Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Oversea fresh graduated doctor tak mahu balik Malaysia


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Oversea fresh graduated doctor tak mahu balik Malaysia

Please Mendaftar To Post


Oleh Oversea fresh graduated doctor tak mahu balik Malaysia

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-03-05 17:51




Mmg dah maklum, ramai sponsored students yg ngaji medicine kat oversea...example kat UK, Ireland, Australia and New Zealand..diorg nie tak mahu balik kerja kat malaysia....alasan lapuk yg selalu diorg berikan kpd pihak tajaan diorg ialah gaji doctor kat malaysia adalah tersangatlah rendah dan working hours yg terlalu melampau.

Kenapakah mereka terlalu mementingkan diri sendiri???....tidakkah mereka fikir...sekiranya diorg tak dpt sponsorship at the 1st place, surely diorg takkan jadi seorg doctor.

And adakah mereka tahu bahawa duit scholarship diorg tue adalah dtgnye drpd tax-payers???....so, sepatutnye mereka2 nie kembali ke malaysia dan berkhidmat utk rakyat yg telah membelanjakan duit utk membiayai yuran pengajian and belanja mereka semasa 5 tahun di oversea.

Ramai dah maklum, belanja student buat course medicine kat oversea especially kat UK mencecah lebih 1 juta ringgit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 18:20




memang tak mengenang budi... pastu bila balik malaysia, tunjuk ekk ngan doktor lulusan tempatan lak... ape ingat bagus sgt ker ngaji negara penjajah tu? sedarlah sikit...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-03-05 04:10


Masalah kedegilan dan tidak mengenang budi bebudak medic yg graduated drpd oversea yg tak mau balik malaysia nie mmg masalah besar...ia seolah2 satu kerugian besar kpd pelaburan negara....negara mengharapkan mereka utk kembali ke tanah air berkhidmat merawat rakyat malaysia, tapi yg berlaku adalah sebaliknya.

Bukan soal mereka boleh membayar balik scholarship mereka kpd pihak penaja....of course mereka boleh bayar sbb rate changing duit negara maju compare dgn malaysia mmg tinggi...tapi itu bukanlah isu utama...isunya ialah mereka dibiayai dgn duit rakyat malaysia, bukan duit mak bapak mereka...due to this, it is compulsory utk mereka balik berkhidmat utk rakyat malaysia....bagi bebudak chiness yg ngaji medic kat oversea yg totally sponsored by FAMA (their own parents), then it is exception for them, they deserve to choose whether to go back malaysia after graduated or just stay and work at oversea because they are not using tax-payers money.

Kat bawah, adalah satu surat berkenaan hal ini oleh seorg rakyat malaysia. MalaysiaKini

Revive practice of ‘bonding’ students
Arbibi Ashoy
Mar 29, 05 2:03pm

As reported in the printed media, a student in Malaysia scored 17 A1s in her SPM exam. Also reported was her intention to study medicine in Ireland and the government has promised to sponsor her.

When it comes to scholarships awarded by our government, I agree that no other candidate would be more suitably deserving. What concerns many is the lack of a ‘bond’ requirement or
or ‘terms of sponsorship’.

It is a well-known fact that Malaysians who study medicine in the UK and Ireland don't come back. I do not blame them since the starting salary of a doctor in a Malaysian public hospital is RM1,400 whereas in the UK for example, it is around RM20,000.

This, of course, is due to the exchange rate and also to the fact that there are more elderly voters in Western countries thus healthcare is a bigger priority there than in developing countries like Malaysia.

Sponsoring students to study medicine in the UK and Ireland costs more than a million ringgit for the seven years required. What is the point if they don't come back to work in Malaysia after finishing the course?

I fail to understand why our government no longer bonds students it sponsors like it used to before. Many suspect this is because top politicians don't want to bond their own children who get scholarships not based on merit.

In the end, it is Malaysian taxpayers who end up paying for nothing.


[ Posting ini telah di edit oleh: naruto-san pada 2005-03-30 04:13 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ummu_amir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4817
Posting: 59
Dari: Malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 08:11


itu namanya mengada2!!
x mengenang budi,berlagak,sombong..
klu x krn duit tax-payers..x de nye mrk tu jd doktor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_amirProfil   Hantar PM kepada ummu_amir   Quote dan BalasQuote

amiratulizzah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.07.2004
Ahli No: 9818
Posting: 57
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 23:05


itu bg yang dapat biasiswa...
yang pegi belajar kat sane dgn tanggungan sendiri...
hutang nak kene bayar....
kat luar gaji tinggi..
boleh bayar blk loan...
lgpun kos belajar perubatan sangat tinggi...


..

[ Posting ini telah di edit oleh: amiratulizzah pada 2005-04-06 08:32 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiratulizzahProfil   Hantar PM kepada amiratulizzah   Quote dan BalasQuote

amiratulizzah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.07.2004
Ahli No: 9818
Posting: 57
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 23:05


itu bg yang dapat biasiswa...
yang pegi belajar kat sane dgn tanggungan sendiri...
hutang nak kene bayar....
kat luar gaji tinggi..
boleh bayar blk loan...
lgpun kos belajar perubatan sangat tinggi...



nnt....

[ Posting ini telah di edit oleh: amiratulizzah pada 2005-04-06 08:30 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiratulizzahProfil   Hantar PM kepada amiratulizzah   Quote dan BalasQuote

shayuki

Menyertai: 05.12.2003
Ahli No: 5507
Posting: 164
Dari: Hira Shayuki

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-05 00:07


Akum,

Sebenarnya bukan nak kutuk semua budak Ireland Medicine. Cuba korang pikir untuk long term.

Bebudak ni belajar dan kerja kat sana. Biasanya untuk 8-10 thn. Untuk apa ? Memang la cari duit, tapi depa pun cari pengalaman. Resource ilmu kat sana lebih canggih dan mantap berbanding malaysia. Bukan nak kutk negara sendiri tapi ini hakikat.

Sekarang ni negara kita kurang orang yang berpengalaman dan berilmu. Maka bile nak ilmu lain sikit kena gi luar negara. Yang kerajaan sponsor untuk theory dan 10% practical sahaja. Yang lagi 90% ilmu practical tuh kena cari la. Since diaorg ni ada peluang kat Ireland, maka diaorg belajar kat sana.
Bawakan ilmu doctorine Ireland ke Malaysia.

Kalau terus tarik budak lepas graduation masuk Malaysia. Ilmu diaorg takat situ sahaja (ilmu dari perspectif org Ireland). Nanti diaorg akan jadi typical malaysian doctor.

Kenapa kalau orang nak bedah tulang belakang atau jantung diaorg ke luar negara ? Ini pasal practical luar negara mantap.

Maka ... kasi la diaorg 8 - 10 thn. Biar diaorg balik Malaysia sebagai 100% pure doctor, bukannya Doctor atas Ijazah jek. Kalau bebetul tak balik sampai 20 - selama-lamanya, then tuh memang tak patut la.

6 tahun (theory learning) untuk doctor takkan cukup Mari kita lihat untuk jangka masa panjang

Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shayukiProfil   Hantar PM kepada shayuki   Pergi ke shayuki's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-04-05 00:35


hhmm....tulisan shayuki nampak cam nak merendah-rendahkan doctor yg graduated dlm negara je...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-05 01:05




Quote:
Bebudak ni belajar dan kerja kat sana. Biasanya untuk 8-10 thn. Untuk apa ? Memang la cari duit, tapi depa pun cari pengalaman. Resource ilmu kat sana lebih canggih dan mantap berbanding malaysia. Bukan nak kutk negara sendiri tapi ini hakikat.



ye ker resource kat sini kurang?? setahu sy student dlm negri pun sama hebatnya dgn student luar negri... UM pun bukan calang-calang universiti yg menawarkan perubatan... kalau tak, tak mungkin org luar negri dtg sini plak...


Quote:
Sekarang ni negara kita kurang orang yang berpengalaman dan berilmu. Maka bile nak ilmu lain sikit kena gi luar negara. Yang kerajaan sponsor untuk theory dan 10% practical sahaja. Yang lagi 90% ilmu practical tuh kena cari la. Since diaorg ni ada peluang kat Ireland, maka diaorg belajar kat sana.



ini mcm tak berapa tepat la sy rasa... sebenarnya dah banyak pakar-pakar dalam negara yg sedang menjadi lecturer... dan sebenarnya praktikal di luar negeri tu sama saja dengan dalam negri... kalau tak takkanlah doktor luar negri boleh praktik dalam negri... lagi pun keluar negeri tu untuk belajar teori sahaja... praktikalnya lebih kurang sama saja ngan dalam negri...

Quote:
Bawakan ilmu doctorine Ireland ke Malaysia.



penyakit di malaysia tak sama dengan di ireland...


Quote:
Kenapa kalau orang nak bedah tulang belakang atau jantung diaorg ke luar negara ? Ini pasal practical luar negara mantap.



mana ada org bedah tulang belakang di luar negara sekarang nie? kalau ada pun yang banyak duit jer.. dalam negara pun dah boleh buat semua tu... pembedahan jantung tu dalam negara dah boleh buat... semua hospital besar kerajaan dah boleh buat....

Quote:
Maka ... kasi la diaorg 8 - 10 thn. Biar diaorg balik Malaysia sebagai 100% pure doctor, bukannya Doctor atas Ijazah jek. Kalau bebetul tak balik sampai 20 - selama-lamanya, then tuh memang tak patut la.



sy bg dua contoh.... Dr. Soo Hua Huat lepasan ijazah Univ. Malaya dan sekarang merupakan pakar saraf (Neurologist) paling kanan di Sarawak... kebanyakan hospital di Sarawak kenal dengan Dr. Soo Hua Huat nie.... yang kedua Dr. Annuar Rapaee... juga lepasan UM sekarang nie merupakan Cardiologist yang hebat juga di Sarawak.... diorg tu pure doctor juga bukan atas ijazah semata...


jadi kesimpulannya... kerajaan hantar student kita keluar negeri tu untuk belajar ilmu kedoktoran di sana dan kemudian kembali dan kembangkan pengetahuan mereka dan diasimilasikan dengan keadaan kesihatan masyarakat rantau ini khusunya malaysia... pasal sakit kita di sini tak sama dengan penyakit omputih tu... dan amat penting untuk kita untuk jd doktor malaysia familiar dgn masalah kesihatan penduduk malaysia... bukanlah salah untuk diorg cari pengalaman tp kasihanilah hospital di negara sendiri yang kekurangan tenaga doktor nie... kan elok kalau selepas rakyat kita korbankan berjuta ringgit untuk diorg belajar... diorg kembali mbalas jasa rakyat semua......

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

shayuki

Menyertai: 05.12.2003
Ahli No: 5507
Posting: 164
Dari: Hira Shayuki

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-05 04:03


,

Saya tidak merendahkan doctor malaysia. Semua ubat saya disediakan oleh doctor malaysia.

Yang saya nak terangkan ialah KITA KENA CURI ILMU ORANG. maksud saya belajar.

Masa zaman gemilang Islam, Ibn Hunain belajar kat Greek untuk jangka masa lama. Untuk apa ? untuk nak tarik ilmu greek masuk ke tamadun islam.

Banyak ilmu silam greek dia terjemahkan ke bahasa arab. Saya nak tanya ni, apa salahnya nak "import" masuk ilmu ?

Kalau kita import ilmu sekadar theory, maka serupalah kita beli buku teks. Apa yang tak dapat import ialah pengalaman sebenarnya.

Untuk Meow :-
-----------------
Memang saya faham UM tuh bagus universitinya. Top 89 dalam tangga dunia sekarang ni (2004). Tapi apa salahnya kalau nak ambik doctor dari lain aspek ?

Kitaorg selalu cakap, orang barat ambik ilmu dari Al-Quran. Macam ni la diaorg maju, orang barat hantar scholars ke merata tempat dan pelajari ilmu negara lain sampai mantap. Then import masuk negara diaorg dan ajar balik. Zaman gemilang Islam pun banyak diaorang import masuk ilmu, kemudian memperkembangkan lagi ilmu tersebut.

Lagi satu, terima kasih kat Meow untuk sebut nama doktor doktor yang hebat di sarawak. Itu baru satu dua. Kalau boleh, saya nak tengok semua doktor kat malaysia power macam tuh malah lebih power.
Berikan lah mereka tempoh

Oii.. medic susah wooo :p. Pasal kita pegang nyawa org masa pesakit jumpe kita (atas izin Allah)

-------------------------------

Seperti yang saya cakap, berilah pelajar pelajar tuh belajar dan timba pengalaman bebetul. Jangan untuk pass exam then balik Malaysia. Tak berbaloi.

Tapi kalau dah tak balik 15 -20 tahun tuh, baru la nak sound ke apa. Pasal itu memang dah lupe negara sendiri.

Heh, post saya tuh bukannya nak cemuh doktor Malaysia ke apa. Tak berniat pun.

Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shayukiProfil   Hantar PM kepada shayuki   Pergi ke shayuki's Website   Quote dan BalasQuote

bLAcK_pEArl
Warga Rasmi
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15554
Posting: 7
Dari: egypt

egypt  


posticon Posting pada: 03-04-05 17:17


assalamualaikum..
buat semua saudara seislam semua..
sebenarnya bagi pendapat ana tak payah laa nak gaduh pasal mender ni.actually setiap org ade pendapat masing-masing.doktor lpsn oversea atau doktor lpsn msia samer jer.masing-masing ade kekurangan dan kelebihan sendiri.kalau kesemua doktor-doktor ni bekerjasama dan saling ajr dan belajar sesama mereka,disaat itulah perubatan kt neg islam dpt ditingkatkan.bknnyer dgn cr tak puas hati sesamer sendiri..yag penting saper ader ilmu lebih,share-sharelah.tak guna berlagak krn kiter doktor lpsn luarnegara krn kite semua sama..berada di landasan mencari ilmu di jalan Allah..mencari keberkatan ilmu yg kite belajar..dan mengaplikasikannyer..demi kepentingan umat islam seantero dunia....

-----------------
hidup ini indah jika segalanya kerana ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For bLAcK_pEArlProfil   Hantar PM kepada bLAcK_pEArl   Pergi ke bLAcK_pEArl's Website   Quote dan BalasQuote

bLAcK_pEArl
Warga Rasmi
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15554
Posting: 7
Dari: egypt

egypt  


posticon Posting pada: 03-04-05 17:26


buat naruto_san..mybe sesetengah orang je yang mcm tu..yang lain yg dah berkhidmat pon ader gak..bukan semua org yg tak mengenang budi..kerana nyamuk seekor,habis satu kelambu kene bakar..ana rase isu nie tak menjadi masalah kerana lain org lain prepepsi die..apa yang harus kite semua buat..blajar bersungguh-sungguh and berbakti demi islam tercinta..
TAKBIR!!
ALLAHUAKBAR!!


-----------------
hidup ini indah jika segalanya kerana ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For bLAcK_pEArlProfil   Hantar PM kepada bLAcK_pEArl   Pergi ke bLAcK_pEArl's Website   Quote dan BalasQuote

Faiz85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3830
Posting: 83
Dari: Simferopol, Ukraine

ussr   avatar


posticon Posting pada: 03-04-05 18:54


akum..
mender gado gado nih.. utk pengetahuan korang semua.. mmg camtuh pun.. kalau trus kerja kat oversea..duit banyak banding malaysia.. dpt bayar loan trus.. ada apa apa masalah ke kalau tak nak balik msia????? kalau kerja kat oversea, terutama kat europe, kemudahan yg disediakan mmg banyak.. lagipun cara pembelajaran doc malaysia ngan oversea mmg lain.. malaysia lebih menekankan teori, tapi kalo kat oversea 1st year pun dah kena belah belah mayat.. ok la tu ja kot..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faiz85Profil   Hantar PM kepada Faiz85   Quote dan BalasQuote

shayuki

Menyertai: 05.12.2003
Ahli No: 5507
Posting: 164
Dari: Hira Shayuki

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-05 04:52


heh mana ada gaduh. Biasa la memberi pendapat mesti ada clash. Kalau tak tak seronok la berbicara



Bookmark and Share

    


  Member Information For shayukiProfil   Hantar PM kepada shayuki   Pergi ke shayuki's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 19:57




ekekeke gaduh ker nie? ehehehe takde la... cam en. shayuki kate... bg pendapat mmg la ade clash... baru best...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 02-05-05 21:20




Quote:

[quote]Bebudak ni belajar dan kerja kat sana. Biasanya untuk 8-10 thn. Untuk apa ? Memang la cari duit, tapi depa pun cari pengalaman. Resource ilmu kat sana lebih canggih dan mantap berbanding malaysia. Bukan nak kutk negara sendiri tapi ini hakikat.



ye ker resource kat sini kurang?? setahu sy student dlm negri pun sama hebatnya dgn student luar negri... UM pun bukan calang-calang universiti yg menawarkan perubatan... kalau tak, tak mungkin org luar negri dtg sini plak... [/quote]


he`s trying to imply that resource kt sanalebih canggih.x kata kurang pn.

Quote:
lagi pun keluar negeri tu untuk belajar teori sahaja... praktikalnya lebih kurang sama saja ngan dalam negri...



i`m afraid klau lebih kurang sama kerajaan takkan bazir beratus2 ribu utk hantar medic students overseas.practical lebih kurang sama? dari segi apa?dari sega benda yg diajar tu mmgla secara logiknya sama,tapi cara pengajaran(problem based learning or integrated learning or traditional learning),kemudahan,teknologi,kemahiran,cara develop cara berfikir dll almost surely different,and to a certain(or great) extent, better.

lagi satu,kelebihan universiti overseas ialah diorang jauh lebih maju dlm bidang research.siapa yg discover Krebs cycle,penincillin,stem cell research,magnetic resonans image bla bla bla?org putih!so tugas students yg dihantar ke sane,ialah utk belajar ,or as sayuki call it CURI ILMU tu and bila balik apply kt msia supaya kita pn x ketinggalan mcm diorang.
undeniable,malaysia pn ade research team tersendiri yg hebat,cthnya prof melayu yg mengaplikasikan gamat dalam healing process(sorry x ingat detail) tp certainly kita agak ketinggalan dlm bidang research,compared to the likes of united kingdom,us,etc.

psl students yg x balik tu,sy mmg setuju yg diorang ni sume x bertanggungjawab.memangla sane ramai org yg mata biru(*cough*) tp kenala sedar yg kos utk sorang medic kt uk approximately sama ngan 15 org medic kt local unis.tak patut klau hasil investment tu dpt kat org putih lak

wallahu a`lam




Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

fajar_rusile
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 94
Posting: 23
Dari: Manchester

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-05 22:24


salam alaik...

Saya rasa, saya lebih tertarik dengan pandangan yang dinyatakan Shayuki...

Pada yang pandang negative kepada para doktor ini hendak lah faham bahawa tidak kesemua mereka pergi mengaji oversea tu dengan support sepenuhnya dari JPA, MARA, PETRONAS dan lain-lain agensi kerajaan..

Bukan sedikit kalangan mereka yang ditaja hanya sekerat jalan.. selebihnya mereka perlu berikhtiar untuk menampung baki kos pengajian dan sara hidup yang tinggi. so, tidak keterlaluan kalau tindakan mereka untuk bekerja disana sebagai tindak balas kepada pihak yang permainkan mereka..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fajar_rusileProfil   Hantar PM kepada fajar_rusile   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 03-05-05 01:04


Quote:

On 2005-05-02 22:24, fajar_rusile wrote:


Bukan sedikit kalangan mereka yang ditaja hanya sekerat jalan.. selebihnya mereka perlu berikhtiar untuk menampung baki kos pengajian dan sara hidup yang tinggi. so, tidak keterlaluan kalau tindakan mereka untuk bekerja disana sebagai tindak balas kepada pihak yang permainkan mereka..




saudara fajar,
permainkan mereka?
boleh share cerita tu?permainkan macam mana?
mungkin boleh bg manfaat n pengajaran pd org2 yg baca


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-05-05 02:38


rasenye saya pernah baca kisah budak medic oversea yg ditarik scholarship diorg...rasenye 2 tahun lepas kot....sorang budak 3rd year of medicine kat Ireland...sorang lagi 4th year of medicine kat UK...scholarship diorg ditarik balik sbb diorg berdua dikatakan cenderung dgn parti pembangkang PAS...so, i think u all can guess what type or who sponsor these 2 students...either MARA or JPA or ATM (never heard PETRONAS sponsor medic student).....i think these 2 students can be exception in this situation...i think they have right to not going back to malaysia after graduated (if only they graduated coz u know how is the tuition fees for medical course, i dont know about their up-to-date news)....but still, they should think that, the money which have been invested for their 1st, 2nd, 3rd years life in oversea were coming from tax-payers (penoreh getah, penanam padi, nelayan, pegawai polis, pegawai tentera, cikgu2, pegawai2 kerajaan and so on....and without those money or scholarship at the 1st place, they wont be able to survive there....so, better be a responsible person to malaysian.

to hyunckel_asyraf....i hope u will do like u said...after graduated from nottingham uni. next coming 6 years, i hope u will go back malaysia and serve for country....u know, people can change, and of course always change...it just the matter of time...but i hope u are not like others.

wallahua'lam

[ Posting ini telah di edit oleh: naruto-san pada 2005-05-03 02:47 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 03-05-05 03:41


Quote:

On 2005-05-03 02:38, naruto-san wrote:

to hyunckel_asyraf....i hope u will do like u said...after graduated from nottingham uni. next coming 6 years, i hope u will go back malaysia and serve for country....u know, people can change, and of course always change...it just the matter of time...but i hope u are not like others.

wallahua'lam

[ Posting ini telah di edit oleh: naruto-san pada 2005-05-03 02:47 ]



i will,insya allah.sebenarnya bila sy baca forum ni rasa mcm tiba2 tersedar,ramai rupanya yg ambil berat n prihatin pasal masalah ni.hmmm...tetiba rs berat lak tanggungjwb di bahu sy n rakan2 yg lain x kira oversea or local.

but i can assure you,no matter how attractive life in uk can offer,i`ll come back,i`ll come back,because i`m sure life without nasik lauk ikan keli for 5 years is horrifying indeed....hihihi..

yes,things may change.but for now,i cant see why i dont want to come back to serve the people who pay for our scholarships.
semoga kita semua dpt istiqamah dan x lupa diri.

wslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 05:52


assalamualaikum...
ana taklah berniat untuk menyokong 100% tindakan pelajar-pelajar perubatan kite di luar negara yang bekerja di negara2 tersebut selepas habis belajar. ana belajar bersama-sama pelajar asing di bumi ukraine ini. dalam kelas ana, pelajar dari tujuh negara berasingan. ada dari greece, german, yemen, libya, china, kenya dan ana dari malaysia. tak ketinggalan jufga kenalan ana dari russia, armenia, ukraine dan lain-lain negara cis. menurut survey yang ana buat, negara2 eropah menawarkan gaji yang amat lumayan kepada doktor-doktor. sebagai contoh, negara greek menawarkan gaji sebanyak 3,600 euro sebulan (RM14000.00) manakala germany menawarkan gaji Euro 3,000.00 sebulan (RM12,000.00).berbanding dengan malaysia, doktor bermula dengan tangga gaji RM1,800.00 (Euro400.00) sebulan disamping beban kerja yang melampau. jadi, fikirkanlah sebab mengapa pelajar lebih gemar bekerja diluar negara berbanding dengan bekerja dengan kerajaan malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 17:05




Pensyarah saya, Dr Annuar Rapaee lulusan UM pernah berpesan: " You have chosen to be a doctor, means that you have chosen a very terrible life"

Seorang lagi pensyarah saya, pernah berkata: "You will never get rich by becoming a doctor"

dan seorang lagi pensyarah saya, Dr. Zamrin Dimon berpesan: "Kita melawat pesakit setiap hari di katil, ingatlah... Allah sentiasa berada di sisinya... bermakna kita juga melawat Allah yang sentiasa berada di sisi pesakit"




-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 12-05-05 18:13


Quote:

On 2005-05-12 05:52, drzul-f wrote:
. sebagai contoh, negara greek menawarkan gaji sebanyak 3,600 euro sebulan (RM14000.00) manakala germany menawarkan gaji Euro 3,000.00 sebulan (RM12,000.00).berbanding dengan malaysia, doktor bermula dengan tangga gaji RM1,800.00 (Euro400.00) sebulan disamping beban kerja yang melampau. jadi, fikirkanlah sebab mengapa pelajar lebih gemar bekerja diluar negara berbanding dengan bekerja dengan kerajaan malaysia.



terima kasih atas maklumat yg diberikan.
pada pendapat sy,kalaula pelajar tu pergi belajar medic di luar negara guna duit sendiri,sy rasa x kisahla kalau dia nk kerja kat sana ke atau even x balik langsung.mmg kita kekurangan doktor tapi mungkin pelajar tersebut memerlukan wang utk menampung kembali kos medic yg sgt tinggi.

tapi utk pelajar yg mendapat scholarship drpd government,tak ada satu valid reason pun yg boleh diberikan oleh mereka utk tinggal di sana.sudahla taxpayers bayar pengajian mereka yg mencecah 1 juta seorang(UK),pastu tak nak balik pulak.tak patut kan.

mmg doctors in malaysia are overwork and underpaid.but who chooses to be a doctor must hav give it a deep thought about it.a good doctor and malaysian x menjadikan problem2 mcm tu sbg alasan utk tidak balik ke negara sendiri setelah graduate.



Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Tawel-Sensei
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16001
Posting: 88
Dari: Ireland

ireland  


posticon Posting pada: 12-05-05 18:58


Hmm..sebagai seorang yang belajar medic di oversea ni, rasa terpanggillah pulak nak komen.. Saya pernah tulis dengan panjang lebar pasal hal ini dalam blog saya..

Kalau sudi nak baca, sila klik url ini http://hembusan.blogspot.com/2004/11/tangan-yang-merawat.html

Tajuk artikel saya itu adalah Tangan yang Merawat.

Kalau nak komen silakan lah ye..sebenarnya sudah ada banyak komen sebelum tu, tapi sebab hari tu tukar template, dah terbuang komen2 sebelumnya..

Dan lagi satu, anda hanya akan tahu perasaan student medic dan doktor hanya apabila anda jadi student medic sendiri atau anda kerja sebagai doktor.. Dan lagi, bila kata ada student tak nak balik lepas graduate oversea, bagi saya dakwaan tu agak tidak tepat.

Semuanya ingin balik. Ingat kami seronok ke tinggal kat oversea? Tak seronok.. Kebanyakkannya stay sebab nak sambung pelajaran lagi beberapa tahun di oversea sebab ia lagi cepat. Di Malaysia, agak lambat..sekurang2nya 3 tahun baru boleh. Di oversea, 18 bulan dah boleh mula sambung study. bila dah sambung lag study kat sini dalam 5 tahun lepas habis belajar, balik msia dah boleh dapat title consultant.

Kita nak lahirkan lebh ramai doktor pakar. Kat msia kita kena faham yang kemudahan untuk sambung belajar dalam bidang pengkhususan yang kritikal amat terbatas. Contoh dalam bidang neuroscience. sebab tu kita ada cuma 10 pakar neurosc dalam hospital kerajaan. Lagi pun, skg ni JPA dan MARA dan bagi kebenaran utk sambung belajar..

Dan siapa juga kata student medic oversea lagi hebat? msia lagi hebat lah!!! Sila baca artikel saya itu untuk mengetahui kenapa saya kata macam tu.
---
Juga sedikit tambahan. Jangan ingat doktor yang kerja kat oversea ni kaya. Dan tolong jangan convert gaji doktor msia yang berkerja di sini dari Euro ke RM kerana ia tidak adil.

Mereka dapat gaji dalam Euro dan bayar sendiri yuran sambung belajar dalam euro juga. mereka hidup dengan menggunakan matawang euro aje. tanyalah mana2 doktor yang kerja di sini. U either make money or use money. Utk doktor msia yang berkerja cari pengalaman di sini, most of them are using money instead of making money.

Cukuplah ini saja komen saya utk topik ini. Sebab memang takkan habis kalau berdebat pasal topik ini. tak ke mana pun kalau berdebat. Sebab ia melibatkan ethics. Arguing about ethics bring you nowhere because ethics are bounded to yourself and society.

Kalau ada masa, klik url yang saya berikan itu. baca dan fikir. Anda ada pendapat masing2..saya hormati.




-----------------
[url=http://hembusan.blogspot.com/][img]http://www.geocities.com/omicron_zeta/mylink.gif[/img][/url]

A man's maturity consist in having found again the seriousness one had as a child - at [b]PLAY![/B]

[ Posting ini telah di edit oleh: Tawel-Sensei pada 2005-05-12 19:11 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Tawel-SenseiProfil   Hantar PM kepada Tawel-Sensei   Pergi ke Tawel-Sensei's Website   Quote dan BalasQuote

Tawel-Sensei
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16001
Posting: 88
Dari: Ireland

ireland  


posticon Posting pada: 12-05-05 19:21


Quote:

On 2005-03-30 04:10, naruto-san wrote:
It is a well-known fact that Malaysians who study medicine in the UK and Ireland don't come back. I do not blame them since the starting salary of a doctor in a Malaysian public hospital is RM1,400 whereas in the UK for example, it is around RM20,000.



Tak tepat langsung. Kawan aku masa mula2 jadi doktor gaji dalam 1000 euro aje (hampir RM5000).. mana ada sampai RM20,000!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Tawel-SenseiProfil   Hantar PM kepada Tawel-Sensei   Pergi ke Tawel-Sensei's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-05 21:12


erm...abih ape masalah sebernarnye nie???saya rase pandangan sy sape yg dah abih blaja tue..balik2 ke malaysia..kalo niat nak dok sane tue pasang niat elok2..bukan ke kita org mukmin nie diukur dr niat sebelum perbuatan...so tgk la niat kita camne..kalo niat nak tuntut ilmu sbb tekbologi sana canggih then apply kat sini..apa salahnya..untuk kebaikan negara kita gak...tp kalo dah niat abih balaja xnak balik sbb duit punya psl...sbb kat sane gaji lg mahal dr cnie...em so balaja utk duit je laa...igtlah skit duit bkn segala2nya walaupon segala-galanya memerlukan duit...jgn jdkan duit isu yg utama....so sape2 yg nak dok sane pastikan niat betol dulu...ok..itu je la kot..kalo salah tolong komen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-05-05 07:40


Quote:
terima kasih atas maklumat yg diberikan.
pada pendapat sy,kalaula pelajar tu pergi belajar medic di luar negara guna duit sendiri,sy rasa x kisahla kalau dia nk kerja kat sana ke atau even x balik langsung.mmg kita kekurangan doktor tapi mungkin pelajar tersebut memerlukan wang utk menampung kembali kos medic yg sgt tinggi.



definately agree 100%....they deserve that....not to mention they have right to do so

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 07:50


wahh...

best gak topik nih..
kalo ada sesapa yg tak nak balik tu,
biarkan je...

lama2 balik gak diorang tue..
hujan emas di negeri org...
bila dah boring kutip emas,
......



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-05-05 08:04


Kat bawah nie link utk full article tulisan sorang doctor malaysia yg tengah buat speciality kat UK...just nak quote satu ayat yg tak bertanggungjawab dlm surat dia....

Quote:
All this talk about ungrateful foreign trained doctors also ignore the fact that doctors who continue their training abroad after graduation often do so without any financial support from the government. We are paid by the UK taxpayers, which include us doctors, thus saving the Malaysian government a lot of money.



What a "kacang lupakan kulit"....if she had not get the scholarship from government at the 1st place to study in an expensive UK medical school, she would not be able to become a doctor like now.

Her full letter The sinister side of government policy to doctors

And it was really a shame that she is actually a malay girl....and to make matter worst, her letter in MalaysiaKini being condemed by a chinese .Doctor shortage worsened by those who refused to return

So...as one of the solution....i think it would be great if government stop sponsoring their students to study medicine in UK or Ireland or in any others 1st world countries medical schools which are greatly expensive because now we already know the real attitude of these UK/Ireland medical graduate....it is just waste of government and malaysians taxpayers money.

[ Posting ini telah di edit oleh: naruto-san pada 2005-05-28 08:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 28-05-05 14:39


Quote:

On 2005-05-28 08:04, naruto-san wrote:

So...as one of the solution....i think it would be great if government stop sponsoring their students to study medicine in UK or Ireland or in any others 1st world countries medical schools which are greatly expensive because now we already know the real attitude of these UK/Ireland medical graduate....it is just waste of government and malaysians taxpayers money.



why jumping to an unnecessary 'solution'?and how dare u called it a solution?you just read a letter from ONE UK-trained selfish doctor and few other cases,and now u say "we already know the real attitude of these UK/Ireland medical graduates"

have heard of 'marahkan kelambu,nyamuk dibakar?
eh terbalik.
its "marahkan nyamuk,kelambu dibakar"

ok sambung(bad joke bad joke)

we must first find what is the percentage of sponsored medical students who refuse to come back,which i doubt it will be significantly high.most of them,in my opinion,prefer to come back.those few cases,i believe,are isolated cases,althought this does not mean that they are allowed to give ANY excuse for not returning.

the government have been sending students overseas,in a hope that they can capture their knowledge and technology,which allegedly much better than us,to be implemented in our country,for the good of our own people,the rakyat.no doubtedly india or russia can offer alternative,but arguably UK and Ireland are more advanced,if not more established.y want to stop sending students,which i can say made largely by malays,there?

yea yea it is expensive.even sekarang pun government hantar sikit je ke UK 4 medic.my batch for UK medic ada 30 and the next batch also hav 30,but all for Ireland,twinning programme and not for UK.

as a conclusion and lesson,just dont jump.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 14:42


keje la korg kat mana2...
janji halal dah ler....

hak korg la nk keje kt ner cz korg yg studi gile2 sapa nk pecah kepala....

xde sapa leh paksa korg nk keje kt mana..

wassalam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 29-05-05 17:47


satu topic yg byk bagi info...huhu
ramai ke yg nak keje kat sane?
saye taknak...
tak semue tempat gaji lumayan...
dah lame2 sgt std jauh2...tak sanggup aa dok lame2 lagi...
homesick!!rindu mak ayah...
tapi yg sebetolnye..tak seme kontrak government kasi keje kat lua..
cam kitorang kat sini...jpa..kontrak at least 3thn ngan hospital government...max. 10thn tau...
so...same je...pk2 balik...lagi bagus je std kat mesia....

-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-05-05 06:24


baru naruto ingat....rupenye hyunckel_asyraf akan fly ke nottingham uni. buat medicine...naruto mohon maaf banyak2 jika posting naruto sblum nie membuatkan hyunckel_asyraf kecik hati....hyunckel_asyraf kene faham, naruto sebagai salah seorg taxpayers terasa pedih di hati apabile mengetahui ramai sponsored doctor2 graduated yg ngaji kat UK and Ireland tak balik malaysia utk serve the nation....tak silap dlm laporan utusan bulan lepas ade dibagitau statistik sebenar doctor yg tak pulang ke malaysia....(tak silap angkanya mencecah lebih dari 100 orang )

anyway...harap hyunckel_asyraf tidak terlalu tergopoh gapah....ape yg naruto tulis ialah:
Quote:
So...as one of the solution....


bukan bermaksud itu sahaja solution yg ade....ape yg naruto maksudkan ialah....itu adalah salah satu option yg ade....banyak lagi option lain seperti:
1- Pihak JPA atau MARA atau ATM perlu mengambil tindakan mahkamah terhadap guarantor2 pelajar2 terbabit.
2- JPA, MARA, dan ATM perlu mengambil tindakan undang2 terhadap doctor2 terbabit kerana melanggar perjanjian yg mereka semua meterai dahulu semasa interview dan semasa menandatangani perjanjian sblum menerima tajaan.

However....2 options nie nampaknya tidak dikuatkuasakan kerana terdapat masalah birokrasi dan jugak campur tangan orang2 politik atau cable (as usual).

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-05-05 10:09


.
Quote:

Jangan salahkan student medic sahaja.kakak Kawan saya cakap budak medic yang belajar di oversea susah nak dapat kerja dkt malaysia.Dia kata ijazah mereka tak di iktiraf dimalaysia.sebab bila mereka balik sini mereka kena sit exam kelayakkan.Klu tak layak mereka takkan dapat bekerja.itu kata kakak kawan saya (doktor skrg)yg buat medic,dia dapat tawaran buat medic dekat ireland tp dia tolak.Jd,klu mereka nak kerja dekat oversea tak kisahlah sbb kerajaan malaysia yg tak nak dekat diaorg.



Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 30-05-05 10:11


naa..dont worry..pendapat sy tu hendaklah dilihat dr segi point yg sy nk cakap,dan bukan sbb siapa yg bercakap.of coz mmg senang utk kata saya biased,tapi hakikatnya even i`m not going overseas pun my point is still valid.kita jangan hukum semua,which may be anak2 kita hanya disebabkan segelintir yang buat hal.

ya saya setuju dgn langkah2 yg diutarakn oleh saudara naruto tu....dari segi undang2 kerajaan berhak mendakwa diorang sbb semua sponsored students mmg dah menandatangani perjanjian yg antara syaratnya kena kembali utk kerja di malaysia utk tempoh tertentu(my case 10 tahun) walaupun mungkin ada cara utk mengubah bahagian2 tertentu dlm perjanjian tersebut melalui persetujuan bersama.

happy faces people

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 13:20


ginilah biler dah cukup pengalaman baliklah kat malaysia. kalo tak balik langsung camner malaysia nak maju dalam bidang nie. tak salah cari pengalaman.
kat malaysia nie kekurangan doktor, jadi apa salahnyer berjasa untuk negara sendiri slpas banyak ilmu didada. orang kata hujan emas dinegeri orang , hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 00:43


Quote:

On 2005-04-03 00:07, shayuki wrote:

Kalau terus tarik budak lepas graduation masuk Malaysia. Ilmu diaorg takat situ sahaja (ilmu dari perspectif org Ireland). Nanti diaorg akan jadi typical malaysian doctor.


Wallahualam



Salam alaikum.
Pandangan Shayuki ada betulnya. Cuma, mungkin sahabat lain fikir Shayuki merendahkan doktor Malaysia dengan kenyataan 'typical...' tu kot? Doktor2 Malaysia pun tak kurang hebatnya. Whateva, mmg apa yg Shayuki kata betul. Peralatan perubatan kat sana lebih canggih. Beri peluang pada anak2 Malaysia yang bakal menjadi doktor di Malaysia ni mencungkil rahsia kejayaan negara2 yang diiktiraf kerana kemajuan perubatan mereka.

Mereka menuntut di sana juga adalah untuk bawa balik kejayaan mungkin juga perubahan besar dalam bidang perubatan di Malaysia nanti. Jangan kerana mereka melalui 'proses pembelajaran yang tak formal' itu, kita anggap mereka tak kenang budi.

Pengalaman mereka juga satu pembelajaran. Berikan mereka peluang. Jangan berhujjah dengan emosi, sebaliknya hujjah dengan logik akal. Pembicara yang baik tidak emosional, tetapi rasional. (maksud adalah umum).

Salam alaikum.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 31-05-05 01:21


hangat2....makin best dibace...byk info...so,hangatkan la lagi~

-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 12:36


....
entahlah tak tau nak cakap. pikir sendirilah ......
yang penting berkhidmat untuk masyarakat. rasernye doktor yang buka klinik sendiri tu perlu berkhidmat pd government dulu dalam tempoh masa yang ditetapkan kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127674 saat. Lajunya....