Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: nak marah...!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» nak marah...!!

Please Mendaftar To Post


Oleh nak marah...!!

mencari_keredhaannya
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2004
Ahli No: 12805
Posting: 13
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 10:21


..
saya selalu jer nak marah..saya tak tahu camner nak atasinya..kadang-kadang tu rasa nak marah sangat...tapi selalunya saya akan ambil wudhu'..ok kejap nanti bila ada hal nak marah tak leh nak kawal semula...pernah saya campak barang sebab nak marah sangat..TOLONGLAH...camner nak kawal...????

Bookmark and Share

    


  Member Information For mencari_keredhaannyaProfil   Hantar PM kepada mencari_keredhaannya   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 11:05



marah itu sifat kelaziman.
macam tak normal kalau kita tak marah jika sesuatu yg tak menyenangkan terjadi kt kita.

*mmg amik wudhuk, tapi niat tu hendaklah betul. Ya Allah, tolonglah redakanlah sifat amarahku ini. lagi satu, masa amik wudhuk tu, konsentrede la betul2.jgn tangan je menadah air, tapi hati masih lagi mengingatkan marah.

*dah amik wudhuk, cuba baca quran.Niat moga Allah tenangkan hati. paling baik, baca sekali tafsirnya. kalau baca jer, tapi tak faham tak jadi juga.

*g dok beriktikaf dalam masjid.

*cari kebesaranNya di sekeliling kita. Bila kita insaf ttg keagunganNya, kita akan lupakan ttg apa yg telah terjadi kat kita.

*jika masih berada di tempat yg sama, cuba keluar..bawak2 diri..jgn dok kat situ.

*ingatlah, dgn mengingati Allah hati akan menjadi TENANG!

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 11:57



Sifat amarah adalah dr syaitan.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 21-12-04 12:21





belajar bersabar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 20:22


marah sangat tu tentu sebab yang sangat juga kan...jadi cubalah bersabar dan buat tak endah je ngan sebab2nya tu....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 01:53


asyik nak marah?..biasala tu..xyah la pkir2 kan sgt..hem..dah amik wudhu' pun rase nak marah lagi ye..sebenarnye 'marah' ni bagi saya ialah satu masalah psikologi..hihi..sebut ttg psikologi..sy mmg suka psikologi..mm..bile saudara rase nak marah,apa kata saudara cuba buat sesuatu..senaman ke..sebab saya ada terbaca..senaman jugak membantu dalam pembebasan beta-endorfin(hormon gembira)..kiki..saya ni bknla doc..jd...kalo nak lebih kepastian..cuba tanya kat teman2 yg lain..mungkin ada doc kat sini yg boleh menbantu..hihi..lagi satu..bile rase nak marah dan nak baling barang..cuba makan coklat..nyum!!sedapnye..xkan kite nak baling coklat pulak kan!hihi..sebut coklat..teringin la pulak rasanye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 02:42



banyakkan istighfar n klau marah sangat....
klau time tu berdiri...duduk.....klau duduk...bangun

klau x boleh sgt pegi amik wudhu'.....

-----------------
SesaAt MenAriK naFaS....SElanGkaH meNuJu mAuT....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 09:57


marah ye....saya plak miliki sifat yg payah nak marah...tapi kalu btul2 marah sy x pandai express melainkan menangis je...sng je kalu awk marah ubah posisi misalnya kalu awk masa marah tu tgh berdiri duduk...x pun tido sekejap...marah ni berpunca dr stress...

org yg bijak yg pandai mengawal marah....


Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

niss
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 10841
Posting: 14
Dari: iium

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 10:44


assalamualaikum...

camner nak atasi perasaan marah ek... erm, rasanya sesiapun experienced benda, tp camner kita express kan dia, kenkadang ader org marah tp dia diam jer.. ngeri gak yg ni, ader yg marah ngamuk satu rumah.. lagak org kaya adanya.. yerlah abis barang2 kasi sepah, ader yg marah .. paling kuat berkicau jer mulut dia.. e.g cam mak2 kiterlah.. biasalah kan.. tapi biasanya kita akan expresskan kemarahan kita pada org yg biasanya rapat dan hampir ngan kita.. our siblings.. kengkawan.. husband and wife, jaranglah nak marah2 kat org yg tak berapa kenal.. kalau ader yg mcm tu.. sohih ganguan jiwa

erm, saya ader sorang kenalan yg bagi tips camner nak atasi rasa marah.. bila tetiba rasa cube bilang 1.2.3.4.5.6 ...etc sampailah perasaan marah kita tu hilang, actually ni kaedah dlm psikologi, sy pon tak baper tahu camner nak explain.. marah ni ade kaitan ngan kawalan dari otak, so kita kan bertindak dalam beberapa saat bila otak bagi arahan supaya kita express kan rasa marah tu... gitulah lebih kurang... so dalam tempoh mengira tu.. calm down, istighfar dan sabar bebanyak... tapi kalau dah bilang sampai 100 pon tak leh nak kawal lagi... erm, pempaham jerlah


marah itu daripada syaitan, syaitan itu daripada api, lawan api adalah air....

-----------------
tuhan.. selemah-lemah hamba itulah saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nissProfil   Hantar PM kepada niss   Quote dan BalasQuote

niss
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 10841
Posting: 14
Dari: iium

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 10:46


assalamualaikum...

camner nak atasi perasaan marah ek... erm, rasanya sesiapun experienced benda, tp camner kita express kan dia, kenkadang ader org marah tp dia diam jer.. ngeri gak yg ni, ader yg marah ngamuk satu rumah.. lagak org kaya adanya.. yerlah abis barang2 kasi sepah, ader yg marah .. paling kuat berkicau jer mulut dia.. e.g cam mak2 kiterlah.. biasalah kan.. tapi biasanya kita akan expresskan kemarahan kita pada org yg biasanya rapat dan hampir ngan kita.. our siblings.. kengkawan.. husband and wife, jaranglah nak marah2 kat org yg tak berapa kenal.. kalau ader yg mcm tu.. sohih ganguan jiwa

erm, saya ader sorang kenalan yg bagi tips camner nak atasi rasa marah.. bila tetiba rasa cube bilang 1.2.3.4.5.6 ...etc sampailah perasaan marah kita tu hilang, actually ni kaedah dlm psikologi, sy pon tak baper tahu camner nak explain.. marah ni ade kaitan ngan kawalan dari otak, so kita kan bertindak dalam beberapa saat bila otak bagi arahan supaya kita express kan rasa marah tu... gitulah lebih kurang... so dalam tempoh mengira tu.. calm down, istighfar dan sabar bebanyak... tapi kalau dah bilang sampai 100 pon tak leh nak kawal lagi... erm, pempaham jerlah


marah itu daripada syaitan, syaitan itu daripada api, lawan api adalah air....

-----------------
tuhan.. selemah-lemah hamba itulah saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nissProfil   Hantar PM kepada niss   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 10:52


hindarkan diri dari yempat itu...
maknanya pi dari situ....
ambil wuduk...
tengok muka kita kat cermin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 16:42


assalamualaikum...
emn.. ank buat camner ye... emn... selawat bebanyak dan berfikiran positive selalu... aklau ana marah ana akan amin game...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

illa18
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10102
Posting: 6
Dari: bagan serai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 17:18


banyakkan berisytifar

Bookmark and Share

    


  Member Information For illa18Profil   Hantar PM kepada illa18   Quote dan BalasQuote

mencari_keredhaannya
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2004
Ahli No: 12805
Posting: 13
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 20:30


...syukran jazilan kepada semua...saya dah tak tahu macam mana nak mengatasinya...kalau ada ssaper lagi yang nak membantu tolonglah erk...bagi tips yang berkesan.tapi saya dah cuba tips makan coklat tuh..memang batul...bila makan rasa tenang dan damai..tak rasa nak marah dah..Timer kasih GINGIE..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mencari_keredhaannyaProfil   Hantar PM kepada mencari_keredhaannya   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 13:00


Assalamu'alaikum....
iman juga cepat marah...
tetapi biasanya kalau iman marahkan seseorang itu iman akan pergi bersendiri untuk tenangkan fikiran..biasanya iman marah tak lama sekejap saja...

iman harap mencari_keredhaannya...
jangan lah cepat marah...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 14:37


refer balik nick sendiri,
insya Allah boleh tenang,
dan tak marah lagi.

ps:nick mengambarkan seseorang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 10:14


saja nak kongsi pengalaman.banyakkan selawat.time basuh piring selawat,tak rasa nak marah adik2 yang tak basuh,time sterika baju selawat bebanyak,tak rasa banyak baju yang disterika,time memandu selawat tak rasa naak marah kesesakan lalu lintas.penumpang pula selawatlah bebanyak sampai ke destinasi....he...banyaak berselawat melembutkan hati.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 10:20


emmm selawat dan tarik nafas dalam-dalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 11:17


Selawat dan sabarlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 05-07-05 12:07


banyak penawar yang diberi...cubalah..praktikkan ,InsyaAllah semuanya akan jadi baik kembali cuma perlulah sabar......

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 12:13


assalamualaikum
setiap orang mesti ada perasaan marah!kalau tak wujud perasan itu nanti tergolong dalam tak normal pula....bagi achu lah selain dari ambil wuduk,cuba fikir benda yang positif.Kenapa kita perlu marah?apa untungnya kita marah?......kita marah perlu bersebab!Kenapa kita boleh jadi marah.dan Kenapa seseorang itu boleh buat kita marah tentu ada reason yang logik.....kita xkan marah tanpa sebab ye tak?...........the best way istighfar banyak2..tapi achu pun kadang-kadang ada juga rasa nak marah yang tak boleh dikawal.......erm none human being are perfect....b ur mind +ve thinking...istighfar then ambil wuduk sajalah....lakukan dengan niat ikhlas untuk tenanglkan hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 13:25


Kenapa tiba2 rasa nak marah pada achuyah ye.

ps:tengah selawat ni. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 05-07-05 13:28


assalamualaikum...
kesiannya di awak...
banyakkan sabar... ingat Allah... solat...zikir...selalu ambil wudu'.... bersahabat dengan orang alim... tengok muka diaorang rasa tengan saja.... saya doakan awak berjaya...ameeen

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 16:56


farabi budak alim. boleh kawan dengan farabi. nanti mesti tenang saja.

ps: nak kawan dengan mukasyaf pun boleh. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 18:34


sabar dan ambil pen dan kertas..luahkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 18:38


sabau...sabau...dan sabau :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 00:10


marah aje.. simpan buat apa nanti meletup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 11:02


Pada 05-07-05 18:34 , Ghufranallah posting:

!!! QUOTE !!!

sabar dan ambil pen dan kertas..luahkan..

jangan lupa lepas tulis tu?, buangkan kertas tu? jauh2 selepas dikoyak dan digumpal2kan.

ps:bakar lagi baik.:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 06-07-05 11:06


erm..same lah kita..anin pun cepat sangat naik darah..marah orang.. tapi ustazah sekolah dulu ada pesan..akalu kita nak marah..nyatakan 10 sebab Kenapa kita perlu marah..kalau dah cukup 10 sebab tu?.. baru kita rasa memang perlu kita marah..selai tak cukup..jangan marah..sebab dikhuatiri kita menzalimi hak orang lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 11:08


kalau nak makan pun pastikan tulis 10 sebab mengapa perlu makan. kalau tak cukup jangan makan.

ps: diet yang berkesan. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

adneen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5952
Posting: 75
Dari: kelantan

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 15:37


Pujuk hati jangan marah..jangan marah..lagipun tak guna kita marah benda2 yang remeh.tapi kalau marah yang sepatutnya kena marah,kena marah lah.cnthnya marah tengok orang buat maksiat,berdua-duaan dsbg.jangan marah perkara yang Allah xmarah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.22391 saat. Lajunya....