Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 14 jam, 36 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: nama panggilan


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» nama panggilan

Please Mendaftar To Post


Oleh nama panggilan

azmy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14431
Posting: 28

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-05 09:48


Kebanyakan orang melayu suka bagi nama timangan dekat anak dia seperti debabda sebagainya.Nama ini juga akan menyebabkan seseorang itu menjadi malu apabila telah dewasa.Persoalannya sekarang wajarkah ibu bapa meletakkan nama timangan kepada anak mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmyProfil   Hantar PM kepada azmy   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 09:55


Ana rasa tak perlu nama timangan. Panggil aje dgn nama betul. Macam anak ana. Muhammad Luqman Al-Hakim(panggil Luqman/Aman/Man) & Nur Ilya Maisarah(panggil Sarah). Tapi kalau yg nak juga nama timangan perlulah mempunyai makna2 yg baik.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

az-zinirah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14392
Posting: 11
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-03-05 10:14


Ana rasa tak payah susah2 nak adakan nama timangan yang lain,nama sendiri punsudah memadai,kan? [email protected]null

Bookmark and Share

    


  Member Information For az-zinirahProfil   Hantar PM kepada az-zinirah   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 12:59



depends gak pade si empunye diri..kekadang die suke je org panggil gelaran die,contoh cam [email protected] kekadang lebih mesra ape??
hurm,tapi terletak pade keredhaan em[unye diri gak

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 16:41



nama timbangan, boleh.. tak de salahnya tp biarlah nama itu ada maksud yg baik & bukannya utk memalukannya..tak de sapa dlm dunia ni suka dipanggil dgn nama yg bukan2 kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 10:57


salam
tak salah... tapi nama timangan tu mestilah membawa maksud yang baik... nama timangan tu pun boleh ditinggalkan setelah anak itu meningkat dewasa... cthnya diri saya sendiri.. masa kecil dulu famili belah ayah panggil saya nyonya.. lawak kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-05 20:13


NAM TIMANGAN PERKARA BIASA TAK PERLU MALU..TAPI KAALU EMEMALUKAN AWAK...ELOK SOUND SAPER YG PANGGIL SUAYA DIE RTAK PANGGIL CAMTUH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 09:15


jash rasa nama timangan or nama panggilan ker pape takrifan la, sumtimes tuh nampak sweet sgt, tp kekadang tuh nmpk x "best" plak.. yer la, da kalo panggil debab ker itam ker, bila da besar, sure terasa gak walau x banyak kn?. (lebey2 lagi kalo panggil dpn gf/bf die).. huh!

ermm ukhwah sekalian ada nama timangan x? or membe2 panggil apa?


Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 09:21


panggilan ana kakngah


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 10:49




nama panggilan?? alahai banyak la...

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-03-05 12:23


nama timbangan..x yah name btulla..nnt x salah maksud pulak...ada panggil along, lie, laili, lily...coz lain org lain dia punye citarasa...tp yg pasti semuanye okey...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 12:27


betul tuh nama timangan biar ada maksud..saya ada 4 nama timangan
panggilan dr mak ayah, adik beradik, kawan2, some one special..semuanya berlainan

tapi ada maksud tersendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 12:56


kalau saya plak nama timangan berlainan untuk orang yg berlainan...kalau kat rumah, kat hostel dan utk kawan2 mase kat sekolah dulu semua lain....best gak ade nama timangan walau kadang2 nama timanagn tu agak funny...contohnye mase kat sekolah dulu setipa sorg budak dalam claas ade name berdasarkan nama binatang...mase mula2 memang la agak malu tapi bile kite ingat balik kenangan tu seronok plak...
at least bile jumpa balik ngan diorg & keluar balik nama2 pelik tu macam kenanngan terbangkit...memang sweet...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 11:45



klu dah full name kte panjg berjela,
panggil je nickname kan bagus..
xler nti sampai tergeliat lidah nk panggil..
susah tu..
so,sape2 yg nak/dah berumah tangga tu..
letak le se simple yg bleh utk name ank2 kte..
tp identify dlu makna tersiratnyer ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 12:59


Assalamualamualaikum salam ta'aruf,

Menarik... ana tanya skit nama timangan ni sama tak dengan nama gelaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

alani
Warga Rasmi
Menyertai: 27.03.2005
Ahli No: 15361
Posting: 2
Dari: insan kerdil

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-04-05 23:16


assalamualaikum..
salam ukhuwah...

pasal nama timangan ni...memang satu perkara yg penting . kita perlu tahu , setiap panggilan adalah merupakan doa...jd panggillah nama timangan yg mempunyai maksud yg baik...yg lebih baik hendaklah panggil dgn nama yg diberikan oleh kedua ibu bapa...

tp musykilah gak...cmner kalau ibu bapa memberi nama yg tk elok makna ...pastu nk panggil nama asal ker? sbb itu nama yg di berikan oleh kedua ibu bapa...apa pdpt semua?



Bookmark and Share

    


  Member Information For alaniProfil   Hantar PM kepada alani   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 13-04-05 00:41


nama panjang dan mempunyai maksud yang baik itu sia-sia kerana kat akhirat esok akan dipanggil dengan nama yang rutin. pelik sungguh masyarakat malaysia ni, suka letak nama panjang2 tapi panggil 3 huruf je. lagipun, bila dipendekkan, maksud pun tentulah berbeza. bila orang panggil kita, dia mendoakan kita.

macam saya, saya tak suka orang panggil pendek2. nama penuh wan maryam. kat rumah, kalau panggil wan, jenuh la semua tak jawab (dah atuk nenek pun ade wan gak...). jadinya, ahli keluarga panggil maryam (tak kira yang tua atau muda).

lagi satu, panggil nama orang kena nama yang disukainya. kalau dia tak redha, nayalah kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101752 saat. Lajunya....