Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Macam ni ke sahabat


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Macam ni ke sahabat

Please Mendaftar To Post


Oleh Macam ni ke sahabat

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 22:53


Akum, saya nk tanye lg kat sahabat sume, what's your opinion if kawan karib kite ketepikan kte sbb die ade kekasih. Sedih tak klau kwn sahabat sume wat camtu kat korang. Sblm ni, ktelah tmpt die mengadu and kongsi masalah tp lps dh dpt bf/gf kte dgn slambenye dilupekan. Inike namenye sahabat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 00:48



perkara cam ni mmg slalu sgt berlaku. Bila dh ada bf/ gf, kawan sendiri dilupakan, tp bila dh break @ ada problem ngan bf/ gf, baru la tau nk cari balik kawan tu .... so, buat masa nih, just let dia ngan temannya tuh... klau kita btul2 bermakna bg dia, dia akan tahu juga utk hargai kita nnti biarpun ia mungkin mengambil sedikit masa.

kita sendiri pun klau dh berteman nnti, jgnlah lupakan kawan sendiri. kita sepatutnya tahu, kawan dan teman istimewa tu berbeza. so kena la pandai2 agar x de sesape yg sakit hati....

apapun, slalunya org yg tgh kemaruk cinta ni mmg dh x ingat apa2 dh... yg busuk pun dikatakan wangi...

w'salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 09:56


ana pun tak tahu sangat hal2 macam ni..tapi memang ana akui perkara macam ni banyak berlaku sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

al-zukhruf
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2004
Ahli No: 9607
Posting: 17
Dari: bumi ALLAH

Selangor  


posticon Posting pada: 10-01-05 14:32




pertama sekali, kena tau apa itu SAHABAT

bagi ana. sahabat adalah org yg paling mengenali dan memahami diri kita. tempat utk kita berkongsi suka dan duka... telus dan tulus. tempat utk kita meminta bantuan dan memberi bantuan...tanpa mengharap apa-apa balasan. cukuplah sekadar sahabat kita tu happy dgn apa yg kita beri.

soal dia meninggalkan kita ktk susah @ bila dah dpt teman lain, itu urusan dia. itu pilihan dia. dia berhak memilih. sometimes, mmg tak dinafikan kita sendiri tak cukup kuat utk terima perbuatan dia tu. terasa hati. terasa seolah-olah diri kita dijadikan batu loncatan. time nak datang, time taknak lari entah ke mana.

Tapi bila difikir balik secara rasional, satu ikatan itu takkan putus, lebih2 lagi ikatan persahabatan. percayalah, satu hari nanti dia pasti akan cari kita balik.
Reflect pulak pada diri, bgmana dgn diri kita sendiri? apa yg akan kita buat bila kita sendiri dah ketemu teman hidup? sudah tentu akan terbahagi dua, antara sahabat dan teman hidup. Bagi ana, Kedua-duanya sama penting. sudah tentu perlu setia pada teman hidup tanpa mengabaikan sahabat, esp isteri yg perlu taat pada suami. Tapi... kalu bf/gf.. ana no komen. apa pun bagi ana selagi belum terikat sbrg hubungan, keutamaan adalah sahabat.
Wallahua'lam




-----------------
JAGA DIRI, HIASI PERIBADI

[ Posting ini telah di edit oleh: al-zukhruf pada 2005-01-10 14:33 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-zukhrufProfil   Hantar PM kepada al-zukhruf   Pergi ke al-zukhruf's Website   Quote dan BalasQuote

baginda99
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12882
Posting: 56
Dari: Southern Thailand

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 14:56


mmg x elok lahh tuu. Bila sedih ngan kita, tapi bila gumbira pi sronok ngan kekasih. Sonang aje..tak perlu terase sebenarnya. Biarkan jee....lambat laun, dia akan sedar kesilapannya. yg penting sebagai kawan, doakanlah sahabat kita supaya berbahagia..dan jgn dok buat maksiat banyakk...hehehe..

[ Posting ini telah di edit oleh: baginda99 pada 2005-01-10 14:57 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For baginda99Profil   Hantar PM kepada baginda99   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 10-01-05 15:18




Pada ana, ana lebih penting kan sahabat drpd kekasih... sahabat akan bersama kita, tak kira susah n' senang. Kekasih tak tau lagi le? Tapi, bagi ana kedua2 penting, Allah jadikan ada peranan masing2. betul tak? kalau takder peranan tu... kiranye burn je la.. tak payah anggap kawan ke, kekasih ke... bab, org yang tak kenal je, tak buat ape2 time org susah.. betul tak?



yang baik dr Allah, yg buruk dr diri ana sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

aina_nasuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1488
Posting: 144
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 16:22


Ya, sy pun setuju sgt ngan pendapat kawan2 semua, perkara nie memang selalu berlaku... Tp saya rasa ini dah jadi perkara biasa.Dan kalau ianya terjadi pada saya, saya akan terima ia dengan terbuka. Sebagai kawan,biarlah kita cuba untuk jadi seorang yg memahami sahabatnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aina_nasuhaProfil   Hantar PM kepada aina_nasuha   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 19:47


takut kena kebas agaknya dia punya ehmm tu... ...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 20:12



sy pun ade gak alami bnda camni skrg. member baik dah ade bopren pastu jarang sgt dpt jmpe apatah lg utk bsembang. kalo dulu ktorg slalu kongsi citer, kuar jln sama2 tp skrg x lg. pastu sy ni akan di call time bopren dia xde. kire cam time sesak baru cari sy. tp nak wat camane... nak merajuk pun x gune. sape la kite ni kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

niss
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 10841
Posting: 14
Dari: iium

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 22:30


assalamualaikum...

saya pon tgh alami benda yg sama skrg ni, terasa giler2 lah. masa saya suka dia ada someone, lgpon masa sy yg nasihatkan dia terima guy tu. tp erm.... skrg ni kita tak penting lagi bg dia.. saya rsa p'puan jer yg hadapi benda ni, kalau lelaki semangat setiakawan tu memang tinggi.. ntahlah, mengikut pengalamlah... kalau dah bersuami tu lainlah kira..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nissProfil   Hantar PM kepada niss   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 10:32




"belum tnt kwn y kita anggap sbg kwn karib kita tu....

anggap kita juga sbg kwn karib dia."

kalau dia anggap kita kwn karib dia, dia tak kan abaikan kita dlm apa jua keadaan.

so, skrg ni..... may be kwn Kakngah tu tak anggap kakngah sbg kwn karib dia.

mungkin kat mulut je dia kata y Kakngah ni kawan karib dia.....

tapi, hakikat sbnr dlm hati..... sape tahu.

sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-01-05 15:53


assalamualaikum,kakngah.
saya punya pengalaman sebegitu dimana sayalah sahabat yang mempunyai pakwe..pada pandangan saya..itu bukan kawan karib..saya pernah melukai sahabat karib saya sendiri tapi alhamdulillah dgn sikap terus-terang kami berbaik semula...sehingga kini kami baik...patut saudari terus-terang jika benar dia menyisihkan saudari sebegitu rupa...
manusia bila dah dapat mula lupa tapi bukan semua akan terjadi begitu..saya nasihatkan saudari tegur dgn cara elok..insyaAllah dia leh terima dan tak lupakan kakngah lagi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-01-05 15:57


assalamualaikum,kakngah.
saya punya pengalaman sebegitu dimana sayalah sahabat yang mempunyai pakwe..pada pandangan saya..itu bukan kawan karib..saya pernah melukai sahabat karib saya sendiri tapi alhamdulillah dgn sikap terus-terang kami berbaik semula...sehingga kini kami baik...patut saudari terus-terang jika benar dia menyisihkan saudari sebegitu rupa...
manusia bila dah dapat mula lupa tapi bukan semua akan terjadi begitu..saya nasihatkan saudari tegur dgn cara elok..insyaAllah dia leh terima dan tak lupakan kakngah lagi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-01-05 15:57


assalamualaikum,kakngah.
saya punya pengalaman sebegitu dimana sayalah sahabat yang mempunyai pakwe..pada pandangan saya..itu bukan kawan karib..saya pernah melukai sahabat karib saya sendiri tapi alhamdulillah dgn sikap terus-terang kami berbaik semula...sehingga kini kami baik...patut saudari terus-terang jika benar dia menyisihkan saudari sebegitu rupa...
manusia bila dah dapat mula lupa tapi bukan semua akan terjadi begitu..saya nasihatkan saudari tegur dgn cara elok..insyaAllah dia leh terima dan tak lupakan kakngah lagi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-01-05 16:35


sapa yg bermasalah skrang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-05 17:18


sahabat dan kawan bagi saya jauh sifatnya.sahabat orang yang sentiasa di sisi kita samada susah senang,suka dan duka.itu definisi personal saya.
selalunya mcm tulah kalau kawan kita tu dah ada boyfriend/girlfriend.masa selalunya akan dihabiskan dgn makwe/pakwe dia padahal kalau ada waktu terluang dia akan habiskan masa dgn kita.
apa yang menyedihkan ialah bila dia seolah2 lupakan kita bila dia bersama teman baru,tapi apa yang paling menggeramkan bila dia sedih putus cinta atau gaduh,kita pula yang dicari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-05 23:18




sedih gak...tp setakat ni tak pernah mengalami

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

nurin_Q
Warga Rasmi
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13684
Posting: 2
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-01-05 11:48


Quote:

On 2005-01-09 22:53, Kakngah wrote:
Akum, saya nk tanye lg kat sahabat sume, what's your opinion if kawan karib kite ketepikan kte sbb die ade kekasih. Sedih tak klau kwn sahabat sume wat camtu kat korang. Sblm ni, ktelah tmpt die mengadu and kongsi masalah tp lps dh dpt bf/gf kte dgn slambenye dilupekan. Inike namenye sahabat.


..sume..,
kenalkan me org baru..
salam ukhwah Fillah..,
me juz wanna giv some opinion 'bout da main topic here..
2 me..mayb kawan kite 2 think dat we're always b 'round 'em so they think mayb its ok 2 lupakan kite sekejab utk merapatkan hubungan mereka with their bf/gf. well its really not fair..but its normal thou'.
Actually bile ssorg 2 mula bcinta especially 1st luv..so mereka jadi excited..n they juz forget 'bout us..but its not 4 long term..its juz a temporary reaction..
well..da solution here..we need 2 takl 2 'em..be honest 'bout our feelin'..tell 'em how do we feel 'bout dis situation..dengan cara yg blainan leh..same ade serius atau dengan cara bergurau..
dats all..right me if im wrong..

banyaknyer forumers n topic sampai tak terjawab..
..(!^^,)..



[ Posting ini telah di edit oleh: nurin_Q pada 2005-01-14 11:52 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurin_QProfil   Hantar PM kepada nurin_Q   Quote dan BalasQuote

ieman2004
Warga Rasmi
Menyertai: 15.06.2004
Ahli No: 9478
Posting: 12
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 14-01-05 22:45


Bukanlah sahabat sejati namanya tu... Insan yang bergelar sahabat adalah yang sanggup susah senang dengan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieman2004Profil   Hantar PM kepada ieman2004   Pergi ke ieman2004's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-05 15:24


ni bkn pelik... mmg camtu dah.....x heran kalau jadi camtu.... no komen la..... xtau nak bagi solution....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 19-01-05 15:26


taki dapat nak menolong !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100896 saat. Lajunya....