Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 11 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: pakai cincin:ada peraturan ke?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» pakai cincin:ada peraturan ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh pakai cincin:ada peraturan ke?

addawami_muqaffa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2005
Ahli No: 13915
Posting: 75
Dari: ::sg petani::

Kedah  


posticon Posting pada: 29-01-05 12:01




saya nak tanya kepada yang lebih mengetahui
...............................
Betul ke pakai cincin ni ada peraturannye,maksud saya jari yg boleh pakai dan yang tak boleh....
sebab pernah saya dengar tak boleh pakai cincin kat jari tertentu...


................................

SeSunGguhnYa ALLAH JuAlaH yAnG MAHa MenGeTahui

Bookmark and Share

    


  Member Information For addawami_muqaffaProfil   Hantar PM kepada addawami_muqaffa   Quote dan BalasQuote

karkuntimur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2003
Ahli No: 4433
Posting: 49

Selangor  


posticon Posting pada: 29-01-05 14:19


...

pakai cincin yer?
saya dengar dari syiekh Nuruddin Marbu Al Makki alBanjari...
dia kata sunnah pakai cincin kat jari kelingking atau jari manis bagi perempuan. jari lain makruh.
tapi seeloknya pakaila kat jari yang itu.
sebab ramai pendapat ulama' berpendapat demikian.

ok...semoga dapat amalkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For karkuntimurProfil   Hantar PM kepada karkuntimur   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 15:22




dari syiekh Nuruddin Marbu Al Makki alBanjari...
dia katanya "sunnah pakai cincin kat jari kelingking atau jari manis bagi perempuan. jari lain makruh"

Memang betullah katanya tu.... syeikh ni kan Tok Guru yg mengajar pondok... takkan tok guru yg mengajar pondok nak cakap mcm penulis2 di akhbar yg merapu2 tulisannya kerana menyelewengkan kesahihan ilmu hingga mengelirukan pemahaman pembaca kpd agama Islam.

Sekian...

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

farihan
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12568
Posting: 1
Dari: kolej

Perak  


posticon Posting pada: 29-01-05 16:49



Ust. saya cakap,kalau pakai cincin kat jari telunjuk seperti berzina dgn ayah sendiri.Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farihanProfil   Hantar PM kepada farihan   Pergi ke farihan's Website   Quote dan BalasQuote

gooliez
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.11.2003
Ahli No: 5361
Posting: 65
Dari: negara atas angin...

Selangor  


posticon Posting pada: 29-01-05 17:44


jari hantu: sama dgn org jahiliyyah....iyer kot...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gooliezProfil   Hantar PM kepada gooliez   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 18:15


Syariat Memakai Cincin

Antara 13 Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Saw.

Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari;
1) Jari manis
2) Jari kelingking (anak jari)

Dan jangan memakai pada jari;
1) Jari tengah
2) Jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan.

Muslimin dan Muslimat, sila nasihatkan kawan kawan dan juga saudara mara ataupun anak anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw.memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. dapatlah kita pahala.

Wallahu a'lam


-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

atiqah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5116
Posting: 40
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 29-01-05 18:22



Menarikapa yangtelah dikatakan oleh itsjustme tu. terima kasih atas maklumat yang diberikan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahProfil   Hantar PM kepada atiqah   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-05 08:46


sblm ni prnah dgr member kata, jari manis je yg dibenarkan,,,yg lain tu haram krn menyerupai org jahiliah....

whatever thanks 4 that info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

addawami_muqaffa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2005
Ahli No: 13915
Posting: 75
Dari: ::sg petani::

Kedah  


posticon Posting pada: 30-01-05 09:38




syukran jazilan kepada semua yang sudi berkongsi ilmu dengan ana
..............................

ISLAM is the way of life

Bookmark and Share

    


  Member Information For addawami_muqaffaProfil   Hantar PM kepada addawami_muqaffa   Quote dan BalasQuote

salwa86
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13928
Posting: 20

Perak  


posticon Posting pada: 30-01-05 12:27


, betul kata itsjustme.. jadi samelah kita mengikut sunnah nabi ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For salwa86Profil   Hantar PM kepada salwa86   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-05 19:26


sokong..itsjustme.....

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

khausar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11904
Posting: 69
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-02-05 19:45


cincin pakai kat jari manis sebelah kiri ada simboliknya;

jari manis ada urat yg mghubungkan ke hati,
so, bila pakai kat jari manis, maknanya si suami telah mengikat hati si isteri untuk terus setia dan cinta kat dia....

walahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khausarProfil   Hantar PM kepada khausar   Quote dan BalasQuote

khausar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11904
Posting: 69
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-02-05 19:45


cincin pakai kat jari manis sebelah kiri ada simboliknya;

jari manis ada urat yg mghubungkan ke hati,
so, bila pakai kat jari manis, maknanya si suami telah mengikat hati si isteri untuk terus setia dan cinta kat dia....

walahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khausarProfil   Hantar PM kepada khausar   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-05 16:04


ahhh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

kasihSofea
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2004
Ahli No: 11408
Posting: 8

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-02-05 16:27



saya ni kurang arif kalau dalam bab akidahnya, tapi kalau dalam adat orang timur ni (setahu sayala) kalau tangan kiri di pakai di jari manis, tandanya dah ada orang yang punya. tapi entahlah, ni peraturan orang dulu kala. wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihSofeaProfil   Hantar PM kepada kasihSofea   Pergi ke kasihSofea's Website   Quote dan BalasQuote

mawarddah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13753
Posting: 18
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-05 19:14



mcm mn kalau seseorang tu pakai cincin kat jari tgh dgn alasan jari manis tu reserved utk suami kita nanti bila dah kahwin????

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarddahProfil   Hantar PM kepada mawarddah   Pergi ke mawarddah's Website   Quote dan BalasQuote

khausar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11904
Posting: 69
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-05 21:46


ehh, tak perasan lah pulak terhantar 2, bukan gila galmur tapi mause komp ni wak hal, klik 1kali tak jalan, so kena lah klik2 byk kali sory...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khausarProfil   Hantar PM kepada khausar   Quote dan BalasQuote

aenis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.05.2004
Ahli No: 9040
Posting: 35
Dari: sri serendah ketereh

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-02-05 22:06


tambah pengetahuan
wallah'walam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aenisProfil   Hantar PM kepada aenis   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-05 21:25


Quote:
jari hantu: sama dgn org jahiliyyah....iyer kot...




katakanlah sst yang sudah pasti..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-05 12:25




pd pdpt ana pulak....

mmg cantik kalau pakai cincin pd jari manis atau jari kelingking.

jari2 yg lain tu tak cantik la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-05 10:41


saya pun pakai cincin..so.. thanks 4 this information...


-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-02-05 11:54



setahu saya nak pakai cicin tak boleh pakai jari telunjuk tak boleh ....so janganlah nak pakai kat jari tu pula yek..saya pun pakai cicin juga..

[ Posting ini telah di edit oleh: vanadium_oksida pada 2005-02-15 11:56 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-12-05 17:23


ejtahla...rasanya tkder pepun..pakailah mana2pun...ibu jaripun boleh juga:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-05 18:15


Assalamualaikum wr.. wb..

Rasulullah s.a.w diriwayatkan memakai cincin di jari kelingking baginda di sebelah kanan tangan baginda yang mulia. Rasulullah s.a.w diketahui mengutamakan tangan kanan berbanding tangan kiri dalam segala hal. Ini tidak bermakna memakai cincin di jari lain salah atau menyalahi sunnah, kerana tiada dalil yang mengatakan baginda s.a.w pernah melarang sahabat memakai cincin di mana-mana kecuali yang berkaitan dengan cincin emas bagi lelaki. Pernah diriwayatkan bahawa memakai cincin di jari tengah menyerupai kaum Lut. Tetapi setelah saya teliti, ia tidak membawa kepada mengharamkan orang Islam memakai cincin di jari tengah.

Sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w ada yang memakai cincin di tangan kiri. Jadi, tak salah kalau nak pakai di tangan kiri sekalipun.

Pada pendapat peribadi saya, cincin ialah perhiasan bagi tangan sepertimana janggut ialah perhiasan bagi wajah lelaki. Cincin menunjukkan kekuasaan seperti yang dipakai oleh Rasulullah s.a.w dan Khulafa' lah-Rasyidun. Cincin juga dijadikan tanda paling manis untuk menunjukkan ikatan persahabatan, pertunangan, dan perkahwinan. Tiada salahnya kita menyarungkan cincin ke jari sebagai tanda kita telah berkahwin walaupun sekiranya nabi s.a.w tidak pernah melakukannya.

Rujuk Syama'il al-Muhammadiah oleh Imam at-Tirmizi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 10:34


erm...tapi ramai tak tau pasal hal ni...ramai juga pakai cincin kat jari tengah dan jari telunjuk....macam mana ini...ana kalau tak baca artikel ni mesti tak tau.......syukran jazilan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 10:39


8-) ana ada terbaca....Rasulullah bagi tahu,jangan pakai cincin pada jari hantu & jari telunjuk sebab itu menyerupai kaum Nabi Lut.......tapi disunatkan pakai pada jari manis & anak jari.....wallahualam... :-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 13:15


nak tanya sikit?
boleh tak pakai cicncin di jari kaki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-05-07 16:47


baru kita tau.
thanks ye!

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-05-07 16:51


Pada 28-02-06 10:39 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

8-) ana ada terbaca....Rasulullah bagi tahu,jangan pakai cincin pada jari hantu & jari telunjuk sebab itu menyerupai kaum Nabi Lut.......tapi disunatkan pakai pada jari manis & anak jari.....wallahualam... :-)



betul tu
Kalau tak silap rasulullah cakap kat saidina Ali,menantu rasulullah

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-05-07 16:54


JARI MANA DISYARIATKAN MEMAKAI CINCIN (Jawapan Sessi Soal Jawab Agama)
Assalamu'alaikum Muslimin dan Muslimat Sekalian!

Jawapan pada soalan tersebut adalah bertepatan dengan kandungan antara
13
Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali
berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad
Saw.

Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin
pakailah
di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari

1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk
dan
jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah
iaitu
kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun
perempuan.
Muslimin dan Muslimat, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara

ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam
syariat
Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt.
Nabi
saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin     dengan niat
mengikut sunnah Nabi saw. dapatlah kita pahala.

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 16:57


Pada 14-05-07 16:51 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-02-06 10:39 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

8-) ana ada terbaca....Rasulullah bagi tahu,jangan pakai cincin pada jari hantu & jari telunjuk sebab itu menyerupai kaum Nabi Lut.......tapi disunatkan pakai pada jari manis & anak jari.....wallahualam... :-)



betul tu
Kalau tak silap rasulullah cakap kat saidina Ali,menantu rasulullah

dulu saya baca pun tak boleh pakai cincin di jari hantu & telunjuk.....nanti saya cuba cari balik mengenai artikel ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 17:08


Pada 29-01-05 12:01 , addawami_muqaffa posting:

!!! QUOTE !!!





ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ


Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Saw.

Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.
Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw.memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat
mengikut sunnah Nabi saw. dapatlah kita pahala.
Wallahu a'lam Wassalam.

~MUTIARA KATA~
Kehidupan Ini Dipenuhi dengan Seribu Macam Kemanisan
Tetapi untuk Mencapainya Perlu Seribu Macam Pengorbanan


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 22:29


pakai cincin di jari telunjuk mewarisi sifat kaum nabi luth..

waallahua'lam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130073 saat. Lajunya....