Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 22 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Cinta terhalang......


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Cinta terhalang......

Please Mendaftar To Post


Oleh Cinta terhalang......

kakchik86
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14690
Posting: 11
Dari: Dungun

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-05 13:44




Acap kali mendengar kisah cinta... Ade yang berakhir dengan bahagia.... Tak kurang juge yang kecewa.... Sememangnya cinta tak semestinya bersatu.... Kerana disana pasti wujud ujian yang mengukur sejujur manakah cinta yang dilafazkan....
Cinta terhalang oleh ibu bapa....pada pendapat korangla..... Perlu tak diteruskan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakchik86Profil   Hantar PM kepada kakchik86   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-05 17:31


setiap orang mengenali hati budi ibu dan ayah masing2, kalau mereka senang di pujuk atau jenis yang lembut hatinya..so mungkin boleh dirundingkan dan perhubungan itu boleh di teruskan... tapi sekiranya mereka jenis sebaliknya... seharusnya berfikir masak2 sebelum meneruskan perhubungan... dengar dulu alasan dan sebab mereka berbuat demikian... sekiranya tak relevan gunakan cara yang paling lembut dan bil hikmah untuk menegur..apapun syurga dna keberkatan terletak pada mereka...hidup yang bahagia dansempurna tapi tak da barakah tak da gunanya..kerana setiap yang wujud dalam diri kita adalah hasil gabungan ibu dan ayah...wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 17:38




mengikut kajian atau pengalaman yang ana lalui...(cheh wah!!).. kalau lepas kahwin tu...ana tak setujulah kalau ibubapa halang..sebab time tu ana kena dgr ckp suami..jahat mcm mana pun suami kita tu..kena juga dengar katanya..dan membimbing dia ke jalan yg betul.

so..before marriage, memang pasrah and patah hati la...take around three days luka tu nak sembuh. kalau ibubapa halang, memberontak and so on. kalau ikutkan hati.. but after we think it back, ade hikmah and reason naper org tua wat kita cam tu..mungkin pandangan merekalagi bagus dari kita sebagai anaknya. sebab..kadang2 anak2 ni..fikir jangka masa pendek..cthnya..bercinta n kahwin..tak fikir..wat will happen kalau ade anak nanti..perangai laki tu mcm mana...parents tu takut anak dia tersalah pilih jalan. lagipun., kalau nak membantah rasanya taklah..sebab derhaka pulak nanti melainkan ade..sebab musabab dan terangkan baik2..kalau tak boleh juga..well, pahit mcm mana kena terima la..keputusan tu..

itu aje pendapat ana. sorry panjang sgt.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 18:33




pada ana cinta terhalang ni perlu dilihat dari sebab apa dan kenapa .kalau mak bapak xsuka calon menantunya mesti ada sebab. mana mak bapak nak hancurkan kebahagian anaknya.sebab pada ana ikut cakap mak bapak ni Syurga balasannnya.
Lagi satu nilai hidup mak bapak tu sendiri , setengah nya gila harta, nak org berpangkat , setengahnya ikut amal Islami, setengahnya tak kisah calon menantunya macam mana, asal anak dia suka , itu dah kira o.k. Kalau ana ana yakin denagan keputusan mak bapak ana sebab nilai hidupnya. dan ingat pandangan orang tua datang dari hati ...HANYA JAUHARI MENGENAL MANIKAM..kadangkala sebab cinta kita buta segalanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 14-03-05 09:50


pada pendapat saya,baik jgn diteruskan sbb mereka tahu apa yang baik untuk anak2 mereka. bila dah lihat bakal menantu,mungkin ada perasan yang kurang senang dari mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 15:15


Cinta saya pun terhalang jugak...ishhh..sedih

macam mana ek? ana org sabah kawan ngan budak yg akan ke mesir. budak perlis. oleh kerana bidang saya bukan agama, saya dihalang berkawan dengan gadis yang saya sukai... abgnya marah..poning kepala wei...bantu ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

adrianahayati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14476
Posting: 54
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 18:26


entahlah...ikut saja cakap ibu-bapa.lagipun slalunya ibu-bapa fikir benda yg terbaik utk anak mereka.saya sokong kata2 aieyda dan zulman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adrianahayatiProfil   Hantar PM kepada adrianahayati   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 16-03-05 18:53




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:08 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 22:07


salam
ye, kena tahu juga apa punca hubungan itu dihalang family. tapi bagi pihak saya, saya akan ikut kata mak abah dan famili...



Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-03-05 22:12


saya tak setuju sekiranya kerana ibu bapa tak suka..kiter mengecewakan kekasih.sebaliknyer mencari usaha yg benar2 usaha sampai ketahap sebenar utk mencari redha parent pada kekasih. the most important is"doa"...
memang benar keadilan perlu sebagai seorg muslimah atau muslim yg bercinta.namun perlu diketahui ada juga pada keadilan itu...ada juga yg teraniaya...
take your lover forever and ever tanpa menderhakai ibu dan ayah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 16-03-05 23:06



Bisa rintangan..
antaraku dan dia...
Cinta terhalang oleh orang tua....
Terkilan sungguh rasa hati...
Dia....
Tak pernah lagi ku temui...
Dia...
Kuabadikan dalam jiwa...
Terima kasih atas segalanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

radiah_jb
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14496
Posting: 2
Dari: bumi ALLAH

Johor  


posticon Posting pada: 18-03-05 14:30


kater orang kter boleh merancang tapi tuhan menentukan..cuma satu saya nak cakap..klau dia dah memang jodoh kter,insyaallah tak der saper yang dapat melarang..atau dengan kater lain kalau dah memang jodoh ketentuannya onak dan duri tak boleh menghalang..saya pun ader problem yang sama.mak tak berapa suka saya kawan dengan dia coz dia punya pkerjaan n umor.tapi,saya tabahkan hati..still on..sbab saya bpegang pada kata2 diatas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For radiah_jbProfil   Hantar PM kepada radiah_jb   Quote dan BalasQuote

mat
Warga Rasmi
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 14998
Posting: 12
Dari: kelater

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-04-05 16:14




semua pendapat yg dikemukakan adalah betul dan tepat, walau apapun jangan sampai menderhakai ibu bapa kita selagi samada sesuatu yg disuruh atau yang dilarang itu tidak melanggar batasan syara'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For matProfil   Hantar PM kepada mat   Pergi ke mat's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 03-04-05 18:05


saya nak ajak kawan2 balik semula rujuk realitidalam islam..

bagi anak perempuan, tanggungjawab untuk dapatkan suami yang soleh adalah terbeban di bahu ayah. kalau mak ayah tak setuju, tanya lah iman. dah pun termaktub itu tugas ayah, siapa pula memandai kata kena cari sendiri? kesian lah pada ayah, kalau calon suami tu tak baik kat akhirat esok awak cari ayah awak di padang mahsyar tuntut hak awak..padahal awak sendiri yang sukarela cari sendiri.

maaf lah, saya ni ramai adik beradik perempuan. jadi memang saya sentiasa cari tentang hak anak perempuan ke atas ayahnya. dalam satu buku tu memang jelas dinyatakan hak anak perempuan ialah mendapat suami yang soleh.

yang lelaki pula, memang lah awak kena cari. tapi kena tahu macam mana nak cari. cari sendiri pun boleh. dah jumpa tu jangan lah bertindak sesuka hati berkenalan sendiri. ingat perempuan ni barang jualan kat pasar ke? jumpalah penjaga si gadis. yang terbaik, jumpa ayah dia.

wallahu a'lam..


PEJUANG HAK WANITA ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 05-04-05 14:36




mungkin niat kita tu yang tak berapa betul pada landasannya. maklumlah, lelaki biasanya yang tersalah landasan.
pompuan tu cuma ikut jer...
so fikirkanlah balik apa yang kita buat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107489 saat. Lajunya....