Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: 10 hal yang termasuk dalam kategori sia-sia...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» 10 hal yang termasuk dalam kategori sia-sia...

Please Mendaftar To Post


Oleh 10 hal yang termasuk dalam kategori sia-sia...

niliez
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6182
Posting: 84
Dari: teluk intan

Perak  


posticon Posting pada: 15-02-05 17:04


Sufyan Ats-Tsauri, seoarang ulama' hadith yang
terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh hal
yang termasuk dalam kategori sia-sia, iaitu :-


1. Lelaki atau wanita yang berdoa untuk dirinya
sendiri tetapi tidak dimohonkannya untuk ibu-
bapanya sendiri dan kaum muslimin.

2. Orang yang kerap kali membaca Al-Qur'an
tetapi tidak secara tertib sehingga seratus ayat
tiap-tiap hari.

3. Lelaki yang masuk ke dalam masjis, kemudian
dia keluar kembali tanpa mengerjakan solat
tahiyatul masjid.

4. Orang yang melewati tanah perkuburan tetapi
tidak mengucapkan salam kepada penghuni-
penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk
kesejahteraan arwah-arwah mereka.

5. Lelaki yang masuk ke suatu kota pada hari
Jumaat, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa
mengerjakan solat Jumaat berjemaah.

6. Lelaki atau wanita yang tinggal di suatu
lingkungan dengan seorang ulama', tetapi tidak
mempergunakan kesempatan itu untuk menambah
ilmu pengetahuan.

7. Dua muslim yang bersahabat tetapi mereka
tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-
masing serta keluarganya.

8. Lelaki yang mengundang seseorang menjadi
tetamunya tetapi tidak dilayani tetamunya itu.

9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya
berlalu sebegitu sahaja tanpa memanfaatkan
waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan
meningkatkan budi pekerti.

10. Orang yang tidak menyedari jiran tetangganya
merintih lantaran kelaparan, sedangkan ia sendiri
makan kekenyangan di dalam rumahnya.




Bookmark and Share

    


  Member Information For niliezProfil   Hantar PM kepada niliez   Pergi ke niliez's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-02-05 17:29




Thanks for the good info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

fashanasrah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2005
Ahli No: 13707
Posting: 13
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 17:46


Salam ukhwah...

Terima kasih atas info yang diberikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fashanasrahProfil   Hantar PM kepada fashanasrah   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 14:38


Agar kita semua tidak tergolong dalam golongan orang yang sia2 itu...

sama2 lah kita berhijrah kepada yang lebih baik.

"ALLAH TAK AKAN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM MELAINKAN KAUM ITU SENDIRI YANG BERUBAH"



Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 16:29




terima aksih atas tazkirah yg berguna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 16:32




Quote:
2. Orang yang kerap kali membaca Al-Qur'an
tetapi tidak secara tertib sehingga seratus ayat
tiap-tiap hari.



nauzubillahiminzaliq..
syukran atas info nih

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 20:40


Quote:
10. Orang yang tidak menyedari jiran tetangganya
merintih lantaran kelaparan, sedangkan ia sendiri
makan kekenyangan di dalam rumahnya.





hayatilah lagu 'sendu sendawa'...

Quote:
9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya
berlalu sebegitu sahaja tanpa memanfaatkan
waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan
meningkatkan budi pekerti.



seringkali kita terlepas pandang...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 12:17



Jazakallah 4 peringatan ni..
seseungguhnya manusia itu sering lupa.. oleh itu salinglah ingat mengingati antara kita..
sebab tu lah ada azan time masuk solat fardu. Walaupun kita dah tahu waktu2 tertentu dah masuk waktu, tapi kita perlu diingatkan agar tidak lalai atau leka dengan hal dunia...
Jazakallah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 22:27


by: niliez

!!! QUOTE !!!


DAHI.......
Orang yang kerap kali membaca Al-Qur'an
tetapi tidak secara tertib sehingga seratus ayat
tiap-tiap hari.

EEHH... Kejap... Maksudnya, adakah membaca mula-mula potongan
satu surah, dan kemudian lompat pula ke potongan surah lain,
dan begitu juga seterusnya membaca pula potongan surah lain
merupakan perkara yang sia-sia? Ke tertib ini saudari maksudkan
bacaan melalui tajwid? Musykil betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 00:33


terima kasih diatas info yang berguna ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 01:24


Pada 18-11-08 22:27 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

by: niliez

!!! QUOTE !!!


DAHI.......
Orang yang kerap kali membaca Al-Qur'an
tetapi tidak secara tertib sehingga seratus ayat
tiap-tiap hari.

EEHH... Kejap... Maksudnya, adakah membaca mula-mula potongan
satu surah, dan kemudian lompat pula ke potongan surah lain,
dan begitu juga seterusnya membaca pula potongan surah lain
merupakan perkara yang sia-sia? Ke tertib ini saudari maksudkan
bacaan melalui tajwid? Musykil betul...

ana rasa maksudnya adalah baca tak ikut susunan surah...


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 09:58


syukran jazilan ya ukhti niliez..:bunga:
zaman muda ini perlu dimanfaatkan..insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 23:21


good infomation
semoga kita jadi muslim yang baik... insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 23:21


good infomation
semoga kita jadi muslim yang baik... insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 23:26


Pada 19-11-08 01:24 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-11-08 22:27 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

by: niliez

!!! QUOTE !!!


DAHI.......
Orang yang kerap kali membaca Al-Qur'an
tetapi tidak secara tertib sehingga seratus ayat
tiap-tiap hari.

EEHH... Kejap... Maksudnya, adakah membaca mula-mula potongan
satu surah, dan kemudian lompat pula ke potongan surah lain,
dan begitu juga seterusnya membaca pula potongan surah lain
merupakan perkara yang sia-sia? Ke tertib ini saudari maksudkan
bacaan melalui tajwid? Musykil betul...

ana rasa maksudnya adalah baca tak ikut susunan surah...





takkan macam tu pula?
honestly saya ni memang baca macam tu...maksud saya, saban magrib saya istiqamah baca quran selai dua page secara random..but masa ramadhan saya tak buat macam tu, saya mula by albaqarah samai khatam..da habs ramadhan saya random balik... so.. dari kenyataan tu rasanya macam salah lah saya ek? tapi tak pernah tau pun??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 00:26


Terima kasih niliez..pengetahuan yang sangat baik untuk dikongsi bersama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-08 07:35


Pada 15-02-05 17:04 , niliez posting:

!!! QUOTE !!!

2. Orang yang kerap kali membaca Al-Qur'an
tetapi tidak secara tertib sehingga seratus ayat
tiap-tiap hari.


Hmm...begitu mencabarnya sarana daripada Sufyan atas-Tsauri, 100 ayat sehari, jika kurang maka dikira siaČ..

!!! QUOTE !!!

3. Lelaki yang masuk ke dalam masjis, kemudian
dia keluar kembali tanpa mengerjakan solat
tahiyatul masjid.


!!! QUOTE !!!

10. Orang yang tidak menyedari jiran tetangganya
merintih lantaran kelaparan, sedangkan ia sendiri
makan kekenyangan di dalam rumahnya.


hak terhadap jiran, diakui oleh diri sendiri, sebagai satu perkara yang paling sukar dijalankan pada hari ni..termasuk diri saya sendiri... :-( apakah saya mengetahui bahawa dia sedang kelaparan sedang saya makan dengan penuh lahap dan kekenyangan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115073 saat. Lajunya....