Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: saper nak kahwin?hehehhe


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» saper nak kahwin?hehehhe

Please Mendaftar To Post


Oleh saper nak kahwin?hehehhe

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-05 04:29


sejauh mana anda mengenali lelaki atau perempuan sepanjang anda bercoooouple?
hahahhaa...
tajuk nih macam ngada-ngada tapi byk pekdah nih...try usha saper berpengalman?leh?....
cammon ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 08:08


ana takde lagi pengalaman bercinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 08:15


sape yg taknak kawin?

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

al_abbas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14978
Posting: 23
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-03-05 08:51


jgn melampaui batas pergaulan yg ditetapkan syariat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_abbasProfil   Hantar PM kepada al_abbas   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 10:22




Sebelum Diijabkabulkan
Syariat Tetap Membataskan
Pelajari Ilmu Rumahtangga
Agar Kita Lebih Bersedia
Menuju Hari Yang Bahgia

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

jejaka_sabar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.10.2004
Ahli No: 12091
Posting: 50
Dari: sG pETANi,Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-03-05 14:27


Kawin???
Sesungguhnya jodoh ditangan Allah SWT.
Kita merancang Allah menentukan.





Bookmark and Share

    


  Member Information For jejaka_sabarProfil   Hantar PM kepada jejaka_sabar   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 15:21


Quote:
sape yg taknak kawin?
--

.......rugi kan....!!!!

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 16:46


semua orang nak kahwin kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-03-05 17:06


sapa nak kahwin? ada org taknak kahwin ke? mungkin ada. org bermasalah. kahwin tu salah satu nikmat hidup.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-05 18:27


kawinlahhhhhhh

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 18:31


Quote:
kawinlahhhhhhh



hehehehehhh... bersungguhnya.... awak tue dah ada calon ker????

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 20-03-05 00:35


manusia mampu merancang tapi....

allah yang tentukan...

jodoh mati pertemuan semua di tangan tuhan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 01:24


kalo dh jodoh tu x ke mana le...

-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-03-05 01:28




hanishumaira...

knp terjelir lidah sebut pasal kawin...?

dah dpt isyarat badan ttg kawin ker?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 01:39


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah bacalah lagi apa yang dipaparkan ini ya -

Sabda Rasulullah saw:

“Apabila datang kepada kamu lelaki yang beragama dan berakhlak maka kahwinlah dia, kalau tidak akan timbul fitnah dan kebinasaan. Para sahabat bertanya, “Bagaimana kalau ia telah berkahwin?” Jawab baginda, “Kahwinilah juga ia (diulang sebanyak tiga kali).”

berdasarkan sabda Rasulullah:

“Sekiranya seorang wanita dapat melakukan empat perkara iaitu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga maruah dan taat kepada suami maka masuklah syurga mana-mana yang ia kehendaki.”

Sekiranya seorang wanita itu tidak berkahwin, ia tidak akan dapat mencapai kesempurnaan pada maqam yang keempat. Walau sehebat mana sekalipun ia bersembahyang, berpuasa dan menjaga maruah, wanita yang tidak berkahwin tidak akan mendapat kelebihan pada mentaati suami. Sedangkan kelebihan mentaati suami mengatasi segala-galanya bagi seorang wanita,
sehinggakan redha Allah pun bergantung kepada redha suami.

Selain daripada itu di antara kelebihan wanita yang berkahwin bahawa ia akan diberi pahala seperti pahala jihad fisabilillah di kala mengandung. Apabila ia menyusukan anak maka setiap titik air susu akan diberi satu kebajikan. Berjaga malam kerana mengurus anak akan diberi pahala seperti membebaskan 70 orang hamba. Wanita yang berpeluh kerana terkena bahang api ketika memasak untuk keluarganya akan dibebaskan daripada neraka. Bagi wanita yang mencuci pakaian suminya akan diberi 1000 pahala dan diampuni 2000 dosa. Lebih istimewa lagi ialah bagi wanita yang tinggal di rumah kerana mengurus anak-anak akan dapat tinggal
bersama-sama Rasulullah saw di syurga kelak.

Bahkan wanita yang rela dijimak oleh suami juga akan mendapat pahala dan lebih hebat lagi bagi wanita yang mati kerana bersalin akan mendapat pahala seperti pahala syahid. Semua kelebihan-kelebihan ini tidak akan dapat diperolehi bagi wanita yang menolak perkahwinan. Malah di dunia akan selalu berada di dalam fitnah dan di akhirat menjadi golongan yang rugi.

Oleh itu wanita dianjurkan berkahwin apabila telah menemui pasangan yang sekufu. Yang dimaksudkan sekufu yang utama ialah dari segi iman, walaupun lelaki tersebut telah berkahwin.

Kenapa wanita saja ya? Sebab wanita berhak untuk menerima atau tidak peminangan dari lelaki. Lagipun apabila wanita solehah maka baiti jannati jadi hadiah kepada lelaki. Lelaki sekedar memilih saja .......

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - "Pokok segala perkara itu adalah Al-Islam dan tonggak Islam itu adalah shalat, dan puncak Islam itu adalah jihad di jalan Allah." (HR Ahmad, Tirmidzi, dll)


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-03-05 01:46




apa yg kak ummi sebutkan mmg benar...yg ini mmg saya bersetuju walaupun kita berlainan aliran mazhab aqidah...tp dlm perkara yg menyentuh maslahat ummah....kita boleh bersama satu pendirian....

yg tadi tu saya sekadar bergurau saje....tak de ape2 pun....

yg penting pompuan baik untuk lelaki baik dan begitulah sebaliknya...



[ Posting ini telah di edit oleh: ABg_IMaM pada 2005-03-20 01:47 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 01:57


Quote:

On 2005-03-20 01:28, ABg_IMaM wrote:


hanishumaira...

knp terjelir lidah sebut pasal kawin...?

dah dpt isyarat badan ttg kawin ker?...


yg tu, no komen... x de kena mengena pun,...sesaja er...

-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-03-05 18:52


RAbiatul Adawiyah??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 11:20


berkahwinlaa ek kalu ianya dapat menghindarkan kita kepada melakukan maksiat kepada allah.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

fatasha
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6175
Posting: 14
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 11:28



Sume orang nak kawin. Mase couple tu bukannye leh kenal pasangan kita 100%, walaupon dah lame bercouple. dah kawin nanti baru kite leh kenal pasangan kita dengan lebih mendalam. Btul tak?


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatashaProfil   Hantar PM kepada fatasha   Quote dan BalasQuote

humairak
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13040
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 12:45


...sahabat-sahabat ukhwah..
terima kasih atas nasihat ummi.. saya nak kongsi pengalaman lah... saya tak berminat nak kahwin awal dan saya tak pernah terfikir nak kahwin... tapi baru-baru saya rasa macam nak kahwin pula.. untuk pengetahuan anda saya dah sem akhir kat U..mula tu tak rasa apa-apapun bila tinggal saya sorang je lagi antara kawan-kawan yang takde pakwe lagi sebab bagi saya tu semua tak penting.. tapi lepas habis exam minggu lepas saya rasa sedih pula bila kawan-kawan pakat duk edar kad kawin dan ada yang nak bertunang. tapi walaupun ada yang masih tak kawin dan bertunang lagi mereka sudah ada calon.sebelum ni walaupun my best friend dah ada orang merisik baru-baru nie..saya tetap tak rasa apa2 tapi kwan saya tu pula yang duk kesian kat saya katanya dia nak tlg carikan untk saya tapi saya menolak sekeras-kerasnya sebab saya tak suka orang tlg carikan saya nak cari sendiri...kini tinggal saya sorang je dalam kelima-lima kawan yang masih singgle.. walaupun kadang-kadang tu rasa rendah diri juga tapi saya buat dek je..kalau layan perasaan ni sampai bila pun saya akan sedih so...saya perlu kuatkan semangat dan saya sering tanam dlm minda saya bahawa saya nak kerja dulu setahun dua baru fikir soal kawin mungkin jodoh saya akan dtg bila saya posting di sekolah sem depan(saya bakal guru)...insyaallah tolong doakan yea..

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairakProfil   Hantar PM kepada humairak   Quote dan BalasQuote

kimi_uniten7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2602
Posting: 89
Dari: bangi

japan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 18:49


tak kawin rugi beb!!
tp sebelum kawin kene pikir masak2 dulu..
bg lelaki..
dah besedia ker tinggalkan zaman bujang yang best giler ni??relax dulu..
bila org tua dah bising nnt barula mencari ok!
uhuhuhuuuu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For kimi_uniten7Profil   Hantar PM kepada kimi_uniten7   Pergi ke kimi_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-05 21:05



nak kata ada pengalaman tu tak la juga tapi kalau sekadar nak berkongsi pengalaman tu boleh la.
mungkin citer shah agak pelik sikit tapi ini adalah kisah benar. kisah bermula dari bulan 6 tahun 2003.
shah kenal dengan sesorang di laman ukhwah.com ni pada bulan 6 2003. kami bermula dari menjadi kawan biasa hingga bulan 11 2003. seuanya berpunca dari PM yang sesat dan menjadi kawan.
pada awal tahun 2004 kami menjadi lebih akrab dan menjadi sahabat yang boleh dikatakan sahabat sejati.
pada malam aidilfitri 1425, shah luahkan isihati tapi kena reject la pulak. tak kisah la seab sekurang-2nya dia ikhlas selama persahabatan kami. shah terima dengan hati terbuka.
kami terus menjadi sahbat.
pada satu malam pada bulan 10012005, dia lak yang hantar SMS cakap nak jaga shah seumur hidup. shah anggap itu adalah kasih dari seorang sahabat kerana pada masa tu shah eksiden masa nak pi mengajar kat UiTM Shah Alam. keesokan harinya dia hantar SMS yang sama so shah anggap ada sesuatu la. so shah balas SMS dia, shah cakap ada pompuan yang nak jadi gf shah tapi dia balas SMS yang sedih lak dah. dia kata dia p[asrah dan shah tetap dalam memory dia.
lama gak dia tak balas SMS shah, rupa2nya dia nak marah. marah pada diri sendiri sebab lewat bagiatu shah.
so dengan rasminya kami menjadi kekasih pada january2005.
kami tak pernah jumpa lagi sebelum ni tapi tak tahu la kenapa, mungkin klerana kami percaya masing2 ikhlas dalam persahabatan.
dia datang sendiri ke rumah shah untuk jumpa parent shah pada 08022005. itulah 1st time kami jumpa. shah belum lagi jumpa parent dia, tapi plan nka jumpa bila hari konvo dia.
kami rancang nak kahwin bila dia tamat belajar nanti.
doakanlah agar kami dapat bersama.
itulah kisah kami.
dia orang perak dan belajar di KUSZA.
MJ, terima kasih kerana sudi menerima shah sebagai teman hidup.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 21:28


wahh abg shah, nice story huh!

jash tatau nak cakap apa sbb jash x penah terpk pun pasal kawen..hehe..alaa jash muda lagi..x yah peningkepala pk pasal kawen, blaja smp bosan dulu..bak kata kimi, zaman bujang zaman enjoy(jash:zaman remaja) btul x? hikhik

kay la, x mau nonsense lagi.. kay

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-05 22:24



betul jash tapi kena ingat jangan ,melampaui batas dah la.
mungkin benar jodoh di tangan tuhan tapi kita usaha.
terpulang pada individu itu sendiri.
bagi shah, kekasih itu bukan alat untuk dibawa ke hulu ke hilir tapi adalah untuk menyedarkan kita akan tanggungjawab kita.
siapa kita sebagai lelaki dan siapa kita pula sebagai seorang wanita.
fikirkanlah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 22:27




beruntunglah bg wanita yang berkahwin....

Quote:
wahh abg shah, nice story huh!



ha'a la.. semoga berbahagia...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-05 17:37



betul tu, banyak kelebihan bagi wanita yang berkahwin walaupun sekarang ni ramai wanita sekarang yang pentingkan kerjaya.
jangan la cakap cam tu, malu lak shah rasa bila u all cakap cam tu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123583 saat. Lajunya....