Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: ubati mata rabun mengikut rasulullah


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» ubati mata rabun mengikut rasulullah

Please Mendaftar To Post


Oleh ubati mata rabun mengikut rasulullah

nurulkaukab
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12832
Posting: 11
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 14:17


ana yakin ramai antara warga ukhwah yang menghidapi masalah rabun.ana nak kongsi ngan antum semua petua rasulullah ni..mesti dah lama tercari2 petua mujarab selain dari petua makan carrot dan tengok pemandangan hijau...

Sabda nabi saw :
Barangsiapa yang berkehendak menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah ia:

-memandang awal bulan, jika tidak dapat melihatnya(kerana awan atau lain2 hal), cuba malam kedua. Kalau juga tak dapat cuba malam ketiga. Jika kelihatan bulan itu, hendaklah ia menyapu tangannya yang kanan ke mata dengan membaca Surah Al-Fatihah sebanyak 10
kali..
-Kemudian membaca Surah Al-Ikhlas 3 kali:
-Sesudah itu,diucapkan 7 kali:
"fatihah itu menjadi ubat daripada tiap2 penyakit dgn rahmat-Mu ya tuhan, ya Maha Pengasih Penyayang..
-next, diucapkan 5 kali "Ya Rabbi'
-Diteruskan baca sekali:
"Ya Allah, sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembbuhkan,Ya Allah sihatkanlah, Engkaulah yang menyihatkan.."
sama2lah kite ikuti petua rasulullah ini..
Bukankah Rasulullah adalah ikutan terbaik tanpa perlu diragui lagi..????

-----------------
mencariredhailahi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulkaukabProfil   Hantar PM kepada nurulkaukab   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 16:33




terima kasih atas petua yg berguna ini. tp ana x pastila mcmmane sbnrnye cara nak menyapukan tgn kanan ke mata tu? letakkan mata kanan ke telapak tangan ke, hujung jari ke? atau pangkal lengan?

harap boleh diperjelaskan lg..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

islam_suci
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1054
Posting: 94
Dari: Gombak

saudiarabia  


posticon Posting pada: 28-12-04 22:40




thanks 4 the info...ana pun rabun juga...sama-samalah kita mengamalkan petua ini... ...

-----------------
A successful person is a person who is always struggle to success but also dare to fail...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islam_suciProfil   Hantar PM kepada islam_suci   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-04 00:52



heh..ana pon rabun gak!! Terima kasih atas maklumat tuh yer...Rasululullah Contoh Terbaik!!!!!!!!

-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-04 08:24


info yg bagus utk mereka yg rabun,mcm saya gak..hehe..
kpd yg rabun diluar sana marilah kita beramai-ramai mempraktikannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

nurulkaukab
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12832
Posting: 11
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-04 12:04


sapu tapak tangan kanan pada kedua-dua mata...

maksudnya.. yang terlibat tapak tangan kanan sahaja..

ana rasa soal bahagian mana pada tapak tangan yang perlu guna seperti hujung jari atau bahagian mana pada tapak tangan ke, tak timbul sbb rasulullah cakap guna tapak tangan...

YANG PENTING ....TAPAK TANGAN..

tak kisahlah bahagian mana pada tapak tangan tu yang paling tepat atau paling bayak kena bahagian mata..

dan ikhlaskan niat nak pulihkan pandangan utk melihat perkara2 yang baik saje...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulkaukabProfil   Hantar PM kepada nurulkaukab   Quote dan BalasQuote

fatin_tulip
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7654
Posting: 93
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-12-04 14:21


thanx 4 info..sama² lah kita menjaga anugerah yang diberikan olehNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin_tulipProfil   Hantar PM kepada fatin_tulip   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-05 14:34


Alangkah baiknya sekiranya disertakan dalil sebagai penguat...

Apabila kita sandarkan sesuatu sebagai amalan Rasulullah SAW, sewajarnya kita sertakan dalil Al-Quran atau sunnah yang sahih sebagai bukti yang relevan...

Apa pun, syukran jazilan kepada nurulkaukab...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-01-05 21:58


lg satu.
bile bangun pg tengok pohonan hijau.


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-05 22:56




terima kasih atas info nih.....

--kalu baca al-quran pun ubat kepada rabun...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

murshidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9376
Posting: 33
Dari: PlaNet BumI

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-02-05 10:41


thanx atas segalanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For murshidahProfil   Hantar PM kepada murshidah   Pergi ke murshidah's Website   Quote dan BalasQuote

bilqisirdina
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2004
Ahli No: 11936
Posting: 17
Dari: tanah

Selangor  


posticon Posting pada: 02-03-05 16:10


awwalan syukran atas info ini, tapi, boleh tak tolong bagi matan jika ianya hadith. kalau boleh tolong nyatakan sumber dan sanadnya.

bukan apa, hanya berhati2 menggunakan nama Rasulullah. jangan sampai perkara yang israiliyat pon kita katakan dari Nabi. Wana'uzubillah.

jika benar ia dari hadith atau sunnahnya, alhamdulillah, tapi jika bukan, harap dijelaskan. mungkin juga ianya adalah hasil kajian perubatan Islam...

Wallahutaala A'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bilqisirdinaProfil   Hantar PM kepada bilqisirdina   Quote dan BalasQuote

emizz_hani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.03.2005
Ahli No: 15347
Posting: 50
Dari: PJ, selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-05 12:58


assalamualaikum.

thx ukhtie kaukab. amat berguna. sjak ana msk asrama, n rjn stay up macam dh makin rabun je, dah 170 dah ni

insya-Allah, nak amalkan petua tu. syukran agn!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For emizz_haniProfil   Hantar PM kepada emizz_hani   Pergi ke emizz_hani's Website   Quote dan BalasQuote

salamuNajah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14358
Posting: 98
Dari: darul ridwan

Perak  


posticon Posting pada: 18-04-05 13:13


ustzh ana kata...gosok gigi selalu pun blh hindarkan daripada rabun...tu sebab bersugi tu satu sunnah yg amt di tuntut...tentulah ada hikmah di sebaliknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salamuNajahProfil   Hantar PM kepada salamuNajah   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 20-04-05 15:58




ana dulu rabun jugak..ttp just amalkan carrot susu hari2..setiap kali makan nasi,mesti makan tomato..
alhamdulillah..mata tambah elok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100934 saat. Lajunya....