Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 33 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Dunia berakhir tahun ini?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Dunia berakhir tahun ini?

Please Mendaftar To Post


Oleh Dunia berakhir tahun ini?

ibn_hayyan
Warga Rasmi
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12614
Posting: 1
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-02-05 12:00


Sila mabil perhatian....
Kajian mengatakan tahun ini bencana dahsyat akan berlaku yang mana kalau dikira tarikh mengikut kalendar Islam, ia berlaku pada bulan Ramadhan 1426H yang mana selepas berlakunya 2 gerhana matahari pada waktu malam di bulan Ramdhan. Menurut pengkaji bencana (bala) dahsyat ini beliau mengatakan kejadian gerhana bulan akan berlaku mengikut perkiraan pihak NASA, yang mana katanya lagi jika hal ini benar, makan benarlah kiamat akan belaku. Dia berkata demikian berpandukan hujah dalam hadis sohih yang menyatakan kiamat akan hadir selepas berlaku 2 kejadian gerhana matahari di bulan Rmadhan.
Antara tanda lain beliau mengatakan ialah kematian Raja Arab Saudi (sekarang sedang koma), Satu komet Besar menghentam bandar New York, dan banyak lagi yang kan berlaku.....Sekian

http://miraz.cjb.net

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_hayyanProfil   Hantar PM kepada ibn_hayyan   Pergi ke ibn_hayyan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 12:07


sah ke tak berita ni?mana dapat?

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 16:03


betul ke ni?sah ke?cuma Allah sahaja yang maha mengetahui..waalahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 13-02-05 16:44




"Sesungguhnya Allah, hanya pd sisiNya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat.." (Luqman: 34)

tak perlulah nak heboh2 ttg perkara ni.. sdgkan Rasulullah SAW, insan yg paling hampir kpd Allah pun tak der pengetahuan ttg bila berlakunya peristiwa besar ni.. begitu juga dgn para malaikat yg 24 jam beribadah kpd Allah SWT.. kita jgn memandai nak ramal, sbb pengetahuan ttg perkara ghaib hanya ada pd sisiNya..

hadith shahih mana tu yg yg nyatakan kiamat akan berlaku slps dua gerhana..?? jgn dgr khabar2 angin saja..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 13-02-05 16:57



boleh caye ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 22:57


kiamat tu pastikan berlaku jua...sementara masih ada waktu gunakan sebaiknya...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 00:27


kiamat tu mmg akan berlaku jd samada kita percaya atau tidak itu t'pulanglah........

-----------------
.:. sesungguhnya orang▓ yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 00:58


Hanya Allah yang lebih Mengetahui...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

addawami_muqaffa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2005
Ahli No: 13915
Posting: 75
Dari: ::sg petani::

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-05 09:46




Tentang hal ni..ana pernah mendengar tazkirah yang telah disampaikan oleh ustaz fahmi zam-zam di satu majlis kuliah...
beliau mengatakan bahawa kejadian dua gerhana di bulan ramadhan memang ada dalam hadis.....malah pernah berlaku beberapa kali sebelum ini...cuma kejadian ini tidak berlaku seiringan dengan pertumpahan darah di jamrah...malah ada beberapa kejadian lagi seperti bunyi ganjil yang kuat dapat didengar dsb....namun menurut ustaz tu lagi...sekiranya semua perkara ini berlaku maka itu adalah tandanya imam Mahdi akan dibaitkan....salah satu tanda kiamat kubra....
Bila berlakunya kiamat tiada siapa yang tahu, cuma yang pasti kiamat pasti akan terjadi dan semakin menghampiri kita....
Maka sama2lah kita muhasabah diri kita sejauh manakah persiapan kita untuk bertemu Allah nanti. kalau saya tersilap sila betulkan.....ini apa yang saya dengar dari ustaz...
..........................................................................
WALLAHUALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For addawami_muqaffaProfil   Hantar PM kepada addawami_muqaffa   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 09:53




Mungkin ye mungkin tidak...

Allahua'lam...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 10:19


Kiamat tidak akan berlaku selagi ada org mengucap 'Allah' di atas muka bumi ini.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 10:37


kalau Allah izinkan........ maka jadilah ia~ ^_^x

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

salamuNajah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14358
Posting: 98
Dari: darul ridwan

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-05 13:31


[quote]
dunia kita pasti akan berakhir.jd kanlah apa yg telah Allah swt trnkn itu sbg satu tazkirah buat kt semua termsklah diri ana sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salamuNajahProfil   Hantar PM kepada salamuNajah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 13:37




Hanya ALLAH swt maha mengetahui segala┬▓nya..
Wallahu'lam..

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

baitul_izzah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11156
Posting: 131
Dari: jitra,kedah

spain  


posticon Posting pada: 14-02-05 13:38


dalam buku cakap hari akhirat jatuh pada 10 muharam,hari jumaat..????
wallahua'lam...hanya allah jer yang tau...

-----------------
berjuang kerana Allah~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For baitul_izzahProfil   Hantar PM kepada baitul_izzah   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-02-05 15:07




hmm.. topik ni yg sbnrnya.. dah dihantar kat ukhwah.. & dah der pun sorang sahabat kita yg tahqeeq hadith ttg 2 gerhana dlm bln ramadhan tu.. ia merupakan hadith rekaan kaum syiah.. boleh rujuk semula dr topik Tahun 2005 Yang Gempar..

hari kiamat merupakan salah satu drp hal2 ghaib yg wajib kita beriman pdnya.. namun kita tak disuruh mengkaji bilakah berlakunya hari tersebut.. sbb Allah dah sebut dgn jelas dlm surah Luqman, ayat 34: "Sesungguhnya Allah, HANYA pd sisiNya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat.."

bermaksud mmg tiada satu makhluk pun yg mengetahui bilakah terjadinya peristiwa yg besar ini.. jadi mana kita satu yg kita nak pegang/ percaya; Kalamullah atau kata2 manusia..??

fikir2 kan lah.. Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 16-02-05 12:50



moh kite perhebatkan diri dgn amal ibadat...kalo terjadi pun dgn izin Allah s.w.t mah kuasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-02-05 13:18



Jika ada sebiji benih di tangan kamu dan di waktu itu berlakunya kiamat, maka sempurnakanlah benih itu (tanamlah ia).....
Nak menunjukkan biarpun dekat kiamat tu, berusalah untuk menambah ilmu, iman dan amal...Tiada guna jika sekadar mengetahui bahawa kiamat itu dekat, tapi tiada tindakan yang diambil......Masih juga dengan takuk lama. Wallahua'lam....

Hidup ini adalah masalah,
Tanpa masalah bukanlah hidup namanya,
Tapi jangan sekali-kali mencari masalah,
Biar masalah yang datang mencari...

[ Posting ini telah di edit oleh: sayatetapsaya pada 2005-02-16 13:20 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syj
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14089
Posting: 14
Dari: kl

ussr  


posticon Posting pada: 16-02-05 13:23


astaghfirullahhalazim..
mengucap laaa..
jgn sesenang je sebor berita..
mufti pun tak ckp apa
ulamak pun tak ckp apa..
sapa kita ni sesenang je cakap sesuka hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syjProfil   Hantar PM kepada syj   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 16-02-05 13:29


...

apa2 pun, sebagai seorang hamba ALLAH yang lemah...kita hendak la redha dengan apa jua ketentuanNYA...

p/s:insafkan la diri sebelum diri diinsafi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

anis_wizana
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13795
Posting: 9
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-02-05 15:03


akum w.t.h.
semuanya terletak pada Allah s.w.t. tiada siapa yang mengetahuinya...sebetulnya kita janganlah terlalu taksub tapi disamping itu sama2 lah kita memperbanyakkan amalan n amal ibadah utk bekalan dihari kehancuran nanti...jika benar kita sudah berada di hujung zaman,sama2lah kita berdoa semoga kita semua terselamat dari fitnah Dajjal dan ditempatkan dari golongan orang2 yang beriman.....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_wizanaProfil   Hantar PM kepada anis_wizana   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-02-05 15:11


siapa ka anda berkata demikian...`itu` adalah urusan ALLAH SWT.segala petanda yang berlaku adalah ketentuanNYA.walau apa pun,`itu` akan berlaku jua tapi manusia tak mngetahuinya..cuma yang ada pada manusia ialah keinsafan pada setiap petanda yang berlaku.tambahkan ketaqwaan kita kepadaNYA..semoga ALLAH SWT melindungi hamba2NYA yang beriman...amin....

dari patik yang pacal2 hina....

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

anamuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14262
Posting: 48
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-02-05 19:37




kun fayakun...
selagi masa masih ade...
bertaubatlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anamuslimahProfil   Hantar PM kepada anamuslimah   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 19:50




Benar ke atau tidak...? ana rasa kita serahkannya kepada Allah swt. kalau kataNya esok,esoklah.kalau kataNya harini, maka hari nilah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112424 saat. Lajunya....