Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 21 jam, 55 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Siti nurhaliza di puji ulama...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Siti nurhaliza di puji ulama...

Please Mendaftar To Post


Oleh Siti nurhaliza di puji ulama...

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 16:11



Siti nurhaliza di puji ulama...mintak pendapat anda semua...

Ulama yang memuji siti ni adalah ustaz yang agak terkenal di indonesia, ustaz Aa Gym...

mungkin ada sebab yang tersendiri kenapa ulama ni berpandangan demikian...

kononnya ct berpakaian sopan, bagi saya sebagai seorang lelaki, ia tetap mendedahkan bentuk tubuh badannya dan ia tetap memudaratkan....berjeans ketat, berbaju pun agak ketat....Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

zuera_fadz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.10.2004
Ahli No: 11933
Posting: 64
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-01-05 16:14





erm.....topik ni menarik juga kan....ulama berkata sedemikian.......saya pun mcm awak gak........klu nak ikut tak patut diberi contoh lagi kerna dia masih belum bertudung..hehehehe...wallahua'lam


-----------------
milik siapakah hati ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuera_fadzProfil   Hantar PM kepada zuera_fadz   Pergi ke zuera_fadz's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 25-01-05 16:21




Ketulusan budi, kesopanan, hati yg bersih & suci (niat) mengatasi setiap mata yang memandang... bertambah indah kalau di sulami dengan iman dan taqwa kpd Allah (Iman=Nilai2 Murni & Ajaran Islam) dipatuhi, mencari sinar Allah...



ya, ALLAH tetapkan/berikan la hidayah IMAN dlm hati ini...



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 16:25


Ketulusan budi, kesopanan, hati yg bersih & suci (niat) mengatasi setiap mata yang memandang... bertambah indah kalau di sulami dengan iman dan taqwa kpd Allah (Iman=Nilai2 Murni & Ajaran Islam) dipatuhi, mencari sinar Allah...







eh... sama pulak ^_^x

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 17:05


terkejuz gak dengar kat dlm radio....

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 17:22


Ada masalah kot dgn ulama tu.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 17:32


saya tak setuju langsung dengan ulama tu!

sebab;
1. Siti masih tak pakai tudung.
2. Menganjurkan pesta maksiat seperti Siti Nurhaliza Fantasia Tour.
3. Menjadi punca orang lain lalai dengan konsert-konsertnya.
4. Menyanyi disana sini kerana suara wanita adalah aurat.



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-01-05 18:13




jgn la terus2 nak hentam.. lihat dulu laporan akhbar tu:

Quote:
“Aa Gym suka menyebut yang Siti Nurhaliza membuktikan seseorang tiada perlu menunjukkan gerak-geri seksi atau memakai pakaian seksi untuk menjadi popular,” kata Anggraeni.



1. kata2 tu bkn direct drp ustaz berkenaan.. tak mustahil yg dimaksudkan lain, tp bila dah quote jadi lain

2. lihat apa yg dikatakan: TAK perlu jadi seksi atau memakai pakaian seksi utk jadi cth.. salah ker kata cam tu?? menyebut nama siti sbg cth saja, mungkin cara pendekatan utk tarik gol. yg suka pakai seksi & dedah aurat..

selalu nyer kita ni dgr drp satu pihak, terus2 terjah pd kesimpulan.. saya bkn nak backing ustaz tu, tp bkn kita tak faham dgn perangai media.. mende yg kecil pun kdg2 diperbesarkan terutamanya bila selari dgn cara pemikiran depa.. tak gitu??

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 18:20




Masalahnya........ dlm akhbar diberitakan bahawa "Siti dipuji ulama!"

Tak ke perkara ni jadi fitnah kpd Islam......jgnlah nak buat justifikasi dgn mengatakan "Saya bukan nak back-up ustaz tu"

Apa lah nak jadi dgn wartawan yg taip berita tu.

dan jika ini terjadi, apalah yg kita nak hairankan?
Terbuktilah ada MEDIA MASSA yg telah memainkan peranan musuh Islam utk mengelirukan umat Islam dan bukan Islam kpd tasawwur Islam yg sebenar.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-01-05 18:28


jd sbnr nya yg salah, pihak media atau ustaz tu?? takkan media yg tulis, ustaz tu pulak yg nak disalahkan??

bkn nak buat justifikasi, tp kang takut ader yg salah faham.. kalo betul ustaz tu bersetuju dgn perbuatan siti yg mendedahkan aurat, no reason utk sokong beliau.. tp rasa nyer tak der pun kata gitu..

one more, ada ker sbb seseorang tu mendedahkan aurat.. maka sifat2 positif lain yg ada pd dia terus2 kita nak tolak..??

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

wanina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13762
Posting: 99
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 19:02


Quote:

On 2005-01-25 16:14, zuera_fadz wrote:



erm.....topik ni menarik juga kan....ulama berkata sedemikian.......saya pun mcm awak gak........klu nak ikut tak patut diberi contoh lagi kerna dia masih belum bertudung..hehehehe...wallahua'lam


-----------------
di geruni dan di segani



Bookmark and Share

    


  Member Information For waninaProfil   Hantar PM kepada wanina   Quote dan BalasQuote

din_arif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8486
Posting: 166

Johor  


posticon Posting pada: 25-01-05 19:27



Pujian menggunung drpd ulama bukan tiket utk masuk syurga, bukan dpt melepaskan diri dr azab neraka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For din_arifProfil   Hantar PM kepada din_arif   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 20:03



saya rasa begini, Ustaz Aa Gym bukanlah menghalalkan kerjaya siti nurhaliza, tapi dalam situasi dan keadaan artis indonesia yang mungkin berpakaian yang teramat kronik, lebih2 lagi artis dangdut indonesia, jadi mungkin ustaz Aa Gym mengambil pendekatan ini supaya artis-artis yang dressingnya melampau itu mencontohi pakaian dan penampilan siti nurhaliza. Mudarat kecik dari mudarat yang lebih besar kot...ini pandangan peribadi saya lah...

Tapi betul ke siti berpakaian sopan, betullah dia tak pernah menampakkan betis atau pahanya atau apa2 jelah yang dianggap melampau, tapi pakaiannya tetap ketat, dan dia juga berjoget....tidakkah perempuan yang berjoget ini dikira amalan jahiliah....

YANG TERAMAT JELAS, IA SALAH SATU PETANDA AKHIR ZAMAN, artis disanjung2 dengan sebegini rupa sedangkan ulama tidak dipakai, bahkan dipertikai...suara ulama diperlekeh....sebagaimana teguran Dato' Harussani menegur konsert sure heboh dan program seumpamanya, ADAKAH IA DITAATI DAN DILAKSANAKAN....cuba kalau ct nurhaliza pergi ke acheh sebagai sukarelawan membantu mangsa acheh.....MAHU BERPULUH-PULUH AKHBAR PUJI SITI.....kecuali akhbar harakah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 20:15




puji-pujian.
cth:
bagus la awak berpakaian sopan. tetapi lebih bagus lagi awak menutup aurat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 20:35


Quote:

On 2005-01-25 18:28, alea13 wrote:

one more, ada ker sbb seseorang tu mendedahkan aurat.. maka sifat2 positif lain yg ada pd dia terus2 kita nak tolak..??

Allahu a'lam..


Salam Alaikum.

Er, izinkan ana menghulur pendapat juga yeah.

Saudari alea13, masalahnya sekarang, kita membincangkan topik ini kerana ianya ada kaitan dengan agama dan ajaran Islam itu sendiri. Sekiranya topik ini dipandang dari sudut moral sahaja tanpa mengambil kira dari aspek2 berkaitan agama, sudah tentu sahaja tak wujud sebarang masalah.

Yeah, sudah tentu kita tidak patut menilai seseorang itu begini atau begitu dalam setiap tindakannya atau menolak kebaikannya hanya kerana dia tidak menutup aurat. Tetapi sekiranya ini berkaitan dengan kehormatan agama, tidak mungkin ada walau satu inci pun perkara yang boleh diabaikan.

Whateva, personal opinion dari ana belum boleh diberikan mengenai hal Siti dan ulama berkenaan memandangkan sumbernya masih belum dapat disahihkan. (i mean, kata2 ustaz sebelum dan selepas disambal belacankan media percetakan tersebut.)

Beritanya pun kalau boleh minta tolong lampirkan di sini yeah?

Maafkan ana kalau tersalah faham atau pendapat atau kata. Tegurlah ana dengan cara yang berhemah kiranya ana silap yeah.. Wassalamun alaikum.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-01-05 21:05




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-01-05 21:33




mmglah ct nurhaliza adalah antara artis yg sopan tp antara ct nurhaliza dgn waheeda baik waheeda lagi...

antara waheeda dgn wardina baik wardina lagi...

jadi sebenarnya media mmg suka nak tonjolkan ct nurhaliza nie yg terbaik dalam keadaan dan suasana skrg yg tak menyebelahi beliau...

sendiri mau fahamlaah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

aenis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.05.2004
Ahli No: 9040
Posting: 35
Dari: sri serendah ketereh

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-01-05 21:45


dari segi pemakaiannya mmg dia sopan tapi lebih elok kalau dia bertudung dan menutup urat..wlaubgaimana pun kita x boleh menilai ssorg itu hanya tuhan dapat menilaikn nya..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For aenisProfil   Hantar PM kepada aenis   Quote dan BalasQuote

wanina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13762
Posting: 99
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 22:53


assalamualaikum....actually bukan semua ulamak itu syumul iman nya.malah ader banyak ulamak yang hanya bergelar ulamak tetapi tidak berperwatakan seperti ulama.wallahhualam

-----------------
di geruni dan di segani

Bookmark and Share

    


  Member Information For waninaProfil   Hantar PM kepada wanina   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 23:36




Janganlah kiter saling tuduh-menuduh sama ader ulama tue atau siti yang bersalah...
Kekadang pihak media juga patut dipersalahkan..
mereka menulis dengan sewenang-wenangnya dan kadangkala menepikan etika media...

So..daripada hal nie berlaku sama2 lar kite berdoa supaya siti nurhaliza berubah menjadi seorang muslimah yang sejati...
Alhamdulillah kerana walaupun dier x bertudong dan menyanyi tetapi dier tdak mendedahkan tubuh badan dier...tol tak..

but..kalau siti pakai tudong lagi lawa kan???
sayer byk koleksi gambar dier pakai tudung..
siap wat wallpaper lagi...

"Ya Allah ya tuhanku, kau bukalah hati beliau supaya sedar apa yang telah beliau lakukan dan segera berada di jalan yang benar. Maka ampunkan segala dosanya" Your Fan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 00:52




Biarpun x seksi, namun dia masih x menutup aurat dan ini sama sekali HARAM dlm Islam.....
.......sekaligus bukan saja x patut malah bg sy x siuman jika kita memujinya,...........

apa pandangan org bukan Islam mengenai agama suci ini nnti...??.....

selain tuh,..artis baca Yasiin sekali seminggu pun masuk magazine,...muka dpn lg,....

knp la x dipuji budak 4,5 thn yg dh khatam Al-Quran ke,...budak belasan thn yg hafaz AQ ke,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 01:01


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah mari kita kenal siapa dia AA Gym - adakah dia seorang ulama? Bacalah apa yang ditulis oleh THTL dari alahkam.net dan fikrahnet.

Aa Gym dan M Arifin Ilham adalah pelopor gerakan baru di Indonesia.
Gerakan Zikir Jama'ah. Mereka menggerakkan aliran Zikir nasional
bermula di Majid istiqlal di mana 100,000 orang berzikir pada 2003
dan aa Gym, majlis zikir nasional melalui siaran TV perdana.
Kemudian akan menganjurkan zikir dan taubat nasuha perdana seluruh
Indonesia sempena bala Tsunami.

Ini adalah aliran zikir berjama'ah. jika kat Malaysia konsep zikir
jama'ah itu secara kecil-kecilan,rumah ke rumah, Aa Gymm ni
menggunakan media perdana , media elektronik sebagai media zikir
berjama'ahnya...

Ia adalah antara Bid'ah-bid'ah akhir zaman.

"setiap bid'ah itu sesat, setiap kesesatan itu neraka."

s2s

http://groups.yahoo.com/group/fikrah/message/52621

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - seorang ulama' warasatul anbiya tidak akan memberi komen yang melibatkan dunia hiburan dan hari ini (25/1/2005) dikatakan dalam Harian Metro bahawa AA Gym pernah menjemput ct untuk ke majlis anjurannya. "Barangsiapa yang mengada-ada sesuatu dalam urusan agama kami yang tidak ada dasarnya maka amalnya tertolak." (HR Bukhari & Muslim)


HARAP SANGAT ANAK-ANAK FOKUS KEMBALI KEPADA APA YANG DIMAKSUDKAN MATLAMAT HIDUP KITA SEBGAI SEORANG ISLAM.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-01-05 02:24




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 08:48


tinggi sangatkah ilmu dan amalan kita sehingga berani mengatakan sesorang ulamak itu benar2 ulamak atau tidak... hebat sangat kah kita sehingga berani mengutuk seseorang ulamak.. di tahap manakah kita jika nak dibandingkan dgn ulamak?

kita hanya manusia biasa yg tak lari dari melakukan kesilapan atau kesalahan atau terlepas perkataan yg tak enak di dengar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 10:46


nampaknya isu ni hangat di bincangkan...
sehinggakan saya yang membaca pun tertanya-tanya mana satu kebenarannya....

berserah pada Yang Esa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

aljawzi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2112
Posting: 9
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 26-01-05 10:57


ulamak dunia ke dia tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aljawziProfil   Hantar PM kepada aljawzi   Pergi ke aljawzi's Website   Quote dan BalasQuote

ufuktimur
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12422
Posting: 31
Dari: Bumi DiBawah Bayu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 14:47




Komen dari ana ckit ye... rasanya siti dulu dah tak sama yang sekarang...sebabnya pakaiannya pun dah makin melekat dibadan...apa-apa dia tetap membuka aurat...

-----------------
" Teman sejati bukan yang selalu dekat dimata, dekat bicaranya...tetapi dia yang setia dihati dan di ingati dalam setiap bisikan doanya..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ufuktimurProfil   Hantar PM kepada ufuktimur   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 26-01-05 17:15




uish..pening2...
ulamakan pewaris nabi...
bila ulama pon dah masuk campur dlm industri muzik nie..payahla...nasib die xkluarkan fatwa lagi...kalo x lagi pening jadinya...
erm sebelum tue alea13 peminat siti ker??ehehhe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 26-01-05 18:17


Wawa tak sependapat dgn ulama tu.. Sometimes bila Wawa fikir balik.. betul ker Ulama yang cakap mcm tu? Biasanya Ulama' akan berkata sesuatu meruju' kepada agama (Islam) Ntahlah... sopan2 pun, Wawa dapat tahu dari sumber yang BOLEH dipercayai.. Siti Nurhaliza pun smoke juga. . Betul ke tidak, WALLAHU A'LAM.. Siti bukan tak pernah beraksi seksi, tengoklah masa konsert dia (Masa dia nyani lagu Dangdut N berduit dgn bintang AF yg lain..) Seksi gak! Ntah...sewajarnya kalau nak jadi artis, ikut syariat yang dah ditetapkan... ntahlah, nak komen banyak2 pun tak reti... Kang kena dakwa pula, he he!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 18:30


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah umi hargai setiap pendapat dari anak-anak tidak kira fikrah atau fahaman apa kerana anak-anak telah dibekalkan akal dan hati oleh Allah SWT untuk digunakan menurut keizinan Allah SWT. Cuma di sini yang jelas ialah MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA (kaedah feqah). Bagaimana seorang yang dianggap ulama boleh memberi komen tentang seorang artis? Ada ke di dalam seerah Rasulullah saw memberi komen seumpama itu? Rasulullah saw adalah contoh atau role model kita sebagai orang Islam yang mengucap dua kalimah syahadat. Walau suka ke atau apa ke seorang ulama tidak sepatutnya bertindak begitu. Umi hanya seorang ibu tetapi umi ingin sekali melihat anak-anak kembali fokus kepada perkara asas iaitu carilah ilmu dengan berlapang dada dan sentiasa munajat tanpa 'mendewakan' insan selain Rasulullah saw (malahan baginda saw tidak mahu didewakan tapi disuruh ikut apa yang terdapat dalam sunnah dan hadisnya).

Maafkan umi wahai anak-anak. Umi terpaksa jelaskan sebegitu kerana umi tidak mahu melihat anak-anak terperangkap dengan fenomena yang tidak jelas dan yang saling bertembung kerana kita yang menyempitkan diri kita sendiri. afwan. asif.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - di bawah ini umi pastekan sesuatu untuk sama-sama kita renungkan dan fahami.



Sebenarnya pembahasan ciri-ciri ulama, adalah satu topik yang amat komplikated pada hari ini kerana wujudnya pelbagai fikrah dan fahaman yang masing-masing mempunyai definisi tersendiri akan maksud ulama, begitu juga mereka yang boleh dianggap sebagai ulama. Ulama bagi satu kumpulan menjadi bukan ulama bagi kumpulan yang lain, malah ada yang dianggap sebagai syaitan bagi kumpulan yang lain. Umpama antara PAS dan UMNO masing-masing tidak mengiktiraf antara satu sama lain, malah satu pihak mengangap ulama pihak lain sebagai penjilat, ahli politik, etc.

Andainya semua umat Islam dapat bersetuju untuk mengiktiraf satu orang ulama pada hari ini, nescaya pelbagai masalah umat Islam dapat
diselesaikan. Syiah dengan ulama mereka, HT dengan ulama mereka, kaum traditionalist dengan ulama mereka, sufi dengan ulama mereka dan salafi dengan ulama mereka.

Pokok yang mudah ialah kita menilai perbuatan, kata-kata serta penulisan seseorang yang didakwa sebagai ulama, adakah ia bertepatan dengan ajaran Islam. Persoalan yang timbul pula ialah bagaimana kita tahu bahawa ia adalah bertepatan dengan ajaran Islam? Disinilah pentingnya kita ada neraca penimbang yang benar. Neraca timbangan
kita adalah kaum salaf kerana mereka ini adalah golongan yang dijamin benar Islam mereka oleh Allah S.W.T. dan Rasulnya S.A.W. Apa yang Islam bagi kaum salaf adalah Islam bagi kita, dan apa yang bukan Islam bagi kaum salaf adalah bukan Islam bagi kita.

Disebabkan komplikatednya perbahasan tentang ulama, adalah tidak mudah untuk kita memberikan takrifan mudah tentang ciri-ciri ulama. Cuma melalui ilmu dan pengalaman, kita dapat kenali, siapakah mereka yang benar-benar ulama, dan siapakah yang hanya merupakah hulamak
(bahasa lawak ).

Wassalam.


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-01-05 19:11




kak ummimq...

ttg isu ct nurhaliza tu saya rase dah jelas dah....mmg kita tau sajerlah peranan media nie....

tp ade tiga perkara saya nak tanye...

1.knp kak ummimq sibuk nak kritik majlis zikir walhal konsert2 dan majlis maksiat mcm sureheboh kak ummimq tak pernah komen ape-ape?...

2.sape yg lebih faham generasi salaf nie?...kita ke atau 'ulama khalaf?...

3.knp kak ummimq tak kritik dr asri yg terang-terang menyokong Islam Hadhari seperti dalam rencana Islam dalam Berita Minggu dalam sebulan dua baru nie?...(cube kak ummiq cari sendiri...)

saya harap kak ummimq kembali ke pangkal jalan....dan kembali belajar Islam dari guru-guru mursyid lagi amanah dgn ilmunya...

antaranya syeikh faiz di kg. pondok rasah,seremban...

ada masaya s.faiz turun ke johor berceramah dan adakan majlis zikir di surau-surau dan masjid.

tp saya cadangkan kak ummimq cari dulu s.faiz nie di seremban.

wa allahu a'lam bis sawab.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 19:15


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Reply//wsm

KH Abdullah Gymnastiar, lahir Januari 1962 di Bandung mendapat
pendidikan pondok tradisional (pesantren)

Beliau menerima ijazah sufi dari RasuluLlah saw melalui mimpi. KH
Khoer Affandi, Ketua Pesantren Miftahul Huda berkata, Aa Gym diberi
Ladunni (ilmu langsung dari sisi-Nya tanpa melalui proses ilmu)

ajaran yg dibawanya ialah MQ = management Qolbu melalui zikir-zikir
dari kitab aurad karangannya.

Sekarang dia mendirikan Pesantren Darul Tawheed di Bandung, Jakarta
dan Batam.

Satu lagi aktivitas Darul Tawheed ialah empayar bisnes (macam
Rufaqa' Corp), MGNET ialah management qolbu net, jaringan bisnes yg
meliputi e-dagang.


Saya menjangkakan satu lagi Cult ala Darul Arqam akan terbongkar di
Indonesia tidak lama lagi...

s2s

(Rasanya menjawab apa yang tertanya di hati anak-anak. wallahuta'ala a'lam bissawab. asif)

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 21:53





Tolong gunakan bahasa yang baik dalam perbincangan. Isu yang dibincangkan ialah - Ulama' - Aa Gym - Siti Nurhaliza. Manfaatkan forum ukhwah.com ini untuk perbincangan, menambahkan ilmu dan saling memperbetulkan bukan sekadar menunjukkan kita adalah yang terbaik. Kalau rasa ada ilmu yang lebih boleh berkongsi dengan baik bukan mempertikaikan dan menghina orang lain. Belajarlah menghormati pandangan orang lain! Yang penting apa jua yang kita lakukan adalah untuk memberi manfaat kepada semua pihak dan menunjuk pada jalan yang betul.

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-01-05 02:30




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:14 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 02:45


Salam Alaikum.

Maafkan ana turut hendak berbicara walau ilmu tak setinggi mana.

Ana dengan rendah dirinya minta sahabat2 yang tertanya2 mengenai hal zikir itu berbincang dan ajukan soalan ini kepada guru Fiqh anda yang betul2 diiktiraf. Study bab ni habis2, InsyAllah kita mengetahui mengapa Ibu Ummimq persoalkan perkara itu.

Dan, sekiranya ada di antara kita yang berpendapat bahawa pandangan mana2 ahli di forum ni tentang ulama agak meragukan, hentikan perbicaraan dan carilah penyelesaiannya dengan bercakap @ duduk bersama seseorang yang mampu menerangkan secara detailnya perihal2 berkaitan ulama.

Terus terang ana katakan bahawasanya ana tak kenal ustaz tersebut. Tetapi, ana biasa duduk semeja dengan ustazah ana bercakap mengenai ini.

Di akhir zaman, Allah akan menarik kembali segala ilmu2 nya dengan mematikan ulama2 yang betul2 diiktiraf sebagai pewaris nabi sehingga sampai satu masa, ulama yang tinggal adalah ulama yang boleh dibeli dengan dunia sedangkan ciri2 ulama yang sebenar adalah ulama yang hanya boleh dibeli Allah dengan syurga dan meletakkan dakwah dan penanaman Islam ke dalam jiwa ummat manusia sebagai salah satu perkara terutama.

Yeah.. percayalah. Kita akan sentiasa ada ulama tapi (if im not mistaken) salah satu tanda kiamat adalah Ulama2 yang ori dimatikan dengan digantikan dengan 'ulama' yang boleh dibeli dan available.

Arghh sorry I lost my word. But correct me If Im wrong dengan cara yang berhemah InsyAllah. Whateva, sebelum kita pergi lebih jauh dengan mempertikaikan itu dan ini tanpa bersenang hati menerima pendapat yang lain, baiklah sekiranya kita duduk semeja dengan guru bagi mengelakkan sebarang salah faham terjadi. Thats the best way InSyaALlah I bet.

Maafkan ana andai ana tersalah. Diakui Im always an ignorant but please correct me If Im wrong and give me dawah in a nice and pleasant way InsyAllah.

p/s: owh yeah, totally agree with kak Hanan's view.

Wassalamun Alaikum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 10:35




Maaf mencelah. Ana rasa sekali lagi akhbar telah berjaya memainkan peranannya untuk mengelirukan umat Islam sekarang terhadap perkara agama.

"Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertobatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung." An-Nur 24:31.

Tak perlulah ana rasa kita bahaskan samada siti itu sopan atau tidak.Jika nampak sopan sekalipun, hanya di logik akal kita sahaja (kononnya mengikut budaya timur...Mana yang lebih penting,budaya timur atau HUKUM ISLAM?).

Ana rasa dan yakin, dalam hal ini sebenarnya perkara ini telah dikelirukan oleh pihak akhbar, yang bertujuan melariskan jualan akhbar mereka. Kita sedia maklum peranan akhbar sekarang yang sangat suka mencari hujah2 untuk mengizinkan penularan budaya maksiat dalam masyarakat.

Maaf kepada sahabat2 yang terlibat di dalam bidang penyiaran atau akhbar, tapi bagi ana ia adalah realiti. Akhbar ini asal penciptaannya adalah sangat baik dan berguna namun disalahgunakan oleh pihak tertentu untuk kepentingan mereka. Ana yakin ramai yang tidak senang duduk dengan statement ini......

Berkenaan hal Ulama' - Aa Gym ini, ana kurang kenal beliau namun apa yang ana pasti, sekiranya betul beliau atau siapa sahaja adalah ulama' seperti yang didakwa, beliau akan jujur dengan ilmunya dan tidak akan sekali-kali termakan dengan apa jua habuan keduniaan yang disediakan untuk mengikut telunjuk sesiapa.

Yang benar akan perlu diakui kebenarannya berlandaskan kelimuannya, yang batil juga akan diakui kebatilannya berlandaskan kelimuannya....



Wallahu a'lam




-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 10:50


setuju dgn MuSaFiR_SaYYaFF & Hanan...

----------------

skrg ni kita bincang pasal sapa?? pasal 'ct'? / pasal 'ustaz' tu? atau tgh bincang pasal 'org' yg memberi pendapat tentang ct&ustaz tu??


Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 17:28


Ambillah apa yang baik dan berguna walaupun daripada masyarakat bukan Islam sekalipun, asalkan tak bercanggah dgn syariat Islam.
Bagi orang indonesia, CT tu memang nampak cukup-cukup sopan. Tapi kat Malaysia CT tu masih belum dikira sopan dan bleh dicontohi sbb ramai lg yang lebih baik drpd dia.
Ust tu pun satu. Naper nak amik CT sbg contoh? Saya ni kan ada... ^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 17:30


Ust tu pun satu. Naper amik CT sbg contoh? Saya ni kan ada... ^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-01-05 18:32


....

#nie pendapat saya jer,...SITI NURHALIZA pasti telah membaca berita ni.... saya pasti KAK SITI kite nie merasakan dirinyer DIHARGAI..diatas penampilannyer yang sopan walaupun tidak mengenakan tudung..!

#bagi saya ini adalah "pujian positif" bagi penyanyi tersohor kat malaysia nie..mana ler tau SITI akan mengubah imejnyer menjadi salah satu artis bertudung..

p/s: setiap manusia itu dijadikan dengan kelebihan dan kekurangan diri masing2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 18:41



Quote:
mana ler tau SITI akan mengubah imejnyer menjadi salah satu artis bertudung



Bertudung tak semestinya menutup aurat, tengoklah waheeda, saya lihat dengan mata kepala sendiri, walaupun bertudung liput menutupi dada dan tidak menampakkan lengan, TAPI....yang dipakai adalah seluar jeans dan seluar yang sendat, menampakkan bentuk paha ( sebab baju panjang yang dipakainya tu jarang, dan lebih teruk lagi, ia tergedik-gedik, menggerakkan tubuhnya mengikut rentak muzik ). So, adakah bertudung menghalalkan kerjaya nyanyian yang banyak melalaikan orang ni, lagu2 pula mcm mana ?

Ingatlah salah satu tanda-tanda kiamat, artis-artis wanita disanjung dan dipuji dan dimuliakan.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

eizani_83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7713
Posting: 68
Dari: PJ

Selangor  


posticon Posting pada: 27-01-05 18:41


Saudari Alea13, awak ni nampak cam emosional je kenape?minat kat Cik Siti kite tu ke?..ape2pun saya memang terkejut dgn kenyataan dari ustaz tersebut...begitu memeranjatkan saya dan kawan2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eizani_83Profil   Hantar PM kepada eizani_83   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-01-05 19:06


.....

sebagaimana antum semua....saya pn terkejut dgn khabar yg di sampaikan melaui media massa&electronic tu......ada ke patut seorang ulama' br pendapat sedemikian rupa?....sy sendiri pn malu dgn pemakaian beliau......

dgn kata lain sy br setuju dngan pndapat yg mengutarakan persoalan ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-01-05 19:13


....

*jangan menilai orang dari segi pemakaiannya,tapi nilailah orang itu daripada amalannya..
wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 19:20




Quote:
*jangan menilai orang dari segi pemakaiannya,tapi nilailah orang itu daripada amalannya..
wallahua'lam.





Pemakaian melambangkan peribadi..Peribadi melambangkan akhlak..Akhlak melambangkan amalan...Amalan melambangkan Iman....


Wallahu a'lam




-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-01-05 19:47




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:14 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Amzaid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2004
Ahli No: 12452
Posting: 27
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 20:25



Ana cuma nak dengar dari ulamak M'sia lak. Khasnya ulamak ameno.

-----------------
Setiap sudut adalah keputusan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmzaidProfil   Hantar PM kepada Amzaid   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 21:48




Quote:
utk lbh memudahkan, kita ambil cth.. nak menasihatkan seorang rakan kita yg tak menutup aurat, suka pakai seksi.. w/pun beragama Islam, asas agama tak kukuh, cara hidup tak macam org Islam.. jd cam ner cara kita nak berdakwah dgn rakan tersebut..



Ana setuju dengan pendekatan dakwah yang kedua.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu diteliti di dalam dakwah. Antaranya:

1) Target group

Memang dalam kes nak menasihati seorang sahabat yang tidak memakai tudung, kita boleh lebih berlambut dengan dia. Namun di dalam konteks mengeluarkan statement kepada masyarakat, tambahan pula jika berkapasiti ulama', harus mengambil kira pelbagai perspektif. Apa yang penting, sebagai ulama', kena tegas dengan ilmu. Maksudnya, yang batil mesti jelas dikatakan batil dan yang benar mesti jelas dikatakan benar.

Kita tidak boleh membenarkan yang batil, hanya kerana alasan dakwah.By other means, MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA.

Sebagai seorang ulama',setiap kata2 kita sangat diambil berat oleh orang ramai. Bukan sahaja oleh orang yang berminat mendalami agama, tetapi juga orang yang berminat nak mengambil kesempatan menghalalkan perbuatan haram mereka.Sebab itu lagi tinggi kedudukan kita di dalam masyarakat, lagi perlu kita keluarkan statement yang berlandaskan fakta dan hukum supaya tidak mengelirukan masyarakat

2) Uslub/Method Dakwah

Ada banyak lagi cara untuk berdakwah kepada penyanyi2 supaya insaf selain daripada memuji sesuatu yang memang jelas haram.

Contoh kalau kita nampak kawan kita minum arak, takkan kita nak puji orang yang minum ubat batuk hanya kerana minum ubat batuk itu lebih baik dan lebih kurang impak negatif daripada minum arak. Bukankah kedua-duanya HARAM?

Ibarat ketam nak mengajar anaknya berjalan. Jika awal2 dah diajar berjalan mengiring, sampai tualah anaknya akan berjalan mengiring.

Ana tidak mahu mempersalahkan sesiapa. Ana tak kata ustaz itu salah. Mungkin kenyataannya telah disalah huraikan oleh media untuk membenarkan 'maksiat yang sopan' di Malaysia (seperti yang ana bagitahu dalam posting sebelum ini).

Cuma, jika nak berdakwah, kena betulkan matlamat, uslub dan dasar dakwah. Utamakan Dasar, bukan Matlamat.Kerana jika utamakan matlamat, akan menjadi seperti prinsip kapitalis, asal untung tak kira nak buat macamana...

Betulkan jika ana silap


Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-01-05 22:58




aisey kena sound plak ngan alea13...em sori yek saje je nak gurau ngan awk sbb awk je yg rajin post tp kalo awk terasa sori again...xde niat lain pon...tp betul gak kata alea13 tue..kalo nak sound direct je dakwah pasti xdapat digerakkan..orang ramai xsuka unsur yg terlalu keras nie...mungkin dakwah yg dimaksudkan tue secara berperingkat kan??so benda nie dah diprovaksikan oleh media sgt...tajuk die besar2 tulis ULAMA PUJI SITI...rasenye tajuk tue patut diperbetulkan agar kita x confius lagi kan..sori lagi sekali yek alea13...sape la penulis akhbar nie yek???

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-01-05 23:29


huyo! panas2. ct o ct. nak kata cun. hmm... cun la jugak, hari tu ada jumpa die pakai tudung, cun jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-01-05 23:40




ana setuju dengan pendapat alea13 ttg bab bida'ah membida'ah nie...

tok sahlah teruskan cara sebegitu kak ummimq & co.,....

kembalilah ke cara tariqat sufi yg mementingkan ukhwah dan kasih sayang...

macam bekas al-Arqam dulu...kerohanian cukup mentap...penghayatan mantap....cum silap skit je bab aqidah...

tp kita byk belajar erti kasih sayang dari tariqat sufi nie...

pd kak ummimq & co. sekali lagi ana syorkan belajarlah dari tok guru yang mursyid lagi faqih dan beramal dengan ilmunya dan tinggalkan 'guru-guru' yg jelas menganggap diri mereka shj yg betul dan org lain salah...

senang cakap, bertaubatlah kak ummimq...

p/s : takut2 salafi wahabi nie setaraf syi'ah jer...
wa iyadzu billah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 00:07




tak tau

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 08:59




"Dan Kami tidak menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada antara keduanya tanpa hikmah. Yang demikian itu adalah anggapan orang-orang kafir, maka celakalah orang-orang kafir itu karena mereka akan masuk neraka.

nullPatutkah Kami menganggap orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang saleh sama dengan orang-orang yang berbuat kerusakan di muka bumi? Patutkah (pula) Kami menganggap orang-orang yang bertakwa sama dengan orang-orang yang berbuat maksiat?

Ini adalah sebuah kitab yang Kami turunkan kepadamu penuh dengan berkah supaya mereka memperhatikan ayat-ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang-orang yang mempunyai pikiran." Shaad 38:27-29

Wallahu a'lam




-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 09:16


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah dari pengamatan umi sebagai seorang ibu yang sudah tua ini anakanda alea dan abg_imam yang menyokong AA Gym. Umi forwardkan apa yang disampaikan oleh ahli hadis di sini atas dasar nak ajak anak-anak berfikir dan menganalisa mengapa ada yang mengkritik tindakan AA Gym tu. Sekiranya betul Aa Gym tu seorang ulama sufi sepatutnya dia lagi menjauhkan diri dari dunia artis yang penuh dengan ciri-ciri unislamik.

Apakah ciri-ciri ulama warasatul anbiya? Rasanya anakanda alea dan abg_imam lebih arif dari umi ni. umi cuma seorang ibu yang ingin melihat anak-anaknya jadi anak-anak yang soleh dan solehah dan tidak mengikut ajaran sembarangan. Sekiranya anakanda alea dan abg_imam rasa apa yang anakanda berdua ikut tu betul maka terpulanglah sebab umi sudah menyampaikan dan anak-anak pun educated dan juga sudah mumayyiz.

Cuma fikirkanlah dan bertanya dengan yang lebih arif - tanyalah pada Dr Uthman Muhammadi atau ustaz-ustaz di IPTA di Malaysia ini. silakan. Umi mohon maaf kepada anakanda berdua - alea dan abg imam kerana tidak menepati citarasa anakanda berdua apa yang sering umi paparkan di sini dan di hanan.com.my tetapi umi hanya menurut apa yang berdasarkan Al Quran dan Hadis. asif.

Sebagai seorang ibu, umi akan terus memantau selagi Allah bagi umi kekuatan demi mewakili para ibu yang menyayangi semua anak-anaknya agar cemerlang di dunia dan akhirat. Ameen Ya Rabbal Alameen.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Dunia ini umpama lautan yang luas. Kita adalah umpama kapal yang sedang belayar dan telah terdapat banyak kapal yang karam di dalamnya. Andai muatan kita adalah iman dan ilmu dan layarnya ehsan dan taqwa InsyaAllah kita tidak akan tersesat dan tenggelam di lautan yang luas ini.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 09:45


ct oh ct,
menjadi perbualan yg hangat.
ct dipuji ulama'.
atas dasar apa ct dipuji?
jika dilihat dr segi konsep dan cara hdp sebagai artis ct dipuji, itu adalah pandangan yg bermatlamatkan moral.
tetapi adalah tidak wajar jika ct "dipuji" dgn alasan "agama" pada masa sekarang.
marilah kita semua berdoa moga2 Allah memberikan hidayahNya pada semua kita..termasuk ct.


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 11:32


SITI NURHALIZA PATUT DICONTOHI DI KALANGAN ARTIS SAHAJA TAPI TAK PATUT DICONTOHI OLEH REMAJA MACAM KITE NI SEBAB DIE TAK PAKAI TUDUNG, DIULANGI, 'TAK PAKAI TUDUNG'

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

NN2003
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1093
Posting: 24
Dari: Kuantan, Pahang.

Pahang  


posticon Posting pada: 28-01-05 14:18


askm wbt..

menarik jugak topik siti nurhaliza ni dibincangkan..
byk pkr leh kongsi bersama dlm laman web ukhwah ni...pd pndapat nn... siti mgkn layak dipuji dr sudut moral dikalangan artis tp siti nurhaliza masih lg ada pincangnya dr sudut agama Islam.. sbb aurat tetap aurat..dosa ttp dosa...

x perlu peningkan kepala kita fikir byk2, kita sudahi dgn kenyataan yg mudah iaitu kerjaya nyanyian bg org Islam lebih2 lg org perempuan adalah haram hukumnya....

x usah pertikai siapa benar dan siapa salah.. yg pnting kita berbalik kpd asal...rujuk kepada Al-Quran dan Hadis.. kita akn temui jawapan yg mutlak...

insya allah... semoga kita beroleh kesejahteraan dunia dan akhirat... berdoalah moga2 siti nurhaliza dan seangkatan dengannya berubah dari masa ke semasa... renung dalam2 peristiwa tsunami.. jika terbit kesedaran dlm diri sndiri.. disitulah kita akn bertemu jalan keluar utk brusaha mendapatkan keredhaan Allah Taala...

sekian... assalamualaikum


Bookmark and Share

    


  Member Information For NN2003Profil   Hantar PM kepada NN2003   Quote dan BalasQuote

elquds
Warga Rasmi
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13951
Posting: 1

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-01-05 16:11


..ana pun pelik dgn statement ulama' tunull

Bookmark and Share

    


  Member Information For elqudsProfil   Hantar PM kepada elquds   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 19:00


Salam Alaik

Minta maaf sekali lagi ana mencelah. Er, abg_imam. Sudahkah abg_imam baca saranan ana? Jangan kita mengukur pegangan orang agama seseorang itu begini atau begitu hanya kerana pendapatnya yang langsung tidak bercanggahan dengan syariat. Mengapa ana kata ianya tidak bercanggahan dengan syariat? Tanyalah guru saudara abg_imam yang berhujjah berlandaskan al Quran dan hadith, InsyAllah.

Ana percaya, abg_imam juga punya hujjah2 yang tertentu untuk mempertahankan pendapat abg_imam. Terlebih dahulu, abg_imam perlulah menerima dan menilai pendapat ummimq juga. Telah ana dan ummimq sarankan supaya abg_imam berbincang dan bertanyakan hal ni dengan duduk semeja dengan ustaz2 yang diiktiraf, InsyAllah kekaburan pasti akan diperjelaskan.

Er.. Maafkan ana sebab berikan teguran ni. Cuma dari maksud kata2 abg_imam, ana faham abg_imam masih mempertikaikan sesuatu tanpa menyelidikinya sendiri. Selidiklah kenapa ummimq bercakap macam tu. Sebenarnya2 terdapat khilaf dalam bab zikir jamaah ni. Dan sekiranya terdapat khilaf ulama dalam menetapkan sesuatu2 hukum itu, menjadi kewajipan kita untuk berpegang teguh pada yang kita percaya benar tanpa tidak menghormati pandangan orang lain.

Maafkan ana kalau tersalah faham @ bicara. Silalah betulkan ana dengan cara yang berhemah InsyALlah.

p/s: hehe. abg_imam, siapa ummimq and co tu? Sebutkan ajelah namanya, nanti berlaku kekonfiusan pulak. Bukan apa, dalam agama, kita tak boleh buat kelompok sendiri. . Maafkan ana andai tersinggung.

There is too much 'sometimes' in our lifes.-SAYYAFF-The PeaceSearcher


[ Posting ini telah di edit oleh: MuSaFiR_SaYYaFF pada 2005-01-28 19:03 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-01-05 19:48




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:15 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

anamuslim_85
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13236
Posting: 2
Dari: kuala kangsar perak

Perak  


posticon Posting pada: 28-01-05 22:03


dlm setiap permasalahan pasti terdapatnya pro n kon. dan dlm permasalahan siti tersebut mudhoratnya adalah lebih besar daripada manfaatnya. justeru itu meninggalkan sesuatu yg mendatangkan lebih mudhorat kepada kita especially muslims, adalah lebih disukai Allah dan Rasul2-Nya.MEMBANGUN BERSAMA ISLAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anamuslim_85Profil   Hantar PM kepada anamuslim_85   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 22:31


Quote:

On 2005-01-28 19:48, alea13 wrote:


betul tu musafir_sayyaf.. tp ana rasalah, ukhti ni dah tersilap tuju..

sekali pun 'jika' ada khilaf dlm bab zikir berkumpulan.. adab yg sepatutnya adalah kita hormati pandangan pihak lain TANPA membid'ah & menghukum sesat pihak yg berlainan pendapat dgn kita.. tak gitu..

[quote]On 2005-01-26 01:01, ummimq wrote:

Ini adalah aliran zikir berjama'ah. jika kat Malaysia konsep zikir jama'ah itu secara kecil-kecilan,rumah ke rumah, Aa Gymm ni menggunakan media perdana , media elektronik sebagai media zikir berjama'ahnya...

Ia adalah antara Bid'ah-bid'ah akhir zaman.

"setiap bid'ah itu sesat, setiap kesesatan itu neraka."



takkan musafir_sayyaf silap baca kot.. bab zikir berkumpulan tu, malas la nak ulas panjang.. sbb setakat amalan ustaz/ustazah ana drp sekolah sampailah sblm ke sini, ditambah dgn fatwa ulama' (dahulu & kini).. rasanya tak jumpa lg yg kata bid'ah.. jd mana rasionalnya kita nak hukum org yg zikir berjemaah tu sbg sesat..

Allahu a'lam..

[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-01-28 19:50 ]
[/quote]

Waalaikumussalam..

Silap eh? Kat mana yeah? Salah tuju? Yeah, seperti mana yang saudari alea sendiri cakap, kita perlu menghormati pendapat orang lain, tanpa menghukum bid'ahkan pihak yang berlainan pendapat dengan kita.

Erm.. Phrase Itu masih dalam lingkungan pendapatkan? Ana faham, tulisan itu mewakili pemikiran tuannya dan tidak pula ana nampak ada ayat2 yang menunjukkan bahawasanya ada pihak yang mendakwa saudari alea adalah bid'ah atau apa . Yang ana faham, ummimq berpendapat bahawa setiap bid'ah itu adalah sesat. Jadi, seharusnya saudari alea faham bahawa itu adalah pendapat ummimq. Cara yang berhemah dengan bertanya kembali soalan atau meminta penjelasan yang lebih lanjut adalah perkara yang perlu saudari alea lakukan kiranya saudari percaya kita semua harus menghormati pandangan seseorang dengan yang lain. Namun begitu, saudari alea lebih banyak mempertikai daripada find out something.

Pernahkan saudari alea selidik atau pelajari hadith 'kullu bid'ah dholalah' tersebut? Sebenarnya, ayat itu mewakili hujjah2 si pemberi pendapat, bukan ayat penyata daripada si pemberi pendapat. Ana kira, di sinilah kekeliruannya. Am I rite?

Saudari mungkin tersilap dengan menganngap bahawa tidak rasional zikir berjemaah itu adalah sesat kerana saudari barangkali belum selidiki hadith tersebut.

Apa2hal, ana percaya, sekiranya saudari alea sedari awal percaya bahawa kata2 itu adalah hujjah untuk mempertahankan pendapat si pemberi pendapat, saudari alea takkan jumpa sebarang perkataan yang menghukum bid'ahkan seseorang.

Maafkan ana andai tersinggung @ tersalah bicara. ANa sendiri masih menuntut dan cetek pengetahuan agamanya, cuma berada di sini untuk berkongsi. Terima kasih kerana sudi menegur. Kiranya ada salah lagi, silalah tegur. InsyAllah i will accept it positively. Wassalamun alaikum.

p./s: er guys, am i outa topic??

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 23:40


ermmm...kekadang media ni suke pusing-pusing citer...

jika nak banding kan ct ngan artis lain..mungkin lbh sopaan lah..but lagi bagus jika menutup aurat...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 00:12


Salam alaik

Tak faham?? Ana bercakap tentang hadith yang digunakan bagi orang yang beranggapan kullu bidah dholalah. Hadith tu dijadikan hujjah. Ayat penyata yang ana maksudkan adalah ayat yang disimpul atau dicipta sendiri oleh si pemberi pendapat.

Whateva, ana rasa so far ana belum menerangkan lagi ana bersetuju dengan pendapat mana. Whateva.. kalau dah kata dah settle its ok. Masing2 punya pendapat sendiri. Then, better we off. Kalau perlukan penjelasan lagi, kita berprivatelah pulak memandangkan kita dah terkeluar sikit. Erm.. Okey lah.. memandangkan ana pun dah tak punya banyak masa utk berforum lagi..

Okaylah sis, nice meeting you. InsyAllah, discussion ini akan kita manfaatkan dengan sebaiknya.. Maafkan ana andai terkasar bahasa or what.. Kiranya ada kekeliruan yang masih belum dijelaskan.. PM lah yea.





-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-05 16:44




sedangkan kalau ulama tu puji waheeda pun nak muntah saya dibuatnya. apalagi siti. banyak lagi artis yg blh mrk puji, kump inteam ke, kump dehearty ke, dan macam2 lagi la artis2 nasyid. kalau artis wanita tu mawaddah, wirdani, solehah, itu pun tak payah la puji lebih2 sbb suara mrk aurat.

pst/ patut la lagu kalau tuhan tak ditakuti-mawaddah, umno dia kenen, pas pun dia kenen. rupa2nya mrk ni anak2 gadis jemaah rufaqa'
baru2 ni keluar buku yg mempertahankan islam hadhari yg ditulis oleh ahli rufaqa' dan dalam masa yg sama tuan guru haji hadi mengeluarkan buku bertajuk hadharah islamiah bukan islam hadhari. sama2 kita buat penilaian secara ilmiah. kita alu2kan polemik ilmiah yg sebegini. wallahu alam

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 12:21




yg baik dijadikan tauladan, yg buruk dijadikan sempadan...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 12:35


hemm sedih betul saya...sape yg dok puji tu..???dah maksiat tu maksiatlah...janagn dok kate dia amal baik lak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-05 13:24


YANG TERAMAT JELAS, IA SALAH SATU PETANDA AKHIR ZAMAN, artis DISANJUNG DAN DI AGUNG-AGUNGKAN dengan sebegini rupa sedangkan ulama tidak dipakai, bahkan dipertikai...suara ulama diperlekeh(KALO ULAMA CAM ENTAH APE NAME TUH YANG PUJI SITI TUH MEMANG PATUT PUN DIPERTIKAIKAN)....sebagaimana teguran Dato' Harussani menegur konsert sure heboh dan program seumpamanya, ADAKAH IA DITAATI DAN DILAKSANAKAN....cuba kalau ct nurhaliza pergi ke acheh sebagai sukarelawan membantu mangsa acheh.....MAHU BERPULUH-PULUH AKHBAR PUJI SITI.....kecuali akhbar harakah.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-05 13:52


Namun begitu, saudari ALEA lebih banyak MEMPERTIKAI daripada FIND OUT SOMETHING.



Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 03-02-05 14:16


Quote:

On 2005-02-03 13:52, erwina wrote:
Namun begitu, saudari ALEA lebih banyak MEMPERTIKAI daripada FIND OUT SOMETHING.





apa yg ana tak FIND OUT tu..?? jgn menuduh jika tak kemukan bukti..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

amiratulizzah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.07.2004
Ahli No: 9818
Posting: 57
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 12:25


isu ni memalukan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiratulizzahProfil   Hantar PM kepada amiratulizzah   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 18:21


Assalamu'alaykum...

Mungkin saja Aa Gym belum pernah melihat Siti memakai celana jeans dan pakaian2 ketat lainnya.
Aa Gym mungkin hanya pernah melihat Siti menyanyi atau tampil di TV Indonesia dengan memakai pakaian yang lebar dan sopan, walau tak memakai kerudung (pakaian seperti itu mungkin masih lebih baik dari pada yang di pakai oleh para artis Indonesia).
Mungkin saja Aa Gym tak bermaksud memuji .
Beliau mungkin secara tidak langsung hanya ingin mengajarkan pada para artis Indonesia yang pakaiannya MINTA AMPUN SANGAT MENGUNDANG NAFSU SYAHWAT

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 16-02-05 18:36


mungkin betul ulamak tu kata Siti sopan tapinya dia harus betulkan sikit je yang bahawa Siti ni tak tutup aurat dan takleh dijadikan ikutan.

try tengok iklan expresi dirimu MAXIS.. huhu sopan gile Siti

sekadar pendapat


Kenapa Saya Memilih PAS artikel best di http://sokai.blogdrive.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 20:42


Quote:
try tengok iklan expresi dirimu MAXIS.. huhu sopan gile Siti





iklan lain pun begitu... siti pun tak terlepas drpd bahana populariti...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

humairak
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13040
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-05 13:59


pelik!!tak tahulah ustaz tu betul2 ustaz ke tak...selama saya menghadiri majlis ilmu tak de lagi yang puji siti semua cakap yang dosa adalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairakProfil   Hantar PM kepada humairak   Quote dan BalasQuote

hassanalbana
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13086
Posting: 2
Dari: tapah

Perak  


posticon Posting pada: 20-02-05 14:37


assalamualaikum
sama-sama kita berdoa semoga Allah memberi hidayah ke dalam hati Siti. saya pasti fitrah semua manusia inginkan kebaikan. cuma masih tak nampak jalan. jadi, kita yang sedar doakanlah untuk mereka mudah-mudahan dapat lahir artis seperti Yusuf Islam di Malaysia. kalau semua kita berdoa untuk kebaikan seseorang lain, Insyaallah Allah akan makbulkan doa kita yang ikhlas untuk menampakkan kecantikkan dan kemuliaan agam Allah. Ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For hassanalbanaProfil   Hantar PM kepada hassanalbana   Pergi ke hassanalbana's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-05 12:49


askum.....

isu ni memang hangat diperkatakan...betullah..antara salah satu tanda kiamat ialah manusia memuji artis wanita dan memuliakan depa....

wsm

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

SaNa3004
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2004
Ahli No: 11061
Posting: 9
Dari: PasiR Mas

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-03-05 14:24


ermmm..mula2 terkezut gak...ulama puji ct nurhaliza..????!!!ye ker>>>tp sebenarnya aper yg sy tau suara tuu ttp aurat walaupun dia xberpakaian seksi sgt...ermmmblhlaaa...xtau lakk dia suka dari segi aperr..tp apepun ct ok arr gak dr artis lain yg ketara sgt seksi kan..n kurang sopan santunnya..mayb ct gak blh dipuji coz dia nii walaupun dahh kayer rayerr tp still lg peragungkan n cyg n xluper dia punyer family...blahlaa...ermm????

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaNa3004Profil   Hantar PM kepada SaNa3004   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 10:07


askum....wtb

pada pendapat ana mcm ni, Ulamak Indonesia tersebut bukanlah menghalalkan cara tetapi ianya adalah pendekatan psikologi dalam berdakwah..ulamat tersebut boleh mengatakan kepada artis bahawa semua artis perlu memakai jubah bila menyanyi..tapi adakah itu boleh diterima? sudah tentu tidak malah ditertawakan... untuk mengajak manusia kembali kepada Allah bukanlah secara terus menerus, ianya berperperingkat2. Al-quran juga turun secara perperingkat2 mengikut kepada permasalahan ummat. Contohnya pengharaman arak. arak tidak diharamkan secarah terus menerus kerana pada zaman Nabi, golongan arab memang suka kepada minuman tersebut. Ianya hanya diharamkan apabila manusia pada zama itu telah sempurna tauhidnya. Jadi, fikirlah dengan logik, ulamak indon Abdullah gymnasir itu adalah ulamak yang sangat terkenal dan sudah tentu ilmu psikologi dakwahnya lebih tinggi dari kita. Siapa kita untuk mudah menghukum kenyataan seseorang ulamak? fikirkanlah saudar/i..kentaan kita juga boleh menyebabkan fitnah kepada ulamak tersebut.. satu lagi..ulamat tersebut mungkin berkata demikian kerana penyanyi indonesia MasyaAllah...seksi sungguh. Sehingga penonton pergi ke konsert bulkan atas sedapnya lagu tetapi lenggokan badan dan anggotanya yang menghairahkan. Mereka seolah2 pergi untuk melihat satu pesta seks..jadi jika anda tidak bersetuju dengan ulamat tersebut, buat kenyataan pada media dan depan artis bahawa pakailah tudung labuh dan menyanyi itu adalah Haram..lihat apa responnya..silap haribulan kasut atas muka...lwk je..

ok..terpulang nak terima atau tak..itu sekadar pandangan ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 11:40


waduh...ulama manalah yang puji orang camtu..dia xnampak ke..kalau nak puji tu tengok lah dulu orang yang nak dia puji tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 15:47



Ana setuju dgan saudara Addey.Ulama' itu BUKAN memuji Siti tp maksud percakapan beliau diputarbelitkan oleh media....Artis2 Indonesia mmg sangat seksi dan ustaz cuba berda'wah dgn menggunakan Psikologi....' ADA ARTIS DI M'SIA YG TIDAK MENJADIKAN SEKSI ITU SBG TIKET UTK FAMOUS.SEDANGKAN UTK CEPAT TERKENAL DI INDON SEKSI ITU SPT KEPERLUAN UTK MENAIKKAN NAMA.Ust tidak boleh terus terusan bercakap MENYANYI ITU HARAM kerna sapa yg nak dengar???artis blh terima ke??(menyanyi itu kan m'cari rezki halal pd mrk) Pendekatan kpd da'wah tu penting....
JGNLAH SEWENANG2 KITA MENGHINA ULAMA' KERNA BUKANKAH ULAMA ITU PEWARIS PARA NABI.????DAN JIKALAU SESUATU KHABAR ANGIN TERSEBAR,JGN TERUS TERIMA...DIMANA KREDIBILITI KITA SBG UMAT RASULULLAH??
SIAPA YG NAK BELA ULAMA KITA KALAU BERITA INI DITAJA OLEH BARAT????

ORANG BARAT TERSENYUM KRN KITA SENDIRI TIDAK MAMPU MEMBELA SAUDARA KITA.........Fkir-fikirkanlah............

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 27-06-05 11:05


assalamualaikum.....

saya fikir itu pendekatan untuk artis2 yang dah memeng seksi2 tu....so

ulama tu gunakan artis yang lebih 'sopan' iaitu siti sbg

contoh....takkan ulama tu nak kata''ha...artis2 indon yang seksi

tolong ikut contoh mawar tu...sopan saja die''....tak kena la pula kan?
ok,tu pndpt saye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-06-05 11:17


assalamualaikum..
erm..kalu pasal ct..msti ramai ja yang nak tau kan??..erm..pasal topik ni..rasanya dalam AL-ISLAM kan??
ermm..anyway..setiap pendapat adalah benar dr kaca mata yang melahirkan..

erm...hanya DIA yang maha mngetahui..
moga kita semua berada dalam naunganNya..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-05 15:13


Bila bab artis terutama CT sering mendapat perhatian.. :roll:

Bagi ana,takkan wujud orang yang bagaimana pun akhlak, tingkah laku or whatever jika tiada yang suka... So,kalau dah ramai @ banyak permintaan,mcm2 tu la jadinya.

Ana pernah terdgr cerita drp kawan2 ana yang mengatakan CT memang ada niat nak bertudung tapi dia masih sygkan peminat2nya.... hmm.. boleh pula camtu,ek?? :-?

Sama2 kita doakan semoga kita semua (umat Islam) beroleh hidayah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 27-06-05 16:49


assalamualaikum...

tak tahu la apa yang nak kita puji...
mungkin ulamak itu telah tertipu agaknya..
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 13:50


!!! QUOTE !!!

“Aa Gym suka menyebut yang Siti Nurhaliza membuktikan seseorang tiada perlu menunjukkan gerak-geri seksi atau memakai pakaian seksi untuk menjadi popular,” kata Anggraeni.


tu laa... lain kali nak ambik contoh pun pikir la dulu. macam la tak ada artis lain yang tak seksi tapi popular boleh dijadikan contoh.

RABBANI lagi ok aper.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 01-07-05 15:36


satu tanda akhir zaman .... artis dipuji ulama' dikecam

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

mirwana_87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2005
Ahli No: 16829
Posting: 55
Dari: kuantan..pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 01-07-05 16:04


ASSALAMUALAIKUM....SITI DIPUJI BANYAK SEBAB ...    1.SUARANYA yang MERDU TAPI AURAT dalam ISLAM. 2.WAJAH yang CANTIK TAPI HANYA untuk MUHRIMNYA SAHAJA. 3.PAKAIAN yang SOPAN TAPI MASIH TIDAK DI TUTUP SELENGKAPNYA.DAN PALING KETARA SEBAB NAK JAGA HUBUNGAN DIPLOMATIK MALAYSIA DAN INDONESIA.KALAU TAK Kenapa ARTIS KITA yang PAKAI TUDUNG TAK DIPUJI...... :-) :lol: :-) :roll:


-----------------
pengertian hidup ini akan lebih indah seandainya diiringi dengan keikhlasan hati dan keindahan budi.. ....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwana_87Profil   Hantar PM kepada mirwana_87   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 22:44


assalamualaikum...
nobody's perfect.
bagi ana,
masih terlalu awal untuk menjadikan beliau (siti) sbagai idola remaja.
masih banyak yang perlu diubah dan diperbaiki.
setinggi mana pujian yang ditaburkan,sebanyak mana jasanya,
segalanya harus dikembalikan kepada Allah.
tetap perlu mematuhi perintahNya...menuruti syariatNya.
berdoalah,moga Allah berikan beliau hidayah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

fiafarha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1209
Posting: 79
Dari: t`ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-07-05 22:49


tanda akhir zaman..penyanyi wanita sentiasa disanjung tinggi..dihormati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiafarhaProfil   Hantar PM kepada fiafarha   Quote dan BalasQuote

srihanaz
Warga Rasmi
Menyertai: 02.07.2005
Ahli No: 17018
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-07-05 01:03


Ingatkan tanda akhir zaman "penyanyi wanita dipuja-puja" tu maksudnya oleh orang awam (yang ilmu tak setinggi mana), rupanya orang yang lebih berilmu pun ada sama - itulah padah ilmu kalau tak disertai iman yaqin yang betul pd Allah dan hari akhirat - rujuk surah al-Baqarah ayat 2 & 3.

Ingat tak kisah "Mek Gerudi" yang dipuji oleh beberapa "ulama??" di negara seberang ....

Benarlah Allah yang Maha Besar

Bookmark and Share

    


  Member Information For srihanazProfil   Hantar PM kepada srihanaz   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-07-05 09:13


apa nak jadi entah agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 03-07-05 16:43


Assalamu'alaykum...

Topik ini masih menarik! :)

ummimq
ps - seorang ulama' warasatul anbiya tidak akan memberi komen yang melibatkan dunia hiburan dan hari ini (25/1/2005) dikatakan dalam Harian Metro bahawa AA Gym pernah menjemput ct untuk ke majlis anjurannya. "Barangsiapa yang mengada-ada sesuatu dalam urusan agama kami yang tidak ada dasarnya maka amalnya tertolak." (HR Bukhari & Muslim)

Tulisan di atas adalah tulisan Ummi

Siti pernah dijemput A'a Gym? Allaahuakbar! :)
Di sini ada Kyai (bukan A'a Gym) yang malah menjemput para pelacur, lalu pelacur-pelacur itu di ajak ke pesantren, di kasih tempat istirahat, diberikan makan, diberi perhatian dihargai dalam senyum dan ketulusan seorang Kyai. (peristiwa ini nyata pernah terjadi, dan tidak sedikit yang mencemo'oh/meledek sang Kyai) walhasil, dari kesungguhan serta ketulusan dari sang Kyai, pelacur-pelacur tersebut merasa memiliki kembali jati diri mereka sebagai seorang wanita, bukan binatang apalagi yang lebih dari itu. Keesokan para pelacur itu bertobat dan tak pernah melacur lagi. Allaahuakbar!
Ilmu saya sedikit tentang hadis, namun saya pernah mempelajari tentang sirah/perjalanan Rasulullah Saw, serta para sahabat Ra. Rasul Saw, seorang yang lemah lembut & penuh kasih sayang, bahkan pada musuh-musuhnya beliau tidak selalu berlaku keras, karena doa beliaulah Umar Bin Khottab masuk islam dan Abu Jahal tetap memusuhi. Begitu pula para sahabat, mereka tak kalah bijak mengambil keputusan, cobalah mencari kembali dalam kitab2 mereka, contohnya Abu Bakar dengan para tahanan kafir, Imam Ali dengan baju besinya, Umar dengan rumah yahudi yang hendak digusur, Usman dengan banyaknya unta-unta dalam kafilah membawa bahan pangan (saat masa paceklik/masa sulit).

Apakah salah jika televisi dijadikan media dakwah? Kita tak wajib menguasai teknologi? :lol:

Agama Allah ini memang ada yang tak bisa dijangkau akal (dalil naqli), cukup haqqul yaqin. Tapi ada juga yang dapat dijangkau akal (dalil aqli).

Wassalamu'alaykum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

IbnuRushd
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9585
Posting: 16
Dari: Belfast, United Kingdom

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-07-05 18:25


a'kum,pasal siti,menyanyi adalh suatu yang haram bagi perempuan kerana suara nya adalah aurat,suara yang lunak merdu itu hanya halal dan mendpat pahala jika digunakan untuk mghiburkan suami,keluarga dan muhrimnya sahaja.tapi,jika nak dinbandingkan penggerudi INUL itu yang diharamkan oleh ulama indonesia dalam fatwanya,mmglah siti jauh lebih baik.bagi saya tindakan memuji itu tak berapa betul kerana seakan mnyetujui buadaya hiburan sepertinya..wallahuaa'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuRushdProfil   Hantar PM kepada IbnuRushd   Quote dan BalasQuote

IbnuRushd
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9585
Posting: 16
Dari: Belfast, United Kingdom

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-07-05 18:28


ok,Kalau puji,apa dalil2nya.ulama sekarang ini ramai yang bertopeng,maksud saya ada ulamak yang baik dan ulamak suk(jahat).bahkan jangan terperanjat ada ulamak yang anti hadis di negara islam malysia ini sendiri.belajarlah membezakan ulamak yang betul dan tak betul...wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuRushdProfil   Hantar PM kepada IbnuRushd   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 12:37


Pada 03-07-05 16:43 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

Agama Allah ini memang ada yang tak bisa dijangkau akal (dalil naqli), cukup haqqul yaqin. Tapi ada juga yang dapat dijangkau akal (dalil aqli).

ana pun rasa macam nak setuju dengan pulu. kalau betul ada kyai disana yang buat baik dan kesannya juga baik,itu sudah dikira sangat bagus. boleh dibuat di malaysia juga.

ps:lagi baik daripada beri kondom percuma. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 20:29


Assalamu'alaykum...

Kan sudah saya tuliskan dalam topik ini, bagi saya Aa Gym tak memuji Siti, bisa saja media massa yang melebih-lebihkan (namanya juga media massa :-D).

Dalam kompetesi di dunia ini, kita harus mencari atau memberi perantara hidayah. Urusan di kasih sama Allah atau tidak, itu hak Allah jalil semata. Tapi bila kita cuek/tak peduli/masa bodo, tentu saja kita masuk ke dalam orang-orang yang lemah iman paling parah kita bisa dikatakan dzolim.


"Betapa sering kita melihat, memperhatikan, menyelidiki kekurangan orang, dapat dikatakan jarang kita mencari kebaikannya" (MD. Bangu)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 22:15


ada baik dan buruknya :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.20777 saat. Lajunya....