Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: wanita & masjid


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» wanita & masjid

Please Mendaftar To Post


Oleh wanita & masjid

akakfizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9572
Posting: 37
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 16:45




nak tanya pndapat semua..org perempuan x di haruskan pegi ke masjid utk berjemaah.tul ke eh..? cane plak kalau masjid tul2 di sebelah rmh..adakah menjdi [email protected] utk bjemaah di masjid atau solat sndirian di rmh.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For akakfizahProfil   Hantar PM kepada akakfizah   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 17:02


Tak salah wanita pegi masjid/surau asalkan tak timbul fitnah. Namun afdhal solat di rumah sahaja.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 17:44


ermm.. rasanya lagi baik pergi ke Masjid. alang-alang rumah dah dekat. lagipun sekarang dah banyak aktiviti dijalankan di masjid.... Kelas Al-Quran, Tauhid, tak kurang juga program-program wanita seperti kumpulan marhaban dan sebagainya....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

kma_5540
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11627
Posting: 6
Dari: um

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-05 14:55


askum.....mmg wanita tak digalakkan pergi ke masjid.....bukan nya apa takut timbul fitnah....sebagaimana ada hadis yang mafhumnya wanita lebih baik solat dirumah yang didalam rumah itu ada lagi bilik.dan didalan bilik itu ada lag bilik.....klu nak ke masjid jg boleh hukum nya.tapi kna menepati syarat tidak boleh memakai wagian dan jaga pandangan....tapi melihat kepada uruf sekarang wanita dah biasa pergi ke masjid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kma_5540Profil   Hantar PM kepada kma_5540   Quote dan BalasQuote

kma_5540
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11627
Posting: 6
Dari: um

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-05 14:55


askum.....mmg wanita tak digalakkan pergi ke masjid.....bukan nya apa takut timbul fitnah....sebagaimana ada hadis yang mafhumnya wanita lebih baik solat dirumah yang didalam rumah itu ada lagi bilik.dan didalan bilik itu ada lag bilik.....klu nak ke masjid jg boleh hukum nya.tapi kna menepati syarat tidak boleh memakai wagian dan jaga pandangan....tapi melihat kepada uruf sekarang wanita dah biasa pergi ke masjid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kma_5540Profil   Hantar PM kepada kma_5540   Quote dan BalasQuote

akakfizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9572
Posting: 37
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 12:40




jadinya perlu atau tidak tuntutan nk pergi ke masjid yg betul2 di sebelah rmh...? kdg2, rs segan juga dlm perjalann ke sana, kerana waktu yg sma, muslimin pn br sampai kt masjid..x kira la,pakcik mkcik...atau muda mudi..hatta yg kecil skalipun..
harapnya x timbul sebarang fitnah...

-----------------
"Jangan pasrah dengan setiap doa yang tidak dimakbulkan, mungkn ALLAH ingin menguji setakat mana insan mampu bertahan denganNYA"

Bookmark and Share

    


  Member Information For akakfizahProfil   Hantar PM kepada akakfizah   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 12:53


boleh saya tau, akakfizah dok di Kuala Langat kat mana erk....

kan masjid selalunya ada buat jalan lain untuk menuuju ke dewan sembahyang muslimah. kalau tak pun datang awal... dan pakai telekung siap-siap...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

panarol
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2003
Ahli No: 5044
Posting: 20
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 16:58


pndpt sy lar,,,
pergi lar kalu dh dekat rumah tu,,besr pahala semayang kat umah Allah,, kalu dpt jemaah lagi,,
tp kalu bimbang sal fitnah tu,,bw lar teman(sejantina),, ajak lar sesiapa,,dpt lagi pahala tang situ,,,ikhlas lar,,amacam? tak ker byk bonus tu?
carik kwn ea,,,bertuah nyer empunyer bdn umah tepi masjid,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For panarolProfil   Hantar PM kepada panarol   Quote dan BalasQuote

cahaya_nurr
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14859
Posting: 10
Dari: Klang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-03-05 17:31




ermmm..... boleh tak sesiape bg dalil atau hadith yg lengkap tentang wanita lebih afdal solat di rumah. saye dlm kekeliruan nih. HArap anyone can help... syukran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_nurrProfil   Hantar PM kepada cahaya_nurr   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 13:56


kalau duk kat kolej....nak harap ape lagi orang nak imarahkan amsjid kalau muslimah tak pegi

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

akakfizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9572
Posting: 37
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-05 15:01




khairool84..
akak tgl kt bt 10,telok panglima garang
mmg kalu g msjid siap2 pakai telekung..nawaitu kerana Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akakfizahProfil   Hantar PM kepada akakfizah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-05 15:05



Kalau dah masjid sebelah rumah.. pergi ajerlah..
asal adab dijaga ...takde masalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 17-03-05 22:21



shah tak tahu hukumnya tetapi sebagai seorang lelsaki kita yang sepatutnya membawa mereka ke surau.
masa shah belajar kat sekolah hafiz, tak ada seorang pun isteri ustaz yang datang solat kat masjid dan tak pernah pun kami jumpa kat luar. tolong jelaskan hukumnya yang mengikut syariat islam tetapi bukan mengikut pememikiran kita. siapa yang tahu tolong la jelaskan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

ai_ainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8216
Posting: 81
Dari: bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 19-03-05 22:07




saya pernah dengar satu soaljawab, berkaitan masuk kerumah dengan kaki kanan. Ini kerana rumah umpama masjid bagi kaum hawa sebab tu kena masuk rumah dengan kaki kanan, macam nak masuk masjid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ai_ainulProfil   Hantar PM kepada ai_ainul   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 23:57


asssalamualaikum...

sekadar infio

saya pernah dgr dr ceramah...

tempat afdal seorg isteri solat ...ikut turutan ...

1-sebelah pembaringan suami
2-dlm bilik suami
3-luar bilik suami tp still dlm rumah suami .cth ..ruang tamu ..
4-masjid

manakala suami afdal di masjid




Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

akhtr
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15482
Posting: 6
Dari: rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-05 11:45


gini je la akak, pergi ke masjid takut timbul fitnah. try kita tgk diri kita. kalu kita jenis yg selalu je keluar rumah, maksudnya org dah selalu tgk kita, dah biasa.. so ape salahnya kita ke masjid, benda baik lak tu.. tapi kalu kita jenis yg mmg org tak kenal n susah nak nampak muka kita kat luar rumah, masa tu lah baru kita boleh persoalkan timbul fitnah or not.. sekadar pendapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhtrProfil   Hantar PM kepada akhtr   Pergi ke akhtr's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117633 saat. Lajunya....