Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: apa lelaki nampak??????


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» apa lelaki nampak??????

Please Mendaftar To Post


Oleh apa lelaki nampak??????

suklia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14740
Posting: 28
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-05 22:22


ape yang lelaki nampak atau rasa pade perempuan yang bertudung labuh/pakai jubah/baju kurung/ pakai stokin?????
ape yang lelaki rasa bila perempuan yang pakai tudung singkat/tiga segi/jarangbaju ketat?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukliaProfil   Hantar PM kepada suklia   Quote dan BalasQuote

zujlah_mj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14517
Posting: 69
Dari: ^PermatA JohoR^

Johor  


posticon Posting pada: 01-04-05 23:14


oo...itu kene tanye arrijal lah...ana pun tertanye-tanye..


-----------------
kurangkan gurau senda kerana umat yg berjuang itu akan berjuang dgn brsungguh2:hasan al-bana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zujlah_mjProfil   Hantar PM kepada zujlah_mj   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-04-05 23:32


nampak apa? bila tgk perempuan, takkan nampak kucing kut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 02-04-05 07:49


P:bertudung labuh/pakai jubah/baju kurung/ pakai stokin
L:hormat,segan..kalau perempuan lalu dpn mrk,plg tidak akn tegur "ASSALAMUALAIKUM"

P: pakai tudung singkat/tiga segi/jarangbaju ketat
L:kurang rs hormat,x segan,tenung lama2..dr jauh dh FIWIT,kalau perempuan ni lalu dpn mrk akn ckp "COMENYE...sengih2...LEH KNL?"


Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 14:20


Quote:

On 2005-04-02 07:49, m_aisya wrote:
P:bertudung labuh/pakai jubah/baju kurung/ pakai stokin
L:hormat,segan..kalau perempuan lalu dpn mrk,plg tidak akn tegur "ASSALAMUALAIKUM"

P: pakai tudung singkat/tiga segi/jarangbaju ketat
L:kurang rs hormat,x segan,tenung lama2..dr jauh dh FIWIT,kalau perempuan ni lalu dpn mrk akn ckp "COMENYE...sengih2...LEH KNL?"



sangat-sangatlah betulnyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 02-04-05 15:11


ape yang lelaki nampak atau rasa pade perempuan yang bertudung labuh/pakai jubah/baju kurung/ pakai stokin?????
Kalau ana, yang macam ni la cukup seksi.Pompuan ni macam permata yang berharga.Kita mesti nak simpan permata kat tempat yang paling selamat kan.?Jadi berpakaian seperti yang disebut merupakan satu cara nak jaga permata tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 15:18


apa yang ternampak lah masa nak menengok tu....macam2 ada ..

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 15:25




sejuk mata memandang. hati pun tak resah kerana mata ini tidak memandang perkara yang haram.

TQ

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 17:48


sejuk mata memandang...rasa cam tenang je..
leh bagi nur hidayah kat orang lain yang agak kureng ...


-lambang keindahan Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 09:53



apa ana nampak
macam -macam
kesimpulannya..
ini jawapannya
1. perbezaan pemandangan antara yang "sejuk dan mendamaikan"
dan yang "Hot dan meresahkan".

2. perbezaan pemandangan antara bayangan "Syurga" dan bayangan "neraka".

3. perbezaan pemandangan antara pandangan dengan hati nurani dan pandangan hawa nafsu.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 11:50




abang ana pernah tegur seorang wanita islam yang naik LRT yang pakaiannya hanya tutup tempat tempat tertentu.. "adik, sekarang jualan murah kat nagoya, kain - kain semuanya murah - murah.. Nak kaler apa pun sume ada.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

ilhamku21
Warga Rasmi
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15396
Posting: 17
Dari: IUCM

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 13:02



pandangan tbahagi kpd 2 ptama,pandangan ilmu.kdua,pandangan x ilmu..fikir2kanlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhamku21Profil   Hantar PM kepada ilhamku21   Pergi ke ilhamku21's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 13:17


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah orang lelaki wajib tundukkan pandangan bila melihat wanita tidak kira bertudung atau tidak ... mafhum ayat Al Quran Surah An-Nuur ayat 30.

Cuma sekiranya ternampak pertama kali tu adalah rezeki tetapi bukan kali kedua kerana itu sudah disertai panahan syaitan. Pernah Rasulullah saw diberitakan memegang kepala Sayiddina Ali yang pandangan kedua disertai syaitan.

Apa pandangan lelaki kepada wanita yang bertudung labuh terpulang kepada tahap keimanan lelaki tersebut.

Dari kacamata mereka yang ilmu dan iman kurang maka persepsi mereka berbeza dengan yang beriman dan berilmu. Walau apa pun yang penting kaum wanita usahlah melayan lelaki sembarangan. Sekiranya berhajat maka silakan ke rumah dan risik melalui ibu bapa. Itu yang paling selamat dan dikira 'gentleman'.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - taaruflah dengan asas iman dan ukhwah barulah betul perjalanan taaruf tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 13:18




jawapannya mudah ajer, yang pertama tu segan la sikit nak tegur. tapi bagii pompuan lak, menitis air mata bila kenangkan diri sendiri yang serba kekurangan.

yang second lak, ramai lelaki nka tegur. siap puji-puji lagi. meleleh air liur dibuatnyer... seronok sangat la tu.

maklumlah, sekarang ni semua orang nak tengok yang real punya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 13:19




jawapannya mudah ajer, yang pertama tu segan la sikit nak tegur. tapi bagii pompuan lak, menitis air mata bila kenangkan diri sendiri yang serba kekurangan.

yang second lak, ramai lelaki nka tegur. siap puji-puji lagi. meleleh air liur dibuatnyer... seronok sangat la tu.

maklumlah, sekarang ni semua orang nak tengok yang real punya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 13:20




jawapannya mudah ajer, yang pertama tu segan la sikit nak tegur. tapi bagii pompuan lak, menitis air mata bila kenangkan diri sendiri yang serba kekurangan.

yang second lak, ramai lelaki nka tegur. siap puji-puji lagi. meleleh air liur dibuatnyer... seronok sangat la tu.

maklumlah, sekarang ni semua orang nak tengok yang real punya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 16:24


sejuk mata memandang..sesungguhnya sebaik2 perhiasan dunia adalah wanita solehah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 22:34




sebenarnya susah nak jawab soalan ni sebab lelaki ni suka sangat tengok yang tak berfaedah tapi dimalam hari berdoa minta yang baik2.
shah tak kata orang lain tapi shah ingat kat diri shah ajer.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 22:34




sebenarnya susah nak jawab soalan ni sebab lelaki ni suka sangat tengok yang tak berfaedah tapi dimalam hari berdoa minta yang baik2.
shah tak kata orang lain tapi shah ingat kat diri shah ajer.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 22:34




sebenarnya susah nak jawab soalan ni sebab lelaki ni suka sangat tengok yang tak berfaedah tapi dimalam hari berdoa minta yang baik2.
shah tak kata orang lain tapi shah ingat kat diri shah ajer.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-04-05 15:48




1st~sejuk mata memandang,rasa hormat...

2nd~pedihnya mata memandang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-04-05 15:49




1st~sejuk mata memandang,rasa hormat...

2nd~pedihnya mata memandang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 02:12




..\Alhamdulillah..bagus tajuk nie..
ape yang lelaki nampak atau rasa pade perempuan yang bertudung labuh/pakai jubah/baju kurung/ pakai stokin????? dua perspeksi juga mcm dua pandangan pada wanita itu..
kita boleh kata disini ada dua contoh wanita..yg takut pada Allah dan menjaga malunya dan yg kedua yg bongkak dan hilang malunya..
“Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung”(an-nur31)
lelaki juga ada dua!!“lelaki yg bersyukur kerana masih lagi seseorang wanita itu tahu menjaga batas2 dan hukum yg termaktub dalam agama.
“Mereka itulah (orang-orang yang) bagi mereka surga `Adn, mengalir sungai-sungai di bawahnya; dalam surga itu mereka dihiasi dengan gelang emas dan mereka memakai pakaian hijau dari sutera halus dan sutera tebal, sedang mereka duduk sambil bersandar di atas dipan-dipan yang indah. Itulah pahala yang sebaik-baiknya, dan tempat-istirahat yang indah;(al-kahfi-31
bagi wanita yg kedua..sesorang lelaki yg beriman dia mungkin boleh menegur atau mendoakan hidayah Allah diberikan kepadanya..
bagi lelaki yg sama ngan wanita yg kedua ni ..bila dia memandang muslimah berpakaian sebegini..mungkin terdetik pada fikirannya "ada lagi wanita yg kolok berpakaian sebegini, atau fesyen yg ketinggalan zaman..)bersabarlah wahai muslimahku jika kau dicerca sebegini
"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi `auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.al-a’raf..
bagi lelaki yg memandang wanita yg seksi,tak cukup syarat berpakaian dalam islam..inilah pasangan yg sesuai bagi mereka..
firman Allah;“Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga).(an-Nur-26

MUSLIMAH!!Mahalkan dirimu kerana kau perhiasan dari Syurga!!....maalsalamah

-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa

Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 02:13




..\Alhamdulillah..bagus tajuk nie..
ape yang lelaki nampak atau rasa pade perempuan yang bertudung labuh/pakai jubah/baju kurung/ pakai stokin????? dua perspeksi juga mcm dua pandangan pada wanita itu..
kita boleh kata disini ada dua contoh wanita..yg takut pada Allah dan menjaga malunya dan yg kedua yg bongkak dan hilang malunya..
“Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung”(an-nur31)
lelaki juga ada dua!!“lelaki yg bersyukur kerana masih lagi seseorang wanita itu tahu menjaga batas2 dan hukum yg termaktub dalam agama.
“Mereka itulah (orang-orang yang) bagi mereka surga `Adn, mengalir sungai-sungai di bawahnya; dalam surga itu mereka dihiasi dengan gelang emas dan mereka memakai pakaian hijau dari sutera halus dan sutera tebal, sedang mereka duduk sambil bersandar di atas dipan-dipan yang indah. Itulah pahala yang sebaik-baiknya, dan tempat-istirahat yang indah;(al-kahfi-31
bagi wanita yg kedua..sesorang lelaki yg beriman dia mungkin boleh menegur atau mendoakan hidayah Allah diberikan kepadanya..
bagi lelaki yg sama ngan wanita yg kedua ni ..bila dia memandang muslimah berpakaian sebegini..mungkin terdetik pada fikirannya "ada lagi wanita yg kolok berpakaian sebegini, atau fesyen yg ketinggalan zaman..)bersabarlah wahai muslimahku jika kau dicerca sebegini
"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi `auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.al-a’raf..
bagi lelaki yg memandang wanita yg seksi,tak cukup syarat berpakaian dalam islam..inilah pasangan yg sesuai bagi mereka..
firman Allah;“Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga).(an-Nur-26

MUSLIMAH!!Mahalkan dirimu kerana kau perhiasan dari Syurga!!....maalsalamah

-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa

Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-04-05 16:58




hakihatnya lelaki suka tengok yang kedua tapi kita kena la kontrol nafsu kita agar tidak memandang mereka.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 15:07



ade gak kaum adam yg ble nmpk pompuan b`pakaian sopan tp imaginasi diorang(kaum adam) lagi tinggi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 10-04-05 18:27


kalau nampak pakai sopan, nampak comey, boleh jadi calon isteri

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 10-04-05 22:04


Quote:

aleyasyafira wrote:
ade gak kaum adam yg ble nmpk pompuan b`pakaian sopan tp imaginasi diorang(kaum adam) lagi tinggi..


yg ni mmg bahaya n mnakutkn!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 23:51




betapa hebatnyer kurniaan ilahi tapi disalahgunakan...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

MIRASAFIAH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14224
Posting: 44
Dari: ALOR SETAR

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 10:46


pada pendapat ana kebanyakan lelaki skang ni dh krg rs hormat pd wanita.x kr yg pakai tdg labuh ke inikn pl yg x tutup aurat...tp btl kt umi klu lelaki itu imannya teguh x kr ttp aurat atau x dia akn jg pandangannya.wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MIRASAFIAHProfil   Hantar PM kepada MIRASAFIAH   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 11-04-05 16:18




percaya tak lelaki suka tengok yang tertutup sebab dia nak tahu ada apa pada yang tertutup..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 16:23



apa yang say nampak?
saya nampak dia.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 11-04-05 21:41




first nampak orang pakai tudung labuh sempurna....( fuyoo...cunnya...ngorat best nie...dapat buat isteri lagi best)


kalo nampak tudung baju ketat.....( fuyoo..cunnya...mintak2 jgn jadi isteri aku...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 21:45


Orang lelaki yg tak kuat agama pon kalau boleh nak isteri yg solehah..

Jadi apa kata perempuan di luar sana.....

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 13-04-05 18:32


lelaki akan rasa bangga kerana masih ada m,uslimat yang mengikut ajaran ISLAM sebenar-benarnya............

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-05 12:46



Emm...betuk kata Mukhasah tuu..kadang-kadang tu..orang pompuan yang pakai ketat-ketat pun nak lelaki yang beriman untuk dijadikan suami..Kalau ambil lelaki yang tak senonoh yang memang dah selalu buat perempuan macam baju buat apa??...Betu tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-05 12:46



Emm...betuk kata Mukhasah tuu..kadang-kadang tu..orang pompuan yang pakai ketat-ketat pun nak lelaki yang beriman untuk dijadikan suami..Kalau ambil lelaki yang tak senonoh yang memang dah selalu buat perempuan macam baju buat apa??...Betu tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-05 12:47



Emm...betuk kata Mukhasah tuu..kadang-kadang tu..orang pompuan yang pakai ketat-ketat pun nak lelaki yang beriman untuk dijadikan suami..Kalau ambil lelaki yang tak senonoh yang memang dah selalu buat perempuan macam baju buat apa??...Betu tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-05 12:48



Emm...betuk kata Mukhasah tuu..kadang-kadang tu..orang pompuan yang pakai ketat-ketat pun nak lelaki yang beriman untuk dijadikan suami..Kalau ambil lelaki yang tak senonoh yang memang dah selalu buat perempuan macam baju buat apa??...Betu tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-05 12:48



Emm...betuk kata Mukhasah tuu..kadang-kadang tu..orang pompuan yang pakai ketat-ketat pun nak lelaki yang beriman untuk dijadikan suami..Kalau ambil lelaki yang tak senonoh yang memang dah selalu buat perempuan macam baju buat apa??...Betu tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-05 13:57


skrang memang susah nak jumpak perempuan yang dari golongan pertama tu...
tapi yang golongan kedua tu...berlambak-lambak mcm ikan kat pasar..
jadi bagi lelaki-lelaki akhir zaman, buatlah pilihan yang terbaik dan pandanglah kpd perkara yang mendatangkan pahala bukannya dosa.....
"sekilas pandangan rahmat yang datang
sekali pandangan jangan kau ulang"

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-05 13:57


skrang memang susah nak jumpak perempuan yang dari golongan pertama tu...
tapi yang golongan kedua tu...berlambak-lambak mcm ikan kat pasar..
jadi bagi lelaki-lelaki akhir zaman, buatlah pilihan yang terbaik dan pandanglah kpd perkara yang mendatangkan pahala bukannya dosa.....
"sekilas pandangan rahmat yang datang
sekali pandangan jangan kau ulang"

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-05 13:58


skrang memang susah nak jumpak perempuan yang dari golongan pertama tu...
tapi yang golongan kedua tu...berlambak-lambak mcm ikan kat pasar..
jadi bagi lelaki-lelaki akhir zaman, buatlah pilihan yang terbaik dan pandanglah kpd perkara yang mendatangkan pahala bukannya dosa.....
"sekilas pandangan rahmat yang datang
sekali pandangan jangan kau ulang"

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-04-05 15:27




Quote:
P:bertudung labuh/pakai jubah/baju kurung/ pakai stokin
L:hormat,segan..kalau perempuan lalu dpn mrk,plg tidak akn tegur "ASSALAMUALAIKUM"

P: pakai tudung singkat/tiga segi/jarangbaju ketat
L:kurang rs hormat,x segan,tenung lama2..dr jauh dh FIWIT,kalau perempuan ni lalu dpn mrk akn ckp "COMENYE...sengih2...LEH KNL?"



ya betulllllllll

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-04-05 15:31




Quote:
first nampak orang pakai tudung labuh sempurna....( fuyoo...cunnya...ngorat best nie...dapat buat isteri lagi best)


kalo nampak tudung baju ketat.....( fuyoo..cunnya...mintak2 jgn jadi isteri aku..





tp mmg sbnrnya pompuan pakai tudung bulat nie lebih menarik dari pompuan yg pakai baju ketat2 tu....tp lelaki nie selalunya nampak yg ketat2 tu seksi....tang akhlak kire lain dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

mafish_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4287
Posting: 120
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 10:21




kalau tengok yang pertama tu, tak berdosa ke? kita tengok yang kedua tu , on the dot dapat dosa.... cuma nak tahu kalau tengok yang tutup litup tuu lama2 boleh ker... tengok sebab sopan, comel, orang teganu kate (jurruh)... macam mana plak tuuu.....

tapi yang pasti lelaki memang suke tengok perempuan, tapi kalau tengok yang pakai sopan dan menutup aurat, maka akan ada niat nak buat isteri... tapi kalau tengok yang dedah aurat, kalau boleh nak elak sangat2.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mafish_84Profil   Hantar PM kepada mafish_84   Quote dan BalasQuote

shamsemee
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2005
Ahli No: 16951
Posting: 5
Dari: Putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 16:15


entah yekkkk ..... tapi bukan nak kater lah .... perempuan yang bertudung ini especially yang memenuhi syarat2 bertudung .... kalau kita pandang rasa tenang, sejuk bukan seram sejuk .... kirer nya rasa aman lah .... kalau yang tak bertudung tu tambah pula pakai yang seksi2 tu ..... raser berdetap detup jantung ini .... goyang iman .... beruntunglah ibubapa yang dapat anak tahu jaga auratnyer .... :-D :-D :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For shamsemeeProfil   Hantar PM kepada shamsemee   Quote dan BalasQuote

puteri_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2005
Ahli No: 17022
Posting: 26
Dari: tanah air tercinta

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 16:54


lelaki selalunya nampak apa yang orang perempuan sendiri tak nampak.
misalnya keperibadian perempuan itu sendiri.di mata lelaki seorg perempuan itu cukup segala sifat sebagai muslimah sejati tetapi ianya bergantung kepada pndgn individu juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_sofeaProfil   Hantar PM kepada puteri_sofea   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 00:23


wow.

now i know the truth.

thank u.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

ieda85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14486
Posting: 45
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 09:51


assalamualaikum..
soalan ni depand pade lelaki agaknya ada lelaki yang suka dengan yang pakai tudung labuh tu?.. but sometimekan ada juga yang tenmgok macam pelik saja kenapa erk??/
lepas itu ada juga lelaki lagi suka negok yang pakai tudung singkat lepas itu baju jarang dan ketat(macam tak payah pakai tudung saja)
tapi suka tengok saja lah agaknya... wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieda85Profil   Hantar PM kepada ieda85   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 09-07-05 01:56


bila tengok yang bertudung labuh rasa macam nak mengorat tapi tak jadi sebab rs macam mereka terlalu baik,tak layan.

bila tengok yang comel yang berpakaian tak sempurna nak mengorat pun tak jadi juga sebab kononnya kita nak cari yang lebih beragama..

konflik konflik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-07-05 03:12


Pada 09-07-05 01:56 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!

bila tengok yang bertudung labuh rasa macam nak mengorat tapi tak jadi sebab rs macam mereka terlalu baik,tak layan.

bila tengok yang comel yang berpakaian tak sempurna nak mengorat pun tak jadi juga sebab kononnya kita nak cari yang lebih beragama..

konflik konflik...


macam tu? pilih lah yang sederhana.. lepas kahwin nanti bimbing lah, suruh pakai tudung labuh.. ;-) :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

awla89
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2004
Ahli No: 12238
Posting: 7
Dari: klinik mama..

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-05 11:04


assalamualaikum...nak pesan sikit...jangan lihat pada pemakaian tudung saja..tapi
stokin tak pakai..tak lengkap lah tu?...lain kali pilih nisa' yang betul2 tutup aurat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For awla89Profil   Hantar PM kepada awla89   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-07-05 08:48


Pada 09-07-05 11:04 , awla89 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...nak pesan sikit...jangan lihat pada pemakaian tudung saja..tapi
stokin tak pakai..tak lengkap lah tu???...lain kali pilih nisa' yang betul2 tutup aurat..


apa masalahnya jika pilih yang tak tutup aurat sekalipun.. lepas dapat nanti bimbinglah.. bukankah antara tanggungjawab seorang lelaki (suami) adalah untuk memimpin dan membimbing ahli keluarganya..

jangan cepat pandang rendah pada orang lain.. boleh jadi suatu hari mereka akan berubah menjadi lebih baik dari diri kita..

Allahu a'lam..


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 11-07-05 08:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-07-05 17:17


Assalamulaikum...
lelaki kalau nak buat isteri nak cari yang baik-baik saja.kawan lelaki saya pernah berkata pada saya,mereka bukan mementingkan pendidikan formal tetapi mereka yang mempunyai background agama.kalau belajar tak pandai pun tak apa asalkan ada agama.Betul juga itu.Mak saya selalu cakap,perempuan zaman sekarang semua ada,lawa,pandai tapi satu saja tak ada akhlak yang baik.cara pemakaian pun macam tak nak pakai baju saja gayanya.Trendlah katakan.Yang herannya lelaki suka kalau perempuan seksi-sekisi,tapi bila nak kahwin nak cari yang baik sahaja.pelik tapi benar
[ Telah diedit oleh: amilyn pada 11-07-05 17:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 00:29


Pada 09-07-05 03:12 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!


macam tu??????? pilih lah yang sederhana.. lepas kahwin nanti bimbing lah, suruh pakai tudung labuh.. ;-) :lol:



Apakah kayu ukur 'keserdehanaan' bagi anda? Apakah kayu ukur 'kesederhanaan' dalam panjang singkat kain tudung. Tolok SinarX? Tolok skru mikrometer? Angkup vernier? Adakah anda termasuk dalam kategori 'sederhana' itu? Adakah kain tudung labuh ekstrim? This is another typical mistake.


-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)




Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 00:41


Pada 11-07-05 08:48 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!



apa masalahnya jika pilih yang tak tutup aurat sekalipun.. lepas dapat nanti bimbinglah.. bukankah antara tanggungjawab seorang lelaki (suami) adalah untuk memimpin dan membimbing ahli keluarganya..

jangan cepat pandang rendah pada orang lain.. boleh jadi suatu hari mereka akan berubah menjadi lebih baik dari diri kita..

Allahu a'lam..



This is another typical mistake. Pendidikan anak dalam Islam tidak serupa dengan pendidikan anak dalam konteks Barat Moden selepas Renaissance iaitu selepas abad ke-17. Dalam Islam, tanggung jawab pertama ayah kepada anak dalam mendidiknya ialah memilih ibu yang baik. Why take a risk to menyunting that kind of bunga sedangkan banyak bunga yang segar seperti water lily, ke hape ke di taman. Dalil argument saya adalah berdasarkan kisah seorang ayah mengadu kepada Umar al-Khattab tentang anaknya yang derhaka. Dan anaknya menjawab balik, antara haknya yang tidak dipenuhi ialah, ayahnya tidak memilih ibu yang baik untuknya. This is just a simple anology.


-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)




Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 12-07-05 02:51


Pada 12-07-05 00:29 , SystemOfAdown posting:

!!! QUOTE !!!

Apakah kayu ukur 'keserdehanaan' bagi anda? Apakah kayu ukur 'kesederhanaan' dalam panjang singkat kain tudung.


en. system.. i don't have any particular definition of 'sederhana', because i don't judge people just by their clothings.. i was only referring to en. asyraf's statement.. in what way people want to define 'sederhana', it's up to them..

!!! QUOTE !!!

Adakah kain tudung labuh ekstrim? This is another typical mistake.


why so negative? instead of extreme, you could say 'terlalu baik', 'sopan', 'alim' (again, please refer to asyraf's statement).. besides, have i ever said that those who wear 'tudung labuh' are extreme people?

!!! QUOTE !!!

Why take a risk to menyunting that kind of bunga sedangkan banyak bunga yang segar seperti water lily, ke hape ke di taman.


memang agama sepatutnya diletakkan sebagai top priority to marry a woman.. but if you think you have strong Islamic base, it's not wrong to choose 'that kind of woman', dengan niat untuk mendidik.. many of us have negative ideas about these people, as if all of them really have bad attitudes.. but then brp ramai agaknya yang sanggup menegur & membetulkan mereka, in spite of mengutuk.. don't they too, deserve the chance to be a better person? if they need someone to lead their ways, why not give a try..

but if we keep that typical (negative) thoughts inside our heads, don't blame them if they too, have negative thoughts about us.. because people tend to treat others the same way they're being treated..

as i've said, jangan pandang rendah pada orang lain, for you'll never know what will happen in the future..

Allahu a'lam.. :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 12-07-05 03:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 08:03


alea13, bagi kamu, pemakaian tudung secara sederhana tu? apa? Sederhana lawannya berlebih-lebihan. Pada pendapat anda apa itu pemakaian tudung secara sederhana? Ramai wanita sekarang menggunakan typical alasan Murjiah untuk membela mengapa mereka tidak memakai tudung. "Walaupun aku tidak pakai tudung, tapi hati aku baik." Bagaimana mereka tahu hati mereka baik? Dengan semangat feminism hasil daripada Renaissance, mereka mempertahankan pegangan mereka yang muhlikah dan merosakkan.

Kamu sendiri telah mendefinasikan pemakaian tudung secara sederhana, apakah lawan sederhana, jawabnya berlebih-lebihan. Kalau anda tidak memakai tudung labuh dan sebagainya, silakan, tapi jangan sibuk2 membawa teori2 sentimental untuk mempertahankan mereka yang tidak bertudung. Apakah sebab mereka bertudung, adakah kerana degil dan angkuh, atau kerana tidak tahu kewajiban menutup aurat. Jika mereka tidak tahu kewajiban menutup aurat, maka tentu mereka dimaafkan. Jikalau sekiranya kerana angkuh dan sombong dan besar kepala, maka kita sudah tahu perangai mereka. Maka lihatlah sikap muslimah pada zaman Rasulullah dahulu:

Sebuah riwayat Ibn Abi Hatim dan Abu Dawud daripada Safiyyah bintu Shaybah, Sayyidah 'Aishah radiya Llahu 'anha menyebut-nyebut tentang kelebihan wanita-wanita Quraysh dan Ansar dalam kesungguhan mentasdiq dan beriman dengan Kitab Allah: apabila turun ayat وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ dalam Surah an-Nur itu, pulanglah suami-suami mereka membacakan ayat itu kepada isterinya, anak perempuanya, saudara perempuannya dan setiap kaum kerabatnya. Tiadalah seorang perempuan pun, melainkan terus berdiri mengambil kain bulunya, lantas berkelumbung dengannya, dalam keadaan mentasdiq dan beriman dengan barang yang diturunkan Allah dari KitabNya. Sayyidah 'Aishah menggambarkan betapa pada pagi-pagi esoknya mereka keluar sembahyang subuh di belakang Rasulullah sallahu'alai wassalam dengan memakai kain tudung hitam, seolah-olah ada burung gagak bertenggek atas kepala mereka.


Ini adalah contoh muslimah yang beriman, yang bulat hati mereka dalam mematuhi suruhan Allah. Bukan semangat feminisme dan besar kepala. By the way, wanita yang tidak memakai tudung pun selalu ada pandangan negatif kepada yang bertudung, lebih2 lagi yang bertudung labuh. kata-kata seperti hantu kum2, jumud, serabih-serabih, bau peluh, 'eleh pakai tudung pun kalau hati jahat apa guna' dan sebagainya.


Adalah lebih baik, contohnya semasa waktu bertunang atau waktu taaruf untuk berkahwin, bakal suami meminta bakal isteri memakai tudung. Tetapi sekiranya mereka melawan dan membawa alasan2 seperti di atas, dengan bongkak dan angkuh terhadap arahan Allah, maka kita sudah tahu isi hatinya.


Iyya, saya memang bias kalau perempuan itu tidak memakai tudung sebab pemakaian itu melambangkan hati, hati yang kotor akan terpancar melalui pemakaian mereka. Hati itu ibarat cermin, memancarkan segala sifat kita, melalui perlakuan kita, percakapan kita, pemakaian kita. Tetapi jika muslimah itu tidak tahu kewajiban menutup aurat, maka tidak mengapa, tanggung jawab muslimah dan muslimin lain untuk membimbingnya.

Kepada alea13, kalau anda tidak mahu pakai tudung labuh, silakan, tidak salah, tapi jangan bangkitkan isu 'sederhana' seolah-olah anda tahu apa itu sederhana. Seperti kata Imam Ghazali dalam membentuk teori akhlaknya, sederhana atau wasatiyah itu tidak boleh diukur secara matematik dengan mencari median atau sebagainya. Mencari kesederhanaan ini adalah perkara yang sukar.


-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)




Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 09:32


hak berpakaian tak boleh di pertikaikan

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 10:21


setiap individu ada cara tersendiri.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 12-07-05 10:52


Assalamu'alaikum..

En. System.. why it has to be either black or white, all the time.. tak pernah terfikir ke apa yang ada di tengah-tengah? & Kenapa harus negatif setiap masa.. (to avoid more confusion, yang ana maksudkan dengan 'sederhana' adalah di antara pemakaian yang sempurna & yang berlebih-lebihan)..

ana pun tak bawa 'teori sentimental' untuk sokong sesiapa yang tak bertudung.. yang ana kata, jangan pandang rendah pada mereka ni, sebab tak mustahil mereka akan berubah terutamanya bila ada orang sekeliling yang ikhlas nak membantu.. daripada mengutuk tak tentu hala & buat mereka makin jauh daripada kita, lebih baik cari jalan untuk bimbing mereka (in whatever way you want, asalkan cara yang betul.. cadangan yang ana dah beri, ambil sebagai isteri & bimbing mereka.. bukannya suruh ber'couple').. hope it's clear enough..

!!! QUOTE !!!

Apakah sebab mereka bertudung, adakah kerana degil dan angkuh, atau kerana tidak tahu kewajiban menutup aurat. Jika mereka tidak tahu kewajiban menutup aurat, maka tentu mereka dimaafkan. Jikalau sekiranya kerana angkuh dan sombong dan besar kepala, maka kita sudah tahu perangai mereka.


pertama, jangan cepat buruk sangka kat orang lain.. unless memang dah jelas dia menghina pemakaian yang menutup aurat.. kedua, carilah ikut kemampuan.. kalau dapat wanita jenis yang degil tapi lelaki ni ilmu masih kurang, pilih lah yang lain.. Allah beri kita akal untuk berfikir, En. System.. pilihan bukan ada satu saja.. ;-)

!!! QUOTE !!!

Adalah lebih baik, contohnya semasa waktu bertunang atau waktu taaruf untuk berkahwin, bakal suami meminta bakal isteri memakai tudung. Tetapi sekiranya mereka melawan dan membawa alasan2 seperti di atas, dengan bongkak dan angkuh terhadap arahan Allah, maka kita sudah tahu isi hatinya.


you've said it yourself.. ana pun dah sebut, kalau rasa diri ada asas agama yang kukuh.. kalau dah rasa diri tu? 2x5, tak perlu lah.. & sebab tu? juga banyak kali ana tekankan perkataan 'bimbing'.. (kalau nak bimbing orang lain, tentulah diri dah kena siap sedia dengan ilmu)..

!!! QUOTE !!!

Iyya, saya memang bias kalau perempuan itu tidak memakai tudung sebab pemakaian itu melambangkan hati, hati yang kotor akan terpancar melalui pemakaian mereka. Hati itu ibarat cermin, memancarkan segala sifat kita, melalui perlakuan kita, percakapan kita, pemakaian kita. Tetapi jika muslimah itu tidak tahu kewajiban menutup aurat, maka tidak mengapa, tanggung jawab muslimah dan muslimin lain untuk membimbingnya.


that's what i mean.. ada yang tak tahu kewajipan memelihara aurat, ada yang tahu tapi belum cukup penghayatan.. ada yang dah tutup tapi masih tak sempurna..

i'm not justifiying anything, & i'm not forcing anyone to agree with me.. it's just a suggestion.. so just consider it.. either take it or leave it (& think of other way to help them)..

!!! QUOTE !!!

Kepada alea13, kalau anda tidak mahu pakai tudung labuh, silakan, tidak salah, tapi jangan bangkitkan isu 'sederhana' seolah-olah anda tahu apa itu sederhana.


jangan serkap jarang!

!!! QUOTE !!!

hak berpakaian tak boleh di pertikaikan


'hak berpakaian' yang macam mana tu?, aleyasyafira?

Allahu a'lam.. :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:08


Pada 09-07-05 03:12 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!


macam tu??????? pilih lah yang sederhana.. lepas kahwin nanti bimbing lah, suruh pakai tudung labuh.. ;-) :lol:

____________


alea13, apakah maksud anda pilihlah yang sederhana? Dan adakah memakai tudung labuh itu tidak sederhana. Sederhana adalah sifat terpuji dalam Islam. Rasulullah selalu menyuruh kita menjadi sederhana, tapi Rasulullah solat malam sampai pecah-pecah tumitnya. Bagi kita mungkin tidak nampak sederhana, tapi sebenarnya itulah sederhana. Sederhana bukan median yang kita belajar dalam statistik. Tujuan saya di sini, adalah janganlah muslimah memandang rendah kepentingan menutup aurat, seperti juga kita mengambil berat tentang solat kita.

alea13, apakah pemakaian yang sempurna itu? pada pendapat anda, adakah anda memakai pakaian yang sederhana. Ceritalah kepada kami agar kami tahu apa itu sederhana dalam berpakaian. Ceritakan pula apakah yang tidak sederhana dalam berpakaian, dalam berhijab. Terangkan juga adakah memakai tudung labuh itu sederhana atau tidak? Sebab anda menyuruh hyunkel_asyraf memilih muslimah memakai tudung yang sederhana, ceritakanlah kepada kami apakah maksud tudung yang sederhana itu?

Adalah lebih mudah kita berbincang seperti ini.

Saya tidak mengutuk perempuan yang tak pakai tudung secara total. Dalam posting saya, saya mengutuk muslimah yang bomgkak dan angkuh dengan suruhan bertudung, dengan memberi alasan yang kurang ajar dan memandang rendah muslimah bertudung terutama yang bertuduh labuh.

alea13, saya sudah bagi dalil argument saya, hadith tadi yang menunjukkan antara ciri muslimah yang beriman ialah apabila turun perintah Allah agar berhijab, mereka segera berhijab. Maka, tidaklah menjadi satu kesalahan menilai perempuan yang beriman dengan tudung mereka, kerana tudung yang mereka pakai itu menunjukkan hati mereka tidak terhijab dan taat perintah Allah.

Dan saya sudah saya bagi point saya dengan menyertakan cerita tentang seorang ayah dan Sayyidina Umar al-khattab, iaitu antara hak anak kepada ayah ialah ayahnya memilih ibu yang baik untuknya, antara lain perkataan, yang beriman. Dan salah satu pandangan zahir yang boleh kita lihat terhadap muslimah tentang imannya ialah dia bertudung atau dalam lain perkataan, berhijab.

Ok, alea13, sorry pasal cakap, "kalau anda tidak mahu pakai tudung labuh, silakan." Saya tarik balik. Saya minta maaf. Sekarang kemukakan hujah anda, dengan dalil dan ilmiah. Maka saya mengatakan, memilih muslimah yang beriman, dan antara zahirnya dia beriman ialah dia memakai tudung. Dan memilih ibu yang beriman adalah tanggung jawab seorang bapa kepada anaknya. Dan muslimah yang memakai tudung labuh menunjukkan komitmennya dalam menutup aurah sekiranya dia ikhlas. Ini premis yang saya pegang.

Wassalam.


-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)




Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:28


tepulang lah pada mereka....
setiap lelaki ada pendapat nya yang tersendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 11:14


Pada 13-07-05 09:28 , imansyazwani posting:

!!! QUOTE !!!

tepulang lah pada mereka....
setiap lelaki ada pendapat nya yang tersendiri....


Iyya, benar, setiap orang ada pendapat. Tapi pendapat perlu dibina dengan argument dan menghasilkan premis yang kukuh berdasarkan argumen. Dan untuk berargumen, perlukan dalil atau nas dan sebagai umat Islam, dalil dan nas kita ialah al-Qur'an dan Sunnah. Saya tertanya-tanya, bagaimana perempuan yang tidak bertudung, boleh mengetahui keikhlasan muslimah yang bertudung, terutama bertudung labuh, mereka menuduh muslimah bertudung labuh riak dan tunjuk alim. Bagaimana mereka tahu, adakah mereka mempunyai kasyaf? Jika ya, tidak mengapa, kerana ada manusia diberikan anugerah oleh Allah dengan kasyaf. Maka muslimah yang bertudung labuh dengan niat iklas, maka mereka telah menggunakan method 'berhati-hati' atau 'melebihkan' seperti method yang terdapat dalan usul fiqh, seperti yang digunakan oleh Imam Syafi'ie dalam berijtihad wajib mentayammumkan tangan sampai ke siku walaupun zahir ayat nas mengatakan menyapu hingga ke pergelangan tangan. Maka ijtihad ini, adalah ijtihad yang baik, berhati-hati dalam agama.


-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)




Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin12
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7491
Posting: 36
Dari: seberang...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 08:42


ermmm...nampakk..nampak..perempuan lah..hehehe:D

kalau pakaian bercirikan islam tu sedap lah mata nak tengok..nampak solehah..
kalau sebaliknya juga..nak tengok pun tak sedap..ahaksss..

ini bukan nak tengok saja..tengok dan berfikir ...:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin12Profil   Hantar PM kepada amirul_mukminin12   Quote dan BalasQuote

AzrinshaH
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2005
Ahli No: 17335
Posting: 9
Dari: pch.selgr

Pahang  


posticon Posting pada: 17-07-05 21:17


1.macam alim saja,
2.biasa saja kalau yang tiga ke empat segi ,
tapi kalau dah pakai ketat jangan pandang :-D


-----------------
mesra cepat betul


Bookmark and Share

    


  Member Information For AzrinshaHProfil   Hantar PM kepada AzrinshaH   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 21:35


tengok perempuan, nampak pun perempuan juga cuma dalam keadaan yang pelbagai...

ada yang nampak telanjang .... (sllluuurrppp)
ada yang nampak separuh telanjang ... (grrrrrrrrrr)
ada yang nampak bersalut sepenuhnya umpama nangka tengah masak ... (Allahuakbar)

p/s: same simulation profile with different parameters which produce different outputs... hmmm... Kenapa Allah jadikan perilaku 'persetubuhan' tu ye?


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 23:23


of cos rse hormat.....respect.....tabik......& macam2 lagilah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

RuhulShahid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17711
Posting: 23
Dari: utec

iraq  


posticon Posting pada: 03-08-05 02:43


Alaa antum...
sebabnye ompuan pakai macam tu sebabnye taknak ditengok leleki.
kalau enti2 pakai macam tu untuk tackle lelaki, what mean??
memang kita(orng laki) yang ada fitrah islam ni.kalau tengok ompuan macam tu tergugat juga iman.tu yang ada cinta dasarkn iman...
kita takkan nak pandang ompuan yang seksi.najis.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuhulShahidProfil   Hantar PM kepada RuhulShahid   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 17:55


assalamualaikum...

nak tya sikit...dalam forum ini perbandingan hanya di buat antara yang nisa' bertudung labuh dan yang seksi...bagaimana pula dengan yang tak bertudung labuh...cuma tudung tiga segi biasa..tapi berstokin..siap pakai kaf(sarung) tangan..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-05 20:59


nampak apa ek...nampak macam-macam,actually kalau pempuan tu pakai baju kurung dengan tudung biasa pun dah elo sangat dah....
Tak boleh nak salahkan lelaki jugak....
Tapi laki-laki kenalah jaga mata jugak
Nasihat untuk diri sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 03-08-05 21:30




Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 19:57


dari mata turun ke hati....
tapi kalau dari mata turun ke nafsu???
pandanglah dengan mata hati ..elakkan pandang dengan mata nafsu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 22:25


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

APA LELAKI NAMPAK???

Walaupun ana bukan muslimin...tapi ni sekadar pandangan mata kasar ana dan bila tanya pandangan sahabat/iah...

bagi lelaki...bila nampak muslimah macam yang pertama tu lebih rasa hormat...bagi salam...kadang-kadang segan nak tegur (macam nilah mak aku suruh cari) :)

bagi muslimin...maybe dia pandang sekali rezeki (ciri2 isteri idaman) :)pandang lebih2 dan berkali2...haram... nak jagalah sebagai seorang muslimin sejati...

bagi lelaki....bila nampak perempuan macam yang kedua tu...em macam-macam imaginasi mereka pun menjadi2...

bagi muslimin...mereka akan menundukkan pandangan... sebab itu adalah panah2 syaitan...jaga iman...

so...siapa pun kita...muslimin ke...muslimat ke... jagalah pandangan...kerana

pandangan mata selalu menipu
pandangan akal selalu tersasar
pandangan nafsu selalu menipu
pandangan hati itu yang hakiki...kalau hati itu bersih...

wallahu a'lam...

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 22:26


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

APA LELAKI NAMPAK???

Walaupun ana bukan muslimin...tapi ni sekadar pandangan mata kasar ana dan bila tanya pandangan sahabat/iah...

bagi lelaki...bila nampak muslimah macam yang pertama tu lebih rasa hormat...bagi salam...kadang-kadang segan nak tegur (macam nilah mak aku suruh cari) :)

bagi muslimin...maybe dia pandang sekali rezeki (ciri2 isteri idaman) :)pandang lebih2 dan berkali2...haram... nak jagalah sebagai seorang muslimin sejati...

bagi lelaki....bila nampak perempuan macam yang kedua tu...em macam-macam imaginasi mereka pun menjadi2...

bagi muslimin...mereka akan menundukkan pandangan... sebab itu adalah panah2 syaitan...jaga iman...

so...siapa pun kita...muslimin ke...muslimat ke... jagalah pandangan...kerana

pandangan mata selalu menipu
pandangan akal selalu tersasar
pandangan nafsu selalu melulu
pandangan hati itu yang hakiki...kalau hati itu bersih...

wallahu a'lam...

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 23:51


Pada 03-08-05 20:59 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

nampak apa ek...nampak macam-macam,actually kalau pempuan tu pakai baju kurung dengan tudung biasa pun dah elo sangat dah....



itu yang nak dengar itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

suz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2004
Ahli No: 13406
Posting: 122
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-08-05 00:17


Bagi muslimat...
tutuplah aurat untuk mengelak daripada berlakunya fitnah,menambah dosa...
muslimat pun wajib menundukkan pandangan..

Hati ini milik Allah
Diciptakan oleh Allah
Hanya untuk menyintai Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For suzProfil   Hantar PM kepada suz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.234804 saat. Lajunya....