Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Kekasih atau kawan rapat


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Kekasih atau kawan rapat

Please Mendaftar To Post


Oleh Kekasih atau kawan rapat

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 21:14


Akum sahabat sume. NI nak tanya pendapt sahabat sume. Kalau kte ade kawan baik dan juge boyfriend or girlfriend, yg mane kte utamakan. Kekasih ke or kawan baik kte.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

serikandisufi
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11916
Posting: 12

blank  


posticon Posting pada: 09-01-05 21:17


aslkm
pada pendapat saya kawan mungkin lebih utama sbb mungkin dgn die hunbungan akan kkl samapi akhir nyawa
tapi klu kekasih lum pastyi die tercipta utk kitakan?
[IMG]null[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For serikandisufiProfil   Hantar PM kepada serikandisufi   Quote dan BalasQuote

syafiqa_haziqa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11104
Posting: 49
Dari: Land Below~Da Wind

Sabah  


posticon Posting pada: 09-01-05 21:22


saye sangat2 bersetuju dengan serikandisufi. kawan lebih utama kpd kita coz walaupun kita bergaduh insyaALLAH dlm masa terdekat akan pulih semula ikatan persahabatan tue but klu kita bergaduh dgn kekasih apa kesudahannya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiqa_haziqaProfil   Hantar PM kepada syafiqa_haziqa   Pergi ke syafiqa_haziqa's Website   Quote dan BalasQuote

syafiqa_haziqa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11104
Posting: 49
Dari: Land Below~Da Wind

Sabah  


posticon Posting pada: 09-01-05 21:25


saye sangat2 bersetuju dengan serikandisufi. kawan lebih utama kpd kita coz walaupun kita bergaduh insyaALLAH dlm masa terdekat akan pulih semula ikatan persahabatan tue but klu kita bergaduh dgn kekasih apa kesudahannya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiqa_haziqaProfil   Hantar PM kepada syafiqa_haziqa   Pergi ke syafiqa_haziqa's Website   Quote dan BalasQuote

syafiqa_haziqa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11104
Posting: 49
Dari: Land Below~Da Wind

Sabah  


posticon Posting pada: 09-01-05 21:25


saye sangat2 bersetuju dengan serikandisufi. kawan lebih utama kpd kita coz walaupun kita bergaduh insyaALLAH dlm masa terdekat akan pulih semula ikatan persahabatan tue but klu kita bergaduh dgn kekasih apa kesudahannya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiqa_haziqaProfil   Hantar PM kepada syafiqa_haziqa   Pergi ke syafiqa_haziqa's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 21:29


,,,
Ana fikir dua2 kita kena utamakan,kawan kita tetap hormat dia sbg kwn tp kalau gf/bf tu kita kena juga fikir sbb kalau dah jadikan dia tu gf/bf kenapa nak buat x tau kan?Baik x de perhubungan je...
Itu pendapat ana jelah

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

nur_salju
Warga Rasmi
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13290
Posting: 12
Dari: Negeri Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 09-01-05 21:30


bagi salju lak...rasanya kawan tu lebih utama bak kata pepatah..."kawan ketawa senang dicari tapi kawan menangis sukar dicari.."kalau nak dibandingkan dengan bf atau gf...

-----------------
Tanda iman ialah : bersyukur atas kelapangan,bersabar atas cubaan dan rela terhadap ketentuan Tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_saljuProfil   Hantar PM kepada nur_salju   Pergi ke nur_salju's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 01:15




bg saya, dua2 penting,... lgpun, kawan ngn kekasih tu totally different... cara kita layan pun berbeza, kan... namun bg sy, antara kawan n' kekasih, kawanlah yg slalunya lebih memahami kita n' lebih setia & berkekalan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 08:44



-bagi sya,kena hubungkaitkan kedua-duanya...yakni kekasih kita jadikan kawan dan sebaliknya kawan kita jadikan seperti kekasih tapi jangan over plak...dari segi pemilihan plak...dua2 penting,tak semestinya kawan pun berpanjangan begitu juga ngan kekasih tapi kekasih kalau da conform sehingga keakhir hayatlah ,itu pun kalau tiada halangan....kawan,tak kan bersama2 keakhir hayat.... ...korang rasa mana yang paling rapat ngan kita,kawan atau kekasih?..mungkin ada yang pilih kawan dan ada juga pilih kekasihh...semuanya dari individu itu sendri fikir macam mana...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 09:50




semestinya kawan...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 10:06


bg pendapat ana, ana pilih kawan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

baginda99
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12882
Posting: 56
Dari: Southern Thailand

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 14:47


ermm...tak stuju kawan sahaja perlu dipentingkan. Sebab kawan ade peranannya dan bf or gf ade peranannya dlm hidup seseorang. Dua2 pihak boleh bersama dlm segala keadaan, sedih, gembira, susah dan senang. Sebab, kalau kawan rapat, mmg dia sudah lama mengenali kita dan akan memahami kita, jika tidak, tak la pulak namanya kawan rapat. Manakala, bf or gf, dah pun bersama utk saling memahami antara satu sama lain, jadi kenalah berkongsi masalah, supaya dia boleh terima kita seadanya. Jika sekarang kita tidak pentingkan bf or gf kita, apa pula jadinya nanti jika anda ditakdirkan bersama suatu hari nanti??? Sesungguhnya, KEPERCAYAAN itu amat penting wahai sahabatt...so, jgn dok nak beza2...sebab dua2 penting dan mesti dijaga dgn baik. Jika rase bf or gf x penting, jgn la gatai2 nak couple...buat sakit jiwa jek!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For baginda99Profil   Hantar PM kepada baginda99   Quote dan BalasQuote

birulaut
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13246
Posting: 6
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 11-01-05 09:10


rasanya sahabat kot cos sblm kte knl kekasih sape yang slalu dcc kte wk2 ske dan duka?.........fikirlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For birulautProfil   Hantar PM kepada birulaut   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 09:22


kakngah..

pada jash la kan, kawan tu lebey utama..x kisah la kawan laki ke kawan pompuan ke, sama jekk.. yang penting kita ikhlas berkawan.btul x?.. bila kita ada probs, we can go 4 them..means 4 thier advices or such those things la..tapi kalo kekasih, i dun think we can spent all da times with him.. not even our problems..bcoz 4 me, even he has u as his speacial one, he'll nv leave his frens camtu jek.. most of da time pun he'll hang out with his frens..so kat situ pun, kita da nampak kan..

berkawan biar seribu..berkasih biar satu..tapi nak berkasih pun, kene pilih jugak kan?..hikhik

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 09:23


kakngah..

pada jash la kan, kawan tu lebey utama..x kisah la kawan laki ke kawan pompuan ke, sama jekk.. yang penting kita ikhlas berkawan.btul x?.. bila kita ada probs, we can go 4 them..means 4 thier advices or such those things la..tapi kalo kekasih, i dun think we can spent all da times with him.. not even our problems..bcoz 4 me, even he has u as his speacial one, he'll nv leave his frens camtu jek.. most of da time pun he'll hang out with his frens..so kat situ pun, kita da nampak kan..

berkawan biar seribu..berkasih biar satu..tapi nak berkasih pun, kene pilih jugak kan?..hikhik

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-01-05 09:50


nampaknya kebanyakan memilih kawan, tapi apa salahnya kita anggap teman kita sebagai sahabat paling rapat kita. ini saranan dr fadhilah kamsah untuk kehidupan bahagia. kata dia, ada masanya kita perlu anggap teman kita sebagai sahabat yg paling rapat utk kita cerita masalah2 kita n so on. baru kita kehidupan kita akan bahagia.

jadikanlah diri kita bijak. bukan kita tolak kawan2 ke tepi. mereka tetap kawan kita.

p/s tajuk ni dah beribu kat sini

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

mujahid25
Warga Rasmi
Menyertai: 04.01.2005
Ahli No: 13534
Posting: 20
Dari: Taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 18:36


assalamualaikum..sahabat2 sekalian,
bkenaan perkara nilah......saya ada terbaca buku dpd prof.Hamka,ttp bukan kekasih, ini perbandingan antara isteri/suami dng sahabat,mengikut pendapat beliau sahabat2 adalah lebih lebih utama.beliau menanyakan bagaimana jika rumahtangga bermasalah.tidak lain dan tak bukan kita akan mencari juga sahabat kita untuk meluahkan perasaan dan mengharapkan nasihat serta pendapat dpd nya. begitu penting sahabat dpd kekasih,terutama kalau dia satu fikrah/fikiran dengan kita .

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid25Profil   Hantar PM kepada mujahid25   Pergi ke mujahid25's Website   Quote dan BalasQuote

hatiku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13249
Posting: 23
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-05 13:29


assalamualaikum..pada pendapat hatiku...
sahabat lebih diutamakan..sebagai contoh mll pengalaman hatiku punya kekasih lelaki..pada hatiku..dia kena mengutamakan kengkawan dia coz kami baru kenal baru 4 tahun..lebih baik dia bagi tumpuan 80% pada kawan2nya dan 20% pada saya coz mereka telah lama kenal...kami blum lagi suami isteri selagi dia ada hak ke atas kehendak dan siapa dia nak beri tumpuan berlandaskan keikhlasan hatinya bkn ikut suka hati plak..kira pandai2lah bahagi masa ngan kekasih dan sahabat...kawan lagi penting...pada pendapat hatiku ler...ok.wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hatikuProfil   Hantar PM kepada hatiku   Pergi ke hatiku's Website   Quote dan BalasQuote

TETYMISSY
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13507
Posting: 18
Dari: KUALA LUMPUR

Kedah  


posticon Posting pada: 12-01-05 13:49


Sahabat dan kekasih sama-sama penting.tapi rasanya kekasih lebih penting sebab susah senang dia bersama kita tapi sahabat baik pula sometime tu bila susah lari dari kita.camner tu.terpulanglanglah pada pendapat individu masing-masing.Jagalah kedua-duanya supaya mereka tak lari bila kita susah dan senang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TETYMISSYProfil   Hantar PM kepada TETYMISSY   Quote dan BalasQuote

nur_taqwa
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11102
Posting: 11
Dari: q-late

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-01-05 20:55


pada saya, sahabat penting kot. tapi kena tengok keadaan jugak..waktu mana kita perlu pentingkan sahabat, or waktu mana special friend jadi keutamaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_taqwaProfil   Hantar PM kepada nur_taqwa   Quote dan BalasQuote

nurimpian
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13256
Posting: 17

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-05 22:16


saya de gak fikir hal ni...bagi sy pulak..kedua2nya penting dlm hidup ni..nak tau sbb pe..kalo kawan mmg dah tentu knl perilaku kite seperti [email protected] juga mcm tu..mrk pun perlu d beri peluang mengenali kite..manelah tau jodoh kite dgn mereka..nanya kalo x beri perhatian...alamak kesunyian gak kite...segala tanggapan dlm hubungan ni terserah pd kite...dan juga pilihan..jika kite memilih sahabat..sama gak kite pilih kekasih tp layanannya berbeza...oklah,tu my opinion...bye...semoga happy dgn pilihan sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurimpianProfil   Hantar PM kepada nurimpian   Quote dan BalasQuote

chy-anggerik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.04.2004
Ahli No: 8698
Posting: 40
Dari: shah alam 2

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-05 22:17



bg.anggerik pulak adlh kawan...
krn. kwn adlh sglanya...
krn. b/f @ g/f pulak tak semestinya dia akan menjadi suami/isteri
dan mgkin b/f @ g/f itu jugak akn menjadi kwn @ sahabat dan tidak menjadi suami/isteri

-----------------
Kebahagiaan yang sejati tidak pernah kelihatan oleh mata kerana kebahagian sejati itu terletak pada jiwa... :-)
Bookmark and Share

    


  Member Information For chy-anggerikProfil   Hantar PM kepada chy-anggerik   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-01-05 22:37




bagi ana , ana pilih kawan rapat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

anggerik_desa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7794
Posting: 60

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-05 02:13


pd pdpt sylah,kedua2nya harus kiter utamakan.tapi biasenye lebih baik kiter utamakan kwn rapat sbb tentu lebih faham akan kiter berbanding kekasih.kekasih tak konfem lagi jadik psgn hidup tapi kwn rapat tentu dh byk alami kesusahan bersama kita.so,keikhlasan kwn rapat tak patut diragui.tp sbnrnyer tak kisah nk utamakan sape..krn masing2 ader kedudukan istimewa dlm kehidupan kiter..selagi nasihat tu berguna dan baik kite amik dan yg buruk kiter jadikkan sempadan!wAllahualam..



DIARI MUSLIMAH HIASI PERIBADI

Bookmark and Share

    


  Member Information For anggerik_desaProfil   Hantar PM kepada anggerik_desa   Quote dan BalasQuote

fuyutsuki_azuska
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11163
Posting: 70
Dari: Kuala Lumpur

japan  


posticon Posting pada: 18-01-05 16:12


Quote:

On 2005-01-09 21:14, Kakngah wrote:
Akum sahabat sume. NI nak tanya pendapt sahabat sume. Kalau kte ade kawan baik dan juge boyfriend or girlfriend, yg mane kte utamakan. Kekasih ke or kawan baik kte.



saya akan utamakan sahabat saya dahulu then terus terang kepada bf saya keadaan sbnr...

org yg memahami adalah berfikiran matang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuyutsuki_azuskaProfil   Hantar PM kepada fuyutsuki_azuska   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 22:03


assalamualaikum


bagi ana,kawan yang lebih utama..bila kita susah,dia tolong kita..kalau nak minta tolong dari kekasih, mesti kita malu juga kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114971 saat. Lajunya....