Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 80 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: betul ke kalau bercinta jangan bagi baju dan tudung??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» betul ke kalau bercinta jangan bagi baju dan tudung??

Please Mendaftar To Post


Oleh betul ke kalau bercinta jangan bagi baju dan tudung??

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 01-02-05 13:04



pernah dengar tak orang cakap kalau bercinta jangan bagi baju,tudung n sapu tangan..orang cakap hubungan takkan kekal lama???ana pun confius gak..pelik tul????!!!ada yang bagi bukti sekali akak dia la..abang la...sepupu la...mmm nak percaya syirik..tapi.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

hatiku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13249
Posting: 23
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-02-05 13:32


assalamualaikum...
kalu dah jodoh bagi apapun barang yang halal sekalipun kahwin jugak..takde kena mengena ngan tudung,baju n sebagainya...tipu jer.jgn percaya..kalau putus selepas bagi barang atau present tu kebetulan jer takde apa2 dah takde jodoh terima jer redha je...ader hikmah disebaliknya...takyah pening2 kepala pikir barang yang kita bagi tu bagi "sial" ke apa ker....terletak pada ketentuan Allah...DIA yang menentukannya.
kita sekadar dapat merancang ajer...
jadi persoalannya benda2 macam ni tak masuk akal pun...itu dari pengalaman n pernah gak orang bertanya macam ni..tak elok tu..takutkan syirik pulak...tu jer...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hatikuProfil   Hantar PM kepada hatiku   Pergi ke hatiku's Website   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 01-02-05 13:38


waalaikumsalam hatiku..
mmm ana pun risau gak takut syirik..tapi klau dah was2 risau gak..mm ana pun tak taula...ada yang tanya bleh ke bagi kain telekung???ana tak berani nak jawab bila orang bincang isu nie..takut syirik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

NURPUTRI
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13755
Posting: 12
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 01-02-05 14:04


assalamualaikum, rasanya hadiah tak mempengaruhi apa-apa. sama ada kekal atau tidak suatu hubungan tu buka urusan kita, itu semua urusan ALLAH. put your trust in ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NURPUTRIProfil   Hantar PM kepada NURPUTRI   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 17:20


klau dh jodoh tu,... bg baju, ke tudung ke, kasut ke, bunga ke,...paper aa... tak ke mana jua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 20:48




Betul tu....suatu hubungan itu hendaklah kita niat kerana Allah>...

-----------------
Mencari Keredhaan Ilahi
Merasa ketenangan Hakiki
Mencuit rasa Rendah Diri
Ya Rabbul Izzati

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 22:51


ermm..kepercayaan karuttt....

kalau dah jodoh tuh..bagilah sapu tgn ke..tisue tgn ke beg tangan ke...gelang tgn ke..kawin jugak akhirnya..hehehe..pokok pangkalnya semua tu drNYA

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-02-05 23:16




secara kebetulan mmg dulu saya pernah bg 'dia' kain untuk buat baju kebarung....

tp akhirnya tak ke mana jugak...

tp kan itu semua ketentuan allah s.w.t., tak de kena mengena dengan benda2...

kalau terjadi pun, tentu ada hikmahnya,kan?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 03-02-05 13:11



thanks untuk pandangan semua..thanks a lot..kalau jodoh tak ke mana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

wan_hana
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13780
Posting: 17
Dari: pineng

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-05 15:08


boleh percaya ke atau cuma kebetulan aje....tapi kalau Tuhan dah tentukan tak kasi benda tu pun hubungan boleh terputus.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_hanaProfil   Hantar PM kepada wan_hana   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-05 15:50




kalau putus pun hubungan tu, bukan kerana baju n tudung. kalau Allah berkehendakkan sesuatu pasti akn berlaku. jadi, berdoalah agr jodoh bpanjangan...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-02-05 12:30


heemmmmm..... macam-macam......

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-05 15:07




tak kaitan tudung dan baju punca putus.. dulu masa bercinta tak bagi apa - apa barang pun boleh putus..

itu dah ketentuan dari yang Maha Esa..kita hanya merancang aje..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 05-02-05 17:08



merepek je. kat mana lah dengar tu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 08-02-05 13:39


hik hik...mana dalil quran atau hadis yang ckp camtu...dulu atuk saya rasanya banyak juga kasi kat arwah nenek saya baju....kekal akhir hayat.....bercinta jugak kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 15:41


Assalamu-alaikum

ni... mana punya khurafat bodoh ni??!?!?!?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 16:34


Quote:

On 2005-02-01 13:04, azareenzulaikha wrote:

pernah dengar tak orang cakap kalau bercinta jangan bagi baju,tudung n sapu tangan..orang cakap hubungan takkan kekal lama???ana pun confius gak..pelik tul????!!!ada yang bagi bukti sekali akak dia la..abang la...sepupu la...mmm nak percaya syirik..tapi.......



ade ke macam tu pulak... kalau bagi quran ke buku ke? camne?

yakin dgn Allah, jgn yakin dgn pemberian, makhluk langsung takde kuasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 08-02-05 17:45


bagi jer apa2 yang patut..janji pemberian kiter IKHLAS...

p/s: jangan bagi benda yang mengarut dah ler

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-05 17:55


Hanya Dia yang menentukan segalanya...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-05 19:40



Macam2 khurafat ada, tapi ramai yang percaya dengan benda ni. Rugi betul siapa yang percaya. Kalau risau sangat, hadiahkah pada ana jelah.. Hahah

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-02-05 09:10


kisah2 dongeng 1001 malam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ainnurhasana
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13858
Posting: 17
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 23:39




ana rase perkara tu cuma satu kebetulan...kalau dah takde jodoh,bagi baju atau tak...tetap putus jugak...dan andai jodoh tu panjang,bagi baju byk mana pun,tetap akan kekal...sebenarnya,kekal atau tak satu2 hubgn tu,terpulanglah pada kesetiaan dan keikhlasan individu masing2...



-----------------
Ya Allah,Peliharalah diriku dari melakukan perkara2 yang melalaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainnurhasanaProfil   Hantar PM kepada ainnurhasana   Quote dan BalasQuote

anamuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14262
Posting: 48
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-02-05 00:46




apa kaitan bercinta dengan bagi baju atau tudung?
pelik2...
senang2, takyah bercinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anamuslimahProfil   Hantar PM kepada anamuslimah   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:32


tak boleh percaya lansung....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:45


takdir yang menentukan..
pertemuan yang tak disangka..
takdir juga yang menentukan perpisahan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 13-07-05 11:12


hadiah yang paling berharga ialah senyuman..
jad hadiahkan senyuman anda pada si dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

balqiszie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11822
Posting: 100
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-07-05 11:25


mmmm saya sokong dengan semua pendapaT kawan2 ukhwah kart atas...
sudah tersurat jodoh pertemuan di tangan TUHAN...kalau sudah ALLAH tentukan jodoh kita dengan si dia ...tak ada sebab dan alasan Kenapa kalau bagi baju atau tudung boleh buatkan hubungan tu? terputus...kalau jadi pun mungkin kebetulan...sebab macam2 cara ALLAH nak uji kita...

kalau betul bercinta tak boleh bagi tudung dengan baju,,Kenapa masa bertunang orang hantar kain,baju dan telekung....tak apa ke pula??????????tak takut ke kalau ikatan tu? putus????

persoalan nya tak ada dalil dan hadis yang mengatakan kalau bagi tudung ke baju atau apa-apa ke yang berkaitan dengan pakaian satu2 hubungan tu? boleh putus...saya sendiri pernah dngr persoalan ini?dan tak dinafikan ramai yang mempercayai nya dan memang ramai tak berani nak bagi hadiah berupa pakaian kart pasangan sebab takut hubungan tu? putus ...KONONNYA lah ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiszieProfil   Hantar PM kepada balqiszie   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 18:48


Mungkin berkat dalam perhubungan tu tak ada agaknya...nak dijadikan sebab....hadiahkan baju ke tudung ke selipar ke yang sebabkan hubungan tak kekal..

Kalau difikirkan balik..macam mana cara bagi hadiah tu...jumpa berdua-duaan masa sambut hari lahir or valentine day. Hemm kan dah hilang berkat tu...

ada sebab musabab setiap kejadian tu...cuma guna saja akal fikiran kita ni untuk berfikir.

p/: berfikir sejenak tentang keagungan dan kejadian ciptaanNya lebih baik dari sembahyang sunat dua rakaat tanpa khusyuk.


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 17-07-05 04:32


bagi tudung pun 'tak boleh' eh??pertama kali dengar.. :roll:
'pantang' baju memang biasa dengar..agaknya masa mereka bagi tu hubungan dah memang retak menanti belah..bagi baju mungkin adalah langkah terakhir yang sangat biasa diambil untuk menyelamatkan hubungan..tapi nak buat mcam mana..dah tak ada jodoh..bagi apa pun tak beguna lagi..
ingatla,sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna..
bukan sesal apa tapi sesal kerana telah bazir duit beli baju untuk orang lain.. :-D
pengajaran:jangan bazir duit untuk orang lain :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

AzrinshaH
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2005
Ahli No: 17335
Posting: 9
Dari: pch.selgr

Pahang  


posticon Posting pada: 17-07-05 21:11


tak payah pkr Apa.
kalau nak bagi orang bagi saja lah...
dan
kalau orang nak bagi ambil saja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzrinshaHProfil   Hantar PM kepada AzrinshaH   Quote dan BalasQuote

chiku
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15606
Posting: 15
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 22:06


Pemberian sesuatu tu bergantung pada niat masing2..kalau betul2 ada jodoh,tak kisah lah,tudung ke,kain ke, atau sarung tangan,tak ada apa-apa yang akan berlaku,insyaallah...yang penting kita ikhlas dalam pemberian tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chikuProfil   Hantar PM kepada chiku   Quote dan BalasQuote

muslim_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 997
Posting: 128
Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-07-05 22:48


Apa kata bagi hadiah kat kita bagi hadiah Al-Quran, lepas itu tahun depan bagi Pulak Kain Sembahyang dan Lain┬▓.. Mungkin cara ini dapat meningkatkan cinta kepada Allah dan juga Anda...

Sekadar pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 23:13


kalau nak bagi baju dengan kain tudung dah was-was,nak bagi hadiah selipar lagi laa..selipar cepat putus kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 02:52


!!! QUOTE !!!

kalau nak bagi baju dengan kain tudung dah was-was,nak bagi hadiah selipar lagi laa..selipar cepat putus kan??


bagile selipar jepun...lagi cepat putus.

:lol: :lol:

kalau macam tu,bila dah jadi suami isteri,elakkan dari beri hadiah yang berupa kain sebab tak lama lagi bercerai lah..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -
[ Telah diedit oleh: aieyda pada 18-07-05 03:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-07-05 06:33


ana pun pernah dengar,dan pernah jugak alami..pernah jugak mamber2 tegur kalau orang tu bagi seseutu macam kain atau sapu tangan takkan kekal lama..mula2 ana tak percaya..tapi bila dah putus, baru terfikir..mungkin ada betulnye..entahlah tak tahulah..bagi ana jodoh ajal dan pertemuan kan di tangan tuhan..kalau ia pun..mungkin satu kebertulan..tapi kalau ana bercint lagi nanti,tak mahu lah kasi atau terima benda2 tu..ialah sedia payung sebelum hujan..takut pisang berbuah 2 kali..sedihlah putus cinta ishk..ishk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

villadesa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17367
Posting: 26

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 01:19


ASSALAMUALAIKUM.....
saya ada jugak terdengar pasal benda2 macam ni tak tau lah sama ada betul atau tidak.bagi saya tak semestinya semua ni adalah betul.Mungkin jugak satu kebetulan terjadi dalam hidup seseorang.Yang paling penting jodoh pertemuan ajal dan maut biarlah kita berserah pada YANG MAHA ESA.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For villadesaProfil   Hantar PM kepada villadesa   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 21:13


lah.... jangan lah begitu semua orang wei...dia cuma kata pernah dengar...
benda2 yang pernah dengar ni macam2..
tak salah dia cuma mendengar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 21:15


dah lah mawa..tak hbs2 dengan bahasa kasar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

snjamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9940
Posting: 57
Dari: malaysia makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 08:11


assalamualaikum.
pada pendapat saya kalau dah jodoh tak kemana.sama jugak macam pepatah melayu 'takkan lari gunung dikejar'.....tak begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For snjamilProfil   Hantar PM kepada snjamil   Pergi ke snjamil's Website   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 09:06


xder apa-apa pun..
orang tua┬▓ kata..
dia taknak anak muda bazir kan wang ringgit dia beli kain baju agaknya.:-P
lepas itu bagi kat aweks dia..apa ke the devils playground...:roll:..ahaksz.
bukan nya khurafat pun...
xder kaitan apa-apa pun..mngkin jodoh dia tak ok..:-).
ada kawan saya.. dia ok pun..sampai lah skg,., dah 5thn kawan..ok saja..

betul lah kata kawan kita ( snjamil)
takkan lari gunung dikejar..:-)

jangan lah gaduh beb...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

aniqaz
Warga Rasmi
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17368
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 17:39


;-) assalamualiakum...

    erm....kalau dah jodoh tu,tak kemana jugak.tak payah lah nak percaya tentang perkara tu. kalau nak di ikutkan ramailah yang putus cinta, sebab kebanyakan merka mesti hadiahkn pasangan mereka walau sehelai tudung.apa pun jodoh di tangan tuhan tiada apa ybg boleh mghalang.kecuali maut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniqazProfil   Hantar PM kepada aniqaz   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 18:27


ada pro dan kontranya jugak...kan jodoh tu adalah urusan Allah swt..

yang penting dalam satu perhubungan adalah persefahaman dan mempunyai sikap hormati-menghormati dan mengamalkan sifat Allah Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang..
saya sangat menghangai seseorang tu mempunyai sikap dan sifat sedemikian..bertuah sangat2 diri saya ni...opp!silap dah lari dari topik...hee..hee maaf ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 18:45


Assalamualaikum...
Kalau diamati topik ni macam bincangkan pasal bagi suatu barang pada seseorang.Memang lah mengarut dari segi kefahaman tentang kata-kata orang sama ada kata orang tua2,khabar angin dsb.Pada ana tak payahla percaya kepada benda2 yang kita tak pasti dari mana sumber asalnya.Akan tetapi ingin ana ingatkan bahawa pemberian apa jua barang kepada seseorang perlu diteliti dengan lebih terperinci.Masalah disini bukan lah kerana kepercayaan kepada pendapat bahawa bila bagi sesuatu barang kita mudah berpisah,bercerai,dsb tetapi ianya kerana barang kepunyaan kita yang diberikan kepada orang boleh mendedahkan kita kepada niat jahat seseorang.Ingin ditekankan disini bahawa barang kepunyaan kita (pernah digunakan)yang diberikan kepada sesiapa sahaja boleh menjurus kepada perkara2 yang membahayakan diri.Maksudnya,seseorang yang mempunyai niat buruk boleh menggunakan barangan kepunyaan kita untuk diSIHIR dan digunakan dalam amalan ILMU HITAM.Apa jua boleh berlaku bila kita lupa kepada keselamatan diri.Kita sering menganggap bahawa pemberian sesuatu barang itu hanya sekadar pemberian biasa,tiada apa yang perlu dirisaukan padahal ianya boleh mengundang padah bila tersilap langkah.Mungkin pada kita pemberian kepada kekasih sebagai tanda sayang,setia dan sebagainya,akan tetapi hakikatnya niat dan hati seseorang tiada siapa yang tahu.Kata orang rambut sama hitam hati lain2.Seribu satu macam perkara boleh berlaku pada setiap orang,cuma pandai2 lah menjaga keselamatan diri.
Ana disini sekadar menasihati sekadar yang termampu.Fikir-fikirkan lah sendiri...
Semoga Allah s.w.t melindungi kita semua daripada perkara2 yang memudaratkan.Insya Allah.Wallahu a'lam.Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 20:51


bahasa kasar!!! aawwww...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 21:40


pertemuan...perpisahan tu kan ketentuan..
kalau nak bagi tudung periuk ke...tudung saji ke...baju ujan ke...kalau dah nak bagi..bagi saja lah.
tak ada apa nya...yang penting ikhlas.
hihhiihihhhiii....jangan mare!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 20-07-05 23:07


kalau dah jodoh,bagi apa pun akan tetap kawin :-)
usaha + doa :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-07-05 23:59


Jodoh tu Allah yang tentukan...ada ke hadith Rasullullah yang sebut tentang benda ni... Ana tak pernah lah jumpa lagi... Orang- orang tua saja yang selalu cakap benda ni... Rasullullah tak ada kan... Sedangkan Rasullullah lebih tua daripada orang- orang tua yang ada sekarang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

mencari_keredhaannya
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2004
Ahli No: 12805
Posting: 13
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-05 00:11


dulu...., saya pernah juga bercinta tapi putus di tengah jalan..memang kitaorang pernah bagi baju antara satu dengan lain..saya rasa itu kebetulan..takkanlah sebab bagi baju buleh putus hubungan..dah tu kalau orang kahwin bagi baju untuk hantaran bagaimana pula..?? :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For mencari_keredhaannyaProfil   Hantar PM kepada mencari_keredhaannya   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 04:14


tak pernah dengar pula ana tentang tu. yang penting dalam perhubungan perlu ada kejujuran dan keikhlasan di samping tidak melanggar batas syariat..insyaallah kekal abadi..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

irdiana
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2005
Ahli No: 19559
Posting: 12
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-05 09:26


Bagi saya, kalau ada jodoh tak kemana..berserah la kepada TUHAN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irdianaProfil   Hantar PM kepada irdiana   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 10:49


:lol: :lol: ye kee...rs2 nya tak lah.kan ke jodoh pertemuan tu di "tangan" Allah..... :-)

jangan percaya semua ni kalau tak tau dari mana sumber nyee....nanti tak pasal2 mungkin boleh jadi syirik pula :-o :-o :-di


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 11:09


al-salamu `alaykum...

betul ke kalau bercinta jangan bagi baju dan tudung??

tak pernah dengar pun... lepas kahwin pun bercinta juga kan, bukan setakat sebelum kahwin... takkan dah jadi suami isteri pun nanti suami tak boleh nak beri pakaian untuk isterinya... alasannya sebab tengah bercinta :-)

perkara ni tak ada asas yang kukuh pun, malah qadha' dan qadar Allah telah tentukan, terima sajalah, jangan pula kerana nyamuk kelambu dibakar... ada masalah sikit dalam hubungan, pakaian pula yang disalahkan...

entahlah belalang, bapak pun tak tahu... wassalam


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 10-10-05 11:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-10-05 11:27


emm...hanya Allah yang tau segala sesuatu...
is it 1 kind of superstitous???
tapi pendapat saya...jangan beri lagi lah...lain lah dah jadi suami isteri...
:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 13:10


salam...

> may be it is 1 more kind of superstitious...
> camana pula kalau bagi kain untuk tujuan yang baik? misal kata...bagi
kain dengan tujuan untuk menutup aurat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 10:07


kalau tak bercinta..
tak payahla bagi apa-apa kan.... ;-)

ps:maaf..saja saja nak mencelah kat sini.... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 11-10-05 10:27


ye ke?takla...tu semua karut lagi mengarutkan... saya pun ada pengalaman macam ni... dulu saya terima baju dari teman wanita..lepas tu kami putus...kebetulan saja tu....lepas tu saya bagi baju pada teman wanita yang baru,alhamdulillah kami selamat diijab kabulkan.... sebenarnya orang tua2 bagitahu pantang macam ni atas satu sebab... mungkin baju atau tudung tersebut boleh dijadikan punca pertengkaran... sebagai contoh..kalau kita tak pakai baju yang diberi mungkin boleh membuat seseorang terasa hati....dan boleh menimbulkan amarah...dan sebagainya... apapun jodoh ditangan Allah...tapi hendaklah kita mencarinya..tepuklah dada tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 09:00


Pada 11-10-05 10:27 , songkok_aji02 posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke?takla...tu semua karut lagi mengarutkan... saya pun ada pengalaman macam ni... dulu saya terima baju dari teman wanita..lepas tu kami putus...kebetulan saja tu....lepas tu saya bagi baju pada teman wanita yang baru,alhamdulillah kami selamat diijab kabulkan.... sebenarnya orang tua2 bagitahu pantang macam ni atas satu sebab... mungkin baju atau tudung tersebut boleh dijadikan punca pertengkaran... sebagai contoh..kalau kita tak pakai baju yang diberi mungkin boleh membuat seseorang terasa hati....dan boleh menimbulkan amarah...dan sebagainya... apapun jodoh ditangan Allah...tapi hendaklah kita mencarinya..tepuklah dada tanya iman...


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 12-10-05 09:52


entah LA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 09:58


Benda macam ni yang anda semua suka bincangkan ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 10:03


jangan bagi baju dan tudung kalau bcinta.....

pada ana bnd ni karut saja...
kan jodoh ptemuan di tangan tuhan.?

lagipun apa reason kuat yang boleh sokong kata-kata "kalau bcinta jangan bagi baju dan tudung".......

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 10:18


ana pun pernah dengar..kawan2 ana pun percaya...
bagi ana, kalau percaya, dah kira syirik kecil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 13-10-05 22:59


jangan dengar cakap orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 09:35


> may be it is 1 more kind of superstitious...
> camana pula kalau bagi kain untuk tujuan yang baik? misal kata...bagi
kain dengan tujuan untuk menutup aurat?


:lol: :lol: :lol:
raudhah84 ada pengalaman ke dapat kain untuk tutup aurat tu?
maaf la saja melawak.

Apa yang ana nak sampaikan kat sini,jangan percaya semua tu.
Jodoh,ajal,maut,rezeki dah Allah tentukan sejak azali lagi.
Kalau nak bagi apa-apa tu berilah dengan ikhlas.Niatkan yang baik2.Bukan untuk dapat balasan atau kasihan,tapi supaya dia jadi insan yang lebih baik.Mudah-mudahan dialah jodoh kita.Siapa tahu?
Masa nak beri hadiah tu niat nak kukuhkan ukhwah,dan bersedekah.
Jangan campur aduk dengan niat lain.InsyaAllah segala niat itu akan dapat blasan Allah.InsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

sue_kirana
Warga Rasmi
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19844
Posting: 4
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-10-05 14:20


alah...bagi apa-apa pun tak mengapa asalkan ikhlAS....dan dia pun sukankannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sue_kiranaProfil   Hantar PM kepada sue_kirana   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 17-10-05 15:04


kalau ragu2 jangan beli. itu saja.
bagi la bende2 yang lain yang lagi bagus.
hard disk ke, ram ke, dvd rw ke, cpu 4ghz ke.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 15:12


saya pun pernah dengar semua tu....
tapi antara percaya dengan tidak......
kalau pikir2 balik apa kaitannya dengan semua tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 09:00


Bagila benda apa pun. Jangan bagi bodi, dadah atau yang seangkatan dengannya sudah, salahh tu!.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 09:42


tak boleh bagi tudung dan baju ni ..........

sebenarnya apa yang saya tahu ia merupakan antara pantang larang bagi saya iaitu anak jati negeri kedah..... negeri lain tak tahu la.... tok wan, nenek kami semua larang... kira larangan orang tua la.... orang tua akan marah...

sebagai contoh anak dara tak boleh nyanyi di dapur nanti dapat suami tua... tapi adakah dia betul2 akan dapat suami tua????? adakah kalau percaya ia dinamakan syirik???? sebenarnya tak... itulah dinamakan pantang larang.... setiap pantang larang ada sebabnya.....pantang larang ni ada sebab ada kebaikan pada kita..

ok... kalau anak dara menyanyi di dapur akan dapat suami tua.. ini bermaksud orang tua tak bagi anak dara nyanyi di dapur sebab kalau nyanyi ia akan terleka dan akan mengakibatkan lauk ataupun nasi hangit.... lagipun anak dara ni baru nak belajar memasak...

berbalik pada tudung dan baju tu sebenarnya orang tua cakap... kalau bercinta jangan bagi tudung atau baju(kain), nanti takut hubungan tak kekal... ini bermaksud kita tak digalakkan bagi baju sebab kita ni bukan mahram dia... lainla kalau suami... orang tua takut nanti semua kerja tak jadi sebab asyik teringatkan laki tu sebab pakaian tu ada kat anggota badan dia... yang kedua orang tua tak bagi kita hadiahkan benda tu sebab takut lepas kawin nanti dah tak tahu nak bagi benda apa... takut hilang kemanisan perkahwinan.....

sekian........

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

salsabila2003
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4161
Posting: 36
Dari: Lenggong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 09:56


Yang penting segalanya kerana ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabila2003Profil   Hantar PM kepada salsabila2003   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 11:49


salam...

> tak ada pengalaman ikhwan23...
> sekadar bertanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 24-10-05 11:52


Assalamualaikum....

Jodoh tak kan ke mana

ILMU yang paling rendah mutunya ialah ilmu yang berlegar dihujung lidah; dan ilmu yang paling tinggi mutunya ialah menimbulkan kesan pada tingkah laku dan anggotanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 12:12


Pada 18-10-05 09:56 , salsabila2003 posting:

!!! QUOTE !!!

Yang penting segalanya kerana ALLAH


betul tu.. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 12:17


Pada 24-10-05 11:52 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

Jodoh tak kan ke mana

ILMU yang paling rendah mutunya ialah ilmu yang berlegar dihujung lidah; dan ilmu yang paling tinggi mutunya ialah menimbulkan kesan pada tingkah laku dan anggotanya


betul.. jodoh tak ke mana.. tak lari gunung dikejar.. kalau lari jugak, kejar saja la.. payah payah payah!!! kejar dia!! kejar dia!!

bagi la apa pun.. kuih raye pun ok jugak.. kan tak lama lagi nak raya.. hehe

:-) :-) :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 12:20


Pada 17-10-05 15:04 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ragu2 jangan beli. itu saja.
bagi la bende2 yang lain yang lagi bagus.
hard disk ke, ram ke, dvd rw ke, cpu 4ghz ke.



yang ni pun betul.. hard disk ke.. ram ke.. dvd rw ke.. cpu pun ok jugak.. hahaha.. seronok la saya kalau muslimat saya bagi benda2 ni.. gerenti setia punya la..

tapi.. banyak duit hang ye alifmimyanun??? tau la kaye.. :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 12:31


Pada 24-10-05 12:20 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

..seronok la saya kalau muslimat saya bagi benda2 ni.. gerenti setia punya la..
isk isk isk :lol: "muslimat" tu ramai... sebab jama` mu'annath salim daripada perkataan "muslimah", mesti 3 orang ke atas... nampaknya hafiz_along_83 nak kahwin 4 ek............. jangan mare :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hallimni
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20074
Posting: 18
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 13:41


tak pernah dgar pun..tapi ana rasa bagi baju dengan tudung 2 bkanla 1 sebab untuk seseorang 2 tak kkal lama tapi yang pnting persefahaman dan kejujuran..so janganlah risau sebab jodoh kan kat tangan Tuhan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hallimniProfil   Hantar PM kepada hallimni   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 15:47


assalamualaikum..
saya rasa taklah...anggapan orang semate-mate..
saya pun setuju dengan pendapat kawan..bagi apapun..tpo kalau dah jodoh tu bukan seperti yang Allah ttpkan..tak kahwin juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.171598 saat. Lajunya....