Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: 08 TANDA SI DIA TEPAT UNTUK KAMU...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» 08 TANDA SI DIA TEPAT UNTUK KAMU...

Please Mendaftar To Post


Oleh 08 TANDA SI DIA TEPAT UNTUK KAMU...

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 11:23


Apakah kamu rasakan si dia paling tepat dan 'JODOH' untuk kamu?Bagi pendapat i sendiri,keduanya mesti memiliki ikatan emosional,spiritual dan fizikal.Apakah ada petanda lain seseorg itu boleh merasakan bahawa si dia itu jodohnya atau tidak?Agar kamu tidak keliru,i ada buat sedikit rujukan.Dalam penulisan Arian Sarris dalam bukunya "21 Ways to Attract Your Soul Mate"...ada rahsia mengenainya...

1.Rahsia sepasang kekasih agar perhubungan yg dibina terus berpanjangan adalah saling bertolak ansur.Kamu dan sidia mesti saling membantu di antara satu sama lain walaupun sekadar perkara yg kecil.Paling penting,kamu berdua perlu menikmati segala aspek kehidupan bersama2.Semuanya berjalan lancar dan cukup membahagiakan meskipun tanpa melibatkan org lain.Jadi,apakah kamu sudah merasakannya?Jika ya,ini bererti si dia adalah calon pendamping kamu..

2.Salah satu kriteria yg menentukan sesuai atau tidak jodohmu dengannya adalah kemampuannya untuk bersikap santai di depan kamu.Mulai sekarang,perhatikan setiap gerak gerinya,cara berpakaian,gaya rambutnya(bg lelaki),cara berbicara serta gelak tawa yg di pamerkan padamu.Apakah setiap ucapannya selalu kelihatan spontan dan bukan di buat2?Jika tidak,maaflah ya,kemungkinan besar si dia bukan jodoh kamu..

3.Adakalanya 'CONTACT" batin menbuatkan hati kamu berdua saling mengerti serta memahami..walaupun berjauhan.Dan apabila kamu atau sidia boleh membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaan di antara satu sama lain pada situasi tertentu,memang "marvelous".Tidak mustahil,sebenarnya dialah belahan jiwa kamu yg tersimpan..

4.Apabila berada di sampingnya perasaan kamu menjadi lebih rileks dan tenang tanpa sedikit pun perasaan tertekan dan ingin bersikap berpura2.Berjam2 menghabiskan waktu bersamanya,setiap waktu dan setiap hari semuanya tidak membuatkan kamu berasa bosan...Pasangan yg sempurna tidak akan berasa bosan mendengar ceritamu.Si dia juga tidak akan tergamak utk mengatakan bahawa cerita kamu itu adakalanya berlebihan dan amat membosankan...

5.Si dia selalu ada waktu utk kamu dalam apa jua situasi.Dan si dia biasanya dapat memahami"cuaca" dalam hati kamu,baik dalam suka mahu pun duka.Percayalah...pasangan yg ada jodoh pastinya tidak takut untuk melalui cabaran utk hidup bersama.Sekarang nie apa kata kata jika kamu ingat2kan kembali.Apakah si dia org pertama yg dtg memberikan bantuan atau sedia berkongsi masalah disaat kamu sedang di rundung malang?Si dia selalu memahami ketika"PMS" kamu datang menyerang? Si dia begitu mengambil berat jika ada sesuatu yg berlaku pada kamu? Jika ya,tidak salah lagi.Dialah orgnya...

6.Si dia tidak terlalu mengambil kisah atau peduli dgn kisah lalu keluarga kamu.Si dia juga tidak peduli dengan masa lalu kamu ketika bersama kekasih terdahulu.Si dia juga tidak segan2 utk bercerita ttg kisah silamnya.Jadi kalau begitu,ini bermakna si dia sudah bersedia untuk menerima diri kamu seadanya..

7.Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan kamu tidak malu2 untuk memperlihatkannya pada si dia.Bahkan,pada ketika kamu tampil 'BURUK' di depannya sekalipun.Misalnya pada ketika kamu sakit dan tidak mandi selama 2 hari(example ) .Itulah keadaan diri kamu yg sebenar.

8.Apabila kamu merasakan rahsia kamu menjadi lebih selamat berada di tangannya berbanding daripada teman2 kamu yg lain.Atau,kamu berasa sudah tidak mampu lagi utk menyimpan apa2 pun rahsia darinya,maka berbahagialah! kerana ini bererti kamu telah bertemu dengan pasangan yg sejati yg kamu cari2 selama ini..

P/S:- SEKADAR INFO...SESUNGGUHNYA JODOH DAN PERTEMUAN DI TANGAN TUHAN..SEBAGAI HAMBA KITA HANYA BERUSAHA...
NAKKAN SESEORG TAK SEMESTINYA KITA DAPAT...DAH DAPAT,TAK SEMESTINYA KITA PUNYA...BILA KITA PUNYA,TAK SEMESTINYA AKAN BERSAMA.BILA DAH BERSAMA TAK SEMESTINYA KEKAL...KALAU KEKAL,TAK MUNGKIN SELAMA2NYA...FIKIR2..DAN RENUNGKANLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 11:42




hurm,,,berkongsi nih atas dasar pengalaman ke tuanku ke?maafle patik bertanye....

akan patik renung dan fikirkan...
huhuhuhuuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 28-02-05 11:46


Alhamdulillah.....null

-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 11:48


Quote:

P/S:- SEKADAR INFO...SESUNGGUHNYA JODOH DAN PERTEMUAN DI TANGAN TUHAN..SEBAGAI HAMBA KITA HANYA BERUSAHA...
NAKKAN SESEORG TAK SEMESTINYA KITA DAPAT...DAH DAPAT,TAK SEMESTINYA KITA PUNYA...BILA KITA PUNYA,TAK SEMESTINYA AKAN BERSAMA.BILA DAH BERSAMA TAK SEMESTINYA KEKAL...KALAU KEKAL,TAK MUNGKIN SELAMA2NYA...FIKIR2..DAN RENUNGKANLAH..



kita takkan dapat memiliki seseorang itu seandainya kita terlalu yakin yang kita akan memilikinya....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 28-02-05 12:10


Alhamdulillah..
Pandangan yang boleh dijadikan rujukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-02-05 12:21


Quote:

On 2005-02-28 11:48, kasih_kekasih wrote:


kita takkan dapat memiliki seseorang itu seandainya kita terlalu yakin yang kita akan memilikinya....

-----------------
Jangan sayangi lemak anda!.




kita mesti yakin, baru kita akan dapat. cam amik exam, kalau tak yakin, comfirm out.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 28-02-05 13:04




kita takkan dapat memiliki seseorang itu seandainya kita terlalu yakin yang kita akan memilikinya....

-----------------
Tuliskan di hati cukuplah ALLAH sebagai kekasih, Al-Quran sebagai penghibur di kala sepi, ingatlah ALLAH di kala susah dan senang..Nescaya ALLAH akan&
[/quote]


BETUL KER???????!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 13:12


adakalanya keyakinan juga penting,namun keyakinan mesti bersandarkan lagi kepada sifat percaya sesama kekasih......apa pun jangan yakin sangat yakni wasatiah...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-02-05 13:12


camner lak klu orang tu kita tak pernah bersua muka cntoh macam saya.... quite difficult..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 28-02-05 13:53


kita mampu berusaha..Allah yg tentukan segalanya..terimalah dan sayangilah dia seadanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-05 21:54



saya cukup tertarik ngan isu2 yg diutarakan oleh tuanhamba.
byk feeling2 ler........
always ceria........
and lastly thanks coz BERKONGSI this tips.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-03-05 07:20


hidup itu indah sekiranya bertemu dan berpisah kerana allah...wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

saiful_Islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14418
Posting: 28
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 09:07


P/S:- SEKADAR INFO...SESUNGGUHNYA JODOH DAN PERTEMUAN DI TANGAN TUHAN..SEBAGAI HAMBA KITA HANYA BERUSAHA...

NAKKAN SESEORG TAK SEMESTINYA KITA DAPAT...DAH DAPAT,TAK SEMESTINYA KITA PUNYA...BILA KITA PUNYA,TAK SEMESTINYA AKAN BERSAMA.BILA DAH BERSAMA TAK SEMESTINYA KEKAL...KALAU KEKAL,TAK MUNGKIN SELAMA2NYA...FIKIR2..DAN RENUNGKANLAH..

JGN SAMPAI KITA MENYANYANGI / MENCINTAI SESUATU MELEBIHI ALLAH DAN RASULULNYA. TAKUT2 KITA JADI BUTA DAN PEKAK. HATI2!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For saiful_IslamProfil   Hantar PM kepada saiful_Islam   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 01-03-05 09:48



Tu bagi yang dah ader teman, kalau yang belum cam mana pulak...!kalau mak ayah yang pilih macam mana pulak...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 11:18




erm jodoh pertemuan di tangan tuhan.......kita hanya mampu merancang dia yang menentukan........thanks for the info.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 12:56


jodoh tu termasuk dalam rezeki?rezeki tu kena cari?begitu juga dengan jodoh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 13:19


jodoh tu termasuk dalam rezeki?rezeki tu kena cari?begitu juga dengan jodoh?

******************************************

betul tu..........
bijak....bijak.........

cuma...
klau nak cari tu...
kena gak ada ilmu pengetahuan sikit mengenai insan yg akan bergelar pasangan kita tu......

UCAPAN UTK SEMUA :

semoga bertemu jodoh yang sesuai dan diredhai Allah......
mudah-mudahan bahagia dunia dan akhirat.

wassalam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 13:28


Quote:

On 2005-03-01 09:48, mizie_hafiz80 wrote:

Tu bagi yang dah ader teman, kalau yang belum cam mana pulak...!kalau mak ayah yang pilih macam mana pulak...?



bagus gak kalau dah mak ayah carikan ..
tak yah la susah2 nak cari......
mencipta masalah je.. dgn nak dating la...
nak berkenalan la... dan sbg nya.

kalau dah insan yg mak ayah cari kan tu baik orgnya.. alright la tu...
selalunya mak ayah akan carikan yg terbaik utk anaknya.

kalau anta dah jumpa ngan insan yang berkenan di hati dan mendapat respon yang baik....
dan lebih baik dari apa yang mak ayah anta carikn,
ada baiknya anta memilih psgn anta tsbt.

jika psgn yg mak ayah anta carikan tu lebih dr yg anta temui, ada baiknya anta terima psgn pilihan mak ayah anta tu....

******************************************

semoga anta bahagia dunia dan akhirat serta mendapat keredhaan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-03-05 14:19




tak leh yakin? maksudnyer ape ekk? tak yakin kang, tak dapat pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 16:02


bila topik ni diutarakan teringat kata2 ustazah siti nor bahyah mahmood, bagi gadis2 yg belum ada jodoh elok dibuang sifat 4P ni

Pemalas

Pengotor

Pendiam

satu lagi x ingat, nanti lah saya check balik dalam note book

satu lagi...amalkan baca surah yusuf ayat 4
hembus or tiupkan pada air masak , then minum , ambil air tadi dan sapu ke muka, insyaAllah..kita hanya berusaha Allah yg menentukan..

satu lagi amalkan baca surha al waqiah setiap malam..sabda nabi : barangsiapa yg memebaca surah al waqiah setiap malam, insyaAllah dia tak akan papa...dimurahkan rezeki dll

jodoh pertemuan juga merupakan suatu rezeki. juga kan...

andai kita pernah jumpa dgn si dia hanya sebagi kawan, just for beberapa bulan..then after that, we are lost contact each other...after one year, tetiba ukhwah yg lama terjali semula..masa tuh masing2 dipisahkan dengan jarak yg beribu batu..
i mean sorang kat semenanjung, sorang kat sabah...just contact via sms..itulah dikatakan jodoh

teringat kata2 seorang sahabat, kita dah jumpa dia pada suatu titik, sampai masa masing2 membawa diri, peranan dan halatuju masaing, sampai atu masa dia akan kembali kepada kita, ibarat satu titik dalam membuat bulatan...lambat laun titik mula dan penghujung ettap akan bersatu..membentuk satu bulatan

sekadar ingin berkongsi pendapat...tiada kaitan dgn yg hidup atau yg mati

sek

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

sufi_unic
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15045
Posting: 5
Dari: sufi_unic

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-05 12:19




so interesting topic...bab jodoh nie memang kite tak dapat nak menduga...kadang2 tue keliru same ade orang tue suke kite ke tak...tapi jangan risau...seperti pendapat sahabat2 kite....jodoh pertemuan ditangan Allah....tapi kite juga kena berusaha untuk mencarinya...key...

salam ukhuwah filllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufi_unicProfil   Hantar PM kepada sufi_unic   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 12:26


hehehehe....
tak jumper lagi ar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

mazlin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14399
Posting: 16
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 13:32



info yg baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazlinProfil   Hantar PM kepada mazlin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115337 saat. Lajunya....