Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Men are born to succeed, not fail.
-- Henry David

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 3 hari yang lalu
Muslim1987: 10 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: rahsiakanlah pertunangan...hebahkanlah perkahwinan


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» rahsiakanlah pertunangan...hebahkanlah perkahwinan

Please Mendaftar To Post


Oleh rahsiakanlah pertunangan...hebahkanlah perkahwinan

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-05 14:12




rasulullah saw pernah berkata...lebih kurang maksudnya..."RAHSIAKANLAH PERTUNANGAN, HEBAHKANALAH PERKAHWINAN".

sebagai seorang umat muhammad yg mengaku sayang dan kasihkan baginda, patutkah kita tidak menghiraukan kata-kata baginda?

sesungguhnya jika Allah berkehendak kebaikan terhadap hambanya, maka dijadikan dosa-dosa terbayang diruang mata.

harap dapat respon dari sahabat-sahabat semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-03-05 14:14


No Komen , depends on individu ler...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 15:08


bagaimana pula individu yang suka menghebohkan kepada sesiapa sahaja bahawa mereka sedang [email protected] ( belum ada ikatan apa2 ) ?...patut ke atau sebaliknya ?....nak tahu juga....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

kompulsif
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14691
Posting: 10

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-03-05 15:43


Menghebohkan perkara yang tidak pasti perancangan dariNya adalah suatu yang kurang bijak,dan ini mungkin mengalakkan aktiviti sosial yang kurang sihat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kompulsifProfil   Hantar PM kepada kompulsif   Quote dan BalasQuote

ummuhakim
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3782
Posting: 15
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:16


Assalamu'alaikum wbt

Ana nak minta pandangan sahabat2...
Dahulu ana memang berpegang kpd prinsip x mengkhabarkan pertunangan kepada sesiapa kecuali keluarga. Tetapi ana musykil bila ana tanya beberapa orang muslimat termasuk naqibah ana, mereka menasihatkan agar ana menghebahkan pertunangan agar semua maklum yang ana telahpun "diikat" dan "not available" jika ada muslimin lain nak meminang ana.

Ana takut juga nak bagi tahu orang...maklumlah, kita belum lagi rasmi jadi milik dia. Kalau x jadi nanti (na'uzubillah) kita juga yang malu. Tapi, ada juga kebaikannya sebab x de siapa berani ganggu ana dah dan ana rasa lebih selamat.

Apa pendapat sahabat sekalian?


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuhakimProfil   Hantar PM kepada ummuhakim   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 16:50


Quote:

On 2005-03-01 16:16, ummuhakim wrote:
Ana takut juga nak bagi tahu orang...maklumlah, kita belum lagi rasmi jadi milik dia. Kalau x jadi nanti (na'uzubillah) kita juga yang malu. Tapi, ada juga kebaikannya sebab x de siapa berani ganggu ana dah dan ana rasa lebih selamat.

Apa pendapat sahabat sekalian?



Sememang di alam pertunangan kita tidak dibenarkan menghebahkannya, ini kerana dikhuatiri pertunangan itu tidak di akhiri dengan pernikahan dan akhirnya akan memalukan kita sendiri.

Jika ada yg bertanya, barulah kita maklumkan... itupun jika ada yg bertanya. Jika tidak.. diamkan saja.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 16:57


ana setuju ngan pendapat yg dinyatakan oleh kak darul_numan81 kite ni...mcm orng dah brpengalaman plak.. ..

lama tak denga brita dari akak ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-03-05 17:50




Yang sebenar dan hakiki memang begitu..kita tidak boleh menghebahkan kita sudah bertunang/dirisik. Yang wajib hanyalah pernikahan wajib disebarkan dan haram kita sembunyikan perkahwinan..

Bila ada yg bertanya, hanya memadai berkata kita sudah bertunang..tak perlu beritahu sape individu tersebut..

-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 02-03-05 07:44


Quote:

On 2005-03-01 17:50, mohm3 wrote:


Yang sebenar dan hakiki memang begitu..kita tidak boleh menghebahkan kita sudah bertunang/dirisik. Yang wajib hanyalah pernikahan wajib disebarkan dan haram kita sembunyikan perkahwinan..

Bila ada yg bertanya, hanya memadai berkata kita sudah bertunang..tak perlu beritahu sape individu tersebut..

-----------------
hanya DIA yang mengetahui diriku lebih dr diriku sendiri..
sy rse btl gak 2..kalo org tak tny,takyah la ckp pape..



Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-03-05 07:53


rahsiakan pertunangan?hebahkan perkahwinan?
tuh memang ada dlm hadith...so ikut jerlah hadith..
setujucamtu...nak terus kawin leh gak taksalah....
tapi ibarat bangun tidur terus jalan...hahahah kat kusut muka kan?maknanyer kat sini...palaing molek tunanglah walaupun sekejap...sebab amiklah pahala sunat sikit...tak gitu semer?
"ya ma'sharosh shabab..manistato'minkumul baah..
fal yatazauwaij..."au kama qol....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 09:20




betul tu..jgn hebahkan tentang pertunangan .sebabnye pernah terjadi kes ..sebelum perkahwinan ada pasangan tu putus..tak tahu sebab apa..kesian perempuan ni..menangis sampai mata bengkak...ana pun nangis..bila tiba nak cari jodoh utk perempuan ni..banyak keluarga tak berapa setuju dgn dia...kesian sgt..moga2 Allah membuka pintu hati kaum adam mana2..kahwin dgn dia.amiin

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 02-03-05 14:28


Bertunang hanya saudara mara dan sahabat handai yang tahu jika perlu...
bila dah kawin baru jemput semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 11:30


Quote:

On 2005-03-01 16:57, NaZa_FirmaN wrote:
ana setuju ngan pendapat yg dinyatakan oleh kak darul_numan81 kite ni...mcm orng dah brpengalaman plak..

lama tak denga brita dari akak ye...


erm... pengalaman tu memanglah ada.. ramai gak yg terkejut masa ana umumkan akan bernikah dgn salah seorang sahabat di komuniti ukhwah ni... maklumlah tak pernah bagitau yg kami dah bertunang masa tu.

insyaAllah.. skrg ni sedang menanti kehadiran cahayamata yg pertama.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 11:52


Quote:

On 2005-03-01 14:14, farhanna wrote:
No Komen , depends on individu ler...



Takleh depends camtue. Sbb tuelah ramai yang terbabas. Hukum yang telah ditetapkanNYA, bagaikan tidak nampak sedangkan dah tahu. Terlalu ramai yang terbabas. Astaghfirullah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 16:54


assalamualaikum.

tapi tu la trend skng ni majlis petunangan je siap ada kenduri, pasang khemah lagi.

p/s kalau tak payah tunang terus kawen ok tak?.?.?

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_amir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4817
Posting: 59
Dari: Malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 08:32


boleh je kawen terus.lg bagus.save budget kawen ekonomi...

mmg betul pertunangan perlu dirahsiakan.perkahwinan baru la di hebahkan.lg2 la kpd yg "bertunang x rasmi" a.k.a bercouple tu.tp,walimah wajib dihebahkan.ye la,kang ada plak yg x tau dah jadi isteri org,x pasal2 ada plak yg "masuk line".bgtau ikatan pertunangan tu pd org yg bertanya (merisik) saja la.

tahniah kpd ukhti darul_numan81.nnt,dah dpt baby pun,bgtau la baby boy @ girl @ dua2 sekali ke...
smg beroleh keberkatan & zuriat yg menyejukkan mata hati..




[ Posting ini telah di edit oleh: ummu_amir pada 2005-03-30 08:36 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_amirProfil   Hantar PM kepada ummu_amir   Quote dan BalasQuote

_husna_
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14875
Posting: 62
Dari: balai berita

Johor  


posticon Posting pada: 31-03-05 15:11



sepatutnya memang macam tuh..

rahsiakan pertunangan

habahkan perkahwinan

Bookmark and Share

    


  Member Information For _husna_Profil   Hantar PM kepada _husna_   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-04-05 17:03




sekarang ni semuanya dihebohkan, yang tak pasti pun dihebohkan.
tak tahu la apa nak jadi ngan umat islam sekarang.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106204 saat. Lajunya....