Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 80 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Perhubungan Jarak Jauh- mampukah ia bertahan


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Perhubungan Jarak Jauh- mampukah ia bertahan

Please Mendaftar To Post


Oleh Perhubungan Jarak Jauh- mampukah ia bertahan

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 12:09


Cuba anda bayangkan: setahun lalu anda bertemu dengan
seorang insan yang benar-benar menepati ciri-ciri
lelaki/wanita yang anda dambakan selama ini. Dari riak
wajah, anda berdua dilihat cukup bahagia dengan
penemuan cinta terbaru ini. Tetapi, malangnya anda dan
dia di pisahkan oleh dua lokasi yang berbeza. Masihkah
ada peluang untuk anda berdua menyemai cinta yang
sedang mekar itu? Bagaimana anda boleh pastikan ianya
tetap bertahan sedangkan anda dan dia terpisah jauh
beribu batu?
Ya, hubungan anda masih punya peluang untuk terus
bertahan, tetapi oleh kerana ini adalah sebuah
perhubungan romantis jarak jauh, anda perlu selalu
berhati-hati dengan masalah-masalah yang mungkin
timbul dan tahu bagaimana untuk mengatasinya nanti.
Mungkin mudah sekiranya anda fikir, berada di dalam
perhubungan seperti ini lebih baik than it is kerana
anda tidak perlu meluangkan banyak masa bersama si
dia, secara konsisten seperti pasangan lain. Tetapi,
perlu diingat, faktor-faktor ‘kejauhan’ itu sebenarnya
boleh mengundang dilema ke dalam hubungan anda berdua.
Di antaranya:
Anda tidak berpeluang mengenalinya dengan lebih
mendalam...
Bayangkanlah, anda cuma hanya ada dua hari untuk
bersama-sama meluangkan masa dengan si dia yang datang
bercuti di tempat tinggal anda pada waktu hujung
minggu, dan tentu sekali anda akan sentiasa menjaga
tingkah laku atau seperti yang selalu diperkatakan
orang kini ‘control cun dan control macho!’
Sememangnya mudah bagi anda untuk menyorok
tabiat-tabiat buruk anda daripadanya untuk tempoh masa
empat puluh lapan jam itu bukan? But, you never really
get to know one another kerana anda tidak berpeluang
untuk membantu si dia contohnya ketika dia berada
dalam tekanan, krisis, ketika dia dijangkiti demam,
sedang bersedih. Ke semua situasi yang disebutkan tadi
sebenarnya menceritakan banyak ciri-ciri dan karektor
si dia yang sedikit sebanyak mempengaruhi kesesuaian
anda berdua, cocokkah anda dengan dia?
Anda cuba elak dari berkompromi dengan masalah...
Sekali lagi, cuba anda bayangkan yang anda tidak dapat
bertemu dengan si dia lebih dari tiga bulan, dan
kemudian dia datang ke tempat anda untuk menghabiskan
cuti hujung minggunya bersama anda. Hendak dijadikan
isu, dia secara tak sengaja mengeluarkan kata-kata
yang agak menjengkelkan hati anda. Sekarang anda harus
buat keputusan: adakah wajar untuk anda berhadapan
muka dengan si dia di atas apa yang dilakukannya
sehingga hati anda terluka, dengan risiko: pertemuan
hujung minggu anda berdua rosak begitu sahaja, ATAU
anda hanya mahu terus melupakan ‘peristiwa sakit hati’
tadi begitu sahaja?
Kebanyakan pasangan bercinta memilih untuk mengelak
diri daripada bersemuka atau berkonfrontasi dengan
pasangan mereka, kerana bimbang masa yang terhad itu
akan hanya disia-siakan dengan perbalahan yang akan
melarat sehingga boleh melukakan emosi dan perasaan
masing masing.
Pilihan anda kurang tepat! Menurut kajian yang dibuat
oleh seorang penulis buku motivasi di New York, Dr.
Barbara De Angelis, sekiranya anda takut untuk
berdepan dengan masalah yang timbul, anda berdua tidak
akan dapat menangani masalah-masalah yang timbul
bersama ataupun tidak berpeluang untuk berkomunikasi
dengan lebih mendalam dan harmoni. “The unresolved
issues and unexpressed resentments just sitthere like
emotional-time-bombs, waiting to explode!”
Untuk sesebuah hubungan cinta romantis jarak jauh itu
terus berkekalan, kata Dr De Angelis lagi, kedua-dua
pasangan mesti ‘wujud’ dalam ‘kehidupan’ yang sama.
Itu sahaja jalan yang seharusnya anda lalui sekiranya
anda berdua memang ditakdirkan sepadan.
Biarpun anda dan si dia masih lagi berjauhan, tidak
semestinya anda berdua tidak boleh berkasih-sayang
seperti pasangan-pasangan lain. Ingat, untuk berada di
dalam sebuah perhubungan jarak jauh, anda perlu
menjadi diri anda yang sebenarnya. Do not edit how you
feel, tetapi biarkan diri anda berkomunikasi dengan
jujur dan atasi segala perselisihan faham yang datang
dengan tenang dan positif.
Part 2....
Kamu percaya tak pada long-distance relationship? Ya,
kamu di timur, dia pula di barat. Tentu ada di antara
kamu yang tak sanggup berpisah walau dia cuma jauh
seratus meter daripada kamu atau mungkin kamu tak rela
cinta hati kamu itu hilang dari pandangan mata
meskipun dia hilang kurang dari lima minit kerana kamu
takut si dia akan mendua-tigakan kamu bukan?
(Relakslah Abang Mat, dia cuma pergi tandas saja
tadi!)
Kenapa? Kamu tak percaya hubungan cinta jarak jauh
kamu itu tak mampu kekal lama ya? Have faithlah sikit.
Afterall, true love is boundless and immeasurable and
overcome all forms of adversity, right? Kak Bedah,
biar jauh mana sekalipun kamu berdua terpisah yang
penting kamu dan dia harus senantiasa bersikap jujur,
setia dan menghormati hubungan yang telah pun kamu
berdua jalinkan. Tapi, kalau depan mata pun Abang Mat
kamu berani jadi ‘ulat bulu’, Kak Bedah I tell
you…tinggalkan saja dia!
Long-distance relationship? What’s THAT? Cerita Kak
Bedah dan Abang Mat dan Lautan Pasifik yang memisahkan
mereka berdua. Seperti bait-bait lirik lagu Anuar
Zain, ‘Mungkin’; “…terpisahnya kita kerana mengejar
mimpi” gitu…
Mari kita bayangkan, dalam tempoh masa sembilan ratus
lima belas hari dari artikel ini ditulis, apakah
kebarangkalian yang boleh kamu fikirkan, yang mungkin
boleh mencabar keutuhan percintaan dua hamba Tuhan
ini?
Mampukah physical separation itu berakhir dengan
peristiwa ‘realiti’ yang indah seperti yang kamu
berdua ‘fantasi’kan? Untuk satu jangka waktu yang agak
lama, terdayakah kamu berdua gilapkan segala janji
setia yang kamu lafazkan agar warna-warni cinta itu
tidak pudar begitu saja? Tak tergodakah kamu pada si
awek cun/jejaka macho yang mengenyit mata pada kamu
sewaktu kamu beratur membeli beef burger di McDonald
petang kelmarin? Hah, jangan sampai nanti
bertukar-tukar nombor telefon sudahlah…
Senario (1): Kak Bedah, Kuala Lumpur;Malaysia.
Biarpun kota kecil Stillwater tak sehebat kota
Manhattan yang sentiasa ‘happening’ itu mampu beri Mat
tumpuan seratus satu peratus terhadap pelajarannya,
tak siapa pun tahu kalau-kalau Mat selalu keluar
dating dengan anak mat saleh, tuan punya marina yang
rambutnya blonde, dan bermata hijau, berkaki
panjang…di tepi jeti selepas waktu kuliah?
Senario (2): Abang Mat, Oklahoma; USA.
Oh, Mat sememangnya tak mampu upah orang intip Bedah
di KL. Jadi tak siapa pun boleh beritahu pada Mat,
Bedah selalu pergi berjalan ke KLCC pada setiap hujung
minggu kerana Bedah agaknya pergi menonton wayang
bersama boyfriend baru di TGV, sambil makan bertih
jagung manis?
Imaginasi ngeri Kak Bedah dan Abang Mat. Anda, yang
juga punya hubungna yang sama seperti mereka pula
bagaimana? Ingat, hubungan cinta jarak jauh memerlukan
‘terlalu banyak’ pengorbanan, kejujuran dan kesetiaan
daripada kedua-dua belah pihak. Tentu sekali, it is
difficult to be separated for so long when life seems
to be full of trials which test your devotion and love
for each other.
Terima kenyataan. Kamu sudah sedia tahu tak mungkin
ada lagi peluang untuk kamu berdua berguling-guling di
taman bunga seperti selalu pada hari minggu nanti
kerana peluang (yang terhad) yang tinggal selepas kamu
‘terpisah’ untuk melepaskan rindu di hati cuma hanya
boleh dilakukan melalui e-mel, snail mail (kamu boleh
jimat kos di sini!), telefon atau melalui pesanan SMS
sahaja. Segala-galanya kini terpulang pada kamu Kak
Bedah. Kamu saja yang boleh simpulkan penamatnya.
Masihkah lagi kamu mahu menunggu di pulang atau kamu
mahu cari yang lain? Tapi, usah khuatir jika sudah
takdir kamu dan dia akan sehidup semati, sejauh mana
dan bertahun tahun si dia terpisah daripada kamu;
pasti dia akan kembali semula ke sisi kamu bila tiba
masanya kelak. In truth, if it’s genuine it will grow
stronger with each other upon its existence…dan untuk
Kak Bedah sepotong lirik lagu Anuar Zain tadi yang
dititipkan oleh Abang Mat, …”Hanya satu pintaku,
sabarlah menanti, ku kan pulang bersama cinta...”
Selamat berkasih sayang, semua!
Dipetik dari
http://articlefaraa.blogspot.com/2004_09_0...aa_archive.html


--------------------
"Tuntutlah Ilmu, Tapi Tidak Melupakan Ibadah, Dan
Kerjakanlah Ibadah, Tetapi Tidak Boleh Melupakan Ilmu"
~Hassan Basri


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 08-02-05 12:17





Long-distance relationship, ana setuju ngan semua kater adik nie... good writer!!!!

If Long-distance learning, best gak yek!!! master ker PHD ker?




Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 12:47


i think it is ok..as long as u trust and understand each other...and alwaiz pray to Allah the alMightly..

cinta yg hakiki adalah cinta yg tidak berlu berjumpa atau berkata2.. ia sudah dapat dirasa dihati kerana ia disatukan oleh tali Allah..bukan oleh nafsu semata-mata...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 13:10


jarak jauh atau jarak dekat bukanlah penentu kepada kebahagiaan sebuah perhubungan, yg ptg adalah bagaimana cara utk menjaga hubungan tersebut mengikut landasan syariat dan berusaha mendapatkan keredhaanNya melalui wasilah hubungan itu.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Pu3Dla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8977
Posting: 76
Dari: Johor ke N9

Johor  


posticon Posting pada: 08-02-05 13:45




ana setuju ngan ismi_safiza..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Pu3DlaProfil   Hantar PM kepada Pu3Dla   Quote dan BalasQuote

fee-za
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6381
Posting: 39
Dari: aMPanG,sElaNgoR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 14:14



knaper hubungan ana selama 3tahun yg berjarak jauh...tp,setelah dijauhkan lagi..apabila si dia pergi melanjutkan pelajaran ke oversea...hubungan kami putus begitu sahaja...hurmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fee-zaProfil   Hantar PM kepada fee-za   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 15:14



jauh ke dekat ke yg penting jujur,setia dan saling percaya diantara satu sama lain...
ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 15:24


jujur...
setia...
sabar...
ikhlas...

apa lagi??? semua tu perlu ada dlm diri masing2... jauh ke.. dekat ke... kaya ke... miskin ke... semua tu faktor luaran... faktor dlm diri masing2 tu yg kena priority lebih sikit tu...




Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-02-05 16:07


itu kata penulis barat...jom kita dengar apa kata penulis kita Dato Dr Haji Fadzilah Kahmsah...

"...adalah sesuatu yang mustahil untuk mengenali pasangan kita seratus peratus kerana kita tiada ikatan yang sah...perhubungan jarak yang jauh jugak boleh mengelakkan diri dari berlaku maksiat samada secara terang ataupon sorok2...perhubungan jarak jauh menuntut kita untuk mempercayai,setia,jujur pada pasangan kita...kalo kita merasakan die adalah benar2 sesuai dengan kita...namun persoalannye mungkin ada sifat2 nye yg dia cuba control dari pandangan anda semasa proses perhubungan jarak jauh ni berlangsung....disini jika kamu benar2 mencintainya..terimala dengan seadanya jika tidak melanggar syariat Islam...kata Dr Fadzilah anggaplah kelakuan yang dicontrolnye itu sebagai kelebihan..contohnya cara die tidur..mungkin anda tidak penah tahu buruknye cara die tido..tp jika telah mendapat ikatan yg sah dan anda mula tahu cara die tido bagaimana..trimelah dan berkata..ya Allah peliknye cara die tido..xpenah tgk pon mcm tue..kelebihan die kot...ehehhe...open ur minded...tp jika perkara yg control itu berlawanan ngan syariat Allah...seperti berjudi,minum ara..em ini baru susah skit...so slalu la berdoa agar dikurniakan pasangan yg baik...."

sumber daripada ceramah Rahsia Mencari Pasangan oleh Dato Dr Haji Fadzilah Kamsah bersama Dr Mashitah

______________
Yang Mencari Keredhaan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-02-05 16:08


itu kata penulis barat...jom kita dengar apa kata penulis kita Dato Dr Haji Fadzilah Kahmsah...

"...adalah sesuatu yang mustahil untuk mengenali pasangan kita seratus peratus kerana kita tiada ikatan yang sah...perhubungan jarak yang jauh jugak boleh mengelakkan diri dari berlaku maksiat samada secara terang ataupon sorok2...perhubungan jarak jauh menuntut kita untuk mempercayai,setia,jujur pada pasangan kita...kalo kita merasakan die adalah benar2 sesuai dengan kita...namun persoalannye mungkin ada sifat2 nye yg dia cuba control dari pandangan anda semasa proses perhubungan jarak jauh ni berlangsung....disini jika kamu benar2 mencintainya..terimala dengan seadanya jika tidak melanggar syariat Islam...kata Dr Fadzilah anggaplah kelakuan yang dicontrolnye itu sebagai kelebihan..contohnya cara die tidur..mungkin anda tidak penah tahu buruknye cara die tido..tp jika telah mendapat ikatan yg sah dan anda mula tahu cara die tido bagaimana..trimelah dan berkata..ya Allah peliknye cara die tido..xpenah tgk pon mcm tue..kelebihan die kot...ehehhe...open ur minded...tp jika perkara yg control itu berlawanan ngan syariat Allah...seperti berjudi,minum ara..em ini baru susah skit...so slalu la berdoa agar dikurniakan pasangan yg baik...."

sumber daripada ceramah Rahsia Mencari Pasangan oleh Dato Dr Haji Fadzilah Kamsah bersama Dr Mashitah

______________
Yang Mencari Keredhaan Allah
HAFEEZZUL™

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 08:38




perhubungan jarak jauh... boleh mengajar kita erti rindu...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

Sinar_Srikandi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8294
Posting: 29
Dari: kelantan

ireland   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 09:05




perhubungan jarak jauh... boleh mengajar kita erti rindu...

-----------------
kadang-kadang ALLAH hilangkan sekejap matahari, kemudian DIA datangkan guruh dan kilat. puas kita menangis mencari mana hilangnya matahari. rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang INDAH
[/quote]

macam penah dengar je ayat ni..mak cik saya penah cakap mcam ni...erti RINDU...uhuk..uhuk~..

-----------------
kadang-kadang ALLAH hilangkan sekejap matahari, kemudian DIA datangkan guruh dan kilat. puas kita menangis mencari mana hilangnya matahari. rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang INDAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sinar_SrikandiProfil   Hantar PM kepada Sinar_Srikandi   Pergi ke Sinar_Srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

lia
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2004
Ahli No: 6299
Posting: 8

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-05 10:58


Quote:

On 2005-02-08 13:10, ismi_safiza wrote:
jarak jauh atau jarak dekat bukanlah penentu kepada kebahagiaan sebuah perhubungan, yg ptg adalah bagaimana cara utk menjaga hubungan tersebut mengikut landasan syariat dan berusaha mendapatkan keredhaanNya melalui wasilah hubungan itu.

-----------------
ingin mengenali dan dikenali

boleh saudari bgtau apakah tips2 utk menjaga perhubungan 'itu' agar tidak menjemput kemurkaan ALLAH? saya nak tahu sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For liaProfil   Hantar PM kepada lia   Quote dan BalasQuote

syedd
Warga Rasmi
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14206
Posting: 14
Dari: Bumi Allah

Pahang  


posticon Posting pada: 14-02-05 14:46


info yg bagus...

[ Posting ini telah di edit oleh: syedd pada 2005-05-10 12:41 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeddProfil   Hantar PM kepada syedd   Pergi ke syedd's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-05 16:26




petua melayu..
"sayang isteri tinggal-tinggalkan, sayang anak tangan-tangankan"



-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 14-02-05 16:48


eemmm..cinta jarak jauh nii perlukan byk ketahanan..tak kiralah samada fizikal mahupun mental..pd saya,jauh atau dekat bukan lah satu2 nye kayu pengukur pd kebahagiaan sesebuah cinta..yg dekat pun asyik bergaduh jer...

jauh sebenarnya byk m'gajar kita erti jujur,setia,ikhlas dan sabar dlm bercinta..fikirlah bhw mungkin itu adlh satu ketetapan dr Dia yg jauh tersirat m'janjikan seribu satu hikmah di sebalknya...

klu dh jodoh pasti tak ke mana...jauh m'buatkan kita rs lbh sayang dan cinta pd dia...ia juga m'guji ketabahan dan kekuatan yg ada dlm diri seseorg..cinta itu pasti indah jika kita sandarkan pd Dia...kita mampu rancang tap Dia yg tentukan...

*..memgapa kita ditemukan dan akhirnya kita dipisahkan...mungkinkah m'uji kesetiaan,kejujuran dan kemanisan iman...*

PeRcAYa Pd apA yG kiTA lAkuKaN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 12:37


cinta jarak jauh...memangla mmerlukan pengorbanan...macam kesetiaan kita terhadap pasangan kita,jujur..memang la cinta jarak jauh ni macam banyak dugaan...tapi memangla dalam hidup kita penuh dengan dugaan ..so kita dapat ambil semua ini sebagai cabaran hidup kita...dalam percintaan mesti la ada pergaduhan atau salah faham kan....so itu bergantung pada anda untuk menentukannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 16:27


terima kasih buat sahabat semua diatas pandangan yg bernas, semoga ia manjadi panduan buat kita semua termasuk diri saya sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

_husna_
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14875
Posting: 62
Dari: balai berita

Johor  


posticon Posting pada: 30-03-05 21:44


cinta jarak jauh

memang sakit

kene banyak sabar

jujur

setia

saling percaya-mempercayai

toleransi

semuanya menagihkan pengorbanan

pada syed_rindu moga hubungan kekal hingga ke syurga..i'allah..


[ Posting ini telah di edit oleh: _husna_ pada 2005-03-31 16:08 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For _husna_Profil   Hantar PM kepada _husna_   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:41




apa yang penting kita ikhlas, setia dan percaya ngan pasangan kita.
itu yang penting.. kalau asyik fikir dia main kayu tiga camner nakj teruskan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

zahratunkhafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13381
Posting: 28
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 12:18


Mari kita bayangkan, dalam tempoh masa sembilan ratus lima belas hari dari artikel ini ditulis, apakah
kebarangkalian yang boleh kamu fikirkan, yang mungkin boleh mencabar keutuhan percintaan dua hamba Tuhan ini? Mampukah physical separation itu berakhir dengan peristiwa ‘realiti’ yang indah seperti yang kamu berdua ‘fantasi’kan? Untuk satu jangka waktu yang agak lama, terdayakah kamu berdua gilapkan segala janji setia yang kamu lafazkan agar warna-warni cinta itu tidak pudar begitu saja?

Maaf, tapi saya tak setuju dengan kenyataan di atas.Dua hati bertemu hanya seketika dan terpisah oleh lautan luas demi tuntutan ilmu dan matlamat yang perlu dicari dan dicapai sebelum Allah menyatukan hati dua insan yang saling merindu, tapi tiada cara untuk meluahkannya.Inilah yang saya alami.

Kami telah bersetuju untuk hentikan hubungan kami sementara,kerana apa yang kami harap dan cita-citakan ialah sebuah hubungan yang jauh dari murka Allah dan apa jua yang boleh merosakkan kesucian hubungan ini.Kami dambakan redha Allah dan rahmat-Nya dalam menghubungkan perasaan yang tersembunyi jauh di lubuk hati. Itulah yang saya dan dia impikan.InsyaAllah.

Kami suburkan hubungan ini dengan kepercayaan kepada Allah bahawa Dia akan menjaga hubungan kami sekiranya itulah yang terbaik. Hanya ikatan janji tautan kasih yang mengikat kami tidak lebih dari itu. Saya dan dia pertaruhkan taqwa kami untuk menjaganya agar Dia hindarkan kami dari sebarang kemungkaran yang boleh merosakkan hubungan kami. Saya berdoa kepada-Nya agar Dia memelihara saya daripada lelaki-lelaki lain yang mungkin Dia datangkan untuk menguji saya dan saya harapkan begitu jugalah bagi dirinya.

Saya akan terima apa jua takdir Allah walaupun ia bukan untuk kami. Yang penting, saya dan dia tidak menyerah tanpa berusaha.Berdoalah. Kalau dia ingin mengubah sesuatu, takdir kita sekalipun, dia mampu mengubahnya. Oleh itu, mohonlah pada-Nya.

Your smiles keep me alive although I can't see it. To know you smile make happy,
and to notice that you are sobbing in tears tear me apart.
If the whole life I need to make you laugh, I will get it for you.
Having you living by me is the one that I keep dreaming about all days and nights.
Loving you is something that I appreciate all hours and minutes.
Remembering you is a gift that I pleasure every single moments and seconds.
Life with you is everything that I adore forever.

Hanya kata-katanya dalam bentuk tulisan yang menjadi nadi kekuatan dan semangat untuk saya dan dia sama-sama mempertahankan hubungan ini. Lelaki memang pandai bermain kata,dan wanita cukup mudah tersentuh tapi bertuturlah dengan lidah orang beriman, bukan lidah munafik.Moga kami dipertemukan kembali dalam redha-Nya sebagaimana Dia menemukan kami dalam lindungan kasih sayang-Nya.

Mampukah kami menjadi salah satu dari golongan yang mendapat naungan-Nya di padang mahsyar kelak,dua insan yang bertemu dan berpisah kerana Allah subhanahu wa ta`ala?Tiada jaminan untuk itu melainkan iman, yang kadang-kadang bertambah dan selalu sangat berkurang.

Cinta bukan melemahkan hati, bukan membawa putus asa, bukan menimbulkan tangis. Tapi cinta menghidupkan penghargaan, menguatkan hati dalam perjuangan, menempuh onak duri dalam kehidupan.-HAMKA-

Yang baik hanya dari Allah,yang buruk dari kelemahan kita sendiri.

Salam ukhwah.




Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunkhafiyahProfil   Hantar PM kepada zahratunkhafiyah   Quote dan BalasQuote

Awana19
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2004
Ahli No: 9084
Posting: 8
Dari: bentong

Pahang  


posticon Posting pada: 30-05-05 12:43


assalamualaikum......long distance relationship....emmm ana pun berada dlm kelas nie..dah hampir 3 thn...tp ada la 1 kali terputus..then sambung balik...bukan niat nak mengheboh2 cerita peribadi...just nak share n minta pendapat...3 thn tue kalo diikutkan jangka masa yg panjang..tp bg ana mkn lama mkn ana tidak tahu ke mana penghujungnya...makin tidak kenal dirinya yg sebenar..mayb coz kt tidak lihat siapa dirinya yg sebenar..apa yg dia lakukan dan cmne pergaulan dia seharian...apa pun kalo nak bertahan kepercayaan dan kesetiaan perlu dlm perhubungan jarak jauh.....tanpa gandingan kedua sifat tersebut tak jadilah perhubungan tue...dan yang paling penting jaga hati dan pandangan mata...kerana melalui mata jatuh ke hati..apatah lg org yg di hati jauh di mata..yang dekat di lihat setiap hari...so jadilah kes tidak setia n pasang dua....apa pun berdoa dan pohon kepada Allah agar perhubungan kt sentiasa berteraskan prinsip islam dan ada batasannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Awana19Profil   Hantar PM kepada Awana19   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 12:48


merindu tanpa kata

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 30-05-05 13:16


Perhubungan Jarak Jauh: Mampukah ia bertahan?
InsyaAllah, boleh...itupun kalo dua2 jujur dan takde pasang 'spare'..

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 30-05-05 22:35




pjj ni memang la banyak dugaan dia...

tak tahu la nak cakap camner..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

lailiey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15576
Posting: 26

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 23:24


assalamualaikum


setia,percaya,doa dan yakin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailieyProfil   Hantar PM kepada lailiey   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 28-09-05 23:29


HEHE...betul tu...
belajar erti setia,percaya dan rindu..
moga sampai diijabkabulkan..
INSYAALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

girlsss
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19361
Posting: 2

stkitts_nevis  


posticon Posting pada: 29-09-05 09:20


saya nak bagitahu lah sikit..cinta tu bukan kita yang menciptakannya...Allah yang telah temukan kita dengan pasangan kita..walaupun jauh kita tetap telah ditakdirkan oleh Allah untuk bersama...perkara ini juga berlaku pada diri saya..memang menyakitkan bila orang yang kita sayang berada jauh dari mata..tapi yang penting sekali dekat di hati..yang lain2 berserah pada Allah yang menentukan segala2nya...ingat satu sahaja...bercinta kerana Allah,,pasti allah akan merestui hubungan kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For girlsssProfil   Hantar PM kepada girlsss   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 09:24


walaupun kita dah hancurkan hatinya, dia takkan terima kita lagi tapi kalau di takdirkan bersama, jodoh dipertemukan nak buat macam mana!!!!!!! terima dengan redha, tak kira jauh @ dekat!!!!!!!!!!

saya minta maaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 18:03


Pada 29-09-05 09:24 , cheekmate posting:

!!! QUOTE !!!

walaupun kita dah hancurkan hatinya, dia takkan terima kita lagi tapi kalau di takdirkan bersama, jodoh dipertemukan nak buat macam mana!!!!!!! terima dengan redha, tak kira jauh @ dekat!!!!!!!!!!

saya minta maaf


minta maaf kat siapa ni??............. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 08:35


assalamualaikum....

kejujuran, keikhlasan dan kesetiaan.....
ingat Allah sentiasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-09-05 09:43


Pada 08-02-05 16:08 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

itu kata penulis barat...jom kita dengar apa kata penulis kita Dato dari Haji Fadzilah Kahmsah...


Assalamualaikum...

saya setuju dengan Dato' dari. Haji Fadzilah Kamsah...andainyer kejujuran. keikhlasan dan kesetiaan itu milik abadi...saya bersyukur sangat-sangat...

wasssalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

MoFaT
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18484
Posting: 18
Dari: shah alam

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-09-05 10:24


Jadikan hubungan dengan Allah
yang utama
nescaya hubungan kita dengan
manusia sentiasa dalam jagaan-Nya
tidak kira berapa jauh kita dipisahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MoFaTProfil   Hantar PM kepada MoFaT   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 10:32


assalamualaikum...
info ni ada kaitan dengan diri saya.... saya akui memang sedih berjauhan.. mungkin ada hikmah disebaliknya...tapi bila fikir balik, dapat mengurangkan dosa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah_7981
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2005
Ahli No: 19428
Posting: 3
Dari: Perak

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 10:36


Assalammualaikum wth...

Perhubungan jarak jauh..memang banyak mengajar erti ketabahan,kesetiaan&kejujuran..kasih &sayang yang disulami dengan rahmat dari Allah swt..alangkah indahnya...

Ana juga tergolong dalam perhubungan jarak jauh...tahun ini dah masuk tahun yang keempat...InsyaAllah Penghujung tahun ini ana akan dijabkabulkan dengan restu keluarga...

Jika kita ikhlas,jujur&setia...InsyaAllah kita juga akan ditemukan pasangan yang begitu juga..Ingatlah Allah Maha Adil dalam segalanya...Ingat! jangan putus berdoa kepada Allah swt selalu. Kerana ia yang menentukan segalanya.

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah_7981Profil   Hantar PM kepada jundullah_7981   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 21:16


!!! QUOTE !!!

Perhubungan jarak jauh..memang banyak mengajar erti ketabahan,kesetiaan&kejujuran..kasih &sayang yang disulami dengan rahmat dari Allah swt..alangkah indahnya...

!!! QUOTE !!!

Jika kita ikhlas,jujur&setia...InsyaAllah kita juga akan ditemukan pasangan yang begitu juga..Ingatlah Allah Maha Adil dalam segalanya...Ingat! jangan putus berdoa kepada Allah swt selalu. Kerana ia yang menentukan segalanya.


sokong sangat-sangat..kadang-kadang terlintas juga di fikiran sama ada dia betul2 jujur dan ikhlas dalam membina perhubungan ni.biasalah pjj.. :-P
tapi bila tengok pada kesungguhan dia,saya percaya pada dia.
tapi apa yang penting di sini,keikhlasan,kejujuran,kepercayaan dan kesetiaan antara satu sama lain. fikirkan yang positif tentang dia!itu yang penting :-)
hubungan pjj ni memang memerlukan banyak kesabaran dan pengorbanan ;-) selalu ingat pada ALLAH dan berdoa padaNya semoga dialah pilihan yang tepat untuk kita,insya allah..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 22:23


> jarak & masa bukanlah penghalang...
> kalau dah jodoh...
> pasti tak ke mana.....
> ...................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 07:15


Perhubungan Jarak Jauh- mampukah ia bertahan?

Depend on Allah's dicision

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

hudmj
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14847
Posting: 22
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-05 13:50


jodoh???belum jumpa lai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudmjProfil   Hantar PM kepada hudmj   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-05 14:16


jauh dimata dekat dihati

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

narutomaster
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19202
Posting: 46
Dari: Damansara

Johor  


posticon Posting pada: 07-10-05 14:45


still lookin for some one...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For narutomasterProfil   Hantar PM kepada narutomaster   Quote dan BalasQuote

ema84_jb
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2005
Ahli No: 18410
Posting: 6
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-10-05 15:08


tak kisahalah sama ada jauh atau dekat yang penting keikhlasan kita...dan atas keredhaan Allah juger

Bookmark and Share

    


  Member Information For ema84_jbProfil   Hantar PM kepada ema84_jb   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 15:27


Pada 07-10-05 14:16 , mulimahsejati posting:

!!! QUOTE !!!

jauh dimata dekat dihati
tak dinafikan perhubungan jarak jauh memang banyak cabarannya... tapi apa yang kita susah sangat nak dapatkannya itulah bila dah dapat ia akan jadi yang paling manis sekali dalam hidup kita...

ibarat kata pepatah, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian... apa guna bersenang-senang dahulu tapi bersusah-susah pula kemudian...?

biar jauh di mata, tapi sentiasa dekat di hati... asalkan ada kejujuran sesama kita, in sya'a'Llah ia akan berakhir dengan kebahagiaan...

pasti ada hikmah di sebalik semua itu, antaranya ia dapat menjaga kesucian sesuatu hubungan daripada unsur2 yang tidak baik sekiranya berdekatan...

yang paling penting banyakkan berdoa, semoga ia berakhir dengan perkahwinan, dan doakan juga supaya ia dipercepatkan...

wassalam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-05 16:32


memang agk ssh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 23:57


doa sebagai penghubung hati :)
INSYAALLAH dengan izin ALLAH...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

zahratunkhafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13381
Posting: 28
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 19:44


kalau hati dah terikat, walau sebaik manapun lelaki atau wanita yang akan kita kenali selepas si dia, dialah yang terbaik. kerana dialah ku tahu pendirianku. hatiku tak mudah goyah dengan pujukan lelaki, kerana ku tahu asas kekuatanku.

tidakku tahu adakah dia temanku dunia dan akhirat, ku berdoa dia diciptakan-Nya untukku, dan ku diciptakan-Nya untuk dia. ku lihat dia dalam istikharahku, moga itulah petunjuk-Nya untukku.

ku sering katakan pada dia, walau beribu kali hatiku merintih pengertian, walau air mataku sering menitis kesedihan, dia tetap membahagiakan dan terbaik hadir dalam hidupku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunkhafiyahProfil   Hantar PM kepada zahratunkhafiyah   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-03-06 23:35


let time decided....

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

oliver_twist
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20817
Posting: 84
Dari: perak

uk  


posticon Posting pada: 14-03-06 00:53


hehe long distance relationship???a lot of secrifice...si dia tak akan ada depan mata kat selalu..agaknya jumpa pun time cuti...tapi tak lama,tak sampai 1 hari...so kena saling percaya la.....tak pun sesekali ujilah si dia tu...tak rugi pun...yang penting expect the unexpected..

Bookmark and Share

    


  Member Information For oliver_twistProfil   Hantar PM kepada oliver_twist   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 14-03-06 01:29


susah..tapi still possible..depends on sejauh mana pergantungan kita pada Allah (sila rujuk forum bertitle 'percintaan yang menarik')

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:04


kerja Allah semua tu...
mana tahu mungkin kalau tak dapat yang tu, Allah gantikan yang lebih baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 17:46


Pada 08-02-05 13:10 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

jarak jauh atau jarak dekat bukanlah penentu kepada kebahagiaan sebuah perhubungan, yang ptg adalah bagaimana cara untuk menjaga hubungan tersebut mengikut landasan syariat dan berusaha mendapatkan keredhaanNya melalui wasilah hubungan itu.


ana setuju...jarak jauh lebih manis apabila disandarkan semata2 kepada Allah..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 23-03-06 19:10


em..saya tak pernah jumpa pun si dia(face 2 face)..dr lepas SPM sampai sekarang..alhmdlillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 20:21


Kesimpulan:::::ramai ahli2 ukhwah.com ni ada perhubungan jarak jauh rupanya....Bagus2...semoga berjaya!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 20:28


Kita hanya mampu merancang, tuhan yang menentukan segalanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 21:18


Pada 23-03-06 20:28 , segerak_searah posting:

!!! QUOTE !!!

Kita hanya mampu merancang, tuhan yang menentukan segalanya.


hrmm...itulah yang sebenarnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 21:19


No komen...yang penting kepercayaan dan kesetiaan? Hehehe.. That's all.. dan doa?....:di

WaLLahua'LaM


-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++
[ Telah diedit oleh: SyAhEeDa pada 23-03-06 21:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 21:21


Pada 23-03-06 17:46 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-02-05 13:10 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

jarak jauh atau jarak dekat bukanlah penentu kepada kebahagiaan sebuah perhubungan, yang ptg adalah bagaimana cara untuk menjaga hubungan tersebut mengikut landasan syariat dan berusaha mendapatkan keredhaanNya melalui wasilah hubungan itu.


ana setuju...jarak jauh lebih manis apabila disandarkan semata2 kepada Allah..




ana pun setuju!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 21:44


Pada 14-02-05 10:58 , lia posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saudari bagitahu apakah tips2 untuk menjaga perhubungan 'itu' agar tidak menjemput kemurkaan ALLAH? saya nak tahu sangat


mana ada istilah PJJ (perhubungan jaraj jauh) dalam Islam...tak kira ia jarak jauh atau dekat, sememangnya perhubungan itu akan menjurus ke arah maksiat/kemurkaan ALLAH...bayangkan kita bercouple, couple kita jauh beribu batu, apa perasaan yang timbul dalam diri kita? sudah tentu rindu pada si dia...pastinya rindu kita pada si dia akan melebihi rindu kita pada ALLAH...kalau ada jodoh tak ke mana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 22:05


Pada 23-03-06 21:44 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-02-05 10:58 , lia posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saudari bagitahu apakah tips2 untuk menjaga perhubungan 'itu' agar tidak menjemput kemurkaan ALLAH? saya nak tahu sangat


mana ada istilah PJJ (perhubungan jaraj jauh) dalam Islam...tak kira ia jarak jauh atau dekat, sememangnya perhubungan itu akan menjurus ke arah maksiat/kemurkaan ALLAH...bayangkan kita bercouple, couple kita jauh beribu batu, apa perasaan yang timbul dalam diri kita? sudah tentu rindu pada si dia...pastinya rindu kita pada si dia akan melebihi rindu kita pada ALLAH...kalau ada jodoh tak ke mana...


that means tade la istilah bercinte ini....?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 23-03-06 22:07


mampu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-06 22:08


rilek2 zilzal....
jangan marah....macam terkena saja...
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 22:17


eh..atif haziq ni macam ada pengalaman saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 22:19


kalau dah ada pengalaman tu,apa lagi,ceritakanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

tulip_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22545
Posting: 36
Dari: Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 22:50


kalau dah jodoh, dah memang ditetapkan dia buat kita..jauh bagaimanapun....dia tetap jodoh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulip_biruProfil   Hantar PM kepada tulip_biru   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 22:56


assalamualaikum
bagi ana lah kan..walaupun kedua-duanya jauh antara satu sama lain berjuta2 batu jauhnya pun, contohnya seorang kat kutub utara, seorang kat kutub selatan, tapi kalau dah letakkan sepenuh pergantungan pada Allah, rajin doa, jaga hati dan pergaulan (tak cemari hbgn tu dengan maksiat-kata-kata yang gegarkan perasaan, cakap perkara2 lagha dan membuang masa, mengenang setiap masa) dan andai Allah redha dan izinkan, dengan hanya kata 'kun fayakun' insya Allah..kawin juga akhirnya.. tapi kalaulah antara dua orang (pasangan) dekat, contoh rumah sebelah sebelah sekalipun, lepas itu bertahun2 pulak lamanya bercinta, pulak tu penuh dengan unsur2 maksiat (bergayut lama2..keluar dating, sms yang jiwang2, solat tak khusyuk sebab asik ingat saja kat kekasih ) kalau Allah tak redha dan tak izinkan, tak kawin juga akhirnya.. Kenapa perlu risau2? cukuplah dengan berusaha (mencari jodoh dengan cara yang mngikut syarak)...dan selepas tu segalanya biarlah Allah yang aturkan. biar tak contact, biar saling tak ingat, biar tak rindu merindu... andai hati dah diserahkan sepenuhnya pada Allah, andai tawakkal sudah diletakkan di hadapan mata..tak ada apa yang perlu dirisaukan.

andai seorang hamba menjaga cintanya pada Allah..Allah pasti akan menjaga cinta hamba2Nya pula

yakinlah sahabat2ku...

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 23-03-06 23:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 02:08


Pada 23-03-06 22:05 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-06 21:44 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-02-05 10:58 , lia posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saudari bagitahu apakah tips2 untuk menjaga perhubungan 'itu' agar tidak menjemput kemurkaan ALLAH? saya nak tahu sangat


mana ada istilah PJJ (perhubungan jaraj jauh) dalam Islam...tak kira ia jarak jauh atau dekat, sememangnya perhubungan itu akan menjurus ke arah maksiat/kemurkaan ALLAH...bayangkan kita bercouple, couple kita jauh beribu batu, apa perasaan yang timbul dalam diri kita? sudah tentu rindu pada si dia...pastinya rindu kita pada si dia akan melebihi rindu kita pada ALLAH...kalau ada jodoh tak ke mana...


that means tade la istilah bercinte ini....?????


memang tak ada, kalau dah teringin sangat, kawin saja la...tak payah nak bercouple...kononnya bercouple cara Islam...yakin sangat ke dapat lawan nafsu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 05:26


Pada 24-03-06 02:08 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-06 22:05 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-06 21:44 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-02-05 10:58 , lia posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saudari bagitahu apakah tips2 untuk menjaga perhubungan 'itu' agar tidak menjemput kemurkaan ALLAH? saya nak tahu sangat


mana ada istilah PJJ (perhubungan jaraj jauh) dalam Islam...tak kira ia jarak jauh atau dekat, sememangnya perhubungan itu akan menjurus ke arah maksiat/kemurkaan ALLAH...bayangkan kita bercouple, couple kita jauh beribu batu, apa perasaan yang timbul dalam diri kita? sudah tentu rindu pada si dia...pastinya rindu kita pada si dia akan melebihi rindu kita pada ALLAH...kalau ada jodoh tak ke mana...


that means tade la istilah bercinte ini....?????


memang tak ada, kalau dah teringin sangat, kawin saja la...tak payah nak bercouple...kononnya bercouple cara Islam...yakin sangat ke dapat lawan nafsu???


owh...ini ilmu yang baru zilzal dapat....tq2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 24-03-06 08:25


skop ini terlalu luas..pilihlah jalan yang terbaik untuk diri kamu didunia dan paling penting di hari pembalasan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 11:07


ikan di laut asam di darat dalam periuk...jumpa juga...hehehheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 16:21


so, kalau nak kahwin, mak ayah tak bagi, macam mana? ke songkhla?

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 16:26


what do you think the best way is?

i don't agree with songkhla decision.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 17:13


Pada 24-03-06 16:26 , themartyr posting:

!!! QUOTE !!!

what do you think the best way is?

i don't agree with songkhla decision.


me too :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 17:20


the best way is try to negotiate with our parent..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 19:13


kawin saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 24-03-06 19:26


assalamualaikum..........
perhubungan jarak jauh mengajar kita erti kesabaran, kejujuran, mempercayai antara satu sama lain,dan banyak lagi.
yang penting adakah kita mampu untuk menempuhi dugaan dan cabaran yang datang dan sentiasa meminta pertolongan daripada ALLAH supaya perhubungan itu berkekalan.

perhubungan sebegini juga mengajar erti kerinduan......
tetapi jangan lupa merindui ALLAH dan juga ibi bapa kita.......

wassalam....
:-) :-) :-)


-----------------
"kelahiran manusia disambut dengan laungan AZAN dan pemergian manusia diiringi dengan SOLAT....cuba renungkan antara AZAN dengan SOLAT, alangkah singkatnya hidu


Bookmark and Share

    


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 24-03-06 19:42


hai...saudara thematyr itu macam ada cerita sebaliknya bila parent tak bagi kawin.cerita siapa itu??cukup umur dah ke??hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-03-06 20:54


wah..panjangnye...
pengalaman snd ke :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 01:19


jutawanmuslimah ni lain macam saja?

nak ketepikan mak ayah ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 01:56


"dimana ada usaha disitu ada jalan"

kenela saling percaya dan masing2 kena jaga diri masing2..barula hubungan akan terjaga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 25-03-06 05:12


cmtue ke saudara akwa punya cara..nanti lehlaa bgi tips2 yang lagi best...."diam berisi ya,tapi isi dah lebih itu..diet sikit.."huhuhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

smaller_xc
Warga Rasmi
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23703
Posting: 2
Dari: egypt

syria  


posticon Posting pada: 25-03-06 10:38


jodoh ditgn ALLAH.... apa nak gadduh2.... kalau ada 2... ada la... kalau tak ada.. reddo saja la...... siapa yang berkuase? kita ke?.. tapi.. usha jangan putus.... doa......erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For smaller_xcProfil   Hantar PM kepada smaller_xc   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 11:49


kalau nak ikutkan, sebenarnya tak payah pun juper2 ni
lagi jauh lagi baik
apa nak takut? kalau dah solat istikharah. keluarga dah setuju?. jangan lama2 dah la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 19:19


yang penting hubungan berlandas kan syariat.... :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 19:21


Pada 25-03-06 10:38 , smaller_xc posting:

!!! QUOTE !!!

jodoh ditgn ALLAH.... apa nak gadduh2.... kalau ada 2... ada la... kalau tak ada.. reddo saja la...... siapa yang berkuase? kita ke?.. tapi.. usha jangan putus.... doa......erm...



cewahhhhhh..... macam berpengalaman..... :di


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-06 20:52


Pada 25-03-06 01:19 , themartyr posting:

!!! QUOTE !!!

jutawanmuslimah ni lain macam saja?

nak ketepikan mak ayah ke?


tak...bukan macam tu, jangan salah paham...ni saya jawab bagi pihak yang tak ada mak dengan ayah dah...hehe...nak bincang dengan mereka macam mana kalau dah tak ada...ye tak...


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 21:01


pandangan kawan-kawan tu betul. semua bergantung pada diri dan pasangan masing2

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 25-03-06 21:28


"Kesetian lelaki dan perempuan..!!(MAMPU)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-03-06 21:33


tak tau nak cakap bagaimana....doa tu penting...kalau dah memang dia untuk kita...tak kemana...


ana....redha ketentuan Ilahi...apa yang ditakdir adalah yang terbaik untuk kita....Hikmah yang di dambakan..

wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 21:43


jodoh dan pertemuan..
Allah yang tentukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 22:01


Pada 25-03-06 20:52 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-06 01:19 , themartyr posting:

!!! QUOTE !!!

jutawanmuslimah ni lain macam saja?

nak ketepikan mak ayah ke?


tak...bukan macam tu, jangan salah paham...ni saya jawab bagi pihak yang tak ada mak dengan ayah dah...hehe...nak bincang dengan mereka macam mana kalau dah tak ada...ye tak...



boleh tahan orang kaya ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 30-03-06 08:50


Pada 26-03-06 22:01 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-06 20:52 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-06 01:19 , themartyr posting:

!!! QUOTE !!!

jutawanmuslimah ni lain macam saja?

nak ketepikan mak ayah ke?


tak...bukan macam tu, jangan salah paham...ni saya jawab bagi pihak yang tak ada mak dengan ayah dah...hehe...nak bincang dengan mereka macam mana kalau dah tak ada...ye tak...



boleh tahan orang kaya ini....


:-? :-? :-?


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 09:57


kenapa tak boleh kekal lama?
jauh dimata,tapi dekat dihati...
asal jujur dalam perhubungan...
smslah selalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 10:18


betul itu..emm..macam ada pengalaman saja..hihihiiiihi
tak begitu nurirshad????

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-03-06 10:22


Ala.....yang penting hati dan niat...kalau dah niat nak cari lain....tak payah jauh, dekat pun boleh putus.....sendiri mahu inagt la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.209015 saat. Lajunya....