Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 47 minit yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Nak tahu pasal VB


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Nak tahu pasal VB

Please Mendaftar To Post


Oleh Nak tahu pasal VB

panarol
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2003
Ahli No: 5044
Posting: 20
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 16:06


salam..sumer
vb tu ape? utk aper? guna software ape..dan ape2 lagi,,tak nah dengar lar

Bookmark and Share

    


  Member Information For panarolProfil   Hantar PM kepada panarol   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 17:08


visual basic kot

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 20:30




a'ah [tukang a'ah je]
tp xtau la klu ade maksud lain

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 15:48


visual basic..software utk membangunkan program tertentu
eg. sistem maklumat pelajar,sistem pendaftaran pelajar

selain tu ada banyak lagi software untuk membangunkan software seperti oracle,C++,php,java,microsoft visual basic

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

panarol
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2003
Ahli No: 5044
Posting: 20
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-10-06 20:46


o0o...hehehhe sekarang dah tahu apa benda vb itu..hikhikhik.. thank you :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For panarolProfil   Hantar PM kepada panarol   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 22:31



    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 20:39


Sekarang Ni umumnya ada VBscript dan Javascript .. selanjutnya tak tahuler... terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 22:22


vbscript dan javascript ni sama-sama tergolong dalam bahasa pengaturcaraan kan,,
setahu ana bila kita bgunkna program dengan mggunkan vb kita boleh masukkan audio,imej dalam program tu ,,tapi kalau java kita hanya boleh gunakan kod macam kita mggunkan c++, untuk bgfnkna program, betul tak?
progrm dbgn gnakan c++ ana da tengok,,tapi vb dan java ni bagaimana erk,,,(^.^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 22:30


vb tu user interface...dia digunakan untuk membangunkan interface dan menghubungkan dengan database..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 17:14


Assalamualaikum...

Pada 03-11-06 22:22 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

vbscript dan javascript ni sama-sama tergolong dalam bahasa pengaturcaraan kan,,
setahu ana bila kita bgunkna program dengan mggunkan vb kita boleh masukkan audio,imej dalam program tu ,,tapi kalau java kita hanya boleh gunakan kod macam kita mggunkan C++, untuk bgfnkna program, betul tak?
progrm dbgn gnakan C++ ana da tengok,,tapi vb dan java ni bagaimana erk,,,(^.^)



Visual Basic adalah sejenis tool untuk membuat software dan system..Visual Basic memudahkan kita nak buat software ataupun system kerana kita tak perlu tahu sangat pasal coding terutamanya coding untuk buat user interface..Kalau kita guna C++ ataupun Java memang sakit kepala nak buat user interface..Dengan menggunakan VB kita cuma drag and drop user interface yang kita perlukan..Visual Basic bukannya programming language seperti C++ dan Java..

Program yang dibangunkan dengan menggunakan Java lebih kurang macam C++ jugak tapi Java punya user interface lebih cantik(^^,)...C++ dan Java punya kod lebih kurang saja...

Kalau tak silap saya Java berasal dari C++ dan C++ berasal dari C..Biasanya kalau hacker nak buat exploit untuk menceroboh sesebuah system dia akan gunakan C.

Eh, betul ke apa yang saya merepek ni^__^..Kalau salah tolong betulkan ye(^^,)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 16-11-06 03:28


visual basic merupakan perisian aturcara untuk menghasilkan perisian sendiri.faham ke tak?
vb merupakan user interface.
vb express lagi best, sebab boleh buat macam-macam design.
vb 6 update kepada vb lama
vb ni milik microsoft.
try lah guna linux.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.091801 saat. Lajunya....