Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: COCA COLA ada ALKOHOL??!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» COCA COLA ada ALKOHOL??!!

Please Mendaftar To Post


Oleh COCA COLA ada ALKOHOL??!!

Awekzz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4682
Posting: 142
Dari: Kota Kinabalu <> Kuantan

Sabah  


posticon Posting pada: 30-12-04 02:45


PETIKAN DARI SUMBER YG DIPERCAYAI..
ini bukanlah hasil tulisan saya..cuma utk menyebarkan apa yg diketahui...

Coke Ada Alkohol??!!

Saya memang tidak ragu
perkara ini. Di universiti kami
pernah membuat kajian kes berkenaan
bagaimana menggunakan strategi
pemasaran Coke Ada Alkohol Saya memang
tidak ragu perkara ini.
Di universiti kami pernah membuat kajian kes
berkenaan bagaimana
menggunakan strategi pemasaran untuk
menembusi pasaran antarabangsa.
Buku yang diterbitkan oleh prentice hall
(international marketing) membincangkan
secara teliti berkenaan bgm kejayaan coca-cola
mengadaptasikan produk
untuk memasuki pasaran asia.

Dinyatakan secara jelas di situ bahawa
kandungan alcohol didalam coke
yang berada di pasaran eropah dianggarkan
20%. bagi negara
islam seperti malaysia, indonesia dll peratus
alkohol ini dikurangkan
kepada 5% dengan alas an untuk melepasi
halangan agama tetapi tetap ia
perlu diletakkan untuk mengekalkan rasa asli
coke. W/bgpun ia ditulis
sebagai bebas alkohol untuk melepasi halangan
pasaran di negara
tersebut.

Untuk pengetahuan juga hanya coke yang dibuat
dan dipasarkan di Arab
Saudi dan Pakistan sahaja yang benar-benar
bebas alkohol kerana halangan
undang-undang di negara tersebut terlalu ketat.
Perlu juga dinyatakan
disini bahawa coke yang dijual bersama
hidangan di restoran makanan
segera ditambah kuantiti alkoholnya kepada 8%.
Sebab itu jika anda merasa coke yang
didapati di Mc Donald adalah
lebih pahit dari yang dijual secara botol.

Sebelum ini saya cuba menghebahkan kepada
kawan-kawan tetapi selalunya
ramai yang tidak percaya. ini sebagai respone
kepada kenyetaan ini dan
sebagai melepaskan tugas saya untuk
memberitahu. harap kita semua sedar.
sekian

COCA COLA beralkohol

Alkisah diceritakan, Ustaz mengkhabarkan pada
para jemaah bahawa pihak
JAIS telah mengesahkan bahawa minuman
Coca-Cola memang ada mengandungi
alkohol (banyak sikit bukan persoalan).
Perkara ini mengingatkan kembali
pada perkara yang sama semasa belajar kat
negeri mat saleh dimana pihak
Coca-Cola mengesahkan secara bertulis
memang ianya mengandungi Alkohol.

Malangnya pihak JAIS tidak dapat menfatwakan
perkara ini atas dasar &
tekanan pihak-pihak tertentu, almaklum lah
negara Islam. Apa yang
kakitangan JAIS yang berkesedaran mampu
buat ialah dengan menyebarkan
berita ini secara "diam-diam". Insyallah,
dapatlah kiranya berita ini dipanjang-panjangkan.



-----------------
"YA RABB! Semanis-manis pemberianMu dalam kalbuku ialah perasaan harapku terhadapMu dan seenak-enak perkataan pada lidahku ialah memujiMu, sedang yang paling aku rindukan ialah saat berjumpa denganMu.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwekzzProfil   Hantar PM kepada Awekzz   Quote dan BalasQuote

fishbonez
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5119
Posting: 30
Dari: UTM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-04 07:11


Saye pon dah banyak kali dengar yg coke nirh memang ade alkohol, dah lame dah boikot minuman nirh.. Kalo Pepsi lak camne??

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishbonezProfil   Hantar PM kepada fishbonez   Pergi ke fishbonez's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-12-04 08:34


Quote:

On 2004-12-30 02:45, Awekzz wrote:
[b]PETIKAN DARI SUMBER YG DIPERCAYAI..
ini bukanlah hasil tulisan saya..cuma utk menyebarkan apa yg diketahui...




-----------------
Jangan sayangi lemak anda!.




kalau tak pasti, jgn sebarkan, kalau tak betul, senang2 dapat dosa. understand!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

centric
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7819
Posting: 335

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-04 08:45




Memang betul kalau tak sure kesahihannya jangan sebar, sebab faham-faham ajalah. Kena check betul betul jangan just copy dan paste.

Bookmark and Share

    


  Member Information For centricProfil   Hantar PM kepada centric   Quote dan BalasQuote

AtikahBahtiar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12288
Posting: 48
Dari: Bandung

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-04 17:29



Ada gak dengar pasal ni,tapi tak sure.Tapi,kalau dah tahu ni,seelok2nya,kita elak.Apa kata lepas ni,kita minum mecca cola pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AtikahBahtiarProfil   Hantar PM kepada AtikahBahtiar   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 31-12-04 00:18


tak dinafikan maybe kat luar ada yg alcohol tapi kat msia lain kot....anyway...aku suka minum coke nk kasi hilang ngantuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

aiesyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8019
Posting: 66

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-12-04 00:54



bukan takat ada alkohol jer tp. ada sejenis bhn kimia yg boleh melambatkan proses koordinasi bdn.badan kurang aktif megeluarkan hormon.info lain yang pernah didengar lg,boleh dibuat mengawet mayat dan ganti kpd petrol kereta.....

jom reramai boikot coca-cola!!!!
Quote:



-----------------
ilmu segalanya bagi diriku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiesyahProfil   Hantar PM kepada aiesyah   Pergi ke aiesyah's Website   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1892
Posting: 255
Dari: temerloh

malaysia  


posticon Posting pada: 31-12-04 09:53


ni dah kira syubhah..
benda yg syubhah eloknya tinggalkan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 10:00


sekurang-kurangnya kita dapat pendekatan..memikirkannya sama ada betul ada tidak...oleh itu,kita harus selidik juga kalau tak percaya...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1892
Posting: 255
Dari: temerloh

malaysia  


posticon Posting pada: 31-12-04 10:02




PERHATIAN SEMUA!!!

Carlsberg baru sahaja mengeluarkan dua
produk minuman tin
terbarunya
bernama
JOLLY SHANDY berperisa
LEMON dan ORANGE. Malah corak dan
warna tin minuman tersebut
seolah sama
seperti tin minuman biasa
F&N, PEPSI, Coca Cola, Drinho, Yeos, etc.

Apa yang membimbangkan kita semua umat
Islam ialah kemungkinan
ia
dipasarkan
secara terbuka dan
meluas sehinggakan ada nanti umat Islam
yang terbeli minuman
tersebut.
Tambahan pula perkataan
"Contains alcohol" hanya di tulis kecil sahaja
di belakang tin
tersebut.
so..kena jaga2 laa bila nak beli air jenama baru tu k....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

lepat
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 26.09.2003
Ahli No: 3772
Posting: 209
Dari: jawa meru

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 11:53


Coca-cola ke pepsi ke itu tak penting...
yang lebih penting ia adalah produk AMERIKA

sebagai umat islam kita seharusnya tidak membeli barangan ini
kerana menurut sumber, mereka menyedekahkan hasil jualan barang2 mereka ini untuk menyembelih umat islam di palestin...
jadi, sama2 lah kite memboikot semua produk kufar ni...
belilah barangan buatan malaysia

-----------------
ya Allah tuhan yang menjaga hati baikilah hatiku agar mazmumahku
tidak merosakkan agamaku dan juga tidak merosakkan kehidupan orang lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For lepatProfil   Hantar PM kepada lepat   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 15:49


Kalu tak benar2 confirm jgn sebarkan. Nanti dpt dosa kering. Dulu isu KFC. Pas tu isu Gardenia. Alih2 senyap cam tu je sebab semua tohmahan yg di buat palsu belaka. Yg penting kalau ada tanda HALAL bererti halal di makan. Kalau pun produk bertanda HALAL mengandungi bhn2 haram, pihak berkuasalah yg menanggung dosa kita.

p/s: Tinggalkan yg syubhah......itu terlebih baik....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-05 23:58



emn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114209 saat. Lajunya....