Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 7 hari yang lalu
Daeng_Jati: 14 hari yang lalu
skater: 16 hari yang lalu
HIKAL: 35 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: masa cari kerja untuk fresh graduate


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» masa cari kerja untuk fresh graduate

Please Mendaftar To Post


Oleh masa cari kerja untuk fresh graduate

azali82
Warga Rasmi
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6315
Posting: 11
Dari: kustem

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-01-05 10:31



saya ada menghadiri seminar 'carrier workshop' semalam. Fasilitator yang handle program ( dr Bizconnection consultant) tu bg tau, sekarang adalah masa yang sesuai bagi final year student untuk cari kerja.So kat sini saya mau kongsi ngan sahabat ukhwah, yang dah final year tu... bleh la u all registered dalam dia orang punye website(www.graduan.com.my). Cos nanti dia orang bleh tolong kite cari kerja.
GOOD LUCKssss

Bookmark and Share

    


  Member Information For azali82Profil   Hantar PM kepada azali82   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 14:23




Ermm, nak cari duit ke nak cari kerja? ermm


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 10-01-05 14:26






semoga semua dapat kerja.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 14:59




Buat pengetahuan semua, current and next quarter (6 bulan pertama tahun ini) industri di Malaysia dijangka akan mengalami kemelesetan, especially Electronics industries kecuali automotive industries.

So adalah dinasihatkan kepada semua adik2 final year skrg, kena start send out your resumes untuk minta kerja. Jangan tunggu sehingga habis belajar baru mula cari kerja..

Perlu diingat, market kerja skrg ni agak lembab. Kebanyakan Multinational companies tak ambil pekerja sekarang sebab economic forecast yang kurang baik. So, Be Fast! Jangan tunggu saat akhir.

Biasanya menjelang bulan Mac, berlonggok2 resume akan sampai ke HR dept. Dan biasanya depa tak akan baca kalau ada banyak sangat. Semua akan KIV (Kena hire sorg pegawai khusus untuk baca resume saja kalau nak habiskan baca semua).

One tips is, make your resume as short as possible, but as packed as possible. means, people who read your resume can know you by looking at your resume even for a glance!

Nasihat ana, start sekarang. Sekarang tak ramai lagi yang hantar. So ambil peluang ini...

Dan yang penting, kena betul2 yakin bahawa kerja ini adalah rezeki dan ia adalah totally hak Allah. Dia berkuasa memberi kepada siapa sahaj yang disukaiNya dan berkuasa menarik/tidak memberi kepada seseorang itu.... Oleh itu, kembalilah kepadaNya....

Semoga semua mendapat pekerjaan yang diidamkan..Amin


Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

aina_nasuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1488
Posting: 144
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 16:32


NAsihat saya untuk yg final year, bersedialah dengan lebih awal... jangan dah abih blaja baru nak cari keje...sekse...


Bookmark and Share

    


  Member Information For aina_nasuhaProfil   Hantar PM kepada aina_nasuha   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-01-05 18:34




nasihat saya lak sebelum start keje belajar le camne nak jaga duit. org tak keje pun miskin dah keje pun miskin (kadang2 lagi miskin).. kenapa?

kalau tak dpt keje jgn bimbang, boleh buat business. sementara tak banyak overhead (hutang keta, kad kredit etc.). elok start awal2.. nanti dah banyak komitmen jadikan alasan pulak..

kalau semua graduan dok cari keje sapa le pulak nak kasi keje kat org? takkan nak harapkan org yg tadek degree kan.

sekadar pandangan jee.. utk sama2 fikirkan..

wassalam..


-----------------
ADSTEC HOSTING | MONEY ONLINE | PROPERTY ONLINE

Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-05 12:11




Betul tu, tapi nak bisnes ape? Gigibiru ade idea sikit tak?

*cadangan kpd admin utk buat jejak keusahawanan/jejak bisnes. Banyk sgt jejak2 lain sampai ade yg redundant.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

fatty
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2006
Ahli No: 26381
Posting: 10

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 12:28


of course jangan memilih kerja...kalau susah sangat amb kursus buat bisness sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fattyProfil   Hantar PM kepada fatty   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104336 saat. Lajunya....