Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Semerbak iman Masyita..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Semerbak iman Masyita..

Please Mendaftar To Post


Oleh Semerbak iman Masyita..

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-05 17:09


Bercakap pasal iman, saban tahun kita mendengar peristiwa 'israk dan mikraj' khususnya tentang kehebatan iman Masyita, tukang sisir rambut anak Firaun. Firaun menjadi sombong dan angkuh kerana kebesaran empayarnya dan kehebatan pengaruhnya di kalangan rakyat Mesir. Dia mengaku.......

Bercakap pasal iman, saban tahun kita mendengar peristiwa 'israk dan mikraj' khususnya tentang kehebatan iman Masyita, tukang sisir rambut anak Firaun. Firaun menjadi sombong dan angkuh kerana kebesaran empayarnya dan kehebatan pengaruhnya di kalangan rakyat Mesir. Dia mengaku sebagai tuhan yang agung dan memusuhi sesiapa saja yang bertuhankan selain dirinya. Malahan dia akan membunuh mereka yang tidak mengaku Firaun sebagai tuhan.

Masyita walaupun bekerja di istana Firaun, namun di dalam hati kecilnya tetap bertuhankan Allah yang Maha Berkuasa dan Dialah juga yang menjadikan segala makhluk di muka bumi ini termasuk Firaun yang mengaku dirinya sebagai Tuhan. Kepercayaan ini dirahsiakannya supaya tidak diketahui oleh Firaun dan sekutunya.

Pada suatu hari, sedang dia menyisir rambut anak Firaun, sikat di tangannya terjatuh. Masyita terlatah dan berkata "Mampus Firaun! " Apabila anak Firaun mendengar kata-kata penghinaan terhadap bapanya, dia berkata, "Kenapa kau berkata begitu terhadap bapaku? Adakah tuhan lain selain bapaku?"

"Memang benar! Tuhanku dan tuhan bapamu ialah Allah." Mendengar kata-kata itu, anak Firaun menjadi marah. "Baik kamu bertaubat, kalau tidak aku akan beritahu bapaku." Masyita bertegas dan mengatakan, "Pergilah kau beritahu bapa kau. Aku tetap dengan pendirianku bahawa tuhan yang sebenarnya ialah Allah."

Sebaik saja Firaun diberitahu oleh anaknya tentang Masyita, dia menjadi murka dan memanggil Masyita. Dia bertanya sama ada benar apa yang dikatakan oleh anaknya itu. Masyita tetap mengatakan Tuhannya ialah Allah. Firaun mengugut untuk membunuh Masyita dan keluarganya sekiranya dia tidak mengubah pendiriannya.

Keesokannya keluarga Masyita dibawa ke satu tempat lapang, berhadapan dengan sebuah kawah besar yang berisi dengan minyak yang sangat panas. Firaun hendak memasukkan kesemua keluarga Masyita termasuk anaknya yang masih kecil ke dalam minyak panas sekiranya Masyita tidak mengaku Firaun sebagai tuhan. Keimanan Masyita tidak luntur meskipun berhadapan dengan ancaman maut.

Melihatkan iman Masyita yang tidak berganjak, Firaun menyuruh askarnya mencampakkan keluarga Masyita seorang demi seorang ke dalam kawah yang besar itu. Apabila sampai giliran anaknya yang kecil, perasaan Masyita menjadi belas dan sebak. Hati siapa tidak sedih melihatkan anak yang disayangi akan dilontar ke dalam kawah yang membuak-buak dengan minyak panas. Masyita meminta supaya dia dicampakkan dulu sebagai ganti kepada anaknya. Tiba-tiba dengan kuasa Tuhan, anaknya yang kecil itu membuka mulut dan berkata, "Ibu, jangan bersedih. Teruskan! Biarkan saya dicampak ke dalam kawah itu." Masyita dan orang-orang di sekeliling terperanjat melihat seorang bayi boleh berkata-kata.

Mendengar kata-kata anaknya itu, Masyita menjadi semakin yakin dan tabah. Dia menghulurkan anaknya untuk dicampakkan ke dalam kawah. Tanpa belas kesihan askar Firaun terus melontarkan anak Masyita ke dalam minyak panas. Selepas itu barulah Masyita dibawa ke tepi kawah yang panas itu lalu dicampakkan ke dalamnya.

Demikianlah hebatnya Masyita mempertahankan kebenaran aqidah sehingga dia dan keluarganya terkorban dibunuh oleh Firaun. Keberanian seorang wanita memperjuangkan kebenaran dan keimanan ini dirakam dan diingati setiap tahun oleh seluruh manusia. Dalam peristiwa Israk Mikraj, Nabi sampai di satu tempat yang sangat harum. Malaikat Jibril menerangkan bahawa tempat itu ialah tempat bersemadinya Masyita dan keluarganya.

pengorbanan tanpa batasan demi mendapatkan cintaNya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-05 01:00


hemm...ku harapkan isteri ku nanti..mempunyai iman seteguhnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-02-05 02:38


Quote:

On 2005-02-20 01:00, syed wrote:
hemm...ku harapkan isteri ku nanti..mempunyai iman seteguhnya...



InsyaAllah...sama2 kita doakan yer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-02-05 07:13


aik rindu_rahayu macam ada hati jerk dengan syed..teruskan..hehehe..niat yang baik jangan disorok2...
syed jangan mengharapkan isteri sehebat sadatina fatimah jika suami tidak semulia saidina ali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 20-02-05 09:06



takpe rindu_rahayu teruskan niat suci tu...mana tau diizinkan Allah...

Ya ALLAH kurniakan aku Iman sehebat Masyitah

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 21-02-05 12:39




Ana, tengah mencari sinar...
Insyaalla, kalau diusahakan dengan hati yang jujur & Ikhlas, berdoa... kena caranya... Allah pasti mengasihi hambanya yang IKHLAS & JUJUR...

wassalam...

Yang kurik kunDi, Yang Merah SagA
Yang BaiK Budi, YanG Indah BahasA


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 13:27


Quote:

On 2005-02-20 07:13, lobam_shibin wrote:
aik rindu_rahayu macam ada hati jerk dengan syed..teruskan..hehehe..niat yang baik jangan disorok2...
syed jangan mengharapkan isteri sehebat sadatina fatimah jika suami tidak semulia saidina ali..




Alahamdulillah mmg pun depa dua ni -Syed n Rindu- tgh bercinta...nak tau selanjutnya..p tgk postingSALAM TAAZIM DARI KAMI BERDUA...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 01:02


...semoga hatiku teguh di panji2 agamaMu Ya ALLAH...ameen..

-----------------
"Hidup ini seperti mengupas kulit bawang, sekali anda mengupas kulitnya,sesekali air mata anda akan mengalir menitis ke bumi"

Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

Masyita
Warga Rasmi
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14607
Posting: 10
Dari: Tapak SEmenang

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 10:45



Masyita x berani nak komen ape2 sebab masyitah sendiri sememangnya suka akan nama ni.2 sebab aper2 pun masyita akan letak nama masyita.cuma nak kongsi sikit ngan kawan2..

Tak perlu mencari teman secantik Balqis,
andai diri tak sehebat Sulaiman,
mengapa mengharap teman setampan Yusof
jika kasih tak setulus Zulaika.
tak perlu mencari teman seteguh Ibrahim
andai diri tak sekuat Hajar
dan mengapa didamba hidup sesempurna Muhammad
jika ada keburukan pada dirimu,
Bimbinglah dirinya dan terimalah kekurangan itu sebagai satu keunikan,
dan carilah kebaikan pada dirinya.
bersyukurlah dipertemukan dengannya
dan berdoalah dia milikmu..

semoga kita dapat menghayati kata2 ini..kebenaran dari kata2 ini sememangnya jelas..maka renungkanlah.. wassallam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyitaProfil   Hantar PM kepada Masyita   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 11:36


Quote:
Tak perlu mencari teman secantik Balqis,
andai diri tak sehebat Sulaiman,
mengapa mengharap teman setampan Yusof
jika kasih tak setulus Zulaika.
tak perlu mencari teman seteguh Ibrahim
andai diri tak sekuat Hajar
dan mengapa didamba hidup sesempurna Muhammad
jika ada keburukan pada dirimu,





Menarik sungguh kata┬▓ itu..



-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mariatulqibtiah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13618
Posting: 19
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-02-05 12:07


Subhanallah! Betapa hebatnya cinta Masyitah kpd Allah S.W.T. Bagaimana pula dgn cinta kita? Ana berpesan utk diri ana juga sahabat2 semua agar kita sama2 menanamkan rasa cinta yg sebenarnya kpd Rabb kita Allah Azzawajalla. Semoga Dia merahmati kehidupan kita di dunia dan di negeri abdi...Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariatulqibtiahProfil   Hantar PM kepada mariatulqibtiah   Quote dan BalasQuote

ilal_haQ
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14513
Posting: 25
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-02-05 12:39





betapa hebatnya cinta masyita dan sehebat cinta rabiatul adawiyah mgkn. cinta sesama insan hny sandaran, insyaAllah jika hbgn dgn Allah settle, DIA akan bantu kita menyettlekan hbgn sesama manusia. ALLAH maha adil, percayalah lelaki yg baik utk wanita yg solehah n begitulh sebaliknya
........................................................
klu berlaku sebaliknya di situlah peranan kita utk mengatur lgkah, krn Allah x akan uji hambanya dgn sia2. ujian ALLAH mengikut tahap kemampuan hambaNYA.
think iman first wslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilal_haQProfil   Hantar PM kepada ilal_haQ   Pergi ke ilal_haQ's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115826 saat. Lajunya....