Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fungsi jangkaan bukanlah meramalkan masa depan, sebaliknya jangkaan mencipta masa depan itu sendiri
-- W W Wagar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 21 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Gabung name pakwe n makwe....bleh ke???


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Gabung name pakwe n makwe....bleh ke???

Please Mendaftar To Post


Oleh Gabung name pakwe n makwe....bleh ke???

nurintannajihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12959
Posting: 83
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 17:29


...
gbungan name kkasih bleh ke hah
cnth nye...nazri + salina = riena
ape pndpt korang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurintannajihahProfil   Hantar PM kepada nurintannajihah   Pergi ke nurintannajihah's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 17:39




boleh tu boleh..tapi...tujuan apa..kalau tujuannya untuk bagi nama anak, apa salahnya. ataupun nama kekasih suami isteri tu ke..pada pendapat ana lah...kalau utk pakwe makwe..tu..hmm..ana tak berapa setujulah..maafkan ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 18:41




ana setuju ngan sharifahnatasha tu... kalau nak bg nama anak tu oklah... kalau setakat pakwe makwe tu... tak eloklah....

tp kalau nak gabung pun biar la maknanya elok macam Huzaimi + Dalila = Huda... elok la tp kalau Radzi + Farina = Zina tu lupakanlah...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 19:32



erm..x yah lah kot rasanya nk menggabungkan nama2 antara pakwe n makwe yg belum lagi sah jd suami isteri.
ustaz ana ckp ia boleh dikatakan sbg zina kecil mencantumkan nama2 antara lelaki dan perempuan yg halal bernikah, tetapi belum ada sebarang ikatan lg.
ana setuju kalau dh kawen, cantum nama utk anak, tp biarlah cantuman itu memberikan makna yg baik di sisi islam pd anak2 anda.

contohnya, ni abg ana dgn kakak ana.
hasrol housni + zaiton = zamila husna bt hasrol housni

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 19:41




isk..x yah la pening2 kepala nak gabung nama pakwe makwe ni. bukan ade faedah pun. lain la kalo dah kawin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 20:12




setuju ngn nurse_intan... tapi ana ade dgr gabung2 nama antara lelaki dan perempuan ini persis berzina... ye ker?

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-02-05 21:41


pernah juga dengar macam ni........
Quote:
setuju ngn nurse_intan... tapi ana ade dgr gabung2 nama antara lelaki dan perempuan ini persis berzina... ye ker?

..tapi entahlah....

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-02-05 23:19




jika kita dgr mende ni artis2 yg buat... mesti kita rasa tak senang kan.. mesti akan kata, "blm ada aper2 ikatan dah nak heboh kat public.."

hmm.. sama jer la jika kita yg buat mende tu.. org akan kata mcm2 pula.. esp. bila apa yg dibuat tu mmg tak betul..

so.. tak payah la suka2 nak gabung nama pakwe-makwe ni.. esok hari jika berlaku hal2 yg tak diingini, sendiri juga yg malu.. byk lagi perkara2 yg berfaedah yg boleh dilakukan..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 27-02-05 23:25


mm..nape plak nama saya yg jadi contoh...sian arr kat saya (farina)..

pasal gabung nama tu,tak yah arr...kan ker byk lagi nama atas dunia ni..yg bawa maksud yg baik2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-02-05 04:50


erm.
ni zina kecil...gabung name..
kalau tak caye..buleh tanye ustaz ustaz...

hukum...paham pahamla kalau dah cakap zina kecil....

sekian..terime kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 05:09




Quote:
mm..nape plak nama saya yg jadi contoh...sian arr kat saya (farina)..



alamak... maaf la yer farina sy bukan sengaja.... tak terniat lgsg nak mengutuk cik farina... maaf sekali lagi...


"Insan yang memohon maaf adalah mulia, Tetapi insan yang memaafkan adalah paling mulia"...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 06:10




bagi ana ade pandangan tersendiri..bagi insan yg benar2 ingin menyatukan dua hatinya..kerana Allah dan bukan kerana nafsu ana rase xde salahnya..mungkin topik ini d buka kerana relevanya
...mungkin semua tahu...ana ade nick gabungan antara ana dan salah seorang ahli ukhwah.. syed_rindu yg mana kami bertemu d cni..dan jarak kami amatlah jauh..sekadar nak mengeratkan lagi hubungan yg di jalin kukuh atas landasan syariah..ana rase xde masalah..yg menjadi permasalahan jika manusia tu..mengunakan gabungan nama utk tujuan2 tertentu sahaja..baik..ana sokong pendapat alea..kenape nak d dedahkan kepada public kalau hubungan masih xde sebarang ikatan..insyaAllah...ini mungkin kesilapan kami..semoga di masa2 depan kami dapat megubahnya..ala kulli hal..setiap perkara ade baik dan buruknya...mungkin bagi ana ianya ade kebaikan tersendiri..dan mungkin bagi pihak lain..ianya..satu yg tidak baik..
semoga topik ini menjadi medan perbahasan yg menarik dan bukan tempat utk menunding jari kemana2....ikhlas dari ana jika ade sahabat ikhwah dan akhwat tersinggung dengan pendedahan ana ini..ana mohon maaf..wassalam..
TUBBANNA ILALLLAH..WARAJA'NA ILALLAAH..WANADIMNA ALA MA FA'ALNA...

[ Posting ini telah di edit oleh: syed pada 2005-02-28 06:28 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: syed pada 2005-02-28 06:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-02-05 07:09


gabung nama pakwe makwe?tak salah pada saya.walaupun saya single.hahaha.sebab yg salahnyer..cara couple jgn langgar syariat.nak gabung nama tuh takder masaalah.takder dlm nas melarang benda tuh.nurintannajihah leh teruskan utk menggabungkan.tapi jgn sampai maknanyer dah tak elok cukup.bagi saya....semoga awka berbahgia.....jgn clash dah...heheheh.lagi satu..nak couple..biar profesional...jgn main langgar syarak...tak elok tau...(dunhill_light14)ymmsgr

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

cunye
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13551
Posting: 287
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-02-05 07:09


apa pun bergantung la pada tujuan anda yang nak berkongsi nama tu ....jangan tersalah maksud dah

Bookmark and Share

    


  Member Information For cunyeProfil   Hantar PM kepada cunye   Pergi ke cunye's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 28-02-05 09:59


makcik ana bagi nama kat ana first diorang, nama gabungan makcik & pakcik. Ana, nak gabung nama x bf, dier dah nak kahwin kat orang lain dah pon... so, baik pendam rase aje, nak gabung2 ni. takder fedahnyer... tul tak? takut pulak bakal isteri dier jelousy... takuttttttttt..... :-0,



[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-02-28 10:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nurus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3760
Posting: 58
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-02-05 10:21



Salam ukhwahfillah...ana setuju dgn ismi_safiza, ustaz ana pun kata kalau menggabungkan nama pakwe dan makwe dianggap sebagai zina kecil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurusProfil   Hantar PM kepada nurus   Pergi ke nurus's Website   Quote dan BalasQuote

chiakihagino
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14350
Posting: 5
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-05 10:43



wat per? bukan sure kita nak kawen ngan pakwe/makwe kita tu....dah takde keje sangat dah tu...gabung2 nama.....

-----------------
ChllENge WitHout FEAr..SurE Win... ALLAH iS On oUr SIdE

Bookmark and Share

    


  Member Information For chiakihaginoProfil   Hantar PM kepada chiakihagino   Pergi ke chiakihagino's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 14:22




Gabung nama nak buat apa? Kononnya romantik? Nak romantik, tunggula time dah sah, dah HALAL...Baru seronok tiada apa halangan, malahan dapat pahala lagi!



Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 28-02-05 15:28


kalo ade pekdah xpe..
ni lari maksud pula..
pastu pelik lak tu bunyinyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

nurintannajihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12959
Posting: 83
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 15:33


....
heran ye...nape smua yg bg pndpt ni cam emosional je...ana bkn ape cme nk pndapt smua je...tp mjoriti yg bg respon cm mnyalhkn org yg tnye je...
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurintannajihahProfil   Hantar PM kepada nurintannajihah   Pergi ke nurintannajihah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 15:53


Quote:

On 2005-02-28 15:33, nurintannajihah wrote:
....
heran ye...nape smua yg bg pndpt ni cam emosional je...ana bkn ape cme nk pndapt smua je...tp mjoriti yg bg respon cm mnyalhkn org yg tnye je...
wassalam..



dik bukan emosional cuma sekadar memberikan pendapat..lagipun, bukankah perkara ini tidak baik jadi mungkin terbawa sikit kot. sepaptutnya kita bersyukur sebab ada di kalangan kita yg alert yg perkara ini. nampak mcm perkara kecil, tapi kita harus ingt bhw perkara yg kecil jika tidak dicegah ia akan berlarutan...

tegur itu tanda kami sayangkan adik dan semua.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-03-05 01:22


kan ni zina kecil..maknenye..tak elok la..
tak kisahla nak ikut sape sape pon..
tapi bende yang tak boleh..nape mesti buat..
kalau la buleh buat...baik sahabt sahabat ra dari dulu lagi buat..
tak pon nabi nabi mesti gabung name dengan wife diorang...
cinta sahabat sahabat pada isteri,..,
cinta nabi nabi pada isteri..
dah pastila lebih tinggi nilai nye dari cinte kite pada isteri...
itu punyer tinggi tahap cinte pon tak terpk nak gabung name..
yang buleh gabung name ni...cume Allah jer..
tak caye?/
lailahailallah muhammadurrasulullah...
name Allah dan muhammad..di gabungkan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-03-05 10:31


rasanya takde masalah. balik pada niat. takkan kita gabung nama n then lepas tu kena berzina coz nama dah gabung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 11:01


Quote:

On 2005-03-01 10:31, Jackie_uniten7 wrote:
rasanya takde masalah. balik pada niat. takkan kita gabung nama n then lepas tu kena berzina coz nama dah gabung.





HuHuHu...setuju2...yg penting niat kita...kalau kita bercinta berlandaskan syariat agama serta tidak melanggar syarat dan batas agama dan bercinta kerana Allah...rasanya takda masalah...

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 15:16


ana pun tak tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 01-03-05 15:38




hmm.. suka ana ingatkan pd semua.. jgn mudah2 nak letakkan hukum jika tak pasti.. & jgn pula letak hukum ikut pendapat sendiri..

hal ni sbnr nya mudah.. ianya boleh menimbulkan fitnah.. jika rasa kita ni seorang mu'min, maka jauhkan saja..

Allahu a'lam..





[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-02 09:34 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:06


Dulu (masa umur 19 tahun) Bila Wawa gabungkan nama Wawa dgn nama 'Hero' Wawa, Wawa dapat nama ni.. "AMiN" tapi untuk perancangan akan datang kitorang plan nak letak Amin nur Iman @ Amin nur Aiman.. Cewah!! Jauh lagi 'masa' tu.. Rasanya tu nama gabungan yang membawa maksud yang baik kan?? Whatever...jodoh pertemuan di tangan ALLAH, Even tak ada jodoh Wawa tetap suka nama tu sampai bila2.. kenangan cinta pertama semua org tak leh lupa kan?? ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

ummu_amir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4817
Posting: 59
Dari: Malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 13:34


apaaa?????nak gabung nama pakwe-makwe???
x payah nak mengada-ngada la...dah x ada kerja sangat la tu?
ucap lafaz lailahaillallah mudammad ar-rasulullah pun mcm malas2,nak bangga2 kan nama gabungan tu...
biasala..utk meng'halal'kan kesalahan yg kita lakukan,mcm2 la kita beralasan.kononnya nak bercouple berlandaskan syariat la ntah apa2 la...
ana perhatikan,kat dlm portal ukhwah ni pun dah jadi 'medan dating' bg pasangan2 couple..
INGAT...matlamat x menghalalkan cara...jgn la sesedap rasa je nak longgarkan hukum Allah krn nak cover perlakuan kita...hish...marah btul!!!

contohi la bbrp warga suami-isteri ukhwah,x tau pun mrk dah bertunang..tup2 dah jemput utk walimah.jd,x payah la nak show-off yg kita ni bercouple ke apa...sedangkan pertunangan pun ikatan yg perlu dirahsiakan (walimah je boleh canang)..inikan couple je..

ana minta maaf kalau bahasa kasar sgt.apapun,sekadar pendapat je...
wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_amirProfil   Hantar PM kepada ummu_amir   Quote dan BalasQuote

mulk
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14171
Posting: 16

Melaka  


posticon Posting pada: 02-03-05 13:35



ITU NAMENYA ZINA NAMA...TERGOLONG DLM ZINA2 KECIL

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulkProfil   Hantar PM kepada mulk   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-03-05 15:28


bende salah salah la..
bukannye pada pendapat ke ape..
dah bende ni salah..
kalau tak caye..tanye arr pada budak budak yang blaja kitab...
kalau rase segan..tanye arr pada ulamak ulamak..
kalau rase segan gak..tanyerlah pada ustaz ustaz korang...
kalau dah namenye zina kecil..
elakkan la..
ninja cume nasihat je..
islam ni adalah agama yang nasihat menasihati..
kalau tak nak dengar..terpulang..
kitorang dah jalan kan tanggungjawab kitorang..
the end..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

apis_raul
Warga Rasmi
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 13979
Posting: 4
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 09-03-05 07:11




btol ke mende tu zina kecil? sy xpnah tau pong slame ni.. so kirenye mmg xle la ekk nak gabung2 name pakwe n makwe ni? sy ni kurang arif sket pasal mende2 ni..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For apis_raulProfil   Hantar PM kepada apis_raul   Pergi ke apis_raul's Website   Quote dan BalasQuote

abuyaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9943
Posting: 22
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-03-05 08:47


..

gabungan Maznah dengan Daud = Mazda

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyaaProfil   Hantar PM kepada abuyaa   Quote dan BalasQuote

akqmar_nuha
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2005
Ahli No: 14139
Posting: 6
Dari: Ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-05 14:01


ermm..ader dengar gabung name pakwe ngan makwe nie zina namenye..x tau arr..betul ke? senang x payah laa gabung2 name..name kite sendiri pon dah sedap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akqmar_nuhaProfil   Hantar PM kepada akqmar_nuha   Pergi ke akqmar_nuha's Website   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-03-05 19:00




menyampah betul dengan couple yang gabung2 name nih... bukan ader ikatan pun... takyah buat la.. tu tak lain tak bukan mesti nak nunjuk kat orang la yang diorang tu couple..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-05 22:28


sokong ngan liliey..mak bapak kita punya la letih cari nama....dah besar gatal nak gabung lak..tingggal kan binti ayahanda...ingatlah bila kita menjadi arwah kita di panggil ngan nama yang macamane?so hargai nama sebelum ia hilang maruah dan prestij...lagi satu buang masa je gabung nama ni,lain la kalau dah kawin...jodoh awak bukan di tentukan oleh gabungan nama.. fikir-fikirkanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 01-05-05 14:22


saya pun dulu pernah gak wat keje gile ni. tapi kan, bile dah takde ape2, menyesal lak. so, takyah la gabung2 ni. takde pekdahnye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-05-05 21:25


gabung nama????.....erm.....tengok paad niat ar..
tapi ikhlas dikatakan baik takyah kalo just pakwe n makwe je....
kalo dah kawin lain la kot...

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 03-05-05 12:17




tak tahu la sebab shah pun tak [pernah lagi terfikir untuk gabungkan nama shah ngan nama awek shah.... tak pandai sangat la nak gabungkan nama...
tapi naper orang kata yanie tu nama awek shah...

kalau nama shah di gabung kan dengan maryam jamilah... apa kan jadi agaknyer...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 13:06




bagi pendapat saya, x berapa elok......tp klu dh kahwin xpe la.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 16:28




lepas kahwin... gabung nama dan buka syarikat sendiri...
itu kan bagus...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Brothersuff
Warga Rasmi
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16389
Posting: 1
Dari: LUMUT

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 16:58


janganlah terlalu mengikut tindakan nafsu.....biar akal yang waras memandu diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrothersuffProfil   Hantar PM kepada Brothersuff   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 24-06-05 22:01


assalamualaikum...

Kenapa lah kita ni suka buat benda yang kita tak pasti..
bila orang tanya tak salah kah couple macam tu..
jawabnyer ikut syariat tapi asyik2 berkepit kat taman dan tasik..
tak tahu lah apa yang ikut syariat..
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-06-05 10:28


nak buat apa gabung???
terserah.....macam toksah jee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 11:06


Tak elok...tak senonoh ada la...buat apa nak gabungĀ²...macamĀ² la

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 11:21


he he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-06-05 15:53


hmmm...saye pun ada dengor juga pasal tu,memang tak boleh,sebab...rase macam konpem saja tentang ketakbolehannye itu...nnati rr..saya tanya ust yang arif tentang ini yerrr....tapi...toksah buat rrr keje2 begitu...tak elok aihhh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 16:21


Gabung nama pakwe dan makwe....!!! hemmm.....
pada pandangan saya, menggabungkan nama tak elok kerana mungkin maksud nama yang digabungkan tu mungkin akan memberi makna yang buruk, tak sesuai, tak elok dan macam2 lagi.
so, dari kita peningkan kepala fikir nak gabung2 nama, baik kita guna nama kita yang sebenar. nama yang elok dan ssuai dengan peribadi kita. tak begitu.
pesanan: there is no point of making a weird name to say our love, better be yourself than being a fake person.

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

mustahfus-solihin
Warga Rasmi
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16079
Posting: 4
Dari: -

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 16:32


assalamualaikum...mngabungkan nama pkwe dan makwe??? dato fadzilah kamsah cakap nama kita yng baik2 ni boleh djadikan doa untuk diri kita sendiri.ataupun nama itu boleh kita hayati maksudnya dan kita boleh jadikan panduan untuk memperbetul diri kita.jika digabungkan nama 2,macamane nanti bunyi nya eh.maksud pun tak ada agaknye.so xeloklah benda yang tersedia baik,kita ubah menjadi tak baik.wallahu alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mustahfus-solihinProfil   Hantar PM kepada mustahfus-solihin   Pergi ke mustahfus-solihin's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-06-05 16:37


macam ni r...tak payah nak gabung2 lagi r...tak pn,tnyer pd yang arif tapi setahu saya,tak boleh kn??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 17:20


~yang baik jdkn tauladan,yang buruk jdkan.......~ :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 18:01


assalamualaikum,
ada seorang yang tinggi ilmu agama berkata bahawa perbuatan ni tak elok.
wallahu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 00:36


ASSALAMUALAIKUM..
setahu ummi..yang ummi pernah belajarla..gabung nama antara lelaki dan perempuan yang disukai adalah zina kecil..
banyak perkara yang melibatkan zina kecil..antaranya gabung nama lelaki dan perempuan yang belum berkahwin dan bukan tujuan untuk menamakan anak bagi pasangan yang dah kahwin,lagi kalau kita tengah berangan orang yang kita kasihi sambil memeluk bantal jugak dikira sebagai zina kecil..tapi,semuanya bergantung pada niat jugak:)
maaf yeh..tak membantu sangat dalam bagi jawapan:(
tak terror bab2 macam ini:pergi
maaf kalau ada khilaf..
Allahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 30-06-05 09:42


satu biarla bergantung kepada niat kita ini...untuk aper semua ni,
jika sekadar nak bercouple saja.....tiada faedahnya pun...ana pun pelik dunia sekarang ini..seringkali nak menggabungkan nama parent..tapi yang masalahnya nama yang diberi tiada maksudnya kekadang lebih teruk maksudnya....cubalah fikir dengan ilmu yang ada....jangan buat semborono saja...jangan sampai maknya nama suzana&ayahnya marzuki eleh2 anaknya jadi pakwenya nama yahya dan makwernya nama mahani theN DAH NAK COMBINE SANGAT jadi aper ...taknya jadi kidding.....ok
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

viviana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14851
Posting: 36
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-06-05 15:09


nama tak cantik lagi ke nak gabung2....
Xpaham btl manusia sekarang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For vivianaProfil   Hantar PM kepada viviana   Quote dan BalasQuote

puteri_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2005
Ahli No: 17022
Posting: 26
Dari: tanah air tercinta

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 16:31


Gabung nama itu untuk apa?pastinya sekadar suka-suka..
bukankah lebih baik kita menggunakan nama kita sendiri.buat apa nak gabung2.bukannya kita akan menjadi satu.tetap 2 insan yang berbeza.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_sofeaProfil   Hantar PM kepada puteri_sofea   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:14


ish.. menyampah bila tengok couple gabung nama.. pasangan kemaruk cinta saja.. lainlah kalau dah berkahwin..
kalau nak buat sweet memories pun,baik buat tugu negara.. ngadaplah tiap-tiap hari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:28


ok juga gabung2 nm ni....

kalau GILEFRIEND namanya ..BUAYAFRIENDYE nama
MAZNAH + DAUD =MAZDA


:lol: :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

najdahsuraya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35253
Posting: 36
Dari: sepanyol

mexico  


posticon Posting pada: 14-10-08 12:41


entah lah......was2 jugak ini.....
biasa juga kawan-kawan gabung name dengan buah hati dia....
so....entah lah.....boleh ke tak....
tapi rasanya tak ada masalah agaknya.....hehe...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For najdahsurayaProfil   Hantar PM kepada najdahsuraya   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-10-08 13:00


hx Kalau ia membawa makna yang baik tak apa...mana takut juga lain pulak...baik tak payah gabung...heheheh
wakpe org suka gabung erk.....mesti ada makna...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

Nurnabila
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35247
Posting: 2
Dari: Ganu kiterr arrrr..

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-10-08 13:28


ada sesetengah tu mereka gabung smta2 kerana nak dkatakn sehati sejiwa lah 2.........hehe
nak gabung 2 boleh tapi jangan lah sampai over sangat,kan tak manis 2 kan?so,fikir-fikir lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurnabilaProfil   Hantar PM kepada Nurnabila   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:31


di sini ana nyatakan pendapat dan pandangan ana iaitu ana secara jelas dan terangan tidak setuju...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:34


apa kita gabungkan nm mujahid...


mujahid007...kalau dia ada awek,,nmnye hamidah007 so jdnye..MUJAHIDAH014..HAHAHHAHA

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 15-10-08 13:36


tak ada maknanya semua itu..
hampeh..
pelik nak gabung gabung ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:47


wah...sahabatku umar...sesenang axion saja nak gabungkan nama ana ek...

tak syok lah gabung name awek..name zaujah lah..heheh

siap ada o14 tu,macam nombr telefn saja..tak misteri macam penyiasat lagi dah...hehe

ni dah menjatuhkan kredibiliti ana sebagai penyiasat ni..hehehe....

macam nak minta umar beri keterangan saja..hahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:49


no 014 tu apabila no 007 itu di tambah dengan 007...nasib lah..nak cari zaujah,,jangan cari yang guna 007 juga....nanti pegerakan anta pun di 007kan,,,faham-faham sudah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:53


umar..umar....kalau pengerakan ana di 007kan..susah lah nak berjuang...hehe..tak Apa...007 tu ana seorang saja yang guna..hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146096 saat. Lajunya....