Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 21 jam, 31 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: sahabat sejati dan sahabat palsu...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» sahabat sejati dan sahabat palsu...

Please Mendaftar To Post


Oleh sahabat sejati dan sahabat palsu...

putricinta01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9738
Posting: 101
Dari: Kuala Pilah

jordan  


posticon Posting pada: 13-01-05 17:11


ramai diantara kita kadang2 tidak mampu membezakan sahabat sejati dgn sahabat palsu... so mcm mana cara yg terbaik utk mengenalpasti 2 watak yg mmg byk kat sekeliling kita ini?
minta komen2 anda semua sbg panduan... sekian terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putricinta01Profil   Hantar PM kepada putricinta01   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 13-01-05 17:31


...
nie pendapat saya yer..
ciri-ciri sahabat sejati...
#sanggup bersama kita ketika susah mahupun senang..
#sentiasa menutup keaiban kita
#sanggup berkongsi/mendengar masalah dan bersama2 menyelesaikannya..
#sentiasa memberi teguran membina...mengajak kita kearah kebaikan
p/s teringat lagu TEMAN SEJATI...hadiah sempena hari jadi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-05 20:14


Sahabat sejati?Dalam seribu satu je blh jumpa,,,
sahabat sejati tu
Pasti sentiasa membuatkan kamu tersenyum walaupun ketika sedih
Pasti segera memohon maaf jika berlaku perselisihan pendapat dan sedia memaafkan
Menghargai dan cuba mengekalkan persahabatan drp renggang
Sedia merahsiakan jika dipinta dan rela menjadi pendengar setia walaupun terpaksa

sahabat palsu
Tidak kisah jika persahabatan mula renggang dan tidak cuba utk memperbaikinya
menjadi teman sejati ketika akrab tetapi mencemuhmu apabila berlaku pergaduhan
Tidak takut utk menceritakan rahsiamu kpd org lain
Tidak cuba mendapatkanmu jika kamu membuat silap

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

chy-anggerik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.04.2004
Ahli No: 8698
Posting: 40
Dari: shah alam 2

Selangor  


posticon Posting pada: 13-01-05 22:08



bg chy pulak tak tahu maner yg palsu tu selagi ia belum terkena pada btg hidung sendri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chy-anggerikProfil   Hantar PM kepada chy-anggerik   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-05 23:33


heh...hanya sahabat sejati hamba saja yang masih hidup dengan hamba...
yang palsu tuh dah hamba selesaikan dengan pedang hamba ^_~x
kerna pedang hamba tau mana satu yang palsu yang mana satu yang sejati... emoh emoh

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-05 11:56


Tak tau la camne yg dikatekan sahabat sejati. Tp rasenye klau kte ade masalah, die akn beri nasihat, kalau kte sedih, die tenangkan kte, lg satu yg pnting die tak akn sakitkan hati kte dan tak akn cr org lain sebagai sahabat dan die benar2 sygkan kte

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

putricinta01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9738
Posting: 101
Dari: Kuala Pilah

jordan  


posticon Posting pada: 14-01-05 12:52



terima kasih pada sahabat semua..yg telah sudi beri serba sedikit tip utk memilih sahabat sejati dan menghindari sahabat yg kureng tu.. hope lepas ni ramai la sahabat2 yg kureng ni beralih arah kpd yg tul2 leh dilevalkn sahabat sejati... insyaALLAH.. semoga ukhwah kita akn sentiasa mndpt rahmat dr YG ESA.. WASALAM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putricinta01Profil   Hantar PM kepada putricinta01   Quote dan BalasQuote

putricinta01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9738
Posting: 101
Dari: Kuala Pilah

jordan  


posticon Posting pada: 14-01-05 16:29



alhamdulillah setakad ini boleh dikatakan semua teman yg bersama saya boleh diketegorikan sbg sahabat sejati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putricinta01Profil   Hantar PM kepada putricinta01   Quote dan BalasQuote

khausar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11904
Posting: 69
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-01-05 11:48




satu tips mudah..
sahabat yang baik tak akan mengata kita dibelakang, so andainya kita tahu dia mengumpat kita,maknanya dia bukan sahabat yang baik..
seorang sahabat akan menjaga keaiban dan tidak merendahkan kita di khalayak ramai...

pesanan..
sahabat yang baik akan sama-sama berhenti menunggu apabila sahabatnya tunduk membetulkan tali kasutnya....
sahabat adalah cermin diri kita..
sahabat kita akan menetukan siapa diri kita...
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khausarProfil   Hantar PM kepada khausar   Quote dan BalasQuote

tijani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2003
Ahli No: 5521
Posting: 33
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 15-01-05 17:18



SAHABAT SEJATI
1)BERKONGSI SUKA DAN DUKA.
2)SALING MEMBERI DAN MENERIMA
3)SALING MEMAHAMI ANTARA SATU SAMA LAIN.

SAHABAT PALSU
1)MAHU BERKONGSI SUKA ,DUKA TAK MAHU.
2)HANYA MAHU MEMBERI @ HANYA MAHU MENERIMA
3)TIDAK MEMAHAMI SAHABATNYA DAN HANYA MAHU MENYALAHKAN.

"SESEORANG ITU MENGIKUT AGAMA SAHABATNYA"

Bookmark and Share

    


  Member Information For tijaniProfil   Hantar PM kepada tijani   Pergi ke tijani's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-05 22:52




ooo...macam tue ke? syukran ye!!!
yg penting sahabat tak akan melakukan sesuatu yg mengaibkan sahabatnya

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

balqiszie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11822
Posting: 100
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-01-05 11:25




sependpat dengan semua kawan2 bg komen nie,,
sahabat sejati tak mungkin akan buat kita menangis,menjadi penasihat dalam suka dan duka..dan sanggup bekorban utk kebahagian dan kegembiraan sahabatnya...

ANDAI KITA INGIN PUNYAI SAHABAT SEJATI..TANYALAH PADA DIRI INI ADAKAH KITA JUGA MAMPU MENJADI SAHABAT SEJADI PADA SAHABAT KITA?ADAKAH KITA JUGA SALAH SEORG INSAN YG DIGELAR SAHABAT SEJATI PADA SAHABAT KITA????



-----------------
hargailah sebuah persahabatan .,kerana disitu tersingkap segalanya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiszieProfil   Hantar PM kepada balqiszie   Quote dan BalasQuote

aplysia
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7374
Posting: 13
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 18-01-05 11:32


Hmm....mmg bayak sahabat palsu sekarang nih.....

-----------------
[b]KLIK BANNER DI BAWAH![/B]

[url=http://kdim2u.blogdrive.com][img]http://www.kdim.net/gambar/kdim_new_header.jpg[/img][/url]

[url=http://mall.kdim.net/?penaja=2399][img]http://mall.kdim.net/images/mall_banner.jpg[/img][/url]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aplysiaProfil   Hantar PM kepada aplysia   Pergi ke aplysia's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-05 14:30


nak bagi pun dah ramai yg bagi... sbb sama jek....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

AtikahBahtiar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12288
Posting: 48
Dari: Bandung

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-05 11:35



Bersyukur kita jika dikurniakan sahabat sejati jagalah ukhwah itu sebaik2nya.=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AtikahBahtiarProfil   Hantar PM kepada AtikahBahtiar   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 20-01-05 13:49


sahabat sejati juga akan menegur kesilapan kita... kalau kita salah, dia tak kan biarkan diri kita hanyut,.. N sahabat sejati bukanlah sahabat yang sentiasa mengiakan apa sahaja tindakan kita... manusia kan tak perfect..?? whatever Wawa ramai kawan baik... sahabat sejati pun ramai gak.. tak tahu mana satu yang special, he he!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

anamuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14262
Posting: 48
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-02-05 00:09




sy setuju ngan yg lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anamuslimahProfil   Hantar PM kepada anamuslimah   Quote dan BalasQuote

putricinta01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9738
Posting: 101
Dari: Kuala Pilah

jordan  


posticon Posting pada: 01-03-05 13:29



GOOD IDEA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putricinta01Profil   Hantar PM kepada putricinta01   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107749 saat. Lajunya....