Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 148
Ahli: 0
Jumlah: 148




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 24 hari yang lalu
Kang: 42 hari yang lalu
lidah-penghunus: 45 hari yang lalu
muslimin23: 53 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: genre novel yang diminati


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» genre novel yang diminati

Please Mendaftar To Post


Oleh genre novel yang diminati

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-05 16:55



rata2 remaja suka baca novel,tak kiralah novel melayu ke inggeris ke..dalam banyak2 novel yang mana satu pilihan kalbu,novel cinta atau thriller?
bagi saya,saya lebih suka novel thriller dari cinta.
jadi bagaimana dgn anda semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-05 17:46




Saya meminati genre satira, Politik dan falsafah spt
Voss, Climbing to The Mountain (Revolusi China), {Shit,Hati Seorang Pemimpin,Patriatch, Ranjau Sepanjang Jalan-Dato Shahnon Ahmad}, Kawin2, Imam, {Dua Wajah (Pengalaman Tahanan ISA-Syed Husain Ali)}

Novel cinta tu x minat, tapi suka juga pinjam dari adik yg kumpul novel2 sebegitu TQ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Naina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.03.2004
Ahli No: 8092
Posting: 41
Dari: Neither here nor there

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-01-05 18:22


ermm..novel?lyn gak kalo dh boring..sy sket bace night mare nyer citer..pastu novel yg ade kaitan ngan law..
kalo bab cintan tu x brape minat..cter x real..satu lg klo bace novel cintan2 ni mst kene gelak ngan member..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NainaProfil   Hantar PM kepada Naina   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-05 00:38


assalamualaikum.

minat dengan novel2 berunsur perjuangan, satira dan sinis dan kritis, novel yg memaparkan perperangan atau pertempuran, kisah2 sejarah, pengalaman.

minat juga dgn unsur2 cinta tetapi yg tdk keterlaluan dan masih disulami dgn tema perjuangan

lorrr, ruangan remaja ke? ingat tadi ruangan ukhwah. hehehe sory, menyibuk je abg ni



-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

[ Posting ini telah di edit oleh: lidah-penghunus pada 2005-01-13 00:40 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 13-01-05 11:12


terima kasih kerana sudi berkongsi.kalau novel cinta tu tak berapa best sebab plot citer hampir2 sama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 13-01-05 22:40


novel thriller macam ADAM, tombiruo, semangat hutan, tombiruo terakhir, ranggau, mandatori.

novel motivasi macam original, hatimu utk siapa.

kadang tertarik nak baca novel yg ada kaitan dgn realiti kehidupan penulis macam rindu yg pergi sbb penulisnya betul-betul sakit. tp saya respect betul kat penulis tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-01-05 22:42



bagi ana , ana baca semua tak kira la politik ke peperangan , cinta but kalu cite seram tu kureng ckit la.. he he he

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

artist
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2005
Ahli No: 13717
Posting: 1
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-01-05 21:27


..
Alhamdulillah.......rata2 suke mmbaca. Kira Baguslah jugak. Saya pulak gemarkn bahan bacaan yg ilmiah. X kiralah ape. Jnji menarik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For artistProfil   Hantar PM kepada artist   Pergi ke artist's Website   Quote dan BalasQuote

aiesyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8019
Posting: 66

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-01-05 00:59


saye suke novel yang ada unsur2 realiti.tak pun, macam real....dah baca 1511 kombat??best novel tuh..
kirenye tu lah novel yang paling saya minat selama saya bace novel....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiesyahProfil   Hantar PM kepada aiesyah   Pergi ke aiesyah's Website   Quote dan BalasQuote

anggerik_desa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7794
Posting: 60

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-05 02:06


kalau sylah,sy suka bc novel thriller mcm citer ranggau n citer cinta(romantik).kadang2 boleh buat kiter jatuh cinta ngn watak dlm novel tersebut.tapi,kadang2 ader ms jer,baru sy luangkan ms bc novel sbb sekali bc mesti berkobar2 nk habiskannyer.alangkah baiknyer kalau bc buku business law,FM ker mcm tu...hihihi


DIARI MUSLIMAH HIASI PERIBADI

Bookmark and Share

    


  Member Information For anggerik_desaProfil   Hantar PM kepada anggerik_desa   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-05 15:14


suka baca novel cinta... suka feeling... ada masa tersenyum.. ader masa ketawa... ada masa sedih... ada masa nangis... kalau kita tul2 hayati bacaan la....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 00:53



hurm..saya suka baca novel yg feeling sikit, kiranya cintan cintun ler tu, tapi disulami dgn smgt islamic dan perjuangan, cth terbagus novel remaja utusan cam sesegar nailofar,rona bosphorus, cinta madinah, ermm apa lagi ek..ha yg terbaru yg publish daily dlm utusan m'sia tu..aper ntah..oh yer..salju sakinah kot
pastu ader gak baca2 harry potter..saja2 jer..tambahkan vocab..lawakz pun ader..
tp citer seram mintak maafler..smgt tak kuat..

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 22-01-05 09:30


sy mmg minat gile2 bace novel..bru mula minat mase kat mrsm dulu,form 4.itupun mmber2 yg knlkan.sjk tu la..every month..saye msti beli at least 1 novel..tp kebyknnye dr alaf21 la...creative tu mhl skit..xmmpu sgt la..tp klu ader budget lbh tu,ape slhnye..takat ni adela dlm 4o lbh novel yg dh saye bace..antaranye..BICARA HATI,SEPI TANPA CINTA,SEHANGAT ASMARA....etc..xlarat nk ckp....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 10:27



novel yg amat minat thp maximum ialah...

JALAN SERIBU LIKU....baca banyak kali jugak
tp biasanye suka novel yg ber'genre' cinte la..
tp lagi best kalau pasal cinta yg islamik

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 22-01-05 14:09




Sy lak suka novel cinta gak tapi tgkla bukan cinta dak sekolah...novel tu akan jadi best kalo penulis tu pandai mengarap citer tu dengan pelbagai emosi..but sometime it depend on the novelist...tak gitu cik enon....opps sory cik aida

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

azamkukuh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2433
Posting: 55
Dari: UIAM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 17:12


bismillah..

novel bertemakan perjalanan dan pengembaraan adalah yang paling digemari.

dalam novel2 ni banyak mendedahkan pengalaman sesebuah watak di negara orang @ tempat asing. juga didedahkan kepada kita maklumat2 tentang tmpt yang dijelajah oleh watak itu.

antaranya

stefa isle, original, arjuna hati - kisah pengembaraan anak melayu di UK

enrique - mengundang jauh - kisah penjelajahan anak melayu di eropah timur

ADAM - kisah perjalanan singkat anak melayu yang menuntut bela di US


Bookmark and Share

    


  Member Information For azamkukuhProfil   Hantar PM kepada azamkukuh   Pergi ke azamkukuh's Website   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 27-01-05 17:27


setakat nak baca novel saya lebih minat novel berbentuk cinta..permainan perasaan..n kekadang bagi ikhtibar jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

mastz04
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2005
Ahli No: 13734
Posting: 6
Dari: aloq staq

Kedah  


posticon Posting pada: 27-01-05 18:13


assalamualaikum.....
mas lebih mnt citer novel cinta dr thriller......
sbb ader feeling skit....ekekekekekek

-----------------
CINTA SEJATI ialah cinta di mana kita tak pernah berharap dgn org yg kita cinta tapi berharap agar DIA redha dgn cinta itu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mastz04Profil   Hantar PM kepada mastz04   Pergi ke mastz04's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 18:27


sy suka semua types of novel... cuma xde masa nak baca jerr... lagi satu kena beli... nak pinjam org tak bagi... hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-01-05 19:00



saya suka baca novel yang mengisahkan pergolakan dalam keluarga,masyarakat dan rumahtangga.Best baca novel macam ini sebab byk info yang boleh kita dapat.lagi satu suka baca novel ttg percintaan selepas perkahwinan.contohnya sepi tanpa cinta,pergilah sepi,bicara hati,and etc.semuanya kisah percintaan selepas perkahwinan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-01-05 13:45


novel fiction macam lord of ring, harry potter, star trek n so on. novel horror. rl.stine n christopher pike

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-09-05 17:07


suka novel dengan mencetus gelora hati yang ingin tahu penghabisannyer..cukup tragis dan mantap yang ilmu juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

nuruliman
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2003
Ahli No: 5570
Posting: 10
Dari: pj

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 17:29


Pada 13-01-05 22:40 , ummuafeera posting:

!!! QUOTE !!!

novel thriller macam ADAM, tombiruo, semangat hutan, tombiruo terakhir, ranggau, mandatori.


a'aah samalah kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulimanProfil   Hantar PM kepada nuruliman   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 30-09-05 19:00


tak pernah baca novel... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 20:30


huh, jeles lah teman2 suka baca buku tebal2 ni. orang suka baca artikel saja..tak larat nak baca novel..tak boleh habis...

dulu baca novel:
fuji,
12 monkey,
true stories of american serial killers,
chicken soup for the soul..

sekarang baca artikel apa jua informasi dan apa jua majalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-09-05 21:25


sakeenah suka apa-apa novel asalkan penulisnya Faisal Tehrani..best ceritanya,banyak ilmu dapat..sakeenah pun suka novel fiksyen sains..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 22:05


assalamualaikum
suka semua genre...


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 14:23


saya suka baca NOVEL penyiasatan dan misteri.Kalau bab cintan2,langsung tertidur.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 14:26


Pada 02-10-05 14:23 , Aezza posting:

!!! QUOTE !!!

saya suka baca NOVEL penyiasatan dan misteri.Kalau bab cintan2,langsung tertidur.....


oooooooooo
macam tu Aezza.........
patut lah kalau lalu kat class awak.............
namapak macam ngantuk saja..............
opps jangan marah lah................

er.
zatie tak skr baca novel sangat..
tapi kalau novel grafik suka lah...............
sebab ada sketches yang sangat menarik.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

puteri_islamiah04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2005
Ahli No: 18815
Posting: 116
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 14:38


saya lebih suka baca novel cinta hehehe.......
tak boleh couple kat luar,berangan pun jadilah

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamiah04Profil   Hantar PM kepada puteri_islamiah04   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 16:19


bahaya tu berangan-angan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 16:33


saya juga suka baca novel cinta(yang baik-baik) ,bukan untuk berkhayal....tapi untuk dijadikan panduan dalam bercinta(bila bercinta nanti)....novel ulama' HAMKA cukup menarik dan cuba menyelami hati remaja...(tenggelamnya kapal van ada wijk,di bawah lindungan kaabah...dll)...

novel FAISAL TEHRANI juga banyak berkisar remaja,penuh dengan fiksyen,sains dan teknologi untuk dimanfaatkan generasi remaja......membina idealisme mahasiswa bertunjangkan tauhid....

novel HM TUAH ISKANDAR pula banyak perihal penggembaraan sebenar yang dilalui oleh beliau sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 09:40


saya dah terpengaruh dengan ummuafeera, saya beli buku tambiruo terakhir semalam di majlis konvensyen di unimas...

adik saya beria2 kata buku tu seronok habis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 10:17


assalamualaikum... antum dah baca 'LAKARAN SAHRAWI'...??
ana jamin antum akan menangis....
cerita ni berkisah tentang pengorbanan cinta seorang isteri...
novel ni dah lama... tapi sampai sekarang, ana tak boleh lupa..
sedih sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 11:37


Dari komen-komen yang telah diposkan saya dapati orang perempuan lebih suka baca novel cinta dan jiwang ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-05 13:35


Pada 03-10-05 11:37 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Dari komen-komen yang telah diposkan saya dapati orang perempuan lebih suka baca novel cinta dan jiwang ...


nak buat macam mana perempuan memang suka sangat baca novel jiwang..tapi tak semua yang suka termasuk sakeenah sebab bila baca novel jiwang (novel yang cinta terlampau) nanti fikir bukan2 lepas itu susah nak belajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 16:10


assalamualaikum...
saya minat bc novel cinte dengan triller...
tapi paling suka novel cintelah...
my favourite novels are 'bicara hati and ombak rindu'..
bestlah bc novel..sometimes macam saya pulak yang jadi wakta dalam novel tu..rasa happy..enjoy.. :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 13:05


thriller

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 04-10-05 15:13


Pada 03-10-05 10:17 , ina_irdyna85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum... antum dah baca 'LAKARAN SAHRAWI'...??
ana jamin antum akan menangis....
cerita ni berkisah tentang pengorbanan cinta seorang isteri...
novel ni dah lama... tapi sampai sekarang, ana tak boleh lupa..
sedih sangat....


yep betul!! sedih sesangat ... novel ini ditulis oleh student mesir kan? kalau tak silap lah..


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 15:38


Pada 03-10-05 13:35 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!


nak buat macam mana perempuan memang suka sangat baca novel jiwang..tapi tak semua yang suka termasuk sakeenah sebab bila baca novel jiwang (novel yang cinta terlampau) nanti fikir bukan2 lepas itu susah nak belajar...


Novel-2 sekarang tak macam masa saya sekolah dulu ... dulu saya layan jugak novel terbitan CESB seperti

Ilusi - Mior Shariman
Pelarian - Talib Hassan
Konspirasi, Orang Ketiga - Abdul Rahim Awang

Novel-2 di atas tidak menjadikan cinta sebagai tema utama tetapi tetap menarik dan berkualiti ... Jika dilihat semua penulis di atas adalah dari kaum lelaki ...

Namun sekarang longgokan penulis-2 wanita yang hadir dalam dunia penulisan novel menjadikan cinta sebagai topik utama .. banyak kisah-2 cinta yang stereotype, ala-2 cinderella dan adakalanya memualkan ...
:oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nur_ukhwah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19473
Posting: 15
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 12:49


saya suka novel yang ada unsur2 cinta...yang thriller pun suka juga...janji ada bahan bacaan..dah kira bagus dah tu.......dok kat hostel boringlah..so bacalah novelll

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ukhwahProfil   Hantar PM kepada nur_ukhwah   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 13:08


novel yang mengisahkan kehidupan masyarakat yang boleh membuat hati kita sebak...smpi sekarang tak jumpa novel susuai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-05 01:50


salam 'alaik..

ermm..ana minat versi perjuangan, terutamanya mengenai perjuangan seorang wanita yang membela maruah,perjuangan mempertahankan hak &keadilan agama dsb. selain itu,minat jugak novel cinta..tapi, yang agak islamik..tak terlalu keterlaluan &melampau isi kandungannya.. kekadang, especially novel-novel yang diterbitkan sekarang,kebanyakannya memaparkan unsur-unsur yang tak baik dalam percintaan..sampai kekadang itu, geli-geleman membacanya.. (tuelah kan..siapa suruh baca..hurmm..) bukan apa,contohnya isu aurat dan pergaulan bebas lelaki wanita..

pada ana..mungkin penulisnya nak memaparkan keunikan dan menambahkan tarikan dalam jalan cerita..so, makin ramailah yang lebih menghargai hasilnya.. hurmm..setiaporang bebas mengeluarkan pendapat masing-masing.. ini sekdar pendapat,apa-apapun.. novel cinta islamik lebih menarik bagi ana..

berkaitan dengan profesion pekerjaan pun menarik jugak..contoh pasal diari seorang guru..dan sbgnya..

martabatkan sastera negara!!

"sesungguhnya mata pena lebih tajam daripada mata pedang.."

wassalaM.. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137811 saat. Lajunya....