Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 14 jam, 58 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: KUIZ


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» KUIZ

Please Mendaftar To Post


Oleh KUIZ

saiful_Islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14418
Posting: 28
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 14:50


KUIZ PEMAHAMAN MASYARAKAT

Pilih jawapan anda dibawah. Diantara berikut yg manakah orang yg baik.

Lelaki A
solat tapi suka marah2 + tak sabar + kdg2 suka menipu + suka melepak kedai kopi

Lelaki B
xsolat tapi tak pernah menipu + suka tolong org + suka duduk rumah + hormat org tua

1. Lelaki A
2. Lelaki B
3. Mungkin A, mugkin B (tidak pasti)


Bookmark and Share

    


  Member Information For saiful_IslamProfil   Hantar PM kepada saiful_Islam   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 15:09


Tentu la Lelaki A. At least dia solat. Maybe solat dia perlu diperbaiki lagi.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 15:48



amalan pertama yg dihisab di kubur nanti ialah solat..jd lelaki A adalah lebih baik krn masih bersolat walupun dalam mase yg same melakukan perkara2 mazmumah..betul kata suhaimi_sr..solatnya perlulah diperbaiki...sesungguhnya yg mahmudah itu datangnya dr solat yg khusyu' dan sempurna..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 24-02-05 16:13



sholat tiang agama!!! kalau takder tiang... Tsunami datang habih ler.........mare2 & menipu, harus di kikis...

kalau leh A & B =C

[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-02-24 16:14 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 18:22




Rase2nyer dua-dua x baik.

-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 00:10




solat tiang agama... mendorong org buat baik... org yg solat dgn sempurna mesti jd org baik, kalau org yg solat tp akhlak dia tak baik, ertinya sama saja (kekadang lebih teruk) dgn org yg tak solat...

jwpn sy... lelaki B

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

akiera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14480
Posting: 99
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-02-05 20:59


Saya pilih B sebab walaupun tak sembahyang dia tetap hormat org tua, tak menipu...sebab dari perkara2 baik yg dia lakukan akan terbuka pintu hatinya untuk mengerjakan solat..ini lebih baik dr org yg mengerjakan solat tapi suka marah2,tak hormat tua, lebih2 lg ygsuka duduk kat kedai kopi bila dah dapat topik hangat mst dgr azan wat bodoh je....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akieraProfil   Hantar PM kepada akiera   Quote dan BalasQuote

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 11:22


terpulang pada sebab napa dia wat cam tu,dia solat=Allah yang utama,tak hormat orang tua?orang tua sebab kita lahir ke dunia,w/cam na pun hati dan perasaan dia kena jaga kecualilah yang bertentangan dengan perintah allah,selalu bohong?kenapa dia berbohong?kali untuk menjaga hati orang lain kali kalau dia berbohong banyak maslahat daripada mapsadah,kalau dia lepak kat kedai kopi untuk berdakwah,bercampur dengan orang ramai,berpesan2 pada kebaikan tentulah dia yang lebih baik,orang yang paling baik adalah orang yang paling banyak megelilingi dunia sambil berpesan2 ke arah kebaikan

Bookmark and Share

    


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

saiful_Islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14418
Posting: 28
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 11:44


Berkemungkinan.
Lelaki A tak baik.
sbb dia tak jaga hubungan dgn manusia. Hakikat solat yg sebenar.. ialah mencegah kemungkaran kan?? Mungkin solat lelaki A tu tak sah sbb takde thoma'ninah / bacaan Fatihahnye salah. Tak pun taharah dia tak pass lagi. Basuh najis/mandi wajib dgn air mustamal. Pendek kata dia beramal tanpa ilmu.

Lelaki B tak baik.
Sbb ialah telah meruntuhkan tiang agama. Segala kebaikan dia Allah tak terima sbb dah takde tiang.. mcmne nak letak bumbung n dinding.. hehe
dia jaga hubungan dgn manusia je tp tak jg hubungan dgn Allah.

Dua2 tak baik..
Allahu 'alam. Mudah-mudahan kita tak jadi mcm dua2 org nih.. Ameen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saiful_IslamProfil   Hantar PM kepada saiful_Islam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-02-05 12:18



(A+B)(A-B)=A²-B²

[ Posting ini telah di edit oleh: sayatetapsaya pada 2005-02-26 12:19 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-02-05 12:36



tak tahulah


Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 19:50




ana rasa lelaki A..entah kenapa..tapi hati ana berkata-kata sebabnya iaitu..solat itu merupakan tunjang kepada segala2nya and then tentang pembacaannya di dalam solat atau wudhu'nya kita tidak ketahui kerana Allah sahaja yang tahu mcm mana dia amalkan..itu saja pendapat ana. maafkan ana andainya ana tersalah kata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 01:52


assalamualaikum.

saya pun berpendapat lelaki A lebih baik. bila dilihat dari sikap suka marah, tdk sabar, kadang2 suka menipu dan suka melepak kedai kopi, mungkin sikap suka marah lelaki itu adalah kemarahan kpd kemungkaran dan kezaliman yg berlaku disekelilingnya. sikap tak sabar lelaki itu adalah krn teringin melihat tertegaknya sebuah negara islam. kadang2 suka menipu, bukan selalu, kadang2 kita diharuskan menipu utk mengelak dari perkara buruk. perperangan itu satu tipu daya sabda rasulullah saw, itu la namanya politik atau siasah. suka melepak di kedai kopi, bukannya melepak kat disko atau kedai nombor ekor. walaupun dia lepak di kedai kopi mungkin perkara yg dibualkan tdk lari dari permasalahan ummah. nabi saw pun ada bersabda yg bermaksud duduk sejenak memikirkan permasalahan ummah adalah baik dari kamu berjam2 solat sunat di masjid.
jika kita lihat lelaki B. tdk solat bermaksud dia telah meruntuhkan tiang agama. sabda rasulullah saw yg bermaksud perbezaan antara islam dan kafir adalah meninggalkan solat. kesimpulannya di sini kita manusia biasa ni tdk dpt lari dari sifat2 mazmumah. yg penting kita terus menjaga solat dan usaha memperbaiki diri. wallahu alam


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 28-02-05 16:28


Lelaki C tak de ker...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 00:58


mungkin hamba lagi baik ^_^x

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105737 saat. Lajunya....