Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: TUDUNG..sekadar tutup rambut ke???


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» TUDUNG..sekadar tutup rambut ke???

Please Mendaftar To Post


Oleh TUDUNG..sekadar tutup rambut ke???

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 20-03-05 21:54




Just nak berkongsi pendapat ttg perkara yg biasa kita dgr...kalo kita lihat zaman sekarang ni..tudung pun dah jd antr fesyen yg popular skarang ni.. Bermula dr fesyen wardina..waheda n sbagainye.. tp yg menyedihkannya, kerana terlalu taksub berfesyen, sampai lupa hakikat sbenar nape kita diwajibkan bertudung..

Skarang, fesyen bertudung menutup kepala..tapi leher nampak memutih mmg dah biasa kita lihat..buat ape nak bertudung kalo sekadar nak tudung rambut tapi anggota lain yg ternyata dipanggail 'AURAT' terdedah ???

Yg lebih haru, fesyen ini digayakan di dada majalah yang memang berbtk keislaman..tercalar lg imej ISLAM oleh mereka yg beragama Islam sendiri...Igt..mahkota wanita ialah malunya..termasuk malu nak dedah aurat and buat maksiat yg nyata dah diangggap biasa oleh masyarakat skang...ape pendapat korang ttg perkara ni..wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 23:29




ana rasa ..tulis surat kat majalah atau kat mana yang berkenaan..bg basihat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 09:44


sesungguhnya aurat itu adalah maruah wanita..jika tidak menjaga aurat maknanya tidak menjaga maruahnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 09:59






peranan semua orang untk memberitahu perkara sebenarnya

-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 15:08


kalau tak silap ana, ada satu hadis nabi yang berbunyi....
"jikalau hilang rasa malu dalam diri wanita,
maka dia lebih teruk daripada 70 ekor syaitan.."
(au kama qola..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 23:30


fenomena ni terjadi bukan kat remaja je malah orang yang dah tua2 pun buat..sebagai contoh paling mudah tgk je la orang2 kat malaysia ni..pakai tutup kepala pun sekadar pakai selendang tapi "jambul" still terjonggol kat depan. bagi remaja pula, walau pakai tudung tapi anak tudung ntah kemane, still boleh nampak "tocang" yang menjulur kat belakang. Mungkin kita memerlukan banyak lagi program kesedaran agar mereka semua ni sedar batas aurat seorang wanita atau perempuan.bertudung sekarang telah dijadikan fesyen semata-mata bukan lagi atas kesedaran untuk melaksanakan perintah ALLAH.


benarlah kata-kata andai sifat malu itu telah hilang dari dalam diri seorang wanita maka keroakan adalah akibatnya......



[ Posting ini telah di edit oleh: khairi pada 2005-03-26 12:53 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

nauwirQalbana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13556
Posting: 39
Dari: jelapang yang permai

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-05 01:56


Quote:

On 2005-03-20 21:54, Niya_Shahana wrote:

..Yg lebih haru, fesyen ini digayakan di dada majalah yang memang berbtk keislaman..tercalar lg imej ISLAM oleh mereka yg beragama Islam sendiri...




ahah!..setuju bebenorle ana dengan sahabat kita ni. bila nengok majalah2 camni, sakitt...jer mata.

diaorang ni, sebenarnya pakai tudung untuk apa, kerana apa..tu je laa soalan2 femes dlm kepala setiap kali tengok orang pakai tudung cam tak ikhlas ni. ikhlas ke camtu??

kalau nak pakai, pakailaa betul2. susah ker?? time cari duit, tahu bersungguh2..time tutup aurat, culas2 jer. grr.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauwirQalbanaProfil   Hantar PM kepada nauwirQalbana   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 11:08


sendiri kene ingat!!!

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

docdila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11108
Posting: 22
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-03-05 11:42




Sedar atau tidak, perkara ni sbnrnya dah mencemarkan imej wanita2 ISLAM. Macam mana pandangan org kafir terhadap Islam? Kalau mcm ni keadaannya, org kafir pun boleh buat hujah yg org Islam sendiri pun x ikut ajaran agamanya, ni kan pula nak ajak mereka ikut Islam. Tak malu ke?

Apa pun, yg penting skali...bagi mereka2 yg mempunyai KESEDARAN ttg ISLAM ni diharap dpt mengajar & mendidik keluarga (esp. anak2 cucu2) dgn cara paling berhemah. Ajar & bentuklah keluarga supaya sungguh2 mengamalkan Islam secara menyeluruh.

Bila dah jadi seorang muslim/muslimah mestilah menerima Islam tu sepenuhnya. Xboleh la nak pilih2 mana yg sesuai/ yg kena dgn jiwa. Tepuk dada tanya IMAN, bukannya tepuk dada tanya selera nafsu.

Beramar makruf & nahi mungkar juga penting...tegur2 lah!
Mmg sukar nak amar makruh nahi mungkar, esp. dgn kawan2 sendiri (takut2 kawan tu terasa hati)..but at least biarlah terdetik dlm hati rasa benci perkara tu & berusahalah sedaya upaya untuk tegur. Biarlah kita mendapat kemarahan manusia, tp jgn sampai mendapat kemurkaan Allah. Jgn sampai kita disabitkan di akhirat nnt....sbb x tegur kawan tu.

ISLAM ITU INDAH, ISLAM ITU SYUMUL

Bookmark and Share

    


  Member Information For docdilaProfil   Hantar PM kepada docdila   Quote dan BalasQuote

jannahassyahid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13242
Posting: 108
Dari: bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-05 00:44


Mmg klu diperhatikan skrg ni fesyen bertudung mmg pelbagai sampai ana sendiri pun naik pening kekadang tu bile tgk sesetgh org pakai tudung berbelit 2 tengkuknye,,,ye la..ana terfikir jugak adakah trend bertudung ni sbb fesyen semata2.
ape2 pun pemakaian tudung ni hendaklah berlandaskan syariat..klu bertudung sekalipun tp kain tudung tu jarang dan aksesori yg berkilau2 tdklah memenuhi etika pemakaian tudung yg sebenar..

A'la kulli hal...ana nshtkn diri sendiri n antunna agar islah kan diri terutama aspek pemakaian tudung supaya Allah pelihara diri kita daripada pandangan kelemumur lelaki ajnabi..

Innama a'mal binniyat

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahassyahidProfil   Hantar PM kepada jannahassyahid   Pergi ke jannahassyahid's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 11:43


hmm..susah nak cakap...
pelik gak..hukum islam nih dibuat memain...semakin runtuh akhlak masyarakat kite hari ini...org sekarang bertudung pon ikut fesyen....sekadar memenuhi syariat tutup rambut...tp dada,lengan,dan yg lain tu camner pulak..huh..perlukan pendetailan pasal aurat nih

-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 15:59



Sebenarnya saya ni ada beli satu majalah yang agak famous..... buku ni memaparkan fesyen2 orang bertudung..... mula2 tu sukalah juga sebab ada juga majalah untuk golongan muslimah tapi bila tgok fesyennya tu langsung tak memenuhi kiteria... n kawan2 mula terikut ikut fesyen yang dipaparkan tu...menyesal pula beli rasa berdosa pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

ilhamku21
Warga Rasmi
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15396
Posting: 17
Dari: IUCM

Perak  


posticon Posting pada: 28-03-05 16:54



saya sokong...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhamku21Profil   Hantar PM kepada ilhamku21   Pergi ke ilhamku21's Website   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 15-04-05 19:59


rasanye...kain tudung bnyak...tp..masih lg xnk tutup kpala tu..xpanas ke?berjemur ?pelikla dorg ni... ada plak jdkn trend apola..sama ke? syariat ngan trend?mana bleh dsamakn...ish..ish..ish..dah tau buat bodo pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-05 20:03


-kalau nk jawab soalan tajuk tu,jawapannya lebih dari sekadar tutup rambut...faham2lah kan....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-04-05 20:15




ini semua peranan tokoh-tokoh ilmuan Islam dari kalangan muslimah untuk memperbetulkan keadaan...

tp kalau dah diorang sendiri pun pakai tudung melaram....apetah lagi org awam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

zaid3246
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21710
Posting: 45

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 21:40


apa lah...
tak boleh fikir ke??
bukan ke setiap orang perempuan muslim di wajib kan menutup aurat?
ishhhhhh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaid3246Profil   Hantar PM kepada zaid3246   Quote dan BalasQuote

di_azie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9868
Posting: 36
Dari: Melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-06 22:16


Assalamualaikum buat antum semua... Ana pun dah lama perhatikan masalah ni... Dan ana juga pernah menegur ukhti yang pakai tudung tapi tak pakai anak tudung... Ada di kalangan rakan-rakan ana melenting bila ditegur... Tak ramai yang mahu menerima teguran ana sebagai nasihat daripada seorang sahabat...itu la rasanya masalah yang perlu kita hadapi sekarang... bagi yang mahu menerima teguran dan berubah tu ana ucapkan tahniah dan diharap perubahan tu berkekalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For di_azieProfil   Hantar PM kepada di_azie   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 08:06


hhuhu... akhir zaman..
maksiat dianggap biasa saja..
yang lomahnye mereka tak tahu pun tu maksiat ke kebaikan..
kerana biah(suasana) sekarang meghalalkannya...
na'uzubillah... kalolah Tuhan nak azab mereka maka kita kena azab skalilah..
eeeeee, siapa salah... mereka yang tak tahu atau kita yang tahu tapi berdiam diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 04:10


“Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya”

fikirkan lah....sekarang banyak ikut nafsu semata-mata....
jangan pakai tudung kerana nak menunjuk baik..bukan semua tau..
segelintir...Kalau pakai tudung tu,pakai la elok2,tetapi semua...

“Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka” (An-Nur :31)

lepas itu,akhlak pun kena la juga jugak...kita jangan cipta rekod untuk jadi orang tak bermoral...juga la peribadi anda..jadi la Wanita Semulia Saidatina Khadijah, Setaqwa Saidatina Aishah, Setabah Saidatina Fatimah...

wallahualam
ALLAHUAKBAR

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 04:41


pakai tudung pertamanya kena susuli niat tuk tutup aurat..
dapat pahala sesiapa yang berniat begitu..
ikhlas kita dengan ALLAH TAALA>.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-06 06:22


Pada 15-04-05 20:15 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!




aik....perli siapa ni??;-)


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-04-06 10:24


assalamualaikum...

mungkin benar jika ada yang menyatakan orang pakai tudung sekadar nak tutup rambut. cuba kita lihat di luar sana. berapa ramai orang yang pakai tudung tapi tak mengikuti cara yang benar-benar dianjurkan oleh syariat. bahkan orang sekarang memakai tudung sekadar mengikut trend.

dulu, pernah ada kawan saya menegur seorang gadis yang ditemuinya. gadis tu pakai tudung tapi pakai skirt paras betis. kawan saya kata jangan nak malukan agama dengan pakaian macam ni. saya tengok budak tu malu. yelah, agaknya tak sangka ada orang tegur dia. nak-nak orang lelaki yang tegur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132244 saat. Lajunya....