Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: surah yaasiin


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» surah yaasiin

Please Mendaftar To Post


Oleh surah yaasiin

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 08:16


KEHEBATAN SURAH YASSIN
>
>
>
> RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah Surah Yassin kerana
ia mengandungi keberkatan", iaitu:
>
>
>
> 1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang.
>
> 2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
>
> 3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
>
> 4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
>
> 5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
>
> 6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
>
> 7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
>
> 8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan
siksanya.
>
> 9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
>
> 10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
>
> 11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan
hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah
menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
>
> 12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca
surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama
Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan
ketika Mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
>
> 13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca
Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya.
Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur
dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
>
> 14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua
rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat
kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari
kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi
kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui
keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.
>
>
>



-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 08:21


Surah Yasin mmg banyak kelebihannya..al-quran mmg banyak kegunaannya kalau dibaca dan diamalkan..kalau dh tau ape laie..jom bace quran dan selami maksud tersirat di sebalik kalamullah yang maha agung ni...wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 13:55


Quote:
jom bace quran dan selami maksud tersirat di sebalik kalamullah yang maha agung ni



Sokong sahabat_ingatan!! BETUL!!! ...
Jangan duk tatap yassin sepanjang masa. je..ayat2 selain surah yassin jgn ditinggalkan plak...Surah lain pun penuh dgn keberkatan dan pengajaran kpd kita semua!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 14:18




syukran info yang bagus sangat²

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-02-05 15:04




Quote:
Sokong sahabat_ingatan!! BETUL!!! ...
Jangan duk tatap yassin sepanjang masa. je..ayat2 selain surah yassin jgn ditinggalkan plak...Surah lain pun penuh dgn keberkatan dan pengajaran kpd kita semua!!



ooo...anta lupa kelebihan2 surah yasin...byk hadith yg menceritakan ttg kelebihan surah yasin(tak taulah kalau-kalau sheikh anta nasrudin albani,dr asri dll dah dhoifkan hadith-hadith tersebut)

sebenarnya golongan mustaslifun nak pesongkan pandangan umat dari surah Yasin supaya surah Yasin tak lagi dibaca pd malam Jumaat...

ini satu taktik mereka untuk jauhkan ummah dari al-Quran bukan mendekati al-Quran...

hati2 sebelum menulis wahai sahabatku islamic_prince

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 15:15


ABg_IMaM...ana rasa Islamic_prince88 bukan bermaksud camtu..yassin tetap yassin..cuma jgnla hanya surah yassin je kita baca..kita kena ingat ade 113 lagi surah dlm quran..pasal surah yasin tidak dibaca lagi dimlm jumaat, ana rasa hal ni xpayah nk didebatkan la..ade yg kata xder nas la..ana pon dah pening..senang2 gini je..kalau nak baca tafaddhal je..wallahua'lam

-----------------------------------------------------------
mencari cinta hakiki



Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 15:27


baca jer surah yaa sin tu...ia sebahagian dari Al-Quran...dan Al-Quran adalah syifaa' (penyembuh) dan rahmat dari Allah kepada manusia.

Firman Allah dalam surah Al-Israa' : ayat 82 yg bermaksud : " Dan Kami turunkan dari Al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi org² yg beriman dan Al-Quran itu tidak lah menambah kepada org² yg zalim selain kerugian ".

Bukan surah yaa sin jer....lebih elok kalau kita start dari awal surah Al-Baqarah sampai la surah An-Naas...kalau nak mudah setiap kali lepas solat fardhu cuba baca 1 muka surat...kalau kita dapat istiqamah macam ni...insya-Allah dalam setahun sekurang²nya kita akan khatam sebanyak 2 kali.

Jgn lah kerana konpius tentang fadhilat tu menyebabkan graf pembacaan kita menurun. Kalau dah jelas hadis maudhu' abaikan jer fadhilat² tersebut.

wallahu a'lam



[ Posting ini telah di edit oleh: Islamic_prince88 pada 2005-02-12 15:27 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 15:30


mmg ini 1 taktik..ana akui..

tapi bukan taktik utk menjauhkan umat islam drpd Al-Quran,tetapi supaya mendekatkan umat islam terhadap Al-Quran.dan melepaskan masyarakat daripada dibelenggu oleh amalan berdasarkan hadis2 maudhu.

Islam itu kan agama Syumul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 14:28


Derajat Hadits Fadhilah Surat Yasin



Kebanyakan kaum muslimin membiasakan membaca surat Yasin, baik pada malam
Jum'at (hari Jum'at menjelang khatib naik mimbar, tambahan-peny), ketika
mengawali atau menutup majlis ta'lim, ketika ada atau setelah kematian dan pada
acara-acara lain yang mereka anggap penting.

Saking seringnya surat Yasin dijadikan bacaan di berbagai pertemuan dan
kesempatan, sehingga mengesankan, Al-Qur'an itu hanyalah berisi surat Yasin saja.
Dan kebanyakan orang membacanya memang karena tergiur oleh fadhilah atau
keutamaan surat Yasin dari hadits-hadits yang banyak mereka dengar, atau menurut
keterangan dari guru mereka.

Al-Qur'an yang di wahyukan Allah adalah terdiri dari 30 juz. Semua surat dari
Al-Fatihah sampai An-Nas, jelas memiliki keutamaan yang setiap umat Islam wajib
mengamalkannya. Oleh karena itu sangat dianjurkan agar umat Islam senantiasa
membaca Al-Qur'an. Dan kalau sanggup hendaknya menghatamkan Al-Qur'an setiap
pekan sekali, atau sepuluh hari sekali, atau dua puluh hari sekali atau khatam
setiap bulan sekali. (Hadist Riwayat Bukhari, Muslim dan lainnya).

Sebelum melanjutkan pembahasan, yang perlu dicamkan dan diingat dari tulisan
ini, adalah dengan membahas masalah ini bukan berarti penulis melarang atau
mengharamkan membaca surat Yasin.

Sebagaimana surat-surat Al-Qur'an yang lain, surat Yasin juga harus kita baca.
Akan tetapi di sini penulis hanya ingin menjelaskan kesalahan mereka yang
menyandarkan tentang fadhilah dan keutamaan surat Yasin kepada Nabi
Shallallahu 'alaihi wa sallam.

Selain itu, untuk menegaskan bahwa tidak ada tauladan dari Nabi Shallallahu 'alaihi
wa sallam membaca surat Yasin setiap malam Jum'at, setiap memulai atau menutup
majlis ilmu, ketika dan setelah kematian dan lain-lain.

Mudah-mudahan keterangan berikut ini tidak membuat patah semangat, tetapi
malah memotivasi untuk membaca dan menghafalkan seluruh isi Al-Qur'an serta
mengamalkannya.

KELEMAHAN HADITS-HADITS TENTANG FADHILAH SURAT YASIN

Kebanyakan umat Islam membaca surat Yasin karena -sebagaimana dikemukakan di
atas- fadhilah dan ganjaran yang disediakan bagi orang yang
membacanya. Tetapi, setelah penulis melakukan kajian dan penelitian tentang
hadits-hadits yang menerangkan fadhilah surat Yasin, penulis dapati Semuanya
Adalah Lemah
.

Perlu ditegaskan di sini, jika telah tegak hujjah dan dalil
maka kita tidak boleh berdusta atas nama Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa
sallam sebab ancamannya adalah Neraka. (Hadits Riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad
dan lainnya).

HADITS DHA'IF DAN MAUDHU'

Adapun hadits-hadits yang semuanya dha'if (lemah) dan atau maudhu'
(palsu) yang dijadikan dasar tentang fadhilah surat Yasin diantaranya
adalah sebagai berikut :


  1. "Artinya : Siapa yang membaca surat Yasin dalam suatu malam, maka
    ketika ia bangun pagi hari diampuni dosanya dan siapa yang membaca surat Ad-Dukhan
    pada malam Jum'at maka ketika ia bangun pagi hari diampuni dosanya".

    (Ibnul Jauzi, Al-Maudhu'at, 1/247).

    Keterangan : Hadits ini Palsu.

    Ibnul Jauzi mengatakan, hadits ini dari semua jalannya adalah batil, tidak
    ada asalnya. Imam Daruquthni berkata : Muhammad bin Zakaria yang ada
    dalam sanad hadits ini adalah tukang memalsukan hadits. (Periksa : Al-Maudhu'at,
    Ibnul Jauzi, I/246-247, Mizanul I'tidal III/549, Lisanul Mizan V/168, Al-Fawaidul
    Majmua'ah hal. 268 No. 944).

     


  2. "Artinya : Siapa yang membaca surat Yasin pada malam hari karena
    mencari keridhaan Allah, niscaya Allah mengampuni dosanya".

    Keterangan : Hadits ini Lemah.

    Diriwayatkan oleh Thabrani dalam kitabnya Mu'jamul Ausath dan As-Shaghir
    dari Abu Hurairah, tetapi dalam sanadnya ada rawi Aghlab bin Tamim.
    Kata Imam Bukhari, ia munkarul hadits. Kata Ibnu Ma'in, ia tidak ada
    apa-apanya (tidak kuat). (Periksa : Mizanul I'tidal I:273-274 dan Lisanul
    Mizan I : 464-465).

     


  3. "Artinya : Siapa yang terus menerus membaca surat Yasin pada setiap
    malam, kemudian ia mati maka ia mati syahid".

    Keterangan : Hadits ini Palsu.

    Hadits ini diriwayatkan oleh Thabrani dalam Mu'jam Shaghir dari Anas, tetapi
    dalam sanadnya ada Sa'id bin Musa Al-Azdy, ia seorang pendusta dan
    dituduh oleh Ibnu Hibban sering memalsukan hadits. (Periksa : Tuhfatudz
    Dzakirin, hal. 340, Mizanul I'tidal II : 159-160, Lisanul Mizan III :
    44-45).

     


  4. "Artinya : Siapa yang membaca surat Yasin pada permulaan siang (pagi
    hari) maka akan diluluskan semua hajatnya".

    Keterangan : Hadits ini Lemah.

    Ia diriwayatkan oleh Ad-Darimi dari jalur Al-Walid bin Syuja'. Atha' bin
    Abi Rabah
    , pembawa hadits ini tidak pernah bertemu Nabi Shallallahu 'alaihi
    wa sallam. Sebab ia lahir sekitar tahun 24H dan wafat tahun 114H.

    (Periksa : Sunan Ad-Darimi 2:457, Misykatul Mashabih, takhrij No. 2177,
    Mizanul I'tidal III:70 dan Taqribut Tahdzib II:22).

     


  5. "Artinya : Siapa yang membaca surat Yasin satu kali, seolah-olah ia
    membaca Al-Qur'an dua kali". (Hadits Riwayat Baihaqi dalam Syu'abul
    Iman).

    Keterangan : Hadits ini Palsu.

    (Lihat Dha'if Jamiush Shaghir, No. 5801 oleh Syaikh Al-Albani).

     


  6. "Artinya : Siapa yang membaca surat Yasin satu kali, seolah-olah ia
    membaca Al-Qur'an sepuluh kali". (Hadits Riwayat Baihaqi dalam Syu'abul
    Iman).

    Keterangan : Hadits ini Palsu.

    (Lihat Dha'if Jami'ush Shagir, No. 5798 oleh Syaikh Al-Albani).

     


  7. "Artinya : Sesungguhnya tiap-tiap sesuatu mempunyai hati dan hati (inti)
    Al-Qur'an itu ialah surat Yasin. Siapa yang membacanya maka Allah akan
    memberikan pahala bagi bacaannya itu seperti pahala membaca Al-Qur'an
    sepuluh kali".

    Keterangan : Hadits ini Palsu.

    Hadits ini diriwayatkan oleh At-Tirmidzi (No. 304 dan Ad-Darimi 2:456. Di
    dalamnya terdapat Muqatil bin Sulaiman. Ayah Ibnu Abi Hatim berkata :
    Aku mendapati hadits ini di awal kitab yang di susun oleh Muqatil bin
    Sulaiman. Dan ini adalah hadits batil, tidak ada asalnya. (Periksa :
    Silsilah Hadits Dha'if No. 169, hal. 202-203) Imam Waqi' berkata : Ia adalah
    tukang dusta. Kata Imam Nasa'i : Muqatil bin Sulaiman sering dusta.

    (Periksa : Mizanul I'tidal IV:173).

     


  8. "Artinya : Siapa yang membaca surat Yasin di pagi hari maka akan
    dimudahkan (untuknya) urusan hari itu sampai sore. Dan siapa yang membacanya
    di awal malam (sore hari) maka akan dimudahkan urusannya malam itu sampai
    pagi".

    Keterangan : Hadits ini Lemah.

    Hadits ini diriwayatkan Ad-Darimi 2:457 dari jalur Amr bin Zararah. Dalam
    sanad hadits ini terdapat Syahr bin Hausyab. Kata Ibnu Hajar : Ia
    banyak memursalkan hadits dan banyak keliru. (Periksa : Taqrib I:355,
    Mizanul I'tidal II:283).

     


  9. "Artinya : Bacakanlah surat Yasin kepada orang yang akan mati di
    antara kamu".

    Keterangan : Hadits ini Lemah.

    Diantara yang meriwayatkan hadits ini adalah Ibnu Abi Syaibah (4:74 cet.
    India), Abu Daud No. 3121. Hadits ini lemah karena Abu Utsman, di
    antara perawi hadits ini adalah seorang yang majhul (tidak diketahui),
    demikian pula dengan ayahnya. Hadits ini juga mudtharib (goncang
    sanadnya/tidak jelas).

     


  10. "Artinya : Tidak seorang pun akan mati, lalu dibacakan Yasin di
    sisinya (maksudnya sedang naza') melainkan Allah akan memudahkan (kematian
    itu) atasnya".

    Keterangan : Hadits ini Palsu.

    Hadits ini diriwayatkan oleh Abu Nu'aim dalam kitab Akhbaru Ashbahan I :188.
    Dalam sanad hadits ini terdapat Marwan bin Salim Al Jazari. Imam
    Ahmad dan Nasa'i berkata, ia tidak bisa dipercaya. Imam Bukhari, Muslim dan
    Abu Hatim berkata, ia munkarul hadits. Kata Abu 'Arubah Al Harrani,
    ia sering memalsukan hadits. (Periksa : Mizanul I'tidal IV : 90-91).




Penjelasan

Abdullah bin Mubarak berkata : Aku berat sangka bahwa orang-orang zindiq
(yang pura-pura Islam) itulah yang telah membuat riwayat-riwayat itu (hadits-hadits
tentang fadhilah surat-surat tertentu). Dan Ibnu Qayyim Al-Jauziyah
berkata : Semua hadits yang mengatakan, barangsiapa membaca surat ini akan
diberikan ganjaran begini dan begitu SEMUA HADITS TENTANG ITU ADALAH PALSU.
Sesungguhnya orang-orang yang memalsukan hadits-hadits itu telah mengakuinya
sendiri. Mereka berkata, tujuan kami membuat hadits-hadits palsu adalah agar
manusia sibuk dengan (membaca surat-surat tertentu dari Al-Qur'an) dan
menjauhkan mereka dari isi Al-Qur'an yang lain, juga kitab-kitab selain Al-Qur'an.
(Periksa : Al-Manarul Munffish Shahih Wadh-Dha'if, hal. 113-115).

KHATIMAH

Dengan demikian jelaslah bahwa hadit-hadits tentang fadhilah dan
keutamaan surat Yasin, semuanya LEMAH dan PALSU. Oleh karena itu,
hadits-hadits tersebut tidak dapat dijadikan hujjah untuk menyatakan
keutamaan surat ini dan surat-surat yang lain, dan tidak bisa pula untuk
menetapkan ganjaran atau penghapusan dosa bagi mereka yang membaca surat ini.
Memang ada hadits-hadits shahih tentang keutamaan surat Al-Qur'an selain surat Yasin, tetapi tidak menyebut soal pahala.




Wallahualam

[ Posting ini telah di edit oleh: Islamic_prince88 pada 2005-02-13 14:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 13-02-05 16:00




hmm.. isu yaasin pd mlm jumaat ni berdekad dah org dok bahas..

ana rasa skrg ni bacaan yaasin pd mlm jumaat lbh kpd adat saja.. tak ramai pun yg tahu 'fadhilat2' membaca yaasin tu.. tp sbb ramai yg baca, mereka pun baca..

it shouldn't be a problem.. kalo fadhilat tu palsu, maka jelaskan saja pd masyarakat umum.. tp tak perlu nak larang org lain nak baca yaasin atau membid'ahkan pembaca yaasin pd mlm jumaat (ana tak kata islamic_prince yer).. lbh baik pd mlm jumaat tu sblm atau slps baca yaasin kita tambah dgn sedikit tazkirah..

Allahu a'lam..

[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-02-13 16:01 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 16:14


uhuk...tetap terase tau !!

hehe..
tul tue..ada gak sesetengah org halang org wat bidaah sampai berperang/gaduh...

Cakap elok2 or beritahu dgn baik kan lagi molek...


Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

rahabiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5217
Posting: 76

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 20:55




Terpanggil untuk membela amalan salafunassoleh tentang kelebihan Yasin bukan sahaja di Malaysia tetapi di seluruh dunia.

Ana telah membuat pemeriksaan sendiri terhadap hadis2 yang disebutkan di atas dari kitab2 hadis dan kitab rijalul hadis dan ana membuat kesimpulan begini:

1) Terdapat hadis yang maudhu' pada kelebihan surah Yasin dan ia tidak boleh digunakan atau disebarkan.

2) terdapat hadis yang terlalu lemah dan sukar dijadikan amalan walaupun untuk fadailul a'mal

3) Terdapat hadis yang ada kelemahan padanya tetapi boleh digunakan untuk fadhailul a'mal yang menyatakan kelebihan Yasin

4) Kalam para Fuqaha' seperti Imam Nawawi (yang juga seorang ahli hadis) dalam bab ini yang menyentuh tentang kelebihan Yasin, menunjukkan di sana ada kelebihan membacanya.

5) Perlu diingat bahawa hadis yg dhoif yg tidak sampai ke darjat yang terlalu lemah atau palsu boleh dijadikan sebagai amalan.

6) Membesarkan amalan membaca Yasin dan meninggalkan perkara yang lebih utama adalah suatu bid'ah yang direka oleh mustaslifin. Amalan ini seperti membaca surah-surah lain di dalam Al-Quran akan menghasilkan pahala kepada pembacanya. Maka perkara ini haram diinkari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahabiahProfil   Hantar PM kepada rahabiah   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 13-02-05 21:00




akh. rahabiah.. ana tak faham yg statement yg no. 6 tu.. boleh jelaskan sket.. TQ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

rahabiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5217
Posting: 76

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 21:20


Memang patutla xfaham. Ana silap tulis dalam keadaan tergesa tadi. Maaf ya dan terima kasih atas teguran

6) Memperbesarkan isu amalan membaca Yasin dan meninggalkan urusan yang lebih utama adalah suatu bid'ah yang direka oleh mustaslifin.

Amalan ini seperti membaca surah-surah lain di dalam Al-Quran akan menghasilkan pahala kepada pembacanya. Maka perkara ini haram diinkari.

dalam kata lain, oleh kerana perkara ini boleh menghasilkan pahala dan ada asasnya (walaupun dari hadis yg dhoif) maka dilarang bagi sesiapa yang tidak bersetuju dengannya dari mengingkari atau menentang amalan tersebut.

Tumpukanlah keutamaan kita kepada perkara yang lebih besar dan utama bagi ummat Islam dari perkara2 sebegini.

Wallahu A'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahabiahProfil   Hantar PM kepada rahabiah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108006 saat. Lajunya....