


-----------------
HiduP sentiasa InDaH andaI SemUaNYa KeRaNa ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For fitrah_mawaddahProfil   Hantar PM kepada fitrah_mawaddah   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 08:52


COUPLE!!!!

>>tak salah nak bercinta..janji ikut syariat islam.OK

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 09:21


COUPLE!!!!

>>tak salah nak bercinta..janji ikut syariat islam.OK

macam mana 2 nak ikut stariat islam..kan tak ada istilah couple dalam islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 09:26


macam mana pula kalau seseorang lelaki dan perempuan ni saling mencintai tapi tak dapat nak bertunang @ kahwin lagi sebab tengah belajar..tapi kedua-duanya memang berniat untuk berkahwin..
pasangan ni pulak tak pernah keluar dating cuma telefon saja yang jadi penghubung untuk m'eratkan hubungan..dan pernah berjumpa sekali di rumah perempuan di depan mak & ayah si perempuan ni..
macam mana yee..kalau ada sesiapa yang tahu,saya minta sangat-sangat supaya dapat beri penjelasan kepada saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 09:26


salam..
saya setuju sangat-sangat dengan artikel kat atas tu...
memang tak ada istilah coupling pun dalam Islam...
bagi saya lah,coupling berdasarkan nafsu& sekadar suka-suka...lepas itu kejap couple dengan org ini,kejap dengan org lain...
lagi satu, mereka takut untuk terima committment(pas kahwin)...

dan rasa-rasanya tak ada pun coupling mengikut Islam agaknya...yang ada hanya kawin kan...erm...pasni tak payah lah bercouple2...kawin saja terus...

buat yang tengah study...tanamkan kecintaan pada ilmu...sebab bila dah sibuk bercinta dengan ilmu,kita tak ada masa nak fikir benda lain...itu salah satu jalan elak maksiat...ini pendapat dr kawan saya...dan pesanan dia kepada saya....

sekadar pendapat...wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 12:18


COUPLE......
no..no...no....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Aljamuani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12314
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-01-07 00:09


couple....

kalau kita perati betul-betul...ternyata ada dalam islam...

cuma....kita yang tak tau nak aplikasi dalam kehidupan kita selaku seorang muslim..... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AljamuaniProfil   Hantar PM kepada Aljamuani   Quote dan BalasQuote

ridz07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11876
Posting: 102
Dari: Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail (IPGM-KDRI), Kuala Terengganu...

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 00:14


Pada 15-01-07 00:09 , Aljamuani posting:

!!! QUOTE !!!

couple....

kalau kita perati betul-betul...ternyata ada dalam islam...

cuma....kita yang tak tau nak aplikasi dalam kehidupan kita selaku seorang muslim..... :)


Sebenarnya remaja zaman sekarang banyak salah gunakan apa yang Islam benarkan...... perbuatan yang asalnya Halal berubah kepada Haram kerana kejahilan kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridz07Profil   Hantar PM kepada ridz07   Pergi ke ridz07's Website   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 01:51


salam...
couple lebih cantik jika mengikut cara islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-01-07 09:26


Pada 14-01-07 09:26 , nurlin posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula kalau seseorang lelaki dan perempuan ni saling mencintai tapi tak dapat nak bertunang @ kahwin lagi sebab tengah belajar..tapi kedua-duanya memang berniat untuk berkahwin..
pasangan ni pulak tak pernah keluar dating cuma telefon saja yang jadi penghubung untuk m'eratkan hubungan..dan pernah berjumpa sekali di rumah perempuan di depan mak & ayah si perempuan ni..
macam mana yee..kalau ada sesiapa yang tahu,saya minta sangat-sangat supaya dapat beri penjelasan kepada saya..


call? bagi saya lah...Kalau call, tapi dah ada perasaan sayang....tentu ada juga terkeluar...lunak2 atau suara manja kann...sebba kita perempuan....tak boleh lari dari sifat manja....dan setahu akak....lah....Kalau kita nak berurusan dengan pihak lelaki haruslah ada urusan yang penting sahaja.....

Kalau adik rasa,perlu call....dan ada urusan....silakan,, tapi Kalau cuma hendak melepaskan rindu...tu dah salah......Kalau dah tau lamabt lagi nak berkahwin, kita seharusnya menjaga pergaulan supaya perasaan sayang tidak menebal.....dan takut2 kita akan tertewas kelak....walaupun akak tak kata....perzinaan....tapi takut2 kita meringan2kan apa yang Allah kata HARAM......

walau apa jua cara kita berhubung semua nya ada risiko....selagi adanya nafsu.....dan kita kena jaga...sentiasa beringat.....kerna Kalau kita leka sekali pun, meter pahala dan dosa akan tetap berjalan....

peringatan untuk akak sekali, pentingkan kedudukan kita di sisi Allah....Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Setanggi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14927
Posting: 7
Dari: Kustem, K.T

Kedah  


posticon Posting pada: 15-01-07 10:12


ana sokong :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For SetanggiProfil   Hantar PM kepada Setanggi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-01-07 12:52


Assalamualaikum..
Tu lah, banyak sangat salah faham tentang cinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 18:08


Pada 14-01-07 09:26 , nurlin posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula kalau seseorang lelaki dan perempuan ni saling mencintai tapi tak dapat nak bertunang @ kahwin lagi sebab tengah belajar..tapi kedua-duanya memang berniat untuk berkahwin..
pasangan ni pulak tak pernah keluar dating cuma telefon saja yang jadi penghubung untuk m'eratkan hubungan..dan pernah berjumpa sekali di rumah perempuan di depan mak & ayah si perempuan ni..
macam mana yee..kalau ada sesiapa yang tahu,saya minta sangat-sangat supaya dapat beri penjelasan kepada saya..




i understand this situation well.. very well.. :)

u know what happened then? dia start minta bukan-bukan daripada saya.. atas alasan nak 'lebih istimewa' sikit seperti exchange for not seeing each other.. i posted my masalah in the last few months.. and i got the answer.


-----------------
~dakwah lah saya yang jahil ini~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-01-07 07:42


tak salah bercouple,tapi biarlah menjaga batas-batas dalam islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

fizie
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20965
Posting: 19
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 21:43


Errrm..sampai masa(cukup syarat2 yang d ttpkan syara') nikah saja terus..."couple" lah lepas dah d ijabQabulkan..sekian...selamat...


-----------------
Menjalin persahabatan antara ummah..Bertemu kerana Allah,berpisah kerana Allah
[ Telah diedit oleh: fizie pada 19-01-07 21:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizieProfil   Hantar PM kepada fizie   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 23:15


istilah bercouple kerana ALLAH adalah hiasan bagi menutup kelalaian cinta itu sendiri.Islam menganjurkan berpuasa bagi mnyekat nafsu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 01:10


tepuk dada, gna mnda, tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-01-07 02:45


couple cara islam
satu cara nak halalkan apa yang haram
kawan-kawan yang dikasihi...haram tetapi haram
tak payah berdolak dalih...

tapi, tulah...benda ni dah menular
coupla dengan niat nak kawin lah
cinta kerana Allah swt
sumernya mangguna Islam untuk puaskan nafsu (maaf ..tuduhan ni berat)..tapi memang ada yang buat begitu
dan saya minta perlindungan dr Allah swt dari gejala ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 21:54


saya memang setuju.tetapi saya tak percaya ad orang yang mengamalka cara hidup islam seratus peratus.hanya segelintir sahaja.sedangkan org yang berkelulusan agama pun ada yang bercouple.apa nak kata.xd yang mustahil pada zaman sekarang.terpulg pada individu itu sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 21:59


Pada 20-01-07 02:45 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!

couple cara islam
satu cara nak halalkan apa yang haram
kawan-kawan yang dikasihi...haram tetapi haram
tak payah berdolak dalih...

tapi, tulah...benda ni dah menular
coupla dengan niat nak kawin lah
cinta kerana Allah swt
sumernya mangguna Islam untuk puaskan nafsu (maaf ..tuduhan ni berat)..tapi memang ada yang buat begitu
dan saya minta perlindungan dr Allah swt dari gejala ni

salam....
na'am..
tiada istilah couple dalam islam...
selepas kahwin, nak bercinta puas2 pun boleh.....

"Islam itu indah"...
2 insan yang tidak kenal-mengenali(tidak kenal antara satu sama lain dengan mendalam), telah berkahwin dengan IMAN dan IBADAH yang kukuh.....insyaALLAH dapat merasai nikmat bercinta selepas kahwin...
begini barulah betul..

waullahualam...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 22:10


setuju sangat...
yakinlah dengan janji Nya..
ada org kata kena usaha barulah jumpa jodoh tu..(alasan utama couple)
hakikatnye semuanya telah Allah janjikan..
bukti?
ustaz ana jumpa isteri dia kat u
tak pernah cakap, tak pernah jumpa sebelum ni,
sekali pandang terus tahu itulah jodohnye(jumpa dalam mimpi),
alhamdulillah sesungguhnye janji Allah itu benar,
lepas hantar surat risik, ustazah tu pun istikharah memang betul itu jodoh dia,
terus masuk meminang, kahwin dan bahagia dengan jodoh nya..
=)


-----------------
Dengan mata hati pandangan menjadi luas..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 07:59


cinta kerana Allah adalah hiasan kata yang menutup kelalaian cinta tersebut.kalau dah tak tahan sangat...berpuasalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 13:56


senang saja problem kapel ni...

kalau kita sayang parents kita...
kita mesti tak buat benda-benda tu...

sebab...
selagi kita tak berkahwin..
dosa2 yang kita buat...
parents kita pun kena tanggung sama...
tu yang problem tu...

so,fikir2kanlah.... :wink:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 21-01-07 16:32


hmm.. nyaris2 nak terjebak...tapi nasib baik cepat tersedar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 20:04


hm......memang tak patut couple nieh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 21-01-07 20:19


Pada 15-01-07 00:09 , Aljamuani posting:

!!! QUOTE !!!

couple....

kalau kita perati betul-betul...ternyata ada dalam islam...

cuma....kita yang tak tau nak aplikasi dalam kehidupan kita selaku seorang muslim..... :)



betul tu...kena juga berusaha...ada kenyataan 'niat tidak boleh menghalalkan cara', tapi tak semua...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 21-01-07 21:34


saya pun sokong......

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

royyan
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26930
Posting: 1
Dari: muka bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 11:39


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For royyanProfil   Hantar PM kepada royyan   Pergi ke royyan's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 12:29


ana setuju 100%.. :-) Islam dah tnjkkn cra yang betul Kenapa masih nak ikt cra yang haram?..fikir-fikirkanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 15:35


Pada 20-01-07 02:45 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!

couple cara islam
satu cara nak halalkan apa yang haram
kawan-kawan yang dikasihi...haram tetapi haram
tak payah berdolak dalih...

tapi, tulah...benda ni dah menular
coupla dengan niat nak kawin lah
cinta kerana Allah swt
sumernya mangguna Islam untuk puaskan nafsu (maaf ..tuduhan ni berat)..tapi memang ada yang buat begitu
dan saya minta perlindungan dr Allah swt dari gejala ni


salaam...
saya setuju sangat-sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 25-01-07 16:54


mana pula ada istilah bercinta kerana ALLAH....kalau lepas kahwin tu bolehlah bercinta kerana ALLAH....kalau sebelum kahwin..bercinta kerana apa pun salah....jangan salah faham... cinta tu tak salah....cinta kerana ALLAH juga tak salah...tapi bukan dengan cara bercouple sebelum kahwin.....kalau niat bercinta kerana ALLAH sebelum mendapat ikatan yang sah sebagai suami isteri....itu mengundang murka ALLAH namanya....mana mungkin kita lakukan sesuatu kerana ALLAH...tapi mendatangkan kemurkaanNya...hm....renungkanlah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

tadabbur
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28363
Posting: 1
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 18:37


betul-betul setuju

Cinta, kasih & sayang mempunyai maksud yang berlainan,
dalam satu hati tak boleh ada 2 cinta,
ALLAH amat cemburu org yang menduakan cintaNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For tadabburProfil   Hantar PM kepada tadabbur   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-02-07 20:34


salam..
ye...ana setuju dan sokong...
ayuh saudaraku kita mujahadah dan muhasbah diri kita...
cintailah ILLAHI...nescay dirimu takkan hampa...

wallahu a'alaam... :-) :-)


-----------------
cintailah ILAHI...cinta hakiki dan abadi ...ku dambakan redha dan kasih hakiki dr NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 23:19


Biar Allah yang tentukan jodoh untuk kita...Allah akan pasangkan kita dengan pasangan yang bersesuaian dengan kita...didiklah diri sendiri menjaga redha dan hidayah Allah .pasti Allah akan menggantikan cinta manusia yang boleh dekatkan kita pada-Nya...wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

Saff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7134
Posting: 43
Dari: Kuala Pilah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-02-07 00:23


bercinta dan bercouple selepas kahwin lagi mantap.
bagi ana lagi kukuh ikatan kasih sayang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saff-oneProfil   Hantar PM kepada Saff-one   Pergi ke Saff-one's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.195923 saat. Lajunya....