Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: bagus sangat ker sambut valentine day's tuuuu


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» bagus sangat ker sambut valentine day's tuuuu

Please Mendaftar To Post


Oleh bagus sangat ker sambut valentine day's tuuuu

khaulah_al_azwar
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2005
Ahli No: 14297
Posting: 13
Dari: bumiwaqafan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 11:01


apa pendapat korang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_al_azwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_al_azwar   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 11:10


valentine??isk3

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

are
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 13664
Posting: 7
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 11:35


valentine day's tak patut disambut oleh orang islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For areProfil   Hantar PM kepada are   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-05 11:38




x bagus

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-05 11:54



tak bagus tp ramai yang buat.Television pun sibuk buat promosi besar besaran...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-02-05 11:58




tak patut... tapi, sekadar menjadi panduan pd lelaki yg tak berperasaan boleh kot... panduan nak jadi penyayang & romantic...



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 12:39


mengarut jer valentime nie.. buang masa.. itu semua dakyah musuh Islam tue..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

hiperaktif
Warga Rasmi
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14213
Posting: 10

Selangor  


posticon Posting pada: 14-02-05 13:27


Kenape lah kita nak ikut cara dan budaya orang barat tu....Kita kan dah ada cara kita sendiri....Tambah-tambah lagi kita ni kan orang Islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hiperaktifProfil   Hantar PM kepada hiperaktif   Quote dan BalasQuote

baitul_izzah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11156
Posting: 131
Dari: jitra,kedah

spain  


posticon Posting pada: 14-02-05 13:37


valentine memang tak patut d sambut oleh umat islam...buang masa je sume ni..tapi ade gak orng yg nak sambut...kawan seniri pun sambut...camner la nak sedarkan diorang ni sume..

-----------------
berjuang kerana Allah~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For baitul_izzahProfil   Hantar PM kepada baitul_izzah   Quote dan BalasQuote

al-husna_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13941
Posting: 11
Dari: ampang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-02-05 13:52



saya ada dengar sejarah sambutan valentine's day adalah hari memperingati seorang paderi kristian. benar atau tidak wallahualam.kawan2 saya pun ada yang menyambut hari valentine's ni.siapa ada cara untuk menegah sahabat2 dan kenalan2 kita dari menyambut hari valentine's?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-husna_muslimProfil   Hantar PM kepada al-husna_muslim   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 14-02-05 13:54


valentine tu mampu rosakkan akidah kita umat islam...tiap kali tiba hari valentine,byk ruangan akhbar (agama) yg sentuh psl haram nya menyambut valentine nii...moga kita semua terpelihara dr perkara yg blh pesongkan akidah...ISLAM IS DA WAY OF LIFE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 01:42


x patut!!

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 06:48


bukan ke tu sambutan utk org kafir? takkan kite nak ikut??! isk, isk, isk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 08:51



tak bagus! memang tak bagus org islam sambut v'tine ni..kalau nak berkasih sayang tu bila2 pun boleh berkasih sayang, ye dak..takkan nak tunggu 14/2..
special sgt ke v'tine tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 15-02-05 10:22


....

sbnrnye...ia utk org non-muslim jer....

bagi kita umat islam...khasnyer orang yang dah berkahwin...hari mengingati kekasih..or lebih senang tukar jer kpd hari mengingati suami atau isteri...sememangnyer adalah perkara biasa yang sentiasa wujud dalam kehidupan harian mereka...DAN BUKAN HANYA DILAKUKAN APABILA HARI VALENTINE TIBA...!!!
knape?..krn..ia penting dalam mengeratkan lagi hubungan kasih-sayang yang berpanjangan...


P/S:nie hanya ler pandangan peribadi jer..,jika salah...tolong ler betulkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-05 12:41


wbt..

....pada saya, konsep valentine sebenarnya ialah hari berkasih sayang..so, lebih sesuai kalau nak sambut sesama husband&wife atau mak dan ayah..bukannya untuk menyambut kekasih yang still ada batasan perhubungan...sepatutnya jugak tak ada hari khas untuk berkasih sayang nii...hari-hari kita boleh tonjolkan kasih sayang tu..dan saya sokong pendapat atie82......

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

tinea
Warga Rasmi
Menyertai: 04.02.2005
Ahli No: 14110
Posting: 10
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-02-05 09:57


mula disambut orang putih.....tapi skrang nie semua orang sambut...termasuk la orang melayu.....cam na 2?????......

Bookmark and Share

    


  Member Information For tineaProfil   Hantar PM kepada tinea   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 10:59


sedikit info tentang Hari Valentine.

kira-kira beribu tahun dahulu, berlaku kisah seorang Ketua Paderi disebuah gereja di Greece, seperti yang kita tahu, Paderi tidak dibenarkan berkahwin. Ketua Paderi ini bernama Valentino Sutidis.

Valentino Sutidis sebenarnya seorang yang baik hati, penyayang, lemah lembut dan bertanggungjawab kepada penduduk sekitar gerejanya.

tetapi sebenarnya Valentino Sutidis mempunyai 4 oranjg isteri hasil perkahwinan senyap-senyap denganpeempuan dari tempat lain. apabila Paderi Besar dapat tahu, Valentino Sutidis telah dihukum mati pada 14 Februari 186 M.

penduduk sekitar gereja Valentino Sutidis telah menetapkan tarikh 14 Februari adalah hari memperingati "kekasih" mereka dengan bertemakan kasih sayayng.

kesimpulan; kalau kita sambut, maknanya kita memperingati Valentino Sutidis.

kenapa ramai yang tak tahu Maulidur Rasul? hari kelahiran Nabi Muhammad S.A.W. sepatutnya pada setiap 12 Rabiul Awal kena diadakan sambutan yang meriah!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-05 14:26




tak penah sambut dan tak berminat langsung nak sambut... stakat nak bagi bunga, coklat, kad... ari lain pun bole bagi takyah tunggu valentine...
kadang2 orang yang sambut, just nak tunjuk kat orang lain yang die tu bercouple...




Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-05 15:35


SAMBUT ATAU TAK??
TERPULANG LA KEPADA INDIVIDU.....
BG YANG TAK MENYAMBUT.....
BAGUS LA... MLAHAN AMAT BAGUSS....
TU KAN BUKAN BUDAYA KITA ORANG TIMUR.....
APA KES NAK IKUT ORG LAIN...
POKOK PANGKALNYA HATI......
WASSALAM..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 16:33


masa ni le org yang bercouple sibuk nak bagi hadiah kat pasangan masing2.buang duit je,tupun tak pasti jadi milik kita ataupun belum.lagipun ada yang pakai duit mak bapak lagi kan?kan?
baik le duit tu simpan aje dalam bank,nanti bila kawin leh buat kenduri besar sikit...huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

twinsmuslims
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2004
Ahli No: 11475
Posting: 1
Dari: KL

pakistan  


posticon Posting pada: 16-02-05 18:23


Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

mmg btul kata al-husna. ana pun ada dgr mcm tu jugak. masa valentines day tu adala sorg paderi tu t'bunuh n bout kekasih jugak la so diorg buat ari tu
utk ingat bout that la. n dlm islam mmg x elok sgt2.act wish tu pun mcm agak sambut jgk. just dgr2 la klu silap tlg btlkan ok.

Wallahu'alam
Assalamu'alaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For twinsmuslimsProfil   Hantar PM kepada twinsmuslims   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 21:49


Bagus apekebendenye... Poyo je lebih. Ntah hape2 ntah. Orang Islam mane bleh smbut. Orang kafir lantak diorang la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 16:50


bg saya x perlulah kita nak ikut budaya org bukan islam...

kerana itu lah yg mmebezakan antara muslim dan non-muslim....
kita pun sedia maklum sejal dr dulu lagi..org kafir ni x kan senang selagi kita x kut ajaran mereka...kalau x peluk agama mereka pun at least dlm kehidupan kita seharian telah disearpkan cara hidup mereka...
nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

akiera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14480
Posting: 99
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 17-02-05 21:48


tak payahlah sambut,banyak lagi hari-hari penting yang mendatangkan faedah boleh kita sambut contohnya sambutan maal hijrah ke,sambut hari merdeka ke ada faedah sikitkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akieraProfil   Hantar PM kepada akiera   Quote dan BalasQuote

solehahSMUK
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14439
Posting: 5
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-02-05 21:52



Pada pandangan saya x de faedah langsung.Xpayah la nak buang masa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahSMUKProfil   Hantar PM kepada solehahSMUK   Pergi ke solehahSMUK's Website   Quote dan BalasQuote

AtikahBahtiar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12288
Posting: 48
Dari: Bandung

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 10:36



Sebenarnya umat islam dilarang untuk menyambut valentine ni.Bukankah tidak elok melakukan apa yang ditegah dalam islam.Lagipun,cuba selidiki kembali sejarah mengapa valentine disambut.Mesti ada hikmah disebaliknya.Sesungguhnya Allah maha pengasih dan panyayang=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AtikahBahtiarProfil   Hantar PM kepada AtikahBahtiar   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-05 14:39


eleh pandainya kita cakap....lebih baik sambut hari kekasih time mula2 kita jatuh cinta kat dia & dia pun begitu...sambutlah hari pertama anda bercinta tu...kan lebih baik...tak payah sambut hari kekasih orang lain....seronok apa?...

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116334 saat. Lajunya....