Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Buat apa nak batalkan saman?tak paham betol la


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Buat apa nak batalkan saman?tak paham betol la

Please Mendaftar To Post


Oleh Buat apa nak batalkan saman?tak paham betol la

usamah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8451
Posting: 52

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 00:49


Jawi batal saman terhadap Jeslina
KUALA LUMPUR 15 Feb. - Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) hari ini mengeluarkan surat pembatalan saman terhadap penyanyi Jeslina Hashim, 27, berhubung penahanannya di sebuah pusat hiburan pada 13 Januari lalu.

Pembatalan saman terhadap penyanyi itu dimaklumkan menerusi surat yang dikeluarkan Jawi kira-kira pukul 3 petang ini.

Jeslina yang dihubungi malam ini berkata, surat itu memaklumkan pembatalan saman kes jenayah di bawah Akta 29 Kelakuan Tidak Sopan.

Beliau dijadualkan didakwa di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur pada 5 April depan.

Jeslina dan empat rakannya adalah antara ratusan remaja yang ditahan oleh anggota penguat kuasa Jawi ketika melakukan serbuan di sebuah pusat hiburan di sini.

Penahanan itu mencetuskan kontroversi apabila anggota penguat kuasa Jawi didakwa bertindak secara terlampau termasuk menggunakan perkataan yang tidak elok sehingga turut mendapat perhatian kerajaan.

Menurut Jeslina, beliau bersama empat rakannya berada di pejabat Jawi selama 15 minit untuk mengambil surat berkenaan dengan ditemani seorang peguam.

Menyentuh mengenai empat surat pembaca yang mempertikaikan sikapnya mempersenda Jawi dalam Melodi yang disiarkan di TV3 pada Ahad lepas, Jeslina berkata:

``Saya tidak mahu komen apa-apa kerana nanti apa yang saya cakap disalahertikan,'' katanya.

Sementara, Pengarah Jawi, Ramli Endut juga enggan memberikan sebarang komen ketika diminta mengulas kenyataan Jeslina yang disiarkan rancangan Melodi itu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For usamahProfil   Hantar PM kepada usamah   Quote dan BalasQuote

usamah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8451
Posting: 52

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 00:51


nahi mungkarnya tidak ade...masyAllah..apa nak jadi nei...

Bookmark and Share

    


  Member Information For usamahProfil   Hantar PM kepada usamah   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 08:34


mungkin JAWI hanya terpaksa mengikut arahan dari pihak atasan..... ntah lerr...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 09:54


,..ah gembira la ko .... pigi dah..


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-02-05 10:08




biasa laa JAWI...tak tegas....

tp kita tak salahkan pegawai2 penguatkuasa JAWI tu...mereka dah jalankan kerja mereka...

masalahnya pihak pegawai kanan....

lagi satu kedudukan Mahkamah Syariah yg kerdil berbanding mahkamah sivil...

sebenarnya kalau Jeslina bawak kes nie mahkamah sivil...keputusan bersalah tu boleh diterbalikkan...

tgk je kes murtad....dihalalkan melalui proses mahkamahj sivil

ini semua kerana peguam yg mewakili 'Jeslina & co.' gunakan pemahaman dia ttg undang-undang utk turn-over keputusan kes di Mahkamah Syariah yg dipertikaikan di Mahkamah Sivil.

Hakim di Mahkamah Sivil melihat dari segi undang-undang sivil bukan undang-undang syari'ah.

ini masalah sebenarnya...

ini sebenarnya adalah lanjutan dari kes The Ship di Damansara dulu...

tp alhamdulillah salah sorang artis yg terbabit ketika tu dah bertaubat dan skrg rapat2 dgn satu masjid baru di N9.

kita doakan jeslina berubah jadi mcm waheeda ker wardina ker...insya-Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 11:02




kenape lah tak nak ngaku salah...


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

kakyongju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8571
Posting: 120
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 11:16



sedih rasanya bila JAWI nak batalkan saman...sedih kerana rasa mereka2 yang terlibat merasakan mereka telah menang walaupun bukan kemenangan yang hakiki.... ..semoga mereka2 diberi hidayah oleh ALLAH untuk membetulkan kesilapan yang mereka lakukan..Janganlah mereka rasa sombong dengan penarikan semula saman ke atas mereka...
Sayu rasanya bila penguatkuasaan yang hendak dilakukan diperkotak katikkan oleh sesetengah pihak...sayu sungguh...

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongjuProfil   Hantar PM kepada kakyongju   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 10:45



sedihnya melihat agama dipermainkan!

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 11:00


seorang penceramah dari JAWI yg turut menyertai operasi tersebut memberitahu.. arahan penarikan dakwaan tersebut datangnya dari ketua peguam negara yg mengeluarkan surat arahan tersebut sebanyak 3 kali. kesemua 100 pesalah tersebut sgt gembira dan berpelukan dan berciuam2 di JAWI!! keadaan semasa operasi tu mmg teruk... berpelukan dll... mabuknya mengalahkan org yg bukan islam... sebenarnya ada beribu tempat maksiat seperiti itu di KL ni... JAWI tak cukup tangan nak serbu semua kecuali ada aduan. DAN yg lebih memalukan lagi.. yg mbuat aduan tu bukan org melayu atau islam... tapi org CINA yg MALU tengok perangai org melayu yg mabuk mengalahkan mereka... kini.. pegawai2 JAWI yg mengikuti operasi tersebut diminta mengemukakan surat tunjuk sebab!!! untuk apa??? difahamkan juga mereka nak mengkaji semula kuasa yg ada pada JAWI skrg ni... apa akan jadi kalo JAWI xde hak utk mencegah maksiat lagi nnt????

x dpt nak di bayangkan... agaknya kalo benar2 berlaku... pastinya pelaku2 maksiat sangat gembira.. pasti mereka akan buat tak tau jer kalo JAWI lalu depan mereka sambil ....

masyaallah... xtau nak kata apa lg.... apa sudah jadi???????


Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-02-05 11:32




eeeeeeeeee gerammmnyaaaaa!!!!! sakitnyaaaaa hatiiiiii kat undang-undang malaysia ni!!!!!!! inila yg dikatakan Islam Hadhari....Allah dah bg amaran dah turun bala kat malaysia ni dgn kejadian tsunami tu tapi kita masih tak sedar2 tak insaf2 lagi...Ya Allah berilah petunjuk dan hidayahMu Ya Allah...Ameen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

Yob
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11600
Posting: 57
Dari: KL

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 11:44


Ini kah ISLAM HADARI yang di pertahan sangat-sangat oleh sesetengah pihak itu??????

oooo..mungkin juga ini berlaku kerana islam hadari belum di laksanakan.....atau islam hadari kene ikut perlembagaan negara.......kalau islam hadari kata depa yg kene tangkap tu buat maksiat pas tu perlembagaan kata itu hak depa...so islam hadari kene patuh pada perlembagaan negara....

Gembiranya pembuat maksiat....kerana undang-undang di negara ISLAM HADARI menyebelahi mereka....

TAHNIAH ISLAM HADARI TAHNIAH PAK LAH TAHNIAH PENYOKONG ISLAM HADARI TAHNIAH JESLINA AND THE GANG TAHNIAH SEMUA...
BERGEMBIRANYA SYAITAN....YAHUDI DAN NASRANI....

Bookmark and Share

    


  Member Information For YobProfil   Hantar PM kepada Yob   Quote dan BalasQuote

ainsyam_shafie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12633
Posting: 52
Dari: johor bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 17:41


assalamualaikum,
straight to the point...saya adakalanya berasa amat bimbang dengan fenomena dunia hari nie. takut untuk berdepan dengan pelbagai tribulasi yang bisa menghanyutkan diri dan ahli keluarga daripada ikatan illahiyah.

sikap pemimpin yang seakan-akan bermain tarik tali dalam soal hukum Allah...sunnah abi zaharah saw dan golongan alim ulama' yang prihatin kebejatan masyarakat....membuatkan dhamir saya merasa mual dengan apa yang berlaku.

Allahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainsyam_shafieProfil   Hantar PM kepada ainsyam_shafie   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-05 11:21


Berbanggalah bagi yang menyokong Islam Hadhari Tanda-tanda kiamat amat jelas buat kita di akhir zaman ini. Allahu Akbar! Moga kita tergolong dalam insan-insan yang diredhoiNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11803 saat. Lajunya....