Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 21 jam, 57 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: WUJUDKAH MAKLUK HALUS??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» WUJUDKAH MAKLUK HALUS??

Please Mendaftar To Post


Oleh WUJUDKAH MAKLUK HALUS??

putricinta01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9738
Posting: 101
Dari: Kuala Pilah

jordan  


posticon Posting pada: 14-01-05 13:56



setiap mlm isnin jam 9.30 mlm di tv3 pasti akn kuar progrem misteri nusantara...
dah hampir 2 ke 3 thn cerita tu di tayangkn di kaca tv... masalahnya skrg betulkah apa yg selalu dipaparkan pd setiap minggu tu.. apa benarkah wujudnya makluk2 halus yg mcm x logik je.. juga pelbagai adat mentera yg dh mcm melanggar hukum agama...
ada sapa2 leh beri komen...
sekian terima kasih... [IMG]null[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For putricinta01Profil   Hantar PM kepada putricinta01   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-01-05 14:16




ana pun nak tau gak sejauh maner kebenarannya?
yer, betul wujud syaitan&iblis.... tapi , camner pulak yang digambarkan kat entiti & dlm misteri nusantara tue... agaknye akhir zaman nie, syaitan & iblis pun nak menonjolkan diri kot... yeala, sbb manusia pun seem to be them...



yang baik dr Allah, yang buruk dr diri ana sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

a_zar81
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13333
Posting: 8
Dari: Arau

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-01-05 03:39


dengan lafaz bismillah...

"wujudkan makhluk halus" satu title yg jarang sekali manusia bicarakan, yakni tidak dibincangkan secara umum. sbg seorg islam kalo tuan2 rujuk kembali salah satu drp 6 rukun iman yg MESTI dipegang dgn penuh keyakinan ialah :BERIMAN KPD PERKARA GHAIB. sesungguhnya bukan malaikat dan setan shj, tetapi hal berkaitan dgn syurga, neraka, timbangan (mizan) & banyak lagi perkara2 ghaib yg tiada satu makhluk pun pernah ketahuinya maupun melihatnya atau menyentuhnya melainkan si Maha Pencipta dan Tuhan Sekalian Alam: ALLAH AZZA WA JALLA!

mengingkari salah satu drp rukun ini apatah kesemuanya sekali hukumnya adalah kafir. krn Allah SWT menjanjikan satu perjanjian besar iaitu Hari Kebangkitan/Kiamat/Armageddon dlm istilah barat adalah sati perjanjian yg amat nyata.

rujuklah tafsir dlm surah al-baqarah ayat ke3: "Yang beriman dengan perkara2 ghaib..."

istilah makhluk halus ialah makhluk yg diciptakan oleh Allah SWT yg amat mistik sudah pasti manusia tiada mampu melihatnya, apatah lagi menyentuhnya. makhluk spt iblis, setan, jin telah disebut di dlm al-Quraanul Kariim. manakala unsur2 lainnya yg kita golongkan spt bunian,pocong,toyol,hantu & sbgnya hanyalah nama2 baru yg diberi oleh masyarakat setempat. HAKIKATNYA ianya termasuk di dlm 3 makhluk yg telah disebut spt di atas. persoalannya para ulama masih berselisih pendapat samaada golongan iblis & setan termasuk di dlm kelompok jin, atau tersendiri.

Allah SWT mengajarkan hamba2nya agar sentiasa berwaspada akan ancaman makhluk ini. kenapa? rujuklah tafsir dlm surah al-a'raf...kelebihan ayat kursiy dlm surah al-baqarah, surah muawwizataini (2 surah: al-falaq & an-naas). masing2 mempunyai kelebihan dan khasiat. banyak hadis yg menerangkan kelebihan surah2 tersebut, dan kelebihan surah2 lain drpnya.

kini, terdapat banyak kitab yg membincangkan mengenainya diterbit dan dibukukan. tuan2 bolehlah merujuk/boleh dapatkan di mana2 kedai buku berhampiran.

-wallahu a'lam-



Bookmark and Share

    


  Member Information For a_zar81Profil   Hantar PM kepada a_zar81   Pergi ke a_zar81's Website   Quote dan BalasQuote

din_arif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8486
Posting: 166

Johor  


posticon Posting pada: 15-01-05 08:47



Makhluk halus mmg wujud... Cthnya semut, anai2, kutu, dsb...

Bookmark and Share

    


  Member Information For din_arifProfil   Hantar PM kepada din_arif   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-01-05 11:52


Quote:

On 2005-01-15 08:47, din_arif wrote:

Makhluk halus mmg wujud... Cthnya semut, anai2, kutu, dsb...



he he he logik gak tuh ...macam²la

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

khausar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11904
Posting: 69
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-01-05 11:55



bunian,hantu(raya ,toyol,pocong)..
ni semua makhluk halus

semuanya wujud kerana tercatat dalam al_quran cuma tak nampak di mata kasar kita..
cuba bayangkan kalau semua kita boleh nampak, jawabnya tak tidur malamlah...




Bookmark and Share

    


  Member Information For khausarProfil   Hantar PM kepada khausar   Quote dan BalasQuote

atiqah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5116
Posting: 40
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 15-01-05 17:01



Makhluk halus memang wujud dan ia termasuk didalam perkara ghaib.Cuma kita tidak boleh tengok makhluk ni .Kalu kita nampak jawabnya tak senang duduk kita dibuatnya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahProfil   Hantar PM kepada atiqah   Quote dan BalasQuote

tijani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2003
Ahli No: 5521
Posting: 33
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 15-01-05 17:37



Makluk halus memang wujud cuma x semua org ada kelebihan dpt nampak perkara tersebut.Yang penting tingkatkan amal dan taqwa kepada Allah dan jauhi perkara yang boleh menyesatkan kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tijaniProfil   Hantar PM kepada tijani   Pergi ke tijani's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-01-05 17:46



aiwah.. baru je balik klass ko-k ni..
td pun ade gak topik makhlus halus ni distorykn dlm klass..

pak syed siap tanye lg.. sape yg percaye adenye makhlus halus..??!!

bg ana.. makhlus halus ni mmg ade..
di mana2.. anywhere.. everywhere..anytime..

apepun.. just make sure dlmn antum kena kuat..
jgn laa cepat sgt kecut perut.. or goyah sgt bile nampak something yg pelik.. bace2 laa...
ayat kursi.. 3 kul.. dll...

* btul apa kata2 sahabat kat posting ni...a_zar81 dll..

wallahualam..'


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

uzair
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2005
Ahli No: 13578
Posting: 33
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 15-01-05 20:26


asalamualaikum
makhlukj halus atau makhluk ghaib
mgpa kita masi nak bicara samada wujud atau tidak
jika kita sudah berimAN
KPD ALLH . ALQURAN DAN RASUK NYA
mgapa masih ada persoaalan seperti ini kpd kiota yg masih ada akl pikiran
yterdapat pelbagai dalil kotngie (alquran) tntg kewujudan jin seprti ifrit dan lain lian mgp masih ader yg menyoal ttg kewujudan n mreka
sedangkan rasululah pernah berbicar dgn jin . ifrit dan merakayg lain n nabi sulaiman juga pernah memerintah bumi ini termasuk alam jin dan haiwan mgpa kita nakm hairan lagi n nak tnya lg ok

kalo kata 2 say ader silp sila betul
manusia tak lari dari kesilapn


Bookmark and Share

    


  Member Information For uzairProfil   Hantar PM kepada uzair   Pergi ke uzair's Website   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-05 21:16




Quote:
sbg seorg islam kalo tuan2 rujuk kembali salah satu drp 6 rukun iman yg MESTI dipegang dgn penuh keyakinan ialah :BERIMAN KPD PERKARA GHAIB



ALLAH
MALAIKAT
RASUL
KITAB
QIAMAT
QADHA DAN QADAR..

HRM....
KEBANYAKAN RUKUN IMAN BERKISAR KEPADA PERKARA GHAIB (YANG KITA BELUM DAN TAK PERNAH NAMUN PASTI JUMPA)

WUJUDKAH MAKHLUK HALUS? WUJUD!
HALUSKAH MAKHLUK ITU? ALLAH YANG MENGETAHUI

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-05 21:33


Salam Alaik

Hidupan ghaib yang kita faham dengan nama makhluk halus tu semuanya dalam geng jin ; iblis, jelmaan syaitan or etc.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 17-01-05 09:45





lebih halus dari kuman !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-01-05 11:15




waa ikhwah & akhawat tak boleh salahkan mereka yg bertanya. meluaskan ilmu walau dalam perkara mcm ni ada jugak bagusnya. kan Islam tu menyeluruh. ye lah, cuma takut menyerongkan akidah? na'uzubillah. hrm, cuma sepatutnya bertanya kepada yg lebih arif. posting tanya kat UC ni pun tak salah kot sbb mungkin ada yg arif ttg perkara ni. pape pun, kita semua msti percaya Allah sbg Tuhan yg satu dan perjuangkan gaya hidup Islam.

neways, panjang lebar ye posting a_azar81 . ana setuju. cuma ada info tambahan sikit nsyaAllah..

Quote:
HAKIKATNYA ianya termasuk di dlm 3 makhluk yg telah disebut spt di atas. persoalannya para ulama masih berselisih pendapat samaada golongan iblis & setan termasuk di dlm kelompok jin, atau tersendiri.



Iblis adalah nama bagi ketua segala syaitan. Dalam dunia jin, dulu² Iblis antara 'orang alim' & baik & kawan baik malaikat, sbb tu Allah benarkan dia masuk ke dlm syurga. Tapi lepas dia tak nak tunduk pada Nabi Adam a.s. Allah singkirkan dia..
wallahu a'lam.
ni adalah apa yg ana belajar time sec 5 dulu la, sejarah ciptaan Nabi Adam. nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk tafsir (bukan terjemahan) surah al-Baqarah ayat 30 dan few ayat seterusnya.

setahu ana lah, makhluk² halus mcm bunian ni semua wujud dalam kategori jin. (though pochong tak tau sbb mcm cerita kelakar je, balut² pastu lompat² sorry i find it funny. sape² penah nampak kongsi yeh,, PM ana) hrmm,, abis tuu kalau makhluk halus takde,, takkan nak kata semua orang yg nampak makhluk² ni ada hallucination kot??

kesimpulannya, kategori jin ni mmg wujud... sbb tu Allah sediakan utk orang² Islam dgn pelbagai ayat al-Qur'an utk melindungi kita, cth ayatul kursi dlm surah albaqarah, mu'awwidzatain annaas n alfalaq, surah attawbah 128 n 129 & etc.

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

mastz04
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2005
Ahli No: 13734
Posting: 6
Dari: aloq staq

Kedah  


posticon Posting pada: 18-01-05 16:55


Quote:

On 2005-01-14 13:56, putricinta01 wrote:

setiap mlm isnin jam 9.30 mlm di tv3 pasti akn kuar progrem misteri nusantara...
dah hampir 2 ke 3 thn cerita tu di tayangkn di kaca tv... masalahnya skrg betulkah apa yg selalu dipaparkan pd setiap minggu tu.. apa benarkah wujudnya makluk2 halus yg mcm x logik je.. juga pelbagai adat mentera yg dh mcm melanggar hukum agama...
ada sapa2 leh beri komen...
sekian terima kasih... [IMG]null[/IMG]




waalaikumussalam....
mmg benar ada makhluk halus dlm dunia.....byk
tapi dlm misteri nusantara tak pastila....tapi klu dlm bab baca mentera ni takyahla percaya.....klu yg baca doa n ayat al-quran tu blhlaa....
mas ckp ada makhluk halus sbb mas pernah jumpa ok
wassalam

-----------------
CINTA SEJATI ialah cinta di mana kita tak pernah berharap dgn org yg kita cinta tapi berharap agar DIA redha dgn cinta itu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mastz04Profil   Hantar PM kepada mastz04   Pergi ke mastz04's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-01-05 17:07


Setiap sesuatu selalunya berlawan. Kalau ada makhluk halus, ada tak makhluk kasar?

Mengenai Misteri Nusantra ni... selalu pengacaranya bagi amaran supaya jangan mudah percaya. Nampaknya MN ini dah dijadikan medan untuk mencari publisiti murahan oleh bomoh, pawang, dukun, guru silat yang 99.9% adalah penipu.

Masuk MN akan dijadikan modal untuk mereka melariskan servis (dan juga penipuan).

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-05 14:17


makhlus halus tu mmg wujud.... citer yg kat tv tu, tang jampi suma2 tue, lbh kepada cam adat kaum2 tertentu.... depa nak tunjuk kat kita ttg sesetengah kaum tu camne nak atasi gangguan makhluk ni... bkn nak suruh kita ikut.... tgk je dah la.... kita sbg org islam kan ada cara yg dah digariskan... ikut prosedur yg betul....rujuk pada yg pakar... insyaallah.....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 22-01-05 17:22


termasuk dalam perkara sam'iyat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-01-05 09:32


ana pun tak berapa pasti..tapi makhluk ghaib tu ada la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

a_zar81
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13333
Posting: 8
Dari: Arau

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 06:16


bismillah...

MAKHLUK GHAIB MENURUT PERSPEKTIF AL-QURAN & SUNNAH,KEWUJUDAN MAKHLUK HALUS,PERCAYA ATAU TIDAK,DAN Kenapa IA WAJIB DIKETENGAHKAN?

inilah antara satu soalan dr pelbagai persoalan yang diutarakan sama ada secara langsung atau tidak.

apakah yang dinamakan makhluk halus? apakah halus itu disama ertikan dengan makhluk organik seperti semut dan kuman? atau adakah lafaz halus ini boleh kita kategorikan ke arah makna yang lebih jauh?

umat islam telah memahami maksud kandungan ayat quran yang menyebut tentang perkara ghaib. ghaibiyyat atau sam'iyyat pun termasuk di dalam maksud itu. soalnya, sejauh manakah percaya atau ketakpercaya dimensi ini?

menjawab komentar saudara saya (din_arif) barangkali beliau bergurau atau tidak. perkataan halus bukan sahaja diberi erti sesuatu benda yang kecil saiznya,tetapi ia jugak diertikan dengan sesuatu yang kewujudannya komples dan tidak dapat dilihat melalui mata kasar secara langsung atau tidak langsung. makhluk ghaib secara langsung boleh diertikan dengan makhluk seperti semut, kuman, bakteria, virus dan sebagainya kerana ia telah dikenal pasti secara langsung melalui kajian-kajian dengan bantuan sains.

"makhluk halus tidak langsung" inilah menjadi topik utama kita dalam forum ini. kewujudannya telah disebut tetapi keimanan yang mendalam dan teguh sahaja yang mampu menjadi saksi kerana makhluk istimewa ini adalah salah satu ciptaan agung ALLAH SWT. malaikat, jin, iblis, syaitan, syurga& neraka, kiamat, barzakh & ruh merupakan perkara ghaib, kompleks dan tidak langsung yang tidak dapat tidak dan mustahil boleh didapati, direkod dan dilihat dengan mata kasar dan sains.

soalan yang dilontarkan oleh saudara uzair telah terjawab di atas. pokok pangkalnya memerlukan keimanan yang tinggi. dinukilkan daripada guru saya adalah seperti berikut:

"kiranya anda seorang pemanah tepat, menarik busur dan melepaskan anak panah yang tajam mengena sebijik buah epal.kemudian bertanya kepada hadirin:

pemanah: adakah tuan2 percaya saya seorang pemanah hebat?
penonton: kami percaya!

kemudian anda meminta mata anda ditutup ketika melepaskan anak panah kedua, dan jelas anak panah tersebut mengena tepat pada buah epal seraya anda bertanya:

pemanah: adakah tuan2 percaya saya seorang pemanah hebat?
penonton: kami percaya!

seterusnya anda memohon seorang sukarela untuk meletakkan sebiji epal di atas kepalanya dan mata anda ditutup ketika anda bersedia untuk melepaskan anak panah ketiga....


bagaimana perasaan si sukarela itu, rela atau tidak? soalan ini menjadi percaturan...

moralnya: zaman berzaman masih wujud golongan yang tidak percaya kewujudan makhluk halus biar pun mereka telah bersaksikan akan kewujudannya.

setengah masyarakat arab mesir tidak percaya wujudnya jin sedangkan nyata lagi jelas al-Quran telah mensabitkan!

setengah masyarakat Melayu kita tidak percaya wujudnya jin dan kerasukan,

sesetengah masyarakat Melayu kita percaya akan makhluk halus tetapi menyembah pula!

sesetengah masyarakat Melayu kita percayakan makhluk halus, berlaku syirik walaupun rajin ke masjid kadang-kadang tok imam pun terlibat sekali!?

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_zar81Profil   Hantar PM kepada a_zar81   Pergi ke a_zar81's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 07:23


jap2.. Kenapa tajuk ni ada dalam forum jejak ukhwah ni.. apa nak bersahabat dengan makhluk halus ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-10-06 11:54


Pada 15-01-05 11:55 , khausar posting:

!!! QUOTE !!!


bunian,hantu(raya ,toyol,pocong)..
ni semua makhluk halus

semuanya wujud kerana tercatat dalam al_quran cuma tak nampak di mata kasar kita..
cuba bayangkan kalau semua kita boleh nampak, jawabnya tak tidur malamlah...


...

... Iblis syaitan & jin, ye.. ada tercatat dalam Kalam Allah.. (semua org tahu.)

tapi kalau hantu raya, toyol atau pocong.. toksah lah buat lawak 'sedih' ye saudara khausar..

* dapat rakaman video dari rakan.. mengenai pontianak di Indonesia yang dirakam secara live.. org sana panggil arwah.. kita kat sini mungkin panggil pontianak..
rakaman secara live itu menunjukkan seorang lelaki sedang berlutut dihadapan sebatang tiang dengan 'arwah/pontianak' tadi berdiri ditiang itu seoalah2 telah di'pasung' (tidak dapat melarikan diri..
rakaman jarak dekat dapat dilihat pada bahagian muka 'arwah/pontianak' itu.. "kelihatan hancur wajahnya" (kata narrator itu lah...

apa-apa pun bagi ana... , ia adalah makhluk Allah swt.. dan Allah Maha Mengetahui...

jika takut, janganlah terlampau takut sangat.. bimbang hati lebih takut kepada mahklukdaripada PENCIPTANYA sendiri.. berani, jangan terlampau berani.. bimbang jika timbul RIAK dihati....


-----------------
"Ambil Tahu sesuatu perkara, tidak semestinya sibuk menjaga tepi kain orang-itu lebih baik dari menjadi kera sumbang!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-06 14:05


semut dan kutu pun dikira makhluk halus kan....setuju tak? hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-06 18:26


makhluk halus memang ada, dulu anis bukan tak percaya, tapi tah laaa
tapi lepas anis dengan suami sendiri yang kena ganggu, baru lah anis tol2 yakin..tu pun lepas 3 orang pengamal perubatan tradisional(cara berubat menggunakan ayat2 alquran) cakap benda yang sama... kecut juga perut mula-mula tahu, tapi, alhamdulillah dah ok sekarang ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1153 saat. Lajunya....